8.7.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

CE 184/174


Miercuri, 22 aprilie 2009
Rețeaua de alertă privind infrastructurile critice *

P6_TA(2009)0227

Rezoluția legislativă a Parlamentului European din 22 aprilie 2009 referitoare la propunerea de decizie a Consiliului privind rețeaua de alertă privind infrastructurile critice (CIWIN) (COM(2008)0676 – C6-0399/2008 – 2008/0200(CNS))

2010/C 184 E/41

(Procedura de consultare)

Parlamentul European,

având în vedere propunerea Comisiei prezentată Consiliului (COM(2008)0676),

având în vedere articolul 308 alineatul (2) din Tratatul CE și articolul 203 din Tratatul Euratom, în temeiul căruia a fost consultat de către Consiliu (C6-0399/2008),

având în vedere avizul Comisiei pentru afaceri juridice privind temeiul juridic propus,

având în vedere articolele 51 și 35 din Regulamentul său de procedură,

având în vedere raportul Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (A6-0228/2009),

1.

aprobă propunerea Comisiei astfel cum a fost modificată;

2.

invită Comisia să-și modifice propunerea în consecință, în conformitate cu articolul 250 alineatul (2) din Tratatul CE;

3.

invită Consiliul să informeze Parlamentul în cazul în care intenționează să se îndepărteze de la textul aprobat de acesta;

4.

solicită Consiliului să îl consulte din nou în cazul în care intenționează să modifice în mod substanțial propunerea Comisiei;

5.

solicită Comisiei, după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, în eventualitatea în care Consiliul nu a luat nicio decizie în acest sens, să ia în considerare posibilitățile oferite de articolul 196 (Protecția civilă) în ceea ce privește temeiul juridic al prezentei propuneri și să reexamineze, dacă este cazul, posibilitatea de a înainta o propunere Parlamentului;

6.

încredințează Președintelui sarcina de a transmite Consiliului și Comisiei poziția Parlamentului.

TEXTUL PROPUS DE COMISIE

AMENDAMENTUL

Amendamentul 1

Propunere de decizie

Considerentul 1

(1)

În concluziile sale privind „Prevenirea, pregătirea și reacția la atentatele teroriste” și „Programul de solidaritate al UE față de consecințele amenințărilor și atentatelor teroriste”, adoptate de Consiliu în decembrie 2004, acesta a susținut planul Comisiei de a propune un program european de protecție a infrastructurii critice și a aprobat crearea CIWIN (1).

(1)

În concluziile sale privind „Prevenirea, pregătirea și reacția la atentatele teroriste” și „Programul de solidaritate al UE față de consecințele amenințărilor și atentatelor teroriste”, adoptate de Consiliu în decembrie 2004, acesta a susținut planul Comisiei de a propune un program european de protecție a infrastructurii critice și a aprobat crearea CIWIN (2).

Amendamentul 2

Propunere de decizie

Considerentul 4

(4)

Mai multe incidente legate de infrastructurile critice din Europa, precum pana de energie electrică din 2006 din Europa, au demonstrat că este necesar un schimb de informații mai bun și mai eficient în vederea prevenirii și limitării amplorii incidentului .

(4)

Mai multe incidente legate de infrastructurile critice din Europa, precum pana de energie electrică din 2006 din Europa, au demonstrat că este necesar un schimb de informații mai bun și mai eficient și o mai bună cunoaștere a practicilor din statele membre pentru a fi pregătiți și a evita repetarea unor astfel de incidente.

Amendamentul 3

Propunere de decizie

Considerentul 5

(5)

Este oportun să se creeze un sistem de informații care va permite statelor membre și Comisiei să facă schimb de informații și alerte în domeniul protecției infrastructurilor critice (PIC), să își consolideze dialogul pe tema PIC și să contribuie la promovarea integrării și a ameliorării coordonării programelor de cercetare din domeniul PIC, dispersate și fragmentate la nivel național.

(5)

Prin urmare, este oportun să se creeze un sistem de informații care va permite statelor membre și Comisiei să facă schimb de informații în domeniul PIC, să își consolideze dialogul pe tema PIC și să contribuie la promovarea integrării și a ameliorării coordonării programelor de cercetare naționale din domeniul PIC, dispersate și fragmentate.

Amendamentul 4

Propunere de decizie

Considerentul 6

(6)

CIWIN ar trebui să contribuie la îmbunătățirea PIC în UE, furnizând un sistem de informații care ar putea facilita cooperarea statelor membre, precum și să ofere o alternativă eficientă și rapidă la metodele de căutare a informațiilor privind infrastructurile critice din Comunitate care necesită mult timp.

(6)

CIWIN ar trebui să contribuie la îmbunătățirea PIC în UE, furnizând un sistem de informații care ar putea facilita cooperarea și coordonarea statelor membre, precum și să ofere o alternativă eficientă și rapidă la metodele de căutare a informațiilor privind infrastructurile critice din Comunitate care necesită mult timp. Aceasta ar trebui, în special, să stimuleze elaborarea unor măsuri adecvate, menite să faciliteze schimbul și diseminarea informațiilor, a celor mai bune practici și a experienței între statele membre.

Amendamentul 5

Propunere de decizie

Considerentul 6a (nou)

 

(6a)

Prima evaluare a CIWIN ar trebui să includă, de asemenea, o analiză aprofundată a necesității de a adăuga o nouă funcție la CIWIN, și anume un sistem de alertă rapidă (SAR). Această funcție ar trebui să permită statelor membre și Comisiei să posteze avertismente privind amenințările și riscurile imediate la care este expusă infrastructura critică, luând în considerație toate cerințele necesare în materie de siguranță.

Amendamentul 6

Propunere de decizie

Considerentul 7

(7)

Rețeaua CIWIN ar trebui, în special, să stimuleze definirea unor măsuri corespunzătoare, cu scopul de a facilita schimbul celor mai bune practici, precum și să servească drept mijloc de transmitere a amenințărilor și a alertelor imediate într-un mod securizat.

eliminat

Amendamentul 7

Propunere de decizie

Considerentul 8

(8)

CIWIN ar trebui să evite duplicarea și să țină seama de caracteristicile, expertiza, modalitățile de funcționare și domeniile de competență specifice fiecăruia dintre sistemele de alertă rapidă (SAR) sectoriale existente.

(8)

În cursul dezvoltării și evaluării noului sistem de informații, statele membre și Comisia ar trebui să se asigure că CIWIN evită duplicareași ține seama de caracteristicile, expertiza, modalitățile de funcționare și domeniile de competență specifice fiecăruia dintre sistemele de alertă rapidă (SAR) sectoriale existente.

Amendamentul 8

Propunere de decizie

Considerentul 10

(10)

Având în vedere interdependența infrastructurilor critice și nivelurile diferite de protecție ale acestora în statele membre, crearea unui instrument comunitar orizontal și intersectorial destinat schimbului de informații și alerte privind PIC ar consolida securitatea cetățenilor.

(4a)

Având în vedere interdependența infrastructurilor critice și nivelurile diferite de protecție a infrastructurilor critice (PIC) în statele membre, crearea unui instrument comunitar orizontal și intersectorial destinat schimbului de informații privind PIC ar consolida securitatea cetățenilor.

Amendmentul 9

Propunere de decizie

Considerentul 10a (nou)

 

(10a)

Adoptarea unor măsuri în sfera protecției civile este menționată printre activitățile Comunității la articolul 3 alineatul (1) litera (u) dinTratatul CE. În consecință, crearea CIWIN este necesară pentru a permite Comunității să realizeze un obiectiv stabilit prin tratat.

Amendamentul 11

Propunere de decizie

Considerentul 17

(17)

Prezenta decizie respectă drepturile fundamentale și principiile recunoscute , în special, prin Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene,

(17)

Prezenta decizie respectă drepturile fundamentale și principiile recunoscute la articolul 6 din Tratatul UE și reflectate în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene,

Amendamentul 12

Propunere de decizie

Articolul 1

Prezenta decizie creează un sistem securizat de informare, comunicare și alertă - rețeaua de alertă privind infrastructurile critice (CIWIN) – în vederea sprijinirii statelor membre în schimbul de informații privind amenințările și vulnerabilitățile comune , precum și măsurile și strategiile adecvate menite să limiteze riscurile legate de PIC.

Prezenta decizie creează un sistem securizat de informare și comunicare -rețeaua de alertă privind infrastructurile critice (CIWIN) - în vederea sprijinirii statelor membre în schimbul de informații privind vulnerabilitățile, precum și măsurile și strategiile adecvate menite să limiteze riscurile legate de PIC.

Amendamentul 13

Propunere de decizie

Articolul 2 – alineatul 2

„infrastructura critică” înseamnă acele elemente, sisteme sau componente ale acestora, aflate pe teritoriul statelor membre, care sunt esențiale pentru menținerea funcțiilor societale vitale, sănătății, siguranței, securității, bunăstării economice sau sociale a cetățenilor și a căror întrerupere sau distrugere ar avea un impact semnificativ într-un stat membru ca urmare a incapacității de a menține respectivele funcții;

„infrastructura critică” înseamnă acele elemente, sisteme sau componente ale acestora, aflate pe teritoriul statelor membre, care sunt esențiale pentru menținerea funcțiilor societale vitale, sănătății, siguranței, securității, lanțului de aprovizionare , bunăstării economice sau sociale a cetățenilor și a căror întrerupere sau distrugere ar avea un impact semnificativ într-un stat membru ca urmare a incapacității de a menține respectivele funcții;

Amendamentul 14

Propunerea de decizie

Articolul 2 – alineatul 3

„state membre participante” înseamnă statele membre care au semnat un memorandum de înțelegere cu Comisia;

eliminat

Amendamentul 15

Propunere de decizie

Articolul 3

Articolul 3

Participare

Participarea la CIWIN și utilizarea acestuia sunt deschise tuturor statelor membre. Participarea la CIWIN este condiționată de semnarea unui memorandum de înțelegere care conține cerințele tehnice și în materie de securitate aplicabile rețelei CIWIN, precum și informațiile de pe site-urile care vor fi conectate la CIWIN.

eliminat

Amendamentul 16

Propunere de decizie

Articolul 4 – titlu

Funcții

Funcția și structura

Amendamentul 17

Propunere de decizie

Articolul 4 – alineatul 1

(1)   CIWIN îndeplinește următoarele două funcții:

(a)

cea de forum electronic pentru schimburile de informații referitoare la PIC;

(b)

funcția de alertă rapidă care permite statelor membre participante și Comisiei să transmită alerte privind riscuri și amenințări imediate pentru infrastructurile critice.

(1)   CIWIN este conceput ca un forum electronic pentru schimburile de informații referitoare la PIC;

Amendamentul 18

Propunere de decizie

Articolul 4 – alineatul 1a (nou)

 

(1a)     Platforma tehnologică pentru CIWIN trebuie situată cel puțin într-o locație securizată de pe teritoriul fiecărui stat membru.

Amendamentul 19

Propunere de decizie

Articolul 4 – alineatul 2 – paragraful 2

Spațiile fixe se includ în sistem în mod permanent. În timp ce conținutul lor poate fi modificat, aceste spații nu pot fi suprimate , redenumite sau adăugate . Anexa I conține o listă a spațiilor fixe.

Spațiile fixe se includ în sistem în mod permanent. În timp ce conținutul lor poate fi modificat, aceste spații nu pot fi suprimate și redenumite. Anexa I conține o listă a spațiilor fixe. Aceasta nu împiedică includerea de noi domenii, în cazul în care funcționarea sistemului demonstrează necesitatea acestora.

Amendamentul 20

Propunere de decizie

Articolul 5 – alineatul 1

(1)   Statele membre participante desemnează un responsabil CIWIN și informează Comisia. Responsabilul CIWIN răspunde de acordarea sau refuzarea drepturilor de acces la CIWIN în cadrul statului membru respectiv.

(1)   Statele membre desemnează un responsabil CIWIN și informează Comisia cu privire la acesta. Responsabilul CIWIN răspunde de acordarea sau refuzarea drepturilor de acces la CIWIN în cadrul statului membru respectiv.

 

(Prezentul amendament se aplică întregului text.)

Amendamentul 21

Propunere de decizie

Articolul 5 – alineatul 2

(2)   Statele membre participante furnizează accesul la CIWIN în conformitate cu orientările adoptate de Comisie.

(2)   Statele membre furnizează accesul la CIWIN în conformitate cu instrucțiunile de utilizare adoptate de Comisie.

Amendamentul 22

Propunere de decizie

Articolul 6 – alineatul 1 – litera b

(b)

elaborarea unor orientări privind condițiile de utilizare a sistemului, inclusiv confidențialitatea, transmiterea, stocarea, clasarea și ștergerea informațiilor. Comisia stabilește, de asemenea, clauzele și condițiile de acordare a accesului nelimitat sau restrâns la CIWIN.

(b)

elaborarea unor instrucțiuni de utilizare privind condițiile de utilizare a sistemului, inclusiv confidențialitatea, transmiterea, stocarea, clasarea și ștergerea informațiilor. Comisia stabilește, de asemenea, clauzele și condițiile de acordare a accesului nelimitat sau restrâns la CIWIN.

Amendamentul 23

Propunere de decizie

Articolul 6 – alineatul 3a (nou)

 

(3a)     Comisia monitorizează modul în care funcționează sistemul CIWIN.

Amendamentul 24

Propunere de decizie

Articolul 7 – alineatul 2

(2)   Drepturile de acces la documente se acordă utilizatorilor pe baza principiului „trebuie cunoscute” și trebuie să respecte în orice moment instrucțiunile precise ale autorului în ceea ce privește protejarea și distribuirea unui document.

(2)   Drepturile de acces la documente se acordă utilizatorilor pe baza principiului „trebuie cunoscute”. Utilizatorii respectă în orice moment instrucțiunile precise ale autorului în ceea ce privește protejarea și distribuirea unui document.

Amendamentul 25

Propunere de decizie

Articolul 7 – alineatul 2a (nou)

 

(2a)     În statele membre, schimbul de informații sensibile, care au fost încărcate în CIWIN, între utilizatorii autorizați și terți, face obiectul aprobării prealabile de către proprietarul informației și se realizează în conformitate cu legislația națională și comunitară în materie.

Amendamentul 26

Propunere de decizie

Articolul 7a (nou)

 

Articolul 7a

Cerințe privind informațiile incluse în CIWIN

Pentru toate informațiile sau documentele încărcate în sistem va fi posibilă o traducere automată.

Comisia, în colaborare cu punctele de contact PIC, va elabora o listă de cuvinte-cheie pentru fiecare sector, care să poată fi utilizată atunci când sunt încărcate sau căutate informații în CIWIN.

Amendamentul 27

Propunere de decizie

Articolul 8

Comisia elaborează și actualizează periodic instrucțiuni de utilizare , care conțin toate detaliile privind funcțiile și rolurile rețelei CIWIN.

Comisia elaborează și actualizează periodic instrucțiuni de utilizare care conțin toate detaliile privind funcția șirolurilerețelei CIWIN.

Amendamentul 28

Propunere de decizie

Articolul 8 – punctul 1a (nou)

 

Aceste instrucțiuni de utilizare sunt stabilite în conformitate cu procedura de consultare prevăzută la articolul 3 din Decizia 1999/468/CE din 28 iunie 1999 de stabilire a normelor privind exercitarea competențelor de executare conferite Comisiei (3).

Amendamentul 29

Propunere de decizie

Articolul 10 – paragraful 1

Comisia revizuiește și evaluează funcționarea rețelei CIWIN din trei în trei ani și trimite rapoarte periodice statelor membre.

Comisia , cu ajutorul unor indicatori special elaborați pentru monitorizarea progresului, revizuiește și evaluează funcționarea rețelei CIWIN din trei în trei ani și trimite rapoarte periodice tuturor statelor membre , Parlamentului European, Comitetului Regiunilor și Comitetului Economic și Social European .

Amendamentul 30

Propunere de decizie

Articolul 10 – paragraful 2

Primul raport, care va fi înaintat în termen de trei ani de la intrarea în vigoare a prezentei decizii, precizează, în special, elementele rețelei comunitare care vor trebui îmbunătățite sau adaptate. Acest raport cuprinde totodată orice propunere de modificare sau adaptare a prezentei decizii pe care Comisia o consideră necesară.

Primul raport, care va fi înaintat în termen de trei ani de la intrarea în vigoare a prezentei decizii, precizează, în special, elementele rețelei comunitare care vor trebui îmbunătățite sau adaptate și, în special, evaluează participarea fiecărui stat membru în cadrul sistemului CIWIN, precum și posibilitatea perfecționării CIWIN astfel încât să includă, ca funcție, un sistem de alertare rapidă (RAS) . Acest raport cuprinde totodată orice propunere de modificare sau adaptare a prezentei decizii pe care Comisia o consideră necesară .

Amendamentul 31

Propunere de decizie

Articolul 11

Prezenta decizie se aplică de la 1 ianuarie 2009 .

Prezenta decizie intră în vigoare la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene .

Amendamentul 32

Propunere de decizie

Anexa II – punctul 3

(3)

spațiile „alertă”, care pot fi create în caz de alertă în privința sistemului SAR și vor constitui canalul de comunicare în cadrul activităților legate de PIC;

eliminat


(1)   14894/04.

(2)   Documentul Consiliului 15232/04.

(3)   JO L 184, 17.7.1999, p. 23.