52007PC0658




[pic] | COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE |

Bruxelles, 6.11.2007

COM(2007) 658 final

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind principiile, priorităţile şi condiţiile cuprinse în Parteneriatul pentru aderarea Croaţiei şi de abrogare a Deciziei 2006/145/CE

(prezentată de Comisie)

EXPUNERE DE MOTIVE

Consiliul European de la Salonic din 19 şi 20 iunie 2003 a adoptat „Agenda de la Salonic pentru Balcanii de Vest”, care a introdus parteneriatele ca modalitate de concretizare a perspectivei europene în ţările din Balcanii de Vest.

La 20 februarie 2006, Consiliul a adoptat textul versiunii revizuite a Parteneriatului pentru aderarea Croaţiei, pe baza propunerii Comisiei prezentate la data de 9 noiembrie 2005. Parteneriatul cuprindea priorităţi pe termen mediu şi scurt. Ţările ar trebui să îndeplinească priorităţile pe termen scurt în unul sau doi ani.

Prin urmare, Comisia consideră oportună prezentarea propunerii unui parteneriat actualizat pentru Croaţia. Acest parteneriat reînnoit are ca temei dispoziţiile Regulamentului (CE) nr. 533/2004 al Consiliului din 22 martie 2004 şi ia în considerare noile evoluţii în conformitate cu cele descrise în raportul din 2007 privind progresele realizate. Priorităţile enumerate în prezentul parteneriat au fost stabilite plecând de la premisa că, pentru Croaţia, realizarea priorităţilor sau obţinerea de rezultate semnificative în anii imediat următori este un obiectiv realist.

Pentru a da curs parteneriatului pentru aderare, autorităţile competente din Croaţia ar trebui să elaboreze un plan care să conţină măsurile specifice pe care Croaţia intenţionează să le adopte în acest scop şi termenele aferente. Comisia va monitoriza, periodic, progresele înregistrate în procesul de punere în aplicare a priorităţilor.

Priorităţile parteneriatului pentru aderare constituie baza pentru programarea asistenţei financiare comunitare, care se va acorda în continuare în cadrul instrumentelor financiare relevante, în special Regulamentul (CE) nr. 1085/2006 al Consiliului din 17 iulie 2006 de instituire a unui instrument de asistenţă pentru preaderare (IPA).

Propunerea de decizie a Consiliului nu are implicaţii financiare. Având în vedere cele enunţate anterior, Comisia invită Consiliul să adopte propunerea de decizie a Consiliului anexată.

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind principiile, priorităţile şi condiţiile cuprinse în Parteneriatul pentru aderarea Croaţiei şi de abrogare a Deciziei 2006/145/CE

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunităţii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 533/2004 al Consiliului din 22 martie 2004 privind stabilirea de parteneriate în cadrul procesului de stabilizare şi asociere[1], astfel cum a fost modificat, în special articolul 2,

având în vedere propunerea Comisiei,

întrucât:

(1) Consiliul European de la Salonic din 19 şi 20 iunie 2003 a aprobat introducerea parteneriatelor ca modalitate de concretizare a perspectivei europene a ţărilor din Balcanii de Vest.

(2) Regulamentul (CE) nr. 533/2004 prevede că trebuie stabilite de către Consiliu principiile, priorităţile şi condiţiile care urmează a fi incluse în parteneriate, precum şi orice adaptări ulterioare. De asemenea, se prevede că monitorizarea parteneriatelor pentru aderare va fi asigurată prin intermediul mecanismelor instituite în cadrul procesului de stabilizare şi asociere, în special prin rapoartele anuale privind progresele realizate.

(3) Ca urmare a Parteneriatului european din 2004, Consiliul a adoptat, la 20 februarie 2006, primul Parteneriat pentru aderarea Croaţiei[2].

(4) La 3 octombrie 2005, statele membre au iniţiat negocierile cu Croaţia privind aderarea acesteia la Uniunea Europeană. Desfăşurarea negocierilor va depinde de progresele realizate de Croaţia în pregătirea pentru aderare, progrese care vor fi evaluate, inter alia , în raport cu punerea în aplicare a parteneriatului pentru aderare, revizuit periodic.

(5) În documentul Comisiei cu privire la strategia de extindere şi principalele provocări pentru perioada 2006-2007 se arăta că parteneriatele vor fi actualizate la sfârşitul anului 2007.

(6) La 12 iunie 2006, Consiliul a adoptat Regulamentul (CE) nr. 1085/2006 de instituire a unui instrument de asistenţă pentru preaderare (IPA)[3], care reînnoieşte cadrul pentru asistenţă financiară în favoarea ţărilor în curs de preaderare.

(7) Prin urmare, ar trebui adoptat un parteneriat pentru aderare revizuit, care să actualizeze parteneriatul curent, pentru a identifica priorităţile reînnoite pentru care sunt necesare acţiuni suplimentare, pe baza concluziilor din raportul 2007 privind progresele realizate de Croaţia în demersul asumat pentru integrarea în Uniunea Europeană.

(8) Pentru a se pregăti pentru aderare, Croaţia ar trebui să elaboreze un plan, care să cuprindă termene şi măsuri specifice pentru atingerea priorităţilor acestui parteneriat pentru aderare.

(9) Decizia 2006/145/CE ar trebui abrogată,

DECIDE:

Articolul 1

Principiile, priorită ţile şi condiţiile înscrise în Parteneriatul pentru aderarea Croaţiei sunt prezentate în anexă.

Articolul 2

Punerea în aplicare a parteneriatului pentru aderare se examinează şi se monitorizează atât prin mecanismele instituite în cadrul procesului de stabilizare şi asociere cât şi de către Consiliu pe baza rapoartelor anuale ale Comisiei.

Articolul 3

Decizia 2006/145/CE se abrogă.

Articolul 4

Prezenta decizie intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene .

Adoptată la Bruxelles,

Pentru Consiliu

Preşedintele

ANEXĂ: CROA ŢIA – PARTENERIAT PENTRU ADERARE 2007

1. INTRODUCERE

Versiunea revizuită a parteneriatului pentru aderare propus actualizează primul parteneriat, pe baza concluziilor din raportul Comisiei din 2007 privind progresele realizate de Croaţia. Sunt reiterate domeniile de acţiune prioritare şi sunt identificate noi priorităţi. Priorităţile noi sunt adaptate la nevoile specifice şi la stadiul de pregătire al ţării şi vor fi actualizate, dacă este cazul. Croaţia ar trebui să elaboreze un plan, care să cuprindă termene şi măsuri specifice pentru atingerea priorităţilor parteneriatului pentru aderare. Parteneriatul pentru aderare prevede, de asemenea, orientări privind asistenţa financiară ce urmează să fie acordată ţării.

2. PRINCIPII

Procesul de stabilizare şi asociere rămâne cadrul în care se înscrie parcursul european al ţărilor din Balcanii de Vest până la aderarea viitoare a acestora. Principalele priorităţi identificate pentru Croaţia se referă la capacitatea acestei ţări de a îndeplini criteriile definite de Consiliul European de la Copenhaga în 1993 şi condiţiile instituite prin procesul de stabilizare şi asociere, în special condiţiile definite de Consiliu în concluziile sale din 29 aprilie 1997 şi, respectiv, 21 şi 22 iunie 1999, în declaraţia finală a Reuniunii la nivel înalt de la Zagreb din 24 noiembrie 2000, în Agenda de la Salonic, precum şi cerinţele cadrului de negociere adoptat de Consiliu la 3 octombrie 2005.

3. PRIORITĂŢI

Priorităţile enumerate în prezentul parteneriat pentru aderare au fost stabilite plecând de la premisa că, pentru Croaţia, realizarea priorităţilor sau obţinerea de rezultate semnificative în anii imediat următori este un obiectiv realist. Priorităţile se referă atât la legislaţie, cât şi la punerea în aplicare a acesteia.

Dată fiind necesitatea de a stabili priorităţi, este important a preciza că Croaţia va trebui să îndeplinească şi alte sarcini care ar putea deveni prioritare în cadrul oricărui alt viitor parteneriat, avându-se în vedere progresele realizate de Croaţia.

În cadrul priorităţilor, priorităţile esenţiale au fost identificate şi grupate în partea de început a secţiunii de mai jos. Ordinea în care sunt enumerate aceste priorităţi esenţiale nu presupune o clasificare în funcţie de importanţă.

Priorităţi esenţiale

- Asigurarea punerii în aplicare, în mod corespunzător, a tuturor angajamentelor asumate prin Acordul de stabilizare şi asociere.

- Actualizarea şi punerea în aplicare a strategiei şi a planului de acţiune pentru reforma sistemului judiciar; accelerarea reformei în administraţia publică.

- Actualizarea şi punerea în aplicare a programului anticorupţie şi a planurilor de acţiune conexe, asigurarea unor acţiuni mai coordonate şi proactive pentru a preveni, identifica şi instrumenta cazurile de corupţie, în special la nivel înalt.

- Punerea în aplicare a legii constituţionale privind statutul minorităţilor naţionale, acordând o atenţie specială dispoziţiilor de garantare a reprezentării proporţionale a minorităţilor în ocuparea forţei de muncă. Luarea unor măsuri cu o sferă de aplicare mai amplă pentru a combate discriminarea în sectorul public.

- Finalizarea procesului de repatriere a refugiaţilor; soluţionarea definitivă a tuturor cazurilor de atribuire de locuinţe pentru foştii deţinători ai drepturilor de folosinţă/închiriere; finalizarea procesului de reconstruire şi restituire a imobilelor şi oferirea posibilităţii de a prezenta noi cereri de reconstituire a vechimii în muncă.

- Continuarea eforturilor care au ca obiectiv reconcilierea cetăţenilor din regiune şi consolidarea eforturilor pentru a găsi soluţii definitive la problemele bilaterale nerezolvate, în special în ceea ce priveşte frontierele.

- Menţinerea cooperării depline cu Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie şi asigurarea integrităţii procedurilor penale naţionale privind crimele de război.

- Ameliorarea mediului de afaceri şi a potenţialului de creştere economică, în special prin reducerea subvenţiilor, restructurarea marilor întreprinderi care înregistrează pierderi şi creşterea eficienţei cheltuielilor publice.

Criterii politice

Democraţia şi statul de drept

Administraţia publică

- Aplicarea integrală a măsurilor de reformă a administraţiei publice în materie de proceduri administrative, recrutare, promovare, formare şi depolitizare; o mai bună gestionare a resurselor umane în domeniul administraţiei publice.

Sistemul judiciar

- Reducerea semnificativă a numărului de cazuri nesoluţionate în instanţă şi asigurarea unei durate rezonabile a procedurilor judiciare.

- Raţionalizarea organizării instanţelor, inclusiv introducerea sistemelor moderne de tehnologie a informaţiei.

- Instituirea, în sectorul judiciar, a unui sistem deschis, echitabil şi transparent de recrutare, evaluare şi promovare, consolidarea profesionalismului prin programe de formare de bună calitate, inclusiv în domeniul dreptului comunitar.

- Adoptarea unor măsuri pentru a asigura executarea deplină şi corectă a hotărârilor judecătoreşti.

Politica anticorupţie

- Continuarea activităţii de elaborare a codurilor de conduită/deontologice pentru funcţionari şi reprezentanţii aleşi, precum şi a planurilor de acţiune pentru prevenirea corupţiei în cadrul agenţiilor relevante de aplicare a legii (poliţia de frontieră, poliţia, vama, sistemul judiciar). Crearea, în cadrul serviciilor vizate, a unor unităţi specializate în combaterea faptelor de corupţie, cu instituirea unui mecanism adecvat de coordonare între acestea şi alocarea resurselor şi a formării profesionale necesare.

- Adoptarea unor măsuri pentru a garanta aplicarea uniformă a cadrului juridic în materie de luptă împotriva corupţiei. Asigurarea respectării standardelor stabilite prin instrumentele internaţionale, cu instituirea măsurilor legislative şi administrative corespunzătoare.

- Luarea unor acţiuni concrete pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la încadrarea faptelor de corupţie ca infracţiune penală gravă.

Drepturile omului şi protecţia minorităţilor

- Asigurarea accesului la justiţie şi la asistenţă juridică, alocarea resurselor bugetare corespunzătoare.

- Promovarea respectării şi a protecţiei minorităţilor în conformitate cu legislaţia internaţională şi cu cele mai bune practici ale statelor membre UE.

- Încurajarea unei atitudini de toleranţă faţă de minorităţile sârbă şi romă şi luarea de măsuri pentru a proteja persoanele care aparţin minorităţilor şi care pot face obiectul ameninţărilor sau actelor de discriminare, ostilitate sau violenţă.

- Continuarea aplicării strategiei şi a planului de acţiune pentru protecţia şi integrarea minorităţii rome şi asigurarea disponibilităţii resurselor necesare, în special în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă, educaţia şi locuinţele.

- Adoptarea şi punerea în aplicare a unei strategii generale pentru combaterea discriminării.

Aspecte regionale şi obligaţii internaţionale

- Asigurarea integrităţii procedurilor privind crimele de război, în special punând capăt defavorizării sârbilor pe criterii etnice, inclusiv prin aplicarea unui standard uniform de răspundere penală şi asigurarea unei siguranţe sporite pentru martori şi informatori.

- Asigurarea coordonării şi cooperării adecvate între toate autorităţile competente la nivel central şi local cu privire la aspecte legate de returnarea refugiaţilor.

- Intensificarea eforturilor pentru a rezolva cu vecinii toate problemele care decurg din pierderea drepturilor de folosinţă şi închiriere.

- Crearea condiţiilor sociale şi economice pentru îmbunătăţirea climatului de reintegrare a repatriaţilor şi acceptarea repatriaţilor de către comunităţile gazdă, inclusiv prin programe de dezvoltare regională în zonele afectate.

- Contribuirea la consolidarea cooperării regionale, inclusiv prin promovarea procesului de tranziţie de la pactul de stabilitate la un cadru de cooperare cu o dimensiune preponderent regională şi punerea în aplicare efectivă a Acordului de Liber Schimb Central-European (CEFTA).

- Aplicarea integrală a acordurilor cu ţările învecinate, în special a celor privind lupta împotriva criminalităţii organizate, gestionarea frontierelor şi readmisia, cooperarea transfrontalieră, cooperarea judiciară şi poliţienească, inclusiv în materie de crime de război; încheierea unor astfel de acorduri în cazul în care sunt în etapa de proiect.

- Aplicarea în continuare a acordului trilateral din iunie 2004, până în momentul în care se ajunge la un acord cu privire la zona declarată unilateral de Croaţia ca zonă ecologică şi de pescuit protejată.

Criterii economice

- Aplicarea în continuare a unor politici sectoriale prudente în materie fiscală, monetară şi financiară cu scopul de a susţine stabilitatea macroeconomică, inclusiv un nivel redus al inflaţiei, stabilitatea ratelor de schimb şi reducerea suplimentară a ponderii cheltuielilor publice în PIB, precum şi a ponderii deficitului şi datoriei publice în PIB.

- Continuarea reformelor instituţionale în sectorul finanţelor publice în vederea consolidării transparenţei fiscale şi îmbunătăţirii eficienţei şi transparenţei gestionării datoriei publice, precum şi finalizarea modificării prevăzute pentru raportările bugetare pentru conformitate cu principiile SEC 95 (Sistemului European de Conturi).

- Aplicarea în continuare a reformelor globale în sistemul sanitar pentru a evita acumularea de noi arierate de plată în sistemul sanitar şi pentru a ameliora eficienţa cheltuielilor din sectorul sănătăţii. Continuarea reformei privind securitatea socială. Garantarea viabilităţii financiare pentru primul pilon al sistemului de pensii prin reforme parametrice adecvate.

- Facilitarea în continuare a intrării societăţilor comerciale pe piaţă prin reducerea suplimentară a duratei, procedurilor şi costurilor necesare pentru crearea unei societăţi comerciale. Ameliorarea procedurilor de faliment pentru a accelera ieşirea de pe piaţă.

- Ameliorarea cadrului instituţional pentru privatizare în vederea accelerării semnificative a procesului de privatizare a societăţilor comerciale care fac parte din Fondul de stat pentru privatizare. Continuarea demersurilor de restructurare a întreprinderilor deţinute de stat care înregistrează pierderi şi a sistemului feroviar pentru a reduce cuantumul subvenţiilor acordate sectorului întreprinderilor ca pondere în PIB.

- Ameliorarea structurilor de stimulare şi a flexibilităţii pe piaţa muncii pentru a creşte participarea şi gradul de ocupare a forţei de muncă.

Capacitatea de asumare a obligaţiilor care decurg din statutul de stat membru

Capitolul 1: Libera circulaţie a mărfurilor

- Adoptarea şi punerea în aplicare a cadrului legislativ orizontal pentru a completa infrastructura necesară şi a asigura separarea atribuţiilor între diferitele funcţii (reglementare, standardizare, acreditare, metrologie, evaluarea conformităţii şi supravegherea pieţei).

- Adoptarea şi punerea în aplicare a unei strategii generale pentru transpunerea şi aplicarea legislaţiei comunitare pentru organizaţiile orizontale relevante (standardizare, acreditare, metrologie şi supravegherea pieţei) şi în sectoarele individuale, consolidarea capacităţii administrative.

- Adoptarea şi punerea în aplicare a planului de acţiune pentru asigurarea compatibilităţii cu articolele 28-30 din Tratatul CE, inclusiv introducerea clauzelor de recunoaştere reciprocă.

- Continuarea procesului de adoptare a standardelor europene. Continuarea preparativelor pentru a întruni criteriile necesare statutului de membru al organismelor de standardizare.

- Finalizarea activităţii de transpunere a directivelor „abordarea veche” şi „abordarea nouă”.

Capitolul 2: Libera circulaţie a lucrătorilor

- Eliminarea tuturor măsurilor discriminatorii faţă de lucrătorii migranţi din UE şi faţă de cetăţenii UE.

- Consolidarea structurilor administrative pentru coordonarea sistemelor de securitate socială.

Capitolul 3: Dreptul de stabilire şi libertatea de a presta servicii

- Finalizarea procesului de aliniere a legislaţiei la acquis în materie de recunoaştere a calificărilor profesionale pentru cetăţenii din UE, modificarea legislaţiei existente pentru a elimina cerinţele existente cu privire la naţionalitate, limbă, stabilire sau licenţe comerciale pentru furnizorii de servicii din Uniunea Europeană.

Capitolul 4: Libera circulaţie a capitalului

- Finalizarea procesului de instituire a unui sistem eficient de combatere a spălării banilor, în special prin asigurarea faptului că agenţiile de aplicare a legii sunt deplin operaţionale, dispun de resurse suficiente şi sunt bine coordonate cu agenţiile omoloage de pe plan naţional şi internaţional.

- Înregistrarea de progrese suplimentare în eliminarea ultimelor restricţii cu privire la mişcările de capital; eliminarea tuturor restricţiilor la achiziţionarea de bunuri imobiliare de către resortisanţii Uniunii Europene în conformitate cu Acordul de stabilizare şi asociere şi garantarea că toate cererile de autorizare a achiziţionării de bunuri imobiliare depuse în acest timp de resortisanţii UE sunt tratate rapid.

Capitolul 5: Achiziţii publice

- Învestirea unei organizaţii cu responsabilităţi în achiziţiile publice cu sarcina de a garanta o politică consecventă şi de a supraveghea aplicarea acesteia în toate domeniile legate de achiziţiile publice.

- Adoptarea şi punerea în aplicare a unei strategii generale, cu termene şi etape principale în materie de aliniere legislativă şi de construire a capacităţii, în toate domeniile aferente achiziţiilor publice (contracte publice, concesii, parteneriate public-privat), precum şi în materie de proceduri şi organe de revizuire. Consolidarea mecanismelor de punere în aplicare a legii de care dispun organele de revizuire.

Capitolul 6: Drept comercial

- Alinierea la acquis a legii privind societăţile comerciale şi finalizarea alinierii la directiva privind ofertele publice de achiziţie.

- Alinierea la acquis a legislaţiei contabile şi a legislaţiei privind auditul. Consolidarea cadrului instituţional relevant.

Capitolul 7: Legea privind proprietatea intelectuală

- Finalizarea procesului de aliniere la acquis a legislaţiei privind drepturile de autor şi drepturile conexe şi asigurarea punerii în aplicare a legii privind drepturile de proprietate intelectuală prin consolidarea capacităţii administrative a organelor relevante.

- Obţinerea unor rezultate satisfăcătoare în materie de anchetare, instrumentare şi tratament juridic al cazurilor de piraterie şi contrafacere.

Capitolul 8: Politica de concurenţă

- Adoptarea unui program naţional de restructurare pentru sectorul siderurgiei care să asigure viabilitatea şi respectarea normelor UE în materie de ajutoare de stat. Adoptarea planurilor individuale de restructurare pentru fiecare şantier naval în dificultate şi includerea acestor planuri într-un program naţional de restructurare, în conformitate cu normele Uniunii Europene în materie de ajutoare de stat.

- Finalizarea procesului de aliniere a legislaţiei la normele UE în materie de ajutoare de stat cu caracter fiscal şi asigurarea conformităţii tuturor sistemelor de ajutoare identificate în inventarul privind ajutoarele de stat şi declarate ca fiind incompatibile cu normele comunitare. Adoptarea hărţii ajutoarelor cu caracter regional.

- Adoptarea măsurilor legislative care permit un control antitrust eficient, în special în ceea ce priveşte stabilirea amenzilor şi controlul judiciar.

Capitolul 9: Servicii financiare

- Finalizarea procesului de transpunere a acquis -ului în materie de cerinţe de capital, instituţii emitente de monedă electronică, conglomerate financiare, lichidare şi reorganizare, conturi bancare, conturile sucursalelor şi sistemele de garantare a depozitelor.

- Finalizarea procesului de aliniere a legislaţiei în ceea ce priveşte marjele de solvabilitate, supravegherea sectorului asigurărilor, intermedierea în reasigurare şi asigurare, infrastructura pieţei financiare, piaţa investiţiilor şi piaţa titlurilor de valoare.

- Instituirea unui sistem de indemnizare a investitorului în conformitate cu acquis- ul . Prezentarea de dovezi cu privire la punerea în aplicare a cerinţelor prudenţiale prin evidenţierea rezultatelor obţinute.

Capitolul 10: Societatea informaţională şi mass-media

- Finalizarea procesului de aliniere a legislaţiei în materie de comunicaţii electronice, comerţ electronic, semnături electronice, mijloacele de comunicare electronice şi siguranţa informaţiei la acquis şi la directiva „Televiziunea fără frontiere”.

- Asigurarea unei capacităţi administrative suficiente pentru a pune în aplicare acquis -ul, în special în domeniul comunicaţiilor electronice, şi evidenţierea rezultatelor obţinute în punerea în aplicare a obligaţiilor cu privire la operatorii cu o putere de piaţă semnificativă şi a drepturilor noilor veniţi pe piaţa comunicaţiilor electronice, inclusiv drepturile de trecere, de colocare şi de partajare a infrastructurii.

- Finalizarea revizuirii prevăzute pentru legislaţia privind mijloacele audiovizuale de comunicare pe bază de consultare publică, pentru a asigura independenţa normativă şi pentru a preveni amestecul politic nejustificat.

Capitolul 11: Agricultură şi dezvoltare rurală

- Consolidarea structurilor şi a capacităţii administrative necesare pentru a pune în aplicare politicile de piaţă şi de dezvoltare rurală, inclusiv culegerea şi prelucrarea datelor agricole.

- Instituirea unui registru al plantaţiilor viticole în conformitate cu standardele UE.

- Continuarea pregătirilor în vederea instituirii unor organe de plată eficiente şi solide din punct de vedere financiar pentru gestionarea şi controlul fondurilor agricole, în conformitate cu cerinţele UE şi cu standardele internaţionale de audit.

Capitolul 12: Siguranţa alimentelor, politica veterinară şi fitosanitară

- Ameliorarea semnificativă a procesului de aliniere a legislaţiei din domeniul siguranţei alimentelor, veterinar şi fitosanitar, consolidarea structurilor necesare de punere în aplicare, inclusiv a serviciilor de control şi inspecţie.

- Asigurarea instituirii unor sisteme conforme în sectorul siguranţei alimentelor, veterinar şi fitosanitar, inclusiv a unui sistem de identificare a animalelor şi de înregistrare a mişcărilor acestora, tratarea subproduselor de origine animală, modernizarea unităţilor agroalimentare, bunăstarea animalelor, programe de combatere a bolilor la animale, controlul animalelor şi produselor de origine animală la punctele de verificare de la frontiere, controlul fitosanitar, autorizarea produselor fitosanitare şi controlul reziduurilor acestora, precum şi calitatea seminţelor şi a materialului vegetal săditor.

Capitolul 13: Pescuit

- Consolidarea structurilor administrative şi, în special, a structurilor de inspecţie în domeniul politicii de pescuit şi ameliorarea colectării datelor cu privire la capturi şi debarcări.

- Finalizarea registrului informatizat al navelor de pescuit şi instituirea unui sistem de monitorizare a navelor prin satelit.

Capitolul 14: Politica în domeniul transporturilor

- Finalizarea procesului de aliniere la acquis -ul comunitar şi consolidarea capacităţii administrative în domeniul transportului rutier (inclusiv punerea în aplicare a tahografului digital), aviaţiei şi transportului maritim, precum şi în domeniul transportului pe căile navigabile interioare, în special în ceea ce priveşte siguranţa navigaţiei şi serviciile de informaţii fluviale.

- Adoptarea normelor de punere în aplicare în domeniul transportului feroviar, în special a dispoziţiilor privind interoperabilitatea şi alocarea independentă a capacităţilor. Publicarea versiunii definitive a documentului de referinţă privind reţelele.

- Punerea în aplicare a primei etape de tranziţie a Acordului privind instituirea unui spaţiu aerian comun european şi ratificarea acestuia.

Capitolul 15: Energie

- Îndeplinirea obligaţiilor care decurg din Tratatul privind instituirea unei Comunităţi a Energiei.

- Consolidarea capacităţii administrative şi finalizarea alinierii la acquis -ul comunitar în domeniul securităţii furnizării energiei, al eficienţei energetice şi al surselor de energie regenerabilă, al pieţei energetice interne (electricitate şi gaz) şi al energiei nucleare.

Capitolul 16: Fiscalitate

- Accelerarea alinierii legislaţiei fiscale la acquis , acordând o atenţie specială includerii zonelor libere în sfera de aplicare teritorială a regimului privind taxa pe valoarea adăugată, eliminarea cotelor zero pentru taxa pe valoarea adăugată, eliminarea impozitării discriminatorii a ţigaretelor şi armonizarea în continuare a regimului accizelor.

- Consolidarea semnificativă a capacităţii de punere în aplicare a legii a administraţiilor fiscale şi vamale, în special în ceea ce priveşte funcţiile de colectare şi control, precum şi elaborarea sistemelor informatice necesare; continuarea activităţii de creare a unui serviciu pentru accize funcţional, care dispune de personal adecvat; simplificarea procedurilor şi întărirea controalelor pentru instrumentarea eficientă a cazurilor de fraudă fiscală.

- Aderarea la principiile codului de conduită în domeniul fiscalităţii societăţilor comerciale, asigurând conformitatea noilor măsuri fiscale cu aceste principii.

Capitolul 17: Uniunea economică şi monetară

- Alinierea cadrului juridic pentru a asigura independenţa deplină a băncii centrale şi pentru a permite integrarea deplină a băncii centrale în Sistemul European al Băncilor Centrale.

Capitolul 18: Statistică

- Consolidarea capacităţii administrative a Institutului de Statistică, reformarea birourilor regionale şi îmbunătăţirea coordonării cu alţi producători de statistici oficiale.

- Dezvoltarea în continuare a statisticilor agricole, macroeconomice şi de afaceri.

Capitolul 19: Politica socială şi ocuparea forţei de muncă

- Alinierea în continuare la acquis şi consolidarea structurilor administrative şi de aplicare a legii conexe, inclusiv a inspectoratelor de muncă, în asociere cu partenerii sociali.

- Aplicarea eficientă a Memorandumului comun în domeniul incluziunii sociale (JIM) şi, odată adoptat, a Documentului comun de evaluare a priorităţilor politicii de ocupare (JAP).

Capitolul 20: Politica privind întreprinderile şi industria

- Punerea în aplicare a unei strategii generale de politică industrială, cu accent deosebit pe restructurarea sectoarelor cheie şi a societăţilor comerciale individuale care înregistrează pierderi, inclusiv sectorul siderurgiei şi al construcţiilor navale.

Capitolul 21: Reţele transeuropene

- Creşterea interconexiunilor de gaz şi electricitate cu ţările învecinate.

Capitolul 22: Politica regională şi coordonarea instrumentelor structurale

- Adoptarea şi iniţierea procesului de punere în aplicare a unui plan de acţiune care stabileşte obiective clare şi termene aferente pentru a întruni cerinţele normative şi operaţionale care derivă din politica de coeziune a Comunităţii, inclusiv consolidarea capacităţii la nivel central, regional şi local.

- Asigurarea separării clare a responsabilităţilor, consolidarea capacităţii şi a coordonării între autorităţile/structurile desemnate pentru punerea în aplicare, inclusiv autorităţile locale.

- Adoptarea legii privind dezvoltarea regională.

- Întărirea capacităţii de programare, pregătire a proiectelor, monitorizare, evaluare şi gestionare financiară şi control, în special a ministerelor de resort, pentru a pune în aplicare programele UE de preaderare ca o etapă pregătitoare pentru politica de coeziune a Comunităţii.

Capitolul 23: Sistemul judiciar şi drepturile fundamentale

- Aplicarea în continuare a legislaţiei naţionale privind protecţia datelor cu caracter personal în conformitate cu acquis -ul şi asigurarea monitorizării şi a punerii în aplicare eficiente.

- Pentru alte priorităţi, a se vedea secţiunea cu privire la criteriile politice.

Capitolul 24: Justiţie, libertate şi securitate

- Finalizarea procesului de revizuire a legislaţiei cheie pentru a o alinia la acquis -ul Schengen; extinderea, la nivel local, a investiţiilor în echipamente informatice şi formarea profesională suplimentară pentru forţele de poliţie.

- Continuarea pregătirilor pentru a pune în aplicare acquis -ul Schengen prin creşterea numărului de efective şi a formării profesionale pentru poliţiştii de frontieră, investirea suplimentară în echipamente, inclusiv extinderea sistemul naţional de informaţii cu privire la gestionarea graniţelor şi asigurarea compatibilităţii acestuia cu Sistemul de informaţii Schengen de a doua generaţie (SIS II). Îmbunătăţirea capacităţii administrative şi de punere în aplicare a legii a poliţiei de frontieră prin consolidarea cooperării între agenţii.

- Alinierea în continuare a legislaţiei la politica UE în materie de vize, inclusiv introducerea elementelor biometrice de identificare în documentele de călătorie şi pregătirea pentru Sistemul de Informaţii privind Vizele.

- Introducerea legislaţiei secundare pentru a pune în aplicare legea privind azilul şi legea privind regimul străinilor.

- Asigurarea compatibilităţii legislaţiei cu acquis -ul în cooperarea judiciară în materie civilă şi penală, consolidarea capacităţii sistemului judiciar de punere în aplicare a acquis -ului.

Capitolul 25: Ştiinţă şi cercetare

- Asigurarea capacităţii adecvate pentru a pune în aplicare proiectele de cercetare finanţate de UE.

- Continuarea procesului de adoptare şi punere în aplicare a acţiunilor menite să faciliteze integrarea în spaţiul european de cercetare.

Capitolul 26: Educaţie şi cultură

- Asigurarea capacităţii adecvate pentru a gestiona programul „Formarea continuă” şi programul „Tineretul în acţiune”.

- Alinierea la acquis în materie de nediscriminare între resortisanţii UE şi croaţi în ceea ce priveşte accesul la educaţie, precum şi la directiva privind educaţia copiilor lucrătorilor migranţi.

Capitolul 27: Mediul înconjurător

- Continuarea activităţii de transpunere şi punere în aplicare a acquis -ului comunitar, cu accent deosebit pe gestionarea deşeurilor, calitatea apei, calitatea aerului, protecţia naturii, precum şi pe prevenirea şi reducerea integrată a poluării.

- Adoptarea şi punerea în aplicare a unui plan global pentru a institui capacitatea administrativă necesară şi pentru a aloca resursele financiare necesare în vederea aplicării acquis -ului în domeniul mediului.

- Creşterea investiţiilor în infrastructura de mediu, cu accent, în special, pe colectarea şi tratarea apelor reziduale, a distribuirii apei potabile şi a gestionării deşeurilor.

- Iniţierea punerii în aplicare a Protocolului de la Kyoto.

- Asigurarea integrării cerinţelor de protecţie a mediului înconjurător în definirea şi punerea în aplicare a altor politici sectoriale şi promovarea dezvoltării durabile.

Capitolul 28: Protecţia consumatorului şi a sănătăţii

- Alinierea în continuare a legislaţiei la acquis -ul în materie de protecţie a consumatorilor şi a sănătăţii, inclusiv în domeniul ţesuturilor, celulelor şi tutunului, precum şi asigurarea structurilor administrative adecvate şi a capacităţii de punere în aplicare a legii.

- În domeniul sănătăţii mintale, dezvoltarea serviciilor de proximitate ca alternativă la instituţionalizare şi asigurarea alocării de resurse financiare suficiente pentru îngrijirea sănătăţii mintale.

Capitolul 29: Uniunea vamală

- Continuarea procesului de adoptare a legislaţiei într-un număr limitat de domenii în care trebuie continuat procesul de aliniere, în special în ceea ce priveşte regulile de origine nepreferenţiale şi aplicarea comisioanelor.

- Punerea în aplicare, în mod consecvent şi omogen, a regulilor vamale în toate birourile vamale, în special în domeniul prelucrării declaraţiilor, originii, procedurilor simplificate, contrafacerii, selectivităţii verificărilor; asigurarea punerii în aplicare a unor proceduri de analiză a riscului, moderne şi consecvente, în toate birourile.

- Pe baza unei strategii generale şi consecvente, realizarea de progrese suficiente în dezvoltarea tuturor sistemelor informatice de interconexiune.

Capitolul 30: Relaţii externe

- Pregătirea în vederea alinierii tuturor acordurilor internaţionale relevante încheiate cu ţări terţe şi consolidarea capacităţilor administrative şi de control pentru politica comercială comună.

Capitolul 31: Politica externă, de securitate şi apărare

- Consolidarea mecanismelor de punere în aplicare şi de realizare a controlului armelor şi ameliorarea în continuare a capacităţii de aplicare integrală a politicii externe şi de securitate comună şi a politicii europene de securitate şi apărare.

Capitolul 32: Control financiar

- Adoptarea şi punerea în aplicare a legislaţiei privind controlul intern al finanţelor publice şi a politicilor aferente, însoţite de capacitatea adecvată de punere în aplicare.

- Protejarea independenţei funcţionale şi financiare a instituţiei naţionale de audit prin intermediul dispoziţiilor constituţionale modificate sau ale legislaţiei naţionale cu efect echivalent, adoptarea şi punerea în aplicare a legislaţiei normative necesare.

- Alinierea codului penal atât la acquis -ul privind protejarea intereselor financiare ale UE, cât şi la convenţia privind protejarea intereselor financiare şi protocoalele acesteia.

- Instituirea unui serviciu de coordonare performant şi eficient pentru a garanta îndeplinirea obligaţiilor care derivă din Tratatul CE [articolul 280 alineatul (3)] şi aplicarea acquis -ului cu privire la verificările şi inspecţiile la faţa locului efectuate de către Comisie, în special obligaţia de a acorda asistenţă inspectorilor Comisei.

- Adoptarea de măsuri legislative şi administrative pentru a respecta acquis -ul în materie de protejare a monedei euro împotriva contrafacerii.

Capitolul 33: Dispoziţii financiare şi bugetare

- Creşterea capacităţii administrative şi pregătirea normelor procedurale pentru a asigura, din momentul aderării, calcularea corectă, estimarea, încasarea, plata, verificarea şi raportarea către Uniunea Europeană a resurselor proprii.

4. PROGRAMAREA

Asistenţa comunitară se acordă în temeiul instrumentului de preaderare (IPA), iar pentru programele adoptate înainte de 2007, în temeiul Regulamentului (CE) nr. 2666/2000 al Consiliului din 5 decembrie 2000 (regulamentul CARDS)[4]. În consecinţă, prezenta decizie nu va avea implicaţii financiare. Acordurile de finanţare constituie temeiul juridic pentru punerea în aplicare a programelor concrete.

De asemenea, Croaţia poate avea acces la finanţarea acordată prin programele multinaţionale şi orizontale.

5. CONDIŢIONARE

Asistenţa în favoarea ţărilor din Balcanii de Vest este condiţionată de noile progrese realizate în respectarea criteriilor de la Copenhaga şi în îndeplinirea cerinţelor Acordului de stabilizare şi asociere, precum şi a priorităţilor specifice ale prezentului parteneriat pentru aderare. Nerespectarea acestor condiţii ar putea avea drept consecinţă adoptarea de către Consiliu a măsurilor corespunzătoare în temeiul articolului 21 din Regulamentul (CE) nr. 1085/2006 al Consiliului sau, în cazul programelor anterioare anului 2007, în temeiul articolului 5 din Regulamentul (CE) nr. 2666/2000. De asemenea, asistenţa face obiectul condiţiilor definite de către Consiliu în concluziile sale din 29 aprilie 1997, în special în ceea ce priveşte angajamentul beneficiarilor de a efectua reforme democratice, economice şi instituţionale. În programele anuale individuale sunt incluse şi condiţiile specifice. Deciziile de finanţare vor fi urmate de un acord de finanţare semnat cu Croaţia.

6. MONITORIZARE

Punerea în aplicare a parteneriatului pentru aderare este examinată în cadrul procesului de stabilizare şi asociere, inclusiv prin rapoartele anuale prezentate de Comisie în contextul dialogului politic şi economic, precum şi pe baza informaţiilor prezentate conferinţei pentru aderare.

[1] JO L 86, 24.3.2004, p. 1. Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 269/2006 (JO L 47, 17.2.2006, p. 7).

[2] Decizia 2006/145/CE a Consiliului din 20 februarie 2006 privind principiile, priorităţile şi condiţiile cuprinse în Parteneriatul de aderare a Croaţiei (JO L 55, 25.2.2006, p. 30).

[3] JO L 210, 31.7.2006, p. 82.

[4] JO L 306, 7.12.2000, p. 1. Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 2112/2005 (JO L 344, 27.5.2005).