5.5.2007   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 102/16


Publicarea unei cereri de înregistrare în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

(2007/C 102/11)

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare, în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului (1). Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.

FIȘĂ REZUMAT

REGULAMENTUL (CE) nr. 510/2006 AL CONSILIULUI

„NOŠOVICKÉ KYSANÉ ZELÍ”

Nr. CE: CZ/PDO/0412/28.10.2004

DOP ( X ) IGP ( )

Această fișă rezumat prezintă cu titlu informativ principalele elemente ale caietului de sarcini al produsului.

1.   Autoritatea competentă din statul membru:

Denumire:

Úřad průmyslového vlastnictví

Adresă:

Antonína Čermáka 2a

CZ-160 68 Praha 6

Telefon

(420) 220 38 31 11

Fax

(420) 224 32 47 18

E-mail:

posta@upv.cz

2.   Grup:

Denumire:

Zemědělské družstvo vlastníků Nošovice

Adresă:

Nošovice 128

CZ-739 51 Dobrá

Telefon

(420) 558 64 14 81

Fax

(420) 558 64 10 73

E-mail:

zdv.nosovice@tiscali.cz

Componență:

Producători/prelucrători ( X ) alte categorii ( )

3.   Tipul produsului:

Clasa 1.6: Varză acră

4.   Caiet de sarcini:

[Rezumatul cerințelor prevăzute la articolul 4 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

4.1.   Denumire: „Nošovické kysané zelí”

4.2.   Descriere: Varză acră preparată din varză crudă prin fermentație lactică.

Aspect: varză tăiată mărunt. Culoare: galbenă aurie; modificarea culorii, și în special apariția culorii gri sau roșietice, este considerată element negativ. Gust: acidulat, ușor amărui. Miros: de varză. Consistență: varză tăiată mărunt. Proprietăți fizice și chimice (valori nutriționale medii per 100 g de produs): valoare energetică: 84 kJ, lipide 2 g, proteine 7 g, glucide 39 g; conține vitamina C naturală.

Prepararea verzei acre se face cu ajutorul următoarelor ingrediente: varză albă, sare, chimen, boabe de muștar. Se cultivă și se folosesc pentru preparare următoarele soiuri de varză: Gloria, Ramco, Kingstone, Zerelina, Oklahoma, Theras. Varza albă trebuie cultivată în aria geografică definită, al cărei mediu influențează proprietățile produsului final (a se vedea punctul 4.3). Proprietățile verzei acre de Nošovice sunt obținute prin fermentare lactică naturală în diferite tipuri de cuve. Caracteristicile acestor cuve sunt descrise la punctul 4.5. Produsul se ambalează în general în pachete de 500 g și de 1 kg.

4.3.   Aria geografică: Teritoriul localităților Nošovice și Nižní Lhoty, districtul Frýdek-Místek, regiunea Moravia-Silezia. Aria geografică este delimitată de localitățile Nošovice, Nižní Lhoty, Vyšní Lhoty, Kamenité, Dobratice, Dolní Tošanovice, Dolní Domaslavice, Kocurovice, Pazderna, Dobrá și acoperă teritoriul acestor localități.

4.4.   Dovada originii: Varza acră se prepară după aceeași rețetă dintotdeauna.

Responsabilul unității efectuează zilnic un control al respectării caietului de sarcini; controlul vizează în special calitatea materiei prime, procesul tehnologic de preparare și aspectele critice. Rezultatele verificării se înregistrează în registrul de control și în caietul sanitar al unității. În plus, autoritatea superioară de control (Státní zemědělská a potravinářská inspekce — inspectoratul național pentru produse agroalimentare) efectuează controale ale respectării caietului de sarcini, în conformitate cu planul de control al agenției competente.

Producătorul de varză ține un registru pentru fiecare parcelă cultivată și pentru fiecare cuvă de fermentare, precum și un registru al cumpărătorilor produsului finit. Numele și adresa producătorului se menționează pe fiecare ambalaj al produsului, ceea ce permite, în special, garantarea trasabilității produsului respectiv.

Măsurile de identificare și documentele prevăzute, precum și legătura stabilită (cultură, preparare, vânzare) constituie garanția că produsul finit, respectiv „Nošovické kysané zelí”, provine în întregime din aria geografică definită, și că fiecare produs în parte îndeplinește deci condițiile necesare recunoașterii unei denumiri de origine.

4.5.   Metoda de obținere: Descriere succintă a culturii verzei: în lunile octombrie-noiembrie ale anului precedent — fertilizarea solului cu gunoi de grajd; în cursul iernii — repaus; în martie — nivelarea solului; în aprilie — însămânțarea; în mai și iunie — aratul, defrișatul, plivitul, prășitul, fertilizarea și aratul din nou; din august până în noiembrie — recoltarea; după recoltare — îngroparea resturilor rămase după recoltare, arătură executată la mare adâncime.

Varza acră de Nošovice se prepară exclusiv din varză albă din soiurile potrivite pentru a fi tăiate mărunt și cultivate în aria geografică definită, unde are loc și prelucrarea. Varza se toacă și se adaugă sare, chimen și boabe de muștar. Varza astfel preparată se pune în cuve, unde se presează după o metodă tradițională; preparatul se lasă la fermentat timp de cel puțin șase săptămâni, la o temperatură de 18 °C. În cuvele aflate în sala de fermentare are loc o fermentare lactică naturală. Cuvele sunt formate din cilindri de sticlă stratificată, cu diametrul de 3 metri și înălțimea de 4 metri; cuvele sunt îngropate la 3 metri adâncime, iar porțiunea aflată deasupra solului nu depășește un metru.

Etapele procesului de preparare trebuie să se desfășoare cât mai rapid, astfel încât să se evite pierderile de apă celulară, de valoare nutrițională și de vitamina C, substanță prețioasă. Varza proaspătă trebuie preparată în 48 de ore. Se utilizează soiul de varză proaspătă denumit Gloria. După încheierea procesului de fermentație, produsul este scos din cuve și ambalat în pachete de 500 g sau de 1 kg. În funcție de dorința consumatorului, produsul poate fi ambalat în cantități mai mici sau mai mari. Toate operațiile se efectuează cu respectarea normelor sanitare.

Pentru a putea fermenta, varza trebuie lăsată în repaus. Pe durata transportării, este posibil ca varza să sufere un proces de oxidare, ceea ce conduce la apariția unei culori gri. Această modificare a aspectului produsului este însoțită și de o modificare a gustului. De aceea, ambalarea se face la locul preparării.

Varza acră poate fi preparată și din varză care a fost depozitată. În acest scop, se aleg soiurile târzii de varză care suportă bine depozitarea. Următoarele soiuri sunt potrivite pentru depozitare: Gloria, Ramco, Kingstone, Zerelina, Oklahoma, Theras. Verzele se depozitează întregi, la rece, la o temperatură de 5 °C. Responsabilul unității efectuează zilnic un control de calitate. Se verifică atât calitatea materiei prime, cât și cea a produsului finit. În ceea ce privește varza proaspătă care urmează să fie tăiată, controlul are drept scop depistarea impurităților, a bolilor fungice sau a insectelor, de natură să deterioreze calitatea produsului. În cazul verzei depozitate, controlul vizează în special aspectul, culoarea, gustul, mirosul și consistența. Rezultatele controalelor de calitate se înscriu în registrul de control și în caietul sanitar al unității. În plus, autoritatea superioară de control (Státní zemědělská a potravinářská inspekce) efectuează controale de calitate, în conformitate cu planul de control al agenției competente.

4.6.   Legătură: Varza este cultivată și prelucrată în regiunea Nošovice de mult timp. Una dintre dovezi este blazonul localității Nošovice, care reprezintă un coș și un cuțit special pentru recoltarea verzei, de culoare verde. Varza acră, atât ca produs alimentar tradițional, cât și ca produs comercial, reprezintă o valoare de necontestat a regiunii. Experiența locală în cultura verzei și prepararea verzei acre s-a transmis din generație în generație și contribuie în mod semnificativ la obținerea caracteristicilor finale ale produsului.

Gustul excepțional al acestui produs este legat de zona în care materia primă — varza albă — este cultivată. Varza albă se cultivă la poalele munților Beskydy, un important lanț muntos. În ceea ce privește condițiile naturale, este vorba de o localitate situată în zona pre-montană, în valea râului Morávka; vara are o durată medie, precipitațiile anuale sunt abundente, clima este mai degrabă rece și umedă, solul este argilos, cu pH scăzut. Ansamblul acestor condiții conferă verzei gustul său special. Localitatea Nošovice este situată la 346 m altitudine, iar localitatea Nižní Lhoty la 359 m altitudine.

Analiza celor 24 eșantioane de sol prelevate din terenul arabil din 10 locuri diferite a condus la următoarele rezultate: conținut de fosfat (accesibil): 77 mg/kg, conținut de potasiu: 218 mg/kg, conținut de magneziu: 140 mg/kg. În total, au fost efectuate 120 de măsurători pentru cei 5 parametri analizați (CO3, P, K, Mg, Ca); a fost analizat, de asemenea, pH-ul, precum și nevoia de amendare cu oxid de calciu a solului. În ceea ce privește pH-ul indicat în evaluarea detaliată, nivelul acestuia este mai degrabă scăzut, acid, variind de la ușor acid până la foarte acid. Acest fapt influențează, între altele, nivelul pH-ului din varza crudă și din cea acră; varza este, deci, plăcut acidulată natural și nu necesită adăugarea de ingrediente acidifiante. Caracteristicile solului contribuie semnificativ la savoarea și calitatea verzei crude și a celei acre. Produsul este apreciat la târgurile agricole pentru gustul caracteristic, precum și pentru culoare și consistența fină și fermă.

La 1 februarie 2002, varza acră de Nošovice a fost înscrisă în registrul denumirilor de origine din Republica Cehă, cu numărul 178.

4.7.   Organism de control:

Denumire:

Státní zemědělská a potravinářská inspekce, inspektorát v Olomouci

Adresă:

Pavelkova 13

CZ-772 85 Olomouc

Telefon

(420) 585 15 15 11

Fax

(420) 585 23 05 30

E-mail:

olomouc@szpi.gov.cz

4.8.   Etichetare: —


(1)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12.