52008DC0333

Recomandare a Comisiei către Consiliu în vederea autorizării Comisiei să conducă negocierile pentru elaborarea unui instrument internaţional obligatoriu din punct de vedere juridic cu privire la măsurile de competenţa statului de port pentru prevenirea, descurajarea şi eliminarea pescuitului ilegal, nedeclarat şi nereglementat /* COM/2008/0333 final */


[pic] | COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE |

Bruxelles, 28.5.2008

COM(2008) 333 final

RECOMANDARE A COMISIEI CĂTRE CONSILIU

în vederea autorizării Comisiei să conducă negocierile pentru elaborarea unui instrument internațional obligatoriu din punct de vedere juridic cu privire la măsurile de competența statului de port pentru prevenirea, descurajarea și eliminarea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat

I. EXPUNERE DE MOTIVE

În cadrul ultimei reuniuni a Comitetului pentru pescuit al FAO s-a ajuns la un acord în privința necesității elaborării unui instrument internațional obligatoriu din punct de vedere juridic referitor la măsurile de competența statului de port pentru prevenirea, descurajarea și eliminarea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat, instrument care urmează să fie prezentat în cadrul celei de-a 28-a sesiuni a Comitetului pentru pescuit al FAO din februarie 2009[1].

În septembrie 2007 a avut loc în Washington o sesiune de consultare a experților pe această temă.

Sesiunea de consultări tehnice care va avea loc între 23 și 27 iunie 2008, deschisă tuturor părților FAO, are ca scop finalizarea proiectului de instrument internațional referitor la măsurile de competența statului de port.

Măsurile de competența statului de port sunt considerate un instrument cheie în lupta comunității internaționale împotriva pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat. Acest lucru a dus la adoptarea de către FAO în 2005 a unui model al sistemului de măsuri de competența statului de port pentru combaterea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat. Acest model al sistemului de măsuri prevede standardele minime care ar trebui să constituie baza adoptării de către statele membre a unor măsuri în vederea monitorizării, controlului și inspectării navelor de pescuit sub pavilion străin care doresc să utilizeze porturile lor. Este un instrument cu caracter facultativ, neobligatoriu din punct de vedere juridic.

În plus, unele organizații regionale de management al pescuitului au pus în aplicare mecanisme obligatorii din punct de vedere juridic pentru statul de port, care vor fi aplicate de statele membre ale acestor organizații în vederea monitorizării legalității debarcărilor, a transbordărilor și a altor operațiuni care au loc în porturile lor. De asemenea, în cadrul unor organizații regionale de management al pescuitului au fost adoptate reguli specifice care permit refuzul accesului în port al acelor navelor înscrise de către organizațiile respective pe lista navelor care au întreprins sau care au facilitat activități de pescuit ilegale, nedeclarate și nereglementate.

Comunitatea este membră a FAO și a 13 organizații regionale de management al pescuitului. Mecanismele adoptate în cadrul organizațiilor regionale de gestionare a pescuitului au fost incluse în legislația comunitară. Dreptul comunitar prevede, de asemenea, reguli generale aplicabile debarcării în porturile comunitare a produselor piscicole de către navele unor țări terțe.

Lupta împotriva pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat constituie o componentă esențială a politicii comune în domeniul pescuitului, iar Comunitatea trebuie să stimuleze cooperarea internațională pe această temă prin participarea activă și constructivă la negocierile pentru elaborarea unui instrument internațional cu privire la măsurile de competența statului de port.

Pe lângă considerațiile de mai sus, trebuie menționat că:

- în conformitate cu jurisprudența CEJ (pe baza cazului Kramer et al și ulterior confirmată în mod constant), CE dispune de competență externă exclusivă în materie de pescuit, în scopul conservării resurselor biologice marine;

- Comisia a adoptat la 17 octombrie 2007 propunerea de regulament cu privire la pescuitul ilegal, nedeclarat și nereglementat;

- declarația de competență a CE din momentul aderării la FAO prevede la punctul I litera (b) că CE dispune de competență externă exclusivă în materie de pescuit în scopul conservării resurselor biologice marine;

- punctul 2.1 al acordului interinstituțional pe care Consiliul și Comisia l-au încheiat în momentul aderării CE la FAO prevede că Comisia intervine și votează în numele CE în cazul aspectelor care cad sub incidența competenței exclusive a CE;

- în cazul C-25/94 referitor la acordul de conformitate al FAO (FAO Compliance Agreement) CEJ a hotărât că acest acord dintre Consiliu și Comisie se aplică, de asemenea, când organisme ale FAO conduc negocierile în vederea încheierii unei convenții FAO.

II. RECOMANDARE

Având în vedere cele menționate anterior, Comisia recomandă Consiliului:

- să autorizeze Comisia să conducă negocierile cu alte părți interesate pentru elaborarea unui instrument internațional obligatoriu din punct de vedere juridic cu privire la măsurile de competența statului de port pentru prevenirea, descurajarea și eliminarea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat;

- să desemneze un comitet special care să asiste Comisia în vederea îndeplinirii acestei atribuții întrucât, în conformitate cu tratatul, Comisia va desfășura aceste negocieri în numele Comunității Europene; precum și

- să adopte directivele de negociere anexate.

ANEXĂ

Directive de negociere

Comisia conduce, în numele Comunității, negocierile pentru elaborarea unui instrument internațional obligatoriu din punct de vedere juridic cu privire la măsurile de competența statului de port pentru prevenirea, descurajarea și eliminarea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat.

Comisia garantează că textul acordului respectă legislația internațională și, în special, prevederile Convenției Națiunilor Unite cu privire la dreptul maritim, Acordul Națiunilor Unite cu privire la conservarea și gestionarea stocurilor transzonale și a stocurilor de pești cu migrare extinsă, precum și Acordul de promovare a respectării măsurilor internaționale de conservare și de gestionare de către navele de pescuit în marea liberă.

Comisia acționează în conformitate cu obiectivele urmărite de Comunitate în cadrul politicii comune din domeniul pescuitului și, în măsura în care acordul privește țările în curs de dezvoltare, ia în considerare orientările definite în contextul „coerenței politicilor în materie de dezvoltare”.

Comisia susține adoptarea unui instrument care obligă părțile semnatare să pună în aplicare măsuri:

- de descurajare a navelor angajate în activități de pescuit ilegale, nedeclarate și nereglementate sau care susțin astfel de activități să utilizeze porturile lor;

- de inspecție a navelor aflate în porturile lor și care se presupune că sunt implicate sau susțin astfel de activități;

- de garantare a luării unor măsuri adecvate în urma inspecțiilor, în conformitate cu legislația internațională, împotriva navelor care s-au dovedit a fi implicate sau care au susținut activități de pescuit ilegale, nedeclarate și nereglementate.

Comisia promovează integrarea acordului în cadrul unei abordări integrate destinate prevenirii, descurajării și eliminării pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat, în special pe baza cooperării internaționale și a măsurilor de monitorizare și control aplicabile întregului lanț de activități de pescuit și al celor înrudite („din plasă pe masă”).

Comisia va depune toate diligențele necesare pentru a se asigura că acordul vizează efectiv activitățile de pescuit ilegale, nedeclarate și nereglementate, fără a defavoriza navele care operează cu respectarea legilor, a regulamentelor sau a măsurilor de conservare și de gestionare în vigoare.

Comisia susține poziția conform căreia prevederile acordului constituie numai standarde minime care nu împiedică părțile semnatare să adopte măsuri mai restrictive împotriva pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat, în calitate de state sub jurisdicția cărora se află porturile și în conformitate cu legislația internațională.

Comisia garantează că acordul conține prevederi adecvate care permit Comunității să devină parte semnatară a acestui instrument.

Comisia informează Consiliul cu privire la rezultatele negocierilor și, dacă este cazul, la eventualele probleme ce pot apărea pe parcursul negocierilor.

[1] Cf. alineatul (68) din Raportul celei de-a 27-a sesiuni a Comitetului pentru pescuit al FAO (Roma, 5-9 martie 2007) „Recunoscând necesitatea de a stabili urgent o serie de măsuri de competența statului în care se află portul, Comitetul a luat notă de susținerea de care se bucură propunerea Norvegiei de a elabora un nou instrument internațional obligatoriu din punct de vedere juridic, bazat pe Modelul sistemului de măsuri de competența statului de port, în scopul combaterii pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat, precum și pe Planul internațional de acțiune pentru combaterea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat. Comitetul a aprobat următorul calendar: o sesiune de consultare a experților care va fi organizată în a doua jumătate a lui 2007 în vederea elaborării unui proiect de acord și o sesiune de consultări tehnice în vederea finalizării textului instrumentului în prima jumătate a lui 2008 în scopul prezentării acestuia în cadrul celei de-a douăzeci și opta sesiuni a Comitetului pentru pescuit în 2009. Numeroși membri au subliniat faptul că noul instrument va reprezenta standardele minime pentru statele de port, fiind suficient de flexibil pentru a permite adoptarea unor măsuri mai restrictive. Unii membri au subliniat, de asemenea, că acest instrument nu trebuie să aducă atingere altor măsuri adoptate anterior, cum ar fi necesitatea reducerii capacității de pescuit.”