31.1.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 20/197


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2022/129 AL COMISIEI

din 21 decembrie 2021

de stabilire a unor norme pentru tipurile de intervenții privind plantele oleaginoase, bumbacul și subprodusele vitivinicole, în temeiul Regulamentului (UE) 2021/2115 al Parlamentului European și al Consiliului, precum și pentru cerințele privind informarea, publicitatea și vizibilitatea legate de sprijinul din partea Uniunii și de planurile strategice PAC

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2021/2115 al Parlamentului European și al Consiliului din 2 decembrie 2021 de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) și finanțate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 și (UE) nr. 1307/2013 (1), în special articolul 11 alineatul (2), articolul 37 alineatul (6), articolul 59 alineatul (8) și articolul 123 alineatul (5),

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) 2021/2115 instituie un nou cadru juridic pentru politica agricolă comună (PAC), pentru a îmbunătăți performanța acesteia în materie de îndeplinire a obiectivelor Uniunii prevăzute în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Regulamentul menționat specifică mai detaliat aceste obiective ale Uniunii care ar urma să fie îndeplinite prin intermediul PAC și definește tipurile de intervenții, precum și cerințele comune ale Uniunii aplicabile statelor membre, acordând în același timp statelor membre flexibilitate în ceea ce privește conceperea intervențiilor care urmează să fie prevăzute în planurile lor strategice PAC. Statele membre trebuie să elaboreze respectivele planuri strategice PAC și să prezinte Comisiei propunerile de plan elaborate. În acest scop, trebuie stabilite anumite norme de punere în aplicare.

(2)

La articolul 11 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2021/2115 se prevede că, acolo unde statele membre prevăd alte intervenții legate de suprafață în afara celor care respectă dispozițiile anexei 2 la Acordul OMC privind agricultura, inclusiv sprijin cuplat pentru venit în temeiul regulamentului menționat, și unde intervențiile respective vizează o parte din semințele oleaginoase menționate în anexa la Memorandumul de înțelegere dintre Comunitatea Economică Europeană și Statele Unite ale Americii privind semințele oleaginoase în cadrul GATT (2) sau totalitatea acestora, totalul suprafeței vizate de sprijin, bazat pe realizările planificate incluse în planurile strategice PAC ale statelor membre în cauză, nu trebuie să depășească suprafața maximă vizată de sprijin a întregii Uniuni, pentru a se asigura respectarea angajamentelor internaționale ale Uniunii. Prin urmare, Comisia trebuie să stabilească, pentru fiecare stat membru, o suprafață de referință indicativă vizată de sprijin ca procentaj din suprafața maximă vizată de sprijin a întregii Uniuni, care corespunde unei suprafețe de 7 854 446 hectare, calculată pe baza mediei suprafeței dedicate cultivării în Uniune în perioada 2016-2020.

(3)

Titlul III capitolul II secțiunea 3 subsecțiunea 2 din Regulamentul (UE) 2021/2115 prevede o plată specifică pentru cultura de bumbac, pentru care patru state membre trebuie să autorizeze terenurile și soiurile în cauză. Statelor membre respective trebuie să le revină sarcina de a stabili norme detaliate în acest sens. Cu toate acestea, procedura de autorizare respectivă trebuie organizată astfel încât să le permită fermierilor în cauză să primească în timp util, înainte de următorul sezon de semănat, notificări în legătură cu autorizarea. În plus, este necesar să se stabilească informațiile minime pe care trebuie să le conțină notificările respective.

(4)

În conformitate cu articolul 58 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2021/2115, anumite state membre trebuie să aleagă, în planurile lor strategice PAC, unul sau mai multe tipuri de intervenții în sectorul vitivinicol, inclusiv distilarea subproduselor vitivinicole. Comisia trebuie să stabilească asistența financiară din partea Uniunii pentru intervenția respectivă.

(5)

În conformitate cu articolul 123 alineatul (2) litera (j) din Regulamentul (UE) 2021/2115, autoritatea de management trebuie să se asigure, prin intermediul unor acțiuni de vizibilitate adecvate, că beneficiarii sprijinului finanțat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR), cu excepția sprijinului acordat în cadrul intervențiilor legate de suprafață și de animale, acordă recunoașterea cuvenită sprijinului respectiv, inclusiv prin utilizarea corespunzătoare a emblemei Uniunii. În conformitate cu articolul 123 alineatul (2) litera (k) din regulamentul respectiv, autoritatea de management trebuie să se asigure că se face publicitate în favoarea planurilor strategice PAC prin desfășurarea de acțiuni legate de comunicare și vizibilitate pentru publicul larg, beneficiarii potențiali și grupurile-țintă relevante. În cele din urmă, în conformitate cu articolul 124 alineatul (3) litera (f) din Regulamentul (UE) 2021/2115, autoritatea de management trebuie să pună la dispoziția comitetului de monitorizare informațiile necesare pentru sarcina de examinare a punerii în aplicare a acțiunilor legate de comunicare și vizibilitate. Este necesar să se prevadă condiții uniforme pentru aplicarea cerințelor privind informarea, publicitatea și vizibilitatea menționate în dispozițiile respective.

(6)

Deoarece statele membre trebuie să țină seama de normele prevăzute în prezentul regulament atunci când își elaborează planurile strategice PAC, prezentul regulament trebuie să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

(7)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru politica agricolă comună,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Subiect

Prezentul regulament stabilește norme de aplicare a Regulamentului (UE) 2021/2115, în scopul elaborării și punerii în aplicare a planurilor strategice PAC ale statelor membre în conformitate cu regulamentul respectiv, în ceea ce privește:

(a)

suprafața de referință indicativă vizată de sprijin, pentru fiecare stat membru, în scopul intervențiilor legate de suprafață privind plantele oleaginoase;

(b)

autorizarea terenurilor și a soiurilor în scopul acordării plății specifice pentru cultura de bumbac și notificarea aferentă;

(c)

cuantumul sprijinului pentru distilarea subproduselor vitivinicole;

(d)

utilizarea emblemei Uniunii în cadrul anumitor intervenții finanțate din FEADR și cerințele privind informarea, publicitatea și vizibilitatea în ceea ce privește planurile strategice PAC și sprijinul din partea Uniunii primit pe baza lor.

Articolul 2

Suprafața de referință indicativă vizată de sprijin

Suprafața de referință indicativă vizată de sprijin, pentru fiecare stat membru, în scopul intervențiilor legate de suprafață privind plantele oleaginoase menționate la articolul 11 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2021/2115 este stabilită în anexa I la prezentul regulament.

Articolul 3

Procedura de autorizare a terenurilor și a soiurilor în scopul acordării plății specifice pentru cultura de bumbac și notificările aferente

(1)   Procedura de autorizare a terenurilor și a soiurilor în scopul plății specifice pentru cultura de bumbac în temeiul titlului III capitolul II secțiunea 3 subsecțiunea 2 din Regulamentul (UE) 2021/2115 este organizată în așa fel încât să le permită fermierilor în cauză să primească notificări în legătură cu autorizarea în timp util, înainte de sezonul de semănat.

Notificarea respectivă conține cel puțin următoarele informații:

(a)

soiurile autorizate pentru semănat;

(b)

criteriile de autorizare a terenurilor pentru producția de bumbac, astfel cum au fost stabilite de statele membre în conformitate cu articolul 6 din Regulamentul delegat (UE) 2022/126 al Comisiei (3);

(c)

densitatea minimă a plantelor de bumbac menționată la articolul 8 din Regulamentul delegat (UE) 2022/126.

(2)   Dacă un stat membru retrage o autorizare existentă pentru un soi, fermierii în cauză primesc o notificare în timp util, înainte de sezonul de semănat din anul următor.

Articolul 4

Asistența financiară din partea Uniunii pentru distilarea subproduselor vitivinicole

(1)   Asistența financiară din partea Uniunii pentru distilarea subproduselor vitivinicole, menționată la articolul 58 alineatul (1) primul paragraf litera (g) din Regulamentul (UE) 2021/2115, care urmează să fie plătită distileriilor, inclusiv o sumă forfetară pentru compensarea costurilor aferente colectării menționate la articolul 60 alineatul (3) al treilea paragraf din regulamentul respectiv, nu depășește:

(a)

în cazul alcoolului brut obținut din tescovină: 1,1 EUR/% vol./hl;

(b)

în cazul alcoolului brut obținut din vin și din drojdie: 0,5 EUR/% vol./hl.

(2)   Cuantumurile efective care urmează să fie plătite ca asistență financiară din partea Uniunii sunt stabilite de statele membre pe baza unor criterii obiective și nediscriminatorii și ținând seama de diferitele tipologii de producție.

Articolul 5

Emblema Uniunii

Statul membru și autoritatea de management utilizează emblema Uniunii în conformitate cu cerințele prevăzute în anexa II atunci când desfășoară activități legate de vizibilitate, transparență și comunicare menționate la articolul 123 alineatul (2) litera (k) din Regulamentul (UE) 2021/2115. Autoritatea de management se asigură, de asemenea, că beneficiarii utilizează emblema în consecință.

Articolul 6

Cerințe privind informarea, publicitatea și vizibilitatea

Normele detaliate de aplicare a cerințelor privind informarea, publicitatea și vizibilitatea menționate la articolul 123 alineatul (2) literele (j) și (k) din Regulamentul (UE) 2021/2115 sunt prevăzute în anexa III la prezentul regulament.

Articolul 7

Intrare în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 21 decembrie 2021.

Pentru Comisie

Președintele

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 435, 6.12.2021, p. 1.

(2)  JO L 147, 18.6.1993, p. 25.

(3)  Regulamentul delegat (UE) 2022/126 al Comisiei din 7 decembrie 2021 de completare a Regulamentului (UE) 2021/2115 al Parlamentului European și al Consiliului cu cerințe suplimentare referitoare la anumite tipuri de intervenții specificate de statele membre în planurile lor strategice PAC pentru perioada 2023-2027 în temeiul regulamentului respectiv, precum și cu norme privind raportul pentru standardul GAEC 1 (bune condiții agricole și de mediu) (A se vedea pagina 197 din prezentul Jurnal Oficial).


ANEXA I

Suprafața de referință indicativă vizată de sprijin menționată la articolul 2

ha

Belgia

7 295

Bulgaria

711 954

Cehia

300 498

Danemarca

114 000

Germania

846 779

Estonia

51 620

Irlanda

7 197

Grecia

69 709

Spania

559 382

Franța

1 525 286

Croația

117 366

Italia

302 843

Cipru

-

Letonia

89 153

Lituania

154 217

Luxemburg

2 270

Ungaria

707 720

Malta

-

Țările de Jos

1 952

Austria

88 129

Polonia

644 818

Portugalia

7 865

România

1 250 509

Slovenia

4 059

Slovacia

184 603

Finlanda

32 342

Suedia

72 880


ANEXA II

Utilizarea și caracteristicile tehnice ale emblemei Uniunii („emblema”)

1.   

Emblema figurează în mod vizibil pe toate materialele de comunicare – cum ar fi produsele imprimate sau digitale, site-urile și versiunile lor mobile – legate de implementarea unei operațiuni și destinate publicului sau participanților.

2.   

Mențiunea „Finanțat de Uniunea Europeană” sau „Cofinanțat de Uniunea Europeană” figurează în întregime și este amplasată lângă emblemă.

3.   

Tipul de caractere tipografice care trebuie utilizat împreună cu emblema poate fi oricare dintre următoarele: Arial, Auto, Calibri, Garamond, Trebuchet, Tahoma, Verdana sau Ubuntu. Nu se autorizează scrierea cu caractere cursive sau subliniate sau cu alte efecte de fonturi.

4.   

Poziționarea textului în raport cu emblema nu interferează în niciun fel cu emblema.

5.   

Dimensiunea caracterelor utilizate trebuie să fie proporțională cu dimensiunea emblemei.

6.   

Culoarea caracterelor este „reflex blue”, negru sau alb, în funcție de fond.

7.   

Emblema nu se modifică sau nu se combină cu alte elemente grafice sau cu alte texte. Dacă pe lângă emblema Uniunii sunt afișate și alte logouri, emblema Uniunii are cel puțin aceeași dimensiune, măsurată în înălțime sau în lățime, ca cel mai mare dintre celelalte logouri. În afară de emblemă, nu trebuie să fie utilizată nicio altă identitate vizuală sau niciun alt logo pentru a evidenția sprijinul din partea Uniunii.

8.   

Dacă mai multe operațiuni se desfășoară în același loc și sunt sprijinite de aceleași instrumente de finanțare sau de instrumente de finanțare diferite sau dacă se acordă o finanțare suplimentară pentru aceeași operațiune la o dată ulterioară, se afișează cel puțin o placă sau un panou.

9.   

Standarde grafice pentru emblemă și definirea culorilor standard:

A.

DESCRIERE SIMBOLICĂ

Pe fondul unui cer albastru, douăsprezece stele aurii formează un cerc reprezentând uniunea popoarelor Europei. Numărul stelelor este fix, doisprezece fiind simbolul perfecțiunii și al unității.

B.

DESCRIERE HERALDICĂ

Pe un fond azuriu este reprezentat un cerc format din douăsprezece stele aurii ale căror vârfuri nu se ating.

C.

DESCRIERE GEOMETRICĂ

Image 1

Emblema are forma unui steag dreptunghiular albastru a cărui lungime este de 1,5 ori mai mare decât lățimea. Douăsprezece stele aurii, situate la intervale egale, formează un cerc imaginar al cărui centru se situează în punctul de intersecție al diagonalelor dreptunghiului. Raza cercului este egală cu o treime din lățimea steagului. Fiecare dintre stele are cinci colțuri situate pe circumferința unui cerc imaginar a cărui rază este egală cu a optsprezecea parte din lățimea steagului. Toate stelele sunt dispuse vertical, adică au un colț vertical și două colțuri în linie dreaptă care formează un unghi drept cu catargul. Cercul este astfel dispus încât stelele să fie aranjate precum cifrele pe cadranul unui ceas. Numărul stelelor este invariabil.

D.

CULORI REGLEMENTARE

Culorile emblemei sunt următoarele: PANTONE REFLEX BLUE pentru suprafața dreptunghiului; PANTONE YELLOW pentru stele.

E.

REPRODUCEREA ÎN TETRACROMIE

Dacă se utilizează procedeul de reproducere în tetracromie, se recreează cele două culori standard utilizând cele patru culori ale tetracromiei.

PANTONE YELLOW se obține utilizând 100 % „Process Yellow”.

PANTONE REFLEX BLUE se obține printr-o combinație de 100 % „Process Cyan” și de 80 % „Process Magenta”.

INTERNET

În paleta web, PANTONE REFLEX BLUE corespunde culorii RGB: 0/51/153 (hexazecimal: 003399), iar PANTONE YELLOW corespunde culorii RGB: 255/204/0 (hexazecimal: FFCC00).

REPRODUCEREA ÎN MONOCROMIE

Folosind culoarea neagră, se trasează conturul dreptunghiului cu negru și se imprimă stelele cu negru pe fond alb.

Image 2

În cazul culorii albastre (Reflex Blue), utilizați această culoare în proporție de 100 % pentru a crea fondul, cu stelele reproduse cu alb în negativ.

Image 3

REPRODUCEREA PE FOND COLORAT

În cazul în care nu există nicio alternativă la fondul colorat, se desenează o bordură albă în jurul dreptunghiului, lățimea bordurii fiind de 1/25 din înălțimea dreptunghiului.

Image 4

Principiile utilizării emblemei de către terți sunt stabilite în Acordul administrativ cu Consiliul Europei privind utilizarea emblemei europene de către terți (1).


(1)  JO C 271, 8.9.2012, p. 5.


ANEXA III

Cerințe privind informarea, publicitatea și vizibilitatea

1.   Acțiunile legate de comunicare și vizibilitate ale autorității de management

1.1.

În sensul articolului 123 alineatul (2) litera (k) din Regulamentul (UE) 2021/2115, autoritatea de management se asigură că se face publicitate în favoarea planului strategic PAC prin planificarea și desfășurarea unor acțiuni relevante legate de comunicare și vizibilitate pe tot parcursul elaborării și punerii în aplicare a planului strategic PAC, în scopul informării grupurilor-țintă menționate la litera respectivă.

1.2.

În sensul articolului 124 alineatul (3) litera (f) din Regulamentul (UE) 2021/2115, autoritatea de management pune la dispoziția comitetului de monitorizare informațiile necesare pentru ca comitetul de monitorizare să îndeplinească sarcina de examinare a punerii în aplicare a acțiunilor legate de comunicare și vizibilitate.

1.3.

Autoritatea de management se asigură că, în termen de 6 luni de la decizia Comisiei de aprobare a planului strategic PAC, informațiile privind planul strategic PAC aflat sub responsabilitatea sa sunt puse la dispoziție pe un site care prezintă inclusiv obiectivele, activitățile și posibilitățile de finanțare disponibile ale planului, precum și realizările preconizate și, de îndată ce devin disponibile, realizările efective ale planului. Site-ul este adresat atât publicului larg, cât și potențialilor beneficiari, astfel cum se menționează la articolul 123 alineatul (2) litera (k) din Regulamentul (UE) 2021/2115.

1.4.

Autoritatea de management asigură publicarea pe site-ul menționat la punctul 1.3 a unui calendar al cererilor de propuneri planificate și al termenelor-limită pentru depunerea cererilor, care este actualizat cel puțin de trei ori pe an, cu următoarele date orientative:

(a)

zona geografică vizată;

(b)

intervenția și obiectivul/obiectivele specific(e) în cauză;

(c)

tipul solicitanților eligibili;

(d)

cuantumul total al sprijinului;

(e)

data de începere și de încheiere a depunerii cererilor.

1.5.

În conformitate cu articolul 123 alineatul (2) litera (k) punctul (i) din Regulamentul (UE) 2021/2115, autoritatea de management se asigură că potențialii beneficiari au acces la toate informațiile necesare privind oportunitățile de finanțare, inclusiv condițiile de eligibilitate, criteriile de selecție și toate cerințele pentru beneficiarii selectați pentru finanțare, precum și responsabilitățile acestora.

1.6.

Autoritatea de management se asigură că beneficiarii selectați pentru finanțare sunt informați că sprijinul este cofinanțat de Uniune.

1.7.

Autoritatea de management se asigură că materialele legate de comunicare și vizibilitate, inclusiv cele de la nivelul beneficiarilor, sunt puse la dispoziția instituțiilor, organelor, oficiilor sau agențiilor Uniunii, la cererea acestora, și că se acordă Uniunii o licență fără redevențe, neexclusivă și irevocabilă pentru utilizarea acestor materiale și a oricăror drepturi preexistente aferente acestora, în conformitate cu al doilea paragraf. Acest lucru nu implică costuri suplimentare semnificative și nicio sarcină administrativă semnificativă pentru beneficiari sau pentru autoritatea de management.

Licența privind drepturile de proprietate intelectuală menționată la primul paragraf acordă Uniunii cel puțin următoarele drepturi:

(a)

uz intern, adică dreptul de a reproduce, de a copia și de a pune materialele legate de comunicare și vizibilitate la dispoziția instituțiilor și a agențiilor Uniunii, a autorităților statelor membre și a angajaților lor;

(b)

reproducerea materialelor legate de comunicare și vizibilitate prin orice mijloace și în orice formă, în totalitate sau în parte;

(c)

comunicarea către public a materialelor legate de comunicare și vizibilitate, prin utilizarea oricăror mijloace de comunicare;

(d)

distribuirea către public a materialelor legate de comunicare și vizibilitate (sau a unor copii ale acestora) în orice formă;

(e)

stocarea și arhivarea materialelor legate de comunicare și vizibilitate;

(f)

acordarea de sublicențe către terți pentru drepturile privind materialele legate de comunicare și vizibilitate.

2.   Vizibilitatea anumitor operațiuni sprijinite din FEADR

În sensul articolului 123 alineatul (2) litera (j) din Regulamentul (UE) 2021/2115, autoritatea de management se asigură, prin intermediul următoarelor măsuri, că beneficiarii unor intervenții finanțate din FEADR, altele decât cele legate de suprafață și de animale, acordă recunoașterea cuvenită sprijinului primit prin planul strategic PAC, după cum urmează:

(a)

afișând pe site-ul oficial al beneficiarului, dacă există un astfel de site, și pe site-urile oficiale de comunicare socială ale beneficiarului o scurtă descriere a operațiunii, proporțională cu nivelul sprijinului, inclusiv descrierea scopurilor și rezultatelor operațiunii, evidențiind sprijinul financiar din partea Uniunii;

(b)

furnizând o declarație care să evidențieze sprijinul din partea Uniunii într-un mod vizibil în documentele și materialele legate de comunicare privind implementarea operațiunii care sunt destinate publicului sau participanților și care prezintă, de asemenea, emblema Uniunii în conformitate cu caracteristicile tehnice stabilite în anexa II;

(c)

afișând plăci sau panouri rezistente, clar vizibile publicului, care să prezinte emblema Uniunii în conformitate cu caracteristicile tehnice stabilite în anexa II, de la începerea implementării fizice a operațiunilor sau de la instalarea echipamentelor achiziționate, în cazul operațiunilor care constau în finanțarea unor lucrări de infrastructură sau de construcție ale căror cheltuieli publice totale sau al căror cost total, în cazul sprijinului sub formă de instrumente financiare, inclusiv finanțarea capitalului circulant, se ridică la peste 500 000 EUR;

(d)

expunând o placă explicativă sau un afișaj electronic echivalent cu informații despre proiect, care să evidențieze sprijinul financiar din partea Uniunii și care să prezinte, de asemenea, emblema Uniunii în conformitate cu caracteristicile tehnice stabilite în anexa II, în cazul operațiunilor care constau în investiții în active fizice, care nu se încadrează la litera (c) și al căror sprijin public total se ridică la peste 50 000 EUR sau, în cazul sprijinului sub formă de instrumente financiare, inclusiv finanțarea capitalului circulant, al căror cost total se ridică la peste 500 000 EUR;

(e)

expunând, într-un loc clar vizibil publicului, cel puțin un afiș cu dimensiunea minimă A3 sau un afișaj electronic echivalent cu informații despre operațiune, care să evidențieze sprijinul din partea Uniunii, în cazul operațiunilor care constau în sprijin pentru operațiunile LEADER, pentru serviciile de bază și pentru infrastructură care nu se încadrează la literele (c) și (d) și al căror sprijin public total se ridică la peste 10 000 EUR sau, în cazul sprijinului sub formă de instrumente financiare, inclusiv finanțarea capitalului circulant, al căror cost total se ridică la peste 100 000 EUR. De asemenea, se instalează o placă explicativă și în sediul grupurilor de acțiune locală finanțate de LEADER.

Prin derogare de la primul paragraf, autoritatea de management se asigură, în măsura posibilului, că, în cazurile în care beneficiarul este o persoană fizică, într-un loc vizibil publicului sau prin intermediul unui afișaj electronic, sunt disponibile informații adecvate, care evidențiază sprijinul din partea fondurilor.

Primul paragraf literele (a) și (b) se aplică mutatis mutandis organismelor care implementează instrumente financiare finanțate din FEADR.

Primul paragraf literele (c), (d) și (e) se aplică destinatarilor finali ai instrumentelor financiare prin intermediul clauzelor contractuale prevăzute în acordul de finanțare menționat la articolul 59 alineatul (5) din Regulamentul (UE) 2021/1060 al Parlamentului European și al Consiliului (1).


(1)  Regulamentul (UE) 2021/1060 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 iunie 2021 de stabilire a dispozițiilor comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european Plus, Fondul de coeziune, Fondul pentru o tranziție justă și Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit și acvacultură și de stabilire a normelor financiare aplicabile acestor fonduri, precum și Fondului pentru azil, migrație și integrare, Fondului pentru securitate internă și Instrumentului de sprijin financiar pentru managementul frontierelor și politica de vize (JO L 231, 30.6.2021, p. 159).