21.8.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 197/10


Publicarea unei cereri în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

2009/C 197/08

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului. Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.

FIȘĂ REZUMAT

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

„CHIRIMOYA DE LA COSTA TROPICAL DE GRANADA-MÁLAGA”

NR. CE: ES-PDO-0005-0244-11.06.2002

DOP ( X ) IGP ( )

Această fișă rezumat prezintă, cu titlu informativ, principalele elemente ale caietului de sarcini al produsului.

1.   Autoritatea competentă din statul membru:

Denumire:

Subdirección General de Calidad Diferenciada y Agricultura Ecológica, Ministerio de Medio Ambiente, Medio Rural y Marino

Adresă:

Paseo Infanta Isabel, 1

28071 Madrid

ESPAÑA

Telefon:

+34 913475394

Fax:

+34 913475410

E-mail:

sgcaae@mapya.es

2.   Grup:

Denumire:

Asociación de Productores y Elaboradores de Chirimoya de la Costa Tropical de Granada-Málaga

Adresă:

Av. de Andalucía, 1

18690 Almuñécar (Granada)

ESPAÑA

Telefon:

+34 58632715

Fax:

+34 58632961

E-mail:

chirimoya@crchirimoya.org

Componență:

Producători/prelucrători ( X ) Alte categorii ( )

3.   Tip de produs:

Clasa 1.6:

Fructe, legume și cereale, proaspete sau prelucrate

4.   Caiet de sarcini:

[rezumatul cerințelor prevăzute la articolul 4 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

4.1.   Denumire:

„Chirimoya de la Costa tropical de Granada-Málaga”

4.2.   Descriere:

Fructe de Annona Cherimola Mill., cu coajă de tip „Impressa”, provenind de la soiul local „Fino de Jete”, destinate consumului în stare proaspătă.

Caracteristicile produsului sunt cele specifice soiului „Fino de Jete”, modulate de influența mediului geografic, și anume Costa tropical de Granada-Málaga:

coaja fructului este formată din solzi netezi sau, în momentul optim al recoltării, cu marginile ușor concave; forma fructului este rotundă, ovoidă, asemănătoare unei inimi sau unui rinichi, cu tendință de simetrie față de axa pedunculară;

culoarea este verde deschis în momentul optim al recoltării;

coaja este relativ groasă;

semințele sunt încastrate, respectiv închise în carpele, astfel încât nu se desprind direct;

gustul dulce intens este echilibrat de gustul ușor acidulat; conținutul în zaharuri solubile este mai mare de 17 grade Brix;

în momentul recoltării, pulpa este de culoare albă sau albă ivorie.

Categoriile și toleranțele trebuie să corespundă cerințelor normei de calitate în vigoare pentru aceste fructe. Beneficiază de denumirea de origine protejată numai fructele clasificate la categoriile „Extra” sau „I”.

4.3.   Aria geografică:

Aria în care sunt produse și ambalate fructele care beneficiază de „Chirimoya de la Costa Tropical de Granada-Málaga” DOP se compune din terenurile situate în regiunea naturală cu același nume, care corespunde teritoriilor următoarelor comune:

 

în provincia Granada: Motril, Vélez de Benaudalla, Los Guájares, Molvízar, Salobreña, Itrabo, Otívar, Lentejí, Jete și Almuñécar;

 

în provincia Málaga: Nerja, Frigiliana, Torrox, Algarrobo și Vélez-Málaga.

Fructele se pregătesc pentru ambalare și se ambalează în aria geografică deoarece sunt foarte delicate și perisabile, existând un risc crescut de apariție a petelor brune pe coajă, ca urmare a daunelor mecanice precum frecarea, loviturile etc. Produsul trebuie manipulat cu foarte multă grijă, începând de la recoltarea manuală în câmp și până la ambalarea în depozite, operațiuni care trebuie să se desfășoare într-un interval mai mic de 24 de ore. Sunt strict interzise reambalarea și/sau manipularea ulterioară a produsului.

4.4.   Dovada originii:

Originea și calitatea produsului sunt garantate de elemente esențiale, care constau din următoarele procese:

fructele din soiul autorizat trebuie să provină de pe plantații înregistrate, situate în aria de producție;

practicile de cultivare, pe plantațiile înregistrate, vor fi cele stabilite în caietul de sarcini și vor fi supuse controlului pentru a se garanta respectarea lor;

produsul se va transporta și va fi depozitat în centre de legume-fructe înregistrate și situate în aria de producție, în condiții care să garanteze conservarea optimă;

pregătirea pentru ambalare, ambalarea, prezentarea, expedierea și conservarea fructelor vor fi controlate de Consiliul de reglementare;

pentru a garanta calitatea fructelor, se vor efectua, cu o anumită frecvență, analize fizico-chimice și organoleptice;

numai fructele care au trecut cu succes prin toate controalele prevăzute de-a lungul procesului se vor ambala și vor fi introduse pe piață cu garanția originii atestată prin contraeticheta purtând un număr dat de Consiliul de reglementare; Consiliul de reglementare va preda întreprinderii de comercializare numărul corespunzător de contraetichete, în funcție de produsul livrat de agricultor la centrul respectiv de ambalare a produsului certificat și de numărul de bucăți pe care le conțin de ambalajele.

4.5.   Metodă de obținere:

Cultura pomului care produce fructele începe, ca în cazul oricărui alt pom fructifer, cu plantarea sa, fiind utilizată în acest scop o plantă altoită. Materialul vegetal altoit corespunde soiului tradițional implantat în zonă, și anume „Fino de Jete”.

Densitatea de plantare care se practică în mod obișnuit în zonă variază între 160 și 200 de pomi la hectar.

În cursul primilor 3-4 ani de viață ai pomului se efectuează tăierea de formare. După ce pomul intră în producție, începând cu al cincilea an, se realizează tăierea de fructificare, care va determina indicele de producție al acestuia. Momentul optim pentru efectuarea tăierii este sfârșitul iernii.

Tehnica de polenizare manuală, implicând intervenția omului, completează polenizarea naturală în acele zone din Costa Tropical de Granada-Málaga în care polenizarea naturală nu se realizează cu regularitate sau este deficitară.

Dacă fertilizarea este dificilă, pomul are, în schimb, avantajul de a fi rezistent la dăunători. Principalul dăunător este „musca mediteraneană a fructelor” (Ceratitis Capitata Wied). În mai mică măsură se întâlnesc coșenilele (Cocus hesperidium și Pseudococus citri). Pentru combaterea lor se folosesc insecticide autorizate.

Printre bolile frecvente se numără putrezirea rădăcinilor principale, cauzată, mai ales, de Armillaria mellea și de Rosellina necatrix, ca urmare a excesului de umiditate de la baza pomului. Din acest motiv, se obișnuiește să se recomande dezvelirea rădăcinilor principale prin răzuirea lemnului putrezit până când se ajunge la lemnul sănătos și apoi dezinfectarea cu un fungicid autorizat.

La începutul primăverii, este uzual aratul plantației la adâncimea de aproximativ cincisprezece centimetri.

Cantitatea de îngrășăminte utilizată depinde de o serie de factori, precum fertilitatea solului, sistemul de irigare, portaltoiul, vârsta arborelui și, mai ales, recolta preconizată.

În zonă se utilizează două sisteme de irigare substanțial diferite, în funcție de situarea plantației, și anume pe teren înclinat (irigare localizată) sau în câmpie (irigare prin inundare).

Produsul se recoltează numai manual. După recoltare, transportul fructelor până la centrele de ambalare trebuie să se efectueze cu suficientă grijă în timpul manipulării, astfel încât să fie păstrate caracteristicile produsului.

La recepția în centrele de ambalare înregistrate, se va efectua clasificarea în categorii a fructelor.

Produsul trebuie manipulat cu foarte multă grijă, începând de la recoltarea în câmp și până la ambalare în depozite, operațiuni care trebuie să se desfășoare într-un interval mai mic de 24 de ore. Sunt strict interzise reambalarea și/sau manipularea ulterioară a produsului.

4.6.   Legătură:

Soiul „Fino de Jete” este rezultatul unui proces de selecție naturală, în care a intervenit și omul, al unei specii aduse de pe continentul american în secolul al XVIII-lea. În prezent, se cultivă exclusiv în Costa Tropical de Granada-Málaga.

Între criteriile în funcție de care soiul a fost selecționat de agricultorii din zonă se numără: randamentul de producție ridicat și stabil de-a lungul anilor, datorat în mare parte unei perfecte adaptări biologice la mediu, culoarea verde pal al cojii, parțial datorată practicilor de cultivare, densitatea înaltă de plantare, practicile de tăiere și relieful văilor intertropicale abrupte și înguste care asigură umbră culturilor.

Pe de altă parte, coaja formată din solzi presați (tip „Impresa”) și având o grosime mai mare decât a altor varietăți facilitează manipularea și transportul fructelor, reducând sensibilitatea la daune mecanice. Din punct de vedere organoleptic, gustul este echilibrat între dulce și ușor acidulat, fiind influențat de condițiile climatice ale zonei, în care fructele se coc vara, când temperaturile anuale înalte favorizează un conținut mai mare de zaharuri solubile. Acest fapt este o consecință a situării ariei de producție la o latitudine care corespunde zonei temperate, spre deosebire de principalele arii de producție de pe glob, în care fructificarea are loc tot anul, ca urmare a situării la latitudini apropiate de tropice, inclusiv de ecuator.

Toate aceste caracteristici conturează un comportament al soiului „Fino de Jete” de ecotip perfect adaptat la condițiile subtropicale specifice din aria de producție a acestei DOP.

4.7.   Organism de control:

Denumire:

Consejo Regulador de la Denominación de Origen «Chirimoya de la Costa Tropical de Granada-Málaga».

Adresă:

Av. Juan Carlos I, Ed. Estación, Apdo. de Correos 648

18690 Almuñécar (Granada)

ESPAÑA

Telefon:

+34 958635865

Fax:

+34 958639201

E-mail:

chirimoya@crchirimoya.org

Consiliul de reglementare al „Chirimoya de la Costa Tropical de Granada-Málaga” DOP respectă standardul EN 45011 în conformitate cu reglementările în vigoare.

4.8.   Etichetare:

Etichetele comerciale, proprii fiecărei întreprinderi înregistrate, trebuie să fie aprobate de către Consiliul de reglementare. Pe etichete trebuie să figureze obligatoriu mențiunea: „Chirimoya de la Costa tropical de Granada-Málaga” DOP.

Toate tipurile de ambalaje utilizate pentru expedierea fructelor care beneficiază de denumirea de origine protejată vor purta contraetichete numerotate, eliberate de către Consiliul de reglementare și aplicate în depozitele înregistrate astfel încât să nu fie posibilă reutilizarea lor.

Contraetichetele numerotate se vor utiliza atât pentru categoria „Extra”, cât și pentru categoria I.