20.3.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 74/72


Publicarea unei cereri de înregistrare în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

(2008/C 74/21)

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare, în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului (1). Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.

FIȘĂ REZUMAT

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

„KAINUUN RÖNTTÖNEN”

NR. CE: FI/PGI/005/0099/23.06.1999

DOP ( ) IGP ( X )

Această fișă rezumat prezintă cu titlu informativ principalele elemente ale caietului de sarcini al produsului.

1.   Autoritatea competentă din statul membru:

Denumire:

Maa- ja metsätalousministeriö

Adresă:

PL 30, FI-00023 Valtioneuvosto

Telefon

(358-9) 1605 42 78

Fax

(358-9) 1605 34 00

E-mail:

maija.heinonen@mmm.fi

2.   Grup:

Denumire:

Kainuun Leipomoliikkeen harjoittajat ry

Adresă:

Kainuuntie 126

FI-88900 Kuhmo

Telefon

(358-020) 833 53 35

Fax

(358-8) 655 12 74

E-mail:

kaesa@kaesankotileipomo.fi

Componență:

Producători/prelucrători ( X ) Alte categorii ( )

3.   Tipul produsului:

Clasa 2.4: Produse de panificație, produse de patiserie, produse de cofetărie, biscuiți

4.   Caiet de sarcini:

[rezumatul cerințelor prevăzute la articolul 4 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

4.1.   Denumire: „Kainuun rönttönen”

4.2.   Descriere: Kainuun rönttönen este o tartă mică și rotundă, cu blat crocant din făină de secară, umplută cu piure de cartofi, făină de secară și merișoare. Umplutura este un amestec roșu-maroniu de piure de cartofi și merișoare, cu gust dulce, glasat cu unt topit. Kainuun rönttönen se prepară în trei etape: întâi se prepară umplutura, apoi blatul crocant și, în final, cele două se combină.

4.3.   Aria geografică: Regiunea Kainuu, situată în Provincia Oulu, este formată din opt comune și două orașe. Kainuu are o populație de 86 000 de locuitori și o densitate a populației de 4 locuitori pe kilometru pătrat. Suprafața totală a regiunii Kainuu este de 24 451 km2; 12 % din această suprafață este acoperită de apă. Regiunea are peste 2 milioane de hectare de păduri, iar peisajul se caracterizează în principal prin dealuri, păduri, râuri și lacuri, precum și prin ținuturi mlăștinoase.

4.4.   Dovada originii: Produsele se prepară în conformitate cu legislația în vigoare, iar procesul de fabricare respectă sistemul HACCP de control al calității. Conformitatea cu caietul de sarcini este verificată de către autoritatea națională finlandeză pentru siguranța alimentelor.

Trasabilitatea produsului se asigură prin indicarea numelui producătorului pe ambalaj sau pe eticheta produsului, care trebuie să fie aplicată pe ambalaj. Locul de producție trebuie să se situeze în aria geografică delimitată de către producător pentru fabricarea Kainuun rönttönen.

4.5.   Metoda de obținere: Tarta Kainuun rönttönen se prepară în trei etape: întâi se prepară umplutura, apoi blatul crocant și, în final, cele două se combină. Kainuun rönttönen se fabrică sută la sută manual, începând cu măsurarea ingredientelor. Sunt folosite mașini doar pentru a ajuta la frământarea și rularea aluatului, precum și la decojirea cartofilor.

Ingrediente:

Blat crocant:

0,500 kg apă rece,

0,007 kg sare,

0,300 kg făină de grâu,

0,800 kg făină de secară,

0,050 kg ulei de rapiță.

Umplutură:

2,000 kg cartofi,

0,300 kg făină de secară,

0,400 kg merișoare zdrobite,

0,100 kg zahăr,

0,007 kg sare.

Prepararea umpluturii:

Se curăță cartofii de coajă și se fierb bine în apă. Apoi se strecoară și se zdrobesc.

Piureul de cartofi obținut se lasă puțin la răcit, apoi se adaugă făina de secară și se amestecă.

Amestecul se lasă două-trei ore la temperatura camerei pentru a căpăta un gust dulce. Din când în când se amestecă.

După ce amestecul s-a răcit și s-a îndulcit, se adaugă merișoarele zdrobite și îndulcite și sarea.

Prepararea blatului crocant:

Se dizolvă sarea în apă rece. Se adaugă treptat făina de secară, apoi făina de grâu și puțină dospeală. Se frământă până când se obține un aluat. În final se adaugă uleiul de rapiță și se omogenizează.

Se rulează aluatul până când se obține o foaie de 2 mm grosime. Cu ajutorul unui instrument de tăiat se decupează discuri de aluat (cu diametrul de 50-130 mm). Pe fiecare blat se întinde un strat gros de umplutură, lăsându-se 1 cm distanță de margine. Raportul dintre umplutură și blat trebuie să fie de 1:1.

Împăturirea, ondularea marginilor și coacerea tartelor Kainuun rönttönen:

Marginile blatului se întorc peste umplutură, lăsând mijlocul tartei neacoperit, și se ondulează presând aluatul la intervale regulate pentru a forma cute rotunjite și uniforme. Tartele se așază pe o tavă de copt.

Se coc într-un cuptor încins până când devin crocante, iar marginile prind o culoare maro-aurie. Se scot din cuptor, iar marginile se ung cu unt topit.

Depozitarea tartelor Kainuun rönttönen:

Tartele crocante Kainuun rönttönen sunt cel mai delicioase atunci când se servesc ușor reci.

La temperatura camerei, ele pot fi păstrate timp de o zi sau două, acoperite cu un material textil sau ținute într-o pungă de hârtie. În frigider, pot fi păstrate timp de o săptămână. Este suficient să fie reîncălzite înainte de a fi consumate.

Pentru le a prelungi durata de depozitare, tartele se pot congela fie înainte, fie după coacere. Tartele congelate crude se pot coace în cantitățile cerute, în funcție de necesități.

4.6.   Legătură: Produsele de panificație și de patiserie ocupă un loc important în bucătăria regiunii Kainuu. Götha și Reima Rannikko scriau, în cartea intitulată Kainuun leipä (Pâinea din Kainuu): „Dacă în întreaga regiune Kainuu se găsesc aceleași tipuri principale de pâine, în diferite părți ale regiunii există zeci de specialități locale. După cinci ani de muncă, am reușit să identificăm în Kainuu aproximativ o sută de tipuri principale de produse de panificație și patiserie. Acest număr este și mai mare dacă ținem cont de toate varietățile și diferențele existente. Diversitatea de produse de panificație și patiserie se datorează, cel puțin parțial, poziționării geografice a regiunii Kainuu, la răscrucea dintre influențele culturale din Ostrobotnia de Nord, Savonia și Karelia rusească”.

Legenda spune că, demult, când mâncarea era pe terminate la sfârșitul iernii, iar bărbații erau nevoiți să plece în pădure la tăiat de lemne, femeile adunau ultimele resturi de merișoare de pe fundul vasului, luau ce mai rămăsese în lada cu cartofi și coceau amestecul într-un aluat de făină de secară. Rezultatul se numea rönttönen, o tartă mare și hrănitoare. În zilele noastre rönttönen se prepară și la dimensiuni mai mici.

Ființele umane pot distinge patru gusturi de bază: sărat, dulce, acru și amar. Pe vremuri, când zahărul era o raritate sau lipsea cu desăvârșire, Kainuun rönttönen satisfăcea pofta de dulce a oamenilor, dulceața sa obținându-se prin lăsarea cartofilor la îndulcit. Crusta subțire și savoarea se datorează procesului de fermentare. Rönttönen coapte în cuptor sunt produse de patiserie crocante, cu totul unice.

Tarta rönttönen este recunoscută ca fiind un produs unic, specific în exclusivitate regiunii Kainuu. Ea este o specialitate locală din Kuhmo. În manualele școlare și în cărțile de bucate, tartele rönttönen sunt asociate automat cu regiunea Kainuu. De exemplu, rețeta de rönttönen publicată în cartea intitulată Baker's à la carte (de Manne Stenros) a fost luată de la unul dintre producătorii din Kainuu, care face parte din grupul semnatar al prezentei cereri de înregistrare.

În regiunea Kainuu se produc mai multe tipuri de tarte, însă doar tarta preparată conform rețetei de mai sus poartă numele de rönttönen. Legătura cu regiunea Kainuu este demonstrată, de exemplu, în cartea de bucate: „Suomalaisia leipäerikoisuuksia” („Specialități de panificație finlandeze”) (Leipätoimikunta 1988). Istoria comună a regiunii și a produsului este cel mai bine descrisă în cartea „Kainuun leipä” („Pâinea din Kainuu”), scrisă de Götha și Reima Rannikko (Otava 1978). În cartea scrisă de maestrul bucătar Jaakko Kolmonen, „Suomen maakuntaleivät” („Tipuri de pâine din regiunile Finlandei”), care conține rețete pentru circa 80 de tipuri diferite de pâine finlandeză, Kainuun rönttönen este citată ca exemplu de produs de brutărie tipic regiunii Kainuu. Operele literare care reflectă viața din regiunea Kainuu, precum „Muina miehinä” de Veikko Huovinen, descriu foarte clar Kainuun rönttönen drept un produs local. Tartele Kainuun rönttönen sunt un element esențial al manifestărilor culturale din Kainuu, precum tradiționalul festival anual de muzică de cameră din Kuhmo, care reunește oameni din întreaga lume, dându-le ocazia să deguste specialitățile locale. Kainuun rönttönen au fost prezentate la Festivalul de cultură culinară finlandeză din Helsinki în 1998, în târgurile din Helsinki în 1994 și la Târgul de produse de cofetărie și panificație din Stuttgart în 1996. De asemenea, au ocupat un loc central în standul regiunii Kainuu de la Târgul anual de turism din Helsinki.

Pe vremuri, Kainuun rönttönen se consuma cu supă, această tradiție păstrându-se și în prezent. Poate fi o gustare delicioasă și hrănitoare, atât pentru copii, cât și pentru adulți, și nu necesită decât adăugarea unei cantități mici de unt, după gust. Merge foarte bine cu cafea și este ideală în excursii.

4.7.   Organism de control:

Denumire:

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

Adresă:

PL 28, FI-00581 Helsinki

Telefon

(358-020) 772 003

Fax

(358-020) 772 43 50

E-mail:

kirjaamo@evira.fi

4.8.   Etichetare: —


(1)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12.