18.4.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 89/9


Publicarea unei cereri în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

2009/C 89/05

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului (1). Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.

DOCUMENT UNIC

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

„MARRONI DEL MONFENERA”

Nr. CE: IT-PGI-0005-0563-8.11.2006

IGP ( X ) DOP ( )

1.   Denumire

„Marroni del Monfenera”

2.   Statul membru sau țara terță

Italia

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Tip de produs (anexa II)

Clasa 1.6.

Fructe, legume și cereale proaspete sau prelucrate.

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

„Marroni del Monfenera” sunt fructe în stare proaspătă provenind din ecotipul local de plante din soiul Castanea sativa Mill. var. sativa.

În momentul punerii în consum, acestea trebuie să prezinte următoarele caracteristici: sămânță: câte una pentru fiecare fruct, în general netedă sau puțin aspră; pulpă: culoare aluniu deschis spre galben pai, consistență păstoasă/făinoasă, gust dulce și plăcut; episperm: culoare alunie, structură peliculară fibroasă și rezistentă, pătrunzând foarte puțin în sămânță; pericarp: culoare maro strălucitor, cu striuri mai închise care se dezvoltă pe verticală, structură dură și rezistentă, suprafață tomentoasă cu reziduuri tomentoase de stil; hil: formă ovoidală, culoare mai deschisă decât culoarea pericarpului cu raze mai mult sau mai puțin evidente care se dezvoltă de la centru către margini; nu se extinde pe fețele laterale ale fructului; fruct: formă ovoidală cu apex puțin pronunțat, cu una din laturi în general plată, iar cealaltă foarte convexă; număr de fructe la kilogram: maximum 90. Învelișul conține maximum 3 fructe.

Pot obține IGP fructele care aparțin categoriei „extra” (dimensiunea fructului este mai mare de 3 cm; maximum 4 % în greutate fructe cu endocarpul atacat de insecte; maximum 3 % în greutate fructe prezentând rosături ale pericarpului) și categoriei I (dimensiunea fructului este de 2,8-3 cm); maximum 6 % în greutate fructe cu endocarpul afectat de insecte; maximum 5 % în greutate fructe prezentând rosături ale pericarpului).

3.3.   Materii prime (numai pentru produsele prelucrate)

Nu se aplică.

3.4.   Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală)

Nu se aplică.

3.5.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

Operațiunile de recoltare, de triere, de curățare, de clasificare pe dimensiuni și de „curatura” trebuie să aibă loc în aria geografică de producție.

Produsul care nu este introdus pe piață în termen de 48 de ore de la recoltare se tratează prin „curatura”. Operațiunea constă în scufundarea „Marroni del Monfenera” în apă la temperatura ambiantă timp de maximum 9 zile. După aceea, „Marroni del Monfenera” se scot din apă și se usucă mecanic. Acest proces permite păstrarea fructelor în stare proaspătă o pe perioadă până la 3 luni.

Operațiunea de „curatura” trebuie efectuată la câteva ore de la recoltare pentru a preveni declanșarea proceselor de fermentare în interiorul mijloacelor de transport, în special în anii când recoltarea are loc în perioade cu ploaie sau atunci când temperatura este încă ridicată.

3.6.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc.

Produsul trebuie ambalat în plase pentru alimente, închise în partea superioară prin lipire la cald sau prin coasere. Ambalajele sunt de 1, 2, 3 (închise prin lipire la cald), 5 și 10 kg (închise prin coasere).

Punerea în consum nu poate avea loc înainte de 15 septembrie în fiecare an.

3.7.   Norme specifice privind etichetarea

Eticheta de pe ambalaje conține obligatoriu, pe lângă simbolul grafic comunitar, mențiunea aferentă și informațiile corespunzătoare cerințelor legii, următoarele informații: „Marroni del Monfenera”, text urmat de sigla IGP, de dimensiuni mai mari față de celelalte informații pe care le conține eticheta, cum sunt numele, denumirea comercială a întreprinderii, adresa întreprinderii care a realizat ambalarea, sigla, categoria comercială corespunzătoare („extra” sau categoria I) și greutatea brută inițială.

Image

Sigla este alcătuită din două ovale concentrice în interiorul cărora sunt reprezentate dealurile din zona Pedemontana del Grappa. Zona de câmpie de la poalele acestora este traversată de râul Piave, care segmentează sigla în două părți asimetrice. Pe malul drept și pe malul stâng al râului sunt reprezentați doi castani cu ramurile încărcate de castane. În prim plan, două capsule și zece castane așezate pe două frunze. În partea stângă, acestea depășesc puțin cadrul oval.

4.   Delimitare concisă a ariei geografice

Aria geografică a „Marroni del Monfenera” cuprinde teritoriile următoarelor comune din provincia Treviso: Borso del Grappa, Crespano del Grappa, Paderno del Grappa, Possagno, Cavaso del Tomba, Pederobba, San Zenone degli Ezzelini, Fonte, Asolo, Maser, Castelcucco, Monfumo, Cornuda, Montebelluna, Caerano di San Marco, Crocetta del Montello, Volpago del Montello, Giavera del Montello, Nervesa della Battaglia.

5.   Legătura cu aria geografică

5.1.   Specificitatea ariei geografice

Majoritatea terenurilor unde sunt produse „Marroni del Monfenera” fac parte din categoria nr. 21 din „Carta dei Suoli d’Italia” (hartă a tipologiei solurilor din Italia), definită astfel: „soluri brune acide, soluri brune levigate, soluri brune și litosoluri”. Este vorba de o combinație care este prezentă în această regiune numai pe zona orografică dreaptă a râului Piave, pe fâșia altimetrică a piemontului care ocupă o mare parte din aria geografică de producție. Aceste terenuri sunt caracterizate de o reacție de la acid la foarte acid, de un grad scăzut de saturație în baze și de un nivel ridicat de mineralizare a substanțelor organice.

Clima este de tip subalpin inferior cu un grad foarte ridicat de umiditate, fiind influențată de versanții pre-alpini, cu declivități pronunțate expuse spre sud. Datorită acestei conformații și expuneri specifice, masele de aer urcă dinspre câmpie provocând precipitații abundente, iar înghețurile de primăvară sunt limitate și drenarea apei în urma ploilor se produce repede. Ca urmare a acestui echilibru ecologic, condițiile privind terenurile și mediul înconjurător sunt deosebit de propice pentru cultivarea „Marroni del Monfenera”.

5.2.   Specificitatea produsului

Caracteristicile care conferă unicitate indicației geografice protejate „Marroni del Monfenera” și care o diferențiază de alte produse aparținând aceleiași categorii de produse sunt gustul foarte dulce al pulpei, structura omogenă și compactă a fructului și consistența păstoasă și făinoasă a acestuia. Aceste caracteristici, în special gustul, sunt rezultatul compoziției chimice medii a produsului „Marroni del Monfenera”. Compararea cu compoziția chimică a castanelor, în funcție de valorile calculate de INRAN (Istituto Nazionale di Ricerca per gli alimenti e la nutrizione), pune în evidență în ceea ce privește „Marroni del Monfenera” o cantitate mai mare de carbohidrați, de lipide și de potasiu și o cantitate mai mică de sodiu.

5.3.   Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP)

Compoziția chimică a fructelor și, prin urmare, calitatea acestora, este legată de faptul că, fiind un arbore tipic acidofil, castanul beneficiază în interiorul ariei de cultivare a „Marroni del Monfenera” de prezența terenurilor piemontane în general acide a căror reacție este opusă în comparație cu terenurile limitrofe și care nu sunt prezente în alte piemonturi din regiunea Treviso.

Rezultă de aici, în ceea ce privește „Marroni del Monfenera”, o cantitate mai mare de potasiu și o cantitate mai mică de sodiu comparativ cu alte castane, așa cum reiese din compararea valorilor privind compoziția chimică a celor două produse, pe baza tabelurilor realizate de INRAN pentru castane.

Calitatea fructelor se datorește și faptului că abundența precipitațiilor medii anuale, care permit levigarea bazelor terenului păstrându-i aciditatea, favorizează cultura castanului; de asemenea, configurarea și expunerea specifice fâșiei piemontului reduc considerabil înghețurile de primăvară care afectează în special castanii.

Pe lângă acești factori de mediu importanți, și factorul uman joacă un rol important. „Marroni del Monfenera” este cultivat în regiune încă din Evul Mediu, fapt atestat de un document din 1351 care reglementează distribuirea recoltei între capii de familie din partea locului. Preocuparea pentru protecția culturilor de castani în aria de producție a „Marroni del Monfenera” este confirmată de asemenea prin surse notariale din secolele următoare care denunță în fața autorităților competente tăierile abuzive de castani sau prezența animalelor la pășunat în afara perioadelor admise, acest fapt compromițând recoltele de castane. Tradiția acestei culturi s-a păstrat până în zilele noastre mulțumită faptului s-au organizat numeroase manifestări, printre care târgul-expoziție „Marroni del Monfenera”, care a avut loc prima dată în 1970.

Importanța „Marroni del Monfenera” pentru economia locală, precum și renumele acestora sunt demonstrate de numeroase evenimente organizate în fiecare an. Pe de altă parte, cu ocazia celei de-a treizecea ediții a târgului-expoziție „Marroni del Monfenera”, administrația locală din comuna Pederobba, unde are loc acest eveniment, e emis o serie de cărți poștale și un timbru special.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

Administrația actuală a deschis procedura națională de opoziție, prin publicarea propunerii de recunoaștere a DOP „Marroni del Monfenera” în „Gazzetta Ufficiale della Repubblica Italiana” nr. 276 din 26.11.2005.

Textul consolidat al caietului de sarcini poate fi consultat

la următoarea adresă web:

www.politicheagricole.it/DocumentiPubblicazioni/Search_Documenti_Elenco.htm?txtTipoDocumento=Disciplinare%20in%20esame%20UE&txtDocArgomento=Prodotti%20di%20Qualit%E0>Prodotti%20Dop,%20Igp%20e%20Stg

sau

accesând direct pagina principală a site-ului web al ministerului (www.politicheagricole.it) și făcând clic pe „Prodotti di Qualità” (în stânga ecranului) și apoi pe „Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE (Reg CE 510/2006)”.


(1)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12.