19.7.2023   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 182/197


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2023/1487 A COMISIEI

din 11 iulie 2023

privind cererea de înregistrare, în temeiul Regulamentului (UE) 2019/788 al Parlamentului European și al Consiliului, a inițiativei cetățenești europene intitulate „Impozitarea marilor averi pentru a finanța tranziția ecologică și socială”

[notificată cu numărul C(2023) 4751]

(Numai textul în limba franceză este autentic)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2019/788 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2019 privind inițiativa cetățenească europeană (1), în special articolul 6 alineatele (2) și (3),

întrucât:

(1)

La 8 iunie 2023, Comisiei i-a fost prezentată o cerere de înregistrare a unei inițiative cetățenești europene intitulate „Impozitarea marilor averi pentru a finanța tranziția ecologică și socială”.

(2)

Organizatorii au formulat obiectivele inițiativei astfel: „să se instituie un impozit european pe marile averi. Un astfel de impozit ar putea contribui la resursele proprii ale Uniunii. Veniturile rezultate ar permite amplificarea și perenizarea politicilor europene pentru tranziția ecologică și socială și a celor pentru cooperarea pentru dezvoltare, în cofinanțare cu statele membre. Contribuția ar urma să finanțeze combaterea schimbărilor climatice și a inegalităților și ar permite o participare mai echitabilă a cetățenilor europeni la realizarea acestor obiective.”

(3)

O anexă la inițiativă oferă detalii suplimentare cu privire la obiectul, obiectivele și contextul inițiativei. Aceasta se referă la obiectivul Uniunii de a promova bunăstarea popoarelor sale, de a combate excluziunea socială, de a garanta justiția socială și protecția socială, astfel cum se prevede la articolul 3 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE). Anexa explică faptul că, deși instituțiile Uniunii „s-au angajat să asigure mai multă echitate, în special în ceea ce privește impozitarea, inegalitatea a crescut constant” și că „în prezent, cei mai bogați 1 % din populația lumii dețin aproape jumătate din bogăția lumii, iar acest procent de 1 % generează, de asemenea, mai multe emisii de CO2 decât jumătatea cea mai săracă a populației lumii.” Organizatorii afirmă că, pentru a aborda aceste provocări, este necesar ca Uniunea să se reorienteze către o tranziție climatică justă și democratică și că inițiativele europene, venite ca răspuns la criza climatică, la pandemia de COVID-19 și la agresiunea împotriva Ucrainei, ar trebui consolidate prin instituirea unei taxe pe marile averi. Organizatorii consideră că ar fi necesare trei măsuri legislative pentru introducerea unui impozit european pe marile averi și, prin urmare, solicită Comisiei Europene: (i) să elaboreze o propunere de directivă privind un impozit european pe marile averi, în temeiul articolului 115 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE); (ii) să propună o modificare a Deciziei (UE, Euratom) 2020/2053 a Consiliului (2), în temeiul articolului 311 paragraful al treilea din TFUE; (iii) să propună măsuri menite să consolideze Mecanismul de redresare și reziliență (MRR) și fondurile legate de Pactul verde și de politica de coeziune.

(4)

Ca parte a cererii lor de înregistrare, grupul de organizatori a prezentat și un document suplimentar anexat inițiativei, care conține o analiză juridică a actelor propuse.

(5)

Referitor la obiectivele inițiativei, Comisia are competența de a propune o directivă de instituire a unui impozit european pe marile averi, în temeiul articolului 115 din TFUE, o modificare a Deciziei (UE, Euratom) 2020/2053, în temeiul articolului 311 al treilea paragraf din TFUE, precum și modificări ale Regulamentelor (UE) 2021/1056 (3) și (UE) 2021/241 (4) ale Parlamentului European și ale Consiliului, în temeiul articolului 175 din TFUE.

(6)

Din aceste motive, Comisia consideră că niciuna dintre părțile inițiativei nu se află, în mod vădit, în afara sferei sale de competență în virtutea căreia Comisia poate prezenta o propunere de act juridic al Uniunii în scopul punerii în aplicare a tratatelor.

(7)

Această concluzie nu afectează evaluarea menită să determine dacă, în acest caz, ar fi îndeplinite condițiile concrete de fond necesare pentru ca Comisia să acționeze - inclusiv respectarea principiilor proporționalității și subsidiarității, precum și compatibilitatea cu drepturile fundamentale.

(8)

Grupul de organizatori a furnizat dovezi corespunzătoare că aceasta îndeplinește cerințele prevăzute la articolul 5 alineatele (1) și (2) din Regulamentul (UE) 2019/788 și a desemnat persoanele de contact în conformitate cu articolul 5 alineatul (3) primul paragraf din același regulament.

(9)

Inițiativa nu este în mod vădit abuzivă, nici neserioasă sau vexatorie și nici nu contravine vădit valorilor Uniunii prevăzute la articolul 2 din TUE sau drepturilor consacrate în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

(10)

Prin urmare, ar trebui înregistrată inițiativa intitulată „Impozitarea marilor averi pentru a finanța tranziția ecologică și socială”.

(11)

Concluzia conform căreia sunt îndeplinite condițiile de înregistrare prevăzute la articolul 6 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2019/788 nu presupune faptul că Comisia confirmă în vreun fel corectitudinea factuală a conținutului inițiativei, care ține de responsabilitatea exclusivă a grupului de organizatori ai inițiativei. Conținutul inițiativei exprimă doar punctele de vedere ale grupului de organizatori și nu se poate considera, în niciun caz, că reflectă punctele de vedere ale Comisiei,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Se înregistrează inițiativa cetățenească europeană intitulată „Impozitarea marilor averi pentru a finanța tranziția ecologică și socială”.

Articolul 2

Prezenta decizie se adresează grupului de organizatori ai inițiativei cetățenești intitulate „Impozitarea marilor averi pentru a finanța tranziția ecologică și socială”, reprezentat de domnul Paul MAGNETTE și de doamna Anne LAMBELIN, care acționează în calitate de persoane de contact.

Adoptată la Bruxelles, 11 iulie 2023.

Pentru Comisie

Věra JOUROVÁ

Vicepreședintă


(1)  JO L 130, 17.5.2019, p. 55.

(2)  Decizia (UE, Euratom) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene și de abrogare a Deciziei 2014/335/UE, Euratom (JO L 424, 15.12.2020, p. 1).

(3)  Regulamentul (UE) 2021/1056 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 iunie 2021 de instituire a Fondului pentru o tranziție justă (JO L 231, 30.6.2021, p. 1).

(4)  Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de redresare și reziliență (JO L 57, 18.2.2021, p. 17).