52009PC0038(02)

Propunere de decizie a Consiliului de modificare a Deciziei 2006/493/CE de stabilire a valorii sprijinului comunitar pentru dezvoltarea rurală pentru perioada 1 ianuarie 2007 - 31 decembrie 2013, a defalcării anuale a acestuia, precum şi a sumei minime care trebuie alocată regiunilor care pot beneficia de obiectivul „convergenţă” /* COM/2009/0038 final - CNS 2009/0011 */


[pic] | COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE |

Bruxelles, 28.1.2009

COM(2009) 38 final

2009/0011 (CNS)

Propunere de

REGULAMENT AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

de modificare a Deciziei 2006/493/CE de stabilire a valorii sprijinului comunitar pentru dezvoltarea rurală pentru perioada 1 ianuarie 2007 - 31 decembrie 2013, a defalcării anuale a acestuia, precum și a sumei minime care trebuie alocată regiunilor care pot beneficia de obiectivul „convergență”

EXPUNERE DE MOTIVE

Consiliul Uniunii Europene din 11 și 12 decembrie 2008 a convenit asupra unui Plan european de redresare economică (PERE), care prevede lansarea unei acțiuni prioritare destinate să permită adaptarea mai rapidă a economiilor europene la provocările actuale și care are la bază un efort echivalent în total de aproximativ 1,5% din PIB-ul Uniunii Europene (și anume circa 200 miliarde EUR). Din această sumă, 1,5 miliarde EUR ar trebui puse la dispoziția tuturor statelor membre prin intermediul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) în vederea extinderii internetului de bandă largă în zonele rurale și a soluționării noilor provocări, astfel cum sunt definite în contextul evaluării intermediare din 2003 a reformei politicii agricole comune – „bilanțul de sănătate” – care s-a încheiat în noiembrie 2008. O treime din această sumă (0,5 miliarde EUR) ar trebui consacrată operațiunilor legate de noile provocări, iar două treimi (1 miliard EUR) extinderii infrastructurii de internet de bandă largă în zonele rurale. Motivul acestei alocări de fonduri suplimentare pentru cele două sectoare prioritare ale politicii comunitare de dezvoltare rurală este prezentat în cele ce urmează.

Comunitățile rurale pot fi printre cele mai sensibile la recesiunea economică. În momente de criză, riscul excluderii este mai mare, iar atunci când economia începe să își revină, beneficiile își fac mai greu apariția.

Unul dintre cele mai importante instrumente ale economiei moderne este internetul de bandă largă. În Europa de azi, internetul este cel care permite găsirea unor noi locuri de muncă, dobândirea de noi competențe, identificarea unor noi piețe și reducerea costurilor. Este esențial atât pentru școli, biblioteci și administrații publice, cât și pentru întreprinderi, devenind un instrument indispensabil pentru buna funcționare a economiei moderne. Cu toate acestea, există și anumite lacune – comunități în care piața nu a asigurat o bună acoperire din cauza populației dispersate și a costurilor ridicate. Din acest motiv, unul dintre obiectivele stabilite în Planul european de redresare economică este extinderea unor rețele de bandă largă, pentru ca întregul teritoriu să aibă acces la internet de mare viteză până în 2010. Planul a subliniat totodată necesitatea ameliorării performanței unui mare număr de rețele existente și nevoia de a încuraja investițiile competitive în rețelele de fibră optică și de a elibera spectrul de frecvențe radio pentru sistemele de bandă largă.

Sprijinirea infrastructurii de bandă largă este favorizată, de asemenea, de posibilitatea statelor membre de a alege între rate de intensitate a ajutoarelor specifice pentru investițiile în infrastructura publică din zonele rurale, în limita a 100%. Astfel se creează deja o bună bază de absorbție a fondurilor alocate infrastructurilor de bandă largă prin Planul de redresare. Pentru celelalte operațiuni legate de infrastructurile fără caracter public se aplică ratele definite de normele generale privind ajutoarele de stat.

În plus, statele membre trebuie să accelereze la maximum, încă din 2009, execuția fondurilor suplimentare din Planul de redresare, pentru a putea obține o reacție promptă la criza economică.

UE recurge deja la dezvoltarea rurală pentru a promova creșterea economiilor rurale și sănătatea întregii societăți rurale. „Bilanțul de sănătate” al PAC a identificat o serie de provocări noi, de o importanță deosebită pentru agricultura europeană. Abordarea cât mai rapidă a acestor provocări ar permite comunităților agricole să preîntâmpine respectivele provocări și să fie mai bine pregătite în momentul în care situația economică se îmbunătățește. Acest lucru este în sinergie cu importanța dată în Planul de redresare executării accelerate a acțiunilor structurale ale UE, pentru a lansa rapid investițiile în perioada de criză.

2009/0011 (CNS)

Propunere de

REGULAMENT AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolele 36 și 37,

având în vedere propunerea Comisiei[1],

având în vedere avizul Parlamentului European[2],

după consultarea Comitetului Economic și Social European[3],

după consultarea Comitetului Regiunilor[4],

întrucât:

(1) Consiliul European din 11 și 12 decembrie 2008 a aprobat un Plan european de redresare economică (PERE), care prevede lansarea unei acțiuni prioritare destinate să permită adaptarea mai rapidă a economiilor statelor membre la provocările actuale. Planul are la bază un efort echivalent în total de aproximativ 1,5% din PIB-ul Uniunii Europene, și anume circa 200 miliarde EUR.

(2) Din cifra menționată anterior, 1,5 miliarde EUR ar trebui puse la dispoziția tuturor statelor membre prin intermediul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR), în vederea extinderii internetului de bandă largă în zonele rurale și a consolidării operațiunilor legate de prioritățile prevăzute la articolul 16a alineatul (1) literele (a)-(f) din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului[5] (denumite în continuare „noile provocări”).

(3) Pentru a stabili cadrul juridic care să permită statelor membre să utilizeze suma menționată anterior, sunt necesare mai multe modificări ale Regulamentului (CE) nr. 1698/2005, ca o continuare a modificărilor introduse prin Regulamentul (CE) nr. [X] al Consiliului din […] de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)[6] [ Regulamentul privind bilanțul de sănătate al dezvoltării rurale ], care fac posibilă utilizarea sumelor rezultate din majorări ale modulării obligatorii și a fondurilor neutilizate generate în temeiul articolului 136 din Regulamentul (CE) nr. [X] al Consiliului din […] de stabilire a normelor de aplicare a sistemelor de sprijin direct în cadrul politicii agricole comune și de stabilire a anumitor sisteme de sprijin pentru fermieri[7] pentru operațiuni legate de „noile provocări”.

(4) Pentru a asigura utilizarea contribuției comunitare suplimentare din fiecare stat membru conform obiectivelor celor două pachete politice (noile provocări și internetul de bandă largă), ar trebui ca statele membre să specifice în planurile lor strategice naționale suma orientativă care rezultă din modularea obligatorie, din fondurile neutilizate generate în temeiul articolului 136 din Regulamentul (CE) nr. …[8] și din creșterea angajamentelor globale prevăzute de Decizia 2006/493/CE a Consiliului[9], astfel cum a fost modificată prin Decizia ……[10]. Aceste sume vor fi consacrate, pe de o parte, infrastructurii de internet de bandă largă din zonele rurale și, pe de altă parte, „noilor provocări”.

(5) Ținând seama de resursele suplimentare care urmează să fie puse la dispoziție ca sprijin comunitar pentru dezvoltare rurală în cadrul PERE, este necesar ca statele membre să își revizuiască planul strategic național. Întrucât vor primi, începând cu 2009, astfel de fonduri suplimentare, toate statele membre ar trebui să aibă obligația de a-și revizui planul strategic național până la 30 iunie 2009.

(6) Concluziile Consiliului European din 12 decembrie 2008 reamintesc sprijinul acordat de Consiliul European în cadrul PERE, în special pentru extinderea internetului de bandă largă, inclusiv în zonele slab deservite. Întrucât zonele rurale suferă deseori din cauza accesului insuficient la internet, sprijinul pentru extinderea infrastructurilor de internet de bandă largă în zonele rurale ar trebui consolidat prin intermediul FEADR. Dată fiind importanța acestei priorități, ar trebui ca statele membre să prevadă în programele lor operațiuni legate de această prioritate până la sfârșitul anului 2009. Ar trebui elaborată o listă a tipurilor de operațiuni legate de infrastructurile de bandă largă, pentru a permite statelor membre să identifice operațiunile relevante în contextul cadrului juridic pentru dezvoltare rurală.

(7) Deoarece fondurile suplimentare în cadrul PERE vor fi puse la dispoziția tuturor statelor membre în 2009, ar trebui ca toate statele membre să prevadă, încă din același an, în programele lor de dezvoltare rurală, tipurile de operațiuni legate de noile provocări.

(8) Prin urmare, obligația depunerii programelor revizuite de dezvoltare rurală până la 30 iunie 2009 ar trebui extinsă la toate statele membre.

(9) Dată fiind utilizarea suplimentară, specifică și obligatorie a resurselor financiare care rezultă în urma aplicării modulării obligatorii în temeiul Regulamentului (CE) nr. …/…, a sumelor generate în temeiul articolului 136 din același regulament și a sumelor care urmează să fie puse la dispoziție ca ajutor comunitar pentru dezvoltare rurală în cadrul PERE, echilibrul stabilit între obiectivele ajutorului pentru dezvoltare rurală nu ar trebui să fie afectat de respectivele resurse financiare.

(10) În zonele rurale există deseori un deficit de infrastructuri de bandă largă, atât la scară mică, cât și la scară mare. Infrastructura la scară mare poate fi esențială pentru deservirea zonelor rurale mai puțin accesibile. Pentru a asigura utilizarea cea mai eficace a resurselor disponibile și pentru a permite extinderea considerabilă a internetului de bandă largă în zonele rurale, operațiunile pertinente ar trebui considerate ca fiind eligibile fără a limita dimensiunea infrastructurilor aferente. Prin urmare, limitarea actuală a dimensiunii infrastructurilor în serviciile de bază pentru economie și pentru populația rurală nu ar trebui să se aplice operațiunilor legate de infrastructurile de bandă largă.

(11) Pentru a atinge obiectivele politice specifice de consolidare a operațiunilor legate de noile provocări și de extinderea infrastructurilor de internet de bandă largă, este necesar să se prevadă obligația ca resursele financiare care urmează să fie puse la dispoziție ca sprijin comunitar pentru dezvoltare rurală în cadrul PERE să fie utilizate pentru anumite obiective specifice, iar această obligație să fie combinată cu obligația existentă pentru sumele care rezultă din modularea obligatorie și pentru sumele generate în temeiul articolului 136 din Regulamentul (CE) nr. ….

(12) Dată fiind importanța operațiunilor în materie de bandă largă la nivel comunitar, majorarea contribuției FEADR estimate în Regulamentul (CE) nr. [X] al Consiliului din […] de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 [ Regulamentul privind bilanțul de sănătate al dezvoltării rurale ] ar trebui să se aplice și acestor tipuri de operațiuni, pentru a le facilita implementarea.

(13) Pentru a ajuta statele membre care sunt afectate în mod deosebit de criza economică și care întâmpină dificultăți în asigurarea resurselor financiare naționale să utilizeze fondurile FEADR disponibile, în 2009 ar trebui autorizate, cu titlu excepțional, rate de cofinanțare mai mari.

(14) Ținând seama de faptul că măsurile prevăzute prin modificările propuse ar trebui să acopere anul 2009, prezentul regulament ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2009.

(15) Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 1698/2005 ar trebui modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (CE) nr. 1698/2005 se modifică după cum urmează:

(1) La articolul 11 alineatul (3), litera (d) se înlocuiește cu următorul text:

„(d) o listă a programelor de dezvoltare rurală care pun în aplicare planul strategic național, o repartizare orientativă a resurselor FEADR pe programe, inclusiv sumele prevăzute la articolul 12 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1290/2005, și o indicație separată a totalului sumelor prevăzute la articolul 69 alineatul (5a) din prezentul regulament, precizând suma care poate fi cheltuită pentru operațiuni de tipul celor prevăzute la articolul 16a alineatul (1) litera (g) din prezentul regulament;”

(2) La articolul 12a, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1) Statele membre își reexaminează, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 12 alineatul (1), planul de strategie națională, după reexaminarea orientărilor strategice comunitare prevăzute la articolul 10.”

(3) Articolul 16a se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 16a Operațiuni specifice referitoare la anumite priorități

(1) Până la 31 decembrie 2009, statele membre includ în cadrul programelor lor de dezvoltare rurală, în funcție de nevoile lor specifice, tipuri de operațiuni având următoarele priorități descrise în orientările strategice comunitare și menționate și în planurile strategice naționale:

(a) schimbările climatice,

(b) energiile regenerabile,

(c) gestionarea apelor,

(d) biodiversitatea,

(e) măsurile care însoțesc restructurarea sectorului produselor lactate,

(f) inovarea legată de prioritățile menționate la literele (a)-(d),

(g) infrastructura de internet de bandă largă în zonele rurale.

Tipurile de operațiuni care urmează să fie raportate la prioritățile menționate la literele (a)-(f) din primul paragraf urmăresc să producă efecte precum efectele potențiale menționate în anexa II. O listă orientativă a unor astfel de tipuri de operațiuni și a efectelor lor posibile figurează în anexa II. O listă a tipurilor de operațiuni legate de prioritatea menționată la primul paragraf litera (g) figurează în anexa III.

Programele revizuite de dezvoltare rurală legate de operațiunile menționate la prezentul alineat se prezintă Comisiei până la 30 iunie 2009 cel târziu.

(2) De la 1 ianuarie 2009, pentru tipurile de operațiuni menționate la alineatul (1) literele (a)-(f) din prezentul articol, rata intensității ajutoarelor stabilită în anexa I poate fi majorată cu 10 puncte procentuale.

(3) Până la 31 decembrie 2009, fiecare program de dezvoltare rurală include, de asemenea:

(a) lista tipurilor de operațiuni și informațiile prevăzute la articolul 16 litera (c) privind tipurile specifice de operațiuni menționate la alineatul (1) din prezentul articol;

(b) un tabel în care sunt stabilite, pentru perioada 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2013, contribuția comunitară totală pentru tipurile de operațiuni prevăzute la alineatul (1) literele (a)-(f) și contribuția comunitară pentru tipurile de operațiuni prevăzute la alineatul (1) litera (g).”

(4) La articolul 17, alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:

„(3) Sumele egale cu cele care rezultă din aplicarea modulării obligatorii în temeiul articolului 69 alineatul (5a) și, începând cu anul 2011, sumele generate în temeiul articolului 136 din Regulamentul (CE) nr. ... și sumele menționate la articolul 69 alineatul (2a) din prezentul regulament nu sunt luate în considerare în contribuția totală a FEADR pe baza căreia se calculează contribuția financiară comunitară minimă per axă, în conformitate cu alineatele (1) și (2) din prezentul articol.”

(5) La articolul 56 se adaugă următoarea teză:

„Limitarea dimensiunii infrastructurii nu se aplică operațiunilor prevăzute la articolul 16a alineatul (1) litera (g).”

(6) Articolul 69 se modifică după cum urmează:

(a) se inserează un nou alineat (2a):

„(2a) Partea din suma menționată la alineatul (1) din prezentul articol care rezultă din creșterea angajamentelor globale prevăzute de Decizia 2006/493/CE a Consiliului, astfel cum a fost modificată prin Decizia ……[11], este disponibilă de la 1 ianuarie 2009. Respectiva parte este consacrată tipurilor de operațiuni legate de prioritățile prevăzute la articolul 16a alineatul (1) și este cheltuită după cum urmează:

(a) o treime (0,5 miliarde EUR) pentru tipurile de operațiuni legate de prioritățile prevăzute la articolul 16a alineatul (1) literele (a)-(f);

(b) două treimi (1 miliard EUR) pentru tipurile de operațiuni legate de prioritatea prevăzută la articolul 16a alineatul (1) litera (g);”

(b) alineatele (5a) și (5b) se înlocuiesc după cum urmează:

„(5a) Începând cu 1 ianuarie 2009, statele membre cheltuiesc, exclusiv ca sprijin comunitar în cadrul programelor actuale de dezvoltare rurală pentru operațiunile de tipul celor prevăzute la articolul 16a alineatul (1) literele (a)-(f) din prezentul regulament, o sumă egală cu totalul sumelor care rezultă în urma aplicării modulării obligatorii în temeiul articolului [9 alineatul (4)] și al articolului [10 alineatul (4)], precum și, începând cu anul 2011, sumele generate în temeiul articolului 136 din Regulamentul (CE) nr. … și o treime din partea statelor membre din suma menționată la alineatul (2a), astfel cum a fost stabilită de decizia Comisiei care stabilește defalcarea per stat membru.

Începând cu 1 ianuarie 2009, statele membre cheltuiesc, exclusiv ca sprijin comunitar în cadrul programelor actuale de dezvoltare rurală pentru operațiunile de tipul celei prevăzute la articolul (16a) alineatul (1) litera (g) din prezentul regulament, două treimi din partea statelor membre din suma menționată la alineatul (2a), astfel cum a fost stabilită de decizia Comisiei care stabilește defalcarea per stat membru.

(5b) În cazul în care, la încheierea programului, valoarea contribuției comunitare cheltuite efectiv pentru operațiunile prevăzute la articolul 16a alineatul (1) este mai mică decât totalul sumelor prevăzute la alineatul (5a) din prezentul articol, statul membru rambursează diferența la bugetul general al Comunităților Europene, până la suma cu care s-a depășit totalul alocărilor disponibile pentru alte operațiuni decât cele prevăzute la articolul 16a alineatul (1).

În plus, în cazul în care, la încheierea programului, valoarea contribuției comunitare cheltuite efectiv pentru operațiunile prevăzute la articolul 16a alineatul (1) literele (a)-(f) este mai mică decât suma prevăzută la alineatul (5a) din prezentul articol pentru respectivele tipuri de operațiuni, statul membru rambursează diferența la bugetul general al Comunităților Europene, până la suma cu care s-au depășit alocările disponibile pentru operațiunile prevăzute la articolul 16a alineatul (1) litera (g). Cu toate acestea, în cazul în care valoarea contribuției comunitare cheltuite efectiv pentru alte operațiuni decât cele prevăzute la articolul 16a alineatul (1) este mai mică decât alocările disponibile pentru respectivele tipuri de operațiuni, din suma care trebuie rambursată se scade respectiva diferență.

În paralel, în cazul în care, la încheierea programului, valoarea contribuției comunitare cheltuite efectiv pentru operațiunile prevăzute la articolul 16a alineatul (1) litera (g) este mai mică decât suma prevăzută la alineatul (5a) din prezentul articol pentru respectivele tipuri de operațiuni, statul membru rambursează diferența la bugetul general al Comunităților Europene, până la suma cu care s-au depășit alocările disponibile pentru operațiunile prevăzute la articolul 16a alineatul (1) literele (a)-(f). Cu toate acestea, în cazul în care valoarea contribuției comunitare cheltuite efectiv pentru alte operațiuni decât cele prevăzute la articolul 16a alineatul (1) este mai mică decât alocările disponibile pentru respectivele tipuri de operațiuni, din suma care trebuie rambursată se scade respectiva diferență.”

(7) La articolul 70 alineatul (4), al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Fără a aduce atingere plafoanelor stabilite la alineatul (3), contribuția FEADR poate fi majorată la 90% pentru regiunile de convergență și până la 75% pentru alte regiuni pentru operațiunile de tipul celor prevăzute la articolul 16a alineatul (1) din prezentul regulament, până la suma rezultată în urma aplicării modulării obligatorii în temeiul articolului 9 alineatul (4) și al articolului 10 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. …, până la suma prevăzută la articolul 69 alineatul (2a) din prezentul regulament și, începând cu anul 2011, până la sumele generate în temeiul articolului 136 din Regulamentul (CE) nr. ….”;

(8) La articolul 70 se inserează următorul alineat (4b):

„(4b) Prin derogare de la plafoanele stabilite la alineatele (3) și (4), rata contribuției FEADR poate fi majorată cu maximum 10 puncte procentuale suplimentare în ceea ce privește cheltuielile care trebuie plătite de statele membre în cursul anului 2009. Cu toate acestea, plafoanele stabilite la alineatele (3) și (4) pentru cheltuielile publice totale efectuate în decursul perioadei de programare sunt respectate.”

(9) În anexa II, titlul se înlocuiește cu următorul text:

„Listă orientativă a tipurilor de operațiuni și de efecte posibile legate de prioritățile prevăzute la articolul 16a alineatul (1) literele (a)-(f)”

(10) Se adaugă o nouă anexă III, al cărei text este inclus în anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene .

Se aplică de la 1 ianuarie 2009.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, […].

Pentru Consiliu

Președintele

ANEXĂ

„ ANEXA III

Lista tipurilor de operațiuni legate de prioritatea prevăzută la articolul 16a alineatul (1) litera (g)

Prioritate: Infrastructura de bandă largă în zonele rurale |

Tipuri de operațiuni | Articole și măsuri |

Crearea unei noi infrastructuri de bandă largă, inclusiv a unor instalații de interconectare (de exemplu tehnologii de transmisie fixe, terestre radio, prin satelit sau o combinație de tehnologii) | Articolul 56: servicii de bază pentru economie și pentru populația rurală |

Modernizarea infrastructurii de bandă largă existente | Articolul 56: servicii de bază pentru economie și pentru populația rurală |

Instalarea unei infrastructuri pasive de bandă largă (de exemplu lucrări de construcții civile cum sunt conductele și alte elemente de rețea precum fibra neagră etc.), în sinergie și cu alte infrastructuri (rețele de energie, de transport, de apă, de canalizare etc.). | Articolul 56: servicii de bază pentru economie și pentru populația rurală |

FIȘĂ FINANCIARĂ |

1. | LINIA BUGETARĂ: 05 04 05 01 | CREDITE 2009: CA: 13 623 504 584 EUR CP: 9 135 331 205 EUR |

2. | TITLUL PROPUNERII: Regulamentul Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR); |

3. | TEMEIUL JURIDIC: Articolele 36 și 37 din tratat |

4. | OBIECTIVE: modificarea Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 pentru a permite statelor membre să utilizeze ajutorul suplimentar de 1,5 miliarde EUR pentru programele de dezvoltare rurală în cadrul Planului european de redresare economică (PERE) aprobat de Consiliul European în decembrie 2008. Modificarea permite totodată, cu titlu excepțional în 2009, aplicarea unor rate de cofinanțare mai mari, pentru a ajuta statele membre care întâmpină dificultăți în asigurarea resurselor financiare naționale. |

5. | IMPLICAȚII FINANCIARE (1) | PERIOADĂ DE 12 LUNI (milioane EUR) | EXERCIȚIUL FINANCIAR ÎN CURS 2009 (milioane EUR) | EXERCIȚIUL FINANCIAR URMĂTOR 2010 (milioane EUR) |

5.0 | CHELTUIELI – DIN BUGETUL CE (prețuri actuale) – DIN BUGETELE NAȚIONALE – ALTELE | – | CA: +1 500 CP: – | CA: – CP: +750 |

5.1 | VENITURI – RESURSE PROPRII ALE CE (TAXE/TAXE VAMALE) – LA NIVEL NAȚIONAL | – | – | – |

2011 | 2012 | 2013 |

5.0.1 | CHELTUIELI ESTIMATE (prețuri actuale) CA CP | – + 750 | – – | – – |

5.1.1 | VENITURI ESTIMATE | – | – | – |

5.2 | METODĂ DE CALCUL: – |

6.0 | PROIECTUL POATE FI FINANȚAT DIN CREDITE ÎNSCRISE ÎN CAPITOLUL CORESPUNZĂTOR DIN BUGETUL ACTUAL? | DA NU |

6.1 | PROIECTUL POATE FI FINANȚAT PRIN TRANSFER ÎNTRE CAPITOLE ALE BUGETULUI ACTUAL? | DA NU |

6.2 | VA FI NECESAR UN BUGET SUPLIMENTAR? | DA NU |

6.3 | CREDITELE VOR TREBUI INCLUSE ÎN BUGETELE VIITOARE? | DA NU |

6.4 | ALTELE | (2) |

OBSERVAȚII: (1) În ceea ce privește creditele de angajament, modificarea propusă va avea un impact exclusiv asupra exercițiului financiar 2009. Pentru creditele de plată, impactul deciziei se va extinde asupra exercițiilor financiare 2010 și 2011, cu un nivel al plăților estimat la 750 milioane în fiecare an. În conformitate cu articolul 71 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005, toate cheltuielile realizate de statele membre începând de la data primirii de către Comisie (30 iunie 2009 cel târziu) a cererii de modificare a programului vor fi eligibile pentru rambursare. Cu toate acestea, Comisia va putea efectua rambursarea numai după aprobarea programelor modificate, care este posibil să aibă loc după 15 octombrie 2009, ceea ce înseamnă că declarația către Comisie se va face în ianuarie 2010, iar rambursarea în 2010. Anexa la decizie reflectă sumele puse la dispoziție pentru dezvoltare rurală înainte de modulare, de alte transferuri de cheltuieli legate de piață și de plățile directe ale PAC. (2) Finanțarea suplimentară a cheltuielilor în 2009 este posibilă, întrucât suma necesară este disponibilă în limita marjei de la rubrica 2 pentru 2009. Pentru această sumă se va prezenta un buget rectificativ. În ceea ce privește ratele de cofinanțare excepțional mai mari pentru 2009, impactul financiar constă în plățile efectuate de statele membre în 2009 (bugetele plăților comunitare 2009 și 2010). După o estimare preliminară, impactul se poate ridica la cel mult 10% din creditele de plată disponibile în bugetul pe 2009. Cu toate acestea, în această fază nu se vor solicita alte resurse financiare pentru 2009, date fiind incertitudinile legate de data primirii cererilor de plată. Ratele mai mari de cofinanțare vor fi astfel finanțate din bugetul de plăți existent. În funcție de evoluția situației depunerii cererilor de plată de către statele membre, Comisia va reexamina, în 2009, necesitatea unor credite de plată suplimentare și, dacă este nevoie, va propune autorității bugetare acțiuni adecvate. Trebuie notat că cifrele reprezentând implicațiile financiare din prezenta fișă financiară se regăsesc și în fișa corespunzătoare modificării Deciziei 2006/493/CE a Consiliului. |

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

de modificare a Deciziei 2006/493/CE de stabilire a valorii sprijinului comunitar pentru dezvoltarea rurală pentru perioada 1 ianuarie 2007 - 31 decembrie 2013, a defalcării anuale a acestuia, precum și a sumei minime care trebuie alocată regiunilor care pot beneficia de obiectivul „convergență”

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului din 20 septembrie 2005 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)[12], în special articolul 69 alineatul (1),

având în vedere propunerea Comisiei,

întrucât:

(1) Decizia 2006/493/CE a Consiliului[13] stabilește valoarea sprijinului comunitar pentru dezvoltare rurală pentru perioada 1 ianuarie 2007 - 31 decembrie 2013, defalcarea anuală a acestuia, precum și suma minimă care trebuie alocată regiunilor care pot beneficia de obiectivul „convergență”.

(2) Consiliul European din 11 și 12 decembrie 2008 a aprobat un Plan european de redresare economică (PERE), care prevede lansarea unei acțiuni prioritare destinate să permită adaptarea mai rapidă a economiilor statelor membre la provocările actuale.

(3) Planul are la bază un efort echivalent în total de aproximativ 1,5% din PIB-ul Uniunii Europene, și anume circa 200 miliarde EUR. Din această cifră, 1,5 miliarde EUR ar trebui puse la dispoziția tuturor statelor membre prin intermediul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) în vederea extinderii internetului de bandă largă în zonele rurale și a consolidării operațiunilor legate de prioritățile prevăzute la articolul 16a alineatul (1) literele (a)-(f) din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005 (denumite în continuare „noile provocări”). Suma pusă la dispoziție prin FEADR ar trebui repartizată, o treime din această sumă (0,5 miliarde EUR) fiind consacrată noilor provocări, iar două treimi (1 miliard EUR) extinderii infrastructurii de internet de bandă largă în zonele rurale.

(4) Prin urmare, Decizia 2006/493/CE ar trebui modificată în consecință,

DECIDE:

Articolul 1

Anexa la Decizia 2006/493/CE se înlocuiește cu textul anexei la prezenta decizie.

Articolul 2

Prezenta decizie se aplică de la 1 ianuarie 2009.

Adoptată la Bruxelles, […].

Pentru Consiliu

Președintele

ANEXĂ

Valoarea totală a creditelor de angajament pentru 2007-2013 (prețuri constante din 2004), defalcarea anuală și suma minimă care trebuie alocată regiunilor care pot beneficia de obiectivul „convergență”(*)

Prețuri 2004 în EUR (**) | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | Total |

Valoarea totală pentru UE 25, plus Bulgaria și România | 9 325 497 783 | 10 788 767 263 | 11 873 603 971 | 10 278 583 653 | 9 824 886 713 | 9 588 187 168 | 9 356 225 581 | 71 035 752 132 |

Suma minimă alocată regiunilor care pot beneficia de obiectivul "convergență" | 27 676 975 284 |

(*) Înainte de modulare și de alte transferuri de cheltuieli legate de piață și de plăți directe ale politicii agricole comune pentru dezvoltare rurală. |

(**) Valorile sunt rotunjite la cel mai apropiat euro. |

Valoarea totală a creditelor de angajament pentru 2007-2013 (prețuri actuale), defalcarea anuală și suma minimă care trebuie alocată regiunilor care pot beneficia de obiectivul „convergență”(*)

Prețuri actuale în EUR (**) | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | Total |

Valoarea totală pentru UE 25, plus Bulgaria și România | 9 896 292 851 | 11 678 108 653 | 13 109 418 209 | 11 575 354 634 | 11 285 706 554 | 11 234 089 442 | 11 181 555 662 | 79 960 526 005 |

Suma minimă alocată regiunilor care pot beneficia de obiectivul "convergență" | 31 232 644 963 |

(*) (*) Înainte de modulare și de alte transferuri de cheltuieli legate de piață și de plăți directe ale politicii agricole comune pentru dezvoltare rurală. |

(**) Valorile sunt rotunjite la cel mai apropiat euro. |

FIȘĂ FINANCIARĂ |

1. | LINIA BUGETARĂ: 05 04 05 01 | CREDITE 2009: CA: 13 623 504 584 EUR CP: 9 135 331 205 EUR |

2. | TITLUL PROPUNERII: Decizia Consiliului de modificare a Deciziei 2006/493/CE de stabilire a valorii sprijinului comunitar pentru dezvoltarea rurală pentru perioada 1 ianuarie 2007 - 31 decembrie 2013, a defalcării anuale a acestuia, precum și a sumei minime care trebuie alocată regiunilor care pot beneficia de obiectivul „convergență” |

3. | TEMEIUL JURIDIC: Regulamentul (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului |

4. | OBIECTIVE: adaptarea Deciziei 2006/493/CE pentru a ține seama de ajutorul suplimentar de 1,5 miliarde EUR pentru programele de dezvoltare rurală în cadrul Planului european de redresare economică (PERE) aprobat de Consiliul European în decembrie 2008. |

5. | IMPLICAȚII FINANCIARE (1) | PERIOADĂ DE 12 LUNI (Milioane EUR) | EXERCIȚIUL FINANCIAR ÎN CURS 2009 (Milioane EUR) | EXERCIȚIUL FINANCIAR URMĂTOR 2010 (Milioane EUR) |

5.0 | CHELTUIELI – DIN BUGETUL CE (prețuri actuale) – DIN BUGETELE NAȚIONALE – ALTELE | – | CA: +1 500 CP: – | CA: – CP: +750 |

5.1 | VENITURI – RESURSE PROPRII ALE CE (TAXE/TAXE VAMALE) – LA NIVEL NAȚIONAL | – | – | – |

2011 | 2012 | 2013 |

5.0.1 | CHELTUIELI ESTIMATE (prețuri actuale) CA CP | – + 750 | – – | – – |

5.1.1 | VENITURI ESTIMATE | – | – | – |

5.2 | METODĂ DE CALCUL: – |

6.0 | PROIECTUL POATE FI FINANȚAT DIN CREDITE ÎNSCRISE ÎN CAPITOLUL CORESPUNZĂTOR DIN BUGETUL ACTUAL? | DA NU |

6.1 | PROIECTUL POATE FI FINANȚAT PRIN TRANSFER ÎNTRE CAPITOLE ALE BUGETULUI ACTUAL? | DA NU |

6.2 | VA FI NECESAR UN BUGET SUPLIMENTAR? | DA NU |

6.3 | CREDITELE VOR TREBUI INCLUSE ÎN BUGETELE VIITOARE? | DA NU |

6.4 | ALTELE | (2) |

OBSERVAȚII: (1) În ceea ce privește creditele de angajament, decizia prin care se aprobă un ajutor suplimentar pentru programele de dezvoltare rurală (+ 1,5 miliarde EUR) va avea impact exclusiv asupra exercițiului financiar 2009. Pentru creditele de plată, impactul deciziei se va extinde asupra exercițiilor financiare 2010 și 2011, cu un nivel al plăților estimat la 750 milioane în fiecare an. În conformitate cu articolul 71 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005, toate cheltuielile realizate de statele membre începând de la data primirii de către Comisie (30 iunie 2009 cel târziu) a cererii de modificare a programului vor fi eligibile pentru rambursare. Cu toate acestea, Comisia va putea efectua rambursarea numai după aprobarea programelor modificate, care este posibil să aibă loc după 15 octombrie 2009, ceea ce înseamnă că declarația către Comisie se va face în ianuarie 2010, iar rambursarea în 2010. Anexa la decizie reflectă sumele puse la dispoziție pentru dezvoltare rurală înainte de modulare, de alte transferuri de cheltuieli legate de piață și de plățile directe ale PAC. (2) Finanțarea suplimentară a cheltuielilor în 2009 este posibilă, întrucât suma necesară este disponibilă în limita marjei de la rubrica 2 pentru 2009. Pentru această sumă se va prezenta un buget rectificativ. Trebuie notat că cifrele reprezentând implicațiile financiare din prezenta fișă financiară se regăsesc și în fișa corespunzătoare modificării Regulamentului (CE) nr. 1698/2005. |

[1] JO C …, …, p. ….

[2] JO C …, …, p. ….

[3] JO C …, …, p. ….

[4] JO C …, …, p. ….

[5] JO L 277, 21.10.2005, p. 1.

[6] JO L …, …, p. ….

[7] JO L …, …, p. ….

[8] JO L …, …, p. ….

[9] JO L 195, 15.7.2006, p. 22.

[10] JO L …, …, p. ….

[11] Pentru JO: a se insera numărul deciziei menționate în nota de subsol 9.

[12] JO L 277, 21.10.2005, p. 1.

[13] JO L 195, 15.7.2006, p. 22.