15.1.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 10/57


Avizul Comitetul Economic și Social European privind „Propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 96/22/CE a Consiliului privind interzicerea utilizării anumitor substanțe cu efect hormonal sau tireostatic și a substanțelor beta-agoniste în creșterea animalelor”

COM(2007) 292 final — 2007/0102 (COD)

(2008/C 10/15)

La 2 iulie 2007, în conformitate cu articolul 152 alineatul (4) litera (b) din Tratatul de instituire a Comunității Europene, Consiliul a hotărât să consulte Comitetul Economic și Social European cu privire la propunerea sus-menționată.

Secțiunea pentru agricultură, dezvoltare rurală și protecția mediului, însărcinată cu pregătirea lucrărilor Comitetului pe această temă, și-a adoptat avizul la 6 septembrie 2007. Raportor: dl Jírovec.

În cea de-a 438-a sesiune plenară, care a avut loc la 26 și 27 septembrie 2007 (ședința din 26 septembrie), Comitetul Economic și Social European a adoptat prezentul aviz cu 152 voturi pentru, 1 vot împotrivă și 3 abțineri.

1.   Concluzii

1.1

Comitetul Economic și Social European ia act de măsurile propuse de Comisia Europeană.

1.2

CESE aprobă simplificarea și clarificarea legislației aplicabile atât cetățenilor, cât și întreprinderilor care oferă produse farmaceutice destinate animalelor.

1.3

Propunerea de directivă respectă principiul proporționalității, având în vedere că aceasta nu prevede decât schimbări limitate, care decurg din cele mai recente date științifice și avize ale experților.

1.4

Importurile din țări terțe de specii de animale de la care se obțin produse alimentare intră, de asemenea, în domeniul de aplicare a propunerii de directivă.

1.5

Propunerea de directivă nu este contrară angajamentelor luate în cadrul OMC.

1.6

Indisponibilitatea, în viitor, a estradiolului 17ß și a derivaților esterificați ai acestuia va avea un impact neglijabil asupra agricultorilor și a bunăstării animalelor.

1.7

Nu este necesar să se stabilească conținuturi maxime de reziduuri.

1.8

Repercusiunile asupra întreprinderilor mici și mijlocii vor fi, de asemenea, aproape inexistente.

2.   Obiectul propunerii

2.1

Propunerea examinată are ca obiect modificarea Directivei 96/22/CE din 29 aprilie 1996, modificată de Directiva 2003/74/CE. Propunerea de directivă interzice introducerea pe piață a anumitor substanțe în vederea administrării lor animalelor a căror carne sau ale căror produse din carne sunt destinate consumului uman, în alte scopuri decât cele prevăzute la articolul 4 punctul 2.

Lista substanțelor interzise:

Lista A:

substanțele tireostatice;

stilbenele, derivații de stilbene, sărurile și esterii acestora;

estradiolul 17ß și derivații esterificați ai acestuia.

Lista B:

substanțe beta-agoniste.

2.2

Modificările propuse sunt următoarele:

a)

excluderea animalelor de companie din domeniul de aplicare a legislației;

b)

interzicerea totală a estradiolului 17ß pentru animalele de la care se obțin produse alimentare.

2.3

Comisia propune să fie aduse doar unele modificări minore, necesare pentru a se evita în viitor provocarea de suferințe animalelor de companie din cauza lipsei unui tratament adecvat și pentru a ține seama de recomandările științifice și de cele ale experților privind estradiolul 17ß (1).

3.   Context

3.1

La articolul 2 litera (a) din Directiva 96/22/CE a Consiliului se interzice în mod specific introducerea pe piață a substanțelor enumerate în anexa II în vederea administrării lor la animalele „de toate speciile”.

3.2

Compararea prețurilor produselor cu efect tireostatic arată că, din punct de vedere economic, folosirea acestora nu este avantajoasă în ceea ce privește animalele de la care se obțin produse alimentare.

3.3

Utilizarea ilegală a substanțelor este mai curând legată de producerea sau importul ilegal al acestor substanțe. În ultimii cinci ani, nu a fost constatată nici o utilizare ilegală de stilbene, derivați de stilbene, săruri și esteri ai acestora.

3.4

Directiva menționată anterior nu permite acordarea de autorizații de introducere pe piață a produselor care conțin substanțe destinate tratării hipertiroidiei la animalele de companie.

3.5

În 1981, prin Directiva 81/602/CEE, UE a interzis utilizarea substanțelor cu efect hormonal pentru stimularea creșterii animalelor de fermă, inclusiv a estradiolului 17ß.

3.6

Deși Directiva 96/22/CE viza inițial interzicerea utilizării în orice scop a estradiolului 17ß și a derivaților esterificați ai acestuia, în cele din urmă, nu a făcut decât să reducă numărul situațiilor în care estradiolul 17ß poate fi administrat în alte scopuri decât pentru stimularea creșterii. Această substanță este total cancerigenă, având ca efecte formarea și activarea de tumori.

3.7

Potrivit concluziilor raportului prezentat Parlamentului European și Consiliului la 11 octombrie 2005, deoarece utilizarea unor substanțe alternative, precum prostaglandinul, este răspândită, se poate abandona treptat folosirea substanței menționate anterior în cazul animalelor de la care se obțin produse alimentare.

3.8

Animalele de companie afectate de hipertiroidie suferă deseori din cauza indisponibilității permanente a unui tratament adecvat.

4.   Observații

4.1

Comitetul Economic și Social European ia act de măsurile propuse de Comisia Europeană.

4.2

Modificările propuse cu privire la estradiol 17ß sunt consecința directă a activităților prevăzute la articolul 11 litera (a) din Directiva 2003/74/CE.

4.3

Modificările propuse sunt minore și necesare pentru a evita în viitor provocarea de suferințe animalelor de companie din cauza lipsei unui tratament adecvat.

4.4

Propunerea examinată afectează proprietarii de animale, medicii veterinari, industria farmaceutică veterinară și agențiile de autorizare din statele membre.

4.5

Această propunere va contribui la asigurarea unui nivel înalt de protecție în domeniul sănătății umane.

4.6

Cu toate acestea, orice autorizare nouă va trebui să țină seama de eventualitatea unei utilizări abuzive. Prin urmare, produsele susceptibile de a da naștere unor abuzuri vor putea fi respinse.

Bruxelles, 26 septembrie 2007.

Președintele

Comitetului Economic și Social European

Dimitris DIMITRIADIS


(1)  „Prevention and Control of Animal Diseases” (Prevenirea și controlul bolilor la animale)

(http://ec.europa.eu/food/animal/resources/publications_en.htm).