30.9.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 257/197


Numai textele originale CEE-ONU au efect juridic în temeiul dreptului internațional public. Situația și data intrării în vigoare ale prezentului regulament trebuie verificate în cea mai recentă versiune a documentului de situație CEE-ONU TRANS/WP.29/343, disponibil la adresa:

http://www.unece.org/trans/main/wp29/wp29wgs/wp29gen/wp29fdocstts.html

Regulamentul nr. 86 al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE/ONU) – Dispoziții uniforme privind omologarea tractoarelor agricole sau forestiere cu privire la instalarea dispozitivelor de iluminat și de semnalizare luminoasă

Include întreg textul valabil până la:

 

Suplimentul 4 la versiunea inițială a regulamentului – Data intrării în vigoare: 15 octombrie 2008

 

Suplimentul 5 la versiunea inițială a regulamentului – Data intrării în vigoare: 24 octombrie 2009

CUPRINS

REGULAMENT

1.

Domeniu de aplicare

2.

Definiții

3.

Cererea de omologare

4.

Omologarea

5.

Specificații generale

6.

Specificații speciale

7.

Modificarea și prelungirea omologării tipului de vehicul sau ale instalării dispozitivelor de iluminat și de semnalizare luminoasă

8.

Conformitatea producției

9.

Sancțiuni în cazul nerespectării conformității producției

10.

Încetarea definitivă a producției

11.

Denumirile și adresele serviciilor tehnice responsabile cu efectuarea încercărilor de omologare și ale departamentelor administrative

ANEXE

Anexa 1 –

Comunicare privind omologarea sau prelungirea ori refuzul sau retragerea omologării sau încetarea definitivă a producției unui tip de tractor agricol sau forestier cu privire la instalarea dispozitivelor de iluminat sau de semnalizare luminoasă, în temeiul Regulamentului nr. 86

Anexa 2 –

Exemple de dispunere a mărcilor de omologare

Anexa 3 –

Definițiile termenilor de la punctele 2.6-2.10

Anexa 4 –

Vizibilitatea lămpilor

Anexa 5 –

Lămpi indicatoare de direcție – vizibilitate geometrică

1.   DOMENIU DE APLICARE

Prezentul regulament se aplică vehiculelor din categoria T (1), cu privire la instalarea dispozitivelor de iluminat și de semnalizare luminoasă.

2.   DEFINIȚII

În sensul prezentului regulament:

2.1.

Prin „tip de tractor cu privire la instalarea echipamentelor de iluminare și semnalizare luminoasă” se înțelege tractoarele care nu prezintă între ele diferențe ale unor caracteristici esențiale, precum:

2.1.1.

dimensiunile și forma exterioară a tractorului;

2.1.2.

numărul și amplasarea dispozitivelor.

2.1.3.

Nu sunt considerate ca fiind alte tipuri de tractoare:

 

tractoarele care diferă în înțelesul punctelor 2.1.1 și 2.1.2 de mai sus, dar nu astfel încât să implice o schimbare a tipului, numărului, poziționării și vizibilității geometrice a lămpilor prescrise pentru respectivul tip de tractor;

 

tractoare pe care sunt fixate sau de pe care sunt absente lămpi opționale;

 

tractoare pe care sunt fixate lămpi a căror poziție variază în funcție de sensul de circulație din țara în care sunt înregistrate.

2.2.

Prin „plan transversal” se înțelege un plan vertical perpendicular pe planul longitudinal median al tractorului.

2.3.

„Tractor neîncărcat” înseamnă tractorul în stare de funcționare, adică fără accesorii opționale, dar incluzând lichidul de răcire, uleiul, carburantul, sculele și conducătorul auto.

2.4.

Prin „tractor încărcat” se înțelege tractorul încărcat până la atingerea masei maxime tehnic admisibile declarate de către constructor, care stabilește, de asemenea, repartizarea acestei greutăți pe axe.

2.5.

Prin „lampă” se înțelege un echipament destinat să ilumineze drumul (far) sau să emită un semnal luminos. Dispozitivele de iluminare a plăcii de înmatriculare spate și catadioptrii sunt considerați, de asemenea, dispozitive de lumini.

2.5.1.

„Lămpi echivalente” înseamnă lămpi cu aceleași funcțiuni și aprobate în temeiul Regulamentului nr. 37 sau în conformitate cu aceleași cerințe; astfel de lămpi pot avea caracteristici diferite față de cele instalate pe vehicul în momentul omologării acestuia, cu condiția satisfacerii cerințelor cuprinse în prezentul regulament.

2.5.2.

Prin „lămpi independente” se înțelege lămpile care au dispersoare distincte, surse luminoase distincte și carcase distincte.

2.5.3.

Prin „lămpi grupate” se înțelege dispozitivele care au dispersoare și surse luminoase distincte, dar aceeași carcasă.

2.5.4.

Prin „lămpi combinate” se înțelege dispozitivele care au dispersoare distincte, dar aceeași sursă luminoasă și aceeași carcasă.

2.5.5.

Prin „lămpi încorporate reciproc” se înțelege dispozitivele care au surse luminoase distincte (sau o sursă luminoasă unică funcționând în condiții diferite), dispersoare în întregime sau parțial comune și aceeași carcasă.

2.5.6.

Prin „lampă de iluminare mascată” se înțelege o lampă care poate fi mascată total sau parțial, atunci când nu este utilizată. Acest rezultat se poate obține fie printr-un capac mobil, fie prin deplasarea lămpii, fie prin orice alt mijloc adecvat. Termenul „escamotabil” se utilizează în special pentru a descrie o lampă mascată a cărei deplasare permite inserarea sa în interiorul caroseriei.

2.5.7.

„Lămpi cu poziție variabilă” înseamnă lămpi instalate pe tractor și care se pot deplasa față de tractor fără a fi detașate.

2.5.8.

„Lampă cu faza de drum” înseamnă lampa utilizată pentru iluminarea drumului pe o distanță mare în fața tractorului.

2.5.9.

„Lampă cu faza de întâlnire” înseamnă lampa care servește la iluminarea drumului în fața tractorului, fără a-i orbi sau jena pe conducătorii auto care vin din sens opus sau pe alți participanți la trafic.

2.5.10.

Prin „lampă de ceață față” se înțelege lampa utilizată la îmbunătățirea iluminării drumului în condiții de ceață, ninsoare, furtună sau nori de praf.

2.5.11.

Prin „lampă pentru mersul înapoi” se înțelege lampa utilizată la iluminarea drumului în spatele tractorului și la avertizarea celorlalți participanți la trafic asupra faptului că tractorul merge înapoi sau este pe punctul de a demara înapoi.

2.5.12.

„Lampă indicatoare de direcție” înseamnă lampa utilizată pentru a indica celorlalți participanți la trafic intenția conducătorului de a schimba direcția la dreapta sau la stânga.

2.5.13.

Prin „lampă de avarie” se înțelege dispozitivul care permite funcționarea simultană a tuturor indicatoarelor de direcție, destinat să semnaleze pericolul deosebit pe care îl reprezintă tractorul în acel moment pentru alți participanți la trafic.

2.5.14.

Prin „lampă de stop” se înțelege lampa utilizată pentru a indica celorlalți participanți la trafic, aflați în spatele tractorului, că în acel moment conducătorul acționează frâna de serviciu.

2.5.15.

Prin „lampă de iluminare a plăcii de înmatriculare spate” se înțelege dispozitivul utilizat pentru asigurarea iluminării spațiului destinat plăcii de înmatriculare spate; el poate fi compus din mai multe elemente optice.

2.5.16.

Prin „lampă de poziție față” se înțelege lampa utilizată pentru indicarea prezenței și lățimii tractorului văzut din față.

2.5.17.

Prin „lampă de poziție spate” se înțelege lampa utilizată pentru indicarea prezenței și lățimii tractorului văzut din spate.

2.5.18.

Prin „lampă de ceață spate” se înțelege lampa utilizată pentru a mări vizibilitatea tractorului observat din spate în condiții de ceață deasă.

2.5.19.

Prin „lampă de staționare” se înțelege lampa utilizată pentru a semnala prezența unui tractor fără remorcă, oprit într-o aglomerație. În această situație, ea înlocuiește lămpile de poziție.

2.5.20.

Prin „lampă de gabarit” se înțelege lampa instalată în apropierea extremității, la lățimea maximă și cât mai aproape posibil de limita superioară a tractorului, destinată să indice cu claritate lățimea sa maximă. Acest semnal este destinat să completeze, la anumite tractoare, lămpile de poziție ale tractorului, atrăgând în mod special atenția asupra conturului său.

2.5.21.

Prin „proiector de lucru” se înțelege un dispozitiv destinat să ilumineze o zonă de lucru sau un proces de muncă.

2.5.22.

Prin „catadioptru” se înțelege un dispozitiv care servește la indicarea prezenței unui tractor prin reflectarea luminii emise de o sursă luminoasă independentă de tractorul în cauză, observatorul aflându-se aproape de respectiva sursă luminoasă. În sensul prezentului regulament, nu sunt considerate catadioptri:

 

plăcuțele de înmatriculare reflectorizante;

 

alte plăci și semnale retroreflectorizante care se folosesc în conformitate cu cerințele de utilizare ale unei părți contractante, cu privire la anumite categorii de vehicule sau la anumite metode de operare.

2.6.

Suprafața luminoasă a unei lămpi (a se vedea anexa 3)

2.6.1.

„Suprafața luminoasă a unui dispozitiv de iluminare” (punctele 2.5.8-2.5.11) reprezintă proiecția ortogonală a deschiderii totale a reflectorului pe un plan transversal. Dacă dispersorul (dispersoarele) luminii nu acoperă decât o parte din deschiderea totală a reflectorului, nu se ia în considerare decât proiecția acelei părți. În cazul unei lămpi cu fază de întâlnire, suprafața luminoasă este delimitată, pe partea tăieturii, de urma tăieturii aparente pe reflector. Dacă reflectorul și dispersorul sunt reglabile, se utilizează poziția medie de reglaj.

2.6.2.

„Suprafața luminoasă a unei lămpi de semnalizare, alta decât un catadioptru” (punctele 2.5.12-2.5.20) înseamnă proiecția ortogonală a lămpii într-un plan perpendicular pe axele de referință și în contact cu suprafața emițătoare de lumină exterioară a lămpii, această proiecție fiind mărginită de laturile ecranelor situate în acest plan, fiecare permițând doar unui procent de 98 % din totalul intensității luminoase să treacă în direcția axei de referință. Pentru a stabili marginile inferioară, superioară și laterale ale luminii, nu se iau în considerare decât ecranele cu margine orizontală sau verticală.

2.6.3.

Prin „suprafață luminoasă a unui catadioptru” (punctul 2.5.22) se înțelege proiecția ortogonală a suprafeței reflectorizante a catadioptrului pe un plan perpendicular pe axa sa de referință delimitată de planuri adiacente cu părțile extreme ale catadioptrului și paralele cu această axă. Pentru a determina limitele inferioară și superioară, precum și limitele laterale ale suprafeței luminoase, se utilizează doar plane verticale și orizontale.

2.6.4.

„Suprafață emițătoare de lumină” înseamnă acea parte a suprafeței exterioare a dispersorului transparent care încorporează dispozitivul de iluminat sau de semnalizare luminoasă și permite emiterea luminii de către acestea.

2.7.

Prin „suprafață aparentă”, într-o direcție de observație determinată, se înțelege proiecția ortogonală a suprafeței luminoase pe un plan perpendicular pe direcția de observație (a se vedea anexa 3).

2.8.

Prin „axă de referință” se înțelege axa caracteristică a semnalului luminos, stabilită de fabricantul lămpii pentru a servi de direcție de reper (H = 0°, V = 0°) unghiurilor de câmp la măsurările fotometrice și la instalarea lămpii pe tractor.

2.9.

Prin „centru de referință” se înțelege intersecția axei de referință cu suprafața emițătoare de lumină exterioară a lămpii, indicată de către fabricantul dispozitivului.

2.10.

„Unghiuri de vizibilitate geometrică” înseamnă unghiurile care determină câmpul unghiului solid minim în care suprafața aparentă a lămpii trebuie să fie vizibilă. Acest câmp al unghiului solid este determinat de segmentele sferei al cărei centru coincide cu centrul de referință al lămpii și al cărei ecuator este paralel cu solul. Aceste segmente sunt determinate în raport cu axa de referință. Unghiurile orizontale ß corespund longitudinii, iar unghiurile verticale α, latitudinii. În interiorul unghiurilor de vizibilitate geometrică nu trebuie să existe niciun obstacol în calea propagării luminii, din nicio parte a suprafeței aparente a lămpii observate de la infinit. În cazul în care măsurătorile sunt efectuate în apropierea lămpii, direcția de observație trebuie deplasată paralel, astfel încât să se obțină aceeași precizie.

În interiorul unghiurilor de vizibilitate geometrică nu se iau în considerare obstacolele, dacă acestea existau deja în momentul omologării de tip a lămpii.

În cazul în care, la instalarea lămpii, orice parte a suprafeței aparente a lămpii este mascată de orice componentă suplimentară a vehiculului, trebuie dovedit că partea lămpii nemascată de obstacole se încadrează, totuși, în valorile fotometrice impuse pentru omologarea dispozitivului ca unitate optică (a se vedea figura explicativă de mai jos).

Figură explicativă

Image

2.11.

Prin „extremitate de gabarit”, de fiecare parte a tractorului, se înțelege planul paralel cu planul longitudinal median al tractorului, care atinge extremitatea laterală a acestuia, fără a se lua în calcul proeminența (proeminențele) datorată (datorate):

2.11.1.

pneurilor, în vecinătatea punctului lor de contact cu solul și conexiunilor indicatoarelor de presiune a pneurilor;

2.11.2.

oricăror echipamente antiderapante care pot fi montate pe roți;

2.11.3.

oglinzilor retrovizoare;

2.11.4.

lămpilor indicatoare laterale de direcție, lămpilor de gabarit, lămpilor de poziție, lămpilor de staționare și catadioptrilor laterali;

2.11.5.

sigiliilor vamale aplicate pe tractor și echipamentelor de fixare și de protecție ale unor astfel de sigilii.

2.12.

„Lățime totală” înseamnă distanța dintre două planuri verticale definite la punctul 2.11 de mai sus.

2.13.

O „lampă simplă” include orice ansamblu de două sau mai multe lămpi, identice sau nu, având aceeași funcție și emițând o lumină de aceeași culoare, compus din dispozitive ale căror lumini au suprafețe luminoase care, pe același plan transversal, ocupă cel puțin 60 % din suprafața celui mai mic dreptunghi circumscris suprafețelor luminoase menționate, cu condiția ca un asemenea ansamblu să fie omologat ca lampă simplă, atunci când este necesară omologarea.

Definiția de mai sus nu se aplică în cazul lămpilor cu faza de drum, lămpilor cu faza de întâlnire sau catadioptrilor laterali.

2.14.

Prin „două lămpi” sau „un număr par de lămpi” se înțelege o singură suprafață luminoasă în formă de bandă, atunci când aceasta este situată simetric față de planul longitudinal median al tractorului și se întinde până la cel puțin 400 mm de extremitatea de gabarit a tractorului, de fiecare parte a acestuia, având o lungime minimă de 800 mm. Iluminarea unei astfel de suprafețe trebuie asigurată de cel puțin două surse de lumină situate cât mai aproape posibil de extremitățile sale. Suprafața luminoasă a lămpii poate fi constituită dintr-un ansamblu de elemente juxtapuse, cu condiția ca proiecțiile suprafețelor luminoase ale lămpilor elementare pe același plan transversal să ocupe cel puțin 60 % din suprafața celui mai mic dreptunghi care circumscrie proiecțiile respective.

2.15.

Prin „distanța dintre două lămpi”, orientate în aceeași direcție, se înțelege distanța dintre proiecțiile ortogonale, pe un plan perpendicular pe direcția respectivă, ale contururilor celor două suprafețe luminoase, definite așa cum este precizat în cazul de la punctul 2.6.

2.16.

Prin „lampă facultativă” se înțelege o lampă a cărei prezență este lăsată la alegerea constructorului;

2.17.

Prin „indicator de funcționare” se înțelege un indicator care arată dacă un dispozitiv în stare acționată funcționează corect sau nu.

2.18.

Prin „indicator de anclanșare” se înțelege un indicator care arată că un dispozitiv a fost acționat, fără a indica dacă acesta funcționează corect sau nu.

2.19.

„Culoarea luminii emise de dispozitiv” Definițiile culorii luminii emise formulate în Regulamentul nr. 48 și în seriile lui de amendamente în vigoare la data formulării cererii pentru omologarea de tip se aplică prezentului regulament.

3.   CEREREA DE OMOLOGARE

3.1.

Cererea de omologare a unui tip de vehicul cu privire la instalarea dispozitivelor sale de lumini se înaintează de către constructorul vehiculului sau de către reprezentantul său autorizat.

3.2.

Cererea trebuie să fie însoțită de următoarele documente, în triplu exemplar, precum și de datele menționate în continuare:

3.2.1.

o descriere a tipului de vehicul cu privire la aspectele menționate la punctele 2.1.1-2.1.3 de mai sus; tipul de vehicul, identificat în mod adecvat;

3.2.2.

o listă a dispozitivelor prevăzute de către fabricant pentru sistemul de iluminat și de semnalizare luminoasă; lista poate cuprinde mai multe tipuri de dispozitive pentru fiecare funcție; în plus, lista poate include, pentru fiecare funcție, mențiunea suplimentară „sau dispozitive echivalente”;

3.2.3.

o diagramă de ansamblu a instalației de iluminat și de semnalizare luminoasă, cu indicarea amplasării pe vehicul a diferitelor dispozitive;

3.2.4.

o schiță sau schițele fiecărui dispozitiv de iluminat, cu indicarea suprafeței luminoase, astfel cum este definită la punctul 2.6 de mai sus.

3.3.

Un vehicul gol, dotat cu un echipament complet de iluminat și de semnalizare luminoasă reprezentativ pentru tipul de vehicul care urmează să fie omologat, trebuie prezentat serviciului tehnic responsabil cu efectuarea încercărilor în vederea omologării.

4.   OMOLOGAREA

4.1.

În cazul în care tipul de vehicul prezentat în vederea omologării în temeiul prezentului regulament îndeplinește cerințele regulamentului cu privire la toate luminile menționate în listă, se acordă omologarea tipului de vehicul respectiv.

4.2.

Fiecărui tip omologat i se alocă un număr de omologare. Primele două cifre ale acestuia (în prezent 00 pentru regulamentul în versiunea inițială) indică seria de amendamente care include cele mai recente modificări tehnice majore aduse regulamentului. Aceeași parte contractantă nu poate atribui același număr unui alt tip de vehicul sau aceluiași tip de vehicul prezentat pentru omologare cu un echipament care nu este specificat în lista prevăzută la punctul 3.2.2 de mai sus, sub rezerva dispozițiilor de la punctul 7 al prezentului regulament.

4.3.

Omologarea sau prelungirea omologării, refuzul ori retragerea omologării sau încetarea definitivă a producției unui tip de vehicul în temeiul prezentului regulament sunt notificate părților contractante ale acordului care pun în aplicare prezentul regulament prin intermediul unei fișe care se conformează modelului din anexa 1 la prezentul regulament.

4.4.

Pe fiecare vehicul care corespunde unui vehicul de tip omologat prin prezentul regulament se aplică într-un loc vizibil și ușor accesibil, specificat în fișa de omologare, marca de omologare internațională formată din:

4.4.1.

un cerc în jurul literei „E”, urmat de un număr distinctiv al țării care a acordat omologarea (2);

4.4.2.

numărul prezentului regulament, urmat de litera „R”, o liniuță și numărul de omologare la dreapta cercului prevăzut la punctul 4.4.1.

4.5.

În cazul în care vehiculul este conform tipului vehiculului omologat în temeiul unuia sau al mai multor regulamente anexate la prezentul acord, în țara care a acordat omologarea în conformitate cu prezentul regulament, simbolul specificat la punctul 4.4.1 nu trebuie repetat; în acest caz, regulamentul, numerele de omologare și simbolurile suplimentare ale tuturor regulamentelor în temeiul cărora s-a acordat omologarea în țara care a acordat omologarea în temeiul prezentului regulament se înscriu în coloane verticale la dreapta simbolului prevăzut la punctul 4.4.1.

4.6.

Marca de omologare este situată lângă sau pe plăcuța cu date a vehiculului, fixată de constructor.

4.7.

Marca de omologare trebuie să fie perfect lizibilă și de neșters.

4.8.

Anexa 2 la prezentul regulament oferă un exemplu de dispunere a mărcilor de omologare.

5.   SPECIFICAȚII GENERALE

5.1.   Dispozitivele de iluminare și semnalizare luminoasă trebuie să fie montate astfel încât, în condiții normale de utilizare și în pofida oricăror vibrații la care pot fi supuse, să-și păstreze caracteristicile impuse prin prezenta anexă, iar tractorul să poată corespunde dispozițiilor din prezenta anexă. În special, nu trebuie să fie posibilă o dereglare neintenționată a luminilor.

5.1.1.

Tractoarele trebuie să fie echipate cu legături electrice pentru utilizarea unei semnalizări amovibile. În special, tractoarele trebuie să fie prevăzute cu priza fixă precizată în standardele ISO 1724 (1980) (Legături electrice pentru vehicule cu aparatură electrică de 6 sau 12 V; se aplică mai ales autoturismelor particulare și remorcilor ușoare sau caravanelor) și ISO 1185 (1975) (Legături electrice între vehicule de tractare și vehicule remorcate, cu aparatură electrică de 24 V, pentru transporturi comerciale internaționale). În cazul standardului ISO 1185 (1975), funcția de contact 2 se limitează la lampa de poziție spate și la lumina de gabarit din partea stângă.

5.2.   Lămpile de iluminare descrise la punctele 2.5.8, 2.5.9 și 2.5.10 se montează astfel încât orientarea lor să poată fi corect reglată și cu ușurință.

5.3.   Pentru toate dispozitivele de semnalizare luminoasă, axa de referință a lămpii instalate pe tractor trebuie să fie paralelă cu planul de sprijin al tractorului pe drum, precum și cu planul longitudinal al tractorului. În fiecare direcție se admite o toleranță de ± 3°. În plus, orice instrucțiuni speciale de montare stabilite de fabricant trebuie să fie respectate.

5.4.   În afara cazurilor în care există dispoziții speciale, înălțimea și orientarea luminilor sunt verificate cu vehiculul neîncărcat și situat pe o suprafață plană și orizontală.

5.5.   Dacă nu există instrucțiuni speciale, lămpile care constituie o pereche trebuie:

5.5.1.

să fie montate simetric față de planul longitudinal median;

5.5.2.

să fie simetrice una față de alta în raport cu planul longitudinal median;

5.5.3.

să satisfacă aceleași cerințe colorimetrice; precum și

5.5.4.

să aibă caracteristici fotometrice sensibil identice.

5.6.   În cazul tractoarelor a căror formă exterioară este asimetrică, condițiile de la punctele 5.5.1 și 5.5.2 trebuie respectate în măsura posibilităților. Se admite că aceste condiții sunt îndeplinite dacă distanța dintre două lumini și planul longitudinal median, respectiv planul de sprijin pe sol, este aceeași.

5.7.   Lămpile cu funcții diferite pot fi independente sau grupate, combinate sau încorporate reciproc într-un singur dispozitiv, cu condiția ca fiecare dintre lămpile respective să respecte cerințele care îi sunt aplicabile.

5.8.   Înălțimea maximă deasupra solului trebuie măsurată pornind de la punctul cel mai înalt al suprafeței luminoase, iar înălțimea minimă pornind de la punctul cel mai de jos al suprafeței luminoase. În cazul lămpilor cu fază de întâlnire, înălțimea minimă în raport cu solul trebuie măsurată de la cea mai joasă margine a reflectorului.

5.9.   În absența dispozițiilor speciale, nicio altă lampă, în afară de lămpile indicatoare de direcție și lămpile de avarie, nu poate emite o lumină intermitentă.

5.10.   Nicio lumină roșie nu trebuie să fie vizibilă din față și nicio lumină albă nu trebuie să fie vizibilă din spate, cu excepția lămpii de mers înapoi și a proiectoarelor de lucru.

Această condiție este respectată în următoarele cazuri:

5.10.1.

în cazul vizibilității unei lumini roșii din față: o lumină roșie nu trebuie să fie direct vizibilă pentru un observator care se deplasează în zona 1 a unui plan transversal situat la 25 m în fața tractorului (a se vedea anexa 4, figura 1);

5.10.2.

în cazul vizibilității unei lumini albe din spate: o lumină albă nu trebuie să fie direct vizibilă pentru un observator care se deplasează în zona 2 a unui plan transversal situat la 25 m în spatele tractorului (a se vedea anexa 4, figura 2).

5.10.3.

În planele respective, zonele 1 și 2 explorate de ochiul observatorului sunt delimitate astfel:

5.10.3.1.

în cazul înălțimii, de două plane orizontale situate la 1 m și, respectiv, 2,2 m deasupra solului;

5.10.3.2.

în cazul lățimii, de două plane verticale care fac un unghi de 15° înainte și, respectiv, înapoi, spre exterior față de planul median al tractorului, trecând prin punctul sau punctele de contact ale planelor verticale paralele cu planul median și delimitând lățimea de gabarit a tractorului, al cărui gabarit este mărit.

Dacă există mai multe puncte de contact, punctul situat cel mai în față este ales pentru zona 1, iar punctul situat cel mai în spate este ales pentru zona 2.

5.11.   Legăturile electrice trebuie să fie de așa natură, încât lămpile de poziție față, lămpile de poziție spate, lămpile de gabarit, atunci când există, precum și dispozitivul de iluminare a plăcii de înmatriculare spate să poată fi aprinse și stinse numai simultan.

Această condiție nu se aplică în cazul utilizării lămpilor de poziție față și a lămpilor de poziție spate drept lămpi de staționare.

5.12.   Legăturile electrice trebuie să fie astfel încât lămpile pentru faza de drum și lămpile pentru faza de întâlnire, precum și lămpile de ceață spate să nu poată fi aprinse în cazul în care lămpile menționate la punctul 5.11 nu sunt aprinse. Totuși, această condiție nu se aplică lămpilor cu faza de drum sau lămpilor cu faza de întâlnire în cazul în care semnalele luminoase emise de acestea constau în aprinderea intermitentă la scurte intervale a lămpilor cu faza de întâlnire sau în aprinderea intermitentă la scurte intervale a lămpilor cu faza de drum ori în aprinderea alternativă a lămpilor cu faza de întâlnire și a lămpilor cu faza de drum.

Rolul indicatorilor de anclanșare poate fi jucat de indicatorii de funcționare.

5.13.   Lămpi mascate

5.13.1.

Mascarea lămpilor este interzisă, cu excepția lămpilor cu faza de drum, a lămpilor cu faza de întâlnire, a lămpilor de ceață față și a lămpilor precizate la punctul 5.14.1.

5.13.2.

Un dispozitiv de iluminare aflat în poziție de utilizare trebuie să rămână în această poziție dacă defecțiunea indicată la punctul 5.13.2.1 are loc în mod izolat sau împreună cu una dintre defecțiunile enumerate la punctul 5.13.2.1.

5.13.2.1.

Absența forței motrice pentru manevrarea lămpii.

5.13.2.2.

Deschiderea accidentală a circuitului de alimentare, pierderile de curent la masă, defecțiuni ale solenoizilor, defecțiuni ale conductelor hidraulice sau de aer comprimat, ale cablurilor Bowden, racordurilor flexibile sau ale altor componente care controlează sau transmit energia destinată acționării dispozitivului de mascare.

5.13.3.

În caz de defecțiune a comenzii de mascare sau în cazul altor defecțiuni precizate la punctele 5.13.2.1 și 5.13.2.2 de mai sus, un dispozitiv de iluminare mascat trebuie să poată fi plasat în poziție de utilizare fără a se folosi unelte.

5.13.4.

Dispozitivele de iluminare care sunt acționate cu ajutorul unei forțe motrice trebuie aduse în poziția de utilizare și aprinse prin intermediului unei comenzi unice, fără a exclude posibilitatea deplasării lor în poziția de utilizare fără a le aprinde. Totuși, în cazul unor lămpi grupate cu faza de drum și cu faza de întâlnire, comanda menționată mai sus este necesară numai pentru activarea lămpilor cu faza de întâlnire.

5.13.5.

De pe locul conducătorului auto, trebuie să fie imposibilă întreruperea intenționată a deplasării farurilor aprinse, înainte de atingerea poziției lor de utilizare. Atunci când există riscul de a-i orbi pe alți participanți la trafic în timpul mișcării farurilor, ele nu trebuie să se poată aprinde decât după ce ajung la poziția finală.

5.13.6.

La temperaturi cuprinse între – 30 °C și + 50 °C, un dispozitiv de iluminare manevrat de o forță motrice trebuie să poată atinge poziția finală de deschidere în trei secunde de la acționarea inițială a comenzii.

5.14.   Lămpi cu poziție variabilă

5.14.1.

Poziția lămpilor indicatoare de direcție, a lămpilor de poziție față și spate și a lămpilor de stop poate varia, cu condiția ca:

5.14.1.1.

aceste lămpi să rămână atașate de tractor, chiar dacă poziția lor se modifică;

5.14.1.2.

aceste lămpi să poată fi blocate în poziția impusă de condițiile de trafic. Blocarea trebuie să fie automată.

5.15.   Culoarea lămpilor (3) menționate în prezentul regulament trebuie să fie după cum urmează:

lampă cu faza de drum

:

alb sau galben selectiv

lampă cu faza de întâlnire

:

alb sau galben selectiv

lampă de ceață față

:

alb sau galben selectiv (Convenția din 1968 privind circulația rutieră, apendicele la anexa 5, nota de subsol 3)

lampă de mers înapoi

:

alb

lampă indicatoare de direcție

:

galben auto

semnal de avarie

:

galben auto

lampă de stop

:

roșu

lampă de iluminare a plăcii de înmatriculare spate

:

alb

lampă de poziție față

:

alb (se admite și galben selectiv dacă lampa de poziție față este încorporată într-un far de culoare galben selectiv)

lampă de poziție spate

:

roșu

lampă de ceață spate

:

roșu

lampă de staționare

:

alb în față, roșu în spate, galben auto dacă acestea sunt încorporate în lămpile indicatoare de direcție

lampă de gabarit

:

alb în față, roșu în spate

proiector de lucru

:

neprecizată

catadioptri spate

:

roșu

catadioptri laterali netriunghiulari

:

galben auto

Definiția culorilor lămpilor trebuie să fie conformă cu cea din anexa 5 la Convenția privind circulația rutieră (1968).

5.16.   Fiecare tractor care face obiectul omologării în temeiul prezentului regulament trebuie să fie echipat cu următoarele dispozitive de iluminare și de semnalizare luminoasă:

5.16.1.

lămpi cu faza de întâlnire (punctul 6.2);

5.16.2.

lămpi indicatoare de direcție (punctul 6.5);

5.16.3.

semnal de avarie (punctul 6.6);

5.16.4.

lampă de poziție față (punctul 6.8);

5.16.5.

lampă de poziție spate (punctul 6.9);

5.16.6.

catadioptru spate, netriunghiular (punctul 6.14);

5.16.7.

lampă de stop (punctul 6.7);

5.16.8.

lumină de gabarit (punctul 6.12) pentru tractoare cu lățimea de peste 2,1 m. Interzisă pe oricare alte tractoare.

5.17.   Tractorul poate fi echipat, în plus, cu următoarele dispozitive de semnalizare luminoasă:

5.17.1.

lampă cu faza de drum (punctul 6.1);

5.17.2.

lampă de ceață față (punctul 6.3);

5.17.3.

lampă de mers înapoi (punctul 6.4);

5.17.4.

lampă de ceață spate (punctul 6.10);

5.17.5.

lampă de staționare (punctul 6.11);

5.17.6.

proiector de lucru (punctul 6.13);

5.17.7.

catadioptri laterali, netriunghiulari (punctul 6.15).

5.18.   Montarea fiecăruia dintre dispozitivele de iluminare și semnalizare luminoasă menționate la punctele 5.16 și 5.17 de mai sus trebuie efectuată în conformitate cu cerințele relevante precizate la punctul 6 al prezentului regulament.

5.19.   Montarea oricăror dispozitive de iluminare și semnalizare luminoasă, altele decât cele menționate la punctele 5.16 și 5.17 de mai sus, este interzisă în sensul omologării de tip. Prezenta dispoziție nu obligă o parte contractantă să impună sau să interzică:

5.19.1.

un semnal de avarie omologat de tip; sau

5.19.2.

un dispozitiv de iluminare adecvat pentru placa de înmatriculare spate, dacă aceasta există și dacă se impune ca ea să fie iluminată.

6.   SPECIFICAȚII INDIVIDUALE

6.1.   

LĂMPI CU FAZA DE DRUM:

6.1.1.

NUMĂR

Două sau patru.

6.1.2.

POZIȚIONARE

Nu sunt prevăzute specificații speciale.

6.1.3.

POZIȚIE RETRASĂ:

 

6.1.3.1.

LĂȚIME

Marginile exterioare ale suprafeței luminoase nu trebuie să se afle în niciun caz mai aproape de extremitatea marginilor laterale ale tractorului decât marginile exterioare ale suprafeței luminoase a lămpilor cu faza de întâlnire.

6.1.3.2.

ÎNĂLȚIME

Nu sunt prevăzute specificații speciale.

6.1.3.3.

LUNGIME

Cât mai aproape de limita anterioară a tractorului; totuși, lumina emisă nu trebuie să-l stânjenească pe conducătorul auto, nici direct, nici indirect prin intermediul oglinzilor retrovizoare și/sau al altor suprafețe reflectorizante ale tractorului.

6.1.4.

VIZIBILITATE GEOMETRICĂ

Vizibilitatea suprafeței luminoase, inclusiv vizibilitatea în zonele care nu par iluminate în direcția de observare luată în considerare, trebuie să fie asigurată în interiorul unui spațiu divergent definit de drepte generatoare care se sprijină pe conturul suprafeței luminoase și fac un unghi de cel puțin 5° în raport cu axa de referință a farului.

6.1.5.

ORIENTARE

Spre față. În afară de dispozitivele necesare pentru menținerea unui reglaj corect și atunci când există două perechi de lămpi cu faza de drum, o pereche, formată din faruri care funcționează exclusiv ca lămpi cu faza de drum, se poate roti în jurul unei axe aproximativ verticale, în funcție de unghiul de bracaj al direcției.

6.1.6.

POT FI „GRUPATE”

cu lampa cu lumină de întâlnire și cu celelalte lămpi din față.

6.1.7.

NU POT FI „COMBINATE”

cu nicio altă lampă.

6.1.8.

POT FI „ÎNCORPORATE RECIPROC”

cu lămpile cu faza de întâlnire, cu excepția cazului în care lampa cu faza de drum este mobilă în funcție de unghiul de bracaj al direcției; cu lampa de poziție față; cu lampa de ceață față; cu lampa de staționare.

6.1.9.

LEGĂTURI ELECTRICE

Aprinderea lămpii cu faza de drum se poate efectua simultan sau în perechi. La schimbarea de la faza de întâlnire la faza de drum, trebuie aprinsă cel puțin o pereche de lămpi cu faza de drum. La schimbarea de la faza de drum la faza de întâlnire, toate lămpile cu faza de drum trebuie stinse simultan.

Lămpile cu faza de întâlnire pot rămâne aprinse simultan cu lămpile cu faza de drum.

6.1.10.

„INDICATOR DE ANCLANȘARE”

Obligatoriu.

6.1.11.

ALTE CERINȚE

Suma intensităților maxime ale fazelor de drum care pot fi aprinse simultan nu trebuie să depășească 225 000 cd. Această intensitate maximă se obține prin însumarea intensităților maxime individuale măsurate la momentul omologării de tip și se indică în rapoartele de omologare corespunzătoare.

6.2.   

LĂMPI CU FAZA DE ÎNTÂLNIRE

6.2.1.

NUMĂR

Două (sau patru – a se vedea punctul 6.2.3.2.1).

6.2.2.

POZIȚIONARE

Nu sunt prevăzute specificații speciale.

6.2.3.

POZIȚIE RETRASĂ:

 

6.2.3.1.

LĂȚIME

Nicio cerință specială

6.2.3.2.

ÎNĂLȚIME DEASUPRA SOLULUI

dacă sunt montate numai două lămpi cu faza de întâlnire:

 

minimum 500 mm

 

maximum 1 200 mm

Această distanță poate fi mărită până la 1 500 mm dacă înălțimea de 1 200 mm nu poate fi respectată din construcție, ținând seama de condițiile de utilizare a tractorului și de echipamentul său de lucru;

6.2.3.2.1.

în cazul tractoarelor echipate pentru montarea de dispozitive portabile în partea frontală, se admite instalarea a două lămpi cu faza de întâlnire, în plus față de lămpile menționate la punctul 6.2.3.2, la o înălțime care să nu depășească 3 000 mm, în cazul în care legăturile electrice sunt astfel proiectate, încât două perechi de lămpi cu faza de întâlnire să nu poată fi acționate simultan.

6.2.3.3.

LUNGIME

Cât mai aproape de limita anterioară a tractorului; totuși, lumina emisă nu trebuie să-l stânjenească pe conducătorul auto, nici direct, nici indirect prin intermediul oglinzilor retrovizoare și/sau al altor suprafețe reflectorizante ale tractorului.

6.2.4.

VIZIBILITATE GEOMETRICĂ

Definită de unghiurile α și ß în conformitate cu specificațiile de la punctul 2.10.

α= 15° în sus și 10° în jos;

ß= 45° spre exterior și 5° spre interior.

În interiorul acestui domeniu, practic toată suprafața aparentă a lămpii trebuie sa fie vizibilă.

Prezența partițiilor sau a altor elemente de echipament lângă far nu trebuie să ducă la efecte secundare care să provoace disconfort celorlalți participanți la trafic.

6.2.5.

ORIENTARE

Orientarea lămpilor cu faza de întâlnire nu trebuie să varieze în funcție de unghiul de bracaj al direcției.

6.2.5.1.

În cazul în care înălțimea lămpilor cu faza de întâlnire este mai mare sau egală cu 500 mm și mai mică sau egală cu 1 200 mm, se poate efectua rabatarea fascicolului de lumină de întâlnire cu 0,5 până la 4 %.

6.2.5.2.

În cazul în care înălțimea lămpilor cu faza de întâlnire este mai mare de 1 200 mm și mai mică sau egală cu 1 500 mm, limita de 4 % prevăzută la punctul 6.2.5.1 crește la 6 %; lămpile cu faza de întâlnire menționate la punctul 6.2.3.2.1 trebuie să fie orientate astfel încât linia orizontală care separă zona luminată de zona neluminată, măsurată la 15 m de lampă, să se situeze la o înălțime echivalentă numai cu jumătatea distanței dintre sol și centrul lămpii.

6.2.6.

POT FI „GRUPATE”

cu lămpile cu faza de drum și cu alte lămpi din față.

6.2.7.

NU POT FI „COMBINATE”

cu nicio altă lampă.

6.2.8.

POT FI „ÎNCORPORATE RECIPROC”

cu lămpile cu faza de drum, cu excepția cazului în care lampa cu faza de drum este mobilă în funcție de unghiul de bracaj al direcției;

cu alte lămpi din față.

6.2.9.

LEGĂTURI ELECTRICE

Comanda de trecere la faza de întâlnire trebuie să provoace stingerea simultană a tuturor lămpilor cu faza de drum.

Lămpile cu faza de întâlnire pot rămâne aprinse simultan cu lămpile cu faza de drum.

6.2.10.

„INDICATOR DE ANCLANȘARE”

Opțional.

6.2.11.

ALTE CERINȚE

Condițiile de la punctul 5.5.2 nu sunt aplicabile lămpilor cu faza de întâlnire.

Farurile cu faza de întâlnire având surse (o sursă) de lumină care produc(e) fasciculul principal al fazei de întâlnire (astfel cum este definit în Regulamentul nr. 48) și care au un flux luminos normal total de peste 2 000 lm sunt interzise.

6.3.   

LAMPA DE CEAȚĂ FAȚĂ

6.3.1.

NUMĂR

Două.

6.3.2.

POZIȚIONARE

Nu sunt prevăzute specificații speciale.

6.3.3.

POZIȚIE RETRASĂ:

 

6.3.3.1.

LĂȚIME

Nu sunt prevăzute specificații speciale.

6.3.3.2.

ÎNĂLȚIME

Cel puțin 250 mm deasupra solului.

Niciun punct al suprafeței luminoase nu trebuie să se găsească deasupra celui mai de sus punct al suprafeței luminoase a lămpilor cu faza de întâlnire.

6.3.3.3.

LUNGIME

Cât mai aproape de limita anterioară a tractorului; totuși, lumina emisă nu trebuie să-l stânjenească pe conducătorul auto, nici direct, nici indirect prin intermediul oglinzilor retrovizoare și/sau al altor suprafețe reflectorizante ale tractorului.

6.3.4.

VIZIBILITATE GEOMETRICĂ

Definită de unghiurile α și ß în conformitate cu specificațiile de la punctul 2.10.

α= 5° spre în sus și spre în jos;

ß= 45° spre exterior și 5° spre interior.

6.3.5.

ORIENTARE

Orientarea lămpilor de ceață față nu trebuie să varieze în funcție de unghiul de bracaj al direcției.

Ele trebuie orientate spre în față fără a-i orbi sau jena pe conducătorii auto care vin din sens opus sau pe ceilalți participanți la trafic.

6.3.6.

POT FI „GRUPATE”

cu alte lămpi din față.

6.3.7.

NU POT FI „COMBINATE”

cu alte lămpi din față.

6.3.8.

POT FI „ÎNCORPORATE RECIPROC”

cu lămpi cu faza de drum care nu sunt mobile în funcție de unghiul de bracaj al direcției, atunci când sunt montate patru lămpi cu faza de drum;

cu lămpile de poziție față sau cu lămpile de staționare.

6.3.9.

LEGĂTURI ELECTRICE

Lămpile de ceață trebuie să poată fi aprinse și stinse separat față de lămpile cu faza de drum sau de lămpile cu faza de întâlnire și invers.

6.3.10.

„INDICATOR DE ANCLANȘARE”

Opțional.

6.4.   

LAMPA DE MERS ÎNAPOI

6.4.1.

NUMĂR

Una sau două.

6.4.2.

POZIȚIONARE

Nu sunt prevăzute specificații speciale.

6.4.3.

POZIȚIE

 

6.4.3.1.

ÎNĂLȚIME

Minimum 250 mm și maximum 1 200 mm deasupra solului.

6.4.3.2.

LĂȚIME

Nu sunt prevăzute specificații speciale.

6.4.3.3.

LUNGIME

Nu sunt prevăzute specificații speciale.

6.4.4.

VIZIBILITATE GEOMETRICĂ

Definită de unghiurile α și ß în conformitate cu specificațiile de la punctul 2.10.

α= 15° în sus și 5° în jos;

β= 45° la dreapta și la stânga în cazul în care este montată numai o lampă;

β= 45° spre exterior și 30° spre interior în cazul în care sunt montate două lămpi.

6.4.5.

ORIENTARE

Spre spate.

6.4.6.

POT FI „GRUPATE”

cu orice altă lampă spate.

6.4.7.

NU POT FI „COMBINATE”

cu alte lămpi.

6.4.8.

POT FI „ÎNCORPORATE RECIPROC”

cu alte lămpi.

6.4.9.

LEGĂTURI ELECTRICE

Poate fi aprinsă sau poate rămâne aprinsă numai dacă comanda de mers înapoi este anclanșată și dacă:

 

fie motorul este pornit,

 

fie unul dintre dispozitivele care controlează pornirea și oprirea motorului este într-o poziție în care funcționarea motorului este posibilă.

6.4.10.

INDICATOR

Opțional.

6.5.   

LAMPĂ INDICATOARE DE DIRECȚIE (A SE VEDEA DIAGRAMELE, ANEXA 5).

6.5.1.

NUMĂR

Numărul dispozitivelor trebuie să fie astfel încât ele să poată emite semnale care să corespundă uneia dintre schemele de montaj precizate la punctul 6.5.2.

6.5.2.

POZIȚIONARE

 

„A” – Două lămpi indicatoare de direcție față (categoria 1),

Două lămpi indicatoare de direcție spate (categoria 2).

Aceste lămpi pot fi independente, grupate sau combinate.

 

„B” – Două lămpi indicatoare de direcție față (categoria 1),

Două lămpi indicatoare de direcție repetitoare laterale (categoria 5),

Două lămpi indicatoare de direcție spate (categoria 2).

Lămpile indicatoare de direcție față și repetitoare laterale pot fi independente, grupate sau combinate.

 

„C” – Două lămpi indicatoare de direcție față (categoria 1),

Două lămpi indicatoare de direcție spate (categoria 2),

Două lămpi indicatoare de direcție laterale (categoria 5) în anumite cazuri, astfel cum este precizat la punctul 6.5.3.3.

 

„D” – Două lămpi indicatoare de direcție față (categoria 1),

Două lămpi indicatoare de direcție spate (categoria 2).

Schema „A” nu este admisă decât pentru tractoarele a căror lungime totală nu depășește 4,60 m, fără ca distanța dintre marginile exterioare ale suprafețelor luminoase să depășească 1,60 m.

Schemele „B”, „C” și „D” se aplică la toate tractoarele.

Numărul, poziția și vizibilitatea orizontală a lămpilor indicatoare trebuie să fie astfel încât ele să ofere indicații care să corespundă cel puțin uneia dintre schemele definite în continuare. Unghiurile de vizibilitate sunt hașurate în diagrame; unghiurile indicate reprezintă valori minime care pot fi depășite; toate unghiurile de vizibilitate sunt măsurate din centrul suprafeței luminoase.

6.5.3.

POZIȚIE

 

6.5.3.1.

LĂȚIME

Cu excepția cazului lămpilor de direcție din categoria 1 care corespund schemei „C”, latura suprafeței luminoase cea mai îndepărtată de planul longitudinal median al tractorului nu trebuie să se găsească la mai mult de 400 mm de extremitatea maximă a tractorului. Distanța dintre marginile interioare ale suprafețelor luminoase ale unei perechi de lămpi nu trebuie să fie mai mică de 500 mm. În cazul lămpilor indicatoare de direcție față, suprafața luminoasă nu trebuie să fie situată la mai puțin de 400 mm de suprafața luminoasă a lămpilor cu faza de întâlnire sau a lămpilor de ceață față, dacă există.

Se admite o distanță mai mică, dacă intensitatea luminoasă pe axa de referință a lămpii indicatoare de direcție este cel puțin egală cu 400 cd.

6.5.3.2.

ÎNĂLȚIME

Deasupra solului

 

minimum 500 mm pentru lămpile indicatoare de direcție din categoria 5,

 

minimum 400 mm pentru lămpile indicatoare de direcție din categoriile 1 și 2,

 

în mod normal, maximum 1 900 mm pentru toate categoriile.

Dacă structura tractorului nu permite respectarea acestei limite maxime, punctul cel mai de sus al suprafeței luminoase se poate situa la 2 300 mm în cazul lămpilor indicatoare de direcție din categoria 5, în cazul celor din categoriile 1 și 2 din schema „A” și în cazul celor din categoria 1 din schema „B”; limita maximă se poate situa la 2 100 mm în cazul lămpilor din categoriile 1 și 2 din celelalte scheme.

6.5.3.3.

LUNGIME

În mod normal, distanța dintre centrul de referință al suprafeței luminoase a lămpilor indicatoare de direcție din categoria 1 (schema „B”) și planul transversal care marchează limita anterioară a lungimii totale a tractorului nu trebuie sa depășească 1 800 mm. În cazul în care structura tractorului nu permite respectarea unghiurilor minime de vizibilitate, această distanță poate fi mărită la 2 600 mm.

În cazul schemei „C”, lămpile indicatoare direcție din categoria 5 sunt obligatorii numai dacă distanța longitudinală dintre centrele de referință ale lămpilor indicatoare de direcție din categoriile 1 și 2 depășește 6 m.

6.5.4.

VIZIBILITATE GEOMETRICĂ

 

Unghiurile orizontale: A se vedea diagramele cu scheme.

În cazul schemelor „B” și „C”, nu trebuie depășită valoarea de 5° a unghiului de vizibilitate mort în raport cu spatele lămpii indicatoare de direcție repetitoare laterale. Totuși, această valoare poate fi mărită până la 10°, în cazul în care este imposibilă respectarea limitei de 5°.

În cazul schemei „D”, valoarea de 10° indicată pentru unghiul de vizibilitate interior al indicatorului de direcție față poate fi redusă la 3° pentru tractoarele cu lățimea maximă de cel mult 1 400 mm.

 

Unghiurile verticale: 15° deasupra orizontalei și sub orizontală.

Unghiul vertical de sub orizontală poate fi redus la 10° pentru lămpile indicatoare de direcție repetitoare laterale din schemele „B” și „C”, dacă înălțimea lor este mai mică de 1 900 mm. Același lucru este valabil și pentru lămpile indicatoare de direcție din categoria 1 din schemele „B” și „D”.

6.5.5.

ORIENTARE

În cazul în care producătorul prevede specificații speciale referitoare la instalare, acestea trebuie respectate.

6.5.6.

POATE FI „GRUPATĂ”

Cu una sau mai multe lămpi care nu pot să nu fie mascate.

6.5.7.

NU POATE FI „COMBINATĂ”

Cu o altă lampă, decât în conformitate cu schemele menționate la punctul 6.5.2.

6.5.8.

POATE FI „ÎNCORPORATĂ RECIPROC”

Numai cu lampa de staționare și doar în cazul lămpilor indicatoare de direcție din categoria 5.

6.5.9.

LEGĂTURILE ELECTRICE

Lămpile indicatoare de direcție sunt puse în funcțiune independent de celelalte lămpi. Toate lămpile indicatoare de direcție situate pe aceeași parte a tractorului sunt aprinse și stinse prin intermediul aceleiași comenzi și emit lampă intermitentă în mod sincron.

6.5.10.

INDICATOR DE FUNCȚIONARE

Obligatoriu pentru toate lămpile indicatoare de direcție care nu sunt direct vizibile pentru conducător. Poate fi optic sau acustic sau și una, și alta.

Dacă este optic, trebuie să fie intermitent, iar în caz de funcționare defectuoasă a uneia dintre lămpile indicatoare de direcție, altele decât lămpile indicatoare de direcție repetitoare laterale, să se stingă sau să rămână aprins fără a clipi sau să prezinte o schimbare puternică de frecvență. Dacă este exclusiv acustic, trebuie să se audă clar și să prezinte o schimbare puternică de frecvență în aceleași condiții ca cele indicate anterior pentru indicatorul optic.

Dacă un tractor este echipat pentru a tracta o remorcă, trebuie dotat cu un indicator optic special de funcționare pentru lămpile indicatoare de direcție ale remorcii, cu excepția cazului în care indicatorul de funcționare al vehiculului de tractare permite detectarea defecțiunii oricărei lămpi indicatoare de direcție din ansamblul tractor-remorcă astfel format.

6.5.11.

ALTE DISPOZIȚII

Lămpile trebuie să emită o lampă intermitentă care pulsează de 90 ± 30 ori pe minut. Acționarea comenzii de semnal luminos trebuie să fie urmată de aprinderea lămpii după maximum o secundă și de prima stingere a lămpii după maximum o secundă și jumătate.

Atunci când un tractor este autorizat să tracteze o remorcă, comanda lămpilor indicatoare de direcție ale vehiculului de tractare trebuie să poată acționa și lămpile indicatoare de direcție ale remorcii.

În caz de funcționare defectuoasă a unei lămpi indicatoare de direcție, alta decât un scurt circuit, celelalte lămpi trebuie să continue să clipească, dar, în aceste condiții, frecvența poate fi diferită de cea prescrisă.

6.6.   

SEMNAL DE AVARIE

6.6.1.

NUMĂRUL

În conformitate cu dispozițiile rubricilor corespunzătoare de la punctul 6.5.

6.6.2.

SCHEMA DE INSTALARE

6.6.3.

POZIȚIE

6.6.3.1.

LĂȚIME

6.6.3.2.

ÎNĂLȚIME

6.6.3.3.

LUNGIME

6.6.4.

VIZIBILITATE GEOMETRICĂ

6.6.5.

ORIENTARE

6.6.6.

POATE FI „GRUPATĂ” SAU NU

6.6.7.

POATE FI „COMBINATĂ” SAU NU

6.6.8.

POATE FI „ÎNCORPORATĂ RECIPROC” SAN NU

6.6.9.

LEGĂTURILE ELECTRICE

Acționarea semnalului trebuie să se realizeze printr-o comandă distinctă care să permită funcționarea sincronă a tuturor lămpilor indicatoare de direcție.

6.6.10.

INDICATOR DE CONECTARE

Lampă intermitentă de avertizare care poate funcționa împreună cu indicatorul sau indicatoarele prevăzute la punctul 6.5.10.

6.6.11.

ALTE DISPOZIȚII

În conformitate cu specificațiile de la punctul 6.5.11. Atunci când un tractor este echipat pentru a tracta o remorcă, comanda semnalului de avarie trebuie să poată acționa și lămpile indicatoare de direcție ale remorcii. Semnalul de avarie trebuie să poată funcționa chiar dacă dispozitivul care comandă pornirea sau oprirea motorului se află într-o poziție care face imposibilă pornirea motorului.

6.7.   

LAMPA DE STOP

6.7.1.

NUMĂR

Două.

6.7.2.

SCHEMA DE INSTALARE

Nu sunt prevăzute cerințe speciale.

6.7.3.

POZIȚIE

 

6.7.3.1.

LĂȚIME

Trebuie să fie distanțate la cel puțin 500 mm. Această distanță se poate reduce la 400 mm atunci când lățimea maximă a tractorului este mai mică de 1 400 mm.

6.7.3.2.

ÎNĂLȚIME

Deasupra solului: cel puțin 400 mm, cel mult 1 900 mm sau 2 100 mm dacă structura vehiculului nu permite să se respecte 1 900 mm.

6.7.3.3.

LUNGIME

Nu sunt prevăzute cerințe speciale.

6.7.4.

VIZIBILITATE GEOMETRICĂ

Unghiul orizontal: 45° spre exterior și spre interior.

Unghiul vertical: 15° above and below the horizontal.

Unghiul vertical de dedesubtul orizontalei se poate reduce la 10° dacă înălțimea lămpii deasupra solului este mai mică de 1 500 mm, respectiv la 5°, dacă această înălțime este mai mică de 750 mm.

6.7.5.

ORIENTARE

Spre spatele vehiculului.

6.7.6.

POATE FI „GRUPATĂ”

cu una sau mai multe lămpi spate.

6.7.7.

NU POATE FI „COMBINATĂ”

cu o altă lampă.

6.7.8.

POATE FI „ÎNCORPORATĂ RECIPROC”

cu lămpile de poziție spate și cu lămpile de staționare.

6.7.9.

LEGĂTURILE ELECTRICE

trebuie să se aprindă dacă frâna de serviciu este acționată.

6.7.10.

INDICATORUL DE FUNCȚIONARE

Opțional. Dacă există, trebuie să fie un bec indicator neintermitent și să se aprindă în caz de funcționare defectuoasă a lămpilor de stop.

6.7.11.

ALTE DISPOZIȚII

Intensitatea luminoasă a lămpilor de stop trebuie să fie clar superioară celei a lămpilor de poziție spate.

6.8.   

LAMPĂ DE POZIȚIE FAȚĂ

6.8.1.

NUMĂR

Două sau patru (a se vedea punctul 6.8.3.2).

6.8.2.

SCHEMA DE INSTALARE

Nicio cerință particulară.

6.8.3.

POZIȚIE

 

6.8.3.1.

LĂȚIME

Acel punct de pe suprafața luminoasă situat la cea mai mare distanță de planul longitudinal median nu trebuie să se afle la mai mult de 400 mm de marginea exterioară extremă a vehiculului.

Distanța dintre marginile interioare respective ale celor două suprafețe luminoase trebuie să fie de minimum 500 mm.

6.8.3.2.

ÎNĂLȚIME

Deasupra solului, cel puțin 400 mm și cel mult 1 900 mm (2 100 mm dacă forma caroseriei nu permite respectarea limitei de 1 900 mm).

În cazul tractoarelor concepute pentru montajul dispozitivelor instalate frontal, care pot masca lămpile de poziție frontale obligatorii, pot fi instalate două lămpi de poziție frontale suplimentare la o înălțime care nu depășește 3 000 mm.

6.8.3.3.

LUNGIME

Nu există cerințe, cu condiția ca lămpile să fie orientate spre față și ca unghiurile de vizibilitate geometrică prescrise la punctul 6.8.4 să fie respectate.

6.8.4.

VIZIBILITATE GEOMETRICĂ

 

Unghiul orizontal

Pentru lămpile de poziție față: 10° spre interior și 80° spre exterior. Totuși, în mod excepțional, unghiul de 10° spre interior se poate reduce până la 5°, dacă forma caroseriei nu permite respectarea celor 10°. Pentru tractoarele a căror lățime maximă nu depășește 1 400 mm, dacă forma caroseriei nu permite 10°, acest unghi se poate reduce la 3°.

 

Unghiul vertical

15° deasupra și sub orizontală. Unghiul vertical de dedesubtul orizontalei se poate reduce la 10°, dacă înălțimea lămpii deasupra solului este mai mică de 1 900 mm, respectiv la 5°, dacă această înălțime este mai mică de 750 mm.

6.8.5.

ORIENTARE

Spre față.

6.8.6.

POATE FI „GRUPATĂ”

cu orice altă lampă față.

6.8.7.

NU POATE FI „COMBINATĂ”

cu alte lămpi.

6.8.8.

POATE FI „ÎNCORPORATĂ RECIPROC”

cu orice alte lămpi față.

6.8.9.

LEGĂTURILE ELECTRICE

Nu sunt prevăzute cerințe speciale.

6.8.10.

INDICATOR DE FUNȚIONARE

Obligatoriu. Acest indicator nu trebuie să lumineze intermitent. Nu este necesar, dacă dispozitivul de iluminat de la tabloul de bord nu poate fi aprins decât simultan cu lămpile de poziție față.

6.9.   

LAMPĂ DE POZIȚIE SPATE

6.9.1.

NUMĂR

Două.

6.9.2.

SCHEMA DE INSTALARE

Nu sunt prevăzute cerințe speciale.

6.9.3.

POZIȚIE

 

6.9.3.1.

LĂȚIME

Acel punct de pe suprafața luminoasă situat la cea mai mare distanță de planul longitudinal median nu trebuie să se afle la mai mult de 400 mm de marginea exterioară extremă a tractorului.

Distanța dintre marginile interioare ale celor două suprafețe luminoase nu trebuie să fie mai mică de 500 mm. Această distanță poate fi redusă la 400 mm, dacă lățimea maximă a tractorului este mai mică de 1 400 mm.

6.9.3.2.

ÎNĂLȚIME

Deasupra solului, cel puțin 400 mm și cel mult 1 900 mm (2 100 mm dacă forma caroseriei nu permite respectarea limitei de 1 900 mm).

6.9.3.3.

LUNGIME

Nu sunt prevăzute cerințe speciale.

6.9.4.

VIZIBILITATE GEOMETRICĂ

 

Unghiul orizontal

Pentru cele două lămpi de poziție spate:

 

fie 45° spre interior și 80° spre exterior;

 

fie 80° spre interior și 45° spre exterior.

 

Unghiul vertical

15° deasupra și sub orizontală. Unghiul de dedesubtul orizontalei se poate reduce la 10°, dacă înălțimea lămpii deasupra solului este mai mică de 1 500 mm, și la 5°, dacă această înălțime este mai mică de 750 mm.

6.9.5.

ORIENTARE

Spre spate.

6.9.6.

POATE FI „GRUPATĂ”

cu orice altă lampă spate.

6.9.7.

POATE FI COMBINATĂ

cu dispozitivul de iluminare a plăcii de înmatriculare spate.

6.9.8.

POATE FI „ÎNCORPORATĂ RECIPROC”

cu lămpile de stop, cu lampa de ceață spate sau cu lampa de staționare.

6.9.9.

LEGĂTURILE ELECTRICE

Nu sunt prevăzute cerințe speciale.

6.9.10.

INDICATOR DE CONECTARE

Trebuie să fie combinat cu cel al lămpilor de poziție față. Acest indicator nu trebuie să lumineze intermitent. Nu este necesar, dacă dispozitivul de iluminare de la tabloul de bord nu poate fi aprins decât simultan cu lămpile de poziție față.

6.10.   

LAMPA DE CEAȚĂ SPATE

6.10.1.

NUMĂR

Una sau două.

6.10.2.

SCHEMA DE INSTALARE

Trebuie să corespundă condițiilor de vizibilitate geometrică.

6.10.3.

POZIȚIE

 

6.10.3.1.

LĂȚIME

Când lampa de ceață spate este unică, ea trebuie să fie situată în planul longitudinal median al tractorului sau, față de planul meridian longitudinal al tractorului, în partea opusă sensului de circulație prevăzut în țara de înmatriculare. În orice caz, distanța între lampa de ceață spate și lampa de stop trebuie să fie de peste 100 mm.

6.10.3.2.

ÎNĂLȚIME

Deasupra solului minimum 250 mm și maximum 1 900 mm sau 2 100 mm, dacă forma caroseriei nu permite respectarea celor 1 900 mm.

6.10.3.3.

LUNGIME

Nu sunt prevăzute cerințe speciale.

6.10.4.

VIZIBILITATE GEOMETRICĂ

Unghiul orizontal: 25° spre interior și spre exterior.

Unghiul vertical: 5° deasupra și sub orizontală.

6.10.5.

ORIENTARE

Spre spate.

6.10.6.

POATE FI „GRUPATĂ”

cu orice altă lampă spate.

6.10.7.

NU POATE FI „COMBINATĂ”

cu alte lămpi.

6.10.8.

POATE FI „ÎNCORPORATĂ RECIPROC”

cu lămpile de poziție spate sau cu lampa de staționare.

6.10.9.

LEGĂTURILE ELECTRICE

Lampa de ceață spate se poate aprinde numai atunci când lămpile cu faza de întâlnire, lămpile cu faza de drum, lămpile de ceață față sau o combinație a acestora sunt aprinse. Dacă lampa de ceață spate este aprinsă, ea trebuie să poată funcționa în același timp cu lămpile cu faza de drum, lămpile cu faza de întâlnire și lămpile de ceață față. Când lampa de ceață spate este aprinsă, acționarea lămpilor cu faza de drum sau cu faza de întâlnire nu trebuie să conducă la stingerea lămpii de ceață spate.

Dacă există lămpi de ceață față, stingerea lămpii de ceață spate trebuie să fie posibilă independent de cea a lămpilor de ceață față.

6.10.10.

INDICATOR DE CONECTARE

Obligatoriu. Indicator independent, cu intensitate fixă.

6.11.   

LAMPA DE STAȚIONARE

6.11.1.

NUMĂR

În funcție de schema de instalare.

6.11.2.

SCHEMA DE INSTALARE

fie două lămpi în față și două lămpi în spate, fie o lampă de fiecare parte.

6.11.3.

POZIȚIE

 

6.11.3.1.

LĂȚIME

Acel punct de pe suprafața luminoasă situat la cea mai mare distanță de planul longitudinal median nu trebuie să se afle la mai mult de 400 mm de marginea exterioară extremă a tractorului. În plus, dacă lămpile sunt în număr de două, ele trebuie să fie simetrice în raport cu planul median longitudinal al tractorului.

6.11.3.2.

ÎNĂLȚIME

Deasupra solului minimum 400 mm și maximum 1 900 mm sau 2 100 mm, dacă forma caroseriei nu permite respectarea celor 1 900 mm.

6.11.3.3.

LUNGIME

Nu sunt prevăzute cerințe speciale.

6.11.4.

VIZIBILITATE GEOMETRICĂ

Unghiul orizontal: 45° spre exterior, spre față și spre spate.

Unghiul vertical: 15° deasupra și sub orizontală.

Unghiul vertical de dedesubtul orizontalei se poate limita la 10°, dacă lampa este situată deasupra solului la o înălțime mai mică de 1 900 mm, respectiv la 5°, dacă această înălțime este mai mică de 750 mm.

6.11.5.

ORIENTARE

Astfel încât lămpile să îndeplinească cerințele de vizibilitate spre față și spre spate.

6.11.6.

POATE FI „GRUPATĂ”

cu orice altă lampă.

6.11.7.

NU POATE FI „COMBINATĂ”

cu alte lămpi.

6.11.8.

POATE FI „ÎNCORPORATĂ RECIPROC”

în față cu lămpile de poziție față, cu lămpile cu faza de întâlnire, cu lămpile cu faza de drum sau cu lămpile de ceață față,

în spate cu lămpile de poziție spate, cu lampa de stop și cu lămpile de ceață spate,

cu lampa indicatoare de direcție din categoria 5.

6.11.9.

LEGĂTURILE ELECTRICE

Branșamentul trebuie să permită aprinderea lămpii sau lămpilor de staționare situate de aceeași parte a tractorului, fără a antrena aprinderea vreunei alte lămpi.

6.11.10.

INDICATOR DE FUNȚIONARE

Opțional. Dacă există, nu trebuie să poată fi confundat cu indicatorul pentru lămpile de poziție.

6.11.11.

ALTE DISPOZIȚII

Funcția acestei lămpi poate fi realizată și prin aprinderea simultană a lămpilor de poziție față și spate, situate de aceeași parte a tractorului.

6.12.   

LAMPA DE GABARIT

6.12.1.

NUMĂR

Două vizibile din față și două vizibile din spate.

6.12.2.

SCHEMA DE INSTALARE

Nu sunt prevăzute cerințe speciale.

6.12.3.

POZIȚIE

 

6.12.3.1.

LĂȚIME

Cât mai aproape de punctul de lățime maximă a tractorului.

6.12.3.2.

ÎNĂLȚIME

La cea mai mare înălțime posibilă compatibilă cu poziția prescrisă în lățime și cu simetria lămpilor.

6.12.3.3.

LUNGIME

Nu sunt prevăzute cerințe speciale.

6.12.4.

VIZIBILITATE GEOMETRICĂ

Unghiul orizontal: 80° spre exterior.

Unghiul vertical: 5° deasupra orizontalei și 20° sub orizontală.

6.12.5.

ORIENTARE

Astfel încât lămpile să îndeplinească cerințele de vizibilitate spre față și spre spate.

6.12.6.

NU POATE FI „GRUPATĂ”

 

6.12.7.

NU POATE FI „COMBINATĂ”

cu alte lămpi.

6.12.8.

NU POATE FI „ÎNCORPORATĂ RECIPROC”

 

6.12.9.

LEGĂTURILE ELECTRICE

Nu sunt prevăzute cerințe speciale.

6.12.10.

INDICATOR DE FUNȚIONARE

Obligatoriu

6.12.11.

ALTE DISPOZIȚII

Sub rezerva îndeplinirii tuturor celorlalte condiții, lampa vizibilă din față și lampa vizibilă din spate de aceeași parte a tractorului pot fi unite într-un singur dispozitiv. Poziția lămpii de gabarit față de lampa de poziție corespunzătoare trebuie să fie astfel încât distanța între proiecțiile pe un plan vertical transversal ale punctelor celor mai apropiate de suprafețele luminoase ale celor două lămpi să nu fie mai mică de 200 mm.

6.13.   

PROIECTOR DE LUCRU

6.13.1.

NUMĂR

 

6.13.2.

SCHEMA DE INSTALARE

 

6.13.3.

POZIȚIE

Nu sunt prevăzute cerințe speciale.

6.13.4.

VIZIBILITATE GEOMETRICĂ

 

6.13.5.

ORIENTARE

 

6.13.6.

NU POATE FI „GRUPAT”

 

6.13.7.

NU POATE FI „COMBINAT”

cu o altă lampă.

6.13.8.

NU POATE FI „ÎNCORPORAT RECIPROC”

 

6.13.9.

LEGĂTURILE ELECTRICE

Acest proiector poate fi operat independent de celelalte lămpi.

6.13.10.

INDICATOR DE FUNȚIONARE

Obligatoriu.

6.14.   

CATADIOPTRU SPATE, NETRIUNGHIULAR

6.14.1.

NUMĂR

Doi sau patru.

6.14.2.

SCHEMA DE INSTALARE

Nu sunt prevăzute cerințe speciale.

6.14.3.

POZIȚIE

 

6.14.3.1.

LĂȚIME

Cu respectarea dispozițiilor de la punctul 6.14.4.1, acel punct de pe suprafața luminoasă situat la cea mai mare distanță de planul longitudinal median al tractorului nu trebuie să se afle la mai mult de 400 mm de marginea exterioară laterală extremă a tractorului. Distanța dintre marginile interioare ale catadioptrilor este de cel puțin 600 mm. Această distanță se poate reduce la 400 mm, atunci când lățimea maximă a tractorului este sub 1 300 mm.

6.14.3.2.

ÎNĂLȚIME

Minimum 400 mm și maximum 900 mm deasupra solului, cu respectarea dispozițiilor de la punctul 6.14.4.1. Limita maximă se poate totuși mări până la 1 200 mm atunci când nu este posibilă respectarea înălțimii de 900 mm fără a recurge la echipamente de montaj care riscă să fie deteriorate sau deformate cu ușurință.

6.14.3.3.

LUNGIME

Nu sunt prevăzute cerințe speciale.

6.14.4.

VIZIBILITATE GEOMETRICĂ

 

Unghi orizontal. 30° spre interior și spre exterior.

 

Unghi vertical. 15° deasupra și sub orizontală.

Unghiul vertical de dedesubtul orizontalei se poate reduce la 5° dacă înălțimea catadioptrului este mai mică de 750 mm.

6.14.4.1.

Dacă nu este posibil să se respecte cerințele de amplasament și de vizibilitate menționate anterior, se pot instala 4 catadioptri care să corespundă următoarelor reguli de instalare:

6.14.4.1.1.

Doi catadioptri trebuie situați la o înălțime maximă de 900 mm deasupra solului. Această limită maximă se poate totuși mări până la 1 200 mm atunci când nu este posibilă respectarea înălțimii de 900 mm fără a recurge la echipamente de montaj care riscă să fie cu ușurință deteriorate sau deformate.

Trebuie respectată o distanță minimă de 300 mm între marginile interioare ale catadioptrilor, iar aceștia trebuie să aibă un unghi de vizibilitate deasupra orizontalei de 15o.

6.14.4.1.2.

Ceilalți doi catadioptri trebuie să fie la o înălțime maximă de 2 100 mm deasupra solului și să respecte dispozițiile de la punctul 6.14.3.1.

6.14.5.

ORIENTARE

Spre spate.

6.14.6.

POATE FI „GRUPAT”

cu orice altă lampă.

6.14.7.

ALTE DISPOZIȚII

Suprafața luminoasă a catadioptrului poate avea părți comune cu cea a oricărei alte lămpi situate în spate.

6.15.   

CATADIOPTRU LATERAL, NETRIUNGHIULAR

6.15.1.

NUMĂR

Doi sau patru.

6.15.2.

SCHEMA DE INSTALARE

Unul sau doi de fiecare parte a tractorului atunci când lungimea totală a tractorului este de maximum 6 m. Doi de fiecare parte a tractorului atunci când lungimea totală a tractorului depășește 6 m. Suprafața reflectorizantă trebuie instalată într-un plan vertical (deviație maximă admisă 10o) paralel cu axa longitudinală a vehiculului.

6.15.3.

POZIȚIE

 

6.15.3.1.

LĂȚIME

Nu sunt prevăzute cerințe speciale.

6.15.3.2.

ÎNĂLȚIME

Minimum 400 mm și maximum 900 mm deasupra solului. Limita maximă se poate totuși mări până la 1 200 mm atunci când nu este posibilă respectarea înălțimii de 900 mm fără a recurge la echipamente de montaj care riscă să fie deteriorate sau deformate cu ușurință.

6.15.3.3.

LUNGIME

Un catadioptru trebuie să fie situat la maximum 3 m de punctul din față extrem al tractorului și, fie același catadioptru, fie un altul, nu trebuie să fie situat la mai mult de 3 m de punctul din spate extrem al tractorului.

Distanța dintre doi catadioptri situați pe aceeași parte nu trebuie să depășească 6 m.

6.15.4.

VIZIBILITATE GEOMETRICĂ

 

Unghi orizontal. 20° către față și către spate.

 

Unghi vertical. 10° deasupra și sub orizontală

Unghiul vertical de dedesubtul orizontalei se poate reduce la 5° dacă înălțimea catadioptrului este mai mică de 750 mm.

6.16.   

LAMPĂ PENTRU PLĂCUȚA DE ÎNMATRICULARE SPATE

6.16.1.

NUMĂR

În așa fel încât dispozitivul să ilumineze zona plăcuței de înmatriculare.

6.16.2.

SCHEMA DE INSTALARE

6.16.3.

POZIȚIE

6.16.3.1.

LĂȚIME

6.16.3.2.

ÎNĂLȚIME

6.16.3.3.

LUNGIME

6.16.4.

VIZIBILITATE GEOMETRICĂ

6.16.5.

ORIENTARE

6.16.6.

POATE FI „GRUPATĂ”

cu una sau mai multe lămpi.

6.16.7.

POATE FI „COMBINATĂ”

cu lămpile de poziție spate.

6.16.8.

NU POATE FI „ÎNCORPORATĂ RECIPROC”

cu nicio altă lampă.

6.16.9.

INDICATOR DE FUNȚIONARE

Opțional. Dacă există, funcția sa trebuie să fie asigurată de indicatorul prevăzut pentru lămpile de poziție față și spate.

6.16.10.

LEGĂTURILE ELECTRICE

Dispozitivul trebuie să se aprindă numai în același timp cu lămpile de poziție spate.

7.   MODIFICAREA ȘI PRELUNGIREA OMOLOGĂRII DE TIP DE VEHICUL SAU A INSTALĂRII DE DISPOZITIVE DE ILUMINAT ȘI DE SEMNALIZARE LUMINOASĂ

7.1.

Fiecare modificare a tipului de vehicul sau a instalării dispozitivelor de iluminat sau de semnalizare luminoasă sau a listei prevăzute la punctul 3.2.2 de mai sus se notifică departamentului administrativ care a omologat tipul de vehicul în cauză. Departamentul poate să:

7.1.1.

considere că modificările aduse nu sunt susceptibile să aibă un efect negativ important și că în orice caz vehiculul rămâne conform cu cerințele prevăzute; sau

7.1.2.

solicite un alt proces-verbal de încercare serviciului tehnic care se ocupă cu efectuarea încercărilor.

7.2.

Confirmarea sau refuzul omologării, menționând modificările, se comunică prin procedura menționată la punctul 4.3 de mai sus părților la Acordul de aplicare a prezentului regulament.

7.3.

Autoritatea competentă care emite prelungirea omologării atribuie un număr de serie pentru acest tip de prelungire și informează celelalte părți la Acordul din 1958, care aplică prezentul regulament, prin mijloace de comunicare care respectă modelul din anexa 1 la prezentul regulament.

8.   CONFORMITATEA PRODUCȚIEI

8.1.

Orice vehicul care poartă o marcă de omologare conform dispozițiilor din prezentul regulament trebuie să fie conform tipului de vehicul omologat, în ceea ce privește instalarea dispozitivelor de iluminat și de semnalizare luminoasă și caracteristicile acestora.

8.2.

Pentru a verifica această conformitate conform dispozițiilor punctului 8.1 de mai sus, se procedează la un număr suficient de controale prin sondaj asupra tractoarelor fabricate în serie care poartă marca de omologare în temeiul prezentului regulament.

9.   SANCȚIUNI ÎN CAZUL NERESPECTĂRII CONFORMITĂȚII PRODUCȚIEI

9.1.

Omologarea acordată unui tip de autovehicul în conformitate cu prezentul regulament poate fi retrasă în cazul în care cerințele prevăzute la punctul 8.1 de mai sus nu sunt respectate sau dacă vehiculele selectate nu trec testele prevăzute la punctul 8 de mai sus.

9.2.

În cazul în care una dintre părțile la acord care aplică prezentul regulament retrage o omologare acordată anterior, această parte informează de îndată asupra acestui fapt celelalte părți contractante care aplică prezentul regulament, prin intermediul unui formular de comunicare conform cu modelul prezentat în anexa 1 la prezentul regulament.

10.   ÎNCETAREA DEFINITIVĂ A PRODUCȚIEI

În cazul în care titularul omologării încetează definitiv producția unui tip de vehicul care face obiectul prezentului regulament, acesta trebuie să informeze autoritatea care a acordat omologarea. În urma acestei comunicări, autoritatea va informa celelalte părți la acord care aplică prezentul regulament, prin intermediul unui formular de comunicare conform cu modelul indicat în anexa 1 la prezentul regulament.

11.   DENUMIRILE ȘI ADRESELE SERVICIILOR TEHNICE RESPONSABILE CU EFECTUAREA TESTELOR DE OMOLOGARE ȘI ALE DEPARTAMENTELOR ADMINISTRATIVE

Părțile la acord care pun în aplicare prezentul regulament comunică Secretariatului Organizației Națiunilor Unite denumirile și adresele serviciilor tehnice responsabile cu efectuarea încercărilor de omologare și ale serviciilor administrative care acordă omologarea și cărora le vor fi trimise formularele care atestă omologarea, ori prelungirea, refuzul, retragerea omologării sau încetarea definitivă a producției, emise în alte țări.


(1)  În conformitate cu anexa 7 la Rezoluția consolidată privind construcția vehiculelor (R.E.3) (documentul TRANS/WP.29/78/Rev.1/Modif.2 modificată prin Modif.4).

(2)  1 pentru Germania, 2 pentru Franța, 3 pentru Italia, 4 pentru Țările de Jos, 5 pentru Suedia, 6 pentru Belgia, 7 pentru Ungaria, 8 pentru Republica Cehă, 9 pentru Spania, 10 pentru Serbia, 11 pentru Regatul Unit, 12 pentru Austria, 13 pentru Luxemburg, 14 pentru Elveția, 15 (liber), 16 pentru Norvegia, 17 pentru Finlanda, 18 pentru Danemarca, 19 pentru România, 20 pentru Polonia, 21 pentru Portugalia, 22 pentru Federația Rusă, 23 pentru Grecia, 24 pentru Irlanda, 25 pentru Croația, 26 pentru Slovenia, 27 pentru Slovacia, 28 pentru Belarus, 29 pentru Estonia, 30 (liber), 31 pentru Bosnia și Herțegovina, 32 pentru Letonia, 33 (liber), 34 pentru Bulgaria, 35 (liber), 36 pentru Lituania, 37 pentru Turcia, 38 (liber), 39 pentru Azerbaidjan, 40 pentru Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, 41 (liber), 42 pentru Comunitatea Europeană (omologările sunt acordate de către statele membre care utilizează marca lor proprie CEE), 43 pentru Japonia, 44 (liber), 45 pentru Australia, 46 pentru Ucraina, 47 pentru Africa de Sud, 48 pentru Noua Zeelandă, 49 pentru Cipru, 50 pentru Malta, 51 pentru Republica Coreea, 52 pentru Malaysia, 53 pentru Thailanda, 54 și 55 (liber) și 56 pentru Muntenegru. Numerele următoare vor fi atribuite celorlalte țări în ordinea cronologică a ratificării Acordului privind adoptarea de condiții uniforme de omologare și recunoașterea reciprocă a omologării pieselor și componentelor de autovehicule sau a aderării lor la acest acord, iar numerele astfel atribuite vor fi comunicate părților la acord prin intermediul Secretariatului General al Organizației Națiunilor Unite.

(3)  Măsurarea coordonatelor cromatice ale luminii emise de lămpi nu face obiectul prezentului regulament.


ANEXA 1

COMUNICARE

[Format maxim: A4 (210 × 297 mm)]

Image

Image


ANEXA 2

EXEMPLE DE MĂRCI DE OMOLOGARE

MODELUL A

(A se vedea punctul 4.4 din prezentul regulament)

Image

Marca de omologare aplicată pe un tractor agricol sau forestier arată că tipul de tractor în cauză a fost omologat, în ceea ce privește instalarea dispozitivelor de iluminat și semnalizare luminoasă, în Țările de Jos (E4) în temeiul Regulamentului nr. 86. Numărul de omologare indică faptul că omologarea a fost acordată în conformitate cu dispozițiile din Regulamentul nr. 86 în versiunea sa originală.

MODELUL B

(A se vedea punctul 4.5 din prezentul regulament)

Image

Marca de omologare de mai sus, aplicată pe un tractor agricol sau forestier, indică faptul că acest tip de vehicul a fost omologat în Țările de Jos (E4) în conformitate cu Regulamentele nr. 86 și 33 (1). Numerele de omologare indică faptul că, la data la care au fost acordate omologările în cauză, Regulamentul nr. 86 se afla în versiunea sa originală, iar Regulamentul nr. 33 a inclus seria 02 de modificări.


(1)  Ultima cifră este folosită doar cu titlu de exemplu.


ANEXA 3

DEFINIȚIA TERMENILOR UTILIZAȚI LA PUNCTELE 2.6-2.10

Image


ANEXA 4

VIZIBILITATEA LĂMPILOR

(a se vedea punctul 5.10 din prezentul regulament)

Figura 1

Vizibilitatea unei lămpi roșii înspre față

Image

Figura 2

Vizibilitatea unei lămpi albe înspre spate

Image


ANEXA 5

LĂMPILE INDICATOARE DE DIRECȚIE

VIZIBILITATE GEOMETRICĂ (a se vedea punctul 6.5.2)

Schema de instalare A

Image

Schema de instalare B

Image

Schema de instalare C

Image

Schema de instalare D

Image