10.6.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 131/25


Publicarea unei cereri în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

2009/C 131/16

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului. Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.

FIȘĂ REZUMAT

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

„ARZÚA-ULLOA”

NR. CE: ES-PDO-0005-0497-27.09.2005

DOP ( X ) IGP ( )

Această fișă rezumat prezintă, cu titlu informativ, principalele elemente ale caietului de sarcini al produsului.

1.   Autoritatea competentă din statul membru:

Denumire

:

Subdirección General de Calidad Agroalimentaria y Agricultura Ecológica. Dirección General de Industrias y Mercados Agroalimentarios. Secretaría General de Medio Rural del Ministerio de Medio Ambiente, y Medio Rural y Marino de España

Adresă

:

Paseo Infanta Isabel

28071 Madrid

ESPAÑA

Telefon

:

+34 913475394

Fax

:

+34 913475410

E-mail

:

sgcaae@mapya.es

2.   Grup:

Denumire

:

D. Xosé Luís Carrera Valín (Quesería «Arqueixal») y otros

Adresă

:

Alba s/n. Palas de Rei (Lugo)

Telefon

:

+34 981507653

Fax

:

+34 981507653

E-mail

:

queixo@arzua-ulloa.org

Componență

:

Producători/prelucrători ( X ) Alte categorii ( )

3.   Tip de produs:

Clasa 1.3.

Brânzeturi.

4.   Caiet de sarcini:

[rezumatul cerințelor prevăzute la articolul 4 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

4.1.   Denumire:

„Arzúa-Ulloa”

4.2.   Descriere:

Brânză preparată din lapte de vacă crud sau pasteurizat care, în urma unui proces de producție care cuprinde fazele de închegare, tăiere și spălare a coagulului, așezare în forme, presare, sărare și maturare, dobândește următoarele caracteristici, în funcție de tipul de brânză produs:

 

Arzúa-Ulloa: Perioada sa de maturare este de cel puțin șase zile. Forma este lenticulară sau cilindrică, cu marginile rotunjite. Diametrul este cuprins între 100 și 260 mm, iar înălțimea între 50 și 120 mm. Înălțimea nu trebuie să fie niciodată mai mare decât raza. Greutatea variază între 0,5 și 3,5 kg. Coaja este subțire și elastică, de culoare galben mediu spre închis, strălucitoare, curată și netedă. Poate să fie acoperită cu o soluție anti-mucegai, transparentă și incoloră. Pasta are un colorit uniform, între alb-ivoriu și galben deschis, are un aspect strălucitor, fără crăpături, și poate prezenta un număr redus de găuri mici, unghiulare sau rotunde, distribuite neregulat.

Are aromă de lapte, care amintește de mirosul de unt și de iaurt, cu nuanțe de vanilie, frișcă și nucă, de intensitate redusă. Gustul său este, în principal, de lapte, ușor sărat, cu o aciditate medie spre slabă. Textura este fină, ușor sau moderat umedă, nu prea tare și cu o elasticitate medie. La mestecat este potrivit de tare, fondantă și solubilă, cu o consistență gumoasă medie.

Caracteristicile analitice ale produsului finit sunt: materie grasă – minim 45 % din substanța uscată; proteine – minim 35 % din substanța uscată; pH – între 5,0 și 5,5; substanță uscată – minim 45 %; și procent de apă din materia negrasă – minim 68 % și maxim 73 %.

„Arzúa-Ulloa” de fermă: Este preparată din lapte de vacă provenit exclusiv de la vacile din exploatația care fabrică brânza. Caracteristicile sale fizice și analitice coincid cu cele descrise mai sus.

 

„Arzúa-Ulloa” maturată: Perioada de maturare este de cel puțin șase luni. Forma sa este lenticulară sau cilindrică, putând avea fața superioară concavă. Diametrul este cuprins între 120 și 200 mm, iar înălțimea între 30 și 100 mm. Greutatea sa variază între 0,5 și 2 kg. Coaja nu este diferențiată, este de culoare galben foarte aprins, strălucitoare și cu un aspect gras, putând fi acoperită cu o soluție anti-mucegai, transparentă și incoloră. Pasta este galben aprins, mai deschisă înspre centru, foarte compactă, și poate prezenta găuri rare.

Aroma sa este foarte intensă, de tip lactat, distingându-se un miros puternic de unt ușor rânced. Mirosul este pătrunzător și picant. Gustul este sărat, cu aciditate slabă și un grad de amăreală între scăzut și mediu. Gustul dominant este cel de unt, cu note ușoare de vanilie și de nucă, care poate varia dinspre centru spre coajă. Dă senzația de picant. Gustul rezidual este amar, de unt și de vanilie.

Textura este tare, se taie greu și poate prezenta crăpături, mai ales înspre margini, care sunt mai uscate. La pipăit, este omogenă și foarte compactă. Compoziția prezintă un procent mare de grăsimi și o umiditate foarte scăzută.

Caracteristicile analitice ale produsului finit sunt: materie grasă – minim 50 % din substanța uscată; pH – între 5,1 și 5,4; substanță uscată – minim 65 %.

4.3.   Aria geografică:

Zona de producție a laptelui și de preparare a brânzeturilor care beneficiază de denumirea de origine protejată „Arzúa-Ulloa” constă în aria geografică ce cuprinde următoarele comune:

Provincia A Coruña: Arzúa, Boimorto, Pino (O), Touro, Curtis, Vilasantar, Melide, Santiso, Sobrado, Toques, Frades, Mesía, Ordes, Oroso, Boqueixón și Vedra;

Provincia Lugo: Antas de Ulla, Monterroso, Palas de Rei, Carballedo, Chantada, Taboada, Friol, Guntín și Portomarín;

Provincia Pontevedra: Agolada, Dozón, Lalín, Rodeiro, Silleda, Vila de Cruces și Estrada (A).

Condițiile pedoclimatice din aria geografică delimitată sunt optime pentru dezvoltarea pășunilor naturale și a culturilor furajere, cu care, în mod tradițional, s-a întreținut un șeptel numeros și care, în prezent, sunt dedicate în principal producției de lapte.

4.4.   Dovada originii:

Pentru verificarea respectării specificațiilor din caietul de sarcini și din manualul de calitate, organismul de control are la dispoziție registrele de control ale exploatațiilor de creștere a animalelor, ale primilor cumpărători (intermediari între exploatațiile de creștere a animalelor și brânzării), precum și ale brânzăriilor și ale unităților de maturare. Numai laptele obținut de la exploatațiile de creștere a animalelor înscrise în registrul corespunzător poate fi folosit la prepararea brânzeturilor cu denumirea de origine protejată „Arzúa-Ulloa”. Totodată, pot obține denumirea de origine protejată „Arzúa-Ulloa” numai brânzeturile preparate și maturate în brânzăriile și unitățile de maturare înscrise în registrele corespunzătoare.

Toate persoanele fizice sau juridice care dețin bunuri înscrise în aceste registre, instalațiile și produsele acestora sunt supuse acestui control pentru a se asigura că produsele cu denumirea de origine protejată „Arzúa-Ulloa” respectă cerințele din caietul de sarcini.

Controalele se bazează pe inspecții ale crescătoriilor de animale și ale instalațiilor, pe examinarea documentelor și analiza materiilor prime și a brânzeturilor.

Atunci când se constată că materia primă sau brânzeturile preparate nu au fost obținute în conformitate cu cerințele din caietul de sarcini sau că prezintă defecte sau modificări semnificative, acestea nu pot fi comercializate sub denumirea de origine protejată „Arzúa-Ulloa”.

Brânzeturile protejate prin această denumire de origine poartă o contraetichetă numerotată care este controlată de organismul de control, în conformitate cu normele prevăzute în manualul de calitate.

4.5.   Metodă de obținere:

La prepararea acestor brânzeturi se utilizează lapte natural integral, provenit de la vaci din rasele Rubia gallega (Roșie galiciană), Pardo alpina (Brună alpină) și Frisona (Friză), precum și din încrucișările acestora, care sunt crescute în ferme înscrise în registrele denumirii de origine protejată. Alimentația animalelor se bazează în principal pe furajele produse în cadrul exploatației respective, consumate prin pășunat, atunci când condițiile meteorologice permit acest lucru. Alimentele concentrate de origine vegetală, achiziționate în general din afara exploatației, se utilizează exclusiv ca supliment, pentru a acoperi necesitățile energetice ale animalelor și, în măsura posibilului, provin din aria geografică delimitată.

Laptele nu conține colastru și conservanți și, în general, trebuie să îndeplinească cerințele prevăzute de legislația în vigoare.

Acest lapte, care nu poate fi supus niciunui proces de standardizare, se păstrează la o temperatură care nu depășește 4 °C pentru a evita dezvoltarea microorganismelor.

Pentru prepararea brânzei, se realizează următoarele procese:

 

Închegarea: Se realizează cu cheag animal sau cu alte enzime coagulante autorizate în manualul de calitate, la temperaturi cuprinse între 30 și 35 °C, timp de 30-75 de minute, în funcție de caracteristicile laptelui și ale cheagului.

 

Tăierea și spălarea coagulului: Coagulul se taie în bucăți cât un grăunte de porumb (5-10 mm în diametru). Apoi se spălă cu apă potabilă, pentru a reduce aciditatea coagulului în așa fel încât pH-ul produsului preparat să nu fie mai mic decât valorile indicate la punctul 4.2.

 

Așezarea în forme: Se realizează cu ajutorul unor forme cilindrice, cu dimensiuni corespunzătoare pentru a permite obținerea unor brânzeturi cu dimensiunile și greutățile indicate la punctul 4.2.

 

Presarea: Timpul necesar variază în funcție de presiunea aplicată și de mărimea bucăților.

 

Sărarea: Se presară sare peste coagul în cuvă și/sau se pun bucățile de brânză în saramură. Aceasta se păstrează refrigerată pentru a se evita alterarea microbiologică nedorită. Bucățile de brânză nu se țin în saramură mai mult de 24 de ore.

 

Maturarea: Are loc în spații cu o umiditate relativă cuprinsă între 75 și 90 % și cu o temperatură mai mică de 15 °C.

Perioada minimă de maturare este de șase zile cu începere de la finalizarea presării sau a sărării, în cazul în care se folosește saramura. În cazul brânzeturilor maturate, perioada minimă de maturare este de șase luni. Pe durata maturării, bucățile de brânză sunt întoarse și curățate pentru a dobândi caracteristicile specifice.

Pentru a păstra calitatea produsului și a-i garanta trasabilitatea, brânza protejată trebuie comercializată, în general, în bucăți întregi și în ambalajele autorizate.

Cu toate acestea, se poate autoriza comercializarea în porții, inclusiv tăierea în bucăți la punctul de vânzare, cu condiția să se instituie în acest sens un sistem de control adecvat, care să garanteze proveniența produsului, originea și calitatea acestuia, precum și conservarea sa perfectă, evitându-se orice posibilitate de confuzie.

4.6.   Legătură:

Istorică

Arzúa-Ulloa este o brânză galiciană prin excelență, larg comercializată în tot centrul regiunii Galicia, deși, la origine, era preparată în special în comunele din sud-estul provinciei La Coruña, în estul provinciei Lugo și în nord-vestul provinciei Pontevedra, fiind denumită în multe feluri, în funcție de zone și de momentele istorice: brânză de Arzúa, del Ulla, de A Ulloa, de Curtis, de Chantada, de Friol sau de Lugo.

„Inventario español de productos tradicionales” (Inventarul spaniol al produselor tradiționale), publicat de Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației în anul 1996, cuprinde o descriere a brânzei de Arzúa, a modurilor sale de preparare și utilizare etc.

În alte publicații ale ministerului, precum „catálogo de quesos españoles” (Catalogul brânzeturilor spaniole), din 1973, sau „Alimentos de España. Denominaciones de Origen y de Calidad” (Alimente din Spania. Denumiri de origine și de calitate), din 1993, se face trimitere la aceste brânzeturi.

Naturală

Condițiile pedoclimatice ale ariei geografice de producție și de preparare a brânzei Arzúa-Ulloa sunt optime pentru dezvoltarea pășunilor naturale și a culturilor furajere, cu care, în mod tradițional, s-a întreținut un șeptel numeros și care, în prezent, sunt dedicate, în principal, producției de lapte și, în mai mică măsură, celei de carne.

Ca rezultat al productivității ridicate a acestui sector agrozootehnic, s-a dezvoltat totodată un important sector agroindustrial, specializat în producția de furaje, produse din carne și produse lactate, în care brânza ocupă un loc principal.

Legătura cauzală dintre aria geografică și caracteristicile specifice ale produsului

Aria geografică de producție a brânzei „Arzúa-Ulloa” se caracterizează printr-un număr mare de văi domoale, unde pajiștile și pășunile sunt atât de abundente încât reprezintă elementul fundamental al peisajului. Este vorba despre zonele centrale ale Galiciei, aflate la o altitudine considerabilă, o mare parte a teritoriului fiind situată la peste 300 de metri deasupra nivelului mării.

În aceste regiuni din centrul geografic al Galiciei, temperaturile medii se situează puțin sub 12 °C. Precipitațiile anuale sunt de aproximativ 1 200-1 700 mm, ceea ce, împreună cu cele descrise mai sus, face din aria de producție a acestor brânzeturi un spațiu ideal pentru pășunile permanente, pajiștile și diversele culturi de bază în alimentația animalelor, care necesită ploi abundente.

Acest mediu geografic unic influențează caracteristicile specifice ale brânzei „Arzúa-Ulloa” prin diverși factori:

(a)

În primul rând, după cum s-a precizat mai sus, mediul geografic este favorabil creșterii unor pășuni abundente de cea mai bună calitate, compuse din floră autohtonă de graminee (ghizdei, flocoșină, păiuș și raigras) și leguminoase (lotus, trifoi și lucernă) adaptate condițiilor specifice climatului temperat și umed al zonei.

(b)

În plus, producția de lapte se bazează pe mici exploatații familiale care aplică tehnici tradiționale de creștere a animalelor, având încă un șeptel format în principal din rase bovine autohtone, și în care alimentația animalelor se bazează mai ales pe furaje produse în exploatație, consumate prin pășunat, atunci când condițiile meteorologice permit acest lucru.

Alimentele concentrate de origine vegetală, achiziționate în general din afara exploatației, se utilizează exclusiv ca supliment, pentru a acoperi necesitățile energetice ale animalelor și, în măsura posibilului, provin din aria geografică delimitată. Acest sistem tradițional, în care achizițiile de furaje din afara exploatației sunt limitate la maximum, facilitează viabilitatea economică a acestor mici ferme familiale.

Datorită caracteristicilor acestor exploatații, laptele produs oferă un nivel de calitate optim pentru prepararea brânzeturilor. S-a dovedit științific că aceste sisteme mai naturale de producție și alimentație a animalelor conferă laptelui proprietăți nutriționale superioare, datorită unei concentrații mai mari de CLA (acid linoleic conjugat) și de acizi grași omega-3 în profilul său lipidic, conținutul de materii grase favorabile din punct de vedere dietetic crescând odată cu consumul de iarbă al animalelor, ceea ce influențează și caracteristicile brânzeturilor preparate.

(c)

În fine, producătorii din aceste regiuni au o lungă tradiție în ceea ce privește prepararea acestui tip de brânzeturi cu caracteristici absolut unice, al căror renume a depășit piața locală, produsele lor dobândind un prestigiu binemeritat în rândul consumatorilor. Este vorba despre un produs elaborat pentru a răspunde nevoii țăranilor de a conserva un aliment – laptele – abundent în acest teritoriu, dar și foarte perisabil. Astfel se urmărea, pe de o parte, satisfacerea nevoilor de autoconsum și, pe de altă parte, obținerea unui produs mai ușor de transportat, cu valabilitate și valoare mai mari, a cărui vânzare aducea venituri economiei familiale. Spre deosebire de ceea ce se întâmplă în alte zone producătoare de brânză, în aceste regiuni din centrul Galiciei, unde mediul natural este foarte propice producerii de furaje, producția de lapte este garantată pe tot parcursul anului, cu întreruperi de scurtă durată. De aceea tehnica de preparare a brânzeturilor s-a orientat către sisteme cu perioade de maturare scurte, de aproximativ o săptămână, timp suficient ca produsul să prindă o coajă care să îi confere consistența necesară pentru a putea fi transportat la târg, dar care impunea consumarea în trei sau patru săptămâni de la prepararea sa, cât timp brânza își păstrează calitățile optime, în special consistența sa cremoasă, umiditatea ridicată, precum și aroma și gustul său de lapte. Aceste caracteristici sunt legate de procesul de preparare, în cadrul căruia coagulul se taie în granule nu foarte mici (5-10 mm), în așa fel încât nu se scurge mult zer. Această tehnică putea duce la obținerea de brânzeturi cu aciditate excesivă ca urmare a conținutului ridicat de lactoză al pastei, însă locuitorii din zonă, cu priceperea lor, au rezolvat problema prin spălarea coagulului. Tehnica, inedită în alte regiuni producătoare de brânză învecinate, servește și la evitarea fermentării secundare nedorite, care ar putea altera brânza.

Localnicii au știut să rezolve și problema caracterului sezonier al producției de lapte, astfel încât au soluționat deficitul și calitatea mai slabă a laptelui pe timp de vară, prin producerea brânzei „Arzúa-Ulloa” maturate, preparată din surplusul de lapte de la sfârșitul toamnei și al iernii și supusă unui proces lung de maturare, de peste șase luni, ceea ce a permis țăranilor să dispună de un aliment cu valoare energetică și nutrițională ridicată în timpul verii, moment în care produsul era foarte apreciat deoarece aceasta era perioada din an în care munca câmpului necesita un efort fizic mai mare.

Prin urmare, această zonă s-a specializat în producția unui tip de brânză foarte bine adaptat la condițiile de timp și loc: din excedentele zilnice de lapte, țăranii preparau brânzeturi pe care le vindeau apoi în târgurile din regiune, în general, o dată pe săptămână, o dată la două săptămâni sau o dată pe lună.

4.7.   Organism de control:

Denumire

:

Instituto Galego da Calidade Alimentaria (INGACAL)

Adresă

:

Rúa Fonte dos Concheiros, 11 bajo

15703 Santiago de Compostela

ESPAÑA

Telefon

:

+34 881997276

Fax

:

+34 981546676

E-mail

:

ingacal@xunta.es

INGACAL este un organism public subordonat Consellería del Medio Rural de la Xunta de Galicia.

4.8.   Etichetare:

Brânzeturile comercializate cu denumirea de origine protejată „Arzúa-Ulloa”, după ce au fost certificate ca fiind conforme cu prevederile din caietul de sarcini și din regulament, trebuie să prezinte o etichetă specifică a denumirii pe care apare un cod alfanumeric cu o numerotare corespunzătoare, autorizată de organismul de control, precum și logotipul oficial al denumirii de origine protejate.

Atât pe eticheta comercială, cât și pe eticheta specifică a denumirii trebuie să figureze mențiunea Denominación de Origen Protegida „Arzúa-Ulloa”. În plus, pe eticheta comercială se precizează tipul de lapte, crud sau pasteurizat, din care s-a preparat brânza. Pe de altă parte, în cazul brânzeturilor „Arzúa-Ulloa” de fermă și maturate, se pot indica pe etichetă aceste două atribute.