3.5.2023   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 115/15


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2023/900 A COMISIEI

din 25 aprilie 2023

de înființare a Infrastructurii de cercetare a aerosolilor, norilor și gazelor minore (ACTRIS ERIC)

[notificată cu numărul C(2023) 2646]

(Numai textele în limbile bulgară, cehă, daneză, engleză, finlandeză, franceză, germană, greacă, italiană, neerlandeză, polonă, română, spaniolă și suedeză sunt autentice)

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 723/2009 al Consiliului din 25 iunie 2009 privind cadrul juridic comunitar aplicabil unui consorțiu pentru o infrastructură europeană de cercetare (ERIC) (1), în special articolul 6 alineatul (1) litera (a),

întrucât:

(1)

Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Norvegia, Polonia, România, Spania și Suedia au transmis Comisiei, în conformitate cu articolul 5 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 723/2009, o cerere de înființare a Infrastructurii de cercetare a aerosolilor, norilor și gazelor minore (ACTRIS ERIC) („cererea”). Elveția și-a făcut cunoscută decizia de a participa la ACTRIS ERIC, inițial în calitate de observatoare.

(2)

Solicitanții au convenit ca Finlanda să fie statul membru-gazdă al ACTRIS ERIC.

(3)

Regulamentul (CE) nr. 723/2009 a fost încorporat în Acordul privind Spațiul Economic European (SEE) prin Decizia nr. 72/2015 a Comitetului mixt al SEE (2).

(4)

În temeiul articolului 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 723/2009, Comisia a evaluat cererea și a concluzionat că aceasta îndeplinește cerințele stipulate în regulamentul respectiv. În cursul evaluării, Comisia a obținut opiniile unor experți independenți în domeniul impacturilor aerosolilor, norilor și gazelor minore asupra climei Pământului, asupra calității aerului, asupra sănătății umane și asupra ecosistemelor.

(5)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul comitetului instituit în temeiul articolului 20 din Regulamentul (CE) nr. 723/2009,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)   Se înființează Infrastructura de cercetare a aerosolilor, norilor și gazelor minore (ACTRIS ERIC).

(2)   Elementele esențiale ale statutului ACTRIS ERIC, astfel cum se menționează la articolul 6 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 723/2009, sunt prevăzute în anexă.

Articolul 2

Prezenta decizie se adresează Regatului Belgiei, Republicii Bulgaria, Republicii Cehe, Regatului Danemarcei, Republicii Federale Germania, Regatului Spaniei, Republicii Franceze, Republicii Italiene, Republicii Cipru, Republicii Austria, Republicii Polone, României, Republicii Finlanda, Regatului Suediei, Regatului Norvegiei și Confederației Elvețiene.

Adoptată la Bruxelles, 25 aprilie 2023.

Pentru Comisie

Mariya GABRIEL

Membră a Comisiei


(1)  JO L 206, 8.8.2009, p. 1.

(2)  Decizia nr. 72/2015 a Comitetului mixt al SEE din 20 martie 2015 de modificare a Protocolului 31 la Acordul privind SEE, privind cooperarea în domenii specifice în afara celor patru libertăți [2016/755] (JO L 129, 19.5.2016, p. 85).


ANEXĂ

ELEMENTELE ESENȚIALE ALE STATUTULUI ACTRIS ERIC

1.   Denumire

(Articolul 1 din statutul ACTRIS ERIC)

Infrastructura de cercetare a aerosolilor, norilor și gazelor minore (ACTRIS) se înființează sub forma unui consorțiu pentru o infrastructură europeană de cercetare (ERIC) în temeiul Regulamentului (CE) nr. 723/2009, denumită „ACTRIS ERIC”.

2.   Sarcini și activități

(Articolul 2 din statutul ACTRIS ERIC)

1.

Obiectivul ACTRIS este de a produce seturi de date integrate de înaltă calitate în domeniul științelor atmosferice și de a furniza servicii, inclusiv acces la platforme instrumentate, adaptate utilizării științifice și tehnologice.

2.

Principala sarcină a ACTRIS ERIC este de a înființa și de a exploata infrastructura de cercetare distribuită și de a coordona dezvoltarea strategică și financiară, precum și funcționarea pe termen lung, a ACTRIS.

3.

În îndeplinirea sarcinii sale principale și în conformitate cu normele stabilite în prezentul statut, ACTRIS ERIC desfășoară următoarele activități:

(a)

coordonează și monitorizează furnizarea adecvată a datelor provenite de la structurile naționale;

(b)

coordonează și monitorizează activitățile din cadrul structurilor centrale și strategiile acestora de dezvoltare a serviciilor;

(c)

asigură accesul deschis și în timp util la datele și la produsele de date ACTRIS prin intermediul centrului de date;

(d)

gestionează accesul fizic și de la distanță la centrele tematice, la centrul de date și la structurile naționale.

4.

ACTRIS ERIC poate desfășura următoarele activități:

(a)

promovarea ACTRIS în comunitățile științifice, în sectorul privat și în rândul publicului larg;

(b)

punerea în aplicare a evoluțiilor societale și tehnologice legate de sarcinile și activitățile prevăzute la articolul 2 alineatele (2) și (3) din statut;

(c)

dezvoltarea unor activități comune cu grupurile de utilizatori, inclusiv cu industria;

(d)

promovarea transferului de cunoștințe către industrie, societate și factorii de decizie politică;

(e)

armonizarea punerii în aplicare a ACTRIS cu prioritățile și strategiile naționale;

(f)

promovarea resurselor ACTRIS în scopuri de educație și de formare profesională;

(g)

colaborarea și interacționarea cu alte infrastructuri de cercetare în domenii conexe și complementare;

(h)

promovarea formării profesionale, a activităților de comunicare și a cooperării internaționale;

(i)

participarea în calitate de partener finanțat sau finanțator la activități de cercetare științifică relevante pentru sarcina sa; precum și

(j)

orice alte acțiuni conexe necesare pentru îndeplinirea sarcinii sale.

5.

ACTRIS ERIC își îndeplinește sarcina principală fără a urmări un scop lucrativ. Fără a aduce atingere normelor aplicabile ajutoarelor de stat, ACTRIS ERIC poate desfășura activități economice limitate, cu condiția ca acestea să fie strâns legate de sarcina sa principală și să nu pună în pericol realizarea acesteia. ACTRIS ERIC contabilizează separat costurile și veniturile din activitățile sale economice, în condițiile unor prețuri de piață sau, în cazul în care acestea nu pot fi stabilite, contabilizează costurile totale plus o marjă rezonabilă. Orice venituri generate prin respectivele activități economice limitate sunt utilizate de ACTRIS-ERIC pentru a îmbunătăți și consolida sarcina sa.

3.   Localizare și sediu statutar

(Articolul 3 din statutul ACTRIS ERIC)

1.

ACTRIS ERIC este o infrastructură de cercetare distribuită, sediul statutar fiind situat în Helsinki, Finlanda, iar unități reprezentând sediul central fiind situate în Finlanda și în Italia.

2.

Infrastructura de cercetare distribuită include un centru de date, centre tematice și structuri naționale situate în diverse țări. Centrul de date, centrele tematice și structurile naționale sunt conectate la ACTRIS ERIC prin acorduri încheiate cu organizațiile care găzduiesc structurile.

4.   Durata și încetarea activității

(Articolul 4 din statutul ACTRIS ERIC)

1.

ACTRIS ERIC se înființează pentru o perioadă nedeterminată, fără a aduce atingere dispozițiilor privind încetarea activității ERIC.

2.

Încetarea activității ACTRIS ERIC se decide de adunarea generală, în conformitate cu articolul 18 alineatul (8) din statut.

3.

Activele rămase după plata datoriilor ACTRIS ERIC se repartizează între membri, observatori permanenți și observatori, proporțional cu contribuția lor anuală respectivă la ACTRIS ERIC, cu excepția cazului în care adunarea generală decide altfel.

4.

Fără întârzieri nejustificate de la adoptarea deciziei de încetare a activității și, în orice caz, în termen de 10 zile de la adoptarea ei, ACTRIS ERIC informează Comisia Europeană în acest sens. Fără întârzieri nejustificate și, în orice caz, în termen de zece zile de la data finalizării procedurii de încetare a activității, ACTRIS ERIC informează Comisia Europeană în acest sens.

5.

ACTRIS ERIC își încetează existența la data publicării de către Comisia Europeană a anunțului corespunzător în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

5.   Răspundere și asigurare

(Articolul 5 din statutul ACTRIS ERIC)

1.

ACTRIS ERIC răspunde pentru datoriile sale.

2.

Răspunderea financiară a membrilor, a observatorilor permanenți și a observatorilor pentru datoriile ACTRIS ERIC se limitează la contribuțiile lor anuale la ACTRIS ERIC.

3.

ACTRIS ERIC ia măsurile adecvate pentru acoperirea riscurilor specifice creării și funcționării ACTRIS ERIC.

6.   Politica privind accesul utilizatorilor

(Articolul 6 din statutul ACTRIS ERIC)

1.

ACTRIS ERIC oferă acces efectiv la date, instrumente și servicii. Stabilirea nediscriminatorie a priorităților se aplică pe baza meritelor științifice, a fezabilității tehnice și/sau a altor criterii relevante pentru obiectivul ACTRIS.

2.

Accesul se bazează pe principiile accesului liber pe baza criteriilor, procedurilor și modalităților expuse în politica ACTRIS ERIC în materie de date și în documentele de politică în materie de acces și servicii aprobate de adunarea generală. Procedurile și criteriile de evaluare se pun la dispoziția publicului pe site-ul de internet al ACTRIS ERIC. ACTRIS ERIC oferă orientări utilizatorilor, inclusiv prin intermediul portalului ei de internet, pentru a facilita accesul la date, instrumente și servicii.

7.   Politica de evaluare

(Articolul 7 din statutul ACTRIS ERIC)

Activitățile ACTRIS ERIC se evaluează anual de către Consiliul consultativ pentru știință și inovare. În plus, serviciile, operațiunile și gestionarea ACTRIS se evaluează cel puțin o dată la 5 ani de către evaluatori externi independenți, care nu pot fi membri ai Consiliului consultativ pentru știință și inovare, numiți de adunarea generală și raportând acesteia.

8.   Politica în materie de diseminare

(Articolul 8 din statutul ACTRIS ERIC)

1.

ACTRIS ERIC promovează știința deschisă și inovarea și încurajează utilizatorii să își publice rezultatele. Utilizarea datelor, serviciilor și infrastructurii ACTRIS se menționează în publicații și în orice alte documente. Mai multe detalii se pun la dispoziție în normele interne ale ACTRIS ERIC.

2.

ACTRIS ERIC utilizează diverse canale pentru a informa publicul-țintă, inclusiv portalul de internet, platformele de comunicare socială, buletinele informative, atelierele, participarea la conferințe, articolele din reviste și cotidienele.

9.   Politica privind drepturile de proprietate intelectuală

(Articolul 9 din statutul ACTRIS ERIC)

1.

Sub rezerva termenilor oricărui contract încheiat între ACTRIS ERIC și utilizatori, drepturile de proprietate intelectuală create de utilizatorii ACTRIS ERIC sunt deținute de utilizatorii respectivi.

2.

Datele ACTRIS, precum și drepturile de proprietate intelectuală și alte cunoștințe produse și dezvoltate în cadrul ACTRIS aparțin entității sau persoanei care le-a generat. Utilizarea datelor ACTRIS se acordă ACTRIS ERIC de către furnizorii de date în conformitate cu condițiile stabilite în politica în materie de date ACTRIS și în documentele de politică în materie de acces și servicii.

3.

Datele ACTRIS sunt disponibile în conformitate cu principiile științei deschise și ale accesului liber, prezentate mai detaliat în normele interne.

10.   Politica în materie de angajare

(Articolul 10 din statutul ACTRIS ERIC)

1.

Politica ACTRIS ERIC în materie de angajare este conformă legislației țării în care este angajat personalul.

2.

Procedurile de selecție, recrutare și angajare a personalului la ACTRIS ERIC trebuie să fie transparente, nediscriminatorii și să respecte egalitatea de șanse. Normele detaliate privind recrutarea personalului se stabilesc în normele interne.

11.   Politica în materie de achiziții publice

(Articolul 11 din statutul ACTRIS ERIC)

ACTRIS ERIC tratează candidații și ofertanții din cadrul procedurilor de achiziții publice într-un mod egal și nediscriminatoriu, indiferent dacă ei au sau nu sediul central în Uniunea Europeană. Politica în materie de achiziții publice a ACTRIS ERIC respectă principiile transparenței, nediscriminării și concurenței. Normele detaliate privind procedurile și criteriile în materie de achiziții publice se stabilesc în normele interne.