24.1.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 18/1


Notificări prevăzute la articolul 37 din Regulamentul (CE) nr. 562/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 15 martie 2006 de instituire a unui Cod comunitar privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane (Codul frontierelor Schengen)

Sancţiunile în conformitate cu dreptul naţional pentru trecerea ilegală a frontierelor externe prin alte locuri decât punctele de trecere a frontierei sau în afara programului de funcţionare stabilit – articolul 4 alineatul (3)

(2008/C 18/01)

BELGIA

Aceste sancţiuni sunt prevăzute la articolul 3 din Legea din 25 aprilie 2007 de modificare a Legii din 15 decembrie 1980 privind accesul la teritoriu, şederea, stabilirea şi returnarea străinilor. Legea a fost publicată în Moniteur Belge din 10 mai 2007 şi introduce un nou articol 4 bis în Legea din 15 decembrie 1980.

Aceste modificări nu au intrat încă în vigoare. Articolul 48 al legii menţionate prevede că acestea vor intra în vigoare la o dată fixată de Rege, cel târziu până în prima zi a celei de-a treisprezecea luni care urmează publicării acesteia în Moniteur Belge.

„Secţiunea 4a

1.   La frontierele externe ale Regatului, în sensul convenţiilor internaţionale privind trecerea frontierelor externe care sunt obligatorii pentru Belgia şi în sensul legislaţiei europene, intrarea şi ieşirea din Regat trebuie să aibă loc printr-un punct de trecere autorizat, în cadrul programului de funcţionare stabilit, astfel cum este indicat pentru aceste puncte autorizate de trecere a frontierei.

2.   Cetăţeanul străin are obligaţia să prezinte imediat documentele de călătorie la intrarea şi ieşirea din Regat.

3.   Ministrul sau reprezentantul acestuia poate impune o amendă administrativă de 200 EUR cetăţeanului străin care nu respectă obligaţia prevăzută la alineatul 1.

În cazul în care nerespectarea obligaţiei prevăzute la alineatul 1 se datorează neglijenţei transportatorului, acesta şi cetăţeanul străin sunt obligaţi în mod solidar la plata amenzii.

Decizia de impunere a amenzii are putere executorie imediată, fără a aduce însă atingere dreptului de a contesta decizia printr-o acţiune în justiţie.

Persoana juridică este responsabilă civilmente pentru plata amenzii administrative impuse administratorilor, membrilor de conducere, personalului executiv, prepuşilor sau mandatarilor acesteia.

Amenda administrativă poate fi plătită prin depunerea sumei datorate la Casa de Depozite şi Consemnaţiuni.

4.   Cetăţeanul străin sau transportatorul care contestă decizia ministrului sau reprezentantului acestuia trebuie să adreseze o cerere curţii care judecă în primă instanţă, în termen de o lună de la notificarea deciziei.

Dacă în cadrul judecăţii în primă instanţă curtea consideră acţiunea de contestare a deciziei admisibilă şi fondată, suma plătită sau depusă este rambursată.

Curtea care judecă în primă instanţă trebuie să se pronunţe în termen de o lună de la introducerea cererii scrise menţionate la alineatul 1.

Textul alineatului 1 este inclus în textul deciziei de impunere a amenzii administrative.

5.   Dacă cetăţeanul străin sau transportatorul nu plăteşte amenda, decizia agentului competent sau hotărârea cu autoritate de lucru judecat (res judicata) pronunţată de curtea care judecă în primă instanţă este notificată Administraţiei Cadastrului şi Înregistrării Terenurilor, în vederea recuperării sumei reprezentate de amenda administrativă.

6.   În cazul în care cetăţeanul străin, transportatorul sau reprezentantul acestuia a depus contravaloarea amenzii administrative la Casa de Depozite şi Consemnaţiuni şi nu contestă decizia curţii care judecă în primă instanţă în termenul comunicat, suma depusă devine proprietatea statului.”

BULGARIA

Conform articolului 279 alineatul (1) din Codul penal, „orice persoană care intră sau părăseşte ţara trecând frontiera fără autorizaţie din partea serviciului de control responsabil sau care deţine o astfel de autorizaţie, dar trece frontiera printr-un loc nedesemnat în acest scop, este pasibilă de închisoare de până la cinci ani şi de o amendă de la o sută la trei sute de leva”.

Recidiva constituie circumstanţă agravantă. În caz de recidivă, infracţiunea se sancţionează cu închisoare de la unu la şase ani şi o amendă de la o sută la trei sute de leva.

REPUBLICA CEHĂ

Republica Cehă a introdus în legislaţia sa sancţiuni pentru trecerea ilegală a frontierelor externe prin alte locuri decât punctele de trecere a frontierei sau în afara programului de funcţionare stabilit. Aceste sancţiuni sunt enumerate în § 157 din Legea nr. 326/1999 Coll., privind şederea străinilor pe teritoriul Republicii Cehe.

§ 157

(1)   Un străin comite o infracţiune atunci când:

a)

trece frontiera printr-un al loc decât punctul de trecere a frontierei;

b)

foloseşte în mod ilegal un document de călătorie (§ 108) care a fost emis unui alt străin sau un document de călătorie care a fost eliberat în temeiul unui regulament juridic specific (dispoziţii, 21);

c)

se sustrage verificării la domiciliu sau controlului la frontieră;

n)

trece frontiera de stat printr-un punct de trecere a frontierei în afara programului de funcţionare stabilit sau nu respectă regimul punctului de trecere a frontierei.

(2)   O sancţiune de până la 10 000 de coroane CZ poate fi impusă pentru oricare dintre infracţiunile prevăzute la subsecţiunea (1) literele (a)-(e); o sancţiune de până la 5 000 CZC poate fi impusă pentru oricare dintre infracţiunile prevăzute la subsecţiunea (1) literele (f)-(n); şi o sancţiune de până la 3 000 CZC poate fi impusă pentru oricare dintre infracţiunile prevăzute la subsecţiunea (1) literele (o)-(w).

DANEMARCA

Conform secţiunii 38 (3) din Legea privind străinii, intrarea şi ieşirea dintr-o ţară care nu a aderat la Acordul Schengen pot avea loc în general numai la punctele de trecere a frontierei autorizate şi în timpul programului de funcţionare a acestora.

Conform secţiunii 59 (1) punctul 1, un străin care intră fără să treacă prin serviciul de control al paşapoartelor sau în afara programului de funcţionare a unui punct de trecere a frontierei este pasibil de amendă sau de închisoare de până la 6 luni.

GERMANIA

Secţiunea 98 alineatul (3) punctul 2, coroborată cu secţiunea 13 alineatul (1) şi secţiunea 98 alineatul (5) din Legea privind şederea cetăţenilor străini

Secţiunea 98 – Amenzi

(1)   Comite o infracţiune persoana care, din neglijenţă, încalcă dispoziţiile prevăzute la secţiunea 95 alineatul (1) punctul 1 sau 2 sau la alineatul (2) punctul 1 litera (b).

(2)   Comite o infracţiune persoana care:

1.

nu prezintă o dovadă, contrar dispoziţiilor secţiunii 4 alineatul (5) prima teză;

2.

nu se supune controlului traficului transfrontalier efectuat de poliţia de frontieră, contrar dispoziţiilor secţiunii 13 alineatul (1) a doua teză; sau

3.

nu prezintă sau nu prezintă la timp, nu înmânează sau nu înmânează la timp sau nu predă ori nu predă la timp un act sau document, contrar dispoziţiilor secţiunii 48 alineatul (1) sau ale secţiunii 48 alineatul (3) prima teză.

(3)   Comite o infracţiune persoana care, intenţionat sau din neglijenţă:

1.

încalcă o obligaţie de executare prevăzută la secţiunea 12 alineatul (2) a doua teză sau la secţiunea 12 alineatul (4) sau o restricţie teritorială prevăzută la secţiunea 54a, alineatul (2) sau la secţiunea 61 alineatul (1) prima teză;

2.

trece frontiera în afara unui punct de trecere autorizat sau în afara programului de funcţionare stabilit sau nu deţine un paşaport sau un document care ţine loc de paşaport, încălcând astfel dispoziţiile secţiunii 13 alineatul (1);

3.

încalcă un ordin de executare, contrar dispoziţiilor secţiunii 46 alineatul (1), ale secţiunii 54a alineatul (1) a doua teză, ale secţiunii 54a alineatul (3) sau ale secţiunii 61 alineatul (1) a doua teză;

3a.

nu respectă obligaţia de a declara, nu declară în mod corect sau nu declară la timp, încălcând astfel dispoziţiile secţiunii 54a alineatul (1) prima teză;

4.

nu prezintă una dintre cererile menţionate la secţiunea 80 alineatul (4); sau

5.

nu respectă dispoziţiile legale prevăzute la secţiunea 99 alineatul (1) punctul 7 sau punctul 10, în măsura în care acesta face trimitere, în legătură cu anumite fapte, la prezentele dispoziţii privind amenzile.

(4)   În cazurile prevăzute la alineatul (2) punctul 2 şi la alineatul (3) punctul 2 tentativa de încălcare a dispoziţiilor este pasibilă de sancţiune.

(5)   În cazurile prevăzute la alineatul (2) punctul 2, încălcarea dispoziţiilor poate fi sancţionată cu plata unei amenzi de cel mult 5 000 EUR; în cazurile prevăzute la alineatul (1), la alineatul (2) punctele 1 şi 3 şi la alineatul (3) punctul 2, amenda este de cel mult 3 000 EUR, iar în celelalte cazuri amenda este de cel mult 1 000 EUR.

(6)   Aceste dispoziţii nu aduc atingere aplicării articolului 31 alineatul (1) din Acordul privind statutul legal al refugiaţilor.

Secţiunea 13 – Trecerea frontierei

(1)   Intrarea pe teritoriul federal şi ieşirea de pe teritoriul federal sunt permise doar prin punctele de trecere autorizate şi în timpul programului de funcţionare stabilit, în afara cazului în care există excepţii prevăzute de alte dispoziţii legale sau acorduri internaţionale. Cetăţenii străini au obligaţia de a deţine, la trecerea frontierei într-un sens sau altul, un paşaport sau un document recunoscut şi valabil care ţine loc de paşaport, în conformitate cu secţiunea 3 alineatul (1) şi de a se supune controlului traficului transfrontalier efectuat de poliţia de frontieră.

(2)   La un punct de trecere autorizat, se consideră că un cetăţean străin a intrat pe teritoriul respectiv de îndată ce a trecut frontiera şi a trecut prin punctul de trecere a frontierei. În cazul în care autorităţile de poliţie însărcinate cu controlul traficului transfrontalier permit unui cetăţean străin să treacă temporar frontiera înainte să se ia o decizie privind refuzul intrării (secţiunea 15 din prezenta lege, secţiunile 18 şi 18a din Legea privind procedura de acordare a azilului) sau în timpul pregătirii, stabilirii sau punerii în aplicare a acestei măsuri, în conformitate cu prima teză nu se consideră a fi o intrare pe teritoriul respectiv, atâta timp cât autorităţile mai sus menţionate pot supraveghea şederea cetăţeanului străin. De altfel, se consideră că un cetăţean străin a intrat pe teritoriul respectiv în momentul în care a trecut frontiera.

ESTONIA

Trecerea ilegală a frontierei de stat sau a liniei de frontieră temporară a Republicii Estonia se sancţionează conform § 258 din Codul penal [publicat în Riigi Teataja (Monitorul Oficial) I 2001, 61, 364; 2007, 2, 7].

Codul penal

§ 258. Trecerea ilegală a frontierei de stat sau a liniei de frontieră temporară a Republicii Estonia

(1)   Trecerea ilegală a frontierei de stat sau a liniei de frontieră temporară a Republicii Estonia, dacă se comite:

1)

prin ignorarea unui semnal de oprire sau a unui ordin dat de un poliţist de frontieră;

2)

de către un grup;

3)

cu un mijloc de transport printr-un loc nedestinat trecerii;

4)

şi în cazul în care contravenientului i s-a impus o pedeapsă pentru o încălcare a aceleiaşi legi, se pedepseşte cu o sancţiune pecuniară sau cu închisoare de până la un an.

(2)   Aceeaşi faptă, dacă se comite:

1)

prin violenţă, sau

2)

prin vătămare corporală gravă,

se pedepseşte cu închisoare de la patru la doisprezece ani.

Pentru încălcarea regimului de trecere a frontierei, precum şi pentru trecerea ilegală a frontierei de stat sau a liniei de frontieră temporară a Republicii Estonia, sancţiunile sunt stipulate la § 17 şi § 17 din Legea frontierelor de stat [publicată în Riigi Teataja (Monitorul Oficial) I 1994, 54, 902; 2006, 26, 191]:

§ 17. Încălcarea regimului frontierei

Încălcarea regimului frontierei se pedepseşte cu o amendă de până la 200 unităţi de amendă.

§ 17. Trecerea ilegală a frontierei de stat sau a liniei de frontieră temporară a Republicii Estonia

Trecerea ilegală a frontierei de stat sau a liniei de frontieră temporară a Republicii Estonia se pedepseşte cu o amendă de până la 200 unităţi de amendă.

GRECIA

Articolul 83 din Legea 3386/2005 prevede impunerea de sancţiuni pentru trecerea ilegală a frontierelor. Resortisanţii ţărilor terţe care pătrund sau încearcă să pătrundă pe teritoriul Greciei fără să respecte formalităţile legale sunt pasibili de închisoare de cel puţin trei luni şi de o amendă de 1 500 EUR.

SPANIA

Dreptul spaniol reglementează astfel de situaţii şi prevede sancţiuni corespunzătoare în următoarele texte.

1)   Resortisanţi reţinuţi în momentul în care încercau să intre în ţară ilegal la un punct de trecere a frontierei neautorizat sau în afara programului de funcţionare stabilit

În astfel de situaţii, articolul 58 din Legea organică 14/2003 din 20 noiembrie 2003 de modificare a Legii organice 4/2000 din 11 ianuarie 2000 privind drepturile şi libertăţile resortisanţilor străini din Spania şi integrarea socială a acestora, modificată de Legea organică 8/2000 din 22 decembrie 2000, prevede conceptul juridic de returnare (refoulement); aceasta este sancţiunea aplicabilă situaţiilor în care resortisanţii străini încearcă să intre ilegal în ţară în sensul articolului 157 1(B) din Decretul regal 2393/2004, şi anume resortisanţi străini interceptaţi la frontieră sau în vecinătatea frontierei.

Returnarea resortisanţilor străini constă în întoarcerea persoanelor respective în ţara lor de origine sau în ţara din care au venit, folosind o procedură administrativă care este diferită şi mai rapidă decât cea utilizată pentru deportare.

2)   Resortisanţi străini care au intrat în ţară ilegal şi sunt interceptaţi pe teritoriul spaniol

Conform articolului 53 din Legea organică 14/2003, aceasta reprezintă o infracţiune care se pedepseşte cu deportarea de pe teritoriul spaniol, în temeiul articolului 57 din aceeaşi lege.

FRANŢA

Dispoziţiile legislaţiei franceze referitoare la aceste sancţiuni sunt stipulate la articolele L. 621-1 şi L.621-2 şi R. 621-1 din CEDESA (Code de l'entrée et du séjour des étrangers et du droit d'asile), care este destinat în general pentru cazul resortisanţilor unui stat terţ care nu au respectat condiţiile de intrare şi şedere pe teritoriul francez.

Aceste articole prevăd o sancţiune cu închisoare de un an şi o amendă de 3 750 EUR. Mai mult, străinul declarat vinovat poate fi pasibil de o interdicţie pe teritoriu pentru o perioadă maximă de un an.

ITALIA

Articolul 1 din legea nr. 1278 din 24 iulie 1930 pedepseşte cu o singură „sancţiune” orice persoană care părăseşte ţara în afara punctelor de trecere a frontierei autorizate pentru a evita controalele, chiar dacă aceasta deţine un paşaport sau un document echivalent.

Legea nr. 1185/67 de reglementare a paşapoartelor prevede la articolul 24 sancţiuni administrative pentru orice persoană care părăseşte teritoriul naţional fără a deţine un paşaport valabil sau un document echivalent (părăsirea clandestină a ţării).

Acest articol prevede, de asemenea, două circumstanţe agravante:

părăsirea fără documente valabile a ţării, dacă paşaportul a fost respins sau retras;

părăsirea fără documente valabile a ţării dacă persoana nu respectă condiţiile pentru părăsirea ţării, se pedepseşte cu arest sau cu sancţiune administrativă.

CIPRU

Legea privind străinii şi imigraţia [L.178 (I)/2004] capitolul 105 secţiunea 19 alineatul (2) prevede că orice imigrant care pătrunde ilegal în Republica Cipru se face vinovat de o infracţiune şi este pasibil de închisoare pentru o perioadă care nu depăşeşte trei ani sau de o amendă care nu depăşeşte cinci mii de lire sau atât de închisoare, cât şi de amendă, cu excepţia cazului în care dovedeşte:

(a)

că a intrat în mod legal în Republică înaintea introducerii legii în cauză;

(b)

că, intrând în Republică pe cale aeriană şi nefiind o persoană reţinută anterior ca imigrant căruia i s-a impus interdicţie, intenţiona să se prezinte la cel mai apropiat oficiu de imigrare;

(c)

că deţine un certificat sau un permis, acordat în temeiul legii în cauză sau al oricăror regulamente stabilite în virtutea acesteia sau a altei legi, pentru a rămâne pe teritoriul Republicii; sau

(d)

că, în cazul în care certificatul sau permisul său a expirat sau a fost anulat, nu a avut o oportunitate rezonabilă de părăsi Republica.

LETONIA

Articolul 194 din Codul privind infracţiunile administrative al Republicii Letonia prevede că, pentru încălcarea regimului privind frontierele de stat, zonele şi regiunile de frontieră, controalele de frontieră şi punctele de trecere a frontierei, se emite o notificare sau se impune o amendă în cuantum de până la 150 lats (LVL) sau se poate aplica o custodie administrativă de până la 15 zile.

Pentru trecerea ilegală premeditată a frontierei de stat se impune o amendă de la 50 la 250 lats (LVL).

Articolul 284 din Legea penală a Republicii Letonia stabileşte că, pentru o persoană care trece în mod intenţionat şi ilegal frontiera de stat, în cazul în care această infracţiune se repetă pe perioada unui an, pedeapsa aplicabilă este lipsirea de libertate pentru cel mult trei ani sau reţinerea în custodie sau o amendă care nu depăşeşte de şaizeci de ori salariul minim lunar.

LITUANIA

Sancţiunile pentru trecerea ilegală a frontierei, în funcţie de gravitatea infracţiunii, variază de la 250 LTL la 500 LTL sau închisoare de până la doi ani.

În cazul în care trecerea ilegală a frontierei de stat este asociată cu traficul de fiinţe umane, în funcţie de gravitatea infracţiunii, sancţiunile pot ajunge până la 10 ani de închisoare.

Extras din Codul infracţiunilor administrative al Republicii Lituania

Articolul 205 alineatul (2). Trecerea ilegală a frontierei de stat prin neglijenţă

Pentru trecerea ilegală a frontierei prin neglijenţă se impune o amendă cuprinsă de la 250 la 500 litas.

Extrase din Codul Penal

Articolul 291. Trecerea ilegală a frontierei de stat

1.   O persoană care a trecut ilegal frontiera de stat se pedepseşte cu amendă, arest sau închisoare de până la doi ani.

2.   Un străin care a intrat ilegal în Republica Lituania cu scopul de a solicita azil este exonerat de răspunderea penală menţionată la alineatul 1 din prezentul articol.

3.   Un străin care a comis fapta prevăzută la alineatul 1 din prezentul articol pentru a intra ilegal de pe teritoriul Republicii Lituania într-o ţară terţă este exonerat de răspunderea penală menţionată la alineatul 1 din prezentul articol în cazul în care, în conformitate cu normele în vigoare, acesta este transferat de pe teritoriul Republicii Lituania fie în ţara de pe teritoriul căreia a trecut ilegal frontiera de stat a Republicii Lituania, fie în ţara al cărei resortisant este.

Articolul 292. Traficul ilegal de persoane peste frontiera de stat

1.   O persoană care a transportat ilegal în Republica Lituania un străin fără domiciliu permanent peste frontiera de stat a Republicii Lituania, sau a transportat sau a ascuns pe teritoriul Republicii Lituania un străin care a trecut ilegal frontiera de stat a Republicii Lituania se pedepseşte cu amendă, arest sau închisoare de până la şase ani.

2.   Se impune o pedeapsă cu închisoare de până la opt ani unei persoane care a comis fapta menţionată la alineatul 1 din prezentul articol din motive sordide sau în cazul în care fapta respectivă a pus în pericol viaţa cuiva.

3.   Se impune unei persoane o pedeapsă cu închisoarea de la patru la zece ani pentru organizarea faptelor menţionate la alineatul 1 din prezentul articol.

4.   O persoană juridică este responsabilă pentru faptele stipulate în prezentul articol.

LUXEMBURG

Deoarece singura frontieră externă a Luxemburgului o reprezintă aeroportul, Luxemburg nu a prevăzut sancţiuni în acest sens.

UNGARIA

Persoanele care intră ilegal pe teritoriul naţional comit infracţiuni administrative.

Expulzarea, interzicerea intrării şi şederii sau o interzicere independentă a intrării şi şederii pot fi impuse, ca sancţiune administrativă în cadrul procedurii de reglementare a străinilor, împotriva unui străin care a încălcat sau a încercat să încalce normele de intrare şi ieşire.

Pe lângă acestea, autoritatea care răspunde de infracţiunile administrative poate impune o amendă de maximum 100 000 HUF unui străin care trece frontiera de stat a Republicii Ungare fără autorizaţie sau în mod neautorizat. Mai mult, şederea fără permisiune pe teritoriul Ungariei a unui străin expulzat reprezintă o infracţiune care se pedepseşte cu până la un an de închisoare conform dreptului penal maghiar.

Legislaţia la care se face referire:

Legea XXXIX din 2001 privind intrarea şi şederea străinilor (denumită în continuare ISS), secţiunea 32 subsecţiunea 2 litera a);

Legea IV din 1978 privind Codul penal (denumit în continuare CP), secţiunea 214;

Decretul de Guvern nr. 218/1999 privind infracţiunile administrative, secţiunea 22 subsecţiunea 1.

Persoanele care sunt implicate, sprijină/facilitează intrarea/ieşirea ilegală comit o infracţiune penală.

Facilitarea trecerii ilegale a frontierelor este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de până la trei ani.

Pedeapsa este de până la cinci ani de închisoare în cazul în care facilitatorul acţionează pentru câştiguri financiare sau în cazul în care ajută mai mult de o persoană.

Pedeapsa este de la doi la opt ani de închisoare în cazul în care facilitatorul foloseşte un tratament inuman sau este înarmat sau în cazul în care facilitatorul oferă asistenţă pentru trecerea ilegală a frontierei sub o formă comercială.

Actele pregătitoare pentru facilitarea trecerii ilegale a frontierei este de asemenea infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de până la doi ani.

Se va solicita expulzarea, în scopul supravegherii străinilor, împotriva străinului care organizează sau facilitează intrarea sau ieşirea ilegală (trecerea frontierei) sau şederea persoanelor sau a grupurilor sau se angajează în traficul de persoane. Mai mult, poate fi cerută expulzarea, în scopul supravegherii străinilor, împotriva străinului a cărui intrare sau şedere sau reprezintă o încălcare a siguranţei publice sau o ameninţare la adresa acesteia.

Legislaţia la care se face referire:

CP secţiunea 218, Traficul de persoane.

MALTA

Este relevant de notat că articolul 5 alineatul (1) din Legea imigraţiei (capitolul 217) prevede faptul că:

„Oricărei persoane care nu are drept de intrare sau de intrare şi şedere sau de circulaţie sau de tranzit în temeiul părţilor anterioare i se poate refuza intrarea, iar în cazul în care persoana pătrunde sau se află în Malta fără permisiunea agentului principal pentru imigrare, aceasta este considerată imigrant ilegal.”

În plus, articolul 32 din Legea imigraţiei precizează:

„Orice persoană care încalcă o dispoziţie din prezenta lege în legătură cu care nu este prevăzută o infracţiune în temeiul niciunui alt articol din prezenta lege se face vinovată de o infracţiune şi, după pronunţarea sentinţei de către Tribunalul de Primă Instanţă, este pasibilă de o amendă care nu depăşeşte 5 000 lire sau de închisoare de până la doi ani sau atât de amendă, cât şi de închisoare, în cazul în care o altă lege nu stabileşte o pedeapsă mai mare pentru o astfel de infracţiune.”

ŢĂRILE DE JOS

Secţiunea 108 alineatul (1) din Legea privind străinii coroborată cu secţiunea 46 alineatul (2) precizează faptul că încălcările sau acţiunile care contravin obligaţiilor se pedepsesc cu închisoare de maximum şase luni sau cu o amendă pecuniară din categoria 2. Amenzile pecuniare din categoria 4 se ridică la cel mult 16 750 EUR.

Obligaţiile cu privire la trecerea frontierei la un punct frontalier de intrare pot fi găsite la articolul 4.4, Decretul privind străinii [Vreemdelingenbesluit].

Secţiunea 108 alineatele (1), (2) şi (3), Legea privind străinii 2000

1.

Încălcarea unei condiţii stabilite conform cu sau în temeiul secţiunilor 5.1, 5.2, 46.2 (preambul şi la litera b), acţiunile care contravin secţiunii 56.1 şi acţiunile care contravin unei obligaţii impuse conform cu sau în temeiul secţiunii 6.1, 54, 55, 57.1, 58.1 sau 65.3 vor fi pedepsite cu închisoare de maximum şase luni sau cu o sancţiune pecuniară din categoria 2.

2.

Încălcarea unei condiţii impuse conform cu sau în temeiul secţiunii 4.1 sau 4.2 va fi pedepsită cu închisoare de maximum şase luni sau cu o sancţiune pecuniară din categoria 4.

3.

Încălcările prevăzute la alineatele 1 şi 2 se consideră infracţiuni.

AUSTRIA

Fără a aduce atingere excepţiilor prevăzute la alineatul (2) sau obligaţiilor privind protecţia internaţională, articolul 4 alineatul (3) din Codul Frontierelor Schengen cere ca statele membre să introducă sancţiuni, în conformitate cu dreptul naţional al acestora, pentru trecerea ilegală a frontierelor externe prin alte locuri decât punctele de trecere a frontierei sau în afara programului de funcţionare stabilit. Aceste sancţiuni sunt efective, proporţionale şi disuasive.

§ 120 din Legea federală austriacă privind poliţia pentru străini, emiterea de documente pentru străini şi emiterea de documente de intrare (Legea privind poliţia pentru străini 2005 – FPG), Monitorul Oficial Federal Austriac I nr. 100/2005.

Şederea neautorizată

(1)   Orice cetăţean străin care

1.

pătrunde pe teritoriul Republicii Federale Austria în mod ilegal; sau

2.

rămâne pe teritoriul Republicii Federale Austria în mod ilegal. comite o infracţiune administrativă care se pedepseşte cu sancţiune financiară de până la 2 180 EUR sau, în cazul neplăţii acesteia, cu închisoare de până la trei săptămâni. Punctul de intrare sau ultimul domiciliu cunoscut se consideră locul faptei; în cazul în care intrarea se face printr-un mijloc de transport în comun, acesta se va considera a fi cel mai apropiat punct de coborâre posibil din mijlocul de transport, conform orarului companiei de transport.

(2)   Orice persoană care comite o infracţiune menţionată la alineatul (1), chiar dacă aceasta a primit deja o sancţiune cu caracter definitiv şi obligatoriu pentru o infracţiune similară, se pedepseşte cu sancţiune financiară de până la 4 360 EUR sau, în cazul neplăţii acesteia, cu închisoare de până la şase săptămâni.

(3)   Se consideră că nu există infracţiune administrativă conform alineatelor (1) şi (2),

1.

în cazul în care părăsirea ţării este posibilă numai către o altă ţară către care deportarea este interzisă (§ 50);

2.

în cazul în care străinului i s-a acordat drept de şedere pentru deportaţi;

3.

în caz de şedere temporară a unui cetăţean beneficiar dintr-un stat terţ fără viză sau

4.

în cazul în care străinului i se refuză libertatea personală.

(4)   Sancţiunea conform alineatului (1) punctul 2 exclude aceste prevederi referitoare la infracţiuni administrative comise în acelaşi timp conform alineatului (1) punctul 1.

(5)   Nu se consideră o infracţiune administrativă conform alineatului (1) în cazul în care străinul a depus o cerere pentru protecţie internaţională şi i s-a recunoscut dreptul la azil sau la protecţie complementară în Austria. Procedura de sancţionare administrativă se suspendă în timpul desfăşurării procedurii pentru azil.

§ 16 din Legea federală austriacă care reglementează desfăşurarea controlului paşapoartelor la punctele de trecere a frontierei (Legea privind controlul la frontieră – GrekoG), Monitorul Oficial Federal Austriac 1996/435, în versiunea Monitorului Oficial al Dreptului federal austriac 2004/151:

Dispoziţii penale

(1)   Orice persoană care:

1.

îndepărtează, ascunde sau modifică unul dintre semnele prevăzute la § 5 fără autorizaţie sau

2.

trece frontiera încălcând prevederea menţionată la § 10 sau

3.

ca persoană supusă controalelor de frontieră, eludează controalele de frontieră sau

4.

intenţionează să treacă sau a trecut o frontieră supusă controlului de frontieră şi nu urmează rutele prevăzute pentru trecerile frontierei sau

5.

în ciuda unei notificări, refuză să ofere informaţii referitoare la trecerea frontierei sau la intenţia sa de a trece frontiera, sau oferă informaţii false sau

6.

în ciuda unei cereri de a se abţine, nu respectă o procedură stabilită conform § 11 alineatele (2) şi (3) şi, ca urmare, este responsabilă pentru subminarea controalelor frontaliere sau pentru întârzierea unui mijloc de transport care operează conform orarului,

în cazul în care fapta nu întruneşte condiţiile unei infracţiuni penale care intră în competenţa instanţelor sau, conform unei dispoziţii legale diferite, face obiectul unei posibile sancţiuni de o gravitate similară sau mai mare, se face vinovată de o infracţiune administrativă şi se sancţionează de către autorităţile administrative regionale sau, în sfera de competenţă locală a unei autorităţi de poliţie federală, sub forma unei amenzi de până la 2 180 EUR sau a unei pedepse cu închisoarea de până la şase luni. Cu excepţia cazurilor de la punctele 5 şi 6, tentativa de pedepseşte.

(2)   Alineatul (1) punctul 5 nu se aplică în cazul în care persoana care face obiectul obligaţiei de a oferi informaţii refuză să furnizeze informaţii sau furnizează informaţii false deoarece, altfel, aceasta s-ar incrimina pe sine în ceea ce priveşte o infracţiune sancţionabilă.

POLONIA

În Polonia, astfel de sancţiuni sunt introduse şi prevăzute la articolul 264 din Codul penal polonez.

Acestea reprezintă sancţiuni cu privire la persoanele care au trecut ilegal frontiera poloneză.

Aceste persoane pot fi sancţionate în trei moduri diferite: amendă, limitarea libertăţii sau închisoare de până la doi ani. În cazul în care o persoană trece ilegal frontiera poloneză făcând uz de violenţă şi ameninţări, prin înşelăciune sau în cooperare cu alte persoane, aceasta este pasibilă de o pedeapsă cu închisoare de până la trei ani.

În cazul în care o persoană organizează o acţiune de trecere ilegală a frontierei, aceasta este pasibilă de o pedeapsă cu închisoare de la şase luni la opt ani.

PORTUGALIA

Articolul 9 din Decretul-lege 244/98 din 8 august 1998 stipulează că „orice persoană care intră sau părăseşte teritoriul portughez trebuie să facă acest lucru pe la punctele de trecere a frontierei desemnate în acest scop şi în timpul programului de funcţionare a acestora, fără a aduce atingere dispoziţiilor privind libera circulaţie a persoanelor menţionate în Convenţia de aplicare a Acordului Schengen”.

Articolul 136 alineatul (1) din acelaşi decret-lege stipulează că „intrarea străinilor pe teritoriul portughez prin încălcarea articolului 9 se consideră ilegală”.

Articolul 148 alineatul (2) stipulează că „nerespectarea articolului 9 se pedepseşte cu o amendă cuprinsă între 200 şi 400 EUR”.

ROMÂNIA

Articolul 70 alineatul (1) din OUG 105/2001 privind frontiera de stat a României prevede că:

„Intrarea sau ieşirea din ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani.

Dacă fapta prevăzută mai sus a fost săvârşită în scopul sustragerii de la executarea unei pedepse, fapta se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Tentativa la infracţiunile prevăzute se pedepseşte.”

SLOVENIA

Intrarea în Republica Slovenia se consideră ilegală în cazul în care străinii:

intră în ţară chiar dacă li s-a refuzat intrarea;

se sustrag controlului de frontieră;

folosesc la intrare un document al altei persoane, falsificat sau modificat, sau alt document necesar intrării sau oferă informaţii false organelor de control al frontierei (articolul 11 Ztuj).

O amendă cuprinsă între 20 000 şi 100 000 SIT (83,46 şi 417,29 EUR) va fi impusă străinilor care comit o infracţiune la intrarea ilegală în Republica Slovenia (articolul 98 Ztuj).

O amendă de minimum 100 000 SIT (417,29 EUR) va fi impusă persoanelor fizice care comit o infracţiune la trecerea frontierei de stat în afara unui punct de trecere a frontierei sau cu nerespectarea regimului stabilit al punctului de trecere a frontierei, în afara programului de funcţionare sau a zonei punctului de trecere a frontierei [articolul 43 alineatul (1) a treia liniuţă din Legea privind controlul frontierelor de stat, Ur. l. RS No 20/2004].

Acordarea de sprijin străinilor pentru intrare, tranzit sau domiciliu ilegal

Persoanele care facilitează sau sprijină intrarea, şederea sau tranzitul unui străin pe teritoriul Republicii Slovenia trebuie să acţioneze conform dispoziţiilor legii de reglementare a condiţiilor de intrare, şedere sau tranzit pe teritoriul Republicii Slovenia (articolele 13a şi 13b Ztuj).

Persoanele care facilitează sau sprijină sau care încearcă să faciliteze sau să sprijine intrarea, tranzitul sau şederea străinilor pe teritoriul Republicii Slovenia încălcând cele menţionate la alineatul precedent sunt pasibile de o amendă cuprinsă între 100 000 şi 240 000 SIT (417,20 şi 1 001,5 EUR).

Entităţile juridice care comit o infracţiune astfel cum este prevăzut mai sus vor fi pasibile de o amendă cuprinsă între 500 000 şi 1 000 000 SIT (2 086,46 şi 4 172,93 EUR), iar persoana care răspunde de entitatea juridică, de o amendă cuprinsă între 150 000 şi 300 000 SIT (625,94 şi 1 251,88 EUR).

SLOVACIA

În temeiul secţiunii 76 din Legea nr. 48/2002 Coll. privind şederea străinilor, trecerea ilegală a frontierei de stat se consideră infracţiune pentru care poate fi impusă o amendă de până la 50 000 SKK [secţiunea 76 alineatul (2)]. Orice străin care a pătruns pe teritoriul Republicii Slovace fără autorizaţie va fi expulzat pe cale administrativă de către un departament de poliţie şi i se va refuza reintrarea pentru o perioadă de până la cinci ani, dar nu mai puţin de un an [secţiunea 57 alineatul (1) din Legea privind şederea străinilor].

La 1 ianuarie 2006 a intrat în vigoare Legea nr. 300/2005 Coll. („Codul penal”); secţiunea 354 din această lege (trecerea prin violenţă a frontierelor de stat) stipulează: „Orice persoană care trece frontiera de stat prin violenţă sau ameninţarea cu violenţă imediată se pedepseşte cu închisoare de la trei la opt ani”.

Secţiunea 357 din Codul penal stipulează: „Orice persoană care pătrunde pe teritoriul Republicii Slovace printr-un mijloc de transport aerian încălcând dispoziţiile de reglementare a zborurilor internaţionale se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani”.

Secţiunea 355 din Codul penal prevede impunerea unei sancţiuni pentru persoanele care comit infracţiunea de trafic de fiinţe umane:

orice persoană care organizează trecerea ilegală a frontierei de stat se pedepseşte cu închisoare de la un an la cinci ani [secţiunea 355 alineatul (1)];

orice persoană care organizează trecerea ilegală a frontierei de stat cu intenţia de a obţine un câştig financiar sau orice alt câştig material sau care produce, procură, furnizează sau deţine un document de călătorie sau de identitate fals în scopul trecerii ilegale a frontierei de stat se pedepseşte cu închisoare de la trei ani la opt ani [secţiunea 355 alineatul (2)];

faptele pentru care sancţiunea referitoare la cele menţionate mai sus poate fi crescută (până la cel mult douăzeci de ani de închisoare) sunt menţionate în secţiunea 355 alineatele (3)-(5).

FINLANDA

Codul penal din Finlanda (39/1889) şi modificările acestuia, secţiunea 7 – Infracţiuni de frontieră (563/1998) prevede:

(1)   O persoană care:

(1)

trece frontiera Finlandei fără un paşaport sau un alt document de călătorie valabil sau altfel decât printr-un punct legal de plecare sau sosire, sau contrar unei interdicţii legale, sau încearcă aceasta;

(2)

încalcă prin orice altă metodă dispoziţiile privind trecerea frontierei; sau

(3)

fără a avea permisiunea, se stabileşte, circulă sau întreprinde acţiuni interzise în zona de frontieră, astfel cum se menţionează în Legea privind zona de frontieră (403/1947),

este sancţionată pentru o infracţiune de frontieră cu amendă sau cu închisoare de maximum un an.

(2)   Unui străin căruia i se refuză intrarea sau care este deportat ca urmare a unei fapte menţionate în subsecţiunea 1 sau un străin care caută azil sau solicită un permis de şedere ca refugiat în Finlanda nu va fi sancţionat pentru o infracţiune de frontieră. Un străin care a comis fapta menţionată în subsecţiunea 1 datorită faptului că a făcut obiectul traficului de fiinţe umane menţionat în capitolul 25 (3) sau 25 (3a) de asemenea nu va fi sancţionat pentru o infracţiune de frontieră (650/2004).

Secţiunea 7a – Infracţiuni de frontieră minore (756/2000)

(1)   În cazul în care infracţiunea de frontieră, având în vedere durata scurtă a şederii sau a circulaţiei ilegale, natura faptei interzise sau celelalte circumstanţe ale infracţiunii, este minoră la o evaluare globală, contravenientul va fi sancţionat pentru o infracţiune de frontieră minoră cu amendă.

(2)   Dispoziţiile de la secţiunea 7 alineatul (2) se aplică de asemenea pentru faptele menţionate la alineatul (1).

SUEDIA

Sancţiunile sunt stipulate în capitolul 20 § 4 din Legea privind străinii.

§ 4. Un străin care trece în mod intenţionat o frontieră externă în sensul Acordului Schengen într-o manieră ilicită este pasibil de o amendă sau de o pedeapsă privativă de libertate de cel mult un an.

ISLANDA

Articolul 57 din Legea nr. 96/2002 privind străinii stipulează o dispoziţie penală generală.

Conform alineatului (1), vor fi impuse amenzi sau închisoare de până la şase luni în cazul în care, inter alia, o persoană încalcă în mod intenţionat sau din neglijenţă dispoziţiile legii sau orice norme, interdicţii, ordine sau condiţii prevăzute conform legii. Sancţiunile pentru trecerea ilegală a frontierelor externe prin alte locuri decât punctele de trecere a frontierei sau în afara programului de funcţionare stabilit vor avea la bază prezenta dispoziţie. Aceste sancţiuni, precum şi altele, sunt efective şi disuasive, precum şi proporţionale.

NORVEGIA

În Norvegia, acest aspect este reglementat de secţiunea 47 alineatul (1) litera (a) şi conform secţiunii 23 alineatul (2) din Legea privind imigraţia (Legea nr. 64 din 24 iunie 1988 privind intrarea resortisanţilor străini în Regatul Norvegiei şi prezenţa lor pe teritoriul acestuia) şi de secţiunea 4, conform secţiunii 3 alineatul (1) punctul 3 din Legea privind frontiera (Legea nr. 2 din 14 iulie 1950 privind diversele măsuri pentru implementarea semnalării şi controlului frontierei) şi conform secţiunii 4 litera (c) din Regulamentul nr. 4 din 7 noiembrie 1950.

Secţiunea 47 alineatul (1) privind Sancţiunile din Legea privind imigraţia prevede:

„Este pasibilă de pedeapsa cu amendă şi/sau cu închisoare pe o perioadă care nu depăşeşte 6 luni, persoana care

(a)

cu intenţie sau din neglijenţă, încalcă prezenta lege sau regulamentele, interdicţiile, ordinele sau condiţiile emise în temeiul prezentei legi (...)”.

Secţiunea 23 alineatul (2) privind Trecerea frontierei şi controlul la frontieră din Legea privind imigraţia prevede:

„Intrarea şi ieşirea sunt efectuate la punctele autorizate de trecere a frontierei, cu excepţia cazului în care se prevede altfel (…)”.

Sancţiunile prevăzute în conformitate cu Legea privind frontiera

Secţiunea 4 din Legea privind frontiera reglementează sancţiunile. Se prevăd următoarele:

„Persoana care, cu intenţie sau din neglijenţă, încalcă sau participă la încălcarea dispoziţiilor emise în temeiul prezentei legi sunt pasibile de pedeapsă cu amendă sau închisoare pe o perioadă ce nu depăşeşte 3 luni, cu excepţia cazului în care este aplicabilă o dispoziţie mai severă. Tentativa se pedepseşte ca un delict comis.

În cazul repetării încălcării sau atunci când sunt realizate mai multe fapte, astfel cum se menţionează la primul alineat, sau există circumstanţe agravante, sancţiunea este amenda sau închisoarea pe o perioadă ce nu depăşeşte un an”.

În secţiunea 3 alineatul (1) punctul 3 din Legea privind frontiera se prevede:

„Regele poate emite dispoziţii aplicabile întregii frontiere sau unei părţi din aceasta, prin care sunt interzise:

(…)

3.

Trecerea frontierei pe sol, mare sau în aer fără permisiunea autorităţii competente (…)”

Secţiunea 4 litera (c) din Regulamentul nr. 4 din 7 noiembrie 1950 privind diferite aspecte referitoare la frontieră prevede:

„La frontiera dintre Norvegia şi Uniunea Sovietică (Rusia) şi în apropierea acesteia, sunt interzise:

(…)

(b)

trecerea frontierei pe sol, mare sau în aer, fără permisiunea Comisarului norvegian de frontieră pentru frontiera norvegiano-sovietică (rusă) (…)”.