52008PC0813

Propunere de regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1081/2006 privind Fondul Social European în vederea adăugării de noi tipuri de costuri eligibile pentru o contribuţie din partea FSE /* COM/2008/0813 final - COD 2008/0232 */


[pic] | COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE |

Bruxelles, 26.11.2008

COM(2008) 813 final

2008/0232 (COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1081/2006 privind Fondul Social European în vederea adăugării de noi tipuri de costuri eligibile pentru o contribuție din partea FSE

EXPUNERE DE MOTIVE

- Motivele și obiectivele propunerii

Propunerea vizează simplificarea operațiunilor Fondului Social European.

- Context general: noile provocări la care va trebui să răspundă viitorul FSE

Fondul Social European (FSE) a fost instituit prin articolul 146 din Tratat, care îi conferă drept obiectiv promovarea facilitării încadrării în muncă a lucrătorilor și creșterea mobilității lor geografice și profesionale. Pe această cale el contribuie, de asemenea, la realizarea obiectivului de coeziune economică și socială prevăzut la articolul 158 din Tratatul CE, sprijinind politicile și prioritățile care vizează realizarea de progrese pe calea ocupării integrale a forțelor de muncă, ameliorarea calității și productivității la locul de muncă și promovarea incluziunii și a coeziunii sociale, conform liniilor directoare și recomandărilor strategiei europene de ocupare a forței de muncă (European Employment Strategy = EES).

Criza financiară și recesiunea actuală provoacă o intensificare rapidă a presiunii competitive exercitate asupra societăților din Europa și au efecte negative asupra bugetelor publice. În numeroase state membre creșterea economică a diminuat în mod semnificativ; în unele dintre ele ea este practic oprită. Cifrele privind șomajul încep să crească.

În acest context de criză economică, utilizarea întregului potențial al Fondului Social European este deosebit de importantă pentru atenuarea problemelor șomerilor, îndeosebi a celor mai vulnerabili dintre ei. Trebuie să facem toate eforturile pentru a încuraja utilizarea eficace și rapidă a resurselor disponibile, fără a compromite totodată principiile de bună gestiune financiară. În acest cadru, prezenta propunere vizează adăugarea unei metode suplimentare, mai simple, de utilizare a Fondului Social European, astfel încât contribuția acestuia la soluționarea problemelor economice și sociale cu care se confruntă Europa să fie mai rapidă și mai eficace.

Parlamentul European a subliniat în mai multe ocazii importanța unei simplificări a Fondurilor Structurale. Curtea de Conturi Europeană, în raportul său anual privind executarea bugetului pe 2007 a formulat o recomandare importantă în această privință. Aceasta a recomandat o simplificare a „bazei de calcul a costurilor eligibile și recursul într-o mai mare măsură la sumele forfetare sau la finanțările în rate fixe în locul rambursării «costurilor reale»”[1] . Începând din 2007, costurile indirecte pot fi finanțate de către FSE cu plata de rate fixe; 23 de state membre vor beneficia de această dispoziție. Cu toate acestea, plata sumelor forfetare nu este încă eligibilă în cadrul regulilor FSE. Prezenta propunere vizează extinderea finanțărilor în rate fixe la costurile directe; lărgirea domeniului de aplicare al baremelor standard de costuri; și permiterea utilizării sistemelor de plăți de sume forfetare.

Propunerea nu va modifica focalizarea regulamentului Fondului Social European asupra celor patru mari domenii de acțiune aprobate de Consiliul European: creșterea capacității de adaptare a lucrătorilor și a întreprinderilor; ameliorarea accesului la locurile de muncă, prevenirea șomajului, prelungirea vieții active și creșterea participării pe piața muncii; consolidarea incluziunii sociale prin promovarea integrării profesionale a persoanelor defavorizate și combaterea discriminării; promovarea parteneriatelor în scopul reformelor în domeniul angajării și al incluziunii.

În regiunile și în statele membre cele mai puțin prospere, fondurile structurale vor continua să se concentreze pe promovarea ajustării structurale, creșterii și creării de locuri de muncă. În acest scop, în cadrul obiectivului Convergență, în plus față de prioritățile menționate mai sus, FSE va continua să sprijine acțiunile destinate creșterii și ameliorării investițiilor în capitalul uman, în special prin îmbunătățirea sistemelor de învățământ și de formare, precum și acțiunile vizând dezvoltarea capacităților instituționale și eficacitatea administrației publice, la nivel național, regional și local. În cele din urmă, propunerea nu modifică atenția acordată angajamentului Uniunii în favoarea eliminării inegalităților dintre femei și bărbați și a promovării unei bune guvernări. Implicarea partenerilor sociali continuă să aibă o importanță deosebită pentru punerea în aplicare a priorităților și a operațiunilor Fondului și îndeosebi, dacă situația economică actuală o cere, pentru reprogramarea parțială a programelor Fondului Social European.

În paralel cu această propunere, Comisia sugerează anumite modificări în regulamentele fondurilor structurale (în special în regulamentul general), pentru ca, în condiții de criză, respectivele fonduri să poată fi utilizate în modul cel mai eficace posibil. Una din propunerile care vor afecta FSE este aceea vizând punerea la dispoziția autorităților de gestionare a unor avansuri de fonduri sporite, pentru ca acestea să poată lansa noi operațiuni.

- Coerența cu celelalte politici și obiective ale Uniunii

N/A

1. ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

- Rezumatul acțiunii propuse

Acțiunea propusă vizează modificarea regulamentului privind FSE în scopul introducerii unor elemente necesare simplificării administrării și utilizării fondurilor.

- Temeiul juridic

Propunerea se bazează pe articolul 148 din Tratatul CE.

- Principiul subsidiarității

Nu se aplică principiul subsidiarității, întrucât propunerea ține în mod exclusiv de competența Comunității.

2008/0232 (COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1081/2006 privind Fondul Social European în vederea adăugării de noi tipuri de costuri eligibile pentru o contribuție din partea FSE

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 148,

având în vedere propunerea Comisiei[2],

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European[3],

având în vedere avizul Comitetului Regiunilor[4],

hotărând în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 251 din Tratat[5],

întrucât:

(1) Articolul 56 din Regulamentul (CE) nr. 1083/2006 din 11 iulie 2006 de stabilire a anumitor dispoziții generale privind Fondul European de Dezvoltarea Regională, Fondul Social European și Fondul de coeziune și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1260/1999[6] prevede ca normele de eligibilitate a cheltuielilor să fie stabilite la nivel național, cu anumite excepții prevăzute pentru Fondul European de Dezvoltare Regională și Fondul Social European (FSE).

(2) Articolul 11 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1081/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 5 iulie 2006 privind Fondul Social European și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1784/1999[7] stabilește care sunt cheltuielile eligibile pentru o contribuție din partea FSE, conform celor stabilite la articolul 11 alineatul (1) din respectivul regulament.

(3) Criza financiară justifică nevoia unor simplificări suplimentare în vederea facilitării accesului la subvențiile cofinanțate de către Fondul Social European.

(4) În raportul său anual pe 2007, Curtea de Conturi Europeană a recomandat autorității legislative și Comisiei să fie pregătite să revizuiască concepția viitoarelor programe de cheltuieli, examinând în mod corespunzător posibilitatea de a simplifica baza de calcul a costurilor eligibile și să recurgă într-o mai mare măsură la sume forfetare sau la plățile în rate fixe în locul rambursării „costurilor reale”.

(5) În vederea garantării simplificării necesare a gestionării, administrării și controlului operațiunilor care beneficiază de subvenții FSE, îndeosebi atunci când sunt condiționate de un sistem de rambursare bazat pe rezultate, se cuvine să se adauge două forme suplimentare de costuri eligibile, și anume, sumele forfetare și ratele fixe bazate pe bareme standard de costuri unitare.

(6) Pentru a garanta securitatea juridică în materie de eligibilitate a cheltuielilor, această simplificare trebuie să fie aplicabilă tuturor subvențiilor FSE. O aplicare retroactivă este deci necesară, cu efect de la 1 august 2006, data intrării în vigoare a Regulamentului (CE) nr. 1081/2006.

(7) Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 1081/2006 ar trebui să fie modificat în consecință.

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Articolul 11 paragraful 3 din Regulamentul (CE) nr. 1081/2006 se modifică după cum urmează:

(1) Litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

„(b) în caz de subvenționare:

(i) costurile indirecte declarate pe baza unei rate fixe, în limita a 20 % din costurile directe ale unei operațiuni;

(ii) costurile pe bază de rată fixă calculate prin aplicarea baremelor standard de costuri unitare astfel cum sunt ele definite de statul membru;

(iii) sumele forfetare destinate a acoperi integral sau parțial costurile unei operațiuni.”

(2) Se adaugă următoarele paragrafe doi, trei și patru:

„Opțiunile menționate la litera (b) punctele (i), (ii) și (iii) din primul paragraf pot fi combinate numai dacă fiecare dintre ele se referă la o categorie diferită de costuri eligibile sau dacă sunt utilizate pentru proiecte diferite în cadrul aceleiași operațiuni.

Costurile menționate la litera (b) punctele (i), (ii) și (iii) din primul paragraf sunt stabilite în prealabil pe baza unui calcul just, echitabil și verificabil.

Suma forfetară menționată la litera (b) punctul (iii) din primul paragraf nu depășește 50 000 EUR.”

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene .

Cu toate acestea, el se aplică începând cu 1 august 2006.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, […]

Pentru Parlamentul European Pentru Consiliu

Președintele Președintele

[…] […]

[1] Jurnalul Oficial al Uniunii Europene – C286, Volumul 51, 10 noiembrie 2008 „Curtea de Conturi – Raportul Anual al Curții de Conturi referitor la execuția bugetului privind exercițiul financiar 2007, însoțit de răspunsurile instituțiilor”, capitolul 2, paragraful 42.

[2] JO C , , p. .

[3] JO C , , p. .

[4] JO C , , p. .

[5] JO C , , p. .

[6] JO C 210, 31.7.2006, p. 25.

[7] JO L 210, 31.7.2006, p. 12.