52008DC0903

Comunicare a Comisiei către Consiliu şi către Parlamentul european - Dezafectarea instalaţiilor nucleare şi gestionarea deşeurilor radioactive: Gestionarea obligaţiilor în domeniul nuclear rezultate din activităţile desfăşurate de Centrul Comun de Cercetare (JRC) în temeiul Tratatului Euratom /* COM/2008/0903 final */


[pic] | COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE |

Bruxelles, 12.1.2009

COM(2008)903 final

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE CONSILIU ȘI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN

Dezafectarea instalațiilor nucleare și gestionarea deșeurilor radioactive: Gestionarea obligațiilor în domeniul nuclear rezultate din activitățile desfășurate de Centrul Comun de Cercetare (JRC) în temeiul Tratatului Euratom

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE CONSILIU ȘI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN

Dezafectarea instalațiilor nucleare și gestionarea deșeurilor radioactive: Gestionarea obligațiilor în domeniul nuclear rezultate din activitățile desfășurate de Centrul Comun de Cercetare (JRC) în temeiul Tratatului Euratom

CUPRINS

1. Rezumat 3

2. Obiectivul comunicării 4

3. CONTEXT 4

4. Realizări în cadrul Programului de Dezafectare (2004 – 2008) 5

4.1. Ispra (IT) 5

4.2. Karlsruhe (DE) 6

4.3. Geel (BE) 6

4.4. Petten (NL) 7

5. Evaluarea de ansamblu a programului (2008) 7

5.1. Situația programului la Ispra 7

5.1.1. Evaluarea externă 7

5.1.2. Gestionarea riscurilor 8

5.1.3. Impactul asupra bugetului 10

5.2. Situația programului la Karlsruhe, Geel și Petten 12

5.2.1. Karlsruhe (DE) 12

5.2.2. Geel (BE) 12

5.2.3. Petten (NL) 13

6. Situația programului și a bugetului în aprilie 2008 (Sinteză) 13

7. Impact financiar 14

8. Avizul Grupului de experți independenți 14

9. Avizul Consiliului Guvernatorilor JRC 15

10. Concluzii 15

ANEXA 1: Costurile și calendarul programului 17

1. REZUMAT

Prezenta comunicare se face în scopul de furniza o actualizare pentru perioada 2004-2008 a evoluțiilor din cadrul programului de dezafectare a instalațiilor nucleare depășite și de gestionare a deșeurilor nucleare (Programul D&WM) gestionat de Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene. Cele mai importante activități dintre cele prevăzute de program se desfășoară la situl JRC-Ispra din Italia, unde se află cele mai multe dintre instalațiile nucleare oprite ale JRC, în timp ce activitățile de dezafectare la siturile la Geel (Belgia), Karlsruhe (Germania) și Petten (Țările de Jos) sunt, pentru moment, relativ limitate, având în vedere că toate aceste situri continuă să opereze instalațiile nucleare de care dispun.

În ultimii patru ani, programul a luat amploare și s-au obținut progrese solide într-un număr de activități-cheie ale acestuia. La Ispra, în absența unor instalații de tratare și depozitare a deșeurilor radioactive în Italia, JRC-Ispra s-a concentrat asupra proiectării și construirii la fața locului a unor instalații de caracterizare, procesare și condiționare a deșeurilor (pre-dezafectare). Volumul total al deșeurilor de la situl Ispra (12 000 m3), odată condiționate, vor trebui depozitate on-site deoarece, în prezent, în Italia nu există depozite intermediare sau finale; în acest scop, JRC proiectează o instalație de stocare intermediară on-site. O mare parte din materialele nucleare au fost transportate în afara sitului sau se află în curs de a fi transferate către părți terțe. Între timp, au continuat activitățile de pre-dezafectare la trei alte situri, în ceea ce privește instalațiile uzate și echipamentele asociate cu activități de cercetare din trecut, precum și eliminarea în afara amplasamentului a combustibililor și materialelor nucleare.

Atât evaluările interne, cât și cele externe desfășurate în 2008 au confirmat strategiile locale adoptate în vederea executării programului D&WM și au recunoscut progresele înregistrate la nivelul siturilor. Cu toate acestea, există constrângeri severe și incertitudini asociate cu executarea programului la situl Ispra, îndeosebi în ceea ce privește:

- Lipsa unor standarde italiene definitive care să guverneze depozitarea deșeurilor („criterii de acceptare a deșeurilor”), ceea ce constrânge JRC să amâne condiționarea unei părți a deșeurilor.

- Incertitudinea privind costul depozitării finale a deșeurilor la un viitor sit de depozitare italian. Acest lucru reprezintă un potențial risc financiar pentru Comunitate în legătură cu care JRC pregătește planuri de urgență.

- Valoarea limită joasă privind expunerea populației din Italia, care impune constrângeri suplimentare cu privire la gestionarea și depozitarea intermediară a deșeurilor, cu consecințele aferente asupra costurilor.

- Existența unor „obligații ale părții italiene” la situl Ispra, provenind din activități nucleare italiene desfășurate în trecut la situl Ispra, care crește volumul de muncă pentru JRC și atrage un risc financiar pentru Comunitate.

În plus față de aceste constrângeri, numărul limitat de contractanți locali calificați în domeniul nuclear, precum și procedurile interne de achiziție și de angajare de personal ale Comisiei, care se dovedesc uneori restrictive, dacă se are în vedere natura programului, complexă din punct de vedere tehnic au contribuit la întârzierea anumitor proiecte desfășurate la Ispra.

Efectele însumate ale factorilor externi și interni, cum ar fi procedurile de achiziții, au încetinit anumite activități cheie din programul de la Ispra și au condus la creșterea costurilor estimate (+6 %) și au afectat calendarul programului (+8 ani pentru livrarea către un centru național de depozitare finală). Pentru a contracara incertitudinile crescânde, JRC a adoptat o strategie de limitare a riscurilor. Acțiunile prevăzute includ contacte cu părțile interesate italiene, utilizarea în mai mare măsură a contractelor de antrepriză și raționalizarea canalelor de achiziții. În ceea ce privește planurile de urgență, în cazul în care va persista incertitudinea privind criteriile de acceptare a deșeurilor, JRC va trebui să recentreze programul de la Ispra în sensul conservării și să amâne condiționarea deșeurilor până când se va asigura opțiunea de depozitare finală.

JRC a discutat pe larg strategia sa de dezafectare cu experți din industrie și cu Grupul de experți independenți care consiliază JRC cu privire la program, iar toți acești experți au contribuit la formularea opțiunilor strategice și le-au confirmat.

2. OBIECTIVUL COMUNICăRII

Prezenta comunicare se realizează cu scopul de prezenta evoluțiile înregistrate în perioada 2004-2008 în cadrul programului de dezafectare a instalațiilor nucleare depășite și de gestionare a deșeurilor nucleare (Programul D&WM[1]) gestionat de Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene. Comunicarea continuă comunicările publicate în 1999, COM(1999)114, și în 2004, SEC(2004).

3. CONTEXT

Instituit în temeiul articolului 8 din Tratatul Euratom și consacrat inițial exclusiv energiei nucleare, JRC și-a diversificat ulterior activitățile astfel încât să poată răspundă necesităților altor direcții generale ale Comisiei și ale altor instituții. În prezent, activitățile nucleare reprezintă 30 % din activitățile JRC. În temeiul tratatului, JRC trebuie să își gestioneze obligațiile nucleare și să dezafecteze instalațiile sale nucleare odată ce au fost oprite definitiv. În acest scop, s-a creat o poziție bugetară, de comun acord cu Parlamentul European și cu Consiliul.

Programul D&WM vizează toate instalațiile nucleare ale JRC, chiar dacă multe dintre ele funcționează în continuare, în special la Geel, Karlsruhe și Petten. Instalațiile nucleare oprite sunt în cea mai mare parte situate la Ispra. Practic, Comisia s-a angajat să dezafecteze instalațiile nucleare uzate până la eliberarea totală și necondiționată din instalații adică fără niciun fel de restricții radiologice. Acest lucru va permite utilizarea instalațiile în scopuri nenucleare.

4. REALIZăRI ÎN CADRUL PROGRAMULUI DE DEZAFECTARE (2004 – 2008)

După cum s-a explicat anterior, la siturile de la Geel, Karlsruhe și Petten se desfășoară activități de cercetare și dezvoltare în domeniul nuclear, în timp ce la Ispra, cu excepția ciclotronului și a laboratoarelor utilizate ca suport al programului JRC privind garanțiile nucleare ( JRC Safeguards programme ), toate instalațiile (reactori și laboratoare fierbinți) au fost oprite definitiv de un număr de ani. Programul de dezafectare este astfel mai avansat la Ispra, astfel că prezenta secțiune conține mai multe detalii privind situl de la Ispra decât privind celelalte situri.

4.1. Ispra (IT)

Situația din Italia se deosebește de aceea a altor țări gazdă ale JRC prin faptul că în Italia nu există niciun furnizor de servicii de tratare a deșeurilor radioactive, nici vreun depozit național pentru depozitarea intermediară sau finală a deșeurilor. Din acest motiv, JRC-Ispra trebuie să construiască mai multe instalații de tratare și condiționare la situl de la Ispra. În conformitate cu legislația italiană, deșeurile respective trebuie să poată fi depozitate intermediar pentru o perioadă care încă nu a fost stabilită, dar care poate să ajungă până la 50 de ani.

La elaborarea programului de dezafectare pentru situl de la Ispra s-a luat în considerare această cerință specifică, iar JRC și-a adaptat strategia în mod corespunzător.

Programul de la Ispra are cinci obiective principale care trebuie realizate în ordinea următoare:

- menținerea instalațiilor uzate în condiții de siguranță în conformitate cu standardele de securitate în vigoare, operațiuni cunoscute sub denumirea de „conservare”[2];

- construirea și recondiționarea instalațiilor de caracterizare, tratare, condiționare și stocare intermediară;

- condiționarea materialelor nucleare în vederea depozitării on-site sau a transferului lor către părți terțe;

- recuperarea, tratarea și recondiționarea deșeurilor existente;

- dezafectarea instalațiilor uzate și gestionarea deșeurilor aferente.

Din 2004, programul s-a concentrat pe realizarea instalațiilor de caracterizare și de tratare a deșeurilor. La sfârșitul anului 2007, erau finalizate următoarele instalații:

- uzina de tratare a efluenților lichizi;

- uzina de decontaminare a deșeurilor solide prin sablare cu medii abrazive ( abrasive blasting )

- instalația de caracterizare fizică și radiologică a deșeurilor solide care permite monitorizarea conținutului și compoziției radiologice a butoaielor cu deșeuri radioactive;

- instalația de monitorizare a deșeurilor care sunt foarte slab sau deloc radioactive, care pot fi reciclate utilizându-se canalele industriale tradiționale de distribuție;

În plus, au fost finalizate sau sunt în curs de finalizare următoarele operațiuni:

- transferarea a 20 de tone de combustibil neiradiat în Statele Unite și în Franța:

- 1500 de surse radioactive care au fost scoase din uz sunt în curs de transferare către o parte terță;

- este în curs eliminarea metalelor alcaline;

- sunt în curs modificarea și recondiționarea celulelor fierbinți pentru a permite condiționarea materialelor radioactive aflate încă în amplasament.

- este în curs caracterizarea fizică și radiologică a principalelor șase instalații uzate (reactori și laboratoare fierbinți).

- au fost realizate alte operațiuni în scopuri de mentenanță sau pentru satisfacerea unor noi cerințe normative.

S-au realizat unele activități de pre-dezafectare, care au inclus demolarea turnului de răcire de la reactorul Ispra-1, a conductei care transfera efluenții lichizi la vechea uzină de tratare, demolarea mai multor clădiri secundare, eliminarea echipamentelor și pregătirea pentru evacuare a peste 1200 de tone de metale și alte materiale.

În fine, zona de tratare și stocare intermediară a deșeurilor a fost restructurată și renovată pentru a putea găzdui noile instalații. Se află în curs de proiectare la Ispra o clădire de stocare intermediară cu o capacitate de până la 12 000 m3 de deșeuri condiționate.

4.2. Karlsruhe (DE)

Spre deosebire de Ispra, la JRC-Karlsruhe se poate elimina cea mai mare parte a deșeurilor radioactive, trimițându-le la depozitul intermediar gestionat de centrul de cercetare din Karlsruhe ( Forschungszentrum Karlsruhe GmbH ), care răspunde de colectarea, tratarea și condiționarea deșeurilor radioactive din regiune în vederea depozitării lor finale într-un viitor centru național.

Din 2004, JRC-Karlsruhe a reușit să elimine deșeurile acumulate din activități de cercetare desfășurate în trecut și dezafectează echipamentele depășite, cum ar fi cutiile cu mănuși utilizate la manipularea materialelor periculoase. În medie, se dezafectează în fiecare an 20 de cutii cu mănuși.

4.3. Geel (BE)

În 2004, JRC-Geel a finalizat faza inițială a programului său de dezafectare, care a constat în curățirea laboratorului de radiochimie. Din 2004, situl a eliminat, în avans față de calendarul programat, o serie de materiale nucleare neiradiate.

4.4. Petten (NL)

În plus față de activitățile de cercetare și dezvoltare din domeniul nenuclear pe care le desfășoară, Institutul pentru Energie ( Institute of Energy - IE ) deține un reactor de flux înalt ( High Flux Reactor – HFR ) care este utilizat pentru cercetări în domeniul securității reactorilor: manipularea combustibilului și componentelor, securitatea reactorilor din generațiile viitoare (Generația IV). Din 2004, JRC a transferat autorizația de funcționare a HFR către compania NRG (NL), care opera deja reactorul sub autorizația JRC. Acest lucru a permis clarificarea responsabilităților vizavi de autoritățile naționale de securitate nucleară, în condițiile în care de acum operatorul și titularul autorizației sunt o singură entitate. Cu toate acestea, JRC va continua să dețină HFR, câtă vreme costurile sale de operare, inclusiv o contribuție în vederea dezafectării finale, sunt suportate de către utilizatorii săi finali.

Din 2004, JRC-Petten a retransferat în Statele Unite un pachet de 420 de elemente de combustibil care constituiau o obligație moștenită. Mai mult, în 2007 proprietatea unui pachet de materiale înalt iradiate „istorice” a fost transferată către NRG. Nu au fost efectuate alte operațiuni finanțate din bugetul programului și nu este programată nicio altă acțiune până la oprirea definitivă a reactorului care nu va avea loc înainte de 2016.

5. EVALUAREA DE ANSAMBLU A PROGRAMULUI (2008)

La începutul anului 2008, JRC a întreprins o evaluare a programului de dezafectare la siturile sale pentru a verifica progresele înregistrate în implementarea programului D&WM în perioada 2004-2008. Rezultatul evaluării urma să permită JRC reajustarea strategiei programului, precum și a calendarului și costurilor aferente.

5.1. Situația programului la Ispra

5.1.1. Evaluarea externă

În plus față de evaluarea internă, JRC a solicitat examinarea programului de la Ispra unei societăți industriale specializate în managementul proiectelor din domeniul nuclear și al dezafectării instalațiilor nucleare. Respectiva examinare s-a desfășurat în prima jumătate a anului 2008 și a urmărit identificarea acelor elemente din actualul program D&WM care determină riscurile globale în termeni de costuri și calendar.

Evaluarea a confirmat, în ansamblu, opțiunea strategiei de dezafectare și abordarea sub raport tehnic a programului D&WM de la Ispra. Strategia aleasă este considerată a fi coerentă cu ceea ce reprezintă în prezent cele mai bune practici în materie de dezafectare, care dau preferință unei abordări precoce în sensul dezafectării, ținându-se seama de disponibilitatea instalațiilor de depozitare sau eliminare a deșeurilor, de cerințele de securitate și de constrângerile bugetare.

Cu toate acestea, analiza externă confirmă constatările evaluării interne privind un număr de constrângeri și dificultăți care implică riscuri semnificative și incertitudini privind costurile și calendarul programului și recomandă să se acționeze pentru contracararea acestor riscuri. În continuare se descriu aceste riscuri și incertitudini, precum și strategia pentru contracararea lor.

5.1.2. Gestionarea riscurilor

În 2003, s-a elaborat programul D&WM de la Ispra pe baza faptului că în 2012 urma să se deschidă un centru național de depozitare a deșeurilor radioactive. Ca urmare a unor îndoieli apărute în 2003 cu privire la centrul ales, în prezent se așteaptă ca un sit italian de depozitare a deșeurilor să fie deschis cel mai devreme în 2020, destinat depozitării deșeurilor de categoria 2 (cu durată scurtă de viață și nivel slab până la mediu de radioactivitate), iar la același sit ar putea deveni disponibil un depozit intermediar (nu final) pentru deșeuri de categoria 3 (durată de viață mare și radioactivitate înaltă).

Așadar, programul JRC-Ispra se desfășoară într-un context național în mod particular dificil din cauza lipsei unor standarde definitive care să guverneze depozitarea deșeurilor și, de asemenea, din cauza reglementărilor naționale nejustificat de stricte. În același timp, programului este afectat de constrângeri legate condițiile pieței locale și de procedurile interne ale Comisiei.

Constrângerile privind derularea programului și măsurile întreprinse de JRC pentru contracararea acestora pot fi rezumate după cum urmează:

A: Lipsa de standarde definitive care să guverneze depozitarea deșeurilor (sau „criteriile de acceptare a deșeurilor” sau WAC – Waste Acceptance Criteria ) Aceasta este legată în principal de faptul că nu s-a luat încă o decizie privind un depozit național final de deșeuri radioactive. Până la definitivarea acestor criterii, pentru JRC persistă riscul ca deșeurile să trebuiască recondiționate la un moment ulterior. Riscurile financiare aferente ar fi foarte mari.

- Măsura luată de JRC: Pentru a contracara acest risc, JRC și-a intensificat contactele cu autoritățile italiene în vederea obținerii angajamentului acestora privind deșeurile care ar putea fi condiționate la Ispra în conformitate cu criteriile de acceptare a deșeurilor de categoria 2[3]. De la ministerul italian de resort a fost primită o reacție inițială pozitivă. Comisia continuă contactele la nivel politic în vederea ajungerii la un acord formal cu privire la depozitarea finală și la criteriile de acceptare a deșeurilor (WAC). Între timp, JRC și-a modificat proiectul de construcție la Ispra a depozitului intermediar de deșeuri, astfel încât acesta să conțină numai deșeuri de categoria 2, câtă vreme nu există niciun fel de criterii de acceptare pentru deșeurile de categoria 3. În plus, JRC ia în calcul condiționarea exclusiv a deșeurilor de categoria 2 care trebuie recuperate din motive de securitate (de exemplu butoaiele de aluminiu), urmând să aștepte publicarea criteriilor finale de acceptare a deșeurilor sau un angajament oficial al administrației italiene înainte de a proceda la condiționarea altor deșeuri de categoria 2 și, în principal, a celor de categoria 3. Această reorientare a strategiei a avut un impact important asupra programului deoarece proiectul depozitului intermediar a fost modificat în sensul primirii exclusiv a deșeurilor de categoria 2, iar punerea sa în funcțiune este acum prevăzută pentru 2012 în loc de 2009. O altă consecință a constrângerilor menționate anterior privește containerizarea deșeurilor pentru stocarea intermediară, care este afectată negativ de lipsa de containere conforme cu noile norme italiene; Acest lucru face ca JRC să își proiecteze propriile containere (calificate).

B: Lipsa de praguri pentru eliberarea deșeurilor. În Italia, este valabil principiul eliberării materialelor foarte slab radioactive. Acest principiu permite reciclarea materialelor care nu presupun niciun fel de riscuri pentru populație. Pragurile de eliberare sunt stabilite de la caz la caz și pentru fiecare radionuclid în parte (în toate cazurile, valoarea maximă este stabilită la 1 Bq/g, iar valoarea reală poate varia de la 1 la 0,1 Bq/g). Situl Ispra a primit această autorizație în iulie 2008, limitată la deșeurile și materialele deja generate în cursul funcționării instalațiilor. Din acest motiv este posibil în prezent să se elibereze acest tip de deșeuri.

- Măsura luată de JRC: JRC va solicita autorizații similare odată ce vor fi înaintate autorităților competente cereri de autorizații de dezafectare pentru fiecare instalație.

C: Valoare limită scăzută pentru expunerea populației. În Italia, valoarea limită la care poate fi expusă populația în ceea ce privește doza provenind de la radiațiile ionizante generate de activitățile nucleare, inclusiv dezafectarea, tratarea și stocarea intermediară a deșeurilor este cea mai scăzută din toate țările europene (10 µSv/an, adică între de 15 și de 100 de ori mai scăzută decât limitările corespunzătoare stabilite în alte țări europene), cu excepția cazurilor în care autoritățile administrative acordă o derogare specială. De asemenea, această valoare este scăzută și în raport cu propunerile care se găsesc în recomandările ICRP 2007[4]. Această limitare la doze joase afectează serios operațiunile de dezafectare planificate.

- Măsura luată de JRC: JRC a consolidat construcția depozitului intermediar de deșeuri la fața locului astfel încât să scadă expunerea la radiații a mediului exterior; acest lucru a condus la creșteri, deși moderate, ale costurilor programului. Pe viitor, actualele constrângeri legate de doză pot cauza probleme altor operațiuni de dezafectare și ar putea conduce la noi creșteri ale costurilor.

D: Existența unor „obligații nucleare italiene” la situl Ispra („pasivul italian”). Unele dintre instalațiile și deșeurile „istorice” de la Ispra aparțin în totalitate sau în parte organismelor italiene[5]. Aceste instalații și deșeuri constituie „pasivul italian” și sunt estimate la mai multe zeci de milioane EUR. JRC a stabilit propria listă cu privire la ceea ce constituie aceste „obligații”, însă lista respectivă și costurile aferente nu au fost încă acceptate de părțile italiene implicate. Lipsa acordului între părțile implicate afectează implementarea programului și se adaugă la incertitudinile privind sarcina financiară asupra bugetului comunitar.

- Măsura luată de JRC: JRC a furnizat toată documentația disponibilă părților interesate italiene în vederea ajungerii la o înțelegere privind proiectele respective. Comisia continuă contactele la nivel politic în vederea ajungerii la un acord formal cu privire la „pasivul italian”.

E: Incertitudini care grevează programul, inclusiv costul depozitării finale a deșeurilor. În lipsa unui centru de depozitare finală, costurile pentru depozitarea finală sunt necunoscute, la fel ca și parametrii utilizați pentru calcularea acestor costuri[6]. Această incertitudine influențează alegerea procedurilor de tratare și condiționare a deșeurilor[7] și, astfel, afectează calendarul și costurile programului.

- Măsura luată de JRC: JRC stabilește în prezent planurile de urgență pentru cazul în care persistă incertitudinea privind criteriile de acceptare a deșeurilor, situație în care JRC va trebui să-și recentreze programul de la Ispra în sensul conservării și să amâne condiționarea deșeurilor până când se va asigura disponibilitatea opțiunii de depozitare finală. În plus, pentru a limita incertitudinile programului, JRC va îmbunătăți modelarea riscurilor și a impactului asupra programului și va dedica un efort mai mare planificării fazelor următoare ale programului.

F: Număr limitat de firme industriale locale calificate în domeniul nuclear care să realizeze lucrări în cadrul sitului: acest lucru afectează rezultatele licitațiilor, care tind să primească oferte puține și scumpe; De asemenea, face adesea necesară republicarea licitațiilor și revizuirea cerințelor sau modificarea procedurilor de achiziții.

- Măsura luată de JRC: JRC își adaptează canalele de achiziții în scopul scurtării termenelor și trezirii unui interes mai mare din partea firmelor care răspund invitațiilor la licitații. În ansamblu, JRC-Ispra este pe cale de a renunța la contracte de servicii de anvergură mică sau medie în favoarea unor contracte de antrepriză.

G: Procedurile interne de achiziții ale Comisiei , care se dovedesc uneori prea restrictive, dată fiind natura tehnică complexă a programului, permițând, de exemplu, o marjă de manevră prea mică pentru negocierea eficientă a ofertelor.

- Măsura luată de JRC: JRC intenționează să utilizeze procedurile de achiziții și de angajare de personal ale Comisiei în modul cel mai performant cu putință pentru a face față operațiunilor industriale importante și riscante și, în special, să negocieze cu contractanții pe baza unui evantai larg de opțiuni tehnice în vederea furnizării de soluții de antrepriză care să răspundă unor cerințe funcționale. Mai mult, JRC-Ispra își consolidează echipa de dezafectare cu competențe manageriale suplimentare.

5.1.3. Impactul asupra bugetului

Bugetul total al programului de la Ispra a fost revizuit în 2007 în scopul unei mai eficiente contracarări a riscurilor și incertitudinilor aferente executării pe viitor a programului (a se vedea punctul 5.1.2.), precum și pentru a răspunde schimbărilor, adoptate sau planificate, care afectează programarea și costurile proiectelor de dezafectare.

Drept rezultat, bugetul total revizuit pentru programul de la Ispra se ridică la 676 milioane EUR2003, adică +37,4 milioane EUR2003 sau +5,9 % prin comparație cu estimările din 2004. Programarea creditelor financiare a fost revizuită în mod corespunzător.

Factorii principali care conduc la variația costurilor sunt următorii:

- Costul implementării instalațiilor de gestionare a deșeurilor ar trebui să scadă cu 6 milioane de EUR2003 (–11%), ca urmare a faptului că o creștere a costurilor instalațiilor pentru tratarea efluenților lichizi și a deșeurilor solide este mai mult decât compensată de scăderea costurilor construcției depozitului intermediar de deșeuri, în care se depozitează numai deșeuri de categoria 2, precum și datorită executării de servicii on-site în locul construirii de instalații fixe (de supercompactare și de cimentare). Costurile acestor servicii sunt incluse în continuare la poziția „gestionarea deșeurilor”

- Costurile estimate pentru recuperarea și gestionarea deșeurilor „istorice” aflate la sit au fost reevaluate drept rezultat al răspunsului pieței la invitațiile la licitații și al cerințelor de acceptare a deșeurilor condiționate la viitorul centru național de depozitare. Creșterea este de 31 milioane EUR2003 (+75 %).

- Managementul instalațiilor de tratare a deșeurilor și furnizarea serviciilor menționate anterior (supercompactare, cimentare) vor fi încredințate unor furnizori externi. Costurile acestor servicii se ridică la 16 milioane EUR2003.

- Costul gestionării materialelor nucleare (eliminare și stocare intermediară) s-a dovedit a fi în mod considerabil mai ridicat decât cel estimat. Costul estimat a fost reevaluat la 24 milioane EUR2003 (+109 %), din care 16 milioane EUR2003 sunt legate de prețurile deja plătite pentru transferul proprietății materialelor nucleare neiradiate către părți terțe.

- Extinderea programului (+ 8 ani) ca urmare a întârzierii deschiderii unui centru de depozitare în Italia, precum și dificultățile legate de achiziții vor prelungi perioada în care vor fi suportate costuri de mentenanță și monitorizare a instalațiilor până în 2028. Costurile suplimentare estimate pentru această poziție sunt de 28 milioane EUR2003 (+35 %).

- Dezmembrarea instalațiilor nucleare (reactori și laboratoare fierbinți) a fost, de asemenea, reevaluată la 10 milioane EUR2003 (+10 %) pentru a lua în considerare creșterea numărului de containere de deșeuri asociate cerinței normative privind rezistența la coroziune a containerelor pe o perioadă de 50 de ani.

- Costul depozitării finale a containerelor de deșeuri la viitorul centru de depozitare din Italia se reduce cu 27 milioane EUR2003 (–15 %) datorită reducerii incertitudinii privind volumul deșeurilor condiționate. Totodată, trebuie avut în vedere că respectivele costuri ale depozitării nu au fost confirmate oficial. Cu toate acestea, ele sunt printre cele mai ridicate din statele membre.

- Alte ajustări ale costurilor sunt rezultatul includerii costurilor serviciilor suplimentare pentru instalații (realizate de contractanți externi) și ale deducerii contribuției italiene în contul „pasivului italian” din cadrul sitului. Combinația acestor două elemente se traduce într-o reducere de 6 milioane EUR2003; aceasta este o estimare foarte prudentă.

- În privința personalului, costurile estimate se reduc cu 32 milioane EUR2003 (–30 %). Acesta este rezultatul intenției de a subcontracta mai multe lucrări cu societăți externe, ceea ce a condus la unele dintre creșterile costurilor descrise anterior.

5.2. Situația programului la Karlsruhe, Geel și Petten

5.2.1. Karlsruhe (DE)

JRC-Karlsruhe se confruntă cu aceleași dificultăți ca Ispra, deoarece în Germania nu există încă niciun centru național de depozitare finală. Sunt în curs două proiecte, unul amplasat în fosta mină de minereu „Schacht KONRAD”pentru depozitarea deșeurilor slab radioactive, iar celălalt în Gorleben pentru depozitarea oricăror deșeuri, inclusiv a deșeurilor înalt radioactive.

În prezent principala provocare o reprezintă eliminarea micilor cantități de materiale nucleare iradiate care sunt neomogene și care pot lua diferite forme. Aceste deșeuri provin din diferite experimente care se desfășoară în mod obișnuit fie în colaborare cu alte centre de cercetare, fie în numele unor operatori nucleari. JRC-Karlsruhe a încercat să negocieze tratarea unei părți din aceste materiale care conțin plutoniu într-un laborator al unei părți terțe, însă costurile s-au dovedit a fi prohibitive. În prezent se ia în calcul numai opțiunea de depozitare, însă ea presupune de asemenea caracterizarea materialelor și condiționarea acestora, care, de asemenea, depinde de criteriile de acceptare a deșeurilor în centrele de depozitare din Germania. Din aceste motive, operațiunile care necesită specificații și disponibilitatea instalațiilor au fost amânate. Programul conține o alocare bugetară rezonabilă pentru rezolvarea acestei probleme. Aceasta s-ar putea dovedi, însă, insuficientă în cazul creșterii exigențelor privind acceptarea acestor materiale în vederea depozitării finale.

În 2007, guvernul german și-a precizat intențiile privind centrul de depozitare ONRAD, care urmează să se deschidă în 2013. De asemenea, de la comunicarea precedentă, s-a schimbat legea privind contribuția financiară a utilizatorilor centrelor de depozitare din Germania, drept consecință a unei hotărâri a unui tribunal federal. Plățile în avans la contribuția centrelor de cercetare au crescut considerabil, inclusiv cu efect retroactiv.

Pentru JRC-Karlsruhe, contribuția a crescut cu 21 milioane EUR2003 în perioada 1977–2012. Viitoarea deschidere a centrului KONRAD a condus la stabilirea unor noi standarde de acceptare a deșeurilor care fuseseră deja condiționate.

Măsuri suplimentare trebuie luate și monitorizate de către Agenția națională de inspecție. Costurile suplimentare care trebuie suportate de JRC se ridică la 7,2 milioane EUR2003.

În plus, JRC-Karlsruhe trebuie să construiască un nou laborator pentru a îndeplini cerințele de autorizare. Viitoarele obligații nucleare aferente acestui nou laborator sunt estimate la 10 milioane EUR2003.

Drept rezultat, bugetul a fost revizuit astfel că în prezent se ridică la 427,2 milioane EUR2003 (față de 389 milioane EUR2003 potrivit comunicării precedente), ceea ce reprezintă o creștere cu 9,7 %, respectiv de 38,2 milioane EUR2003. În consecință, a fost revizuită planificarea angajamentelor financiare (a se vedea anexa 1).

5.2.2. Geel (BE)

Costurile și planificarea vor fi cele furnizate în previziunile din 2004 (a se vedea anexa 1), adică 42,0 milioane EUR2003.

5.2.3. Petten (NL)

Din 1996, utilizarea reactorului HFR a fost însoțită de stabilirea unor provizioane în vederea dezafectării sale. Aceste provizioane sunt finanțate de programul suplimentar finanțat de Țările de Jos și de Franța pentru utilizarea reactorului în scopuri științifice. La sfârșitul anului 2007, aceste provizioane se ridicau la 8,2 milioane EUR. Având în vedere incertitudinile asociate cu viitorul HFR, JRC a decis în 2004 să nu ia pentru moment în considerare aceste provizioane. Așadar, bugetul total pentru dezafectare la Petten nu se modifică și se ridică la 69 milioane EUR2003.

6. SITUAțIA PROGRAMULUI șI A BUGETULUI ÎN APRILIE 2008 (SINTEZă)

Tabelul prezentat în continuare sintetizează progresele realizate în implementarea programului, comparând previziunile din 2003 cu progresele actuale (aprilie 2008), adică cheltuielile cu programul estimate în 2003 față de cheltuielile reale.

Milioane EUR2003 | Buget total: | Previziuni 2003 | Real | % din total |

Geel | SEC 2004 | 41,9 | 6,8 | 16,1% |

COM 2008 | 41,9 | 6,9 | 16,6% |

Ispra | SEC 2004 | 638,6 | 165,6 | 25,9% |

COM 2008 | 676,0 | 119,5 | 17,7% |

Karlsruhe | SEC 2004 | 389,0 | 30,1 | 7,7% |

COM 2008 | 427,2 | 43,2 | 10,1% |

Petten | SEC 2004 | 68,8 | 11,1 | 16,1% |

COM 2008 | 69,1 | 17,1 | 24,7% |

Cheltuieli neprevăzute | SEC 2004 | 6,9 | 0,6 | 8,4% |

COM 2008 | 7,5 | 0,8 | 11,1% |

Total | SEC 2004 | 1145,3 | 214,2 | 18,7% |

COM 2008 | 1221,7 | 187,5 | 15,3% |

Tabelul prezentat în continuare sintetizează modificările dintre valorile estimate din 2004 și cele din 2008 pentru costurile programului (toate costurile sunt prezentate în milioane EUR2003).

Milioane EUR2003 | Credite specifice | Cheltuieli cu personalul | Total | % din total |

Geel | SEC 2004 | 39,8 | 2,1 | 41,9 | 3,7% |

COM 2008 | 39,8 | 2,1 | 41,9 | 3,4% |

Ispra | SEC 2004 | 531,3 | 107,3 | 638,6 | 55,8% |

COM 2008 | 601,1 | 74,9 | 676,0 | 55,3% |

Karlsruhe | SEC 2004 | 340,0 | 49 | 389,0 | 34,0% |

COM 2008 | 378,2 | 49 | 427,2 | 35,0% |

Petten | SEC 2004 | 67,0 | 1,8 | 68,8 | 6,0% |

COM 2008 | 67,0 | 2,1 | 69,1 | 5,7% |

Cheltuieli neprevăzute | SEC 2004 | 0,0 | 6,9 | 6,9 | 0,6% |

COM 2008 | 0,3 | 7,2 | 7,5 | 0,6% |

Total | SEC 2004 | 978,2 | 167,2 | 1145,3 | 100% |

COM 2008 | 1086,4 | 135,3 | 1221,7 | 100% |

Costul total al programului este acum de 1 222 milioane EUR2003 și a crescut cu 6,7 % față de 2004, respectiv cu 76,3 milioane EUR2003.

7. IMPACT FINANCIAR

Pentru perioada 2008-2013 nu se prevede un impact financiar suplimentar.

În milioane EUR la valoarea curentă

2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 |

28,7 | 32,66 | 26,9 | 26,27 | 32,72 | 30,90 |

Viitoarea Comunicare către Parlamentul European și Consiliu, prevăzută pentru 2011, va stabili sumele care vor trebui prevăzute în noul cadru financiar multianual.

8. AVIZUL GRUPULUI DE EXPERțI INDEPENDENțI

La începutul programului D&WM, s-a propus de către JRC – și a fost aprobat de către Consiliul Guvernatorilor JRC – instituirea unui grup de experți independenți în domeniul dezafectării instalațiilor nucleare și a tratării deșeurilor care să consilieze JRC cu privire la gestionarea programului D&WM Grupul este constituit din câte doi experți provenind din diferitele state membre și se reunește de două ori pe an. Avizele grupului vizează strategie de dezafectare și de tratare a deșeurilor, tehnologiile disponibile, organizarea și gestionarea invitațiilor la licitație, gestionarea resurselor interne, formarea și orice alte aspecte legate de programul de mai sus.

Grupul a fost consultat în special cu privire la aspectele strategice ale programului la Ispra, între care, de exemplu, opțiunile privind stocarea intermediară. JRC a obținut consiliere în privința unor aspecte esențiale și, în cele din urmă, confirmarea deplină a strategiei adoptate.

De asemenea, grupul a fost consultat cu privire la textul prezentei comunicări asupra căruia a formulat un aviz favorabil, deopotrivă cu următoarele comentarii:

- Chestiunea criteriilor de acceptare a deșeurilor în care Italia ar trebui să dea asigurări că deșeurile condiționate în prezent potrivit normelor existente nu vor trebui recondiționate la o dată ulterioară sau cel puțin că costurile generate de o astfel de posibilă recondiționare nu vor fi suportate de la bugetul programului D&WM Ispra.

- Valoarea limită la care poate fi expusă populația în ceea ce privește doza provenind de la radiațiile ionizante generate de activitățile nucleare, inclusiv dezafectarea, tratarea și stocarea intermediară a deșeurilor este cea mai scăzută din toate țările europene (10 µSv/an, adică între de 15 și de 100 de ori mai scăzută decât valorile corespunzătoare stabilite în alte țări europene, și, de asemenea, scăzută prin comparație cu propunerile din recomandările CIRP 2007[8]). Influența unor asemenea limite scăzute asupra costurilor unor instalații care trebuie construite la Ispra trebuie luată în considerare în mod corespunzător.

9. AVIZUL CONSILIULUI GUVERNATORILOR JRC

- Consiliul Guvernatorilor JRC este de acord cu înaintarea prezente comunicări către Consiliu și către Parlamentul European privind progresele înregistrate în Programul de dezafectare și gestionare a deșeurilor și felicită JRC pentru progresele înregistrate până în prezent prin programul conceput inițial.

- Consiliul Guvernatorilor își dă acordul cu privire la planul revizuit , inclusiv asupra bugetului și calendarului revizuit și încurajează JRC să continue negocierile cu autoritățile naționale.

- În vederea identificării constrângerilor și incertitudinilor, Consiliul Guvernatorilor sugerează prezentarea către Consiliu și Parlament , în termen de doi ani, a unei actualizări a comunicării.

10. CONCLUZII

De la precedenta comunicare din 2004 s-au realizat progrese semnificative. Eliminarea materialelor nucleare, punerea în funcțiune a mai multor instalații de caracterizare și tratare a deșeurilor și lansarea procesului de caracterizare a instalațiilor mari care urmează a fi dezafectate sunt câteva din progresele cheie înregistrate în cadrul programului.

Efectele însumate ale factorilor externi și interni, cum ar fi procedurile de achiziții, au încetinit anumite activități cheie din programul de la Ispra și au condus la creșterea costurilor estimate (+6 %) și au afectat calendarul programului (+8 ani pentru livrarea către un centru național de depozitare finală).

Un număr de incertitudini rămâne încă, în special în ceea ce privește situația de la Ispra.

JRC s-a implicat în activități de gestionare a riscurilor pentru a limita aceste incertitudini. Rezolvarea chestiunii criteriilor de acceptare a deșeurilor este de importanță fundamentală, altfel calea către depozitarea finală va fi blocată. În ceea ce privește planurile de urgență, în cazul în care va persista incertitudinea privind criteriile de acceptare a deșeurilor, JRC ar putea să fie constrâns să recentreze programul de la Ispra în sensul conservării și să amâne condiționarea deșeurilor până când se va asigura disponibilitatea opțiunii de depozitare finală.

ANEXA 1: Costurile și calendarul programului

Geel | Ispra | Karlsruhe | Petten | Bruxelles | TOTAL |

|Angajamente |Personal |Angajamente |Personal |Angajamente |Personal |Angajamente |Personal |Angajamente |Personal

neprevăzut |Angajamente |Personal | |Anul |SEC

2004 |COM

2008 |SEC

2004 |COM

2008 |SEC

2004 |COM

2008 |SEC

2004 |COM

2008 |SEC

2004 |COM

2008 |SEC

2004 |COM

2008 |SEC

2004 |COM

2008 |SEC

2004 |COM

2008 |SEC

2004 |COM

2008 |SEC

2004 |COM

2008 |SEC

2004 |COM

2008 |SEC

2004 |COM

2008 | |Total |39,832 |39,832 |2,104 |2,104 |531,336 |601,133 |107,311 |74,887 |340,001 |378,201 |49 |49,002 |67 |67 |1,819 |2,071 | |0,275 |6,939 |7,181 |978,169 |1.086,442 |167,174 |135,245 | | <2003 |6,149 |6,149 | | |21,36 |21,36 |8,789 |8,471 |11,611 |11,611 | | | | | | | | | | |39,12 |39,12 |8,789 |8,471 | |2003-07 |0,52 |794 |0,1 | |116,511 |71,473 |18,921 |17,964 |18,113 |30,66 |0,415 |0,882 |10,9 |16,66 |0,156 |0,408 | |0,275 |0,58 |0,561 |146,044 |119,862 |20,173 |19,814 | |2008 | |106 | | |20,975 |22,333 |5,2 |3,4 |3,533 |2,927 |0,15 |0,165 | | | | | | |0,264 |0,307 |24,508 |25,367 |5,614 |3,872 | | 2009 | | | | |24,8 |25,267 |5,2 |3,4 |3,533 |2,896 |0,15 |0,165 | | | | | | |0,264 |0,314 |28,333 |28,163 |5,614 |3,88 | | 2010 | | | | |18,65 |16,915 |5,2 |3,4 |3,533 |5,715 |0,15 |0,165 | | | | | | |0,264 |0,328 |22,183 |22,63 |5,614 |3,894 | | 2011 | | | | |14,65 |15,056 |5,3 |3,4 |3,533 |6,505 |0,15 |0,165 | | | | | | |0,269 |0,336 |18,183 |21,561 |5,719 |3,902 | | 2012 | | | | |19,84 |19,285 |5,3 |3,4 |3,533 |6,915 |0,15 |0,165 | | | | | | |0,269 |0,345 |23,373 |26,2 |5,719 |3,910 | | 2013 | | | | |16,55 |19,686 |5,3 |3,4 |3,533 |4,453 |0,15 |0,165 | | | | | | |0,269 |0,36 |20,083 |24,139 |5,719 |3,925 | | >2013 |33,163 |32,783 |2,004 |2,104 |278 |389,758 |48,1 |28,05 |289,079 |306,519 |47,685 |47,130 |56,1 |50,34 |1,663 |1,663 | | |4,758 |4,63 |656,342 |779,4 |104,21 |83,577 | | Toate cifrele sunt în milioane EUR2003.

NB: Coloana „Anul” inducă anul de consum; adică înainte de 2003 (<2003), în perioada 2003-2007, în anii următori până în 2013, după 2013 (>2013).

Creditele de angajament sunt credite cheltuite pentru echipamente, operațiuni și servicii; creditele de personal sunt credite cheltuite cu personalul JRC.

[1] D&WM: Decommissioning and Waste Management (Dezafectare și gestionarea deșeurilor).

[2] Acest lucru înseamnă menținerea instalațiilor oprite în condiții de siguranță și securitate corespunzătoare îmbătrânirii instalațiilor sau schimbărilor în normele de securitate naționale sau internaționale; aceasta precede dezafectarea instalațiilor.

[3] Deșeurile de categoria 2 (deșeuri cu nivel mediu de radioactivitate și durată de viață scurtă) reprezintă 95 % din deșeurile radioactive de la Ispra.

[4] Publicația CIRP (Comisia Internațională de Radioprotecție) 103, Volumul 37, numerele 2-4/2007, p. 116-117 [ Public Exposure-prolonged exposure (Expunerea populației/expunerea prelungită)]: „Limitarea dozei ar trebui să fie sub 1mSv și un prag de cel mult 0,3 mSv ar fi corespunzător”.

[5] ENEA și ENEL.

[6] Chestiunea taxelor pentru depozitarea finală este încă deschisă: în cazul în care stabilirea taxei se va face în raport de volumul deșeurilor sau de spațiul ocupat în interiorul depozitului, strategia de gestionare a deșeurilor a JRC ar putea fi afectată.

[7] De exemplu, în funcție de taxa pentru depozitarea finală, ar putea fi avută în vedere incinerarea deșeurilor în loc de compactarea și injectarea acestora.

[8] Publicația CIRP 103, Vol. 37, numerele 1-4/2007 [ Public exposure-prolonged exposure (Expunerea populației-expunerea prelungită)]: „Limitarea dozei ar trebui să fie sub 1 mSv și un prag de cel mult 0,3 mSv ar fi corespunzător”.