5.6.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 189/1


Rezoluția Consiliului și a reprezentanților statelor membre reuniți în cadrul Consiliului de stabilire a orientărilor privind guvernanța Dialogului UE cu tinerii

Strategia Uniunii Europene pentru tineret pe perioada 2019-2027

(2019/C 189/01)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE ȘI STATELE SALE MEMBRE,

SUBLINIAZĂ CĂ:

1.

Dialogul UE cu tinerii (DUET) este un instrument central de participare pentru tinerii din UE și din alte țări europene, după caz, printre elementele-cheie ale acestuia numărându-se dialogul direct între factorii de decizie și tineri, precum și reprezentanții acestora, consultarea tinerilor cu privire la teme relevante pentru aceștia și parteneriatul continuu în ceea ce privește guvernanța procesului la nivel local, național și european. În ceea ce privește punerea în aplicare a DUET și în concordanță cu Strategia Uniunii Europene pentru tineret (SUET), obiectivele europene pentru tineret ar trebui „[să servească] drept sursă de inspirație pentru UE, statele sale membre și părțile interesate și autoritățile relevante ale acestora, precum și [să le ofere] orientări” (1).

2.

SUET subliniază necesitatea de a asigura flexibilitate și o marjă de manevră pentru statele membre în abordarea acestora privind punerea în aplicare a DUET.

3.

SUET specifică o serie de elemente în ceea ce privește încadrarea punerii în aplicare a DUET, și anume:

(a)

valorificarea experiențelor din trecut;

(b)

urmărirea unui proces mai clar și mai raționalizat;

(c)

urmarea, de preferință, a unor cicluri de lucru de 18 luni;

(d)

o prioritate tematică pentru fiecare ciclu;

(e)

planul de lucru al acesteia;

(f)

flexibilitate în ceea ce privește actorii implicați în guvernanța și punerea în aplicare a DUET;

(g)

o monitorizare continuă pentru a monitoriza rezultatele de calitate, precum și impactul întregului proces;

(h)

recunoașterea rolului grupurilor de lucru naționale. Acestea sunt entități la nivel de state membre care au sarcina de a contribui la organizarea consultărilor, a promovării și a impactului dialogului cu tinerii (2). În conformitate cu prevederile SUET, „[s]tatele membre sunt încurajate să permită participarea tinerilor în toate etapele punerii în aplicare a dialogului UE cu tinerii, prin oferirea unui rol de lider consiliului național al tineretului în cadrul grup[urilor] de lucru național[e], printre altele” (3).

4.

Propunerile președinției din decembrie 2018 privind punerea în aplicare și guvernanța Dialogului UE cu tinerii (4) și comunicarea Comisiei intitulată „Implicarea, conectarea și responsabilizarea tinerilor: o nouă strategie a UE pentru tineret” (5) ar putea servi drept documente orientative pentru orice persoană implicată în DUET.

AU URMĂTORUL SCOP:

5.

Prezenta rezoluție urmărește obiectivul de a oferi o orientare în ceea ce privește guvernanța DUET, axându-se în special pe actorii implicați, pe rolurile acestora, pe cadrul organizațional în care se desfășoară activitățile lor și pe aspectele legate de guvernanță în materie de punere în aplicare. Sectorul european al tineretului joacă un rol important în cadrul organizațional al DUET (6).

CONSIDERĂ CĂ:

6.

Trioul de președinții ar trebui să își asume rolul de lider în ceea ce privește coordonarea punerii în aplicare a DUET, în strânsă cooperare cu Comisia Europeană și cu agențiile naționale, precum și cu Forumul European de Tineret și cu alți reprezentanți tineri ai societății civile (7).

7.

Cu toate că trioul de președinții se organizează după cum consideră adecvat, ar trebui să se acorde prioritate promovării participării segmentului tânăr din societatea civilă ca piatră de temelie a unei guvernanțe de calitate a DUET și a punerii în aplicare în consecință a acestuia. La nivelul UE, segmentul tânăr din societatea civilă ar trebui să fie implicat, de preferință, prin intermediul Forumului European de Tineret și al altor părți interesate reprezentative din rândul tinerilor, după caz. La nivelul trioului de președinții, segmentul tânăr din societatea civilă ar trebui să fie reprezentat de grupurile de lucru naționale, de preferință, dacă sunt disponibile, prin intermediul consiliilor naționale ale tineretului, având în vedere rolul lor de lider în această structură.

8.

În vederea sprijinirii guvernanței DUET, ar trebui organizate schimburi periodice între trioul de președinții și structurile menționate la punctele 6 și 7; astfel de schimburi ar trebui să aibă loc în cadrul unui grup de coordonare, cum ar fi Grupul de coordonare european (GCE).

9.

GCE are rolul:

(a)

de a furniza orientările generale ale DUET, care acoperă aspecte precum prioritatea tematică a ciclului, instrumente de consultare, evenimente relevante pentru consultare, inclusiv conferințele UE privind tineretul;

(b)

de a furniza informații, instrumente și sprijin, după caz, în vederea asigurării calității DUET și a coerenței tematice în cadrul unui ciclu;

(c)

de a asigura o cooperare eficace cu grupurile de lucru naționale, furnizând, după caz, orientări, instrumente și sprijin, în vederea asigurării calității punerii în aplicare a DUET;

(d)

de a asigura o evaluare participativă a ciclului, monitorizarea și urmărirea acestuia, precum și utilizarea și diseminarea pe scară largă a rezultatelor DUET;

(e)

de a promova conservarea memoriei instituționale, în vederea transmiterii acesteia către următorul trio de președinții, cu sprijinul Comisiei Europene;

(f)

de a lua măsuri pentru a facilita un proces de tranziție fără dificultăți către următorul trio de președinții;

(g)

de a acoperi orice alte aspecte pe care trioul de președinții, în consultare cu statele membre, le-ar putea considera adecvate.

10.

Trioul de președinții ar trebui să faciliteze participarea reprezentanților tineri ai societății civile la GCE, un forum de deliberări în cadrul căruia ar trebui discutate și promovate soluții comune. Trioul de președinții poate include alți actori în GCE, cum ar fi organizațiile de tineret care sunt reprezentative la nivel european și/sau la nivel de stat membru, cercetători, experți etc. Participarea reprezentanților și a actorilor menționați anterior la GCE nu aduce atingere competențelor trioului de președinții, astfel cum sunt instituite în tratate și în Regulamentul de procedură al Consiliului.

11.

Ca principiu director pentru asigurarea reprezentativității GCE în ceea ce privește tinerii, trioul de președinții ar trebui să aibă în vedere adoptarea de măsuri pentru a include opinia tuturor tinerilor, inclusiv a celor cu mai puține oportunități, precum și a celor care nu sunt organizați în asociații de tineret.

12.

Dacă este necesar pentru a asigura buna funcționare a GCE, sarcinile operaționale și metodele de lucru ale GCE ar trebui să fie cuprinse într-un document de lucru.

13.

Pentru a asigura predictibilitatea derulării DUET în fiecare ciclu de activitate de 18 luni, președinția ar trebui să informeze în timp util Grupul de lucru pentru tineret și grupurile de lucru naționale cu privire la organizarea și funcționarea GCE, la progresele privind punerea în aplicare a DUET și la orice alte aspecte legate de cele menționate la punctul 9 de mai sus.

14.

În conformitate cu granturile UE create în acest scop, grupurile de lucru naționale ar trebui să poată decide cu privire la configurația și procedurile operaționale care corespund cel mai bine nevoilor lor, în conformitate cu particularitățile statelor membre și cu dispozițiile relevante ale SUET, pentru a asigura îndeplinirea obiectivelor fiecărui ciclu DUET și o reprezentare adecvată a factorilor de decizie, a instituțiilor publice relevante, a tinerilor și a contextului socioeconomic divers al acestora (8).

15.

Prezenta rezoluție intră în vigoare de la 1 iulie 2019 și se revizuiește, după caz, în urma evaluării la jumătatea perioadei a SUET, care urmează să fie efectuată de Consiliu în 2024, pentru a o adapta la posibile noi evoluții și necesități.

(1)  Strategia Uniunii Europene pentru tineret (JO C 456, 18.12.2018, p. 2) (punctul 3 al treilea paragraf).

(2)  A se vedea programul de lucru anual pe 2019 pentru punerea în aplicare a Erasmus+: programul Uniunii pentru educație, formare, tineret și sport. Trimiterea online C(2018) 6572 din 11 octombrie 2018.

(3)  SUET, p. 9 (anexa I, punctul 4 al treilea paragraf).

(4)  Doc. 15018/18 REV 1 + COR 1 + COR 2.

(5)  Doc. 9264/18+ADD 1-8 – COM(2018) 269 final + SWD(2018) 168 și 169 final.

(6)  „Sectorul tineretului din UE” se referă în general la totalitatea organizațiilor, a lucrătorilor de tineret, a membrilor mediului academic, a reprezentanților tineri ai societății civile sau la alți experți implicați în dezvoltarea politicii pentru tineret care desfășoară activități și proiecte relevante pentru tineret în UE.

(7)  Se face referire la agențiile naționale responsabile cu gestionarea programului Erasmus + și a programului „Corpul european de solidaritate” din statele membre care formează trioul de președinții.

(8)  Ibidem, nota de subsol 2.