6.9.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 231/1


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2022/1463 AL COMISIEI

din 5 august 2022

de stabilire a specificațiilor tehnice și operaționale ale sistemului tehnic pentru schimbul transfrontalier automatizat de elemente justificative și aplicarea principiului „doar o singură dată” în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1724 al Parlamentului European și al Consiliului

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2018/1724 al Parlamentului European și al Consiliului din 2 octombrie 2018 privind înființarea unui portal digital unic (gateway) pentru a oferi acces la informații, la proceduri și la servicii de asistență și de soluționare a problemelor și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1024/2012 (1), în special articolul 14 alineatul (9),

întrucât:

(1)

Articolul 14 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/1724 impune Comisiei să stabilească, în cooperare cu statele membre, un sistem tehnic pentru schimbul de elemente justificative necesar pentru procedurile online enumerate în anexa II la regulamentul respectiv și pentru procedurile prevăzute în Directivele 2005/36/CE (2), 2006/123/CE (3), 2014/24/UE (4) și 2014/25/UE (5) ale Parlamentului European și ale Consiliului.

(2)

Specificațiile tehnice și operaționale ale sistemului tehnic „doar o singură dată” (OOTS, „Once-OnlyTechnical System) cuprinse în prezentul regulament trebuie să stabilească principalele componente ale arhitecturii OOTS, să definească rolurile și obligațiile tehnice și operaționale ale Comisiei, ale statelor membre, ale solicitanților de elemente justificative, ale furnizorilor de elemente justificative și ale platformelor intermediare. În plus, aceste specificații trebuie să instituie un sistem de înregistrare pentru a monitoriza schimburile și a delimita responsabilitatea în ceea ce privește întreținerea, operarea și securitatea OOTS.

(3)

Pentru a permite stabilirea OOTS până la data menționată în Regulamentul (UE) 2018/1724, se are în vedere completarea prezentului regulament cu documente tehnice de proiectare mai detaliate, fără caracter obligatoriu, elaborate în mod consensual de către Comisie, în cooperare cu statele membre în cadrul grupului de coordonare a portalului și în conformitate cu Orientările Comisiei referitoare la punerea în aplicare a programului de lucru 2021-2022 prevăzut în Regulamentul privind portalul digital unic. Cu toate acestea, atunci când se consideră necesar având în vedere noi evoluții tehnice, discuții sau divergențe de opinie în cadrul grupului de coordonare a portalului, în special în ceea ce privește finalizarea documentelor tehnice de proiectare și opțiunile majore de proiectare, sau atunci când este necesar ca anumite elemente ale documentelor tehnice de proiectare să devină obligatorii, va fi posibilă completarea/modificarea specificațiilor tehnice și operaționale prevăzute în prezentul regulament, în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 37 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2018/1724.

(4)

Pentru a reduce costurile și timpul necesar pentru stabilirea OOTS, arhitectura OOTS trebuie, în măsura posibilului, să se bazeze pe soluții reutilizabile, să fie neutră din punctul de vedere al tehnologiei de implementare și să includă diferite soluții naționale. De exemplu, OOTS trebuie să poată utiliza portalurile de proceduri, serviciile de date sau platformele intermediare existente la nivel național, inclusiv la nivel central, regional și local, care au fost create pentru uz național. Componentele dezvoltate de Comisie trebuie să facă obiectul unei licențe de software deschise, care să promoveze reutilizarea și colaborarea.

(5)

O astfel de soluție reutilizabilă dezvoltată la nivelul Uniunii este sistemul de noduri eIDAS prevăzut în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/1501 al Comisiei (6) care, datorită faptului că permite comunicarea cu alte noduri ale rețelei eIDAS, poate procesa atât cererea de autentificare transfrontalieră a unui utilizator, cât și furnizarea respectivei autentificări. Nodurile eIDAS trebuie să le permită solicitanților de elemente justificative și, după caz, furnizorilor de elemente justificative să identifice utilizatorii care solicită schimbul de elemente justificative prin intermediul OOTS, astfel încât furnizorii de elemente justificative să poată corela datele de identificare cu propriile evidențe.

(6)

OOTS trebuie să se bazeze pe lucrările deja efectuate și să exploateze sinergiile cu alte sisteme existente pentru schimbul de elemente justificative sau de informații între autoritățile vizate de procedurile menționate la articolul 14 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/1724, inclusiv cu sistemele care nu intră sub incidența articolului 14 alineatul (10) din regulamentul respectiv. De exemplu, în ceea ce privește datele din registrul de înmatriculare a vehiculelor și al permiselor de conducere, OOTS trebuie să țină seama de modelele de date deja elaborate și, atunci când este posibil, să stabilească punți tehnice pentru a facilita conectarea autorităților competente care utilizează deja alte rețele existente [RESPER (7) sau EUCARIS (8)] la OOTS pentru furnizarea de elemente justificative în cadrul procedurilor reglementate de OOTS. Este oportună adoptarea unei abordări similare și în legătură cu alte sisteme, cum ar fi, printre altele: Emrex User Group (EUG) (9) în domeniul educației, Schimbul electronic de informații privind securitatea socială (EESSI) în temeiul Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (10) în domeniul securității sociale, Sistemul european de informații cu privire la cazierele judiciare instituit prin Decizia 2009/316/JAI a Consiliului (11) în scopul cooperării judiciare și eCertis (12) utilizat în procedurile de achiziții publice. Cooperarea dintre aceste sisteme și OOTS trebuie definită de la caz la caz.

(7)

În scopul autentificării transfrontaliere a unui utilizator, arhitectura OOTS trebuie aliniată la Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (13). La 3 iunie 2021, Comisia a adoptat o recomandare privind un set de instrumente comun al Uniunii pentru o abordare coordonată în direcția unui cadru european al identității digitale (14). Această recomandare instituie un proces structurat de cooperare între statele membre, Comisie și, după caz, operatorii din sectorul privat pentru a lucra la aspectele tehnice ale cadrului european al identității digitale. Pentru a asigura alinierea necesară între acest proces și OOTS, Comisia trebuie să asigure o coordonare adecvată, în special prin intermediul Grupului de contact pentru sinergii și interoperabilitate, între rețeaua de cooperare instituită prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2015/296 a Comisiei (15) și grupul de coordonare a portalului.

(8)

Pentru a asigura securitatea serviciilor de livrare electronică transfrontalieră în scopul OOTS, statele membre trebuie să se asigure că aceste servicii respectă cerințele pentru serviciile de distribuție electronică înregistrată, prevăzute la articolul 44 din Regulamentul (UE) nr. 910/2014. În acest scop, este oportun ca OOTS să utilizeze puncte de acces pentru livrarea electronică (eDelivery) pentru a crea o rețea de noduri pentru schimbul securizat de date digitale. Pe lângă faptul că permite o livrare transfrontalieră sigură, eDelivery oferă funcționalități de servicii de metadate care pot sprijini versiunile viitoare ale OOTS cu un număr mai mare de noduri de schimb securizat de date. În acest cadru, statele membre trebuie să aibă posibilitatea de a-și alege furnizorii de software eDelivery.

(9)

Pentru a asigura flexibilitatea în aplicarea prezentului regulament, statele membre trebuie să poată decide dacă doresc să dispună de unul sau de mai multe puncte de acces eDelivery, în cadrul OOTS. Prin urmare, un stat membru trebuie să aibă posibilitatea să implementeze un singur punct de acces care să gestioneze toate mesajele eDelivery legate de OOTS adresate solicitanților de elemente justificative sau furnizorilor de elemente justificative printr-o platformă intermediară, după caz, sau, în mod alternativ, să implementeze mai multe puncte de acces la orice nivel ierarhic sau pentru domenii, sectoare sau niveluri geografice specifice ale administrațiilor sale publice.

(10)

În conformitate cu legislația Uniunii, inclusiv cu Directivele 2005/36/CE, 2006/123/CE, 2014/24/UE, 2014/25/UE și cu Regulamentul (UE) 2018/1724, anumite proceduri administrative trebuie să fie puse la dispoziția utilizatorilor online. Întrucât aceste proceduri și elementele justificative necesare nu sunt armonizate în temeiul legislației Uniunii, trebuie instituite servicii comune pentru a permite schimbul transfrontalier de elemente justificative necesare pentru aceste proceduri prin intermediul OOTS.

(11)

Atunci când nu există un tip de elemente justificative convenit, care să fie armonizat la nivelul întregii Uniuni și pe care toate statele membre să îl poată furniza, este oportun ca tipurile de elemente justificative care pot fi acceptate pentru o anumită procedură să fie stabilite cu ajutorul unui intermediar de elemente justificative.

(12)

Intermediarul de elemente justificative trebuie să se bazeze pe conținutul normelor furnizate de statele membre și trebuie să ofere un mecanism online prin care statele membre să poată crea o cerere privind cerințele lor în materie de informații și seturile lor de tipuri de elemente justificative. Intermediarul de elemente justificative trebuie să permită statelor membre să gestioneze și să facă schimb de informații cu privire la normele referitoare la tipurile de elemente justificative.

(13)

În cazurile în care este necesară interoperabilitatea între portalul de proceduri, serviciile de date și serviciile comune, aceasta trebuie să fie susținută de documente tehnice de proiectare.

(14)

Prezentul regulament trebuie să precizeze momentul în care elementele justificative structurate și nestructurate necesare pentru procedurile enumerate la articolul 14 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/1724 sunt considerate ca fiind emise legal, într-un format electronic care permite schimbul automatizat. Elementele justificative nestructurate emise în format electronic pot fi schimbate prin intermediul OOTS dacă sunt completate cu elementele de metadate din modelul generic de metadate OOTS conținut în repertoriul semantic menționat la articolul 7 alineatul (1) din prezentul regulament. Elementele justificative structurate pot fi schimbate prin intermediul OOTS dacă sunt completate cu elementele de metadate din modelul generic de metadate OOTS menționat la articolul 7 alineatul (1) din prezentul regulament și fie sunt conforme cu modelul de date OOTS pentru tipul de elemente justificative relevant menționat la articolul 7 alineatul (2) din prezentul regulament, fie sunt însoțite de o versiune lizibilă pentru om.

(15)

Statele membre trebuie să aibă libertatea de a stabili momentul în care convertesc elementele justificative într-un format electronic care să permită schimbul lor automatizat prin intermediul OOTS. Cu toate acestea, pentru a spori utilitatea OOTS pentru utilizatorii săi și întrucât utilizarea modelelor de date și a schemelor de metadate atât pentru formatele nestructurate, cât și pentru cele structurate este, în general, foarte recomandată, Comisia trebuie să sprijine statele membre în eforturile lor de a acționa în vederea atingerii acestui obiectiv.

(16)

Pentru a se evita suprapunerile, a se asigura sinergii și a se oferi utilizatorilor posibilitatea de a alege, dezvoltarea modelelor de date OOTS pentru tipurile de elemente justificative structurate și standardizarea cazurilor de utilizare pentru furnizarea de acreditări în conformitate cu procesul structurat prevăzut de Recomandarea (UE) 2021/946 a Comisiei din 3 iunie 2021 privind un set de instrumente comun al Uniunii pentru o abordare coordonată în direcția unui cadru european al identității digitale (16) trebuie să se realizeze în strânsă cooperare și aliniere reciprocă în ceea ce privește elementele justificative care intră sub incidența articolului 14 din Regulamentul (UE) 2018/1724, inclusiv prin identificarea unor cazuri de utilizare comune. Alinierea modelelor de date OOTS și a cazurilor de utilizare standardizată în temeiul recomandării Comisiei menționate anterior trebuie să permită utilizatorilor să se bazeze pe mijloace alternative pentru furnizarea de elemente justificative care intră sub incidența articolului 14 din Regulamentul (UE) 2018/1724, fie independent, fie în combinație cu OOTS. Atunci când se aduc modificări modelelor de date și schemelor de metadate pentru elementele justificative conținute în registrul semantic, statele membre trebuie să dispună de un termen de 12 luni de la adoptarea oricărei actualizări pentru a aplica orice modificare a elementelor justificative în cauză.

(17)

Pentru a reduce la minimum volumul de date care fac obiectul schimbului, în cazul elementelor justificative structurate, dacă în cererea de furnizare a elementelor justificative se solicită numai un subset de date, furnizorul de elemente justificative sau o platformă intermediară, după caz, ar putea permite filtrarea automată a datelor și, dacă este necesar pentru transfer, transformarea datelor în numele operatorului de date responsabil, astfel încât numai datele solicitate să facă obiectul schimbului.

(18)

În cazul în care gestionează registre și servicii naționale care joacă un rol identic sau echivalent cu cel al registrului serviciilor de date sau al intermediarului de elemente justificative, statele membre nu trebuie să fie obligate să își dubleze activitatea prin contribuția la serviciile comune relevante. Totuși, într-un astfel de caz, ele trebuie să se asigure că serviciile lor naționale sunt conectate la serviciile comune într-un mod care să permită utilizarea lor de către alte state membre. În mod alternativ, statele membre respective trebuie să poată copia datele relevante din registrele sau serviciile naționale în registrul serviciilor de date sau în intermediarul de elemente justificative.

(19)

În Declarația privind guvernarea electronică, adoptată la Tallinn în 2017 (17), statele membre și-au reafirmat angajamentul de a realiza progrese în ceea ce privește conectarea serviciilor lor publice electronice și de a pune în aplicare principiul „doar o singură dată” pentru a oferi servicii publice digitale eficiente și sigure, care vor facilita viața cetățenilor și a întreprinderilor. Declarația privind societatea digitală și guvernarea digitală bazată pe valori (18), adoptată la Berlin în 2020, s-a bazat pe principii precum orientarea către utilizator și ușurința în utilizare, și a stabilit alte principii-cheie pe care trebuie să se bazeze serviciile publice digitale, inclusiv încrederea și securitatea în interacțiunile guvernării digitale, precum și suveranitatea și interoperabilitatea digitală. Prezentul regulament trebuie să implementeze aceste angajamente punând utilizatorii în centrul sistemului și solicitând ca aceștia să fie informați cu privire la OOTS, la etapele acestuia și la consecințele utilizării sistemului.

(20)

Este important să existe un sistem adecvat care să permită utilizatorilor să se identifice în scopul schimbului de elemente justificative. Singurul cadru de recunoaștere reciprocă pentru mijloacele naționale de identificare electronică la nivelul Uniunii este stabilit în Regulamentul (UE) nr. 910/2014. Mijloacele de identificare electronică emise în cadrul schemelor de identificare electronică notificate în conformitate cu regulamentul respectiv trebuie, prin urmare, să fie utilizate de solicitanții de elemente justificative pentru a autentifica identitatea unui utilizator înainte ca utilizatorul să solicite în mod explicit utilizarea OOTS. În cazul în care identificarea furnizorului de elemente justificative relevant necesită furnizarea de atribute în plus față de atributele obligatorii din setul minim de date care figurează în anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/1501, aceste atribute suplimentare trebuie să fie și ele solicitate utilizatorului de către solicitantul de elemente justificative și furnizate furnizorului de elemente justificative sau platformei intermediare, după caz, în cadrul cererii de furnizare de elemente justificative.

(21)

Unele dintre procedurile enumerate la articolul 14 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/1724 impun ca elementele justificative să poată fi solicitate în numele unei persoane fizice sau juridice. De exemplu, anumite proceduri sunt relevante pentru întreprinderi și, prin urmare, antreprenorii trebuie să poată solicita schimbul de elemente justificative fie în nume propriu, fie prin intermediul unui reprezentant. Regulamentul (UE) nr. 910/2014 prevede un cadru juridic fiabil pentru mijloacele de identificare electronică emise pentru persoanele juridice sau pentru persoanele fizice care reprezintă persoane juridice. Recunoașterea reciprocă a mijloacelor naționale de identificare electronică în temeiul regulamentului respectiv se aplică acestor cazuri de reprezentare. Prin urmare, prezentul regulament trebuie să se bazeze pe Regulamentul (UE) nr. 910/2014 și pe orice acte de punere în aplicare adoptate în temeiul acestuia pentru identificarea utilizatorilor în cazurile de reprezentare. Grupul de coordonare a portalului și subgrupurile sale trebuie să coopereze îndeaproape cu structurile de guvernanță instituite în temeiul Regulamentului (UE) nr. 910/2014 pentru a contribui la dezvoltarea de soluții privind puterile de reprezentare și mandatele. Având în vedere faptul că unele dintre procedurile reglementate de OOTS se bazează pe cadrul creat prin Regulamentul (UE) nr. 910/2014, elementele justificative solicitate de reprezentanți trebuie, de asemenea, să poată fi prelucrate prin intermediul OOTS atunci când și în măsura în care aceste soluții sunt găsite.

(22)

Pentru a reduce timpul și costurile legate de implementarea OOTS și pentru a beneficia de experiența reciprocă în materie de implementare, Comisia trebuie să sprijine statele membre și să încurajeze colaborarea dintre acestea în ceea ce privește dezvoltarea de soluții și componente tehnice reutilizabile care pot fi utilizate pentru a implementa portaluri de proceduri, spațiile de vizualizare și serviciile de date naționale.

(23)

Pentru a garanta faptul că utilizatorii păstrează în permanență controlul asupra datelor lor cu caracter personal în timpul utilizării OOTS, astfel cum se prevede în Regulamentul (UE) 2018/1724, OOTS trebuie să le permită utilizatorilor să își exprime decizia cu privire la aceste date în două cazuri. În primul rând, trebuie să se asigure faptul că utilizatorii primesc suficiente informații care să le permită să formuleze o cerere informată și explicită de prelucrare a cererii lor de furnizare de elemente justificative prin intermediul OOTS, în conformitate cu articolul 14 alineatul (3) litera (a) și cu articolul 14 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2018/1724. Ulterior, trebuie să se asigure faptul că aceștia pot vizualiza elementele justificative care urmează să fie schimbate într-un spațiu securizat de vizualizare înainte de a decide dacă să continue sau nu cu schimbul de elemente justificative în conformitate cu articolul 14 alineatul (3) litera (f) din Regulamentul (UE) 2018/1724, cu excepția cazurilor menționate la articolul 14 alineatul (5) din regulamentul respectiv.

(24)

Responsabilitatea pentru stabilirea OOTS este partajată între statele membre și Comisie, iar grupul de coordonare a portalului trebuie, prin urmare, să joace un rol central în guvernanța sistemului. Având în vedere natura tehnică a activității sale și pentru a facilita implementarea în sistemele naționale existente a documentelor tehnice de proiectare, activitatea grupului de coordonare a portalului trebuie să fie sprijinită și pregătită de experți care să se reunească în cadrul unuia sau mai multor subgrupuri create în conformitate cu regulamentul său de procedură. Funcționarea acestei guvernanțe a OOTS trebuie evaluată în raportul pe care Comisia are obligația să îl prezinte Parlamentului European și Consiliului până la 12 decembrie 2022, în temeiul articolului 36 din Regulamentul (UE) 2018/1724.

(25)

Pentru a asigura o reacție rapidă la eventualele incidente și perioade de indisponibilitate care ar putea afecta funcționarea OOTS, statele membre și Comisia trebuie să instituie o rețea de puncte de contact pentru asistență tehnică. Pentru a asigura buna funcționare a OOTS, aceste puncte de contact pentru asistență tehnică trebuie să dispună de competențe și de resurse umane și financiare suficiente care să le permită să își îndeplinească sarcinile.

(26)

Pentru a asigura o funcționare și o întreținere eficientă a OOTS, responsabilitățile pentru diferitele sale componente trebuie să fie repartizate în mod clar. Comisia, în calitate de proprietar și operator al serviciilor comune, trebuie să fie responsabilă cu întreținerea, găzduirea și securitatea acestora. Fiecare stat membru trebuie să fie responsabil pentru asigurarea întreținerii și a securității componentelor OOTS pe care le deține și pentru care este responsabil, cum ar fi nodurile eIDAS, punctele de acces eDelivery sau registrele naționale, în conformitate cu legislația Uniunii sau cu legislația internă pertinentă.

(27)

Pentru a asigura o protecție adecvată a datelor cu caracter personal, astfel cum se prevede în Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului (19), prezentul regulament trebuie să precizeze rolul statelor membre, în special rolul autorităților competente respective în calitatea lor de solicitant de elemente justificative sau de furnizor de elemente justificative, precum și rolul platformelor intermediare, după caz, în ceea ce privește datele cu caracter personal conținute în elementele justificative care sunt schimbate prin intermediul OOTS.

(28)

Pentru a se asigura faptul că serviciile comune sunt protejate împotriva amenințărilor potențiale care afectează confidențialitatea, integritatea sau disponibilitatea sistemelor informatice și de comunicații ale Comisiei, Decizia (UE, Euratom) 2017/46 a Comisiei (20) trebuie să se aplice acestor servicii.

(29)

Articolul 14 alineatele (1)-(8) și alineatul (10) din Regulamentul (UE) 2018/1724 se aplică de la 12 decembrie 2023. Prin urmare, cerințele prevăzute în prezentul regulament trebuie să se aplice, de asemenea, de la data respectivă.

(30)

Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor a fost consultată în conformitate cu articolul 42 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului (21), iar la 6 mai 2021 aceasta și-a prezentat observațiile oficiale (22).

(31)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru portalul digital unic,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

SECȚIUNEA 1

DISPOZIȚII GENERALE

Articolul 1

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

1.

„sistem tehnic «doar o singură dată»” („OOTS”) înseamnă sistemul tehnic pentru schimbul transfrontalier automatizat de elemente justificative menționat la articolul 14 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/1724;

2.

„furnizor de elemente justificative” înseamnă o autoritate competentă, astfel cum este menționată la articolul 14 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2018/1724, care eliberează în mod legal elemente justificative structurate sau nestructurate;

3.

„solicitant de elemente justificative” înseamnă o autoritate competentă responsabilă pentru una sau mai multe dintre procedurile menționate la articolul 14 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/1724;

4.

„punct de acces eDelivery” înseamnă o componentă de comunicare care face parte din serviciul de livrare electronică eDelivery bazat pe specificații și standarde tehnice, inclusiv protocolul de mesagerie AS4 și serviciile auxiliare dezvoltate în cadrul programului Mecanismul pentru interconectarea Europei și continuate în cadrul programului Europa digitală, în măsura în care aceste specificații și standarde tehnice se suprapun cu standardul ISO 15000-2;

5.

„nod eIDAS” înseamnă un nod, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 1 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/1501, care respectă cerințele tehnice și operaționale prevăzute în regulamentul respectiv și în temeiul acestuia;

6.

„platformă intermediară” înseamnă o soluție tehnică ce acționează în nume propriu sau în numele altor entități, cum ar fi furnizorii de elemente justificative sau solicitanții de elemente justificative, în funcție de organizarea administrativă a statelor membre în care funcționează platforma intermediară, și prin intermediul căreia furnizorii de elemente justificative sau solicitanții de elemente justificative se conectează la serviciile comune menționate la articolul 4 alineatul (1) sau la furnizorii de elemente justificative sau la solicitanții de elemente justificative din alte state membre;

7.

„registrul serviciilor de date” înseamnă un registru care conține lista furnizorilor de elemente justificative și a tipurilor de elemente justificative pe care aceștia le emit, împreună cu informațiile însoțitoare relevante;

8.

„intermediar de elemente justificative” înseamnă un serviciu care permite unui solicitant de elemente justificative să stabilească ce tip de elemente justificative dintr-un alt stat membru îndeplinește cerința privind elementele justificative în scopul unei proceduri naționale;

9.

„mijloc de identificare electronică” înseamnă o unitate materială și/sau imaterială care conține date de identificare personală și care este folosită în scopul autentificării unui serviciu online;

10.

„repertoriu semantic” înseamnă o colecție de specificații semantice, legată de intermediarul de elemente justificative și de registrul serviciilor de date, compusă din definiții ale denumirilor, ale tipurilor de date și ale elementelor de date asociate cu tipuri de elemente justificative specifice, pentru a asigura înțelegerea reciprocă și interpretarea interlingvistică pentru furnizorii de elemente justificative, solicitanții de elemente justificative și utilizatori, atunci când fac schimb de elemente justificative prin intermediul OOTS;

11.

„documente tehnice de proiectare” înseamnă un set de documente tehnice detaliate și neobligatorii, elaborate de Comisie în cooperare cu statele membre în cadrul grupului de coordonare a portalului menționat la articolul 29 din Regulamentul (UE) 2018/1724 sau al oricăror subgrupuri menționate la articolul 19 din prezentul regulament, care include, printre altele, o arhitectură la nivel înalt, protocoale de schimb, standarde și servicii auxiliare care sprijină Comisia, statele membre, furnizorii de elemente justificative, solicitanții de elemente justificative, platformele intermediare și alte entități vizate de stabilirea OOTS în conformitate cu prezentul regulament;

12.

„serviciu de date” înseamnă un serviciu tehnic prin care un furnizor de elemente justificative gestionează cererile de furnizare de elemente justificative și expediază elementele justificative;

13.

„model de date” înseamnă o abstractizare care organizează elemente de date, standardizează raporturile dintre acestea și specifică entitățile, atributele acestora și relația dintre aceste entități;

14.

„spațiu de vizualizare” înseamnă o funcționalitate care permite utilizatorului să vizualizeze în prealabil elementele justificative solicitate, astfel cum se menționează la articolul 15 alineatul (1) litera (b) punctul (ii);

15.

„elemente justificative structurate” înseamnă orice elemente justificative în format electronic, necesare pentru procedurile enumerate la articolul 14 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/1724, care sunt organizate în elemente sau câmpuri predefinite care au un sens și un format tehnic specific permițând prelucrarea de către sisteme software, completate de elementele de metadate din modelul generic de metadate OOTS menționat la articolul 7 alineatul (1) din prezentul regulament și fie sunt conforme cu modelul de date OOTS pentru tipul de elemente justificative relevant menționat la articolul 7 alineatul (2) din prezentul regulament, fie sunt însoțite de o versiune lizibilă pentru om;

16.

„elemente justificative nestructurate” înseamnă orice elemente justificative în format electronic, necesare pentru procedurile enumerate la articolul 14 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/1724, care nu sunt organizate în elemente sau câmpuri predefinite care au un sens și un format tehnic specific, dar sunt completate de elementele de metadate din modelul generic de metadate OOTS menționat la articolul 7 alineatul (1) din prezentul regulament;

17.

„tip de elemente justificative” înseamnă o categorie de elemente justificative structurate sau nestructurate cu un scop sau un conținut comun;

18.

„incident” înseamnă o situație în care OOTS nu funcționează, nu transmite elementele justificative sau transmite elemente justificative care nu au fost solicitate, sau în care elementele justificative s-au modificat sau au fost divulgate în timpul transmiterii, precum și orice încălcare a securității menționată la articolul 29;

19.

„portal de proceduri” înseamnă o pagină web sau o aplicație mobilă unde un utilizator poate accesa și finaliza o procedură online menționată la articolul 14 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/1724.

Articolul 2

Structura OOTS

OOTS trebuie să aibă următoarea structură:

(a)

portalurile de proceduri ale solicitanților de elemente justificative și serviciile de date ale furnizorilor de elemente justificative;

(b)

platforme intermediare, dacă este cazul;

(c)

spațiile de vizualizare menționate la articolul 15 alineatul (1) litera (b) punctul (ii);

(d)

registrele și serviciile naționale menționate la articolul 8, după caz;

(e)

nodurile eIDAS pentru autentificarea utilizatorilor și corelarea identităților;

(f)

punctele de acces eDelivery;

(g)

serviciile comune menționate la articolul 4 alineatul (1);

(h)

elementele de integrare și interfețele necesare pentru conectarea componentelor menționate la literele (a)-(g).

SECȚIUNEA 2

SERVICIILE OOTS

Articolul 3

Nodurile eIDAS și punctele de acces eDelivery

(1)   Statele membre se asigură că solicitanții de elemente justificative sunt conectați la un nod eIDAS pentru a permite autentificarea utilizatorilor în temeiul articolului 11, fie direct, fie prin intermediul unei platforme intermediare.

(2)   Statele membre se asigură că punctele de acces eDelivery sunt instalate, configurate și integrate în portalurile de proceduri ale solicitanților de elemente justificative, în serviciile de date ale furnizorilor de elemente justificative și în platformele intermediare.

(3)   Statele membre pot alege numărul de puncte de acces eDelivery pe care le utilizează pentru OOTS.

Articolul 4

Serviciile comune

(1)   Comisia, în cooperare cu statele membre, instituie următoarele servicii ale OOTS (denumite în continuare „servicii comune”):

(a)

registrul serviciilor de date menționat la articolul 5;

(b)

intermediarul de elemente justificative menționat la articolul 6;

(c)

repertoriul semantic menționat la articolul 7.

(2)   Statele membre asigură conexiunea tehnică dintre portalurile de proceduri ale solicitanților de elemente justificative și serviciile comune, direct sau prin intermediul platformelor intermediare, și înregistrarea corespunzătoare a serviciilor lor de date în serviciile comune. La implementarea acestor conexiuni, statele membre se ghidează după descrierile cuprinse în documentele tehnice de proiectare.

(3)   Statele membre se asigură că numai solicitanții de elemente justificative sunt conectați, direct sau prin intermediul platformelor intermediare, la serviciile comune și că numai solicitanții de elemente justificative și furnizorii de elemente justificative pot utiliza OOTS. Statele membre verifică funcționarea conexiunilor la serviciile comune la intervale regulate.

Articolul 5

Registrul serviciilor de date

(1)   Fără a aduce atingere articolului 8 din prezentul regulament, statele membre se asigură că toți furnizorii de elemente justificative și toate tipurile de elemente justificative eliberate de aceștia, care sunt relevante pentru procedurile online menționate la articolul 14 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/1724, sunt înregistrate în registrul serviciilor de date.

(2)   Comisia este responsabilă de dezvoltarea și întreținerea interfețelor care permit coordonatorilor naționali menționați la articolul 28 din Regulamentul (UE) 2018/1724, autorităților competente, platformelor intermediare, după caz, și Comisiei, fiecare în domeniul de aplicare al responsabilităților sale și în limitele drepturilor de acces definite de Comisie:

(a)

să înregistreze, să radieze și să efectueze orice altă actualizare a informațiilor conținute în registrul serviciilor de date;

(b)

să gestioneze drepturile de acces ale persoanelor care sunt autorizate să efectueze înregistrări și modificări ale datelor înregistrate.

Comisia se asigură că coordonatorii naționali, autoritățile competente și platformele intermediare au posibilitatea de a alege între interfețe grafice cu utilizatorul în cazul persoanelor autorizate și interfețe programatice în cazul încărcărilor automatizate.

(3)   Statele membre se asigură că fiecare tip de element justificativ înregistrat în registrul serviciilor de date este însoțit de:

(a)

nivelul de asigurare al mijloacelor de identificare electronică notificate de statele membre în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 910/2014 și

(b)

dacă este cazul, atribute suplimentare, specificate pentru a facilita identificarea furnizorului de elemente justificative relevant, care depășesc atributele obligatorii ale setului minim de date stabilit în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/1501, schimbate prin intermediul mijloacelor de identificare electronică notificate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 910/2014, necesare pentru schimbul acestora prin intermediul OOTS.

(4)   Registrul serviciilor de date trebuie să facă o distincție clară între atributele suplimentare menționate la alineatul (3) litera (b) de la prezentul articol și atributele schimbate prin intermediul mijloacelor de identificare electronică notificate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 910/2014 și menționate la articolul 13 alineatul (1) litera (f) din prezentul regulament.

(5)   Nivelul de asigurare menționat la alineatul (3) litera (a), necesar pentru utilizatorii transfrontalieri, nu trebuie să depășească nivelul de asigurare necesar pentru utilizatorii netransfrontalieri.

(6)   Statele membre se asigură că informațiile din registrul serviciilor de date sunt actualizate.

Articolul 6

Intermediarul de elemente justificative

(1)   Intermediarul de elemente justificative permite solicitanților de elemente justificative să stabilească ce tipuri de elemente justificative emise în alte state membre corespund tipurilor de elemente justificative solicitate în contextul procedurilor pentru care respectivul solicitant de elemente justificative este competent.

(2)   Prin intermediul interfeței menționate la articolul 5 alineatul (2), statele membre completează lista tipurilor de elemente justificative din registrul serviciilor de date menționat la articolul 5 alineatul (1) cu faptele pe care le dovedesc sau cu conformitatea cu cerințele procedurale pe care o dovedesc, eventual împreună cu alte tipuri de elemente justificative, dacă este necesar. Statele membre se asigură că aceste informații sunt exacte și actualizate.

(3)   Comisia este responsabilă cu dezvoltarea și întreținerea interfețelor care permit coordonatorilor naționali, autorităților competente, platformelor intermediare, după caz, și Comisiei, fiecare în domeniul de aplicare al responsabilităților sale și în limitele drepturilor de acces definite de Comisie:

(a)

să adauge, să modifice și să actualizeze informațiile menționate la alineatul (2);

(b)

să gestioneze drepturile de acces ale persoanelor care sunt autorizate să efectueze adăugiri și modificări ale informațiilor înregistrate.

Comisia se asigură că coordonatorii naționali, autoritățile competente și platformele intermediare au posibilitatea de a alege între interfețe grafice cu utilizatorul în cazul persoanelor autorizate și interfețe programatice în cazul încărcărilor automatizate.

(4)   Comisia facilitează punerea în corespondență a tipurilor de elemente justificative emise într-un stat membru cu faptele care trebuie dovedite sau cu conformitatea cu cerințele procedurale care trebuie dovedită în cadrul unei proceduri dintr-un alt stat membru, prin structurarea discuției și organizarea activității în cadrul subgrupului relevant menționat la articolul 19. Subgrupul trebuie să stabilească un limbaj formal specific domeniului, făcând trimitere, ori de câte ori este posibil, la standardele internaționale relevante, și să propună acest limbaj grupului de coordonare a portalului în conformitate cu articolul 18 litera (f).

Articolul 7

Repertoriul semantic și modelele de date

(1)   Repertoriul semantic oferă acces la modelul generic de metadate OOTS, care este conceput pentru a afișa metadatele care identifică în mod unic elementele justificative și furnizorul de elemente justificative și care include câmpuri suplimentare concepute pentru afișarea metadatelor menționate la articolul 13 alineatul (1) literele (a), (b) și (c).

(2)   Pentru tipurile de elemente justificative structurate convenite în cadrul grupului de coordonare a portalului, repertoriul semantic trebuie să conțină un model de date OOTS format din cel puțin următoarele componente:

(a)

o reprezentare a modelului de date respectiv cu:

(i)

o diagramă vizuală a modelului de date și

(ii)

o descriere textuală a tuturor entităților din modelul de date, constând într-o definiție și lista atributelor entității și, pentru fiecare atribut, tipul preconizat (de exemplu, boolean, identificator, dată), o definiție, cardinalitatea și utilizarea opțională a unei liste de coduri;

(b)

distribuții în XML bazate pe definiția schemei XML (XSD) sau într-un format echivalent, completate de alte formate de serializare utilizate pe scară largă, dacă este posibil;

(c)

liste de coduri pentru a asigura prelucrarea automatizată a elementelor justificative, disponibile într-un format structurat;

(d)

un mecanism de conversie într-un format lizibil pentru om, cum ar fi XSLT sau echivalent.

(3)   Pentru fiecare tip de elemente justificative, repertoriul semantic trebuie să ofere un control al versiunilor și un jurnal de modificări pentru a ține evidența diferitelor versiuni.

(4)   Repertoriul semantic trebuie să conțină o metodologie pentru dezvoltarea de noi modele de date OOTS pentru tipurile de elemente justificative schimbate prin intermediul OOTS, constând în exemple și materiale de învățare.

(5)   Calendarele pentru actualizările și adaptările modelelor generice de metadate OOTS și ale modelelor de date OOTS trebuie discutate periodic de statele membre și de Comisie în cadrul unuia dintre subgrupurile grupului de coordonare a portalului menționat la articolul 19 și adoptate de grupul de coordonare a portalului. Furnizorii de elemente justificative sau platformele intermediare, după caz, au obligația de a aplica actualizările și adaptările respective în termen de cel mult 12 luni de la publicarea lor în repertoriul semantic.

(6)   Comisia pune la dispoziția statelor membre un instrument informatic care le va ajuta să verifice conformitatea elementelor justificative cu modelul generic de metadate OOTS și cu modelele de date OOTS.

(7)   Comisia pune repertoriul semantic la dispoziția publicului pe un site web dedicat al Comisiei.

Articolul 8

Registrele și serviciile naționale

(1)   Statele membre care dispun de registre sau servicii naționale echivalente cu registrul serviciilor de date sau cu intermediarul de elemente justificative pot alege să nu înregistreze furnizori de elemente justificative, tipurile de elemente justificative pe care le eliberează și faptele pe care le dovedesc sau conformitatea cu cerințele procedurale pe care o dovedesc, eventual împreună cu alte tipuri de elemente justificative, precum și nivelul de asigurare al mijloacelor de identificare electronică necesare pentru a accesa fiecare tip de elemente justificative, astfel cum se prevede la articolele 5 și 6. În acest caz, statele membre procedează, în schimb, la una dintre următoarele acțiuni:

(a)

permit altor state membre să caute în registrele lor naționale informațiile menționate la prezentul alineat;

(b)

copiază informațiile menționate la prezentul alineat din registrele sau serviciile naționale în registrul serviciilor de date sau în intermediarul de elemente justificative.

(2)   La punerea în aplicare a alineatului (1), statele membre se ghidează după descrierile cuprinse în documentele tehnice de proiectare.

SECȚIUNEA 3

SOLICITANȚII DE ELEMENTE JUSTIFICATIVE

Articolul 9

Explicație pentru utilizatori

(1)   Solicitanții de elemente justificative trebuie să se asigure că portalurile lor de proceduri conțin o explicație a OOTS și a caracteristicilor sale, inclusiv informații care să indice că:

(a)

utilizarea OOTS este voluntară;

(b)

utilizatorii au opțiunea de a vizualiza elementele justificative în spațiul de vizualizare menționat la articolul 15 alineatul (1) litera (b) punctul (ii) și de a decide dacă să le utilizeze sau nu pentru procedură;

(c)

utilizatorii pot acționa în nume propriu sau pot fi reprezentați de o altă persoană fizică sau juridică, dacă și în măsura în care au fost găsite soluții pentru reprezentare, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 910/2014 și cu orice acte de punere în aplicare adoptate în temeiul acestuia.

Informațiile menționate la primul paragraf litera (b) de la prezentul alineat nu sunt necesare în cazul procedurilor menționate la articolul 14 alineatul (5) din Regulamentul (UE) 2018/1724.

(2)   Obligația de a furniza explicațiile menționate la alineatul (1) de la prezentul articol nu aduce atingere obligației de a furniza persoanelor vizate informațiile menționate la articolele 13 și 14 din Regulamentul (UE) 2016/679.

Articolul 10

Selectarea tipului de elemente justificative

(1)   Solicitanții de elemente justificative trebuie să ofere utilizatorilor posibilitatea de a solicita, prin transmitere directă, tipurile de elemente justificative care corespund, pe baza informațiilor înregistrate în intermediarul de elemente justificative, tipurilor care ar fi acceptabile în temeiul legislației aplicabile în cadrul procedurii relevante, cu condiția ca furnizorii de elemente justificative să pună la dispoziție aceste tipuri de elemente justificative prin intermediul OOTS, în conformitate cu articolul 5 alineatul (1).

(2)   Atunci când se pot solicita mai multe elemente justificative, solicitantul trebuie să se asigur că utilizatorii au posibilitatea de a selecta toate elementele justificative, un subset sau un anumit tip de elemente justificative.

Articolul 11

Autentificarea utilizatorului

(1)   Solicitanții de elemente justificative trebuie să se bazeze pe mijloacele de identificare electronică emise în cadrul unui sistem de identificare electronică ce a fost notificat în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 910/2014 pentru a autentifica utilizatorii, acționând fie în nume propriu, fie prin intermediul unui reprezentant, dacă și în măsura în care au fost găsite soluții pentru reprezentare, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 910/2014 și cu orice acte de punere în aplicare adoptate în temeiul acestuia.

(2)   După ce utilizatorul a selectat tipul de elemente justificative care urmează să fie schimbate prin intermediul OOTS, solicitanții de elemente justificative au obligația de a informa utilizatorii:

(a)

după caz, cu privire la orice atribute suplimentare menționate la articolul 5 alineatul (3) litera (b) din prezentul regulament pe care trebuie să le furnizeze și

(b)

cu privire la faptul că vor fi redirecționați către furnizorul de elemente justificative relevant, către furnizorii de elemente justificative sau, după caz, către platforma sau platformele intermediare, pentru a vizualiza elementele justificative selectate.

(3)   Atunci când vizualizarea nu este necesară în conformitate cu articolul 14 alineatul (5) din Regulamentul (UE) 2018/1724, alineatul (2) litera (b) de la prezentul articol nu se aplică. În acest caz, furnizorul de elemente justificative, furnizorii de elemente justificative sau, după caz, platforma sau platformele intermediare pot cere solicitantului de elemente justificative să redirecționeze utilizatorul pentru a se reidentifica și a se reautentifica în scopul corelării identității și a elementelor justificative. Utilizatorul poate alege să nu fie redirecționat. În acest caz, solicitantul de elemente justificative are obligația de a informa utilizatorul că procesul de corelare a identităților și a elementelor justificative desfășurat de furnizorul de elemente justificative ar putea să nu conducă la o corelare, astfel cum se menționează la articolul 16 din prezentul regulament.

Articolul 12

Cererea explicită

Pe lângă de informațiile menționate la articolul 9, solicitantul de elemente justificative trebuie să furnizeze utilizatorului următoarele:

(a)

numele furnizorului (furnizorilor) de elemente justificative;

(b)

tipul (tipurile) de elemente justificative sau câmpurile de date care urmează să facă obiectul schimbului.

Prezentul articol nu aduce atingere situațiilor în care utilizarea OOTS este permisă fără o cerere explicită în conformitate cu articolul 14 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2018/1724.

Articolul 13

Cererea de furnizare de elemente justificative

(1)   Solicitantul de elemente justificative trebuie să se asigure că cererea de furnizare de elemente justificative este transmisă furnizorului de elemente justificative sau platformei intermediare, după caz, și că ea conține următoarele informații:

(a)

identificatorul unic al cererii;

(b)

tipul de elemente justificative solicitat;

(c)

data și ora la care a fost formulată cererea explicită;

(d)

identificarea procedurii pentru care se solicită elementele justificative;

(e)

numele și metadatele care identifică în mod unic solicitantul de elemente justificative și platforma intermediară, după caz;

(f)

atributele utilizatorului sau ale utilizatorului și ale reprezentantului, după caz, schimbate cu ajutorul mijloacelor de identificare electronică menționate la articolul 11 alineatul (1);

(g)

nivelul de asigurare, astfel cum este definit în Regulamentul (UE) nr. 910/2014, al mijloacelor de identificare electronică folosite de utilizator;

(h)

atributele suplimentare, menționate la articolul 5 alineatul (3) litera (b), furnizate de utilizator în scopul cererii;

(i)

identificarea furnizorului de elemente justificative, astfel cum este înregistrat în registrul serviciilor de date;

(j)

dacă cererea explicită a utilizatorului a fost necesară în conformitate cu articolul 14 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2018/1724;

(k)

dacă este necesară posibilitatea de a vizualiza elementele justificative în conformitate cu articolul 14 alineatul (5) din Regulamentul (UE) 2018/1724.

(2)   Solicitantul de elemente justificative trebuie să facă o distincție clară între atributele suplimentare menționate la alineatul (1) litera (h) și atributele menționate la alineatul (1) litera(f).

Articolul 14

Redirecționarea utilizatorului către furnizorul de elemente justificative

(1)   Fără a aduce atingere procedurilor menționate la articolul 14 alineatul (5) din Regulamentul (UE) 2018/1724, solicitanții de elemente justificative se asigură că utilizatorii, după selectarea elementelor justificative care urmează să fie schimbate prin intermediul OOTS în portalul de proceduri în conformitate cu articolul 10 din prezentul regulament și după formularea cererii lor explicite în conformitate cu articolul 12 din prezentul regulament, sunt redirecționați către furnizorul de elemente justificative, furnizorii de elemente justificative sau platforma sau platformele intermediare, după caz, pentru a-și exercita opțiunea de vizualizare a elementelor justificative.

(2)   Pentru procedurile menționate la articolul 14 alineatul (5) din Regulamentul (UE) 2018/1724, utilizatorii pot fi redirecționați către furnizorul de elemente justificative, furnizorii de elemente justificative sau platforma sau platformele intermediare, după caz, în conformitate cu articolul 11 alineatul (3) din prezentul regulament.

SECȚIUNEA 4

FURNIZORII DE ELEMENTE JUSTIFICATIVE

Articolul 15

Rolul în schimbul de elemente justificative

(1)   Statele membre se asigură că, în scopul schimbului de elemente justificative prin intermediul OOTS, furnizorii de elemente justificative sau platformele intermediare, după caz, utilizează servicii de aplicații capabile:

(a)

să primească și să interpreteze cererile de furnizare de elemente justificative transmise de un punct de acces eDelivery, care trebuie considerate drept date de intrare pentru serviciile de date;

(b)

sub rezerva unei identificări și autentificări reușite în conformitate cu articolul 16 din prezentul regulament:

(i)

să extragă orice element justificativ care corespunde cererii;

(ii)

cu excepția procedurilor menționate la articolul 14 alineatul (5) din Regulamentul (UE) 2018/1724, să permită utilizatorilor să precizeze pe care dintre aceste elemente justificative doresc să le vizualizeze și să le ofere posibilitatea de a vizualiza elementele specificate într-un spațiu de vizualizare;

(iii)

să permită utilizatorilor să indice, dacă este cazul, elementele justificative corespunzătoare care trebuie să fie returnate solicitantului de elemente justificative pentru a fi utilizate în cadrul procedurii;

(c)

să returneze solicitantului de elemente justificative răspunsurile la cererile de furnizare de elemente justificative prin intermediul unui punct de acces eDelivery, sub rezerva deciziei utilizatorului de a utiliza elementele justificative în cadrul procedurii în urma posibilității de a le vizualiza, cu excepția procedurilor menționate la articolul 14 alineatul (5) din Regulamentul (UE) 2018/1724, a rapoartelor de eroare, inclusiv în situația menționată la articolul 16 alineatul (3) litera (a) din prezentul regulament, sau a rapoartelor privind elementele justificative în curs de conversie.

(2)   În cazul în care se returnează un răspuns la o cerere de furnizare de elemente justificative, acesta trebuie să includă elementele justificative solicitate și să fie însoțit de:

(a)

metadatele care identifică în mod unic răspunsul la cererea de furnizare de elemente justificative;

(b)

metadatele care identifică în mod unic cererea de furnizare de elemente justificative;

(c)

metadatele care indică data și ora la care a fost generat răspunsul;

(d)

metadatele care identifică în mod unic elementele justificative și furnizorul de elemente justificative;

(e)

în cazul în care elementele justificative structurate nu sunt conforme cu modelul de date OOTS relevant pentru tipul de elemente justificative în cauză, o versiune lizibilă pentru om a elementelor justificative.

(3)   Răspunsul la cererea de furnizare de elemente justificative poate include, de asemenea, metadatele care identifică în mod unic limba sau limbile elementelor justificative solicitate.

(4)   În cazul în care se returnează un raport de eroare, acesta trebuie să includă metadate care să identifice în mod unic cererea de furnizare de elemente justificative, data și ora la care a fost generat și o descriere a erorii apărute.

(5)   În cazul în care elementele justificative nu sunt încă disponibile pentru schimb prin intermediul OOTS, ci sunt în curs de a fi convertite în elemente justificative structurate sau nestructurate conform definiției de la articolul 1 punctele 16 și 17, se returnează un raport, astfel cum se menționează la alineatul (1) litera (c) de la prezentul articol. Raportul respectiv trebuie să includă metadate care să identifice în mod unic cererea de furnizare de elemente justificative, data și ora la care a fost generat și un mesaj indicând că elementele justificative în cauză sunt în curs de a fi convertite în elemente justificative structurate sau nestructurate, astfel cum sunt definite la articolul 1 punctele 16 și 17, și că vor fi gata pentru a fi transmise prin OOTS în viitor. Furnizorul de elemente justificative trebuie să includă în raport data și ora preliminare la care vor fi disponibile elementele justificative.

Articolul 16

Corelarea identităților și a elementelor justificative

(1)   Furnizorii de elemente justificative sau platformele intermediare, după caz, pot solicita utilizatorilor să se reidentifice și să se reautentifice în scopul corelării identităților și a elementelor justificative, inclusiv prin furnizarea de atribute suplimentare.

(2)   Furnizorii de elemente justificative sau platformele intermediare, după caz, trebuie să se asigure că elementele justificative sunt schimbate prin intermediul OOTS numai dacă atributele de identitate ale utilizatorului și, după caz, ale reprezentantului, schimbate cu ajutorul mijloacelor de identificare electronică menționate la articolul 11 alineatul (1), precum și atributele suplimentare menționate la articolul 11 alineatul (2) litera (a) și furnizate de utilizator pentru a facilita identificarea de către furnizorul de elemente justificative relevant, corespund atributelor deținute de aceștia.

(3)   Dacă procesul de corelare a identităților și a elementelor justificative nu conduce la o corespondență sau atunci când corelarea identităților generează două sau mai multe rezultate, utilizatorului sau, după caz, reprezentantului nu i se permite să vizualizeze elementele justificative solicitate, iar elementele justificative nu fac obiectul unui schimb. În absența unei astfel de corespondențe:

(a)

solicitantului de elemente justificative i se trimite un mesaj de eroare;

(b)

utilizatorul primește un mesaj automat în care se explică faptul că elementele justificative nu pot fi furnizate.

SECȚIUNEA 5

SISTEMUL DE ÎNREGISTRARE AL OOTS

Articolul 17

Sistemul de înregistrare

(1)   Pentru fiecare cerere de furnizare de elemente justificative transmisă prin OOTS, solicitantul de elemente justificative, furnizorul (furnizorii) de elemente justificative sau platforma (platformele) intermediară (intermediare), după caz, trebuie să înregistreze următoarele elemente:

(a)

cererea de furnizare de elemente justificative, menționată la articolul 13 alineatul (1);

(b)

informațiile incluse în răspunsul la cererea de furnizare de elemente justificative, cu excepția elementelor justificative în sine, sau raportul de eroare menționat la articolul 15 alineatul (1) litera (c) și la articolul 16 alineatul (3) litera (a);

(c)

datele privind evenimentele eDelivery legate de oricare dintre următoarele elemente:

(i)

schimburile de cereri de furnizare de elemente justificative;

(ii)

răspunsurile la cererile de furnizare de elemente justificative;

(iii)

rapoartele de eroare.

(2)   Pentru fiecare element justificativ care face obiectul schimbului prin intermediul OOTS, furnizorul de elemente justificative sau, după caz, platforma intermediară înregistrează decizia luată de utilizator, după vizualizarea elementelor justificative, de a aproba sau nu utilizarea elementului justificativ pentru procedură sau, după caz, faptul că utilizatorul părăsește spațiul de vizualizare sau portalul de proceduri fără a lua o decizie specifică.

(3)   Comisia și, în situațiile menționate la articolul 8 alineatul (1) litera (a), statele membre relevante înregistrează toate interacțiunile cu serviciile comune menționate la articolul 4 alineatul (1).

(4)   Fără a aduce atingere perioadelor de păstrare mai lungi prevăzute de legislația internă pentru înregistrările menționate la alineatele (1), (2) și (3) în scopul OOTS sau în alte scopuri, Comisia și solicitanții de elemente justificative, furnizorii de elemente justificative sau platformele intermediare, după caz, păstrează evidențele respective pentru o perioadă de 12 luni.

(5)   În caz de suspiciune de incidente și în scopul auditurilor și al verificărilor aleatorii de securitate efectuate în domeniile lor de responsabilitate respective menționate la articolul 26, solicitanții de elemente justificative, furnizorii de elemente justificative și platformele intermediare, după caz, își pun reciproc la dispoziție, la cerere, înregistrările relevante menționate la alineatele (1) și (2) de la prezentul articol prin intermediul tabloului de bord pentru asistență tehnică menționat la articolul 22. În aceleași scopuri și în același mod, statele membre și Comisia, după caz, pun la dispoziția solicitanților de elemente justificative, a furnizorilor de elemente justificative și a platformelor intermediare relevante, după caz, înregistrările relevante menționate la alineatul (3) de la prezentul articol.

SECȚIUNEA 6

GUVERNANȚA OOTS

Articolul 18

Grupul de coordonare a portalului

Comisia, în cooperare cu statele membre în cadrul grupului de coordonare a portalului instituit prin articolul 29 din Regulamentul (UE) 2018/1724:

(a)

supraveghează înființarea și lansarea OOTS în conformitate cu articolul 31 alineatul (3) din prezentul regulament;

(b)

stabilește prioritățile pentru viitoarele dezvoltări și îmbunătățiri ale OOTS;

(c)

stabilește un calendar orientativ pentru actualizarea periodică, întreținerea și adaptarea documentelor tehnice de proiectare;

(d)

recomandă modificări ale documentelor tehnice de proiectare;

(e)

organizează evaluări colegiale pentru a promova schimburile de experiență și de bune practici între statele membre cu privire la aplicarea prezentului regulament de către statele membre;

(f)

aprobă sau respinge modalitățile operaționale prezentate de oricare dintre subgrupurile instituite în conformitate cu regulamentul de procedură al grupului de coordonare a portalului și, dacă este necesar, oferă orientări specifice și supraveghează activitatea acestora.

Articolul 19

Subgrupurile grupului de coordonare a portalului

(1)   Pentru a asigura o dezvoltare și o funcționare coordonate ale OOTS, subgrupurile menționate la articolul 18 litera (f) discută și, dacă este necesar, elaborează propuneri de modalități operaționale pentru a fi prezentate grupului de coordonare a portalului, în special cu privire la următoarele domenii:

(a)

standardizarea modelelor de date OOTS;

(b)

punerea în corespondență a elementelor justificative;

(c)

examinarea, întreținerea și interpretarea documentelor tehnice de proiectare;

(d)

guvernanța operațională, în special acordurile operaționale și acordurile privind nivelul serviciilor;

(e)

securitatea OOTS, inclusiv elaborarea de planuri de management al riscurilor pentru identificarea riscurilor, evaluarea impactului potențial al acestora și planificarea răspunsurilor tehnice și organizaționale adecvate în caz de incidente;

(f)

testarea și implementarea componentelor OOTS, inclusiv interoperabilitatea dintre componentele naționale ale OOTS menționate la articolul 2 literele (a)-(f) și (h) și serviciile comune menționate la articolul 4 alineatul (1).

Modalitățile operaționale includ elaborarea și propunerea de standarde necesare pentru interoperabilitate în domeniile respective ale subgrupurilor, respectând standardele internaționale ori de câte ori este posibil. Odată aprobate de grupul de coordonare a portalului, aceste standarde sunt incluse în documentele tehnice de proiectare.

(2)   Subgrupurile își adoptă propunerile de modalități operaționale prin consens ori de câte ori este posibil. În cazul în care se constată că nu se poate ajunge la un consens, președintele poate decide, dacă este susținut de majoritatea simplă a membrilor subgrupului prezenți la reuniune, ca o propunere a subgrupului să poată fi prezentată grupului de coordonare a portalului.

SECȚIUNEA 7

ASISTENȚA TEHNICĂ

Articolul 20

Punctul unic de contact al Comisiei pentru asistență tehnică

(1)   Comisia desemnează un punct unic de contact pentru asistență tehnică ce asigură funcționarea și întreținerea serviciilor comune menționate la articolul 4 alineatul (1).

(2)   Punctul unic de contact pentru asistență tehnică trebuie să asigure legătura cu alte puncte de contact relevante ale Comisiei și să coordoneze soluționarea problemelor cu punctele de acces eDelivery sau cu nodurile eIDAS.

(3)   Comisia se asigură că punctul său unic de contact pentru asistență tehnică este organizat într-un mod care să îi permită să își îndeplinească sarcinile în toate circumstanțele și să reacționeze în cel mai scurt timp.

Articolul 21

Punctul național unic de contact pentru asistență tehnică

(1)   Fiecare stat membru desemnează un punct unic de contact pentru asistență tehnică pentru a asigura funcționarea și întreținerea componentelor relevante ale OOTS care cad în responsabilitatea sa în temeiul secțiunii 9.

(2)   Punctele unice de contact pentru asistență tehnică trebuie:

(a)

să ofere expertiză și consiliere furnizorilor de elemente justificative și solicitanților de elemente justificative pentru toate problemele tehnice întâmpinate în legătură cu funcționarea OOTS și, dacă este necesar, să asigure legătura cu punctul de contact tehnic al Comisiei și cu alte puncte de contact naționale pentru asistență tehnică;

(b)

să investigheze și să soluționeze eventualele perioade de indisponibilitate a punctelor de acces eDelivery, eventualele încălcări ale securității și alte incidente;

(c)

să informeze punctele de contact pentru asistență tehnică cu privire la orice activitate care ar putea duce la o încălcare sau la o presupusă încălcare a securității sistemelor electronice.

(3)   Atunci când este informat de către un furnizor de elemente justificative cu privire la existența unor îndoieli referitoare la legalitatea uneia sau mai multor cereri pentru furnizarea de elemente justificative, punctul unic de contact pentru asistență tehnică trebuie:

(a)

să examineze cererile pentru furnizarea de elemente justificative sau modelele de cereri pentru furnizarea de elemente justificative transmise de același solicitant de elemente justificative în trecut;

(b)

să utilizeze tabloul de bord pentru asistență tehnică menționat la articolul 22 pentru a solicita punctului unic de contact pentru asistență tehnică desemnat de statul membru al solicitantului de elemente justificative să transmită înregistrările schimburilor selectate menționate la articolul 17;

(c)

să aducă problema în atenția coordonatorului național în cazul în care problema persistă.

(4)   Statele membre se asigură că punctul lor unic de contact pentru asistență tehnică este organizat într-un mod care să îi permită să își îndeplinească sarcinile în toate circumstanțele și să reacționeze în termen scurt.

Articolul 22

Tabloul de bord pentru asistență tehnică

(1)   Comisia instituie un tablou de bord pentru a facilita comunicarea între toate punctele de contact pentru asistență tehnică.

(2)   Statele membre și Comisia înregistrează în tabloul de bord datele de contact ale punctelor de contact pentru asistență tehnică și le actualizează în permanență.

(3)   Prin intermediul tabloului de bord, punctele de contact trebuie:

(a)

să raporteze orice incident considerat important;

(b)

să raporteze orice măsură temporară sau permanentă luată ca urmare a unor incidente;

(c)

să solicite punctelor de contact pentru asistență tehnică relevante înregistrările schimburilor selectate în cazurile menționate la articolul 17 alineatul (5) și, în cazul în care există îndoieli, în ceea ce privește legalitatea cererii pentru furnizarea de elemente justificative menționate la articolul 21 alineatul (3);

(d)

să solicite orice altă asistență necesară în caz de incidente.

(4)   Coordonatorii naționali și președintele grupului de coordonare a portalului trebuie să aibă acces la tabloul de bord.

(5)   Comisia și coordonatorii naționali utilizează tabloul de bord pentru a furniza informațiile menționate la articolul 27 și la articolul 28 alineatul (2).

SECȚIUNEA 8

COOPERAREA CU ALTE STRUCTURI DE GUVERNANȚĂ

Articolul 23

Domeniul de aplicare al cooperării

Comisia, împreună cu grupul de coordonare a portalului și cu subgrupurile sale, cooperează cu structurile de guvernanță relevante instituite prin legislația Uniunii sau prin acordurile internaționale în domenii relevante pentru OOTS, pentru a realiza sinergii și a reutiliza, în măsura posibilului, soluțiile dezvoltate în cadrul acestor alte foruri.

SECȚIUNEA 9

RESPONSABILITATEA PENTRU ÎNTREȚINEREA ȘI FUNCȚIONAREA COMPONENTELOR OOTS

Articolul 24

Responsabilitățile Comisiei

Comisia este proprietarul serviciilor comune și al tabloului de bord pentru asistență tehnică și este responsabilă cu dezvoltarea, disponibilitatea, monitorizarea, actualizarea, întreținerea și găzduirea acestora.

Articolul 25

Responsabilitățile statelor membre

În ceea ce privește componentele naționale respective ale OOTS menționate la articolul 2 literele (a)-(f) și (h), fiecare stat membru este considerat proprietar și responsabil pentru instituirea, după caz, și pentru dezvoltarea, disponibilitatea, monitorizarea, actualizarea, întreținerea și găzduirea acestora.

Articolul 26

Modificări și actualizări

(1)   Comisia informează statele membre cu privire la modificările și actualizările serviciilor comune.

(2)   Statele membre informează Comisia cu privire la acele modificări și actualizări ale componentelor aflate în responsabilitatea lor, care pot avea repercusiuni asupra funcționării OOTS.

(3)   Informațiile privind actualizările critice se furnizează fără întârzieri nejustificate. În cazul altor actualizări necritice care pot afecta componentele OOTS deținute de alte state membre sau de serviciile comune, termenul se decide de către grupul de coordonare a portalului pe baza unei propuneri din partea subgrupului relevant.

Articolul 27

Disponibilitatea OOTS

(1)   Perioada de funcționare a OOTS este de 24 de ore pe zi/7 zile pe săptămână, cu o rată de disponibilitate a punctelor de acces eDelivery, a spațiilor de vizualizare și a serviciilor comune de cel puțin 98 %, cu excepția întreținerii programate în conformitate cu alineatul (2) de la prezentul articol. Obiectivele privind nivelul serviciilor pentru celelalte componente OOTS sunt specificate în acordurile privind nivelul serviciilor menționate la articolul 19 alineatul (1) litera (d).

(2)   Statele membre și Comisia notifică activitățile de întreținere programate legate de componentele relevante ale OOTS după cum urmează:

(a)

cu 5 zile lucrătoare înainte, pentru operațiunile de întreținere care pot duce la o perioadă de indisponibilitate de până la 4 ore;

(b)

cu 10 zile lucrătoare înainte, pentru operațiunile de întreținere care pot duce la o perioadă de indisponibilitate de până la 12 ore;

(c)

cu 30 de zile lucrătoare înainte, pentru operațiunile de întreținere a infrastructurii din centrul de date care pot duce la o perioadă de indisponibilitate de până la 6 zile pe an.

În măsura posibilului, operațiunile de întreținere trebuie să fie planificate în afara orelor de lucru.

(3)   În cazul în care statele membre au stabilit intervale săptămânale pentru serviciul de întreținere, acestea informează Comisia cu privire la ziua și la ora la care sunt planificate aceste intervale săptămânale fixe. Fără a aduce atingere obligațiilor prevăzute la alineatul (2) literele (a), (b) și (c), în cazul în care sistemele statelor membre devin indisponibile într-un astfel de interval fix, statele membre sunt scutite de obligația de a notifica de fiecare dată Comisia.

(4)   În cazul unei defecțiuni tehnice neașteptate a componentelor OOTS ale statelor membre, statul membru în cauză informează fără întârziere celelalte state membre și Comisia cu privire la indisponibilitatea acestora și, dacă este cunoscut, cu privire la momentul în care componentele ar urma să își reia funcționarea.

(5)   În cazul unei defecțiuni neașteptate a serviciilor comune, Comisia informează fără întârziere statele membre cu privire la indisponibilitatea unuia sau mai multor servicii comune și, dacă este cunoscut, cu privire la momentul în care serviciul ar urma să își reia funcționarea.

(6)   Notificările menționate la prezentul articol se efectuează prin intermediul tabloului de bord pentru asistență tehnică menționat la articolul 22.

SECȚIUNEA 10

SECURITATEA

Articolul 28

Securitatea serviciilor comune și a componentelor naționale

(1)   Comisia asigură securitatea serviciilor comune menționate la articolul 4 alineatul (1), precum și a elementelor de integrare și a interfețelor menționate la articolul 2 litera (h), pentru care este responsabilă.

(2)   Statele membre asigură securitatea componentelor naționale ale OOTS, precum și a elementelor de integrare și a interfețelor menționate la articolul 2 litera (h), pentru care sunt responsabile.

(3)   În scopurile menționate la alineatele (1) și (2), statele membre și Comisia iau, fiecare pentru componenta pentru care este responsabil, cel puțin măsurile necesare pentru:

(a)

a împiedica accesul oricărei persoane neautorizate la componentele pentru care este responsabil;

(b)

a împiedica introducerea de date, precum și orice fel de consultare, modificare sau ștergere a datelor de către persoane neautorizate;

(c)

a detecta oricare dintre activitățile menționate la literele (a) și (b) și

(d)

a asigura înregistrarea evenimentelor de securitate în conformitate cu standardele internaționale de securitate recunoscute în domeniul tehnologiei informației.

(4)   Statele membre se asigură, în special:

(a)

că conexiunile pe care le operează către și dinspre punctele de acces eDelivery și toate comunicările interne dintre diferitele autorități naționale îndeplinesc cel puțin același nivel de cerințe de securitate ca și serviciul de livrare electronică eDelivery, pentru a proteja securitatea și confidențialitatea schimbului și integritatea elementelor justificative care fac obiectul schimbului prin intermediul OOTS;

(b)

nerepudierea originii cererii de furnizare de elemente justificative transmise de la punctul de acces al solicitantului de elemente justificative, precum și a răspunsului privind elementele justificative care a făcut obiectul schimbului sau a mesajului de eroare transmis de la punctul de acces al furnizorului de elemente justificative.

(5)   În conformitate cu alineatul (4), statul membru al furnizorului de elemente justificative în cadrul oricărui schimb de elemente justificative este responsabil pentru calitatea, confidențialitatea, integritatea și disponibilitatea elementelor justificative solicitate până când acestea ajung la punctul de acces eDelivery al solicitantului de elemente justificative sau al unei platforme intermediare, după caz. Statul membru al solicitantului de elemente justificative în cadrul oricărui schimb de elemente justificative este responsabil pentru confidențialitatea și integritatea elementelor justificative solicitate din momentul în care acestea ajung la punctul său de acces eDelivery.

(6)   Statele membre și Comisia asigură confidențialitatea, integritatea și disponibilitatea înregistrărilor menționate la articolul 17 alineatele (1), (2) și (3) prin măsuri de securitate adecvate și proporționale, fiecare pentru înregistrările pe care le-a efectuat.

Articolul 29

Monitorizarea sistemelor electronice

(1)   Statele membre și Comisia efectuează verificări periodice ale componentelor OOTS pentru care sunt responsabile.

(2)   Punctele unice de contact pentru asistență tehnică menționate la articolele 20 și 21 trebuie să utilizeze tabloul de bord pentru asistență tehnică menționat la articolul 22 pentru a se informa reciproc cu privire la problemele constatate în timpul verificărilor care ar putea duce la o încălcare sau la o presupusă încălcare a securității OOTS.

Articolul 30

Sistemul de gestionare administrativă

Comisia instituie un sistem de gestionare administrativă pentru a gestiona normele de autentificare și autorizare pentru validarea datelor de identificare, cu scopul de a permite accesul la serviciile comune și la tabloul de bord pentru asistență tehnică.

SECȚIUNEA 11

DISPOZIȚII FINALE

Articolul 31

Testarea OOTS

(1)   Statele membre și Comisia adoptă, în cadrul grupului de coordonare a portalului, un calendar de testare și un set de indicatori pe baza cărora rezultatele testelor pot fi măsurate și considerate pozitive.

(2)   Comisia furnizează servicii de testare pe care statele membre le pot utiliza pentru a testa conformitatea soluțiilor tehnice cu indicatorii menționați la alineatul (1).

(3)   Statele membre și Comisia testează funcționarea fiecăreia dintre componentele OOTS și verifică dacă acestea pot funcționa în mod corespunzător, în conformitate cu indicatorii menționați la alineatul (1). Numai acele componente ale OOTS pentru care testele dau rezultate pozitive sunt puse la dispoziția utilizatorilor.

Articolul 32

Asistența Comisiei

Comisia pune la dispoziție o echipă de experți în cadrul punctului de contact pentru asistență tehnică al Comisiei pentru a oferi suport punctelor de contact naționale pentru asistență tehnică și coordonatorii naționali în toate aspectele legate de funcționarea OOTS din punct de vedere tehnic, în special:

(a)

furnizarea de orientări;

(b)

organizarea de ateliere și demonstrații;

(c)

furnizarea de răspunsuri la întrebări individuale.

Articolul 33

Prelucrarea datelor cu caracter personal

În ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal prezente în elementele justificative care fac obiectul schimbului prin intermediul OOTS și care există în componentele OOTS pe care le dețin în temeiul articolului 25 din prezentul regulament, autoritățile competente respective ale statelor membre, în calitatea lor de solicitanți de elemente justificative sau furnizori de elemente justificative, acționează în calitate de operatori de date, astfel cum sunt definiți la articolul 4 punctul 7 din Regulamentul (UE) 2016/679 și astfel cum se specifică în continuare la articolele 34 și 35 de la prezentul regulament.

Articolul 34

Responsabilitățile solicitantului de elemente justificative în calitate de operator de date

(1)   Pentru fiecare schimb de elemente justificative prin intermediul OOTS, solicitantul de elemente justificative relevant sau platforma intermediară relevantă, după caz, este singurul (singura) responsabil(ă) pentru caracterul complet și legalitatea cererii de furnizare de elemente justificative. Solicitantul de elemente justificative trebuie să se asigure, în special, că elementele justificative sunt necesare pentru procedura specifică pentru care sunt solicitate de către un utilizator.

(2)   Odată ce elementele justificative schimbate prin intermediul OOTS devin disponibile pentru solicitantul de elemente justificative sau pentru platforma intermediară, după caz, fie ca urmare a alegerii utilizatorului de a continua schimbul de elemente justificative în conformitate cu articolul 14 alineatul (3) litera (f) din Regulamentul (UE) 2018/1724, fie în cazul procedurilor menționate la articolul 14 alineatul (5) din Regulamentul (UE) 2018/1724, solicitantul de elemente justificative sau platforma intermediară, după caz, trebuie să asigure același nivel de protecție a datelor cu caracter personal, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679, ca în situația în care utilizatorul prezintă sau încarcă elementele justificative fără a recurge la OOTS.

Articolul 35

Responsabilitățile furnizorului de elemente justificative în calitate de operator de date

(1)   Fără a aduce atingere obligațiilor care le revin în temeiul Regulamentului (UE) 2016/679, pentru fiecare schimb de elemente justificative prin intermediul OOTS, furnizorul de elemente justificative relevant sau platforma intermediară, după caz, este singurul (singura) responsabil(ă) să verifice:

(a)

dacă elementele justificative solicitate pe care le deține pot fi corelate cu utilizatorul în conformitate cu articolul 16;

(b)

dacă utilizatorul are dreptul de a utiliza elementele justificative solicitate.

(2)   Atunci când o platformă intermediară furnizează spațiul de vizualizare în conformitate cu articolul 15 alineatul (1) litera (b) punctul (ii) din prezentul regulament, aceasta este considerată ca fiind o persoană împuternicită de operator care acționează în numele furnizorului de elemente justificative în conformitate cu articolul 4 alineatul (8) din Regulamentul (UE) 2016/679.

Articolul 36

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 12 decembrie 2023.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 5 august 2022.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 295, 21.11.2018, p. 1.

(2)  Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 septembrie 2005 privind recunoașterea calificărilor profesionale (JO L 255, 30.9.2005, p. 22).

(3)  Directiva 2006/123/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 12 decembrie 2006 privind serviciile în cadrul pieței interne (JO L 376, 27.12.2006, p. 36).

(4)  Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achizițiile publice și de abrogare a Directivei 2004/18/CE (JO L 94, 28.3.2014, p. 65).

(5)  Directiva 2014/25/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achizițiile efectuate de entitățile care își desfășoară activitatea în sectoarele apei, energiei, transporturilor și serviciilor poștale și de abrogare a Directivei 2004/17/CE (JO L 94, 28.3.2014, p. 243).

(6)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/1501 al Comisiei din 8 septembrie 2015 privind cadrul de interoperabilitate prevăzut la articolul 12 alineatul (8) din Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă (JO L 235, 9.9.2015, p. 1).

(7)  Rețeaua permiselor de conducere instituită în temeiul articolului 15 din Directiva 2006/126/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 decembrie 2006 privind permisele de conducere (JO L 403, 30.12.2006, p. 18).

(8)  Tratatul referitor la Sistemul european de informații privind vehiculele și permisele de conducere (EUCARIS), adoptat la Luxemburg la 29 iunie 2000.

(9)  Emrex User Group (EUG) este o rețea internațională independentă care reunește diverși actori interesați de îmbunătățirea portabilității datelor studenților; https://emrex.eu/

(10)  Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială (JO L 284, 30.10.2009, p. 1).

(11)  Decizia 2009/316/JAI a Consiliului din 6 aprilie 2009 de instituire a Sistemului european de informații cu privire la cazierele judiciare (ECRIS) în aplicarea articolului 11 din Decizia-cadru 2009/315/JAI (JO L 93, 7.4.2009, p. 33).

(12)  https://ec.europa.eu/tools/ecertis/#/homePage

(13)  Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE (JO L 257, 28.8.2014, p. 73).

(14)  „A trusted and secure European e-ID - Recommendation | Shaping Europe’s digital future” (Un sistem european de identificare electronică fiabil și sigur – Recomandare | Conturarea viitorului digital al Europei) (europa.eu).

(15)  Decizia de punere în aplicare (UE) 2015/296 a Comisiei din 24 februarie 2015 de stabilire a modalităților procedurale de cooperare între statele membre privind identificarea electronică în temeiul articolului 12 alineatul (7) din Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă (JO L 53, 25.2.2015, p. 14).

(16)  JO L 210, 14.6.2021, p. 51.

(17)  Semnată la 6 octombrie 2017, https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/news/ministerial-declaration-egovernment-tallinn-declaration

(18)  Semnată la 8 decembrie 2020; https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/news/berlin-declaration-digital-society-and-value-based-digital-government

(19)  Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor) (JO L 119, 4.5.2016, p. 1).

(20)  Decizia (UE, Euratom) 2017/46 a Comisiei din 10 ianuarie 2017 privind securitatea sistemelor informatice și de comunicații în cadrul Comisiei Europene (JO L 6, 11.1.2017, p. 40).

(21)  Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE (JO L 295, 21.11.2018, p. 39).

(22)  https://edps.europa.eu/data-protection/our-work/publications/formal-comments/draft-commission-implementing-regulation-4_en