11.1.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 6/9


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/27 AL COMISIEI

din 27 septembrie 2021

de modificare a Regulamentului (UE) nr. 236/2012 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește ajustarea pragului relevant pentru notificarea pozițiilor scurte nete semnificative pe acțiuni

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 236/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 martie 2012 privind vânzarea în lipsă și anumite aspecte ale swapurilor pe riscul de credit (1), în special articolul 5 alineatul (4),

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) nr. 236/2012 stabilește obligația de a notifica autorităților competente pozițiile scurte nete semnificative în raport cu capitalul social emis al unei societăți ale cărei acțiuni sunt admise la tranzacționare într-un loc de tranzacționare din Uniune, în cazul în care poziția atinge pragul de notificare relevant sau coboară sub acesta. Comisia trebuie să verifice dacă respectivul prag de notificare relevant rămâne adecvat, având în vedere evoluțiile de pe piețele financiare, și să evalueze dacă este necesară modificarea pragului respectiv în conformitate cu articolul 5 alineatul (4) din regulamentul menționat anterior.

(2)

La începutul anului 2020, ca urmare a izbucnirii pandemiei de COVID-19, presiunea considerabilă la vânzare și volatilitatea neobișnuită au dus la o scădere semnificativă a prețurilor care a afectat emitenții din toate sectoarele de pe piețele financiare. Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) și-a exercitat dreptul de intervenție în circumstanțe excepționale pentru a reduce temporar pragul de notificare relevant pentru pozițiile scurte nete semnificative pe acțiuni, cu scopul de a îmbunătăți activitatea de monitorizare a unor astfel de poziții desfășurată de ESMA și de autoritățile de reglementare, de a stabili dacă ar fi cazul să se ia măsuri mai stricte și de a putea reacționa rapid.

(3)

Dat fiind că pragul de notificare relevant mai redus pentru pozițiile scurte nete semnificative pe acțiuni, care a fost în vigoare timp de douăsprezece luni consecutive, nu a mai putut fi extins ca măsură de urgență datorită îmbunătățirii parțiale a condițiilor de piață, este oportun să se evalueze impactul unei astfel de măsuri și să se stabilească dacă măsura ar trebui să devină permanentă prin înlocuirea pragului existent. În această privință, Comisia ia în considerare avizul (2) pe care ESMA l-a emis la 13 mai 2021.

(4)

Evoluțiile recente de pe piețele financiare observate de Comisie, cum ar fi instabilitatea cauzată de pandemia de COVID-19, care a dus la recurgerea mai frecventă la măsuri de urgență privind vânzarea în lipsă de către autoritățile de reglementare și ESMA, precum și riscul tot mai mare ca investitorii de retail să fie implicați în presiuni generate de vânzările în lipsă au evidențiat importanța deosebită, din perspectiva supravegherii pieței, a colectării de informații suplimentare privind pozițiile scurte nete semnificative pe acțiuni în mod permanent. În acest sens, ESMA a precizat în avizul său că pragul de notificare relevant mai scăzut a îmbunătățit în mod semnificativ transparența și monitorizarea pozițiilor scurte nete semnificative pe acțiuni la nivel individual, sectorial și la nivelul întregii piețe, ceea ce a dus la o creștere a eficienței în materie de reglementare. ESMA a considerat, de asemenea, că costurile marginale pentru punerea în aplicare de către participanții la piață ar trebui să fie neglijabile, având în vedere că aceștia au aplicat un astfel de prag timp de mai multe luni. De asemenea, Comisia consideră că ar trebui să se evite incertitudinea în ceea ce privește obligația de raportare în scopuri de reglementare și că normele și obligațiile în acest sens ar trebui să fie stabile. Având în vedere cele expuse și ținând seama de recomandările formulate în avizul ESMA, cu care Comisia este de acord, este oportun să se modifice actualul prag de notificare relevant și să se stabilească în mod permanent la 0,1 %.

(5)

Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 236/2012 ar trebui modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

La articolul 5 din Regulamentul (UE) nr. 236/2012, alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   Un prag de notificare relevant este un procent egal cu 0,1 % din capitalul social emis al societății în cauză și fiecare procent de 0,1 % superior acestui prag.”

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 27 septembrie 2021.

Pentru Comisie

Președintele

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 86, 24.3.2012, p. 1.

(2)  ESMA70-156-4262.