16.2.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 44/120


Avizul Comitetului Economic și Social European privind „Propunerea de directivă a Consiliului de modificare a Directivei 2006/112/CEE în ceea ce privește anumite dispoziții temporare referitoare la cotele taxei pe valoare adăugată”

COM(2007) 381 final — SEC(2007) 910

(2008/C 44/26)

La 27 iulie 2007, în conformitate cu articolul 95 din Tratatul de instituire a Comunității Europene, Consiliul a hotărât să consulte Comitetul Economic și Social European cu privire la propunerea sus-menționată.

Secțiunea pentru uniunea economică și monetară și coeziune economică și socială, însărcinată cu pregătirea lucrărilor Comitetului pe această temă, și-a adoptat avizul la 8 octombrie 2007. Raportor: dl Burani.

În cea de-a 439-a sesiune plenară, care a avut loc la 24 și 25 octombrie 2007 (ședința din 24 octombrie), Comitetul Economic și Social European a adoptat prezentul aviz cu 154 voturi pentru, 0 voturi împotrivă și 4 abțineri.

Concluzii și recomandări

Expunere de motive

1.   Sinteza propunerii

1.1

Comisia a lansat o amplă dezbatere pe tema utilizării cotelor TVA reduse, care a debutat prin publicarea unei comunicări către Consiliu și Parlamentul European (1). Obiectivul principal al acestui exercițiu îl constituie pregătirea terenului pentru o nouă directivă care propune soluții acceptabile și durabile la nivel global în ceea ce privește cotele reduse. „Cotele reduse” sunt cote inferioare cotei TVA obișnuite (15 %).

1.2

În Comunicarea publicată în aceeași zi ca și propunerea, Comisia afirmă că „identificarea unei direcții de acțiune acceptabile va necesita mult timp”. Până atunci, se pune însă problema derogărilor temporare acordate statelor membre care au aderat recent la UE. Aceste derogări expiră la diverse date între iunie 2007 și 1 ianuarie 2010 (articolele 123-130 din directiva privind TVA) (2). Cea mai simplă soluție, adoptată în propunerea Comisiei, este de a propune prelungirea acestor derogări până la sfârșitul lui 2010; această prelungire nu ar fi generală, ci s-ar limita la anumite bunuri sau servicii. Astfel, sfârșitul acestor derogări ar coincide cu cel al aplicării cotei standard minime de 15 % și cu încheierea experimentului privind aplicarea unor cote TVA reduse în cazul anumitor servicii cu utilizare intensivă a forței de muncă.

1.3

Prelungirea este acordată pentru anumite servicii cu utilizare intensivă a forței de muncă (sectorul locuințelor, cel al alimentației publice etc.) și, în cazul anumitor țări, pentru bunuri care au o importanță socială deosebită (produse alimentare, cărți și periodice de specialitate, produse farmaceutice etc.). Această alegere se justifică prin faptul că cota TVA redusă va continua probabil să se aplice tuturor țărilor, inclusiv după definirea de noi reguli. Derogările care intră în conflict cu buna funcționare a pieței interne nu se prelungesc (produse agricole).

1.4

Produsele excluse din domeniul de aplicare al acestei prelungiri sunt în special cărbunele și energia pentru încălzire. Derogările incluse în diversele Acte de aderare se apropie de sfârșit (în 2007 sau 2008) și nu se prevede nici o prelungire. Pe lângă aceasta, taxarea surselor de energie constituie un capitol aparte care este analizat în prezent; atunci când vor fi găsite soluții, acestea ar trebui aplicate tuturor statelor membre.

2.   Observații generale

2.1

Directiva 2006/112/CE stabilea o serie de derogări  (3) pentru statele membre care au aderat la UE înainte de 2001. Aceste derogări sunt valabile fără limită de timp, sau, mai precis, până la intrarea în vigoare a „«sistemului definitiv» aplicabil tranzacțiilor intracomunitare”. În situația actuală și pe baza experienței, este puțin probabilă introducerea unui sistem definitiv pe termen scurt sau mediu. Astfel, derogările acordate „vechilor” state membre riscă să se prelungească practic la infinit, în timp ce „noile” state membre ar fi dezavantajate prin expirarea termenelor negociate în cadrul Actelor de aderare. Pe lângă aceasta, unele state membre sunt autorizate să aplice cote reduse în cazul serviciilor furnizate pe plan local (4) până la sfârșitul anului 2010, în timp ce altele nu au această posibilitate. Această situație nu se justifică.

2.2

Propunerea de directivă reprezintă o soluție de tranziție, care va permite statelor membre care au aderat recent la UE să beneficieze de condiții fundamental egale cu cele ale celorlalte state membre, cel puțin până la 31 decembrie 2010. Comisia speră că, până la acea dată, Consiliul va fi adoptat noua directivă, care să reglementeze toate categoriile de derogări, așa cum se recomandă în cadrul comunicării.

3.   Observații speciale

3.1

CESE felicită Comisia pentru activitatea sa, atât în ceea ce privește propunerea de directivă, pe care o susține fără rezerve, cât și în ceea ce privește publicarea unei comunicări care anunță definirea unei structuri de „derogări” coerente cu principiile pieței unice și cu Strategia Lisabona. CESE va emite un aviz specific privind această comunicare, în scopul de a contribui la dezbatere într-un mod constructiv.

3.2

Însă, având în vedere experiențele anterioare, este justificată temerea că interesul general de a se ajunge la un acord rapid privind propunerea de directivă va trece pe plan secundar față de apărarea unor interese și politici individuale. CESE speră ca această temere să se dovedească nefondată. Din punctul de vedere al corectitudinii tehnice, propunerea este ireproșabilă: doar aspectele politice vor juca un rol în continuarea procesului decizional. CESE atrage atenția factorilor de decizie asupra faptului că atât piața, cât și cetățenii au nevoie de adoptarea rapidă a unor legi transparente și echitabile.

Bruxelles, 24 octombrie 2007.

Președintele

Comitetului Economic și Social European

Dimitris DIMITRIADIS


(1)  COM(2007) 380 final, 5.7.2007.

(2)  Directiva Consiliului 2006/112/CE din 28.11.2006.

(3)  Articolele 109-122 din directiva privind TVA.

(4)  A se vedea anexa IV la directiva privind TVA.