16.9.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 223/23


Publicarea unei cereri în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

2009/C 223/11

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului. Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări

DOCUMENT UNIC

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

„TARTA DE SANTIAGO”

NR. CE: ES-PGI-0005-0616-03.07.2007

IGP ( X ) DOP ( )

1.   Denumire:

„Tarta de Santiago”

2.   Statul membru sau țara terță:

Spania

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar:

3.1.   Tip de produs [a se vedea anexa II]:

Clasa 2.4.

Produse de panificație, produse de patiserie, produse de cofetărie, biscuiți

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1:

Prăjitură tradițională galiciană având drept ingrediente de bază migdale, zahăr și ouă, în proporțiile și în condițiile descrise la punctul 3.3 din prezentul document.

Caracteristici organoleptice:

formă: rotundă, acoperită cu zahăr pudră, pe care figurează Crucea Ordinului de Santiago ca simbol distinctiv propriu;

aromă: specifică de gălbenuș de ou și migdale;

culoare: albă la suprafață, datorită decorării cu zahăr pudră și aurie în interior;

gust: specific de migdale;

consistență: pufoasă și granulată.

Prezentare: Există două prezentări de bază: tartă cu și fără blat. Fiecare dintre ele poate avea diverse forme, în funcție de mărime.

3.3.   Materii prime (numai pentru produsele prelucrate):

Ingredientele pentru Tarta de Santiago (tartă fără blat sau corpul tartei în cazul celei cu blat) sunt următoarele:

migdale de calitate superioară care trebuie să reprezinte cel puțin 33 % din greutatea totală a amestecului. Aceste migdale trebuie să aibă un conținut de grăsime de peste 50 %, măsurat în produsul cu pieliță. Condiția este îndeplinită în general de soiurile de migdale de origine mediteraneană (printre care „Comuna”, „Marcona”, „Mollar”, „Largueta” și „Planeta”), utilizate în mod obișnuit;

zahăr rafinat (zaharoză) în procent de cel puțin 33 % din greutatea totală a amestecului;

ouă în cantitate de cel puțin 25 % din greutatea totală a amestecului;

coajă rasă de lămâie și zahăr pudră, precum și vin dulce, brandy sau rachiu din tescovină de struguri, conform rețetei utilizate.

În cazul tartei cu blat, acesta reprezintă maxim 25 % din greutatea totală a tartei și se admit două forme și compoziții:

blat din foitaj, ale cărui ingrediente sunt făină de grâu, unt, apă și sare;

blat din aluat fraged ale cărui ingrediente sunt: făină de grâu, unt, zahăr rafinat (zaharoză), ouă întregi, lapte și sare.

3.4.   Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală):

3.5.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în zona geografică delimitată:

Elaborarea și decorarea tartei „Tarta de Santiago”.

3.6.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc.:

Ambalarea trebuie să se efectueze în instalațiile de producție care sunt înscrise în registrul organismului de control. Necesitatea ca ambalarea să aibă loc în aceleași instalații ca și producția se datorează, în primul rând, faptului că, fiind vorba de un produs de patiserie, fragilitatea sa crescută (sfărâmicioasă și acoperită cu zahăr pudră) complică procesul de manipulare și transport fără protecția oferită de ambalaj. În al doilea rând, aceasta se datorează, de asemenea, nevoii de a menține condițiile de igienă și de a preveni contaminarea. În aceste condiții, se poate spune că operațiunea de ambalare face parte din elaborarea propriu-zisă a produsului.

Ambalajele utilizate trebuie să fie noi, curate și individuale pentru fiecare unitate, fabricate din materiale adecvate pentru a asigura condiții propice de conservare și transport al produsului.

3.7.   Norme specifice privind etichetarea:

Tartele comercializate cu indicația geografică protejată „Tarta de Santiago”, după ce au fost certificate ca fiind conforme cu dispozițiile din caietul de sarcini, trebuie să prezinte pe ambalaj un sigiliu, o etichetă sau o contraetichetă de codificare alfanumerică cu o numerotare corespunzătoare, autorizată și eliberată de organismul de control și având logotipul oficial al indicației geografice protejate (a se vedea în continuare).

Atât pe etichetele comerciale, cât și pe contraetichete va figura obligatoriu mențiunea: «Indicación Geográfica Protegida „Tarta de Santiago”». Mențiunea «Indicación Geográfica Protegida „Tarta de Santiago”» trebuie să figureze obligatoriu pe etichetele și ambalajele utilizate și să iasă în evidență pe lângă informațiile cu caracter general prevăzute de legislația în vigoare.

Image

4.   Delimitare concisă a ariei geografice:

Aria geografică a indicației geografice protejate „Tarta de Santiago” cuprinde în întregime comunitatea autonomă Galicia.

5.   Legătura cu aria geografică:

5.1.   Specificitatea ariei geografice:

În Galicia se consumă încă din antichitate produse derivate din migdale, deși în această regiune migdalii sunt rar întâlniți, fapt care a dat naștere unei tradiții în domeniul cofetăriei ce face parte din ceea ce astăzi se cunoaște drept bucătărie galiciană.

Aceste produse pe bază de migdale erau inițial consumate de clasele superioare, însă, ulterior, consumul s-a popularizat și au ajuns să se integreze complet ca ingredient fundamental și tipic al deserturilor tradiționale galiciene, Tarta de Santiago fiind una dintre specialitățile cu rădăcini adânci în cele mai vechi tradiții ale cofetăriei galiciene.

5.2.   Specificitatea produsului:

Tarta de Santiago este o prăjitură care se distinge în mod evident, atât prin aspectul său, cât și prin calitățile sale organoleptice, savoarea, culoarea și textura sa pufoasă și granulată. Forma sa și Crucea Ordinului de Santiago care figurează în partea superioară fac din această tartă un produs ușor identificabil.

5.3.   Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP):

Cea mai veche mențiune cu privire la elaborarea și consumul prăjiturii cu migdale, cunoscută astăzi sub denumirea de Tarta de Santiago, datează din 1577, în contextul inspecției sau vizitei făcute de D. Pedro de Portocarrero la Universitatea din Santiago și al studiul său referitor la gustările sau mâncărurile servite profesorilor cu ocazia acordării gradelor academice.

Primele rețete demne de încredere se găsesc în Cuaderno de confitería compilat de Luís Bartolomé de Leybar în jurul anului 1838, precum și în El confitero y el pastelero, o carte de Eduardo Merín foarte utilă pentru bucătari, cofetari și hangii. Cronologia acestor tratate și originea lor fără echivoc galiciană confirmă atât vechimea preparatului, cât și relația sa cu tradiția gastronomică locală. Acest desert nu apare în rețetariile provenind din restul teritoriului spaniol până în secolul XX, ceea ce indică faptul că nu era considerat drept parte integrantă a patrimoniului gastronomic comun, fiind mult timp văzut drept o specialitate regională. Toate aceste indicii vin în sprijinul originii galiciene a prăjiturii și a strânsei sale legături cu tradiția, cu gastronomia și cu gusturile din Galicia.

Mai mult, în cofetăriile tradiționale galiciene, Tarta de Santiago continuă să fie preparată pe baza rețetelor datând cel puțin de la sfârșitul secolului XIX. Fondatorul cofetăriei „Casa Mora” din Santiago de Compostela a început în 1924 să orneze tartele cu migdale cu o siluetă sub forma unei cruci a ordinului de Santiago. Această idee a avut un mare succes și a fost preluată rapid de alți cofetari din întreaga Galicie.

Nu în ultimul rând, în „Inventario Español de Productos Tradicionales”(Inventarul produselor tradiționale spaniole), publicat de Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației în 1996, Tarta de Santiago se regăsește în secțiunea dedicată produselor de patiserie, ceea ce reprezentă o dovadă în plus a legăturii acestui produs cu comunitatea autonomă Galicia.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini:

Ordin din 29 decembrie 2006 privind adoptarea deciziei favorabile referitoare la cererea de înregistrare a indicației geografice protejate „Tarta de Santiago”.

Diario Oficial de Galicia número 5, del día 8 de enero de 2007 (Monitorul Oficial al Galiciei numărul 5 din 8 ianuarie 2007).

http://www.xunta.es/doc/Dog2007.nsf/a6d9af76b0474e95c1257251004554c3/9eff9ab5be0f8a9ec125725a004cf842/$FILE/00500D006P012.PDF