27.7.2007   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 175/40


Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind exporturile și importurile de produse chimice periculoase

COM(2006) 745 final — 2006/0246 (COD)

(2007/C 175/11)

La 21 decembrie 2006, Consiliul, în conformitate cu articolele 133 și 175 alineatul (1) din Tratatul de instituire a Comunității Europene, a hotărât să consulte Comitetul Economic și Social European cu privire la propunerea sus-menţionată.

Secțiunea pentru agricultură, dezvoltare rurală și protecția mediului, însărcinată cu pregătirea lucrărilor Comitetului pe această temă, și-a adoptat avizul la 8 mai 2007. Raportor: dl Pezzini.

În cea de-a 436-a sesiune plenară, care a avut loc la 30 și 31 mai 2007 (ședința din 30 mai 2007), Comitetul Economic și Social European a adoptat prezentul aviz cu 148 voturi pentru, 2 voturi împotrivă și o abținere.

1.   Concluzii și recomandări

1.1

Comitetul Economic și Social European (CESE) a sprijinit dintotdeauna rolul activ al Comisiei Europene în realizarea și punerea în aplicare a Convenției de la Rotterdam privind procedura de consimțământ prealabil în cunoștință de cauză pentru produse chimice și pesticide periculoase comercializate la nivel internațional, precum și a Convenției de la Stockholm privind poluanții organici persistenți (POP).

1.2

Comitetul consideră că este necesară o abordare armonizată din partea Comisiei pentru ameliorarea protecției sănătății umane și a mediului în țările importatoare, mai ales în țările în curs de dezvoltare, și că este necesară utilizarea unor mecanisme flexibile, clare și transparente, bazate pe proceduri fluide și omogene, pentru a garanta, fără costuri suplimentare administrative și fără întârzieri, o informare adecvată cu privire la țările care importă substanțe chimice periculoase.

1.3

Comitetul consideră că dispozițiile mai severe prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 304/2003, anulat de Curtea de justiție din cauza lipsei unui temei juridic corect, reluate în noua propunere de regulament, sunt fundamentale pentru securitatea globală și gestiunea produselor chimice periculoase.

1.4

Comitetul aprobă obiectivul Comisiei de a profita de ocazia oferită de rectificarea temeiului juridic al regulamentului pentru a întări eficacitatea dispozitivului comunitar și securitatea juridică, în strânsă legătură cu Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 privind legislația produselor chimice (REACH), care va intra în vigoare în iunie 2007.

1.5

Comitetul consideră că noua legislație ar trebui să prevadă, pe de o parte, elaborarea de ghiduri practice pentru punerea în aplicare și de documentație informativă și, pe de altă parte organizarea de acțiuni formative pe baza normelor comunitare, destinate mai ales funcționarilor vamali, de către responsabilii serviciilor Comisiei și, în special, ai Centrului comun de cercetare (JRC — Joint Research Centre).

1.5.1

Comitetul subliniază importanța utilizării limbii țării importatoare în etichetele și fișele tehnice.

1.6

Comitetul aprobă călduros posibilitatea începerii exporturilor cu titlu provizoriu și continuarea în același timp a procedurilor pentru obținerea consimțământului explicit.

1.7

Comitetul consideră că sistemele de control vamal și o cooperare totală între autoritățile vamale și autoritățile naționale desemnate (AND) pentru punerea în aplicare a regulamentului sunt elemente-cheie pentru ca mecanismele propuse să funcționeze în mod eficient, corect și transparent.

1.8

Comitetul subliniază că îmbunătățirile propuse pentru Nomenclatura Combinată și punerea la punct a unei versiuni a bazei de date EDEXIM, destinată autorităților vamale, trebuie completate prin acțiuni de informare și de formare sistematice și armonizate la nivel comunitar.

1.8.1

În acest sens, Comitetul consideră că resursele financiare și umane de care dispun serviciile Comisiei și, în special, cele ale JRC, sunt absolut insuficiente dat fiind că acestea ar trebui să asigure:

punerea la punct a măsurilor armonizate de informare și de formare și a orientărilor pentru diferitele categorii de utilizatori;

exactitatea fișelor tehnice de securitate pentru utilizatorii intermediari și finali, în special pentru lucrători;

dialogul cu țările importatoare despre asistența tehnică acordată acestora, în special cu țările în curs de dezvoltare și cu o economie în tranziție;

conștientizarea crescută, în cadrul societății civile, a riscurilor existente și a modului de prevenire a acestora.

2.   Expunere de motive

2.1

Comitetul și-a exprimat deja aprobarea (1) pentru obiectivele și mecanismele prevăzute de Convenția de la Rotterdam (2) care stabilea o procedură de consimțământ prealabil pentru exporturile și importurile de produse chimice periculoase, îmbunătățind în același timp accesul la informații și prevăzând în acest domeniu asistență tehnică acordată țărilor în curs de dezvoltare.

2.2

Comitetul și-a însușit poziția statelor membre conform căreia, „este indicat să se depășească dispozițiile convenției pentru a acorda cu adevărat asistență țărilor în curs de dezvoltare (3)”.

2.3

Regulamentul (CE) nr. 304/2003 privind exporturile și importurile de produse chimice periculoase, adoptat la 18 ianuarie 2003 și intrat în vigoare la 7 martie 2003, avea ca obiectiv principal punerea în aplicare a Convenției de la Rotterdam privind procedura de consimțământ prealabil în cunoștință de cauză pentru produse chimice și pesticide periculoase comercializate la nivel internațional.

2.3.1

Cu toate acestea, anumite dispoziții din acest regulament depășeau prevederile convenției.

2.4

În special, regulamentul stabilește că este necesar ca exportatorul să notifice exportul unuia din produsele chimice menționate în acest regulament, înainte de efectuarea acestuia, autorității naționale desemnate din statul membru al cărui cetățean este. După ce se verifică dacă notificarea este completă, aceasta se transmite Comisiei, care o înregistrează în baza de date EDEXIM ca notificare de export comunitar, precizând produsul exportat și țara importatoare.

2.5

În același mod, în cazul unui import în UE al unui produs chimic care provine dintr-o țară terță, Comisia primește o notificare a exportului care urmează să fie efectuat, trimite o confirmare de primire a notificării și înregistrează notificarea în baza de date EDEXIM.

2.6

În general, Comisia este însărcinată cu garantarea aplicării efective a regulamentului. Cu alte cuvinte, Comisia trebuie să administreze notificările de export și import.

2.7

Procedura comunitară de notificare a exporturilor se aplică în prezent la aproximativ 130 de produse chimice și grupuri de produse/substanțe enumerate în anexa I, partea 1, la Regulamentul (CE) nr. 304/2003 (4).

2.8

Regulamentul prevede de asemenea obligații clare cu privire la ambalaj și etichetare.

2.9

În caz de încălcare, Regulamentul (CE) nr. 304/2003 prevede în plus și un regim de sancțiuni. Regulamentul precizează că aceste sancțiuni trebuie să fie „eficiente, proporționale și descurajatoare” și stabilite de către statele membre.

2.9.1

De asemenea, Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului privind înregistrarea, evaluarea și autorizarea substanțelor chimice, precum și restricțiile aplicabile acestor substanțe chimice (REACH) a fost adoptat la 18 decembrie 2006 și intră în vigoare la 1 iunie 2007 (5).

2.10

În hotărârile privind cauzele C-94/03 și C-178/03 (ambele din 10 ianuarie 2006), Curtea de Justiție a Comunităților Europene a indicat că Regulamentul (CE) nr. 304/2003 ar fi trebuit să aibă un temei juridic dublu, și anume articolele 133 și 175 din Tratatul de instituire a CE, nu doar articolul 175 și că, în consecință, regulamentul trebuia să fie anulat. Cu toate acestea, Curtea a precizat că efectele regulamentului vor fi menținute până la adoptarea, într-un termen rezonabil, a unui nou regulament fondat pe baze juridice adecvate.

2.11

Raportul 2003-2005 (6), prezentat la 30 noiembrie 2006, în conformitate cu articolul 21 din Regulamentul (CE) nr. 304/2003, examinează următoarele aspecte:

stadiul punerii în aplicare a regulamentului;

problemele care au apărut la nivelul diferitelor proceduri;

modificările necesare pentru ameliorarea eficacității regulamentului.

2.12

În prezent, toate statele membre dispun de legislațiile și sistemele administrative necesare pentru punerea în aplicare și respectarea regulamentului. Până în prezent s-au trimis 2 273 notificări de exporturi (dintre care peste 80 % proveneau din Germania, Regatul Unit, Țările de Jos, Franța și Spania), iar numărul de țări importatoare a crescut de la 70 în 2003 la 101 în 2005.

2.13

Sistemele de control vamal par să fie punctul slab al sistemului. În consecință, este necesară o colaborare mai intensă între autoritățile naționale desemnate și autoritățile vamale și prin intermediul elaborării unui schimb regulat de informații și dispoziții mai clare, mai ales cu privire la obligațiile specifice ale exportatorilor și la utilizarea unor instrumente mai eficiente de control al Nomenclaturii Combinate și al Tarifului integrat al Comunităților Europene (TARIC).

2.14

Comitetul aprobă necesitatea unei abordări armonizate din partea Comisiei în vederea ameliorării protecției sănătății umane și a mediului din țările importatoare, în special țările în curs de dezvoltare, precum și necesitatea utilizării unor mecanisme optimizate, clare și transparente, bazate pe proceduri fluide și omogene care să permită furnizarea într-un mod corespunzător, fără costuri administrative suplimentare și fără întârzieri, a informațiilor adecvate țărilor importatoare privind exporturile de produse și substanțe chimice periculoase provenind din UE.

3.   Propunerea Comisiei

3.1

Pe lângă rectificarea temeiului juridic care a constituit cauza anulării Regulamentului (CE) nr. 304/2003, prezenta propunere introduce mai multe modificări cu privire la punctele următoare:

noi temeiuri juridice;

noi definiții. Este necesar să se extindă definiția termenului „exportator” și să se rectifice termenul de „preparat”;

o nouă procedură de consimțământ explicit;

întărirea controalelor vamale;

noi reguli de comitologie (7).

4.   Observații generale

4.1

Comitetul reafirmă acordarea întregului său sprijin strategiilor comunitare în favoarea dezvoltării durabile, inclusiv cadrului voluntar SAICM, (8) și subliniază că este necesară o abordare preventivă a gestiunii produselor chimice în scopul prevenirii efectelor negative ale acestora asupra sănătății umane și a mediului, așa cum a afirmat deja de nenumărate ori (9) în cadrul contribuției sale la adoptarea legislației REACH.

4.2

În acest scop, CESE a susținut introducerea sistemului REACH, în special obligația impusă întreprinderilor producătoare, importatoare sau utilizatoare, de a pregăti documentația privind substanțele chimice pentru înregistrare și pentru o evaluare inițială a riscurilor. Din această cauză, CESE a sprijinit crearea unui sistem european de înregistrare și a unui organ comunitar însărcinat cu administrarea acestuia (10).

4.2.1

În contextul comunicărilor prevăzute de reglementările specifice privind produsele chimice periculoase, CESE invită Comisia să reexamineze lista produselor periculoase pentru sănătatea umană și mediu și să le înlocuiască prin produse și preparate mai puțin periculoase, în cazul în care asemenea produse au fost preparate și testate în cadrul cercetării și inovației tehnologice.

4.3

CESE a sprijinit dintotdeauna rolul activ al Comisiei Europene în realizarea și punerea în aplicare a Convenției de la Rotterdam privind procedura APS de consimțământ prealabil în cunoștință de cauză pentru produsele chimice și pesticidele periculoase comercializate la nivel internațional, precum și a Convenției de la Stockholm privind poluanții organici persistenți (POP) care vizează eliminarea producției și utilizarea anumitor produse chimice, printre care 9 tipuri de pesticide. De altfel, Comitetul a avut recent ocazia de a elabora un aviz în acest domeniu (11).

4.4

Comitetul consideră că dispozițiile mai severe prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 304/2003, anulat de Curtea de Justiție din cauza lipsei unui temei juridic corect, reluate în noua propunere de regulament (12), sunt fundamentale pentru securitatea globală și gestiunea produselor chimice periculoase.

4.5

Pe de altă parte, Comitetul consideră că este necesar să se modifice dispozițiile reglementare în scopul de a remedia lacunele operaționale și dificultățile de punere în aplicare menționate în raportul 2003-2005.

4.6

În consecință, Comitetul susține obiectivul Comisiei de a profita de rectificarea temeiului juridic al regulamentului conform hotărârii Curții de Justiție (chestiune asupra căreia acesta s-a pronunțat deja într-un aviz precedent (13)) pentru îmbunătățirea eficacității legislației comunitare prin garantarea unei transparențe mai mari și a securității juridice, atât pentru exportatori, cât și pentru importatori.

4.7

CESE consideră că este necesar să se asigure certitudinea juridică, claritatea și transparența noului regulament prin îmbunătățirea definițiilor termenilor „exportator”, „preparat” și „produs chimic care fac obiectul procedurii APS”.

4.8

Pentru a contribui la procesul de simplificare a birocrației, precum și la accelerarea termenelor, CESE susține pe deplin posibilitatea de a începe exporturile cu titlu provizoriu și continuarea în același timp a procedurilor pentru obținerea consimțământului explicit, precum și posibilitatea derogării de la obligația de consimțământ în cazul exportului de produse chimice în țările membre ale OCDE.

4.9

De asemenea, Comitetul subliniază necesitatea ca cererile de consimțământ și de reexaminare periodică a acestuia să fie introduse prin intermediul Comisiei în scopul evitării suprapunerilor și duplicărilor, precum și a neînțelegerilor și a nesiguranței în țările importatoare. CESE consideră că resursele financiare și umane de care dispun serviciile Comisiei și, în special, cele ale JRC în acest scop este necesar să fie astfel definite încât să garanteze mai ales elaborarea de măsuri de informare și de formare, de ghiduri și fișe tehnice de securitate pentru diferitele categorii de utilizatori, precum și dialogul cu țările importatoare, în special țările în curs de dezvoltare, în scopul identificării și clarificării problemelor legate de notificările de import și export.

4.9.1

Având în vedere gravitatea accidentelor de muncă provocate adeseori de substanțele chimice periculoase și ținând seama și de convențiile internaționale ale OIM în acest sens (14), Comitetul subliniază importanța furnizării în limba maternă a țării importatoare a informațiilor conținute pe etichete și în fișele tehnice de securitate, în beneficiul consumatorilor intermediari și finali, în special cei care își desfășoară activitatea în agricultură și în IMM-uri.

4.10

Comitetul consideră că sistemele de control vamal și o cooperare totală între autoritățile vamale și autoritățile naționale desemnate (AND) pentru punerea în aplicare a regulamentului sunt elemente-cheie pentru ca mecanismele propuse să funcționeze în mod eficient, corect și transparent. Îmbunătățirile propuse, care constau în includerea de „semnale de avertizare” în Nomenclatura Combinată și în dezvoltarea unei versiuni a bazei de date EDEXIM destinată în mod specific autorităților vamale trebuie completate prin acțiuni de informare și de formare sistematice și armonizate la nivel comunitar.

4.11

Comitetul consideră că este necesar ca noua legislație să prevadă elaborarea de ghiduri practice de punere în aplicare și de documentație informativă, precum și organizarea de acțiuni de formare pe baza standardelor comunitare, în special pentru noile state membre.

Bruxelles, 30 mai 2007.

Președintele

Comitetului Economic și Social European

Dimitris DIMITRIADIS


(1)  Avizul CESE din 20.6.2002 privind propunerea de regulament al Consiliului privind exporturile şi importurile de produse chimice periculoase (JO C 241, 7.10.2002, p. 50).

(2)  Convenţia de la Rotterdam, semnată la 11 septembrie 1998 şi intrată în vigoare la 24 februarie 2004, reglementează exporturile şi importurile anumitor produse chimice şi pesticide periculoase şi se bazează pe principiul fundamental al consimţământului prealabil în cunoştinţă de cauză (procedura APS, în engleză PIC — prior informed consent) din partea importatorului unui produs chimic. Peste 30 de produse chimice fac în prezent obiectul procedurii APS prevăzute de convenţie.

(3)  Cf. avizului menţionat în nota de subsol nr. 1.

(4)  Modificat de Regulamentul (CE) nr. 777/2006 al Comisiei.

(5)  Cf. ITACA, nr. 3 (decembrie 2006) p. 8 — ROMA, Sergio Gigli.

(6)  Cf. COM(2006) 747 din 30 noiembrie 2006.

(7)  Cf. Deciziei 1999/468/CE, modificată în iulie 2006.

(8)  SAICM (Strategic Approach to International Chemicals Management — Abordarea strategică a managementului internaţional al produselor chimice).

(9)  Cf. Aviz CESE 524/2004 şi 850/2005 privind legislaţia din domeniul substanţelor chimice (REACH) (JO C 112, 30.4.2004 şi JO C 294, 25.11.2005).

(10)  Cf. Aviz CESE 524/2004, punctul 3.1 (JO C 112, 30.4.2004).

(11)  Cf. aviz NAT/331, CESE 23/2007 (JO C 93, 27.4.2007).

(12)  Conform dispoziţiilor comunitare, exportul oricărui produs chimic/paraziticid interzis sau strict reglementat în UE, precum şi a componenţilor acestora, este necesar să fie însoţit de o notificare şi de obţinerea consimţământului explicit al importatorului. Această regulă se aplică produselor care satisfac condiţiile necesare pentru procedura de notificare APS, chiar dacă acestea sunt în afara sferei de aplicare a convenţiei şi nu sunt printre produsele supuse deja procedurii APS.

(13)  Cf. nota 1, punctul 5.10.

(14)  Cf. articolelor 7 şi 8 din Convenţia internaţională a OIM nr. 170 din 1990 privind siguranţa utilizării produselor chimice şi Convenţiei internaţionale a OIM nr. 174 privind prevenirea incidentelor industriale majore,1993, articolele 9, 10 şi 22.