25.10.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 275/30


REGULAMENTUL (UE) 2022/2040 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

din 19 octombrie 2022

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 805/2004 în ceea ce privește utilizarea procedurii de reglementare cu control în vederea adaptării acestuia la articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 81 alineatul (2),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (1),

întrucât:

(1)

Tratatul de la Lisabona a modificat cadrul juridic referitor la competențele conferite Comisiei de către legiuitor, introducând o distincție între competențele delegate Comisiei de a adopta acte fără caracter legislativ și cu domeniu de aplicare general pentru a completa sau modifica anumite elemente neesențiale ale unui act legislativ (acte delegate) și competențele conferite Comisiei de a adopta acte pentru a asigura condiții uniforme de punere în aplicare a actelor obligatorii din punct de vedere juridic ale Uniunii (acte de punere în aplicare).

(2)

Actele legislative adoptate înainte de intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona conferă Comisiei competența de a adopta măsuri în cadrul procedurii de reglementare cu control stabilite la articolul 5a din Decizia 1999/468/CE a Consiliului (2).

(3)

Propunerile anterioare privind alinierea legislației în care se face referire la procedura de reglementare cu control la cadrul juridic introdus de Tratatul de la Lisabona au fost retrase (3) din cauza stagnării negocierilor interinstituționale.

(4)

Parlamentul European, Consiliul și Comisia au convenit ulterior asupra unui nou cadru pentru actele delegate în Acordul interinstituțional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare (4) și au recunoscut necesitatea de a alinia întreaga legislație existentă la cadrul juridic introdus de Tratatul de la Lisabona. În special, cele trei instituții au convenit asupra necesității de a acorda o prioritate deosebită alinierii rapide a tuturor actelor de bază care fac în continuare referire la procedura de reglementare cu control. Comisia și-a luat angajamentul de a elabora o propunere privind această aliniere până la sfârșitul anului 2016.

(5)

Împuternicirea acordată Comisiei de a modifica formularele tip prevăzute în anexele la Regulamentul (CE) nr. 805/2004 al Parlamentului European și al Consiliului (5) prevede utilizarea procedurii de reglementare cu control. Întrucât această împuternicire îndeplinește criteriile prevăzute la articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), ea ar trebui să fie adaptată la dispoziția respectivă.

(6)

În vederea actualizării Regulamentului (CE) nr. 805/2004, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din TFUE ar trebui să fie delegată Comisiei pentru ca aceasta să poată modifica anexele la regulamentul menționat în scopul actualizării formularelor tip. Este deosebit de important ca, în cursul lucrărilor sale pregătitoare, Comisia să organizeze consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți, și ca respectivele consultări să se desfășoare în conformitate cu principiile stabilite în Acordul interinstituțional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare. În special, pentru a asigura participarea egală la pregătirea actelor delegate, Parlamentul European și Consiliul primesc toate documentele în același timp cu experții din statele membre, iar experții acestor instituții au acces sistematic la reuniunile grupurilor de experți ale Comisiei însărcinate cu pregătirea actelor delegate.

(7)

Prezentul regulament nu ar trebui să afecteze procedurile în curs în cadrul cărora un comitet a emis deja un aviz în conformitate cu articolul 5a din Decizia 1999/468/CE înainte de intrarea în vigoare a prezentului regulament.

(8)

În conformitate cu articolul 3 și cu articolul 4a alineatul (1) din Protocolul nr. 21 privind poziția Regatului Unit și a Irlandei cu privire la spațiul de libertate, securitate și justiție, anexat la Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE) și la TFUE, Irlanda a notificat intenția sa de a participa la adoptarea și la aplicarea prezentului regulament.

(9)

În conformitate cu articolele 1 și 2 din Protocolul nr. 22 privind poziția Danemarcei, anexat la TUE și la TFUE, Danemarca nu participă la adoptarea prezentului regulament, acesta nu este obligatoriu pentru respectivul stat membru și nu i se aplică.

(10)

Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 805/2004 ar trebui să fie modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Modificări la Regulamentul (CE) nr. 805/2004

Regulamentul (CE) nr. 805/2004 se modifică după cum urmează:

1.

Articolul 31 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 31

Modificarea anexelor

Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 31a pentru modificarea anexelor în vederea actualizării formularelor tip.”

2.

Se introduce următorul articol:

„Articolul 31a

Exercitarea delegării de competențe

(1)   Competența de a adopta acte delegate este conferită Comisiei în condițiile prevăzute la prezentul articol.

(2)   Competența de a adopta acte delegate menționată la articolul 31 se conferă Comisiei pe o perioadă de cinci ani de la data de 26 octombrie 2022. Comisia elaborează un raport privind delegarea de competențe cu cel puțin nouă luni înainte de încheierea perioadei de cinci ani. Delegarea de competențe se prelungește tacit cu perioade de timp identice, cu excepția cazului în care Parlamentul European sau Consiliul se opune prelungirii respective cu cel puțin trei luni înainte de încheierea fiecărei perioade.

(3)   Delegarea de competențe menționată la articolul 31 poate fi revocată oricând de Parlamentul European sau de Consiliu. O decizie de revocare pune capăt delegării de competențe specificate în decizia respectivă. Decizia produce efecte din ziua care urmează datei publicării acesteia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau de la o dată ulterioară menționată în decizie. Decizia nu aduce atingere actelor delegate care sunt deja în vigoare.

(4)   Înainte de adoptarea unui act delegat, Comisia consultă experții desemnați de fiecare stat membru în conformitate cu principiile prevăzute în Acordul interinstituțional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare (*1).

(5)   De îndată ce adoptă un act delegat, Comisia îl notifică simultan Parlamentului European și Consiliului.

(6)   Un act delegat adoptat în temeiul articolului 31 intră în vigoare numai în cazul în care nici Parlamentul European și nici Consiliul nu au formulat obiecții în termen de două luni de la notificarea acestuia către Parlamentul European și Consiliu sau în cazul în care, înaintea expirării termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia că nu vor formula obiecții. Respectivul termen se prelungește cu două luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

(*1)  JO L 123, 12.5.2016, p. 1.”"

3.

Articolul 32 se elimină.

Articolul 2

Procedurile în curs

Prezentul regulament nu afectează procedurile în curs în cadrul cărora un comitet a emis deja un aviz în conformitate cu articolul 5a din Decizia 1999/468/CE.

Articolul 3

Intrare în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în statele membre în conformitate cu tratatele.

Adoptat la Strasbourg, 19 octombrie 2022.

Pentru Parlamentul European

Președinta

R. METSOLA

Pentru Consiliu

Președintele

M. BEK


(1)  Poziția Parlamentului European din 17 aprilie 2019 (JO C 158, 30.4.2021, p. 832) și Poziția în primă lectură a Consiliului din 28 iunie 2022 (JO C 280, 21.7.2022, p. 14). Poziția Parlamentului European din 18 octombrie 2022 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial).

(2)  Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a normelor privind exercitarea competențelor de executare conferite Comisiei (JO L 184, 17.7.1999, p. 23).

(3)  JO C 80, 7.3.2015, p. 17.

(4)  JO L 123, 12.5.2016, p. 1.

(5)  Regulamentul (CE) nr. 805/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 aprilie 2004 privind crearea unui Titlu Executoriu European pentru creanțele necontestate (JO L 143, 30.4.2004, p. 15).