17.3.2023   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 79/167


DECIZIA (PESC) 2023/599 A CONSILIULUI

din 16 martie 2023

privind o măsură de asistență în cadrul Instrumentului european pentru pace în vederea consolidării capacităților forțelor armate ale Republicii Macedonia de Nord

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 28 alineatul (1) și articolul 41 alineatul (2),

având în vedere propunerea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate,

întrucât:

(1)

Decizia (PESC) 2021/509 a Consiliului (1) instituie Instrumentul european pentru pace (IEP) pentru finanțarea de către statele membre a acțiunilor Uniunii în cadrul politicii externe și de securitate comune în vederea menținerii păcii, a prevenirii conflictelor și a consolidării securității internaționale, în conformitate cu articolul 21 alineatul (2) litera (c) din tratat. În special, în conformitate cu articolul 1 alineatul (2) din Decizia (PESC) 2021/509, IEP urmează să finanțeze acțiuni de consolidare a capacităților statelor terțe și ale organizațiilor regionale și internaționale legate de chestiuni militare și de apărare.

(2)

La 21 martie 2022, Uniunea a aprobat Busola strategică, cu obiectivul ca Uniunea să devină un furnizor de securitate mai puternic și mai capabil, inclusiv prin utilizarea sporită a IEP în sprijinul capabilităților de apărare ale partenerilor.

(3)

În Declarația de la Brdo din 6 octombrie 2021, liderii Uniunii și ai statelor sale membre, în consultare cu liderii din Balcanii de Vest, au solicitat intensificarea dezvoltării capabilităților partenerilor din Balcanii de Vest prin intermediul IEP.

(4)

În Declarația de la Tirana din 6 decembrie 2022, Uniunea s-a angajat să continue să colaboreze cu regiunea pentru ca aceasta să își dezvolte și mai mult capabilitățile și capacitățile de apărare, inclusiv prin intermediul IEP.

(5)

Concluziile Comitetului politic și de securitate (COPS) din 26 octombrie 2022 privind orientările strategice ale IEP pentru 2023 au menționat măsurile de asistență pentru sprijinul bilateral oferit mai multor țări din Balcanii de Vest ca prioritate-cheie pentru această perioadă.

(6)

La 7 decembrie 2022, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate (denumit în continuare „Înaltul Reprezentant”) a primit o solicitare pentru ca Uniunea să asiste forțele armate ale Macedoniei de Nord în achiziționarea de echipamente esențiale pentru consolidarea capacităților lor operaționale, în special în ceea ce privește logistica, capacitățile medicale, chimice, biologice, radiologice și nucleare (CBRN), ingineria, precum și capacitățile de apărare și de alertă timpurie.

(7)

La finalizarea măsurii de asistență, Înaltul Reprezentant va efectua o evaluare a impactului acesteia, precum și a gestionării și utilizării echipamentelor furnizate. Acest exercițiu va sta la baza unui proces de învățare din lecțiile dobândite care va viza evaluarea eficacității măsurii de asistență și a consecvenței acesteia cu strategia și politicile generale ale Uniunii în Macedonia de Nord.

(8)

Măsurile de asistență urmează să fie puse în aplicare luând în considerare principiile și cerințele prevăzute în Decizia (PESC) 2021/509, în special cu respectarea Poziției comune 2008/944/PESC a Consiliului (2), în conformitate cu normele de execuție a veniturilor și cheltuielilor finanțate în cadrul IEP.

(9)

Consiliul își reafirmă hotărârea de a proteja, promova și respecta drepturile omului, libertățile fundamentale și principiile democratice și de a consolida statul de drept și buna guvernanță în conformitate cu Carta Organizației Națiunilor Unite, cu Declarația Universală a Drepturilor Omului și cu dreptul internațional, în special cu dreptul internațional al drepturilor omului și cu dreptul internațional umanitar,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Instituire, obiective, domeniu de aplicare și durată

(1)   Se instituie o măsură de asistență în beneficiul Macedoniei de Nord (denumită în continuare „beneficiarul”), care urmează să fie finanțată în cadrul Instrumentului european pentru pace (IEP) (denumită în continuare „măsura de asistență”).

(2)   Obiectivul măsurii de asistență este de a consolida capacitățile forțelor armate ale Macedoniei de Nord prin îmbunătățirea și modernizarea echipamentelor grupului său de batalioane de infanterie ușoară. Prin furnizarea de echipamente adecvate, măsura de asistență va ajuta la creșterea capacităților forțelor armate ale Macedoniei de Nord de a contribui la misiunile și operațiile militare din cadrul politicii de securitate și apărare comune, complementar cu sprijinul asigurat de alți parteneri internaționali la nivel bilateral.

(3)   Pentru a atinge obiectivul stabilit la alineatul (2), măsura de asistență finanțează următoarele tipuri de echipamente care nu sunt concepute pentru a aplica o forță letală:

(a)

logistică;

(b)

echipamente medicale;

(c)

sisteme informatice și de comunicații;

(d)

capacități în materie de informații;

(e)

echipamente CBRN;

(f)

inginerie;

(g)

echipamente pentru formare.

(4)   Durata măsurii de asistență este de 36 de luni de la data încheierii contractului semnat de administratorul pentru măsurile de asistență, acționând în calitate de ordonator de credite, și de entitatea menționată la articolul 4 alineatul (2) din prezenta decizie în conformitate cu articolul 32 alineatul (2) litera (a) din Decizia (PESC) 2021/509.

Articolul 2

Dispoziții financiare

(1)   Valoarea de referință financiară destinată acoperirii cheltuielilor referitoare la măsura de asistență este de 9 000 000 EUR.

(2)   Toate cheltuielile se gestionează în conformitate cu Decizia (PESC) 2021/509 și cu normele de execuție a veniturilor și cheltuielilor finanțate în cadrul IEP.

Articolul 3

Acorduri cu beneficiarul

(1)   Înaltul Reprezentant încheie cu beneficiarul acordurile necesare pentru a asigura respectarea cerințelor și condițiilor stabilite prin prezenta decizie, ca o condiție pentru acordarea de sprijin în cadrul măsurii de asistență.

(2)   Acordurile menționate la alineatul (1) includ dispoziții care obligă beneficiarul să garanteze:

(a)

respectarea de către unitățile forțelor armate ale Macedoniei de Nord, sprijinite în cadrul măsurii de asistență, a dreptului internațional relevant, în special a dreptului internațional al drepturilor omului și a dreptului internațional umanitar;

(b)

utilizarea corectă și eficientă a oricăror active furnizate în cadrul măsurii de asistență în scopurile pentru care au fost furnizate;

(c)

întreținerea suficientă a oricăror active furnizate în cadrul măsurii de asistență pentru a asigura utilizarea acestora și disponibilitatea lor operațională pe durata ciclului lor de viață;

(d)

faptul că niciun activ furnizat în cadrul măsurii de asistență nu va fi pierdut sau transferat, la sfârșitul ciclului său de viață, fără consimțământul comitetului instrumentului instituit în temeiul Deciziei (PESC) 2021/509, către alte persoane sau entități decât cele identificate în respectivele acorduri.

(3)   Acordurile menționate la alineatul (1) includ dispoziții cu privire la suspendarea și încetarea sprijinului acordat în temeiul măsurii de asistență în cazul în care beneficiarul este găsit vinovat de încălcarea obligațiilor prevăzute la alineatul (2).

Articolul 4

Punere în aplicare

(1)   Înaltul Reprezentant este responsabil de punerea în aplicare a prezentei decizii în conformitate cu Decizia (PESC) 2021/509 și cu normele de execuție a veniturilor și cheltuielilor finanțate în cadrul IEP, în concordanță cu cadrul metodologic integrat pentru evaluarea și identificarea măsurilor și controalelor necesare pentru măsurile de asistență din cadrul IEP.

(2)   Punerea în aplicare a activităților menționate la articolul 1 alineatul (3) este efectuată de ITF – Enhancing Human Security.

Articolul 5

Monitorizare, control și evaluare

(1)   Înaltul Reprezentant monitorizează respectarea de către beneficiar a obligațiilor prevăzute la articolul 3. Monitorizarea respectivă asigură cunoașterea contextului și a riscurilor asociate încălcării obligațiilor prevăzute la articolul 3 și contribuie la prevenirea unor astfel de încălcări, inclusiv încălcări ale dreptului internațional al drepturilor omului și ale dreptului internațional umanitar de către unitățile sprijinite în cadrul măsurii de asistență.

(2)   Controlul ulterior expedierii echipamentelor și materialelor se efectuează după cum urmează:

(a)

prin verificarea livrării, în cadrul căreia certificatele de livrare IEP trebuie să fie semnate de forțele utilizatorului final cu ocazia transferului dreptului de proprietate;

(b)

prin raportarea cu privire la activități, în cadrul căreia beneficiarul trebuie să raporteze anual cu privire la utilizarea articolelor desemnate, până când o astfel de raportare nu mai este considerată necesară de către COPS;

(c)

prin inspecții, în cadrul cărora beneficiarul trebuie să acorde Înaltului Reprezentant, la cerere, acces pentru efectuarea de vizite la fața locului.

(3)   Înaltul Reprezentant efectuează o evaluare finală la încetarea măsurii de asistență pentru a stabili dacă măsura de asistență a contribuit la atingerea obiectivelor menționate la articolul 1 alineatul (2).

Articolul 6

Raportare

Pe parcursul perioadei de punere în aplicare, Înaltul Reprezentant prezintă COPS rapoarte semestriale privind punerea în aplicare a măsurii de asistență, în conformitate cu articolul 63 din Decizia (PESC) 2021/509. Administratorul pentru măsuri de asistență informează periodic comitetul instrumentului instituit prin Decizia (PESC) 2021/509 cu privire la execuția veniturilor și cheltuielilor în conformitate cu articolul 38 din decizia respectivă, inclusiv prin furnizarea de informații cu privire la furnizorii și subcontractanții implicați.

Articolul 7

Suspendare și încetare

(1)   COPS poate decide să suspende integral sau parțial punerea în aplicare a măsurii de asistență în conformitate cu articolul 64 din Decizia (PESC) 2021/509.

(2)   COPS poate recomanda încetarea măsurii de asistență de către Consiliu.

Articolul 8

Intrare în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Adoptată la Bruxelles, 16 martie 2023.

Pentru Consiliu

Președintele

R. POURMOKHTARI


(1)  Decizia (PESC) 2021/509 a Consiliului din 22 martie 2021 de instituire a Instrumentului european pentru pace și de abrogare a Deciziei (PESC) 2015/528 (JO L 102, 24.3.2021, p. 14).

(2)  Poziția comună 2008/944/PESC a Consiliului din 8 decembrie 2008 de definire a normelor comune care reglementează controlul exporturilor de tehnologie și echipament militar (JO L 335, 13.12.2008, p. 99).