31.10.2007   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 258/12


Publicarea unei cereri în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

(2007/C 258/08)

Prezenta publicare conferă dreptul de opunere la cerere în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului (1). Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.

DOCUMENT UNIC

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

„ARROZ CAROLINO DAS LEZÍRIAS RIBATEJANAS”

Nr. CE: PT/PGI/005/0552/7.8.2006

( X ) IGP ( ) DOP

1.   Denumire

„Arroz Carolino das Lezírias Ribatejanas”

2.   Statul membru sau țara terță

Portugalia

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Tipul de produs

Clasa 1.6 — Fructe, legume și cereale proaspete sau prelucrate

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

Orez: cariopsă decojită de Oryza sativa L., subspecie Japonica, ce provine din varietatea Ariete (a doua generație), uscată, decorticată, înălbită și lustruită în mod corespunzător.

Caracteristici fizice [valori medii (± 0,3)]

Umiditate (%)

13

Lungime (mm)

6,4

Lățime (mm)

2,5

Raport lungime/lățime

2,5

Conținut total de cenușă (%)

0,45

Culoarea învelișului

Maro gălbui

Culoare după înălbire

Translucid

Caracteristici chimice [valori medii (± 5 %)]

Grăsimi (%)

0,9-1,3

Proteine (%)

5,2-6,8

Carbohidrați (%)

77,1-82,3

Valoare energetică (Kcal/100 g)

346,5-350,1

Aromă și savoare: atunci când este fiert simplu, doar în apă, orezul are o aromă proaspătă și prezintă o savoare catifelată, dulce și moale. Amestecat cu alte alimente, ia ușor gustul condimentelor adăugate și prezintă o textură cremoasă și delicată care persistă în gură.

Vitrozitate: aspect translucid și cristalin.

Caracteristici de fierbere (valori medii)

Timp de fierbere

9-10,5 minute

Absorbția apei

219-235 %

3.3.   Materii prime (numai pentru produsele transformate)

Singurul orez eligibil este cel din varietatea menționată anterior cu proveniență din zona geografică delimitată, aceasta fiind sigura garanție că boabele prezintă un conținut scăzut în amiloză și amilopectină (33,5 %/66,5 %), particularitate care îi conferă orezului o mare capacitate de absorbție a apei de fierbere și de impregnare a aromelor, precum și un randament industrial minim de 70 %. Obținerea acestor caracteristici nu este posibilă decât în condițiile geomorfologice ale „Lezírias Ribatejanas” (tipul solului, calitatea apelor de irigare, numărul orelor de expunere la soare, amplitudine termică slabă, etc.).

3.4.   Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală)

3.5.   Etape specifice ale producției care trebuie respectate în zona geografică limitată

Întregul circuit de producție trebuie să se desfășoare în zona geografică delimitată, inclusiv obținerea de semințe de a doua generație, pentru a garanta o adaptare a completă la condițiile geomorfologice specifice ale acestei zone geografice. Evident, date fiind caracteristicile culturii, întregul ciclu biologic, până la recoltă, se desfășoară în același loc în care se află semințele. Recolta se realizează după reguli proprii care privesc, în special, data, stadiul fenologic și conținutul în umiditate al boabelor, dar și tipul de mașini utilizate pentru recoltă, transport, depozitare, uscare, decorticare, înălbire și lustruire. Scopul acestor reguli este să se asigure normele de igienă și de siguranță ale produsului, să se împiedice orice contaminare a recoltelor și a echipamentelor de către agenți biologici, chimici, microbiologici, introducerea orezului de altă proveniență, precum și trasabilitatea completă a „orezului carolino” în raport cu regiunea de origine, uneori chiar, în numeroase cazuri, cu agricultorul.

Zona geografică specifică de transformare și ambalare coincide cu zona de producție, ceea ce se justifică prin toate elementele expuse mai sus și prin faptul că, astfel, este posibil să se reducă la minim timpul necesar pentru transportarea orezului până în zonele de uscare a acestuia pentru a evita orice degradare a calității.

3.6.   Norme specifice privind felierea, raderea, ambalarea etc.

Tot pentru aceleași motive de igienă și siguranță, pentru a evita orice contaminare și includere de orez provenind din alte zone, pentru a împiedica orice pierdere a calității, pentru a asigura trasabilitatea produsului și, mai mult, pentru a permite controlarea întregii filiere de producție, ambalarea nu se poate efectua decât în regiunea de origine, prin folosirea unor materiale specific aprobate sau omoloage în acest scop.

3.7.   Norme specifice privind etichetarea

Indicațiile următoare sunt obligatorii: Arroz Carolino das Lezírias Ribatejanas — Indicação Geográfica Protegida; marcajul de certificare; logotipul comunitar care desemnează IGP; logotipul orezului „Arroz Carolino das Lezírias Ribatejanas”.

Image

Denumirea sau forma socială și adresa producătorului trebuie să fie obligatoriu indicate, chiar dacă alte entități se ocupă de comercializare. Denumirea comercială — Arroz Carolino das Lezírias Ribatejanas — IGP — poate fi urmată de alte indicații sau mențiuni (marca înregistrată a distribuitorilor sau altele), după ce s-a primit avizul favorabil al grupului.

4.   Delimitarea exactă a zonei geografice

„Freguesias” din Azambuja, Alcoentre, Aveiras de Baixo, Aveiras de Cima, Macussa, Manique do Intendente, Vale do Paraíso, Vila Nova da Rainha e Vila Nova de São Pedro, („concelho” din Azambuja); Barrosa, Benavente, Samora Correia e Santo Estevão, („concelho” din Benavente); Foros de Salvaterra, Glória do Ribatejo, Granho, Marinhais, Muge e Salvaterra de Magos, („concelho” din Salvaterra de Magos); Alhandra, Alverca do Ribatejo, Cachoeiras, Castanheira do Ribatejo, Calhandriz, Forte da Casa, Póvoa de Santa Iria, São João dos Montes, Sobralinho, Vialonga, Vila Franca de Xira, („concelho” din Vila Franca de Xira); Azervadinha, Coruche, Couço, Erra, Foros da Branca, Lamarosa, São Torcato e Santana do Mato, („concelho” din Coruche).

5.   Legătura cu zona geografică

5.1.   Specificitatea zonei geografice

Datorită situării în estuarul Tage, zona geografică delimitată prezintă specificități care țin, în special, de sol (pedogeneză diferențiată), de calitatea apelor, de numărul orelor de expunere la soare și de amplitudinea scăzută a temperaturilor. Este o zonă complet plană [câmpii și câmpii inundabile („lezírias”)], situată la o altitudine destul de modestă (mai mică de 100 m). Solurile sunt, în totalitate, de tip coluviu-aluvionar, de culoare brună, compoziție argiloasă și luto-argiloasă și provin din sedimentarea pe un substrat nisipos a unor particule fertile depuse de inundații și mareele puternice. Aceste caracteristici, asociate unui pH cuprins între 5,5 și 6,5, dar susceptibil să varieze între 4,5 și 8,7, precum și salinității apelor (regiunea fiind, încă, sub influența mareelor) reprezintă un obstacol pentru culturi altele decât cea a orezului, aproape peste tot în zonă. Cultura orezului în zonele vizate reprezintă o activitate durabilă; ea permite conservarea ecosistemului, precum și a florei și a faunei legate de cultura însăși, și, de asemenea, permite evitarea apariției problemelor agricole de tipul salinizării solului. Mai mult, această cultură practicată de peste două secole a permis dezvoltarea în regiune a unor cunoștințe foarte bogate și specifice.

5.2.   Specificitatea produsului

Orezul „arroz carolino das Lezírias Ribatejanas” prezintă un raport scăzut de amiloză/amilopectină, o mare capacitate de capturare a umidității și niște molecule aromatice provenite din condimente precum și un excelent randament industrial.

5.3.   Legătura cauzală dintre zona geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP)

Condițiile edafoclimatice care caracterizează această regiune a estuarului Tage sunt cele ale unui climat temperat cald de tip mediteranean, cu veri seci (în luna cea mai uscată înregistrându-se mai puțin de o treime din cantitatea de precipitații căzute în luna cea mai ploioasă) și o influență regularizatoare datorită oceanului Atlantic. Precipitațiile anuale, sub 30 mm, orele de expunere la soare (între 2 800 și 2 900 de ore de soare fără nor), radiația solară de 145-150 Kcal/cm2, un total de precipitații de aproape 714,8 mm și numărul de zile de îngheț (cel mult 12) nu sunt de natură să favorizeze apariția patologiilor criptogamice, motiv pentru care orezul este mai dur, mai puțin casabil decât cel produs în alte regiuni și prezintă, de asemenea, o masă voluminoasă mai mare. În consecință, se bucură de o excelentă reputație, fiind mai apreciat decât sortimentele de orez din alte regiuni. Deshidratarea naturală care însoțește ultimele faze de maturație și coincide, în zona „Lezírias Ribatejanas”, cu temperaturile ridicate și umiditatea scăzută a lunii septembrie și a primelor cincisprezece zile ale lunii octombrie permite o recoltă mai omogenă și practicarea uscării naturale în plin câmp. În comparație cu alte regiuni de producție, aceasta se caracterizează, prin urmare, printr-o mare stabilitate și o mai mare omogeneitate a produsului. Boabele de orez din varietatea „Arroz Carolino” din Lezírias Ribatejanas au un aspect translucid și cristalin care le este caracteristic. Condițiile naturale descrise conferă acestui orez, atunci când este pur și simplu fiert în apă, o aromă catifelată, dulce și molatică. Orezul prezintă, de asemenea, o specificitate care ține de conținutul său foarte scăzut în amiloză și în amilopectină (33,5 % și, respectiv, 66,5 %). Această caracteristică îi oferă o mare capacitate de absorbție a apei de fierbere și de impregnare cu aromele proprii condimentelor care se folosesc în diversele preparate culinare pe care le îmbogățește cu textura sa cremoasă și delicată care rămâne în gură un timp îndelungat.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

[Articolul 5 alineatul (7) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

www.idrha.min-agricultura.pt


(1)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12.