52008PC0145

Comunicarea Comisiei către Parlamentul European în temeiul articolului 251 alineatul (2) paragraful al doilea din Tratatul CE privind poziţia comună a Consiliului referitoare la adoptarea unui regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a unei proceduri comune de autorizare pentru aditivi, enzime şi arome alimentare /* COM/2008/0145 final */


[pic] | COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE |

Bruxelles, 11.3.2008

COM(2008) 145 final

2006/0143 (COD)

COMUNICAREA COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN

în temeiul articolului 251 alineatul (2) paragraful al doilea din Tratatul CE privind poziția comună a Consiliului referitoare la adoptarea unui regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unei proceduri comune de autorizare pentru aditivi, enzime și arome alimentare

(prezentată de Comisie)

2006/0143 (COD)

COMUNICAREA COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN

în temeiul articolului 251 alineatul (2) paragraful al doilea din Tratatul CE privind poziția comună a Consiliului referitoare la adoptarea unui regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unei proceduri comune de autorizare pentru aditivi, enzime și arome alimentare

1. CONTEXT

Data transmiterii propunerii către PE și Consiliu (document COM(2006) 0423 final – 2006/0143 (COD): | 28 iulie 2006. |

Data avizului Comitetului Economic și Social European: | 25 aprilie 2007. |

Data avizului Parlamentului European, prima lectură: | 10 iulie 2007. |

Data transmiterii propunerii modificate: Data acordului politic | 24 octombrie 2007. 17 decembrie 2007. |

Data adoptării poziției comune: | 10 martie 2008. |

2. OBIECTIVUL PROPUNERII COMISIEI

În cadrul eforturilor depuse pentru îmbunătățirea legislației comunitare pe baza conceptului „de la fermă până la consumator”, în Cartea albă privind siguranța alimentară, Comisia își face cunoscută intenția de a actualiza și completa legislația existentă în domeniul aditivilor și aromelor alimentare și de a stabili dispoziții specifice cu privire la enzimele alimentare.

Prezenta propunere urmărește să asigure funcționarea corespunzătoare a pieței interne și totodată un nivel ridicat de protecție a sănătății oamenilor în ceea ce privește aditivii, enzimele și aromele alimentare.

Pentru aceasta, propunerea urmărește să stabilească o procedură de autorizare comună, centralizată, eficace, adecvată și transparentă, bazată pe o evaluare a riscurilor efectuată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și pe un sistem de administrare a riscurilor în care Comisia acționează în cadrul unei proceduri a comitetului de reglementare (comitologie). Propunerea îi atribuie Comisiei sarcina ca, pe baza evaluărilor științifice ale EFSA, să elaboreze, să mențină și să actualizeze o listă generală la nivel comunitar pentru fiecare dintre categoriile de substanțe în cauză. Includerea unei substanțe pe una dintre aceste liste semnifică că utilizarea ei este autorizată, în general, pentru toți operatorii din Comunitate.

3. OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA POZIȚIA COMUNĂ

3.1. Observație generală

Comisia susține poziția comună astfel cum a fost adoptată de Consiliu la 10 martie 2008. Poziția este conformă cu obiectivele și abordarea adoptată în propunerea inițială a Comisiei și reflectă principiile mai multor amendamente propuse de Parlamentul European.

3.2. Amendamentele Parlamentului European la prima lectură

Amendamente acceptate de Comisie și care sunt conforme cu poziția comună.

În ceea ce privește domeniul de aplicare al regulamentului propus privind procedura comună de autorizare, poziția comună (articolul 1) clarifică faptul că acesta nu se aplică aromelor de fum care intră în domeniul de aplicare al Regulamentului (CE) nr. 2065/2003 al Parlamentului European și al Consiliului. Aceasta vizează amendamentul 12 formulat de Parlamentul European (PE) în prima sa lectură.

În ceea ce privește confidențialitatea , poziția comună clarifică faptul că toate informațiile legate de siguranța unei substanțe, inclusiv datele toxicologice, studiile privind siguranța și datele primare ca atare nu ar trebui să fie confidențiale (considerentul 16). Această modificare include considerațiile amendamentului 8 formulat de PE.

Poziția comună [articolul 6 alineatul (3)] clarifică faptul că termenul pentru avizul din partea EFSA poate fi prelungit chiar și atunci când solicitanții prezintă informații suplimentare, din proprie inițiativă, dar, în conformitate cu articolul 10, acest lucru ar trebui limitat la cazuri excepționale. Această modificare este conformă cu amendamentul 25 al PE.

Articolele 8, 10 și 12 alineatul (3) din poziția comună au fost modificate în vederea sporirii transparenței , iar modificările respective țin seama de amendamentele 27, 28 și 32 ale PE.

Considerentele 21, 22, 23 și 24 și articolele 7 și 14 din poziția comună au fost modificate pentru a introduce procedura de reglementare cu control și pentru a alinia, în general, regulamentul propus cu Decizia Consiliului 2006/512/CE de modificare a Deciziei 1999/468/CE de stabilire a normelor privind exercitarea competențelor de executare conferite Comisiei. Aceste dispoziții sunt coerente cu amendamentele 34, 35, 36 și 37 ale PE privind acest aspect; cu toate acestea, diferența constă din faptul că poziția comună include, în unele cazuri, recurgerea la reducerea termenelor. Acest aspect nu s-a regăsit în propunerea modificată a Comisiei, cu excepția procedurii de urgență care a fost introdusă pentru cazurile care prezintă un risc specific pentru sănătatea oamenilor.

Amendamente neincluse în poziția comună, care sunt totuși acceptate de Comisie în propunerea modificată, ca atare sau reformulate:

În amendamentul 1, PE a clarificat faptul că este, de asemenea, necesar să se asigure un nivel ridicat de protecție a mediului , în aplicarea politicilor comunitare. Acest principiu a fost deja inclus în legislația generală în domeniul alimentar [Regulamentul (CE) nr. 178/2000], iar amendamentul a fost acceptat în propunerea modificată a Comisiei.

Amendamentele 3, 9, 10, 19 și 21 ale PE consolidează dispozițiile în materie de transparență și informare, care constituiau deja principii care se aflau la baza propunerii Comisiei. Prin urmare, acestea au fost confirmate în propunerea modificată.

Amendamentul 22 al PE prelungește de la șase la nouă luni termenul care îi revine EFSA pentru a-și formula avizul. Acest amendament a fost acceptat în propunerea modificată.

Amendamentele 2 și 6 sunt în principal de redactare, iar amendamentele 4 și 5 clarifică respectiv faptul că trebuie îndeplinite criteriile stabilite de fiecare legislație sectorială în domeniul produselor alimentare, în vederea autorizării unei substanțe, precum și că evaluarea științifică a unei substanțe trebuie să fie independentă. Aceste amendamente au fost preluate de Comisie în propunerea modificată.

3.3. Dispoziții noi introduse de Consiliu

Contrar PE, Consiliul a reținut termenul de 9 luni acordat Comisiei pentru prezentarea unui proiect de măsură destinat actualizării listei comunitare, după ce EFSA și-a formulat avizul. Cu toate acestea, pentru a clarifica necesitatea acestui termen, Consiliul a introdus în poziția comună considerentul 9 care prevede că termenul de nouă luni este necesar, în unele cazuri, pentru a se asigura o consultare adecvată a părților interesate de către Comisie. Bineînțeles, termenul ar putea fi mai scurt, în funcție de natura proiectului de măsură. Considerentul 10 din poziția comună aduce clarificări suplimentare privind termenele procedurii. Amendamentele respective sunt conforme cu propunerea Comisiei și pot fi acceptate.

Poziția comună (considerentul 12) precizează în continuare că printre ceilalți factori legitimi care trebuie luați în considerare în momentul deciziei privind gestionarea riscului în vederea introducerii sau nu a unei substanțe în lista comunitară se numără factorii societali, economici, tradiționali, etici și de mediu, precum și fezabilitatea controalelor. Factorii respectivi sunt deja menționați în legislația generală în domeniul alimentar, prin urmare, reluarea acestora în regulamentul propus consolidează propunerea inițială și poate fi acceptată de Comisie.

Mai multe modificări aduse articolelor 2, 3, 6, și 9 sunt, în principal, de redactare și clarifică aspectele practice ale procedurii de autorizare, precum și rolul diferiților actori. Unele modificări aduse articolelor 12 și 15 sunt de natură tehnică și aduc precizări la regulamentul propus. Aceste modificări sunt conforme cu spiritul propunerii și pot fi acceptate.

4. CONCLUZIE

Comisia consideră că poziția comună reflectă pe deplin elementele esențiale ale propunerii sale inițiale, precum și spiritul multor amendamente formulate de Parlamentul European în prima lectură.

Prin urmare, Comisia este de acord cu poziția comună, astfel cum a fost adoptată de Consiliu în unanimitate.