5.12.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 311/156


RAPORTUL

privind conturile anuale ale Fundaţiei Europene pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Viaţă şi de Muncă pentru exerciţiul financiar 2007, însoţit de răspunsurile fundaţiei

(2008/C 311/23)

CUPRINS

1-2

INTRODUCERE

3-6

DECLARAŢIA DE ASIGURARE

7-10

OBSERVAŢII

Tabelele 1-4

Răspunsurile fundaţiei

INTRODUCERE

1.

Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Viaţă şi de Muncă (denumită în continuare „fundaţia”) a fost instituită prin Regulamentul (CEE) nr. 1365/75 al Consiliului din 26 mai 1975 (1). Misiunea sa este să contribuie la conceperea şi instituirea unor condiţii mai bune de viaţă şi de muncă în Uniunea Europeană, prin acţiuni menite să dezvolte şi să difuzeze cunoştinţele legate de acest subiect.

2.

În tabelul 1 sunt prezentate în mod sintetic competenţele şi activităţile fundaţiei. În tabelele 2, 3 şi 4 sunt prezentate, în scop informativ, date-cheie sintetizate din situaţiile financiare întocmite de fundaţie pentru exerciţiul financiar 2007.

DECLARAŢIA DE ASIGURARE

3.

Această declaraţie de asigurare este adresată Parlamentului European şi Consiliului, în conformitate cu articolul 185 alineatul (2) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului (2). Declaraţia a fost întocmită în urma examinării conturilor fundaţiei, astfel cum este prevăzut la articolul 248 din Tratatul de instituire a Comunităţii Europene.

4.

Conturile fundaţiei pentru exerciţiul financiar încheiat la 31 decembrie 2007 (3) au fost întocmite de către directorul fundaţiei, în temeiul articolului 16 din Regulamentul (CEE) nr. 1365/75 al Consiliului, şi trimise Curţii, care trebuie să emită o declaraţie cu privire la fiabilitatea acestor conturi, precum şi la legalitatea şi regularitatea operaţiunilor subiacente.

5.

Auditul Curţii a fost efectuat în conformitate cu standardele internaţionale de audit şi codurile deontologice IFAC şi ISSAI (4), în măsura în care acestea sunt aplicabile în contextul Comunităţii Europene. Auditul a fost planificat şi efectuat astfel încât să se obţină o asigurare rezonabilă conform căreia conturile sunt fiabile, iar operaţiunile subiacente sunt conforme cu legile şi reglementările în vigoare.

6.

Curtea a obţinut astfel o bază rezonabilă pentru declaraţia exprimată în continuare:

Fiabilitatea conturilorConturile fundaţiei pentru exerciţiul financiar încheiat la 31 decembrie 2007 sunt fiabile, sub toate aspectele semnificative.Legalitatea şi regularitatea operaţiunilor subiacenteOperaţiunile subiacente conturilor anuale ale fundaţiei sunt, per ansamblu, conforme cu legile şi reglementările în vigoare.Observaţiile prezentate în continuare nu pun în discuţie declaraţia Curţii.

OBSERVAŢII

7.

Bugetul fundaţiei pentru exerciţiul financiar 2007 s-a ridicat la valoarea de 20,2 milioane de euro, bugetul aferent exerciţiului anterior fiind de 19,8 milioane de euro. Suma menţionată a inclus contribuţii acordate, din partea Comisiei, pentru pregătirea viitoarei aderări a Croaţiei şi a Turciei. Aceste contribuţii ar fi trebuit să fie tratate în cadrul bugetului drept venituri alocate, însă nu au fost tratate astfel. Această situaţie nu a fost în conformitate cu Regulamentul financiar.

8.

Din TVA-ul rambursabil aferent exerciţiului financiar 2007, suma de 376 611 euro nu fusese solicitată până la sfârşitul exerciţiului. TVA-ul ar trebui să fie recuperat periodic pe parcursul exerciţiului. Această situaţie contravine principiului bunei gestiuni financiare.

9.

În ceea ce priveşte procedurile de recrutare, comisia de evaluare nu a hotărât de la bun început ponderea fiecărui criteriu de selecţie şi notele minime care trebuiau obţinute. Mai mult decât atât, a existat un caz în care criteriile de selecţie definite fie nu au fost în conformitate cu anunţul de post vacant, fie au fost formulate vag. Acest lucru nu a fost de natură să asigure proceduri transparente şi nediscriminatorii.

10.

În ceea ce priveşte procedurile de achiziţii publice, s-au constatat următoarele anomalii: neexplicarea clară a procedurii de evaluare financiară pentru un contract, în documentaţia de atribuire, şi existenţa unor criterii de selecţie care nu permiteau evaluarea corespunzătoare a capacităţii financiare a candidaţilor (5). Aceste deficienţe au subminat calitatea procedurii şi au creat riscul distorsionării rezultatelor selecţiei finale.

Prezentul raport a fost adoptat de Curtea de Conturi la Luxemburg, în şedinţa sa din 18 septembrie 2008.

Pentru Curtea de Conturi

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Preşedinte


(1)  JO L 139, 30.5.1975, p. 1.

(2)  JO L 248, 16.9.2002, p. 1.

(3)  Aceste conturi au fost întocmite la data de 30 iunie 2008 şi primite de către Curte la data de 18 iulie 2008.

(4)  Federaţia Internaţională a Contabililor (International Federation of Accountants – IFAC) şi Standardele internaţionale ale instituţiilor supreme de audit (International Standards of Supreme Audit Institutions – ISSAI).

(5)  Trei cazuri.


 

Tabelul 1

Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și de Muncă (Dublin)

Domenii de competență comunitară conform tratatului

Competențele fundației, astfel cum au fost definite prin Regulamentul (CEE) nr. 1365/75 al Consiliului, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (CE) nr. 1111/2005

Organizare

Resurse aflate la dispoziția fundației

(date pentru 2006)

Activități realizate și servicii furnizate

„Comunitatea și statele membre, conștiente de drepturile sociale fundamentale […], au ca obiective […] îmbunătățirea condițiilor de trai și de muncă. […] Comunitatea susține și completează acțiunea statelor membre în domeniile următoare: […] (b) condițiile de muncă; (c) securitatea socială și protecția socială a lucrătorilor; (d) protecția lucrătorilor în cazul rezilierii contractului de muncă; (e) informarea și consultarea lucrătorilor; (f) reprezentarea și apărarea colectivă a intereselor lucrătorilor și ale patronatelor, inclusiv co-gestiunea; (g) condițiile încadrării în muncă a resortisanților țărilor terțe; (h) integrarea persoanelor excluse de pe piața muncii; (i) egalitatea între bărbați și femei […]”

(articolele 136 și 137 din tratat)

Obiective

Scopul fundației este să contribuie la instituirea unor condiții mai bune de viață și de muncă, prin acțiuni menite să dezvolte și să difuzeze cunoștințele legate de acest subiect. În special, fundația trebuie să își îndrepte atenția asupra aspectelor următoare:

omul și locul său de muncă;

organizarea muncii și, în special, conceperea posturilor de lucru;

probleme specifice anumitor categorii de lucrători;

aspecte pe termen lung ale îmbunătățirii calității mediului;

distribuția activităților umane în timp și spațiu.

Sarcini

Să încurajeze schimbul de informații și de experiență în aceste domenii;

să faciliteze contactele între universități, institute de studii și cercetare, administrațiile și organizațiile din viața economică și socială;

să întreprindă studii sau să încheie contracte vizând realizarea de studii și să ofere asistență pentru proiecte-pilot;

să coopereze cât mai strâns posibil cu institutele specializate din statele membre sau de la nivel internațional.

1.   Consiliul de conducere

din fiecare stat membru: un reprezentant al guvernului, un reprezentant al organizațiilor de angajatori și un reprezentant al lucrătorilor;

trei reprezentanți din partea Comisiei.

2.   Biroul Consiliului de conducere

este compus din 11 membri; trei membri din partea fiecăruia dintre partenerii sociali și trei membri din partea guvernelor, precum și doi membri din partea Comisiei;

urmărește punerea în aplicare a deciziilor Consiliului de conducere și ia măsurile necesare pentru buna gestionare a fundației în intervalul dintre reuniunile Consiliului de conducere.

3.

Directorul este numit de Comisie dintr-o listă de candidați înaintată de Consiliul de conducere; pune în aplicare deciziile Consiliului de conducere și ale Biroului acestuia și asigură administrarea fundației.

4.

Comitetele consultative sunt compuse din cel mult 3 membri din partea Comisiei, a guvernelor și a partenerilor sociali și au rolul de a oferi consiliere privind punerea în aplicare a proiectelor importante și evaluarea rezultatelor acestora.

5.   Audit extern

Curtea de Conturi

6.   Autoritatea responsabilă de descărcarea de gestiune

Parlamentul, la recomandarea Consiliului

Bugetul definitiv pentru exercițiul 2007:

20,2 milioane de euro (19,8 milioane de euro)

Situația personalului în decembrie 2007:

94 (94) de posturi prevăzute în schema de personal, dintre care 84 (89) ocupate

Alte posturi:

experți naționali detașați și personal angajat prin agenții de ocupare a forței de muncă: 3 (1)

agenți contractuali: 10 (9)

Total personal angajat: 97 (99)

sarcini operaționale: 55 (58)

sarcini administrative: 30 (32)

sarcini mixte: 4 (4)

Monitorizare și studii:

Observatorul European pentru Relații Industriale (EIRO), Observatorul European pentru Condițiile de Muncă (EWCO) și Monitorul European pentru Restructurare (ERM);

Cel de al patrulea studiu privind condițiile de muncă în Europa (European Working Conditions Survey): analiză secundară (teme precum sexul lucrătorilor și condițiile de muncă, îmbătrânirea forței de muncă, organizarea muncii, timpul de lucru și intensitatea muncii);

Studiul privind timpul de lucru și echilibrul dintre muncă și viața personală în Europa: cinci rapoarte publicate în 2007. Pregătiri pentru cel de al doilea studiu.

Ocuparea forței de muncă și restructurarea:

munca nedeclarată;

studii de caz provenite de la Monitorul European pentru Restructurare;

serviciul de informare a factorilor interesați (Stakeholder Enquiry Service).

Echilibrul muncă – viața personală și condițiile de muncă:

un loc de muncă atrăgător pentru toți;

flexibilitate și securitate de-a lungul vieții;

schimbări în ceea ce privește structura locurilor de muncă.

Relațiile industriale și parteneriatele:

coduri de conduită și acorduri-cadru;

dezvoltarea de capacități pentru nivelul sectorial și local; dialogul social în statele UE10;

timpul de lucru și relațiile industriale.

Coeziunea socială și calitatea vieții:

rolul autorităților locale în integrarea migranților;

evoluția serviciilor de îngrijire și supraveghere a copiilor în regiunile dezavantajate;

promovarea calității vieții în Europa rurală.

Comunicare și împărtășirea de idei și de experiențe:

376 de publicații, 1,57 milioane de sesiuni de utilizare (în medie, 4 303 pe zi);

37 de activități pentru presă, 45 de comunicate de presă, o creștere de 28 % față de 2006;

1 126 de apariții în presa scrisă, echivalând cu o investiție în publicitate de 2,1 milioane de euro și atingând un public de aproximativ 58 765 000 de persoane, ceea ce reprezintă o creștere de 80 % față de cifra de 32 536 000 din 2006; s-au primit 252 de solicitări de informații din partea jurnaliștilor, cu 9 % mai mult decât în anul anterior;

campanii de promovare: „Cel de al patrulea studiu privind condițiile de muncă: ce spun lucrătorii”; „Calitatea vieții în Turcia”;

turnee în cinci țări;

seminare pentru rețeaua de întreprinderi, pe tema diversității în Europa și a schimbărilor din mediul înconjurător;

seria de seminare ale fundației: „Populația tânără și munca” (Youth and Work);

centre cu acoperire națională în 10 state membre;

16 expoziții;

58 de vizite primite de fundație, inclusiv cea a președintelui Finlandei.

Sursa: informații furnizate de fundație.


Tabelul 2

Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și de Muncă (Dublin) – Execuția bugetului pentru exercițiul financiar 2007

(1000 de euro)

Venituri (1)

Cheltuieli (1)

Sursa veniturilor

Venituri înscrise în bugetul definitiv pentru exercițiul financiar

Venituri colectate

 

Credite pentru exercițiul financiar

Credite reportate din exercițiul financiar anterior

înscrise

angajate

plătite

reportate

anulate

disponibile

plătite

anulate

Subvenții comunitare

19 600

19 600

Titlul I

Personal

10 687

10 260

10 084

243

360

120

94

26

Alte subvenții

300

340

Titlul II

Administrație

1 272

1 190

892

370

10

635

567

68

Alte venituri

280

321

Titlul III

Activități de exploatare

8 221

7 943

3 712

4 397

112

3 557

3 410

147

Total

20 180

20 261

Total

20 180

19 393

14 688

5 010

482

4 312

4 071

241

Sursa: informații furnizate de fundație. Acest tabel prezintă în mod sintetic datele furnizate de fundație în conturile sale anuale. Veniturile colectate și plățile sunt estimate pe baza contabilității de casă.


Tabelul 3

Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și de Muncă (Dublin) – Contul rezultatului economic pentru exercițiile financiare 2007 și 2006

(1000 de euro)

 

2007

2006

Venituri din exploatare

Subvenții comunitare

19 600

19 000

Alte subvenții

340

517

Alte venituri

884

248

Total (a)

20 824

19 765

Cheltuieli de exploatare

Cheltuieli de personal

9 132

8 908

Cheltuieli legate de imobilizări

608

724

Alte cheltuieli administrative

2 416

2 106

Cheltuieli operaționale

8 597

7 409

Total (b)

20 753

19 147

Excedent/(deficit) din activitățile de exploatare (c = a – b)

71

618

Venituri din operațiuni financiare (e)

0

0

Cheltuieli cu operațiuni financiare (f)

4

10

Excedent/(deficit) din alte activități decât cele de exploatare (g = e – f)

–4

–10

Rezultatul economic al exercițiului (h = c + g)

67

608

Sursa: informații furnizate de fundație. Acest tabel prezintă în mod sintetic datele furnizate de fundație în conturile sale anuale: aceste conturi sunt întocmite pe baza contabilității de angajamente.


Tabelul 4

Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și de Muncă (Dublin) – Bilanț la 31 decembrie 2007 și 2006

(1000 de euro)

 

2007

2006

Active imobilizate

Imobilizări necorporale

46

84

Imobilizări corporale

3 327

2 388

Active circulante

Prefinanțare pe termen scurt

732

344

Creanțe pe termen scurt

1 095

690

Numerar și echivalente de numerar

4 635

3 111

Total active

9 835

6 617

Datorii pe termen scurt

Provizioane pentru riscuri și cheltuieli

141

274

Datorii

3 695

1 643

Total datorii

3 836

1 917

Active nete

5 999

4 700

Rezervă

Excedent/deficit acumulat

5 932

4 092

Rezultatul economic al exercițiului

67

608

Capital net

5 999

4 700

Sursa: informații furnizate de fundație. Acest tabel prezintă în mod sintetic datele furnizate de fundație în conturile sale anuale: aceste conturi sunt întocmite pe baza contabilității de angajamente.


(1)  Include venituri alocate.

Sursa: informații furnizate de fundație. Acest tabel prezintă în mod sintetic datele furnizate de fundație în conturile sale anuale. Veniturile colectate și plățile sunt estimate pe baza contabilității de casă.


RĂSPUNSURILE FUNDAȚIEI

7.

Începând din 2008, am introdus linii bugetare R0 în ABAC și vom proceda în continuare în conformitate cu recomandarea Curții.

8.

Recuperarea TVA-ului pentru 2007 a fost întârziată de introducerea noului program financiar ABAC. TVA-ul a fost recuperat integral în aprilie 2008.

9.

Eurofound și-a adaptat deja procedura de recrutare pentru a rezolva aspectele evidențiate de Curte.

10.

Eurofound a utilizat procedura criticată din cauza existenței unor incertitudini bugetare. Cu toate acestea, Eurofound este convins că s-a obținut cea mai bună valoare pentru fondurile cheltuite. În viitor, metodele de evaluare a prețurilor vor fi definite astfel încât să se evite de la bun început puterea discreționară.

În ceea ce privește capacitatea financiară, articolul 135.2 din normele de aplicare prevede că Eurofound poate stabili nivele minime de capacitate. În viitor, Eurofound va stabili criterii de aplicare a nivelului minim de capacitate financiară.