17.2.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 35/17


RECOMANDAREA (UE) 2022/210 A COMISIEI

din 8 februarie 2022

privind un set comun de instrumente la nivelul Uniunii pentru a aborda penuria de semiconductori și un mecanism al UE de monitorizare a ecosistemului semiconductorilor

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 292,

întrucât:

(1)

Semiconductorii sunt esențiali pentru funcționarea economiei și a societății noastre moderne. În ultimul an, Uniunea s-a confruntat cu perturbări fără precedent ale aprovizionării cu semiconductori, care au provocat întârzieri grave și efecte negative asupra unor sectoare economice importante și au condus la întârzieri în repararea și întreținerea produselor esențiale pentru sectoare critice, cum ar fi echipamentele medicale și de diagnosticare.

(2)

Prin urmare, actuala criză a penuriei de semiconductori și efectele sale de domino fac ca sectoare critice precum sănătatea, transporturile, energia, apărarea, securitatea și spațiul să fie susceptibile de a fi afectate. Tranziția verde și cea digitală ale Uniunii se confruntă cu un risc de întârziere.

(3)

În acest context, Propunerea Comisiei de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui cadru de măsuri pentru consolidarea ecosistemului semiconductorilor din Europa (Actul privind cipurile) (1) urmărește să îmbunătățească reziliența Uniunii la perturbările lanțului de aprovizionare cu semiconductori, să promoveze dezvoltarea capacităților în materie de tehnologie avansată de producție, de proiectare și de integrare a sistemelor, precum și în materie de producție industrială de vârf în Uniune, să abordeze lipsa acută de personal calificat, sporind numărul lucrătorilor calificați, și să contribuie la crearea unui ecosistem rezilient și dinamic al semiconductorilor în Uniune. Uniunea s-a angajat să își atingă obiectivul strategic potrivit căruia producția de semiconductori de ultimă generație, inovatori și durabili din Europa va reprezenta, până în 2030, cel puțin 20 % din producția mondială ca valoare, astfel cum se prevede în programul de politică „Deceniul digital” (2).

(4)

Prezenta recomandare însoțește propunerea de regulament ca instrument cu efect imediat, care permite un răspuns rapid și coordonat al Uniunii la penuria actuală de semiconductori. În acest scop, Comisia propune instituirea unui mecanism de coordonare pentru a discuta și a decide cu privire la măsurile oportune și proporționale de răspuns la situațiile de criză.

(5)

Având în vedere deficiențele structurale ale lanțului de aprovizionare cu semiconductori, Comisia recomandă, în plus, măsuri care să permită monitorizarea coordonată a lanțului valoric al semiconductorilor, punând accentul pe riscurile care pot perturba, compromite sau afecta negativ aprovizionarea cu semiconductori. Aceste măsuri ar trebui să pregătească și să permită monitorizarea de către mecanismul permanent propus în temeiul regulamentului a lanțului de aprovizionare cu semiconductori.

(6)

În scopul punerii în aplicare a prezentei recomandări, Comisia a instituit Grupul european de experți în domeniul semiconductorilor. Grupul european de experți în domeniul semiconductorilor va servi drept platformă de coordonare între statele membre și va oferi consiliere și asistență Comisiei în ceea ce privește punerea în aplicare a viitorului regulament. Sarcinile Grupului european de experți în domeniul semiconductorilor vor fi preluate de Comitetul european pentru semiconductori, care urmează să fie instituit în temeiul regulamentului.

(7)

Grupul european de experți în domeniul semiconductorilor ar trebui să faciliteze schimbul de informații rapid și eficace dintre statele membre și Comisie cu privire la evoluțiile pieței care prezintă riscuri concrete pentru aprovizionarea Uniunii și să promoveze un răspuns uniform și coordonat la situațiile de criză.

(8)

Ca primă măsură, statelor membre li se recomandă să solicite informații din partea organizațiilor reprezentative ale întreprinderilor sau, dacă este necesar, din partea producătorilor individuali de semiconductori și de echipamente. Acest lucru ar spori capacitatea Grupului european de experți în domeniul semiconductorilor de a identifica și a adapta eventualele măsuri de răspuns la situațiile de criză. Datele colectate ar trebui să vizeze capacitatea de producție și perturbările și blocajele importante actuale. Orice colectare sau schimb de informații ar trebui să fie în conformitate cu normele aplicabile privind schimbul de date și confidențialitatea informațiilor și a datelor.

(9)

Prezenta recomandare include sugestii de măsuri de răspuns la situațiile de criză; statele membre sunt invitate să discute cu privire la aceste măsuri și să aibă în vedere punerea lor în aplicare, atunci când acestea sunt relevante și proporționale.

(10)

În cazul în care evaluarea crizei în cauză impune acest lucru, statele membre ar putea avea în vedere inițierea unui dialog prin care să solicite producătorilor de semiconductori stabiliți în Uniune să acorde prioritate contractelor cu întreprinderile care furnizează produse sectoarelor critice, pentru a se asigura că aceste sectoare continuă să funcționeze.

(11)

În plus, dacă, potrivit evaluării crizei în cauză, acest lucru este relevant și adecvat, statele membre pot lua în considerare acordarea unui mandat Comisiei, care să îi permită să achiziționeze anumite produse în numele lor, pentru a crea un efect de pârghie prin puterea sa de cumpărare și pentru a asigura aprovizionarea sectoarelor critice de interes public.

(12)

În cele din urmă, statele membre sunt încurajate să evalueze dacă Uniunea ar trebui să efectueze o supraveghere a anumitor exporturi pentru a asigura aprovizionarea pieței interne. În cazul în care consideră că astfel de măsuri de protecție sunt adecvate, necesare și proporționale, statele membre ar putea discuta și solicita Comisiei să evalueze dacă sunt îndeplinite condițiile aplicabile măsurilor de protecție în ceea ce privește exporturile în temeiul Regulamentului (UE) 2015/479 al Parlamentului European și al Consiliului (3).

(13)

Acțiunea de monitorizare care face obiectul recomandării ar trebui să respecte principiile anticipării, coordonării și pregătirii în vederea instituirii unui sistem de alertă timpurie, în scopul de a preveni crizele semiconductorilor și de a consolida ecosistemul semiconductorilor din Uniune. În acest scop, statele membre sunt invitate să discute în cadrul Grupului european de experți în domeniul semiconductorilor cu privire la indicatorii de avertizare timpurie adecvați, pentru a anticipa viitoarele deficite ale lanțului de aprovizionare cu semiconductori.

(14)

Este necesar să se efectueze o evaluare aprofundată suplimentară în ceea ce privește riscurile care pot perturba, compromite sau afecta în mod negativ lanțul valoric, inclusiv în ceea ce privește originea și sursele de aprovizionare din afara Uniunii. Prin urmare, statelor membre li se recomandă să colecteze informații relevante și să coopereze pentru a permite Comisiei să pregătească o evaluare comună a riscurilor care amenință lanțul valoric al semiconductorilor din Uniune. Ar trebui indicați factorii care trebuie luați în considerare la pregătirea evaluărilor riscurilor.

(15)

În propunerea de regulament menționată, Comisia stabilește un mecanism permanent și obligatoriu pentru o monitorizare și un răspuns coordonat la situațiile de criză, care se bazează pe măsurile sugerate în prezenta recomandare. După intrarea în vigoare a regulamentului, prezenta recomandare poate fi abrogată,

ADOPTĂ PREZENTA RECOMANDARE:

1.   OBIECTIVUL RECOMANDĂRII

1.

Scopul prezentei recomandări este de a permite un răspuns rapid, eficace și coordonat al Uniunii la actuala penurie de semiconductori și la cazurile similare viitoare.

2.

Prin urmare, prezenta recomandare va permite un mecanism de monitorizare menit să abordeze deficiențele structurale ale aprovizionării cu semiconductori și riscul predominant al apariției unor penurii viitoare sau a altor șocuri semnificative ale pieței.

3.

În acest scop, se recomandă ca statele membre să colaboreze cu Comisia prin intermediul Grupului european de experți în domeniul semiconductorilor, care va coordona măsurile imediate de răspuns la situațiile de criză și va funcționa ca platformă pentru monitorizarea lanțului valoric al semiconductorilor, concentrându-se asupra riscurilor care ar putea perturba, compromite sau afecta negativ aprovizionarea cu semiconductori.

2.   DEFINIȚII

4.

În sensul prezentei recomandări, se aplică definițiile stabilite în propunerea de regulament.

3.   GRUPUL EUROPEAN DE EXPERȚI ÎN DOMENIUL SEMICONDUCTORILOR

5.

Se recomandă ca statele membre să pună în aplicare prezenta recomandare prin intermediul Grupului european de experți în domeniul semiconductorilor. Se aplică normele generale de procedură ale grupului de experți menționat.

4.   UN RĂSPUNS IMEDIAT LA SITUAȚIILE DE CRIZĂ

6.

Statele membre ar trebui să se reunească în regim de urgență în cadrul Grupului european de experți în domeniul semiconductorilor, pentru a face schimb de informații cu privire la situația actuală a crizei semiconductorilor pe piețele lor naționale. În special, acestea ar trebui să evalueze produsele și piețele concrete afectate de penurie și să discute toate măsurile de contingență care au fost puse în aplicare la nivel național.

7.

Statele membre ar trebui să solicite organizațiilor reprezentative ale întreprinderilor sau, dacă este necesar, producătorilor individuali de semiconductori și echipamente, informații cu privire la capacitățile de aprovizionare, cum ar fi informații privind capacitatea de producție și principalele perturbări actuale, în vederea identificării și adaptării eventualelor măsuri de răspuns la situațiile de criză. Orice colectare sau schimb de informații ar trebui să fie în conformitate cu normele aplicabile privind schimbul de date și confidențialitatea informațiilor și a datelor.

8.

Pe baza acestor informații, statele membre sunt invitate să evalueze adoptarea, la nivel național și la nivelul Uniunii, a unor măsuri adecvate, eficace și proporționale de răspuns la situațiile de criză (setul de instrumente pentru situații de criză). Aceste măsuri pot include una sau mai multe dintre următoarele:

(a)

inițierea unui dialog cu producătorii și solicitarea ca aceștia să acorde prioritate producției de produse necesare în situații de criză pentru a se asigura că sectoarele critice continuă să funcționeze;

(b)

luarea în considerare, după caz, a acordării unui mandat Comisiei, care să-i permită acesteia să acționeze în calitate de organism central de achiziție în numele a două sau mai multe state membre, pentru achizițiile publice de produse necesare în situații de criză pentru anumite sectoare critice;

(c)

evaluarea oportunității unei supravegheri, care să fie realizată de Uniune, a exporturilor de produse necesare în situații de criză și adresarea unei cereri Comisiei, prin care să i se solicite să evalueze dacă sunt îndeplinite condițiile aplicabile măsurilor de protecție în ceea ce privește exporturile în temeiul Regulamentului (UE) 2015/479;

(d)

inițierea unor consultări sau a unei cooperări coordonate cu țările terțe relevante în vederea găsirii unor soluții de cooperare care să abordeze perturbările lanțului de aprovizionare, în conformitate cu obligațiile internaționale. Acest lucru poate implica, după caz, coordonarea în cadrul forurilor internaționale relevante.

9.

Pentru a asigura o abordare coordonată, statele membre ar trebui să informeze în timp util Comisia referitor la toate măsurile naționale luate cu privire la lanțul de aprovizionare cu semiconductori.

5.   MONITORIZARE

10.

Statele membre ar trebui să efectueze o monitorizare periodică a lanțului valoric al semiconductorilor, concentrându-se asupra riscurilor care pot perturba, compromite sau afecta negativ aprovizionarea cu semiconductori.

11.

În acest scop, statele membre ar trebui să identifice indicatori de avertizare timpurie adecvați, pentru a anticipa viitoarele perturbări ale lanțului de aprovizionare cu semiconductori.

12.

Statele membre ar trebui să furnizeze Comisiei informații în scopul cartografierii factorilor, tendințelor și evenimentelor care ar putea conduce la perturbări semnificative ale lanțului valoric global al semiconductorilor, cu repercusiuni în Uniune (evaluarea riscurilor la nivelul Uniunii). Factorii relevanți care trebuie luați în considerare ar putea include:

(a)

disponibilitatea și integritatea serviciilor sau bunurilor întreprinderilor din sectorul semiconductorilor din Uniune a căror funcționare este esențială pentru lanțul de aprovizionare cu semiconductori;

(b)

măsura în care cererea fluctuează pentru diferite tipuri de semiconductori, inclusiv în raport cu capacitățile de producție disponibile;

(c)

lacunele și blocajele în ceea ce privește producția, ambalarea și logistica, inclusiv penuria de materii prime și lipsa de lucrători calificați disponibili;

(d)

accidentele, atacurile, dezastrele naturale sau alte evenimente grave care pot afecta lanțul de aprovizionare cu semiconductori;

(e)

modificările tehnice, de reglementare sau de mediu care reduc randamentul producției;

(f)

concentrarea ofertei în ceea ce privește zonele geografice și întreprinderile, luând în considerare efectele de rețea și de blocare;

(g)

impactul politicilor comerciale, al tarifelor, al barierelor comerciale și al altor măsuri legate de comerț;

(h)

autenticitatea și integritatea semiconductorilor, precum și posibilul impact al semiconductorilor contrafăcuți;

(i)

încălcarea dreptului de proprietate intelectuală, furtul de proprietate intelectuală sau secretele comerciale.

13.

Statele membre ar trebui să identifice principalele categorii de utilizatori de semiconductori, în special utilizatorii din sectoarele critice. Acestea ar trebui să invite organizațiile părților interesate relevante, inclusiv asociațiile industriale și reprezentanții principalelor categorii de utilizatori, să furnizeze informații cu privire la creșterile atipice ale cererii și la perturbările cunoscute ale lanțului lor de aprovizionare, inclusiv cu privire la indisponibilitatea semiconductorilor sau a materiilor prime critice, cu privire la termene de execuție mai lungi decât termenele medii, la întârzieri în livrare și la creșteri excepționale ale prețurilor.

14.

Statele membre ar trebui să alerteze imediat Comisia în cazul în care constată o posibilă perturbare a aprovizionării cu semiconductori ori o creștere atipică a cererii sau dacă dispun de informații concrete și fiabile cu privire la orice alt factor de risc sau eveniment care se materializează.

6.   REVIZUIRE

15.

Recomandarea poate fi abrogată după intrarea în vigoare a regulamentului propus.

Adoptată la Bruxelles, 8 februarie 2022.

Pentru Comisie

Thierry BRETON

Membru al Comisiei


(1)  COM(2022) 46 final din 8 februarie 2022.

(2)  Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – „Busola pentru dimensiunea digitală 2030: modelul european pentru deceniul digital”, 9.3.2021 [COM(2021) 118 final].

(3)  Regulamentul (UE) 2015/479 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2015 privind instituirea unui regim comun aplicabil exporturilor (JO L 83, 27.3.2015, p. 34).