22.7.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 195/1


REGULAMENTUL (UE) 2022/1278 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

din 18 iulie 2022

de modificare a Regulamentului (UE) nr. 508/2014 în ceea ce privește anumite măsuri specifice pentru atenuarea consecințelor războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei asupra activităților de pescuit și pentru atenuarea efectelor perturbării pieței cauzate de respectivul război de agresiune asupra lanțului de aprovizionare cu produse pescărești și din acvacultură

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 43 alineatul (2) și articolul 175,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (1),

după consultarea Comitetului Regiunilor,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (2),

întrucât:

(1)

Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei începând cu 24 februarie 2022 are un impact asupra operatorilor din sectorul pescuitului și acvaculturii din Uniune. Perturbarea fluxurilor comerciale de produse de bază esențiale pentru sectorul pescuitului și al acvaculturii care provin din Rusia și Ucraina a accelerat brusc creșterea prețurilor principalilor factori de producție, precum energia și materiile prime. Comerțul dintre Ucraina și Uniune este, de asemenea, grav afectat de indisponibilitatea transportului, întrucât aeroporturile ucrainene au devenit inutilizabile din cauza atacurilor Rusiei și toate operațiunile de transport maritim comercial din porturile ucrainene au fost suspendate. Este probabil ca această criză să aibă consecințe grave asupra aprovizionării Uniunii cu cereale, uleiuri vegetale și pește alb din Rusia și Ucraina, conducând la penurii de materii prime esențiale și la o creștere substanțială a prețurilor la hrana pentru pești. O parte din flota Uniunii și-a încetat activitatea de pescuit din cauza imposibilității de a compensa creșterea costurilor cu factorii de producție, cum ar fi creșterea puternică a prețurilor la energie, și a scăderii rentabilității respectivei activități. Impactul combinat al penuriei de materii prime și al majorărilor de costuri este resimțit și de sectoarele producției și prelucrării fructelor de mare. Prin urmare, piața este semnificativ perturbată pe fondul creșterii substanțiale a costurilor și al perturbării comerțului, impunându-se luarea unor măsuri eficace și eficiente.

(2)

Prin urmare, ar trebui să fie posibil ca Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime (FEPAM), instituit prin Regulamentul (UE) nr. 508/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (3), să sprijine măsuri specifice pentru atenuarea efectelor perturbării pieței cauzate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei asupra lanțului de aprovizionare cu produse pescărești și din acvacultură. Măsurile respective ar trebui să includă compensații financiare acordate organizațiilor de producători și asociațiilor de organizații de producători recunoscute care stochează produse pescărești sau din acvacultură în conformitate cu articolele 30 și 31 din Regulamentul (UE) nr. 1379/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (4), precum și compensații financiare acordate operatorilor din sectorul pescuitului și acvaculturii, inclusiv sectorul prelucrării, pentru pierderile de venituri și pentru costurile suplimentare suportate de aceștia ca urmare a perturbării pieței cauzate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și a efectelor acestuia asupra lanțului de aprovizionare cu produse pescărești și din acvacultură. Cheltuielile pentru operațiunile sprijinite în cadrul acestor măsuri ar trebui să fie eligibile începând cu 24 februarie 2022, data la care a început războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

(3)

Totodată, FEPAM ar trebui să poată sprijini compensațiile financiare pentru încetarea temporară a activităților de pescuit în cazul în care războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei pune în pericol securitatea activităților de pescuit sau în cazul în care impactul respectivului război de agresiune obstrucționează viabilitatea economică a operațiunilor de pescuit. O astfel de încetare temporară a activităților de pescuit ar trebui să fie eligibilă începând cu 24 februarie 2022.

(4)

Ar trebui să poată fi sprijinite ambele măsuri cu o rată maximă de cofinanțare de 75 % din cheltuielile publice eligibile.

(5)

Dată fiind nevoia de flexibilitate în realocarea resurselor financiare, ar trebui să se poată realoca sumele fixe stabilite pentru măsurile de control și executare și pentru măsurile privind colectarea datelor către măsurile de atenuare a consecințelor războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei asupra activităților de pescuit și de atenuare a efectelor perturbării pieței cauzate de respectivul război de agresiune asupra lanțului de aprovizionare cu produse pescărești și din acvacultură. Din același motiv și fără a aduce atingere plafonării financiare existente și limitării duratei pentru celelalte cazuri de încetare temporară a activităților de pescuit, acordarea de sprijin pentru încetarea temporară a activităților de pescuit cauzată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei nu ar trebui să facă obiectul unei plafonări financiare sau al unei limitări cu privire la durată. Obligația de a deduce sprijinul acordat pentru încetarea temporară a activităților de pescuit din sprijinul pentru încetarea permanentă a activităților de pescuit acordat aceleiași nave ar trebui să se aplice în continuare. Din motive de claritate juridică în ceea ce privește punerea în aplicare a acestui nou caz de încetare temporară a activităților de pescuit, este necesar să se facă trimitere la perioada de eligibilitate prevăzută la articolul 65 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (5).

(6)

Având în vedere necesitatea urgentă de a acorda sprijinul necesar, domeniul de aplicare al procedurii simplificate de modificare a programelor operaționale ale statelor membre ar trebui să fie extins pentru a include modificări referitoare la măsurile specifice menite să atenueze consecințele războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei asupra activităților de pescuit și să atenueze efectele perturbării pieței cauzate de respectivul război de agresiune asupra lanțului de aprovizionare cu produse pescărești și din acvacultură. Respectiva procedură simplificată ar trebui să cuprindă toate modificările necesare pentru punerea în aplicare în integralitate a măsurilor în cauză, inclusiv pentru introducerea acestora, realocarea resurselor financiare de la alte măsuri și descrierea metodelor de calculare a sprijinului.

(7)

Dat fiind caracterul urgent al sprijinului necesar, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Având în vedere caracterul neașteptat al războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și gravitatea impactului acestuia asupra activităților de pescuit, precum și asupra sectoarelor economice și a lanțurilor de aprovizionare aferente, dispozițiile privind eligibilitatea costurilor ar trebui să se aplice retroactiv începând cu 24 februarie 2022.

(8)

Întrucât obiectivul prezentului regulament, și anume de a atenua impactul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei asupra sectorului pescuitului și acvaculturii, nu poate fi realizat în mod satisfăcător de către statele membre, dar, având în vedere amploarea și efectele acțiunii, acesta poate fi realizat mai bine la nivelul Uniunii, aceasta poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este prevăzut la articolul respectiv, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea obiectivului respectiv.

(9)

Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 508/2014 ar trebui modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Modificări ale Regulamentului (UE) nr. 508/2014

Regulamentul (UE) nr. 508/2014 se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 13, se adaugă următorul alineat:

„(7)   Resursele bugetare menționate la alineatele (2) și (3) de la prezentul articol pot fi realocate către sprijinul menționat la articolul 33 alineatul (1) litera (d), la articolul 44 alineatul (4a), la articolul 67 și la articolul 68 alineatul (3), pentru a atenua consecințele războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei asupra activităților de pescuit și pentru a atenua efectele perturbării pieței cauzate de respectivul război de agresiune asupra lanțului de aprovizionare cu produse pescărești și din acvacultură.”

2.

La articolul 22 alineatul (2), litera (e) se înlocuiește cu următorul text:

„(e)

modificărilor programelor operaționale care privesc sprijinul menționat la articolul 33 alineatul (1) litera (d), articolul 35, articolul 44 alineatul (4a), articolul 55 alineatul (1) litera (b), articolele 57, 66 și 67, articolul 68 alineatul (3) și articolul 69 alineatul (3), inclusiv în cazul realocării resurselor financiare aferente pentru a aborda consecințele epidemiei de COVID-19 sau pentru a atenua consecințele războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei asupra activităților de pescuit și pentru a atenua efectele perturbării pieței cauzate de respectivul război de agresiune asupra lanțului de aprovizionare cu produse pescărești și din acvacultură.”

3.

Articolul 33 se modifică după cum urmează:

(a)

alineatul (1) se modifică după cum urmează:

(i)

la primul paragraf, litera (d) se înlocuiește cu următorul text:

„(d)

în cazul în care încetarea temporară a activităților de pescuit are loc între 1 februarie și 31 decembrie 2020 ca urmare a epidemiei de COVID-19, inclusiv pentru navele care operează în conformitate cu un acord de parteneriat în domeniul pescuitului durabil sau are loc la 24 februarie 2022 sau după această dată ca urmare a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei care pune în pericol securitatea activităților de pescuit sau obstrucționează viabilitatea economică a operațiunilor de pescuit.”;

(ii)

al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„În conformitate cu articolul 65 alineatul (9) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 și prin derogare de la primul paragraf al respectivului articol, cheltuielile pentru operațiunile sprijinite în temeiul primului paragraf litera (d) de la prezentul alineat sunt eligibile începând cu 1 februarie 2020 dacă sunt consecința epidemiei de COVID-19 sau începând cu 24 februarie 2022 dacă sunt consecința războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei care pune în pericol securitatea activităților de pescuit sau obstrucționează viabilitatea economică a operațiunilor de pescuit.”;

(b)

alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   Sprijinul menționat la alineatul (1) primul paragraf literele (a), (b) și (c) poate fi acordat pe o durată maximă de șase luni pentru fiecare navă în cursul perioadei de eligibilitate menționate la articolul 65 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013. Durata maximă respectivă nu se aplică sprijinului menționat la litera (d) de la paragraful respectiv.”

4.

La articolul 44, alineatul (4a) se înlocuiește cu următorul text:

„(4a)   FEPAM poate sprijini măsurile pentru încetarea temporară a activităților de pescuit cauzată de epidemia de COVID-19 sau de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei care pune în pericol securitatea activităților de pescuit sau obstrucționează viabilitatea economică a operațiunilor de pescuit, astfel cum se prevede la articolul 33 alineatul (1) primul paragraf litera (d), în condițiile prevăzute la articolul 33.”

5.

La articolul 67 alineatul (1) primul paragraf, teza introductivă se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   În cazul în care este necesar pentru a răspunde epidemiei de COVID-19 sau pentru a atenua efectele perturbării pieței cauzate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei asupra lanțului de aprovizionare cu produse pescărești și din acvacultură, FEPAM poate sprijini compensația acordată organizațiilor de producători și asociațiilor de organizații de producători recunoscute, care stochează produsele pescărești sau din acvacultură enumerate în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1379/2013 sau produsele încadrate la codul NC 0302, astfel cum sunt enumerate la litera (a) din anexa I la regulamentul respectiv, cu condiția ca respectivele produse să fie stocate în conformitate cu articolele 30 și 31 din regulamentul respectiv și sub rezerva următoarelor condiții:”.

6.

La articolul 67, alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   Sprijinul menționat la alineatul (1) ia sfârșit la 31 decembrie 2020, cu excepția cazului în care acesta atenuează efectele perturbării pieței cauzate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei asupra lanțului de aprovizionare cu produse pescărești și din acvacultură.

În conformitate cu articolul 65 alineatul (9) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 și prin derogare de la primul paragraf al respectivului articol, cheltuielile pentru operațiunile sprijinite în temeiul prezentului articol sunt eligibile începând cu 1 februarie 2020 pentru a răspunde epidemiei de COVID-19 și începând cu 24 februarie 2022 pentru a atenua efectele perturbării pieței cauzate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei asupra lanțului de aprovizionare cu produse pescărești și din acvacultură.”

7.

La articolul 68, se adaugă următorul alineat:

„(3)   FEPAM poate sprijini compensația financiară pentru operatorii din sectorul pescuitului și acvaculturii pentru pierderile de venituri și pentru costurile suplimentare suportate de aceștia ca urmare a perturbării pieței cauzate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și a efectelor acestuia asupra lanțului de aprovizionare cu produse pescărești și din acvacultură.

În conformitate cu articolul 65 alineatul (9) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013, cheltuielile pentru operațiunile sprijinite în temeiul primului paragraf de la prezentul alineat sunt eligibile începând cu 24 februarie 2022.

Compensația menționată la primul paragraf de la prezentul alineat se calculează în conformitate cu articolul 96.”

8.

La articolul 95 alineatul (2), litera (e) se înlocuiește cu următorul text:

„(e)

operațiunea este legată de sprijinul prevăzut la articolul 33 sau articolul 34 sau de compensația prevăzută la articolul 54, articolul 55, articolul 56, articolul 68 alineatul (3) sau articolul 69 alineatul (3);”.

Articolul 2

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 18 iulie 2022.

Pentru Parlamentul European

Președinta

R. METSOLA

Pentru Consiliu

Președintele

Z. NEKULA


(1)  Avizul din 18 mai 2022 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

(2)  Poziția Parlamentului European din 6 iulie 2022 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din 18 iulie 2022.

(3)  Regulamentul (UE) nr. 508/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 mai 2014 privind Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 2328/2003, (CE) nr. 861/2006, (CE) nr. 1198/2006 și (CE) nr. 791/2007 ale Consiliului și a Regulamentului (UE) nr. 1255/2011 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 149, 20.5.2014, p. 1).

(4)  Regulamentul (UE) nr. 1379/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind organizarea comună a piețelor în sectorul produselor pescărești și de acvacultură, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1184/2006 și (CE) nr. 1224/2009 ale Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 104/2000 al Consiliului (JO L 354, 28.12.2013, p. 1).

(5)  Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor dispoziții comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, precum și de stabilire a unor dispoziții generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, p. 320).