24.4.2007   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 89/23


Publicarea unei cereri de înregistrare în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

(2007/C 89/07)

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului (1). Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.

FIȘĂ REZUMAT

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

„CARNE DE BÍSARO TRANSMONTANO ”sau „CARNE DE PORCO TRANSMONTANO”

NR. CE: PT/PDO/005/0457/20.04.2005

DOP ( X ) IGP ( )

Această fișă rezumat prezintă cu titlu informativ principalele elemente ale caietului de sarcini al produsului.

1.   Serviciul competent din statul membru:

Denumire:

Instituto de Desenvolvimento Rural e Hidráulica

Adresă:

Av. Afonso Costa, n.o3

P-1949-002 Lisboa

Telefon

(351) 21 844 22 00

Fax

(351) 21 844 22 02

E-mail:

idrha@idrha.min-agricultura.pt

2.   Grup:

Denumire:

ANCSUB — Associação Nacional de Criadores de Suínos de Raça Bísara

Adresă:

Edifício da Casa do Povo

Largo do Toural

P-5320-311 Vinhais

Telefon

(351) 273 771 340

Fax

(351) 273 770 048

E-mail:

ancsub@bisaro.info

Componență:

Producători/prelucrători ( X ) Alte categorii ( )

3.   Tipul produsului:

Clasa 1.1 — Carne proaspătă (și organe comestibile)

4.   Specificația:

[Rezumatul cerințelor prevăzute la articolul 4 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

4.1.   Denumire: „Carne de Bísaro Transmontano ”sau „Carne de Porco Transmontano”

4.2.   Descriere: Carne obținută prin abatorizarea purceilor sau din tranșarea carcaselor de porc din rasa Bísaro, crescuți în sistem semi-extensiv, tradițional și alimentați cu produse și produse secundare agricole locale. Carcasele animalelor abatorizate înainte de 45 de zile de viață (purceii) au o greutate de până la 12 kg, au carnea puțin marmorată, mușchiul fraged și suculent, grăsimea albă, netedă, consistentă, nonexudativă și o textură fermă. Carcasele animalelor (masculi castrați sau femele) abatorizate începând cu 8 luni de viață au greutatea mai mare de 60 kg și sunt clasificate R, O sau P. Mușchiul este roșu deschis iar grăsimea este roz. Carnea nu este foarte grasă, este marmorată, foarte suculentă și netedă, având o textură fermă. Când este pregătită la grătar, carnea are un gust caracteristic care rezultă din metoda de producție și din tipul de alimentație a animalului.

4.3.   Aria geografică: Datorită metodei tradiționale de producție, a cunoștințelor în domeniul creșterii și hrănirii animalelor, datorită compoziției solului și condițiilor pedoclimatice și zonei de producție (unde porcii s-au născut, au fost crescuți, îngrășați, abatorizați și unde carnea este tranșată și ambalată), carnea de porc Transmontano se produce exclusiv în localitățile Alfândega da Fé, Bragança, Carrazeda de Anciães, Freixo de Espada à Cinta, Macedo de Cavaleiros, Miranda do Douro, Mirandela, Mogadouro, Torre de Moncorvo, Vila Flor, Vimioso e Vinhais, din districtul Bragança și în localitățile Alijó, Boticas, Chaves, Mesão Frio, Mondim de Basto, Montalegre, Murça, Régua, Ribeira de Pena, Sabrosa, Santa Marta de Penaguião, Valpaços, Vila Pouca de Aguiar e Vila Real, din districtul Vila Real. Hrana animalelor este obținută în această arie geografică, cu excepția furajelor combinate complete care sunt utilizate numai ca hrană pentru porcii reproducători și nu reprezintă de regulă mai mult de 5 % din alimentația anuală a acestor animale.

4.4.   Dovada originii: Exploatațiile agricole, abatoarele și instalațiile de tranșat, prelucrat și ambalat trebuie să fie certificate și autorizate de către grup după aprobarea prealabilă a organismului de control și trebuie să fie localizate în aria delimitată mai sus. Întreg procesul de producție, începând cu exploatațiile agricole care produc materiile prime și terminând cu localurile de desfacere a produsului, este supus unui sistem riguros de control, care asigură trasabilitatea completă a produsului. Marcajul de certificare care apare pe fiecare carcasă și bucată de carne este numerotat, astfel asigurându-se trasabilitatea completă a produsului până la exploatația agricolă. Dovada originii se poate face în orice moment și pe parcursul întregului ciclu de producție prin intermediului numărului de serie, care conține în mod obligatoriu marcajul de certificare.

4.5.   Metoda de obținere: Șeptelul este gestionat pe baza metodelor de producție ancestrale și tradiționale practicate în zonă, care sunt transmise din generație în generație. Exploatațiile trebuie să dispună de suficient spațiu pentru a produce hrana pentru animale sau pentru a asigura locuri unde animalele să se poată hrăni și mișca în voie. Creșterea animalelor are loc într-un spațiu închis numai în perioada de iarnă. În octombrie și noiembrie, crescătorii duc animalele să mănânce castanele coapte și căzute pe jos în pădure. Alimentația este diversificată și depinde de recoltele anuale. Se bazează pe un amestec de cereale (în mod normal grâu, porumb, secară și ovăz) constant în tot decursul anului, suplimentat cu dovleac, napi, cartofi, sfeclă, diverse fructe, porumb dulce, varză, hrană uscată, furaje și castane. După abatorizare, carcasele trebuie să rămână la temperatura de 7 °C (+/– 1 °C) timp de 24 de ore, după care se trece la răcirea lor treptată până la 2 °C. Este interzisă congelarea carcaselor până în momentul vânzării către consumator. PH-ul cărnii este de 5,95 la 45 de minute după abatorizare și de 5,56 după 24 de ore. Indiferent de vârsta de abatorizare, carnea se poate prezenta spre comercializare în două forme distincte:

carcase sau semicarcase, marcate și identificate, având mențiunea denumirii de origine și marca de certificare indelebile și nefalsificabile,

bucăți întregi sau tranșate, condiționate cu ajutorul unui material adecvat pentru contactul cu produsul, în atmosferă normală, controlată sau sub vid, etichetate în mod corespunzător și cu marca de certificare indelebilă și nefalsificabilă.

Abatorizarea, tranșarea, tăierea în piese și ambalarea nu pot fi efectuate decât în spații autorizate, aflate în zona geografică de producție, deoarece acești porci sunt de talie mai mare și diferă de alți porci din punctul de vedere al conformației și prin urmare abatorul trebuie prevăzut cu echipamente supradimensionate și cu mijloace pentru realizarea flambării carcaselor și nu a simplei opăriri. Tipul special al carcasei presupune ca tranșarea și tăierea în piese să fie efectuate de un personal specializat care prin operațiunile efectuate să pună în evidență caracteristicile cărnii și aspectul marmorat caracteristic al acesteia, datorat inserțiilor de grăsime, lăsând în același timp o bandă subțire de grăsime superficială. Având în vedere cantitățile produse, personalul specializat în prelucrarea acestui tip de carcase nu se găsește decât în zona de origine.

Carnea trebuie ambalată imediat după operațiunile de tranșare și tăiere în piese, pentru a evita râncezirea ei sau alt tip de alterare chimică — datorată în special conținutului de grăsime — sau microbiologică dacă nu este imediat protejată și răcită corespunzător, sau modificări ale valorii pH-ului, care este mai ridicată decât în mod obișnuit.

Cu toate acestea, pentru a garanta menținerea caracteristicilor fizice și organoleptice, carnea de porc Transmontano face obiectul unor controale sistematice efectuate de specialiști înainte de ambalarea în vederea vânzării către consumatorul final, în special în ceea ce privește prospețimea și aspectul marmorat. Bucățile care nu sunt conforme cerințelor sunt retrase din circuit.

4.6.   Legătură: Vechimea și importanța creșterii de porcine în această zonă este atestată prin prezența unor sculpturi zoomorfe și printr-o serie de referințe la aceste animale, transcrise în registrele municipale din regiune, privind taxele percepute și produsele din carne. Creșterea porcinelor din rasa Bísaro are o importanță vitală pentru menținerea sistemelor tradiționale de producție sau a afacerilor de familie cu mici exploatații. Animalele, crescute în regim extensiv, sunt foarte bine adaptate la caracteristicile rurale ale zonei, la clima aspră din aceste localități și la alimentația specifică. Conformația carcasei, cantitatea și dispersia grăsimii, precum și gustul și aroma cărnii se află în legătură directă cu modul de creștere și cu alimentația, în special cu aportul de castane. Pe scurt: legătura produsului cu regiunea este atestată prin rasa autohtonă, prin condițiile pedoclimatice existente, prin metoda de gestionare a șeptelului, prin alimentația cu produse locale, al căror ansamblu conferă cărnii provenite de la aceste animale proprietățile organoleptice specifice.

4.7.   Organism de control:

Denumire:

Tradição e Qualidade — Associação Interprofissional para Produtos Agro-Alimentares de Trás-os-Montes

Adresă:

Av. 25 de Abril, 273 S/L

P-5370-202 Mirandela

Telefon

(351) 278 261 410

Fax

(351) 278 261 410

E-mail:

tradição-qualidade@clix.pt

Asociația Tradição e Qualidade a fost certificată ca respectând cerințele standardului 45011:2001.

4.8.   Etichetare: Oricare ar fi forma de prezentare și tipul de ambalare, fiecare bucată sau carcasă trebuie să aibă următorul marcaj, în afară de marcajele obligatorii prin lege: „Carne de Bísaro Transmontano — Denominação de Origem Protegida ”(denumire de origine protejată) sau „Carne de Porco Transmontano — Denominação de Origem Protegida ”(denumire de origine protejată). Ambalajul cărnii trebuie să conțină, printre altele, logotipul Comunității și propriul logo al produselor din Vihais, reprodus mai jos. Eticheta trebuie să cuprindă și marca de certificare, care trebuie să indice denumirea produsului și mențiune respectivă, numele organismului de control și numărul de serie al produsului.


(1)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12.