25.11.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 305/5


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2022/2301 AL COMISIEI

din 23 noiembrie 2022

de stabilire a traiectoriei de constituire de stocuri cu obiective intermediare pentru 2023 pentru fiecare stat membru care dispune de instalații de înmagazinare subterană a gazelor pe teritoriul său și direct interconectate la zona sa de piață

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2017/1938 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2017 privind măsurile de garantare a siguranței furnizării de gaze și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 994/2010 (1), în special articolul 6a alineatul (7) al treilea paragraf,

întrucât:

(1)

În urma agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei și în fața posibilității unei perturbări prelungite sau chiar a unei întreruperi a aprovizionării cu gaze din Rusia, Uniunea a luat inițiative pentru a-și spori gradul de pregătire în situația unor astfel de perturbări, pentru a-și proteja cetățenii și economia.

(2)

În acest context, a fost adoptat Regulamentul (UE) 2022/1032 al Parlamentului European și al Consiliului (2), cu scopul de a asigura constituirea de stocuri în instalațiile de înmagazinare subterană a gazelor din statele membre pentru perioada de iarnă 2022-2023 și ulterior.

(3)

Pentru anul 2023 și anii următori, articolul 6a alineatul (7) primul paragraf din Regulamentul (UE) 2017/1938 prevede că fiecare stat membru cu instalații de înmagazinare subterană a gazelor trebuie să prezinte Comisiei, până la data de 15 septembrie a anului precedent, un proiect de traiectorie de constituire de stocuri cu obiective intermediare pentru lunile februarie, mai, iulie și septembrie, inclusiv informații tehnice, pentru astfel de instalații de pe teritoriul său și direct interconectate la zona sa de piață, în formă agregată. Traiectoria de constituire de stocuri și obiectivele intermediare se bazează pe rata medie de constituire de stocuri din perioada precedentă de cinci ani.

(4)

Articolul 6a alineatul (7) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) 2017/1938 prevede că, pe baza informațiilor tehnice furnizate de fiecare stat membru și ținând seama de evaluarea Grupului de coordonare pentru gaz, Comisia trebuie să adopte acte de punere în aplicare pentru a stabili traiectoria de constituire de stocuri pentru fiecare stat membru până la data de 15 noiembrie a anului precedent în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 18a alineatul (2) din regulamentul respectiv. Comisia este asistată de un comitet de comitologie menționat la articolul 18a alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2017/1938, „Comitetul pentru înmagazinarea gazelor”.

(5)

Comisia trebuie să adopte, până la 15 noiembrie 2022, acte de punere în aplicare care să stabilească traiectoriile de constituire de stocuri cu obiective intermediare pentru 2023 pentru statele membre cu instalații de înmagazinare subterană a gazelor. Având în vedere constrângerile de timp pentru adoptarea respectivelor acte de punere în aplicare, se impune adoptarea unui singur act de punere în aplicare pentru toate statele membre vizate.

(6)

Având în vedere gradul ridicat de incertitudine în ceea ce privește siguranța generală a aprovizionării cu gaze și evoluția cererii și a ofertei de gaze în Uniune și în statele membre la nivel individual, diferitele scenarii de consum în funcție de temperaturile de iarnă și amploarea măsurilor voluntare de reducere a cererii puse în aplicare de statele membre în temeiul articolului 3 din Regulamentul (UE) 2022/1369 al Consiliului (3), traiectoriile de constituire de stocuri prevăzute în prezentul regulament ar trebui să cuprindă obiective intermediare minime realizabile din punct de vedere tehnic care să le permită statelor membre să îndeplinească obiectivul de constituire de stocuri de 90 % până la 1 noiembrie 2023.

(7)

Traiectoriile de constituire de stocuri ar trebui să țină seama, în măsura posibilului, de cele prezentate de statele membre și să ia în considerare rata medie de constituire de stocuri a statelor membre din ultimii cinci ani. Posibilitatea realizării din punct de vedere tehnic a obiectivelor intermediare stabilite în prezentul regulament ar trebui să ia în considerare, de asemenea, curba agregată a capacității de injecție a instalațiilor de înmagazinare din fiecare stat membru. Aceste obiective ar trebui stabilite într-un mod care să garanteze siguranța aprovizionării cu gaze la nivelul Uniunii, evitându-se totodată impunerea unor sarcini disproporționate statelor membre, participanților la piața gazelor, operatorilor de înmagazinare sau clienților și fără a denatura în mod nejustificat concurența dintre instalațiile de înmagazinare situate în statele membre învecinate.

(8)

Obiectivul intermediar din 1 februarie 2023 este important pentru siguranța aprovizionării în perioadele de iarnă 2022-2023 și 2023-2024. Stabilirea acestui obiectiv la o medie minimă de 45 % la nivelul Uniunii vizează garantarea siguranței aprovizionării în decembrie 2022 și ianuarie 2023, când cererea de gaze este ridicată, evitându-se în același timp epuizarea stocurilor în februarie și martie 2023. În special, ar trebui să se asigure flexibilitate în primele luni de iarnă în cazul unei ierni mai reci decât media. Cu toate acestea, statele membre ar trebui să depună eforturi pentru a asigura în mod colectiv constituirea de stocuri la un nivel de 55 % din capacitatea instalațiilor de înmagazinare subterană a gazelor în Uniune, în cazul în care lunile de iarnă nu sunt mai reci decât media.

(9)

În conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/1938, se consideră că nivelurile de constituire de stocuri care rămân cu până la cinci puncte procentuale sub obiectiv respectă obiectivele Regulamentului (UE) 2017/1938. În cazul în care nivelul de constituire de stocuri dintr-un stat membru este cu peste cinci puncte procentuale sub nivelul traiectoriei de constituire de stocuri, autoritatea competentă ar trebui să ia imediat măsuri eficace în vederea creșterii acestuia. Statele membre ar trebui să informeze Comisia și GCG cu privire la astfel de măsuri.

(10)

Pentru statele membre care intră sub incidența articolului 6a alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2017/1938, obiectivul de constituire de stocuri ar trebui redus cu volumul care a fost furnizat țărilor terțe în perioada de referință 2016-2021, în cazul în care volumul mediu furnizat a fost de peste 15 TWh pe an în cursul perioadei de extracție a gazelor din instalațiile de înmagazinare (octombrie-aprilie).

(11)

Comisia Europeană a anunțat înființarea Platformei energetice a UE care prevede, printre altele, posibilitatea achiziționării în comun de gaze, aranjament aprobat de Consiliul European în concluziile sale din 30 și 31 mai 2022. Achiziționarea în comun poate contribui la un acces mai echitabil al întreprinderilor din întreaga UE la surse de gaze noi sau alternative în condiții mai bune. În special, utilizarea agregării cererii ar putea ajuta statele membre să atenueze provocările pentru sezonul de constituire de stocuri 2023/24, permițând, în limitele dreptului concurenței, sprijinirea unei mai bune coordonări a constituirii de stocuri și a gestionării înmagazinării și contribuind la evitarea vârfurilor de preț excesive cauzate, printre altele, de constituirea necoordonată a stocurilor.

(12)

Statele membre ar trebui să îndeplinească obiectivul de constituire de stocuri de 90 % din instalațiile lor de înmagazinare menționat la articolul 6a alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2017/1938, inclusiv, în special, prin agregarea cererii și prin participarea la mecanisme de achiziție în comun, astfel cum se prevede în Comunicarea Comisiei din 18 octombrie 2022.

(13)

În ceea ce privește constituirea de stocuri în instalațiile de înmagazinare și ținând cont de provocările pentru sezonul de constituire de stocuri din 2023, statele membre ar trebui să utilizeze în mod optim toate instrumentele de coordonare disponibile la nivelul UE. Utilizarea Platformei energetice a UE pentru agregarea cererii în vederea unei posibile achiziții în comun de gaze poate contribui la o mai bună coordonare a constituirii de stocuri. De exemplu, statele membre ar trebui să se pregătească deja să participe la agregarea cererii cu volume cel puțin egale cu 15 % din volumul total necesar pentru atingerea obiectivului de 90 %.

(14)

Traiectoriile de constituire de stocuri ar trebui, de asemenea, să țină seama de evaluarea Grupului de coordonare pentru gaz care a fost consultat în cadrul reuniunii sale din 21 octombrie 2022.

(15)

Având în vedere necesitatea de a stabili traiectoriile de constituire de stocuri pentru 2023 până la 15 noiembrie 2022, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

(16)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru înmagazinarea gazelor,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Traiectoriile de constituire de stocuri pentru 2023

Traiectoriile de constituire de stocuri cu obiective intermediare pentru 2023 pentru statele membre care dispun de instalații de înmagazinare subterană pe teritoriul lor și direct interconectate la zona lor de piață sunt stabilite în anexă.

Articolul 2

Intrarea în vigoare și aplicarea

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 23 noiembrie 2022.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 280, 28.10.2017, p. 1.

(2)  Regulamentul (UE) 2022/1032 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 iunie 2022 de modificare a Regulamentelor (UE) 2017/1938 și (CE) nr. 715/2009 în ceea ce privește înmagazinarea gazelor (JO L 173, 30.6.2022, p. 17).

(3)  Regulamentul (UE) 2022/1369 al Consiliului din 5 august 2022 privind măsuri coordonate de reducere a cererii de gaze (JO L 206, 8.8.2022, p. 1).


ANEXĂ

Traiectoriile de constituire de stocuri cu obiective intermediare pentru 2023 pentru statele membre care dispun de instalații de înmagazinare subterană a gazelor (1)

Statul membru

Obiectivul intermediar la 1 februarie

Obiectivul intermediar la 1 mai

Obiectivul intermediar la 1 iulie

Obiectivul intermediar la 1 septembrie

AT

49 %

37 %

52 %

67 %

BE

30 %

5 %

40 %

78 %

BG

45 %

29 %

49 %

71 %

CZ

45 %

25 %

30 %

60 %

DE

45 %

10 %

30 %

65 %

DK

45 %

40 %

60 %

80 %

ES

59 %

62 %

68 %

76 %

FR

41 %

7 %

35 %

81 %

HR

46 %

29 %

51 %

83 %

HU

51 %

37 %

65 %

86 %

IT

45 %

36 %

54 %

72 %

LV

45 %

41 %

63 %

90 %

NL

49 %

34 %

56 %

78 %

PL

45 %

30 %

50 %

70 %

PT

70 %

70 %

80 %

80 %

RO

40 %

41 %

67 %

88 %

SE

45 %

5 %

5 %

5 %

SK

45 %

25 %

27 %

67 %


(1)  Anexa reflectă obligațiile pro rata ale fiecărui stat membru în temeiul Regulamentului (UE) 2017/1938, în special al articolelor 6a, 6b și 6c. Pentru statele membre care intră sub incidența articolului 6a alineatul (2), obiectivul intermediar pro rata se calculează înmulțind valoarea indicată în tabel cu limita de 35 % și împărțind rezultatul la 90 %.