22.12.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 328/123


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE, Euratom) 2022/2545 A COMISIEI

din 19 decembrie 2022

de stabilire a cadrului pentru alocarea costurilor legate de operațiunile de împrumut și de gestionare a datoriei în cadrul strategiei de finanțare diversificate

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice,

având în vedere Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 și a Deciziei nr. 541/2014/UE și de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 (1), în special articolul 220a,

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE, Euratom) 2022/2434 al Parlamentului European și al Consiliului (2) introduce în Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 („Regulamentul financiar”) strategia de finanțare diversificată ca metodă unică de finanțare pentru efectuarea de operațiuni de împrumut și de gestionare a datoriei de către Comisie. După intrarea în vigoare a Regulamentului (UE, Euratom) 2022/2434, strategia de finanțare diversificată se va aplica programelor de asistență financiară pentru care actele de bază intră în vigoare la 9 noiembrie 2022 sau ulterior acestei date.

(2)

Comisia ar trebui să ia măsurile necesare pentru implementarea strategiei de finanțare diversificate. Aplicarea strategiei de finanțare diversificate necesită adoptarea unui set de norme pentru a stabili alocarea costurilor aferente programelor de asistență financiară relevante, care ar trebui să asigure faptul că toate costurile înregistrate de Uniune care au legătură cu asistența financiară sunt suportate de beneficiar.

(3)

Metodologia de alocare a costurilor care au legătură cu implementarea strategiei de finanțare diversificate în cadrul NextGenerationEU (NGEU) a fost stabilită prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/1095 a Comisiei (3). Este oportun ca aceste măsuri să fie extinse la operațiunile de împrumut și de gestionare a datoriei efectuate în cadrul strategiei de finanțare diversificate în conformitate cu articolul 220a din Regulamentul financiar.

(4)

Obligațiile de rambursare ar trebui să le revină în continuare beneficiarilor asistenței financiare, în conformitate cu articolul 220 alineatul (5) litera (e) din Regulamentul financiar și în concordanță cu principiile bugetare ale bunei gestiuni financiare și ale echilibrului financiar. Toate costurile ar trebui să fie suportate integral de beneficiari pe baza unei metodologii unice de alocare a costurilor care asigură alocarea transparentă și proporțională a costurilor.

(5)

Metodologia de alocare a costurilor ar trebui să garanteze că nu există o subvenționare încrucișată a costurilor aferente unei categorii de beneficiari de către o alta. Costurile aferente împrumuturilor ar trebui să fie imputate integral beneficiarilor acestor împrumuturi, pe de o parte, iar costurile nerambursabile, bugetului UE, pe de altă parte, pe baza costurilor reale suportate pentru mobilizarea și plata părții respective din venituri către diferiții beneficiari. Metodologia ar trebui să acopere toate costurile înregistrate de Uniune pentru operațiuni de împrumut și de gestionare a datoriei, inclusiv toate costurile administrative, și ar trebui să asigure calcularea diferitelor categorii de costuri pentru fiecare plată.

(6)

Pentru a asigura un tratament echitabil și egal între beneficiari, Comisia ar trebui să pună în aplicare o metodologie comună și unificată pentru costuri, aplicabilă tuturor tipurilor de plăți (cele rambursate de la bugetul Uniunii și cele rambursate de beneficiari), prin care costurile sunt imputate beneficiarilor pe baza ponderii veniturilor primite.

(7)

Această metodologie de calcul și de alocare a costurilor ar trebui să facă distincția între trei categorii de costuri: costul de finanțare, costul de administrare a lichidității și costurile administrative. Costul de finanțare rezultă din rata dobânzii și din alte taxe pe care Comisia trebuie să le plătească pentru diferitele instrumente emise pentru finanțarea plăților în cauză. Costurile de administrare a lichidității reprezintă costurile suportate ca urmare a cuantumurilor deținute temporar în conturile de lichiditate ca rezerve pentru acoperirea plăților viitoare. Aceste cheltuieli operaționale indirecte permanente reprezintă o caracteristică intrinsecă a strategiei de finanțare diversificate și ar trebui să fie împărțite în mod echitabil între toți beneficiarii. A treia categorie de costuri sunt costurile administrative aferente creării și menținerii capacității tehnice și operaționale de implementare a unei strategii de finanțare diversificate și care rezultă în mod clar ca urmare a implementării strategiei de finanțare diversificate.

(8)

Atribuirea echitabilă și proporțională a costurilor se realizează prin compartimentarea plăților și a instrumentelor de finanțare aferente pe intervale de timp (denumite în continuare „intervale de timp”). Plățile preexistente și operațiunile de împrumut aferente efectuate în cadrul strategiei de finanțare diversificate, care sunt deja atribuite unor intervale de timp, rămân neafectate de adăugarea plăților în cadrul programelor de asistență financiară care intră în domeniul de aplicare al articolului 220a din Regulamentul financiar. De la începutul efectuării plăților acestor împrumuturi, costurile aferente oricărei plăți finanțate prin strategia de finanțare diversificată vor fi calculate și atribuite în mod identic. Avantajul principal al acestei abordări îl reprezintă același cost de finanțare pentru toate plățile atribuite aceluiași interval de timp, asigurând adaptarea împrumuturilor la necesitățile de plată.

(9)

Ar trebui să se asigure că nu există niciun impact asupra repartizării costurilor pentru niciunul dintre programele cărora li s-ar aplica metodologia de alocare a costurilor. După adoptarea sa, metodologia de alocare a costurilor se va aplica împrumuturilor NGEU și împrumuturilor în temeiul Regulamentului (UE) 2022/2463 al Parlamentului European și al Consiliului (4), care au o durată și o structură similare. Prin urmare, este posibil ca acestea să fie incluse în aceleași intervale de timp. În cazul în care se instituie un nou program de asistență financiară, cu o durată și o structură diferite, care ar putea avea un impact asupra costurilor, această metodologie ar trebui revizuită, după caz.

(10)

Calculul costului de finanțare care rezultă din operațiunile de împrumut ar trebui să fie derivat din costurile generate de toate operațiunile de împrumut efectuate în perioada de șase luni din jurul datei plății. Această compartimentare a costurilor de finanțare este necesară pentru a se asigura legătura strânsă a costurilor de finanțare imputate plății cu ratele predominante de pe piață în momentul în care sunt efectuate. Prin această abordare, costul exact de finanțare este stabilit numai după finalizarea sursei de finanțare la încheierea intervalului de timp de șase luni, dar beneficiarii împrumuturilor vor avea la dispoziție prețuri indicative înainte de calcularea finală a costurilor. Beneficiarii împrumuturilor sau, pentru veniturile alocate externe în temeiul articolului 3 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2020/2094 al Consiliului (5), bugetul UE ar trebui să plătească aceeași taxă. Astfel se evită caracterul arbitrar sau fortuit al metodei tradiționale back-to-back, în care costurile pentru orice beneficiar dat erau condițiile care puteau fi obținute în ziua în care avea loc împrumutul.

(11)

Fiecare interval de timp ar trebui să fie activ pe o perioadă de șase luni începând cu 1 ianuarie sau cu 1 iulie. Cu toate acestea, primul interval de timp ar trebui să acopere perioada cuprinsă între 1 iunie 2021 și 31 decembrie 2021, astfel cum se menționează la articolul 4 din decizie.

(12)

Deși costul de finanțare poate varia între intervalele de șase luni din cauza diferențelor dintre condițiile de finanțare care nu pot fi controlate de Comisie, Comisia va gestiona operațiunile de împrumut și de gestionare a datoriei pentru a se asigura că fiecare interval de timp are, în cea mai mare măsură posibilă, profiluri de scadență similare.

(13)

Strategia de finanțare a Comisiei permite o mai bună gestionare a riscului de rată a dobânzii și a altor riscuri financiare. Deși ratele dobânzilor percepute beneficiarilor împrumuturilor vor fi stabile, va fi necesară o recalculare periodică și marginală a ratelor atunci când trebuie înlocuite instrumentele ajunse la scadență din sursa comună de finanțare. În cazul în care acest lucru este justificat, Comisia își va dezvolta capacitatea de a utiliza instrumente financiare derivate, cum ar fi swapurile, pentru a gestiona orice risc rezidual de rată a dobânzii și pentru a oferi beneficiarilor opțiunea unor credite cu dobândă fixă. Costurile aferente acestui împrumut cu dobândă fixă ar trebui suportate integral și exclusiv de beneficiarul care exercită această opțiune.

(14)

Cuantumurile plăților dintr-un interval de timp ar trebui să fie egale cu cuantumul instrumentelor de finanțare pe termen lung atribuite intervalului de timp respectiv. În majoritatea cazurilor, plata veniturilor va avea loc în același interval de timp și va fi atribuită aceluiași interval de timp ca și emiterea instrumentelor de finanțare pe termen lung utilizate pentru mobilizarea veniturilor. Cu toate acestea, întârzierile neprevăzute în efectuarea plății pot conduce la situații în care veniturile din finanțarea pe termen lung au fost mobilizate, dar nu pot fi plătite conform planificării inițiale. În cadrul acestui scenariu, plata poate fi amânată de la un interval de timp la următorul interval de timp. Cu toate acestea, în cazul în care fondurile pentru aceste nevoi de finanțare specifice au fost deja mobilizate și atribuite intervalului de timp anterior, ele nu pot fi utilizate pentru alte nevoi în acest interval de timp. În aceste condiții, plățile ar trebui să poată fi atribuite intervalului de timp pentru care au fost emise instrumentele de finanțare. De asemenea, ar trebui să fie posibil ca instrumentele de finanțare pe termen lung din următorul interval de timp să fie atribuite intervalului de timp anterior în cazul în care cuantumul instrumentelor de finanțare pe termen lung din respectivul interval de timp nu este suficient pentru acoperirea cuantumului plăților.

(15)

Comisia va avea nevoie, de asemenea, de anumite mijloace pentru a anticipa, în intervalul de timp precedent, necesitățile de plată care apar la începutul următorului interval de timp. Pentru a se face față unor astfel de situații și pentru a se asigura că Comisia dispune în condiții avantajoase de resursele necesare pentru a efectua plăți care au loc în apropierea tranziției dintre intervalele de timp, Comisia ar trebui să aibă posibilitatea de a atribui instrumente de finanțare pe termen lung următorului interval de timp.

(16)

Capacitatea de administrare a lichidității operațiunilor de finanțare prin accesarea împrumuturilor pe termen scurt și deținerea de numerar în scopuri prudențiale este o caracteristică esențială și definitorie a strategiei de finanțare diversificate. Această administrare a lichidității va permite Comisiei să răspundă tuturor necesităților de plată și să adapteze emisiunea la condițiile de piață. Această capacitate generează costuri de mobilizare a veniturilor prin emisiunea de valori mobiliare de îndatorare pe termen scurt și prin deținerea temporară a unor venituri într-un cont de lichiditate pentru a se garanta capacitatea de efectuare a tuturor plăților la cerere. Operațiunile de gestionare a datoriei din cadrul strategiei de finanțare diversificate permit o mai bună gestionare a ratei dobânzii și a altor riscuri financiare. Acestea pot include utilizarea de instrumente derivate, cum ar fi swapurile, pentru a gestiona rata dobânzii sau alte riscuri financiare în legătură cu împrumuturile acordate beneficiarilor sau pentru a efectua tranzacții garantate sau negarantate pe piața monetară. Costurile suportate în legătură cu răscumpărarea și/sau deținerea de obligațiuni proprii în scopul administrării lichidității ar trebui considerate costuri de administrare a lichidității. Prezenta decizie ar trebui să stabilească o bază pentru calcularea acestor costuri de lichiditate și pentru perceperea lor pe o bază corectă și echitabilă de la toți beneficiarii relevanți ai veniturilor în cursul anului în cauză.

(17)

Necesitățile de plată mai mari decât cuantumul instrumentelor de finanțare pe termen lung alocate intervalului de timp respectiv sau plata dobânzilor pot conduce la un deficit de lichiditate în cadrul unui interval de timp. Necesitățile de plată mai mici decât cuantumul instrumentelor de finanțare pe termen lung alocate intervalului de timp respectiv sau plățile de răscumpărare primite în legătură cu plățile neachitate care sunt alocate intervalului pot conduce la un excedent de lichiditate. Compensarea acestor excedente sau deficite de lichiditate sunt cerințe inevitabile pentru implementarea strategiei de finanțare diversificate. Aceste costuri nu ar trebui să fie suportate de intervalele de timp respective, ci ar trebui să fie izolate și gestionate ca parte a unor cheltuieli indirecte distincte de administrare a lichidității. Prezenta decizie ar trebui să instituie un mecanism de separare a costurilor generate de deficitele sau excedentele de lichiditate, astfel încât acestea să poată fi absorbite de programul de finanțare în sens mai larg sub forma costurilor de administrare a lichidității. Comisia ar trebui să utilizeze intervalul de administrare a lichidității pentru a echilibra orice sold de numerar pozitiv sau negativ din intervalele de timp cu cuantumul total al plăților.

(18)

Implementarea strategiei de finanțare diversificate impune achiziția de noi capacități necesare pentru a obține cel mai avantajos acces la piețele de capital și pentru a asigura întreținerea acestei infrastructuri în mod continuu și eficace. Aceasta include costurile necesare pentru menținerea conturilor de lichidități, pentru dobândirea capacității de a organiza licitații pentru titluri de creanțe pe termen scurt și obligațiuni ale UE și pentru punerea în aplicare a unor noi capacități interne de prelucrare a datelor. Astfel de costuri generate direct din realizarea operațiunilor de împrumut și de plată ar trebui tratate drept cheltuieli indirecte care fac distincție între costurile legate de crearea infrastructurii de împrumut și de plată și costurile legate de întreținerea acesteia. Aceste costuri ar trebui să fie incluse în costul serviciilor pentru cheltuielile de regie.

(19)

Costul serviciilor pentru cheltuielile de regie combină toate costurile administrative suportate direct pentru implementarea strategiei de finanțare diversificate. Aceste costuri apar fie sub formă de costuri de înființare, legate de costurile punctuale de dezvoltare a capacităților operaționale, fie sub formă de costuri recurente care sunt costuri inevitabile direct atribuibile operațiunilor de împrumut și de gestionare a datoriei din cadrul strategiei de finanțare diversificate și care au loc în timp. Deși costurile recurente sunt costurile anuale regulate imputate plăților care au loc într-un anumit an, costurile de înființare ar trebui să fie imputate ca taxe unice.

(20)

Costurile legate de înființarea și consolidarea capacităților pentru aceste operațiuni au fost suportate începând din 2021 și au fost deja atribuite beneficiarilor programelor de sprijin financiar NGEU, prin intermediul unor cheltuieli indirecte specifice de înființare. Prin urmare, beneficiarii altor programe de asistență financiară care intră sub incidența articolului 220a din Regulamentul financiar nu ar trebui să suporte costurile legate de această consolidare a capacităților anterioară, ci ar trebui să suporte doar cheltuielile viitoare legate de întreținerea acestei infrastructuri. Ponderea costurilor administrative ale programelor de asistență financiară care intră în domeniul de aplicare al articolului 220a din Regulamentul financiar, altele decât NGEU, ar trebui, prin urmare, să se limiteze la costurile recurente și să fie tratată ca orice beneficiar al strategiei de finanțare diversificate.

(21)

Costurile administrative incluse în costul serviciilor pentru cheltuielile de regie ar trebui să se limiteze la o listă închisă a costurilor eligibile, care sunt direct legate de strategia de finanțare diversificată. Onorariile contractuale pentru recrutarea de consultanți externi se adaugă pe lista cheltuielilor administrative eligibile în urma acordurilor încheiate în contextul bugetului anual pentru 2023. Extinderea listei cheltuielilor administrative eligibile a fost comunicată autorităților din statele membre înainte de adoptarea prezentei decizii. Costul agregat al serviciilor pentru cheltuielile de regie reprezintă o parte foarte limitată din costurile agregate ale operațiunilor din cadrul strategiei de finanțare diversificate.

(22)

Procesul de facturare ex post este conceput să asigure recuperarea costurilor în anul următor și până în momentul în care costurile nu mai sunt generate de operațiunile de împrumut, de gestionare a datoriei și de gestionare a plăților în cadrul strategiei de finanțare diversificate.

(23)

În mod excepțional, pentru împrumuturile de asistență financiară acordate Ucrainei în temeiul Regulamentului (UE) 2022/2463, Uniunea ar putea suporta cheltuielile cu dobânzile și costurile administrative legate de contractarea și acordarea împrumuturilor, în conformitate cu articolul 17 din Regulamentul (UE) 2022/2463. Resursele necesare ar urma să fie furnizate prin contribuțiile statelor membre în conformitate cu articolul 5 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2022/2463. Prin urmare, facturarea acestor costuri ar trebui să fie aliniată la facturarea costurilor aferente plăților efectuate ca venituri alocate externe în temeiul articolului 3 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2020/2094, iar facturile să fie grupate pe trimestru al anului.

(24)

Comisia ar trebui să emită un aviz de confirmare cu privire la fiecare plată, inclusiv cu privire la sprijinul nerambursabil în sensul articolului 2 alineatul (2) literele (a) și (c) din Regulamentul (UE) 2020/2094, la sprijinul rambursabil acordat statelor membre în sensul articolului 2 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (UE) 2020/2094 și la împrumuturile acordate unui stat membru sau unei țări terțe în cadrul programelor de asistență financiară care intră sub incidența articolului 220a din Regulamentul financiar.

(25)

Împrumuturile din cadrul strategiei de finanțare diversificate urmează să fie puse în aplicare în condiții financiare standard (scadență și profil de rambursare) pentru fiecare plată. În cazul sprijinului nerambursabil, avizul de confirmare ar trebui să fie principalul element justificativ care determină aceste condiții financiare pentru bugetul UE. Avizul de confirmare trebuie să stabilească declarația de costuri pe baza condițiilor sale financiare. Aceste condiții ar trebui să includă data plății, cuantumul sprijinului financiar, data plăților costurilor de finanțare și data scadenței. Avizul de confirmare constituie baza esențială pentru planificarea bugetară a UE, pentru circuitele financiare și contabilizarea sprijinului nerambursabil.

(26)

Trimiterile adecvate din acordurile de împrumut vor clarifica faptul că costurile plăților sunt determinate prin aplicarea metodologiei stabilite prin prezenta decizie.

(27)

Prezenta decizie ar trebui să se aplice tuturor operațiunilor de împrumut și plăților din cadrul programului NGEU, inclusiv celor care au avut loc înainte de intrarea sa în vigoare,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

CAPITOLUL 1

OBIECT, DEFINIȚII ȘI NORME GENERALE

Articolul 1

Obiect, domeniu de aplicare și principiul de reglementare

(1)   Prezenta decizie stabilește o metodologie unică și unificată de alocare a costurilor suportate ca urmare a operațiunilor de împrumut și de gestionare a datoriei desfășurate în cadrul programelor de asistență financiară care intră sub incidența articolului 220a din Regulamentul financiar și a sprijinului nerambursabil în temeiul articolului 5 alineatul (1) din Decizia (UE, Euratom) 2020/2053 a Consiliului (6) [programele bazate pe metodologia de alocare a costurilor (cost allocation methodology – CAM – „programele CAM”].

(2)   Punerea în aplicare a metodologiei de alocare a costurilor se ghidează după principiile corectitudinii și echității de tratament, asigurând repartizarea costurilor pe baza ponderii relative a sprijinului primit.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentei decizii, se aplică următoarele definiții:

1.

„beneficiar” înseamnă un stat membru sau o țară terță care este parte la un acord de împrumut în cadrul unui program CAM sau bugetul Uniunii pentru sprijinul nerambursabil în temeiul articolului 5 alineatul (1) din Decizia (UE, Euratom) 2020/2053;

2.

„plată” înseamnă transferul veniturilor obținute prin operațiuni de împrumut și de gestionare a datoriei pentru a finanța sprijinul rambursabil sau nerambursabil acordat unui beneficiar;

3.

„instrumente de finanțare” înseamnă obligațiuni, titluri pe termen scurt, efecte de comerț, titluri de creanțe pe termen scurt ale UE sau orice altă tranzacție financiară adecvată pe termen scurt și/sau pe termen lung din cadrul strategiei de finanțare diversificate;

4.

„perioadă de dobândă” înseamnă o perioadă de douăsprezece (12) luni sau orice altă perioadă care poate fi specificată în avizul de confirmare, începând de la data plății sau de la data plății dobânzii precedente;

5.

„administrarea lichidității” înseamnă administrarea fluxurilor de trezorerie legate de instrumentele de finanțare și de plăți;

6.

„acord de împrumut” înseamnă un acord încheiat între Comisie și un beneficiar în cadrul unui program CAM;

7.

„operațiuni de împrumut” înseamnă operațiunile menționate la articolul 2 alineatul (1) din Decizia de punere în aplicare (UE, Euratom) 2022/2544 a Comisiei (7);

8.

„operațiuni de gestionare a datoriei” înseamnă operațiunile menționate la articolul 2 alineatul (2) din Decizia de punere în aplicare (UE, Euratom) 2022/2544;

9.

„finanțare pe termen scurt” înseamnă finanțarea menționată la articolul 2 alineatul (11) din Decizia de punere în aplicare (UE, Euratom) 2022/2544;

10.

„finanțare pe termen lung” înseamnă finanțarea menționată la articolul 2 alineatul (10) din Decizia de punere în aplicare (UE, Euratom) 2022/2544.

Articolul 3

Tipuri de costuri

Se stabilesc următoarele categorii de costuri:

(a)

costul de finanțare;

(b)

costul de administrare a lichidității;

(c)

costul serviciilor pentru cheltuielile de regie.

CAPITOLUL 2

COSTUL DE FINANȚARE ȘI COSTURILE DE ADMINISTRARE A LICHIDITĂȚII

SECȚIUNEA 1

Intervale

Articolul 4

Intervale de timp

(1)   Un interval de timp este activ pe o perioadă de șase luni începând cu 1 ianuarie sau cu 1 iulie. Cu toate acestea, primul interval de timp acoperă perioada cuprinsă între 1 iunie 2021 și 31 decembrie 2021.

(2)   Intervalul de timp este constituit din plățile efectuate în cursul perioadei sale active și din instrumentele de finanțare aferente care i-au fost alocate. Orice plată se atribuie intervalului de timp activ la data plății respective.

Prin derogare de la primul paragraf, în cazul în care cuantumul veniturilor din instrumentele de finanțare pe termen lung atribuite intervalului de timp anterior depășește cuantumul plăților atribuite respectivului interval în conformitate cu primul paragraf, plățile se alocă în continuare respectivului interval de timp până când cuantumul plăților atinge cuantumul veniturilor din respectivele instrumente de finanțare pe termen lung.

Plata rămâne atribuită intervalului de timp în legătură cu orice sold care nu a fost încă rambursat.

(3)   Fără a aduce atingere articolului 6 alineatul (2), veniturile din instrumentele de finanțare pe termen lung sunt atribuite unui interval de timp.

(4)   Instrumentele de finanțare pe termen lung, altele decât cele menționate la al cincilea paragraf, se atribuie intervalului de timp activ în momentul încheierii operațiunii de împrumut care le generează.

Prin derogare de la primul paragraf,

(a)

instrumentele de finanțare mobilizate în vederea finanțării unei plăți în următorul interval de timp pot fi atribuite intervalului de timp respectiv;

(b)

în cazul în care cuantumul plăților la sfârșitul intervalului de timp activ depășește cuantumul veniturilor din instrumentele de finanțare pe termen lung, instrumentele de finanțare pe termen lung generate de operațiunile de împrumut după sfârșitul perioadei active a intervalului de timp se atribuie intervalului de timp respectiv până când cuantumul veniturilor din instrumentele de finanțare pe termen lung atinge cuantumul plăților din intervalul de timp respectiv.

(5)   Instrumentele de finanțare pe termen lung care înlocuiesc instrumentele de finanțare pe termen lung ajunse la scadență se atribuie aceluiași interval de timp. Articolul 6 se aplică în cazul unei neconcordanțe între data scadenței instrumentului pe termen lung ajuns la scadență și data contractării instrumentului pe termen lung care îl înlocuiește.

Articolul 5

Interval de administrare a lichidității

(1)   Intervalul de administrare a lichidității funcționează până la rambursarea integrală a operațiunilor de împrumut autorizate în cadrul programelor CAM.

(2)   Instrumentele de finanțare pe termen scurt, operațiunile de gestionare a datoriei și costurile generate de acestea sunt atribuite intervalului de administrare a lichidității.

Articolul 6

Echilibrarea soldurilor de lichiditate

(1)   Nivelul deținerilor de lichidități într-un interval de timp se calculează zilnic ca diferența dintre intrări și ieșiri, astfel cum se specifică în etapa 3 de la punctul 1 din anexă.

(2)   Orice cuantum pozitiv menționat la primul paragraf („excedent de lichiditate”) se alocă zilnic din intervalul de timp către intervalul de administrare a lichidității, astfel cum se specifică în etapa 4 de la punctul 1 din anexă, la costul de finanțare al intervalului de timp relevant din ziua respectivă.

(3)   Orice cuantum care corespunde valorii negative menționate la primul paragraf („deficit de lichiditate”) se atribuie zilnic din intervalul de administrare a lichidității către intervalul de timp, astfel cum se specifică în etapa 6 de la punctul 1 din anexă, la costul de finanțare al intervalului de administrare a lichidității din ziua respectivă.

SECȚIUNEA 2

Calcularea costurilor de finanțare și a costurilor de administrare a lichidității

Articolul 7

Calcularea costului de finanțare al unui interval de timp

(1)   Costurile de finanțare se calculează zilnic.

(2)   Costul de finanțare al unui instrument de finanțare cuprinde dobânda zilnică pentru fiecare instrument de finanțare și un potențial de prime/disconturi pe baza prețului integral al emisiunii.

(3)   Costul zilnic de finanțare al intervalului de timp cuprinde costul zilnic de finanțare al instrumentelor de finanțare atribuit intervalului de timp după obținerea rezultatelor în urma aplicării dispozițiilor de la articolul 6 alineatele (2) și (3).

Articolul 8

Calcularea costului de administrare a lichidității

(1)   Costul de administrare a lichidității reprezintă suma costurilor de derulare din intervalul de administrare a lichidității, astfel cum se prevede la punctul 2 din anexă.

(2)   Costul de derulare este diferența dintre dobânda acumulată în cadrul instrumentelor de finanțare relevante din intervalul de administrare a lichidității, costurile și rentabilitatea care rezultă din echilibrarea eventualelor excedente sau deficite de lichiditate menționate la articolul 6 al doilea și al treilea paragraf, și randamentul investiției generat de dețineri.

(3)   Costurile de administrare a lichidității se calculează zilnic.

Articolul 9

Alocarea costurilor de administrare a lichidității

(1)   Costurile de administrare a lichidității se calculează ca suma costurilor zilnice de administrare a lichidității pe parcursul unui trimestru. Aceste costuri se atribuie fiecărei plăți pe o bază proporțională cu ponderea relativă a plății în raport cu soldul total al plăților la sfârșitul trimestrului.

(2)   Costul de administrare a lichidității se calculează pe baza metodologiei și a etapelor prevăzute la punctul 2 din anexă.

Articolul 10

Atribuirea costurilor de finanțare unei plăți

(1)   Plățile din același interval de timp suportă același cost zilnic mediu de finanțare până la rambursarea lor.

(2)   Pentru fiecare plată restantă, costul zilnic de finanțare se calculează prin înmulțirea costului total de finanțare al intervalului, obținut după aplicarea articolului 6 alineatele (2) și (3), cu cuantumul plății împărțit la soldul total al plăților din intervalul de timp căruia îi este atribuită plata.

CAPITOLUL 3

COSTUL SERVICIILOR PENTRU CHELTUIELILE DE REGIE

Articolul 11

Costul serviciilor pentru cheltuielile de regie

Costul serviciilor pentru cheltuielile de regie cuprinde costurile administrative recurente pentru beneficiari și costurile de înființare pentru împrumuturile din cadrul MRR. Aceste costuri se calculează în conformitate cu punctul 3 din anexă.

Articolul 12

Costuri administrative recurente

(1)   Costurile administrative recurente includ toate costurile suportate de Comisie pentru executarea operațiunilor de împrumut și a operațiunilor de gestionare a datoriei, care cuprind următoarele tipuri de costuri: onorariile juridice, cum ar fi cele suportate pentru avize juridice, costurile recurente de administrare a conturilor, costurile aferente auditului extern, taxele de întreținere a platformei de licitație, onorariile agențiilor de rating, onorariile pentru listare, taxe, înregistrare, publicare și decontare, cheltuielile legate de tehnologia informației, cheltuielile legate de cercetarea de piață și onorariile agenților contractuali legate de implementarea strategiei de finanțare diversificate.

(2)   În măsura în care aceste costuri sunt comune operațiunilor de împrumut puse în aplicare pentru alte programe de asistență financiară, costurile incluse în calcul se determină ca partea proporțională atribuită operațiunilor de împrumut și operațiunilor de gestionare a datoriei în anul calendaristic relevant.

(3)   Costurile administrative recurente se calculează pentru fiecare plată primită în temeiul fiecărui acord de împrumut, pe o bază proporțională cu plata în raport cu cuantumul total al plăților la sfârșitul anului calendaristic.

Articolul 13

Costurile de înființare pentru împrumuturile din cadrul MRR

(1)   Costurile de înființare pentru împrumuturile din cadrul MRR cuprind toate costurile suportate de Comisie pentru consolidarea capacității de desfășurare a operațiunilor de împrumut, a operațiunilor de gestionare a datoriei și a operațiunilor de gestionare a plăților din cadrul NGEU. Acestea includ costurile legate de deschiderea conturilor aferente NGEU, înființarea unei platforme de licitație, instituirea unui instrument de gestionare a investitorilor, alte costuri legate de tehnologia informației, cheltuielile legate de cercetarea pieței și onorariile de consultanță.

(2)   Statele membre care semnează acorduri de împrumut în cadrul MRR suportă 48 % din costurile totale de înființare.

(3)   În 2021, 2022 și 2023, statele membre plătesc costurile de înființare menționate la primul paragraf pe o bază proporțională cu cuantumul împrumutului în temeiul acordului de împrumut în cadrul MRR semnat, în raport cu cuantumul total al împrumuturilor acordate în temeiul tuturor acordurilor de împrumut în cadrul MRR semnate, astfel cum se prevede la punctul 3.2 literele (a) și (b) din anexă.

(4)   Până la 30 iunie 2024, toate costurile de înființare nealocate statelor membre care au semnat acorduri de împrumut în cadrul MRR se alocă pe bază proporțională cu cuantumul împrumuturilor acordate în temeiul fiecărui acord de împrumut în cadrul MRR semnat, în raport cu cuantumul total al împrumuturilor acordate în temeiul tuturor acordurilor de împrumut în cadrul MRR semnate până la 31 decembrie 2023, astfel cum se prevede la punctul 3.2 litera (c) din anexă.

(5)   Costurile de înființare suplimentare aferente operațiunilor de împrumut nu sunt scadente după sfârșitul anului 2023 sau alocate programelor CAM, cu excepția cazului în care acestea intră sub incidența articolului 5 alineatul (1) din Decizia (UE, Euratom) 2020/2053.

CAPITOLUL 4

FACTURARE

Articolul 14

Aviz de confirmare

(1)   În legătură cu fiecare plată, se întocmește un aviz de confirmare care conține termenii care dau naștere declarației de costuri din partea Comisiei.

(2)   Avizul de confirmare stabilește condițiile pentru rambursarea costurilor de finanțare și a principalului care trebuie rambursate din bugetul Uniunii în temeiul articolului 5 alineatul (1) primul paragraf din Decizia (UE, Euratom) 2020/2053 pentru sprijinul nerambursabil și de către beneficiarii acordurilor de împrumut.

(3)   Avizul de confirmare conține următoarele elemente:

(a)

cuantumul plății;

(b)

scadența;

(c)

graficul de rambursare;

(d)

atribuirea plății pentru un interval de timp;

(e)

perioada de dobândă care indică data plății.

(4)   Avizul de confirmare a împrumuturilor conține, de asemenea, elemente suplimentare indicate în acordurile de împrumut.

Articolul 15

Facturarea costurilor de finanțare

(1)   Costul de finanțare se calculează în legătură cu fiecare plată la sfârșitul perioadei de dobândă stabilite în avizul de confirmare.

(2)   Facturarea are loc la sfârșitul perioadei de dobândă stabilite în avizul de confirmare. În ceea ce privește plățile efectuate ca venituri alocate externe în temeiul articolului 3 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2020/2094 și plățile efectuate în cadrul instrumentului AMF+, în cazul în care Ucraina solicită subvenționarea costurilor conexe, facturile pot fi grupate pe trimestru al anului.

Articolul 16

Facturarea costului de administrare a lichidității

Costul de administrare a lichidității se facturează la începutul fiecărui an calendaristic pentru costul suportat în cursul anului calendaristic precedent.

Articolul 17

Facturarea costului serviciilor pentru cheltuielile de regie

Beneficiarii împrumuturilor sunt facturați la începutul fiecărui an calendaristic pentru costul serviciilor pentru cheltuielile de regie suportate în cursul anului calendaristic precedent, în ceea ce privește costurile agregate alocate în temeiul articolului 11.

Plățile efectuate de beneficiari pentru costurile serviciilor constituie venituri alocate interne în sensul articolului 21 alineatul (3) litera (a) din Regulamentul financiar.

Articolul 18

Abrogare

Decizia (UE) 2021/1095 se abrogă.

Trimiterile la decizia abrogată se interpretează ca trimiteri la prezenta decizie.

Articolul 19

Intrare în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 19 decembrie 2022.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 193, 30.7.2018, p. 1.

(2)  Regulamentul (UE, Euratom) 2022/2434 al Parlamentului European și al Consiliului din 6 decembrie 2022 de modificare a Regulamentului (UE, Euratom) 2018/1046 în ceea ce privește stabilirea unei strategii de finanțare diversificate ca metodă generală de împrumut (JO L 319, 13.12.2022, p. 1).

(3)  Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/1095 a Comisiei din 2 iulie 2021 de stabilire a metodologiei pentru alocarea costurilor legate de operațiunile de împrumut și de administrare a datoriei în cadrul NextGenerationEU (JO L 236, 5.7.2021, p. 75).

(4)  Regulamentul (UE) 2022/2463 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 decembrie 2022 de instituire a unui instrument pentru acordarea de sprijin Ucrainei pentru 2023 (asistență macrofinanciară +) (JO L 322, 16.12.2022, p. 1).

(5)  Regulamentul (UE) 2020/2094 al Consiliului din 14 decembrie 2020 de instituire a unui instrument de redresare al Uniunii Europene pentru a sprijini redresarea în urma crizei provocate de COVID-19 (JO L 433 I, 22.12.2020, p. 23).

(6)  Decizia (UE, Euratom) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene și de abrogare a Deciziei 2014/335/UE, Euratom (JO L 424, 15.12.2020, p. 1).

(7)  Decizia de punere în aplicare (UE) 2022/2544 a Comisiei din 19 decembrie 2022 de stabilire a măsurilor necesare pentru administrarea și realizarea operațiunilor UE de împrumut și de gestionare a datoriei în cadrul strategiei de finanțare diversificate și a operațiunilor de credit conexe (a se vedea pagina 109 din prezentul Jurnal Oficial).


ANEXĂ

1.   Calcularea costului de finanțare

Costul de finanțare se calculează în următoarele etape:

Etapa 1: calcularea costurilor totale zilnice ale unui instrument de finanțare individual dintr-un interval de timp sau din intervalul de administrare a lichidității

Dobânzile acumulate zilnice se calculează după cum urmează:

Formula

Pentru fiecare instrument de finanțare, primele/disconturile se distribuie liniar pe durata de viață a instrumentului:

prime/disconturizilnice = (100 - prețul emisiunii): (data scadenței - data emisiunii)

unde prețul emisiunii = prețul integral (inclusiv comisioanele bancare)

Pentru fiecare instrument de finanțare, costurile totale zilnice se calculează după cum urmează:

CoFzilnice per instrument = DACzilnice + prime/disconturizilnice

Etapa 2: calcularea costurilor totale zilnice agregate de finanțare

Pentru fiecare interval de timp (IT1-IT11), costurile totale zilnice pentru interval înainte de echilibrarea menționată la articolul 5 reprezintă suma tuturor costurilor totale zilnice ale fiecărui instrument de finanțare atribuit intervalului de timp:

CoFzilnicIT(x)preechilibrare=∑ CoFzilnic per instrument alocat în IT(x)

Pentru intervalul de administrare a lichidității, costul de finanțare este:

CoFzilnicLIALpreechilibrare=∑ CoFzilnic per instrument alocat în IAL

Etapa 3: calcularea soldurilor de lichiditate în intervalele de timp

Nivelul deținerilor de lichidități se calculează zilnic după cum urmează:

LichiditateIT(x) = Intrări [venituri din emisiuni + Dobândăcredite/granturi + Rambursăricredite/granturi] – Ieșiri [Plăți + Cupoanedatorii neachitate + Achitări ale datoriei]

Etapa 4: calcularea costului de finanțare al instrumentelor de finanțare afectate de excedentul de lichiditate

Această etapă identifică ponderea din costul de finanțare (CoF) aferent intervalelor de timp cu excedent de lichiditate care poate fi atribuit lichidității deținute în intervalele respective.

Costurile de finanțare aferente instrumentelor de finanțare se calculează după cum urmează:

CoFexcedent lichiditateIT(excedent)=

CoFzilnicIT(excedent)preechilibrare * lichiditate IT(excedent): IT(excedent)

CoFzilnicIT(excedent)postechilibrare = CoFzilnicIT(excedent)preechilibrare - CoFexcendent lichiditateIT(excedent)

Etapa 5: calcularea costului aferent intervalului de administrare a lichidității în cazul în care costul de finanțare îi este atribuit dintr-un interval de timp cu excedent de lichiditate

În cazul în care intervalul de administrare a lichidității primește excedentul din intervalul de timp, costul intervalului de administrare a lichidității se calculează după cum urmează:

CoFzilnicIALpostechilibrare = CoFzilnicIALpreechilibrare + ∑ CoFexcedent lichiditateIT(excedent)

Etapa 6: calcularea costului de finanțare al intervalului de timp cu deficit de lichiditate

Orice deficit de lichiditate într-un interval de timp este egalizat printr-un transfer de lichiditate din intervalul de administrare a lichidității la costurile sale zilnice de finanțare (etapa 5).

Pentru intervalele de timp cu un sold de lichiditate pozitiv, costul de finanțare postegalizare rezultă deja din etapa 4 descrisă mai sus.

CoFtransfer de lichiditate din IAL = CoFzilnicIALpostechilibrare * Valoarea transferului: IAL

CoFzilnicIT(deficit)postechilibrare = CoFzilnicIC(deficit)preechilibrare + CoFTransfer lichiditate din IAL

Deși costul de finanțare poate varia între intervalele de șase luni din cauza diferențelor dintre condițiile de finanțare care nu pot fi controlate de Comisie, Comisia gestionează operațiunile de împrumut și de gestionare a datoriei pentru a se asigura că fiecare interval de timp are, în cea mai mare măsură posibilă, profiluri de scadență similare.

Etapa 7: calcularea costului zilnic de finanțare al unei plăți

Costul zilnic de finanțare al plății este cuantumul plății înmulțit cu ponderea relativă a plății în raport cu intervalul de timp în care este alocată.

CoF al plății în IT(x) =

CoFzilnicIT(x)postechilibrare * cuantumul neachitat al plății: ∑ plăților neachitate în IT(x)

2.   Calcularea costului de administrare a lichidității

Costurile de administrare a lichidității pentru fiecare plată se calculează ca suma costurilor zilnice aferente intervalului de lichidității deținut după egalizarea soldurilor de lichiditate din intervalele de timp pe parcursul perioadei de calcul. Toate randamentele (sau costurile în cazul ratelor negative) se deduc după cum urmează:

ALtrimestru= ∑ CoFzilniceIALpostechilibrare pe parcursul trimestrului – ROI al deținerilor de lichiditatetrimestru

AL pe trimestru se atribuie fiecărei plăți după cum urmează:

AL pentru plată =

LIQMtrimestru *

∑ plăților neachitatela sfârșitul trimestrului: ∑ plăților neachitatela sfârșitul trimestrului

3.   Calcularea costului serviciilor pentru cheltuielile de regie

3.1.   Calcularea costurilor administrative recurente

Costurile administrative recurente se calculează după cum urmează:

costuri administrative anuale recurente total = ∑ articolelor de costuri administrative recurente pentru anul calendaristic

Costurile administrative recurente se alocă după cum urmează:

costuri administrative anuale recurente per beneficiar = costuri administrative anuale recurente total *

∑ plăților neachitate către beneficiarla sfârșitul anului: ∑ plăților neachitatela sfârșitul anului

3.2.   Calcularea și alocarea costurilor de înființare

Costurile de înființare per beneficiar al împrumuturilor din cadrul MRR se calculează în următoarele două etape:

(a)

Costurile de înființare pentru împrumuturile din cadrul MRR se calculează după cum urmează:

costuri de înființare pentru împrumuturi MRR = 48 %*∑ articolelor de costuri de înființare

(b)

Costurile de înființare pentru împrumuturile din cadrul MRR se alocă pentru anii 2021, 2022 și 2023 fiecărui stat membru care a semnat un acord de împrumut în cadrul MRR, după cum urmează:

costuri de înființare per împrumut MRR semnat = costuri de înființare pentru împrumuturile MRR*

valoarea împrumutului semnat per stat membru la sfârșitul anului: valoarea maximă totală a împrumuturilor din cadrul MRR

(c)

Începând cu 1 ianuarie 2024, orice cost de înființare nealocat se calculează după cum urmează:

costul de înființare pentru împrumuturi MRR nealocat = costuri de înființare pentru împrumuturile MRR - ∑ articolelor de cost de înființare alocate împrumuturilor MRR în 2021, 2022 și 2023

Acestea sunt alocate cu titlu de costuri de înființare suplimentare plăților către statele membre în baza acordului de împrumut din cadrul MRR după cum urmează:

costuri de înființare suplimentare per beneficiar = cost de înființare pentru împrumuturi MRR nealocat la sfârșitul anului 2023*

∑ valorilor împrumuturilor semnate per beneficiar la sfârșitul anului 2023: valoarea totală a împrumuturilor în baza acordurilor de împrumut MRR semnate la sfârșitul anului 2023

3.3.   Calcularea costului serviciilor per beneficiar

CoSanual = ∑ articolelor de costuri administrative recurente + ∑ articolelor de costuri administrative de înființare

4.   Glosar de acronime

ACCzilnice

Costurile dobânzii acumulate, defalcate pe zile

(DAC) zilnice

Acumulările zilnice ale unui instrument individual de finanțare

prime/disconturizilnice

Prime sau disconturi defalcate pe zile

Beneficiar

Stat membru sau țară terță care este parte la un acord de împrumut în cadrul unui program CAM sau bugetul Uniunii pentru sprijinul nerambursabil în temeiul articolului 5 alineatul (1) din Decizia (UE, Euratom) 2020/2053

CoF al unei creanțe individuale în IT(x)

CoF al unei creanțe în intervalul de timp X

CoF zilnic per instrument

CoF pe zi și pe instrument de finanțare

CoFzilnicIALpostechilibrare

CoF pe zi pentru IAL după echilibrare

CoFzilnicIALpreechilibrare

CoF pe zi pentru IAL înainte de echilibrare

CoFzilnicIT(deficit)postechilibrare

CoF pe zi după echilibrare pentru intervalele cu deficit inițial de lichiditate

CoFzilnicIT(excedent)postechilibrare

CoF pe zi după echilibrare pentru intervalele cu excedent inițial de lichiditate

CoFzilnicIT(x)preechilibrare

CoF pe zi înainte de echilibrare în intervalul X

CoFexcedent lichiditateIT(excedent)

CoF pe zi legat de excedentul de lichiditate în intervalul de timp

CoFtransfer de lichiditate din IAL

CoF pe zi legat de lichiditatea transferată în IAL

CoSanual

suma costurilor administrative ale serviciilor pe parcursul anului calendaristic

Cupon

Dobânzile plătite de emitentul obligațiunii

LichiditateIT(x)

Cuantumul lichidității în intervalul de timp X. Excedentul sau deficitul este indicat după etapa 3

Costuri ALtrimestru

Costurile de administrare a lichidității pe parcursul unui trimestru

valoare noțională

Valoarea nominală

ROI al lichidității deținutetrimestru

Randamentul investiției pentru lichiditatea deținută pe parcursul unui trimestru

IT(x)

Valoarea totală a creanțelor și lichidității în intervalul de timp X