27.10.2007   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 255/58


Publicarea unei cereri de înregistrare în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

(2007/C 255/21)

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare, în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului (1). Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.

CERERE DE MODIFICARE

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

Cerere de modificare în temeiul articolelor 9 și 17 alineatul (2)

„CARNALENTEJANA”

Nr. CE: PT/PDO/117/0209/08.04.2002

DOP ( X ) IGP ( )

Modificare (modificări) solicitată(e)

Puncte din caietul de sarcini:

Image

Denumirea produsului

Image

Descriere

Image

Aria geografică

Image

Dovada originii

Image

Metoda de obținere

Image

Legătură

Image

Etichetare

Image

Cerințe naționale

Modificare (modificări):

1.   Descrierea produsului

Pentru a adapta produsul la legislația națională în vigoare și în special la modificările aduse în ceea ce privește clasificarea carcaselor de bovine mici (decretul ministrului nr. 363/2001 din 9 aprilie 2001), grupul de producători a înaintat o cerere documentată de modificare a acestei secțiuni.

De asemenea, având în vedere tendințele recente ale pieței și pentru a adapta prezentarea produsului la comportamentul și preferințele consumatorilor, grupul a decis să diversifice prezentarea comercială a produsului. Astfel, CARNALENTEJANA va fi disponibilă și sub formă de carne tocată, carne mărunțită, rulouri de carne, cuburi, tranșe etc., prezentată în ambalaje adecvate, în atmosferă controlată, sub vid sau congelată printr-un procedeu de congelare rapidă, CARNALENTEJANA reprezentând, de regulă, cel puțin 95 % din greutatea produsului final. Având în vedere faptul că întregul proces de producție se desfășoară în regiunea de origine, se sigură astfel o trasabilitate integrală, un control strict al utilizării denumirii de origine protejate, folosirea unei forme autentice de prezentare și respectarea calității tradiționale a produsului fără a induce în eroare sau fără a dezamăgi consumatorii. Având în vedere toate aceste motive, grupul a înaintat autorităților portugheze o cerere documentată de modificare a prezentării produsului.

2.   Aria geografică

Producătorii din unele municipalități limitrofe ariei geografice de producție a „Carnalentejana” au solicitat grupului de producători responsabil cu denumirea de origine extinderea acestei zone în virtutea faptului că îndeplinesc toate condițiile necesare pentru obținerea produsului, în special în ceea ce privește hrana destinată animalelor, tehnicile de creștere, densitatea stocului de animale, sistemul de exploatare, precum și rasa și tradiția asociată acesteia. Această solicitare a fost examinată de grupul de producători și a fost documentată printr-un analiză/studiu prezentat autorităților portugheze, care au considerat solicitarea justificată.

Delimitarea ariei geografice de producție s-a bazat exclusiv pe un criteriu administrativ în momentul întocmirii dosarului, astfel că, în prezent, se constată că anumite zone adiacente nu au fost luate în considerare deși beneficiază de aceleași condiții edafoclimatice, aceleași tehnici de creștere, densitate a stocului, vegetație predominantă, rasă, sistem de exploatare și practici pentru a obține un produs cu caracteristici fizice, chimice și organoleptice similare produsului „Carnalentejana”. Prin urmare, producătorii în cauză înregistrează pierderi economice importante datorită faptului că nu își pot comercializa produsele sub aceeași denumire ca cea utilizată de vecinii lor.

3.   Metoda de obținere

Modificările solicitate se referă la posibilitatea de a prezenta produsele din carne, ambalate corespunzător, într-o atmosferă controlată, sub vid sau congelată printr-un procedeu de congelare rapidă. Pentru a garanta autenticitatea și calitatea produsului, pentru a îndeplini cerințele de protecție a consumatorilor și pentru a facilita controlul și trasabilitatea integrală atât a produsului, cât și a procesului, tranșarea cărnii, prelucrarea și operațiunile de ambalare trebuie să se desfășoare în aria geografică menționată, împreună cu creșterea, îngrășarea și sacrificarea animalelor, precum și tăierea carcaselor. Cu toate acestea, unele din operațiunile de prelucrare/ambalare se pot desfășura în afara ariei geografice în cazul în care nu există nici o instalație locală de prelucrare care să îndeplinească cerințele grupului în materie de igienă, siguranță alimentară și control al operațiunilor. În astfel de situații, sistemul de control trebuie îmbunătățit, trebuie să se asigure trasabilitatea și trebuie să existe o limită de 500 km pentru transportul cărnii pentru a evita orice deteriorare a calității și pentru a permite controlul.

4.   Etichetare

Grupul de producători a solicitat să se aducă modificări acestei secțiuni pentru a fi conformă cu noua legislație națională și comunitară în vigoare. Fără a ține seama de modul de prezentare comercială și fără a aduce atingere cerințelor de etichetare stabilite în legislația generală, este obligatorie folosirea mențiunii „CARNALENTEJANA — DOP”, a mărcii de certificare, a logo-ului CARNALENTEJANA și a logo-ului comunitar. În cazul în care produsul este folosit ca ingredient în produse prelucrate, pe etichetă se poate folosi doar sintagma „Elaborado a partir de CARNALENTEJANADOP”, cu condiția respectării anumitor criterii de autorizare și control, iar utilizarea mențiunii „CARNALENTEJANA — DOP”, a logo-ului comunitar sau a oricărui alt termen sau indicație care poate induce în eroare și poate aduce prejudicii reputației DOP este strict interzisă.

FIȘĂ REZUMAT

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

„CARNALENTEJANA”

Nr. CE: PT/PDO/117/0209/08.04.2002

DOP ( X ) IGP ( )

Această fișă rezumat prezintă cu titlu informativ principalele elemente ale caietului de sarcini al produsului.

1.   Autoritatea competentă din statul membru:

Denumire:

Instituto de Desenvolvimento Rural e Hidráulica

Adresă:

Av. Afonso Costa, 3

P-1949-002 Lisboa

Telefon

(351) 21 844 22 00

Fax

(351) 21 844 22 02

E-mail:

idrha@idrha.min-agricultura.pt

2.   Grup:

Denumire:

CARNALENTEJANA — Agrupamento de Produtores de Bovinos de Raça Alentejana, SA

Adresă:

Estrada do Moinho Vento

P-7350-230 Elvas

Telefon

(351) 268 639480

Fax

(351) 268 622455

E-mail:

caalentejo@mail.telepac.pt

Componență:

Producători/prelucrători ( X ) Alte categorii ( )

3.   Tipul produsului:

Clasa 1.1: Carne și organe comestibile proaspete

4.   Caiet de sarcini:

[rezumatul cerințelor prevăzute la articolul 4 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

4.1.   Denumire: „Carnalentejana”

4.2.   Descriere: Semicarcase, sferturi de carcase, carne ambalată în vid sau atmosferă controlată, precum și preparatele aferente, refrigerate sau congelate, provenind de la animale din rasa Alentejana înscrise în Livro de Nascimentos da Raça Bovina Alentejana [Registrul de nașteri al rasei bovine Alentejana] și care au următoarele caracteristici:

În afară de modurile de prezentare tradiționale — carcase, bucăți întregi și tranșe — CARNALENTEJANA poate fi comercializată și sub formă de carne tocată, carne mărunțită, rulouri de carne, cuburi, tranșe etc., prezentată în ambalaje adecvate, în atmosferă controlată, sub vid sau congelată printr-un procedeu de congelare rapidă, CARNALENTEJANA reprezentând, de regulă, cel puțin 95 % din greutatea produsului final. Pentru preparatele în care CARNALENTEJANA este utilizată ca ingredient, aceasta trebuie să fie singura categorie de carne prezentă în produs și trebuie să reprezinte cel puțin 60 % din greutatea produsului final.

4.3.   Aria geografică: Având în vedere: distribuția geografică a montado [ecosistem cuprinzând arbori de plută și stejari] și a rasei bovine Alentejana; locația exploatațiilor agricole care, în consecință, pot practica regimul de creștere adecvat; know-how-ul aferent creșterii animalelor; reglementările privind sacrificarea, tăierea și obținerea carcaselor, a semicarcaselor, a bucăților de carne bovină și a produselor prelucrate, în general; cerințele generale referitoare la controlul și trasabilitatea cărnii de bovine; cerințele specifice de control și trasabilitate pe care producătorii de CARNALENTEJANA și le-au impus; necesitatea de a nu induce în eroare consumatorii obișnuiți de CARNALENTEJANA; necesitatea absolută de a face dovada originii geografice și animale a fiecărei bucăți de carne sau a fiecărui ambalaj și necesitatea de a oferi consumatorilor un produs autentic și de încredere; aria geografică în care are loc nașterea animalelor, creșterea, îngrășarea și sacrificarea acestora, tăierea carcaselor, semicarcaselor și a sferturilor de carcasă, tăierea și porționarea în bucăți mai mari sau mai mici, inclusiv tăierea fină, transformarea anumitor bucăți în carne tocată și produse prelucrate, ambalarea bucăților de carne, a produselor tocate și prelucrate, locațiile exploatațiilor agricole se limitează, în mod natural, la:

municipalitățile aparținând districtelor Beja, Évora și Portalegre,

municipalitățile Alcácer do Sal, Alcochete, Grândola, Montijo, Moita, Palmela, Setúbal, Santiago do Cacém și Sines din districtul Setúbal,

municipalitățile Abrantes, Almeirim, Alpiarça, Benavente, Chamusca, Constância, Coruche, Golegã, Mação, Salvaterra de Magos, Santarém, Sardoal și Vila Nova da Barquinha din districtul Santarém,

municipalitățile Castelo Branco, Idanha-a-Nova, Proença-a-Nova și Vila Velha de Ródão din districtul Castelo Branco.

4.4.   Dovada originii: Originea speciei bovine Alentejana se stabilește prin tradiție. S-au întreprins eforturi de selecție și ameliorare a rasei de peste 40 de ani, existând un registru genealogic și o asociație a crescătorilor de rasă.

Carnea trebuie să provină exclusiv de la animale din specia Alentejana înscrise în registrul nașterilor aferent rasei, născute, crescute și îngrășate în exploatații din aria geografică definită și care au caracteristicile necesare stabilite de grup. Întregul ciclu de producție, inclusiv sacrificarea, tăierea, prelucrarea și ambalarea trebuie să se desfășoare sub controlul entității competente. Controlul se referă la toate etapele ciclului de producție, în special de la naștere și înscrierea în registru, inclusiv hrana destinată animalelor și creșterea acestora, până la sacrificare, tăiere, prelucrare și ambalare. S-a implementat un sistem integral de trasabilitate care permite stabilirea, în orice moment, a legăturii dintre produs și animalul de origine cu ajutorul unor mărci de certificare numerotate.

4.5.   Metoda de obținere: Carnea provine de la animale din specia bovină Alentejana înscrise în registrul nașterilor aferent rasei, din părinți înscriși în registrul genealogic al rasei, crescute într-un mod extensiv, cu o densitate a stocului de animale mai mică de 1,4 UGB/ha, în conformitate cu practicile locale tradiționale. Vițeii sunt alăptați de către mamele lor până la vârsta de 6-9 luni, după care alimentația acestora este completată progresiv prin pășunat și alimente concentrate autorizate de grup. Clasele de vârstă pentru sacrificare sunt definite și clasificate, la fel și regulile de alimentație și creștere a animalelor. CARNALENTEJANA poate fi comercializată sub diverse forme menționate în caietul de sarcini: carcase, bucăți întregi sau tăiate, produse prelucrate simple sau preparate, cu sau fără legume, ambalată corespunzător în atmosferă controlată, în vid sau congelată printr-un procedeu de congelare rapidă. Pentru a garanta autenticitatea și calitatea produsului, pentru a îndeplini cerințele de protecție a consumatorilor și pentru a facilita controlul și trasabilitatea integrală atât a produsului, cât și a procesului, tranșarea cărnii, prelucrarea și operațiunile de ambalare trebuie să se desfășoare în aria geografică menționată, împreună cu creșterea, îngrășarea și sacrificarea animalelor, precum și tăierea carcaselor. Cu toate acestea, unele din operațiunile de prelucrare/ambalare se pot desfășura în afara ariei geografice în cazul în care nu există nici o instalație locală de prelucrare care să îndeplinească cerințele grupului în materie de igienă, siguranță alimentară și control al operațiunilor. În astfel de situații, sistemul de control trebuie întărit, trebuie să se asigure trasabilitatea și trebuie să existe o limită de 500 km pentru transportul cărnii pentru a evita orice deteriorare a calității și pentru a permite controlul.

4.6.   Legătură: Rasa bovină Alentejana este prezentă în exploatații agricole și de creștere a animalelor situate în regiunea Alentejo și în regiunile învecinate. Condițiile agroclimatice sunt exclusiv mediteraneene, cu veri calde și uscate, pășuni spontane tipic mediteraneene care îi conferă cărnii caracteristici organoleptice specifice. Unitățile de producție constau în cirezi de câteva zeci de vaci pentru reproducere, crescute în mod extensiv în exploatații agricole unde creșterea animalelor este, în mod normal, o activitate simbiotică cu producția de cereale. Complementaritatea acestor două activități s-a dovedit a fi constantă de-a lungul timpului. Utilizarea paielor și miriștilor de cereale ca hrană pentru animale este o practică normală în Alentejano, Esențială pentru gestiunea efectivelor de animale odată cu rărirea pășunilor naturale, în perioada cuprinsă între începutul verii și până la venirea iernii. Pășunatul se desfășoară, în mod obișnuit, în zona etajului vegetativ al arborilor de plută și al stejarilor, unde, odată cu venirea toamnei, ghindele constituie o rezervă de hrană și un excelent supliment alimentar pe lângă iarbă, aceasta din urmă având o valoarea nutritivă scăzută în acea perioadă a anului.

4.7.   Organism de control:

Denumire:

CERTIALENTEJO — Certificação de Produtos Agrícolas, Lda

Adresă:

Rua Diana de Liz — Horta do Bispo

Apartado 320

P-7006-804 Évora

Telefon

(351) 26 676  95 64/5

Fax

(351) 26 676  95 66

E-mail:

geral@certialentejo.pt

CERTIALENTEJOCertificação de Produtos Agrícolas, Lda. a fost recunoscută ca îndeplinind cerințele standardului 45011:2001.

4.8.   Etichetare: În afara mențiunilor impuse de legislația generală, sunt obligatorii și următoarele:

cuvintele „CARNALENTEJANADenominação de Origem Protegida”,

marca de certificare pe care figurează numele produsului, numele organismului de control și certificare, precum și codul unic care permite trasabilitatea produsului,

logo-urile DOP CARNALENTEJANA și cel comunitar, reproduse în continuare:

Numele sau denumirea juridică și adresa producătorului nu pot fi, în nici un caz, înlocuite cu numele oricărei alte entități, chiar dacă aceasta își asumă răspunderea pentru produs, îl ambalează sau îl comercializează.

Nu se poate adăuga la denumirea comercială — Carnalentejana DOP — nicio altă indicație sau referință, inclusiv marca comercială a distribuitorilor sau altele de acest tip.

Produsele alimentare care conțin CARNALENTEJANA pot fi comercializate în ambalaje cu mențiunea „Elaborado a partir de CARNALENTEJANADOP”, cu condiția ca:

Carnalentejana (certificată ca atare) să constituie singurul ingredient din categoria „carne” a produsului final,

Carnalentejana (certificată ca atare) să constituie ingredientul principal, ca greutate, din produsul final, și

utilizatorii produsului care poartă această denumire protejată să fie autorizați de grupul de producători competent.

Grupul este responsabil și pentru înscrierea acestor utilizatori în registre specifice care, după autorizare, trebuie controlate de organismul de certificare și control în ceea ce privește corecta utilizare a denumirii protejate în cazul etichetării și cantitățile folosite. În astfel de situații, utilizarea logo-ului comunitar sau a oricărui alt logo sau indicații care ar putea aduce prejudicii reputației DOP este interzisă.


(1)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12.

(2)  Carcasele tăurașilor, junincilor taurilor și vacilor clasificate ca P sunt permise doar în cazul în care sunt destinate tăierii.