02/Volumul 22

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

60


52006XC1230(05)


C 332/7

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


APLICAREA UNIFORMĂ A NOMENCLATURII COMBINATE (NC)

(Clasificarea mărfurilor)

(2006/C 332/05)

Publicarea notelor explicative adoptate în temeiul articolului 10 alineatul (1) din Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifară și statistică și Tariful Vamal Comun (1)

Notele explicative ale Nomenclaturii Combinate a Comunităților Europene (2) se modifică după cum urmează:

La pagina 324 se inserează textul următor:

„8471 60 80

Altele

Monitoarele de la prezenta subpoziție utilizează diferite tehnologii de afișare, cum ar fi ecranele cu tub cu raze catodice (CRT) sau cu cristale lichide (LCD).

Acestea se consideră a fi de tipul utilizat exclusiv sau în principal în cadrul unui sistem automat de prelucrare a datelor (a se vedea nota 5.E de la capitolul 84).

Caracteristicile acestor monitoare le permit, în general, operatorilor să lucreze perioade îndelungate, fără a obosi, la mică distanță de unitate.

Monitoarele de la prezenta subpoziție se caracterizează după cum urmează:

pot accepta semnale care provin numai de la unitatea centrală a unei mașini automate de prelucrare a datelor de la capitolul 8471;

au, în general, un format de 4:3 sau 5:4;

sunt prevăzute adesea cu mecanisme ce permit reglarea înclinării și a pivotării, precum și cu ecrane antireflex;

pot fi prevăzute cu cel mult două difuzoare.

Monitoarele de tip CRT de la prezenta subpoziție prezintă, în plus, următoarele caracteristici:

sunt echipate cu conectoare caracteristice (de exemplu conectoare SUB-D);

sunt prevăzute cu un pas de mască care pornește de la 0,41 mm pentru o rezoluție medie și care se diminuează pe măsură ce crește rezoluția.

Alte monitoare decât cele de tip CRT (de exemplu LCD) de la prezenta subpoziție au caracteristici specifice, în special o diagonală a ecranului de cel mult 48,5 cm (19″).

Monitoarele de la această subpoziție nu pot:

să fie conectate la o sursă video, cum ar fi un cititor sau un cititor/înregistrator de DVD, o cameră sau o cameră video cu înregistrare, un receptor de emisii retransmise prin satelit sau un cititor de jocuri video;

să fie prevăzute cu componente (cum ar fi un decodor chroma sau un separator Y/C) care să permită monitorului afișarea unei imagini de la un semnal de bandă de bază compozit (CVBS), de la un semnal video compozit (a cărui formă a undelor este conform cu un standard de radiodifuziune cum ar fi NTSC, SECAM, PAL, D-MAC) sau de la un semnal S-video sau cu componente capabile să reproducă o imagine care provine de la un semnal de format video (de exemplu YUV, YCBCR, YPBPR), SDI (Serial Digital Interface), HD-SDI (High Definition Serial Digital Interface) sau video-numeric «DV» (de exemplu MPEG1, MPEG2, MPEG4);

să fie dotate cu un receptor de infraroșu pentru recepționarea semnalelor de la o telecomandă externă cu infraroșu;

să fie prevăzute cu un buton de schimbare a canalelor precedente/următoare;

să fie echipate cu interfețe de genul DVI-D, DVI-I și HDMI (interfață multimedia de înaltă definiție), chiar dacă aceste interfețe nu sunt prevăzute pentru criptare HDCP (protecția conținutului numeric pe bandă lată);

să fie echipate cu conexiuni pentru module cu fantă (slot in) sau pentru alte dispozitive care să permită racordarea la o sursă video sau recepționarea semnalelor de televiziune;

să fie utilizate în alte sisteme decât sistemele automate de prelucrare a datelor [de exemplu sisteme de cinema la domiciliu (home cinema), sisteme de editare video, sisteme de imagistică medicală sau sisteme utilizate în industria tipografică sau grafică (realizarea tiparelor de probă color)].

La prezenta subpoziție nu se clasifică:

(a)

aparatele de recepție de televiziune (poziția tarifară 8528);

(b)

monitoarele video de la poziția tarifară 8528;

(c)

panourile indicatoare de la poziția tarifară 8531.”

La pagina 339:

8528 21 14-8528 21 90

Monitoare video în culori

Textul existent se înlocuiește cu textul următor:

„Monitoarele video care utilizează diferite tehnologii de afișare, cum ar fi ecranele cu tub cu raze catodice (CRT), cu cristale lichide (LCD), cu diode emițătoare de lumină organică (OLED) sau cu plasmă, se încadrează la prezentele subpoziții cu condiția să se poată demonstra că sunt de un tip ce se utilizează exclusiv sau în principal în cadrul unui sistem automat de prelucrare a datelor.

Caracteristicile acestor monitoare permit, în general, o utilizare și o vizionare prelungită, de la distanță, de exemplu cu ocazia expozițiilor, în studiouri de televiziune sau în cadrul sistemelor de cinema la domiciliu (home cinema) și de supraveghere video.

Unele din aceste monitoare permit și o utilizare de la mică distanță, de exemplu pentru aplicații de măsură, control sau medicale sau pentru camere amplasate în spatele vehiculelor sau aparate de radionavigație.

Anumite monitoare sunt echipate cu conectoare sau interfețe de tipul Cinch/RCA, BNC, SCART, Mini DIN 4-pin/Hosiden, DVI-D, DVI-I și HDMI (interfață multimedia de înaltă definiție). Aceste conectoare sau interfețe permit recepționarea unui semnal care provine de la o sursă video, cum ar fi un cititor sau un cititor/înregistrator de DVD, o cameră sau o cameră video cu înregistrare, un receptor de emisii retransmise prin satelit sau un cititor de jocuri video. De asemenea, aceste monitoare pot fi echipate cu interfețe în vederea conectării la un sistem automat de prelucrare a informațiilor de la poziția tarifară 8471.

Anumite monitoare pot fi echipate cu interfețe care să permită recepționarea semnalelor care provin de la surse, cum ar fi o casă de înregistrare, un bancomat (ATM), un aparat de radionavigație, un ecran de comandă numerică sau un aparat de comandă cu memorie programabilă, un aparat de măsură sau aplicații de control sau medicale clasificate la capitolul 90.

Pot fi prevăzute cu intrări separate pentru semnalele roșu (R), verde (G) și albastru (B) sau cu componente (cum ar fi un decodor chroma sau un separator Y/C) care să permită monitorului afișarea unei imagini de la un semnal de bandă de bază compozit (CVBS), de la un semnal video compozit (a cărui formă a undelor este conformă cu un standard de radiodifuziune precum NTSC, SECAM, PAL, D-MAC) sau de la un semnal S-video sau cu componente capabile să reproducă o imagine care provine de la un semnal de format video (de exemplu YUV, YCBCR, YPBPR), SDI (Serial Digital Interface), HD-SDI (High Definition Serial Digital Interface) sau video-numeric «DV» (de exemplu MPEG1, MPEG2, MPEG4).

Pot fi echipate cu conectoare pentru recepționarea semnalelor audio.

Monitoarele de alte tipuri decât CRT (de exemplu LCD și plasmă) au adesea un raport lungime/lățime de 16:9 sau 16:10.

La prezentele subpoziții nu se clasifică:

(a)

monitoarele de un tip utilizat exclusiv sau în principal în cadrul unui sistem automat de prelucrare a datelor (subpoziția 8471 60 80);

(b)

videofoanele (subpoziția 8517 19 10);

(c)

panourile indicatoare de la poziția tarifară 8531.”


(1)  JO L 256, 7.9.1987, p. 1. Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1549/2006 al Comisiei (JO L 301, 31.10.2006, p. 1).

(2)  JO C 50, 28.2.2006, p. 1.