18.6.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 152/11


Comunicarea Comisiei privind rezultatele evaluării riscurilor și strategiile de reducere a riscurilor prezentate de substanțele: cromat de sodiu, dicromat de sodiu și 2,2′,6,6′-tetrabrom-4,4′-izopropilidendifenol (tetrabrom bifenol A)

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2008/C 152/02)

Regulamentul (CEE) nr. 793/93 al Consiliului din 23 martie 1993 privind evaluarea și controlul riscurilor prezentate de substanțele existente (1) prevede raportarea datelor, stabilirea priorităților, evaluarea riscurilor și, după caz, elaborarea de strategii de reducere a riscurilor prezentate de substanțele existente.

În cadrul Regulamentului (CEE) nr. 793/93, următoarele substanțe au fost identificate ca fiind substanțe prioritare pentru evaluare în conformitate cu Regulamentele (CE) nr. 143/97 (2) și (CE) nr. 2364/2000 (3) ale Comisiei privind a treia și a patra listă de substanțe prioritare în conformitate cu Regulamentul (CEE) nr. 793/93:

cromat de sodiu,

dicromat de sodiu,

2,2′,6,6′-tetrabrom-4,4′-izopropilidendifenol (tetrabrom bifenol A).

Statul membru raportor desemnat în temeiul regulamentelor menționate a finalizat activitățile de evaluare a riscurilor pentru populație și mediu în cazul substanțelor menționate, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1488/94 al Comisiei din 28 iunie 1994 de stabilire a principiilor de evaluare a riscurilor pentru populație și mediu prezentate de anumite substanțe existente (4) și a propus o strategie de reducere a riscurilor în conformitate cu Regulamentul (CEE) nr. 793/93.

Au fost consultate Comitetul științific pentru toxicitate, ecotoxicitate și mediu (SCTEE) și Comitetul științific pentru riscurile asupra sănătății și mediului (SCHER), care au emis avize privind evaluările riscurilor realizate de raportor. Aceste avize pot fi consultate pe site-ul web al comitetelor științifice.

Articolul 11 alineatul (2) din Regulamentul (CEE) nr. 793/93 prevede faptul că rezultatele evaluării riscurilor și strategia recomandată în vederea reducerii acestora se adoptă la nivel comunitar și se publică de către Comisie. Prezenta comunicare, împreună cu Recomandarea 2008/454/CE a Comisiei (5), prezintă rezultatele evaluărilor riscurilor (6) și strategii de reducere a riscurilor prezentate de substanțele menționate anterior.

Rezultatele evaluării riscurilor și strategiile de reducere a riscurilor prevăzute în prezenta comunicare sunt conforme cu avizul comitetului instituit în temeiul articolului 15 alineatul (1) din Regulamentul (CEE) nr. 793/93.


(1)  JO L 84, 5.4.1993, p. 1.

(2)  JO L 25, 28.1.1997, p. 13.

(3)  JO L 237, 25.10.2000, p. 5.

(4)  JO L 161, 29.6.1994, p. 3.

(5)  JO L 158, 18.6.2008.

(6)  Raportul complet de evaluare a riscurilor, precum și un rezumat al acestuia, sunt disponibile pe site-ul web al Biroului european pentru substanțe chimice:

http://ecb.jrc.it/existing-substances/


ANEXĂ

PARTEA 1

NR. CAS: 7775-11-3

 

NR. Einecs: 231-889-5

Formulă moleculară:

Na2CrO4

Denumire Einecs:

Cromat de sodiu

Denumire IUPAC:

Cromat de sodiu

Raportor:

Regatul Unit

Clasificare (1):

Carc. Cat. 2; R45

Muta. Cat. 2; R46

Repr. Cat. 2; R60-61

T+; R26

T; R25-48/23

C; R34

Xn; R21

R42/43

N; R50-53

Evaluarea riscurilor se bazează pe practicile actuale legate de ciclul de viață al celor cinci compuși asociați ai cromului (VI) produși sau importați în Comunitatea Europeană, astfel cum sunt descrise în evaluarea riscurilor înaintată Comisiei de statul membru raportor (2).

Pe baza informațiilor disponibile, evaluarea riscurilor a stabilit că cei cinci compuși ai cromului (VI) sunt utilizați în Comunitatea Europeană în principal ca materiale sursă pentru alți compuși ai cromului (VI) și ai cromului (III), în componența produselor de conservare a lemnului și a produselor pentru tratarea metalelor, la fabricarea cerii și a vitaminei K, în pigmenți și în catalizatori.

De asemenea, se utilizează ca oxidanți pentru vopsirea bumbacului, în fotografie, precum și ca inhibitor de coroziune în apa de răcire și la fabricarea carbonului activ.

EVALUAREA RISCURILOR

A.   Sănătatea umană

Concluzia evaluării riscurilor pentru

LUCRĂTORI

este că sunt necesare măsuri specifice în vederea reducerii riscurilor. S-a ajuns la această concluzie pentru toate scenariile de expunere din cauza:

motivelor de îngrijorare legate de iritarea senzorială a tractului respirator,

motivelor de îngrijorare legate de iritarea ochilor și a pielii,

motivelor de îngrijorare legate de toxicitatea acută cauzată de expunerea de vârf de scurtă durată prin inhalare,

motivelor de îngrijorare legate de sensibilizarea cutanată,

motivelor de îngrijorare legate de astmul profesional,

motivelor de îngrijorare legate de toxicitatea asupra reproducerii (fertilitate și dezvoltare) cauzate de expunerea prin inhalare repetată,

motivelor de îngrijorare cu privire la mutagenicitate și carcinogenicitate.

Substanța nu a fost testată suficient în ceea ce privește efectele asupra tractului respirator și asupra rinichilor cauzate de expunerea prin inhalare repetată la compușii de crom (VI), în special pentru identificarea NOAEL și a caracteristicilor relației doză-răspuns. Cu toate acestea, întrucât substanța a fost identificată ca fiind un carcinogen fără prag, aceasta necesită în mod normal măsuri de control care să nu fie influențate de eventuale informații ulterioare.

Concluzia evaluării riscurilor pentru

CONSUMATORI

este că sunt necesare măsuri specifice în vederea reducerii riscurilor. S-a ajuns la această concluzie din cauza:

motivelor de îngrijorare cu privire la mutagenicitate și carcinogenicitate ca urmare a expunerii cutanate ocazionate de manipularea lemnului uscat tratat cu cupru-crom-arsen (CCA), atât pentru adulți, cât și pentru copiii expuși prin intermediul structurilor de joacă realizate din lemn, din cauza faptului că pentru aceste criterii de evaluare nu se poate identifica un prag sub care să nu existe riscuri pentru sănătatea umană. Evaluarea riscurilor arată însă că acestea sunt deja reduse. Acest lucru trebuie să fie luat în considerare la examinarea caracterului adecvat al controalelor existente, precum și a fezabilității și practicabilității unor măsuri specifice suplimentare de reducere a riscurilor.

Nu s-a efectuat nicio caracterizare oficială a riscurilor legate de expunerea consumatorilor la lemnul ud tratat cu CCA. În Regatul Unit este interzisă aprovizionarea cu lemn care nu este în totalitate uscat după tratarea cu CCA, aceasta fiind o condiție de autorizare conform normelor privind controlul pesticidelor (1986). Este posibil ca și în celelalte state membre să existe deja măsuri similare de control. Cu toate acestea, în absența unor măsuri specifice de control în fiecare stat membru, există motive de îngrijorare cu privire la toate criteriile de evaluare legate de sănătatea umană.

Concluzia evaluării riscurilor pentru

PERSOANELE EXPUSE INDIRECT PRIN CONTACT CU MEDIUL

este că sunt necesare măsuri specifice în vederea reducerii riscurilor. S-a ajuns la această concluzie din cauza:

motivelor de îngrijorare cu privire la mutagenicitate și la carcinogenicitate, din cauza faptului că pentru aceste criterii de evaluare nu se poate identifica un prag sub care să nu existe riscuri pentru sănătatea umană. Evaluarea riscurilor arată însă că acestea sunt deja reduse. Acest lucru trebuie să fie luat în considerare la examinarea caracterului adecvat al controalelor existente, precum și a fezabilității și practicabilității unor măsuri specifice suplimentare de reducere a riscurilor.

Concluzia evaluării riscurilor pentru

SĂNĂTATEA UMANĂ (proprietăți fizico-chimice)

este că în prezent nu sunt necesare informații și/sau teste suplimentare sau măsuri de reducere a riscurilor, pe lângă cele deja puse în aplicare. S-a ajuns la această concluzie deoarece:

evaluarea riscurilor arată că nu se prevăd riscuri. Măsurile de reducere a riscurilor puse deja în aplicare sunt considerate suficiente.

B.   Mediu

Concluzia evaluării riscurilor pentru

ATMOSFERĂ

este că în prezent nu sunt necesare informații și/sau teste suplimentare sau măsuri de reducere a riscurilor, pe lângă cele deja puse în aplicare. S-a ajuns la această concluzie deoarece:

evaluarea riscurilor arată că nu se prevăd riscuri. Măsurile de reducere a riscurilor puse deja în aplicare sunt considerate suficiente.

Concluzia evaluării riscurilor pentru

ECOSISTEMUL ACVATIC și ECOSISTEMUL TERESTRU

1.

este că sunt necesare informații și/sau teste suplimentare. S-a ajuns la această concluzie din cauza:

motivelor de îngrijorare cu privire la efectele asupra compartimentului sedimentelor, ca o consecință a expunerii ocazionate de producție, de producerea de pigmenți, de producerea de oxid de crom, de sărurile de tăbăcire, de prepararea produselor de conservare a lemnului, utilizarea lemnului tratat, prepararea produselor de tratare a metalelor și activitatea de tratare a metalelor.

Informațiile și/sau testele necesare sunt:

teste de toxicitate asupra organismelor care trăiesc în sedimente.

Cu toate acestea, se preconizează că implementarea strategiei de reducere a riscurilor de mediu din secțiunea II, împreună cu Recomandarea 2008/454/CE a Comisiei (3), vor elimina necesitatea obținerii unor informații suplimentare,

motivelor de îngrijorare cu privire la efectele nespecifice unui anumit compartiment de mediu, ca o consecință a expunerii indirecte a prădătorilor prin intermediul lanțului trofic bazat pe midii, ocazionată de producerea de pigmenți, de producerea de oxid de crom, de sărurile de tăbăcire, de prepararea produselor de conservare a lemnului, utilizarea lemnului tratat, prepararea produselor de tratare a metalelor și activitatea de tratare a metalelor.

Informațiile și/sau testele necesare sunt:

investigarea mai amănunțită a absorbției cromului de către alte organisme decât peștii, caracterizarea naturii cromului în organisme și evaluarea toxicității cromului în alte forme asupra organismelor care se hrănesc cu vietăți ce conțin crom.

Cu toate acestea, se preconizează că implementarea strategiei de reducere a riscurilor de mediu din secțiunea II, împreună cu Recomandarea 2008/454/CE, vor elimina necesitatea obținerii unor informații suplimentare;

2.

este că sunt necesare măsuri specifice în vederea reducerii riscurilor. S-a ajuns la această concluzie din cauza:

motivelor de îngrijorare cu privire la efectele asupra mediului acvatic și mediului terestru, ca o consecință a expunerii ocazionate de producție (doar pentru mediul acvatic, un singur amplasament), de producerea de pigmenți, de producerea de oxid de crom, de sărurile de tăbăcire, de prepararea și utilizarea produselor de conservare a lemnului, de utilizarea lemnului tratat, prepararea produselor de tratare a metalelor și activitatea de tratare a metalelor.

Concluzia evaluării riscurilor pentru

MICROORGANISMELE DIN STAȚIILE DE TRATARE A APELOR UZATE

este că sunt necesare măsuri specifice în vederea reducerii riscurilor. S-a ajuns la această concluzie din cauza:

motivelor de îngrijorare cu privire la efectele asupra funcționării stațiilor de tratare a apelor uzate, cauzate de producerea de pigmenți, de producerea de oxid de crom, de sărurile de tăbăcire, de prepararea produselor de conservare a lemnului, utilizarea lemnului tratat, prepararea produselor de tratare a metalelor și activitatea de tratare a metalelor.

STRATEGIA DE REDUCERE A RISCURILOR

pentru LUCRĂTORI

În general, se consideră că legislația privind protecția lucrătorilor aflată în prezent în vigoare la nivel comunitar, în special Directiva 2004/37/CE a Parlamentului European și a Consiliului (4) (directiva privind agenții cancerigeni și mutageni), oferă un cadru adecvat pentru reducerea riscurilor prezentate de substanțele în cauză, în măsura în care acest lucru este necesar; prin urmare, această legislație este aplicabilă.

În acest context, se recomandă:

stabilirea la nivel comunitar a unor valori limită de expunere profesională pentru compușii de crom (VI), în conformitate cu Directiva 98/24/CE (5) sau cu Directiva 2004/37/CE, după caz,

stabilirea la nivel comunitar a unei valori biologice limită pentru compușii de crom (VI), în conformitate cu Directiva 98/24/CE.

pentru CONSUMATORI și PERSOANELE EXPUSE INDIRECT PRIN CONTACT CU MEDIUL

se consideră că dispozițiile legislative existente privind protecția consumatorilor și a persoanelor expuse indirect prin contact cu mediul, în special dispozițiile Directivei 98/8/CE a Consiliului [directiva privind produsele biodestructive (biocide)] și dispozițiile Directivei 76/769/CEE a Consiliului în ceea ce privește substanțele CMR, sunt suficiente pentru prevenirea riscurilor identificate pentru consumatori.

pentru MEDIU

se recomandă analizarea de către Comisie a pertinenței includerii cromului în revizuirea listei de substanțe prioritare care figurează în directiva-cadru privind apa (anexa X la Directiva 2000/60/CE),

în special în ceea ce privește reducerea compușilor de crom (VI) la săruri de tăbăcire pe bază de crom (III) de către instalații implicate în procesul de tăbăcire a pieilor, se recomandă includerea în următoarea modificare a documentului de referință privind BAT pentru instalațiile implicate în activitatea de tăbăcire a pieilor a unor mențiuni corespunzătoare care să indice ca reducerea la fața locului a compușilor de crom (VI) în vederea producerii de săruri de tăbăcire pe bază de crom (III) nu ar trebui considerată ca făcând parte din BAT,

se recomandă analizarea de către Comisie a necesității de a include în Directiva 86/278/CEE privind nămolurile de epurare a unor valori limită cu privire la conținutul în crom (VI) al nămolurilor de epurare și al solurilor, precum și o valoare limită privind cantitatea totală anuală autorizată,

se consideră că legislația aflată în prezent în vigoare la nivel comunitar cu privire la produsele biocide (Directiva 98/8/CE) oferă un cadru adecvat pentru reducerea riscurilor asociate cu utilizarea produselor de conservare a lemnului care conțin compuși de crom (VI) și a riscurilor asociate cu utilizarea lemnului tratat pe teritoriul unui stat membru cu produse de conservare a lemnului care conțin compuși de crom (VI).

PARTEA 2

NR. CAS: 10588-01-9

 

NR. Einecs: 234-190-3

Formulă moleculară:

Na2Cr2O7

Denumire Einecs:

Dicromat de sodiu

Denumire IUPAC:

Dicromat de sodiu

Raportor:

Regatul Unit

Clasificare (6):

O; R8

Carc. Cat. 2; R45

Muta. Cat. 2; R46

Repr. Cat. 2; R60-61

T+; R26

T; R25-48/23

C; R34

Xn; R21

R42/43

N; R50-53

Evaluarea riscurilor se bazează pe practicile actuale legate de ciclul de viață al celor cinci compuși asociați ai cromului (IV) produși sau importați în Comunitatea Europeană, astfel cum sunt descrise în evaluarea riscurilor înaintată Comisiei de statul membru raportor (2).

Pe baza informațiilor disponibile, evaluarea riscurilor a stabilit că cei cinci compuși ai cromului (VI) sunt utilizați în Comunitatea Europeană în principal ca materiale sursă pentru alți compuși ai cromului (VI) și ai cromului (III), în componența produselor de conservare a lemnului și a produselor pentru tratarea metalelor, la fabricarea cerii și a vitaminei K, în pigmenți și în catalizatori.

De asemenea, se utilizează ca oxidanți pentru vopsirea bumbacului, în fotografie, precum și ca inhibitor de coroziune în apa de răcire și la fabricarea carbonului activ.

EVALUAREA RISCURILOR

A.   Sănătatea umană

Concluzia evaluării riscurilor pentru

LUCRĂTORI

este că sunt necesare măsuri specifice în vederea reducerii riscurilor. S-a ajuns la această concluzie pentru toate scenariile de expunere din cauza:

motivelor de îngrijorare legate de iritarea senzorială a tractului respirator,

motivelor de îngrijorare legate de iritarea ochilor și a pielii,

motivelor de îngrijorare legate de toxicitatea acută cauzată de expunerea de vârf de scurtă durată prin inhalare,

motivelor de îngrijorare legate de sensibilizarea cutanată,

motivelor de îngrijorare legate de astmul profesional,

motivelor de îngrijorare legate de toxicitatea asupra reproducerii (fertilitate și dezvoltare) cauzate de expunerea prin inhalare repetată,

motivelor de îngrijorare cu privire la mutagenicitate și carcinogenicitate.

Substanța nu a fost testată suficient în ceea ce privește efectele asupra tractului respirator și asupra rinichilor cauzate de expunerea prin inhalare repetată la compușii de crom (VI), în special pentru identificarea NOAEL și a caracteristicilor relației doză-răspuns. Cu toate acestea, întrucât substanța a fost identificată ca fiind un carcinogen fără prag, aceasta necesită în mod normal măsuri de control care să nu fie influențate de eventuale informații ulterioare.

Concluzia evaluării riscurilor pentru

CONSUMATORI

este că sunt necesare măsuri specifice în vederea reducerii riscurilor. S-a ajuns la această concluzie din cauza:

motivelor de îngrijorare cu privire la mutagenicitate și carcinogenicitate ca urmare a expunerii cutanate ocazionate de manipularea lemnului uscat tratat cu cupru-crom-arsen (CCA), atât pentru adulți, cât și pentru copiii expuși prin intermediul structurilor de joacă realizate din lemn, din cauza faptului că pentru aceste criterii de evaluare nu se poate identifica un prag sub care să nu existe riscuri pentru sănătatea umană. Evaluarea riscurilor arată însă că acestea sunt deja reduse. Acest lucru trebuie să fie luat în considerare la examinarea caracterului adecvat al controalelor existente, precum și a fezabilității și practicabilității unor măsuri specifice suplimentare de reducere a riscurilor.

Nu s-a efectuat nicio caracterizare oficială a riscurilor legate de expunerea consumatorilor la lemnul ud tratat cu CCA. În Regatul Unit este interzisă aprovizionarea cu lemn care nu este în totalitate uscat după tratarea cu CCA, aceasta fiind o condiție de autorizare conform normelor privind controlul pesticidelor (1986). Este posibil ca și în celelalte state membre să existe deja măsuri similare de control. Cu toate acestea, în absența unor măsuri specifice de control în fiecare stat membru, există motive de îngrijorare cu privire la toate criteriile de evaluare legate de sănătatea umană.

Concluzia evaluării riscurilor pentru

PERSOANELE EXPUSE INDIRECT PRIN CONTACT CU MEDIUL

este că sunt necesare măsuri specifice în vederea reducerii riscurilor. S-a ajuns la această concluzie din cauza:

motivelor de îngrijorare cu privire la mutagenicitate și la carcinogenicitate, din cauza faptului că pentru aceste criterii de evaluare nu se poate identifica un prag sub care să nu existe riscuri pentru sănătatea umană. Evaluarea riscurilor arată însă că acestea sunt deja reduse. Acest lucru trebuie să fie luat în considerare la examinarea caracterului adecvat al controalelor existente, precum și a fezabilității și practicabilității unor măsuri specifice suplimentare de reducere a riscurilor.

Concluzia evaluării riscurilor pentru

SĂNĂTATEA UMANĂ (proprietăți fizico-chimice)

este că în prezent nu sunt necesare informații și/sau teste suplimentare sau măsuri de reducere a riscurilor, pe lângă cele deja puse în aplicare. S-a ajuns la această concluzie deoarece:

evaluarea riscurilor arată că nu se prevăd riscuri. Măsurile de reducere a riscurilor puse deja în aplicare sunt considerate suficiente.

B.   Mediu

Concluzia evaluării riscurilor pentru

ATMOSFERĂ

este că în prezent nu sunt necesare informații și/sau teste suplimentare sau măsuri de reducere a riscurilor, pe lângă cele deja puse în aplicare. S-a ajuns la această concluzie deoarece:

evaluarea riscurilor arată că nu se prevăd riscuri. Măsurile de reducere a riscurilor puse deja în aplicare sunt considerate suficiente.

Concluzia evaluării riscurilor pentru

ECOSISTEMUL ACVATIC și ECOSISTEMUL TERESTRU

1.

este că sunt necesare informații și/sau teste suplimentare. S-a ajuns la această concluzie din cauza:

motivelor de îngrijorare cu privire la efectele asupra compartimentului sedimentelor, ca o consecință a expunerii ocazionate de producție, de producerea de pigmenți, de producerea de oxid de crom, de sărurile de tăbăcire, de prepararea produselor de conservare a lemnului, utilizarea lemnului tratat, prepararea produselor de tratare a metalelor și activitatea de tratare a metalelor.

Informațiile și/sau testele necesare sunt:

teste de toxicitate asupra organismelor care trăiesc în sedimente.

Cu toate acestea, se preconizează că implementarea strategiei de reducere a riscurilor de mediu din secțiunea II, împreună cu Recomandarea 2008/454/CE (3), vor elimina necesitatea obținerii unor informații suplimentare,

motivelor de îngrijorare cu privire la efectele nespecifice unui anumit compartiment de mediu, ca o consecință a expunerii indirecte a prădătorilor prin intermediul lanțului trofic bazat pe midii, ocazionată de producerea de pigmenți, de producerea de oxid de crom, de sărurile de tăbăcire, de prepararea produselor de conservare a lemnului, utilizarea lemnului tratat, prepararea produselor de tratare a metalelor și activitatea de tratare a metalelor.

Informațiile și/sau testele necesare sunt:

investigarea mai amănunțită a absorbției cromului de către alte organisme decât peștii, caracterizarea naturii cromului în organisme și evaluarea toxicității cromului în alte forme asupra organismelor care se hrănesc cu vietăți ce conțin crom.

Cu toate acestea, se preconizează că implementarea strategiei de reducere a riscurilor de mediu din secțiunea II, împreună cu Recomandarea 2008/454/CE, vor elimina necesitatea obținerii unor informații suplimentare;

2.

este că sunt necesare măsuri specifice în vederea reducerii riscurilor. S-a ajuns la această concluzie din cauza:

motivelor de îngrijorare cu privire la efectele asupra mediului acvatic și mediului terestru, ca o consecință a expunerii ocazionate de producție (doar pentru mediul acvatic, un singur amplasament), de producerea de pigmenți, de producerea de oxid de crom, de sărurile de tăbăcire, de prepararea și utilizarea produselor de conservare a lemnului, de utilizarea lemnului tratat, prepararea produselor de tratare a metalelor și activitatea de tratare a metalelor.

Concluzia evaluării riscurilor pentru

MICROORGANISMELE DIN STAȚIILE DE TRATARE A APELOR UZATE

este că sunt necesare măsuri specifice în vederea reducerii riscurilor. S-a ajuns la această concluzie din cauza:

motivelor de îngrijorare cu privire la efectele asupra funcționării stațiilor de tratare a apelor uzate, cauzate de producerea de pigmenți, de producerea de oxid de crom, de sărurile de tăbăcire, de prepararea produselor de conservare a lemnului, utilizarea lemnului tratat, prepararea produselor de tratare a metalelor și activitatea de tratare a metalelor.

STRATEGIA DE REDUCERE A RISCURILOR

pentru LUCRĂTORI

În general, se consideră că legislația privind protecția lucrătorilor aflată în prezent în vigoare la nivel comunitar, în special Directiva 2004/37/CE (4) (directiva privind agenții cancerigeni și mutageni), oferă un cadru adecvat pentru reducerea riscurilor prezentate de substanțele în cauză, în măsura în care acest lucru este necesar; prin urmare, această legislație este aplicabilă.

În acest context, se recomandă:

stabilirea la nivel comunitar a unor valori limită de expunere profesională pentru compușii de crom (VI), în conformitate cu Directiva 98/24/CE (5) sau cu Directiva 2004/37/CE, după caz,

stabilirea la nivel comunitar a unei valori biologice limită pentru compușii de crom (VI), în conformitate cu Directiva 98/24/CE.

pentru CONSUMATORI și PERSOANELE EXPUSE INDIRECT PRIN CONTACT CU MEDIUL

se consideră că dispozițiile legislative existente privind protecția consumatorilor și a persoanelor expuse indirect prin contact cu mediul, în special dispozițiile Directivei 98/8/CE [directiva privind produsele biodestructive (biocide)] și dispozițiile Directivei 76/769/CEE în ceea ce privește substanțele CMR, sunt suficiente pentru prevenirea riscurilor identificate pentru consumatori.

pentru MEDIU

se recomandă analizarea de către Comisie a pertinenței includerii cromului în revizuirea listei de substanțe prioritare care figurează în directiva-cadru privind apa (anexa X la Directiva 2000/60/CE),

în special în ceea ce privește reducerea la fața locului a compușilor de crom (VI) în săruri de tăbăcire pe bază de crom (III) de către instalații implicate în procesul de tăbăcire a pieilor, se recomandă includerea în următoarea modificare a documentului de referință privind BAT pentru instalațiile implicate în activitatea de tăbăcire a pieilor a unor mențiuni corespunzătoare care să indice ca reducerea la fața locului a compușilor de crom (VI) în vederea producerii de săruri de tăbăcire pe bază de crom (III) nu ar trebui considerată ca făcând parte din BAT,

se recomandă analizarea de către Comisie a necesității de a include în Directiva 86/278/CEE privind nămolurile de epurare a unor valori limită cu privire la conținutul în crom (VI) al nămolurilor de epurare și al solurilor, precum și o valoare limită privind cantitatea totală anuală autorizată,

se consideră că legislația aflată în prezent în vigoare la nivel comunitar cu privire la produsele biocide (Directiva 98/8/CE) oferă un cadru adecvat pentru reducerea riscurilor asociate cu utilizarea produselor de conservare a lemnului care conțin compuși de crom (VI) și a riscurilor asociate cu utilizarea lemnului tratat pe teritoriul unui stat membru cu produse de conservare a lemnului care conțin compuși de crom (VI).

PARTEA 3

NR. CAS: 79-94-7

 

NR. Einecs: 201-236-9

Formulă structurală:

Image

Denumire Einecs:

2,2′,6,6′-tetrabrom-4,4′-izopropilidendifenol (tetrabrom bifenol A)

Denumire IUPAC:

2,2′,6,6′-tetrabrom-4,4′-izopropilidendifenol

Raportor:

Regatul Unit

Clasificare (7):

Nu există

Evaluarea riscurilor se bazează pe practicile actuale legate de ciclul de viață al substanței produse sau importate în Comunitatea Europeană, astfel cum sunt descrise în evaluarea riscurilor înaintată Comisiei de statul membru raportor (2).

Pe baza informațiilor disponibile, evaluarea riscurilor a stabilit că substanța în cauză este utilizată în Comunitatea Europeană în principal ca agent de ignifugare reactiv și aditiv în materialele plastice. Ca agent de ignifugare reactiv (legat chimic în cadrul materialului polimeric), se utilizează în principal în rășini epoxi și policarbonate. Ca agent de ignifugare aditiv, se utilizează în principal în rășini pe bază de acrilonitril-butadien-stiren (ABS).

EVALUAREA RISCURILOR

A.   Sănătatea umană

Concluzia evaluării riscurilor pentru

LUCRĂTORI, CONSUMATORI ȘI PERSOANELE EXPUSE INDIRECT PRIN CONTACT CU MEDIUL

este că în prezent nu sunt necesare informații și teste suplimentare sau măsuri de reducere a riscurilor, pe lângă cele deja puse în aplicare. S-a ajuns la această concluzie deoarece:

evaluarea riscurilor arată că nu se prevăd riscuri. Măsurile de reducere a riscurilor puse deja în aplicare sunt considerate suficiente.

Concluzia evaluării riscurilor pentru

SĂNĂTATEA UMANĂ (proprietăți fizico-chimice)

este că în prezent nu sunt necesare informații și teste suplimentare sau măsuri de reducere a riscurilor, pe lângă cele deja puse în aplicare. S-a ajuns la această concluzie deoarece:

evaluarea riscurilor arată că nu se prevăd riscuri. Măsurile de reducere a riscurilor puse deja în aplicare sunt considerate suficiente.

B.   Mediu

Concluzia evaluării riscurilor pentru

ATMOSFERĂ

este că în prezent nu sunt necesare informații sau teste suplimentare sau măsuri de reducere a riscurilor, pe lângă cele deja puse în aplicare. S-a ajuns la această concluzie deoarece:

evaluarea riscurilor arată că nu se prevăd riscuri. Măsurile de reducere a riscurilor puse deja în aplicare sunt considerate suficiente.

Concluzia evaluării riscurilor pentru

ECOSISTEMUL ACVATIC și CEL TERESTRU

1.

este că sunt necesare informații și teste suplimentare.

S-a ajuns la această concluzie deoarece:

este posibil ca TBBPA să fie descompus în bifenol A într-un mediu anaerob de sedimente de apă dulce și marine. Această concluzie ar trebui revizuită de îndată ce se generează date ulterioare privind efectele asupra mediului acvatic și se determină valorile PNEC pentru bifenol A,

este posibil ca un alt potențial produs de degradare/metabolit — tetrabrombifenol-A bi(metil eter) — să îndeplinească criteriile de clasificare ca substanță PBT. Deși rezultatele studiilor actuale sunt neconcludente, se sugerează că acesta este un produs de degradare de foarte mică importanță. Dat fiind că s-a identificat deja necesitatea unor măsuri de reducere a riscurilor pentru unele utilizări (care ar trebui să reducă impactul compusului inițial asupra mediului), în prezent nu se recomandă nicio activitate suplimentară specifică pentru abordarea acestui aspect,

raporturile de caracterizare a riscurilor pentru mediul marin indică un posibil risc care decurge din unele utilizări. Odată ce se cunosc implicațiile care decurg din eventuale activități de reducere a riscurilor rezultate în urma evaluării privind apa dulce și sedimentele de apă dulce, ar trebui să se evalueze necesitatea unor date suplimentare cu privire la toxicitatea asupra organismelor marine.

Cu toate acestea, se preconizează că implementarea strategiei de reducere a riscurilor de mediu din secțiunea II, împreună cu Recomandarea 2008/454/CE (3), vor reduce în mod suficient concentrațiile din cadrul ecosistemelor acvatic și terestru și vor elimina necesitatea obținerii unor informații suplimentare;

2.

este că sunt necesare măsuri specifice în vederea reducerii riscurilor. S-a ajuns la această concluzie deoarece:

raportul PEC/PNEC este > 1 pentru apele de suprafață și sedimentele din amplasamentele instalațiilor de amestecare care utilizează TBBPA ca agent ignifugant aditiv în ABS (rășini pe bază de acrilonitril-butadien-stiren),

raportul PEC/PNEC este > 1 pentru mediul terestru, în cazul în care TBBPA este utilizat ca agent ignifugant aditiv în ABS din instalații de amestecare și de conversie. În ceea ce privește instalațiile de conversie, concluzia depinde de faptul dacă se utilizează sau nu pentru terenurile agricole nămoluri de epurare de la amplasamentul respectiv (nu s-a identificat niciun risc în cazul în care nămolurile de epurare nu se folosesc pentru terenurile agricole). Pentru instalațiile de amestecare a ABS s-a identificat un risc indiferent de premisele privind utilizarea nămolului de epurare în scopuri agricole.

Concluzia evaluării riscurilor pentru

MICROORGANISMELE DIN STAȚIILE DE TRATARE A APELOR UZATE

este că în prezent nu sunt necesare informații și/sau teste suplimentare sau măsuri de reducere a riscurilor, pe lângă cele deja puse în aplicare. S-a ajuns la această concluzie deoarece:

evaluarea riscurilor arată că nu se prevăd riscuri. Măsurile de reducere a riscurilor puse deja în aplicare sunt considerate suficiente.

STRATEGIA DE REDUCERE A RISCURILOR

Rezultatele strategiei de reducere a riscurilor sunt cuprinse în Recomandarea 2008/454/CE.


(1)  Clasificarea acestei substanțe este stabilită prin Directiva 2004/73/CE a Comisiei din 29 aprilie 2004 de efectuare a celei de-a douăzeci și noua adaptări la progresul tehnic a Directivei 67/548/CEE a Consiliului privind apropierea actelor cu putere de lege și a actelor administrative referitoare la clasificarea, ambalarea și etichetarea substanțelor periculoase (JO L 152, 30.4.2004, p. 1, astfel cum a fost modificat prin JO L 216, 16.6.2004, p. 125).

(2)  Raportul complet de evaluare a riscurilor, precum și un rezumat al acestuia, sunt disponibile pe site-ul web al Biroului european pentru substanțe chimice:

http://ecb.jrc.it/existing-substances/

(3)  JO L 158, 18.6.2008.

(4)  JO L 158, 30.4.2004, p. 50.

(5)  JO L 131, 5.5.1998, p. 11.

(6)  Clasificarea acestei substanțe este stabilită prin Directiva 2004/73/CE a Comisiei din 29 aprilie 2004 de efectuare a celei de-a douăzeci și noua adaptări la progresul tehnic a Directivei 67/548/CEE a Consiliului privind apropierea actelor cu putere de lege și a actelor administrative referitoare la clasificarea, ambalarea și etichetarea substanțelor periculoase (JO L 152, 30.4.2004, p. 1, astfel cum a fost modificat prin JO L 216, 16.6.2004, p. 125).

(7)  În prezent, această substanță chimică nu este inclusă în anexa I la Directiva 67/548/CEE.