9.12.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 317/76


DECIZIA (UE) 2022/2409 A CONSILIULUI

din 5 decembrie 2022

privind revizuirea normelor financiare aplicabile Comunității transporturilor

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 91 și articolul 100 alineatul (2), coroborate cu articolul 218 alineatul (9),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)

Tratatul de instituire a Comunității transporturilor (TCT) a fost semnat de Uniune în conformitate cu Decizia (UE) 2017/1937 a Consiliului (1).

(2)

TCT a fost aprobat în numele Uniunii la 4 martie 2019 (2) și a intrat în vigoare la 1 mai 2019.

(3)

Comitetul director regional a fost constituit în temeiul TCT pentru a administra și a pune corespunzător în aplicare TCT. În TCT se prevede adoptarea de către Comitetul director regional a normelor privind execuția bugetară și prezentarea și auditarea conturilor.

(4)

Comitetul director regional urmează să adopte în curând decizii privind modificarea normelor financiare și a procedurilor de audit aplicabile Comunității transporturilor.

(5)

Este oportun să se stabilească poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul Comitetului director regional, deoarece aceste decizii sunt necesare pentru buna funcționare a Secretariatului permanent al Comunității transporturilor și vor fi obligatorii pentru Uniune,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul comitetului director regional al Comunității transporturilor în ceea ce privește modificarea normelor financiare aplicabile Comunității transporturilor se bazează pe proiectul de decizie a Comitetului director regional, atașat la prezenta decizie.

Reprezentanții Uniunii în cadrul Comitetului director regional pot conveni cu privire la modificări minore ale proiectelor de decizii, fără să fie necesară o altă decizie a Consiliului.

Articolul 2

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Adoptată la Bruxelles, 5 decembrie 2022.

Pentru Consiliu

Președintele

M. KUPKA


(1)  Decizia (UE) 2017/1937 a Consiliului din 11 iulie 2017 privind semnarea, în numele Uniunii Europene, și aplicarea cu titlu provizoriu a Tratatului de instituire a Comunității transporturilor (JO L 278, 27.10.2017, p. 1).

(2)  Decizia (UE) 2019/392 a Consiliului din 4 martie 2019 privind încheierea, în numele Uniunii Europene, a Tratatului de instituire a Comunității transporturilor (JO L 71, 13.3.2019, p. 1).


PROIECT

DECIZIA NR. …/2022 A COMITETULUI DIRECTOR REGIONAL AL COMUNITĂȚII TRANSPORTURILOR

din …

privind procedura revizuită pentru execuția bugetului și pentru prezentarea și auditarea conturilor, aplicabilă Comunității transporturilor

COMITETUL DIRECTOR REGIONAL AL COMUNITĂȚII TRANSPORTURILOR,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității transporturilor, în special articolul 24 alineatul (1) și articolul 35,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articol unic

Se adoptă normele financiare și procedurile de audit revizuite aplicabile Comunității transporturilor, prevăzute în anexa la prezenta decizie.

Pentru Comitetul director regional

Președintele


NORMELE FINANCIARE ȘI PROCEDURILE DE AUDIT APLICABILE COMUNITĂȚII TRANSPORTURILOR

CUPRINS

TITLUL I:

OBIECTUL

TITLUL II:

OBLIGAȚIILE PĂRȚILOR

TITLUL III:

PRINCIPII BUGETARE

CAPITOLUL 1

PRINCIPIUL EXACTITĂȚII BUGETARE

CAPITOLUL 2

PRINCIPIUL ANUALITĂȚII

CAPITOLUL 3

PRINCIPIUL ECHILIBRULUI

CAPITOLUL 4

PRINCIPIUL UNITĂȚII DE CONT

CAPITOLUL 5

PRINCIPIUL UNIVERSALITĂȚII

CAPITOLUL 6

PRINCIPIUL SPECIFICITĂȚII

CAPITOLUL 7

PRINCIPIUL BUNEI GESTIUNI FINANCIARE

CAPITOLUL 8

PRINCIPIUL TRANSPARENȚEI

CAPITOLUL 9

CONTROLUL INTERN AL EXECUȚIEI BUGETARE

TITLUL IV:

COMITETUL BUGETAR

TITLUL V:

EXECUȚIA BUGETARĂ

CAPITOLUL 1

DISPOZIȚII GENERALE

CAPITOLUL 2

ACTORI FINANCIARI

CAPITOLUL 3

RĂSPUNDEREA ACTORILOR FINANCIARI

CAPITOLUL 4

OPERAȚIUNI DE VENITURI

CAPITOLUL 5

OPERAȚIUNI DE CHELTUIELI

TITLUL VI:

ACHIZIȚIILE PUBLICE

TITLUL VII:

PREZENTAREA CONTURILOR ȘI CONTABILITATEA

CAPITOLUL 1

PREZENTAREA CONTURILOR

CAPITOLUL 2

CONTABILITATEA

CAPITOLUL 3

INVENTARIEREA PATRIMONIULUI

TITLUL VIII:

AUDIT EXTERN ȘI PROTEJAREA INTERESELOR FINANCIARE

TITLUL IX:

DISPOZIȚII TRANZITORII ȘI FINALE

TITLUL I

OBIECTUL

Articolul 1

Prin prezentele norme se stabilește procedura de execuție bugetară și procedura de prezentare și de auditare a conturilor, în conformitate cu articolul 35 din Tratatul de instituire a Comunității transporturilor (denumit în continuare „tratatul”) (1).

TITLUL II

OBLIGAȚIILE PĂRȚILOR

Articolul 2

(1)   Până cel târziu la data de 31 martie a fiecărui an, părțile transferă 75 % din contribuțiile lor financiare către Comunitatea transporturilor. Părțile transferă restul de 25 % din contribuțiile lor până cel târziu la data de 30 iunie a fiecărui an.

(2)   Contribuțiile financiare ale părților către Comunitatea transporturilor trebuie efectuate în euro.

(3)   Comunitatea transporturilor suportă costul tranzacției perceput de prestatorul său de servicii de plată, iar părțile contractante la tratat suportă costul tranzacției perceput de prestatorul lor de servicii de plată.

TITUL III

PRINCIPII BUGETARE

Articolul 3

Execuția bugetului Comunității transporturilor (denumit în continuare „bugetul”) respectă principiile exactității bugetare, anualității, echilibrului, unității de cont, universalității, specificității, bunei gestiuni financiare - care necesită un control intern eficace și eficient - și principiul transparenței, astfel cum sunt stabilite în prezentele norme.

Capitolul 1

Principiul exactității bugetare

Articolul 4

Nu se angajează și nu se autorizează nicio cheltuială peste creditele autorizate.

Capitolul 2

Principiul anualității

Articolul 5

Cheltuielile administrative aferente contractelor a căror durată depășește durata exercițiului financiar, fie în conformitate cu practica locală, fie în ceea ce privește furnizarea de echipamente, se impută din bugetul exercițiului financiar în cursul căruia se efectuează.

Articolul 6

(1)   Creditele autorizate în buget pentru un exercițiu financiar relevant pot fi utilizate exclusiv pentru a acoperi cheltuielile efectuate și angajate din punct de vedere juridic în cursul exercițiului financiar respectiv.

(2)   Creditele de angajament se înregistrează în contabilitatea exercițiului financiar pe baza angajamentelor juridice asumate până la data de 31 decembrie a exercițiului financiar în cauză.

(3)   Creditele de plată se înregistrează în contabilitatea exercițiului financiar pe baza plăților efectuate de contabil până la data de 31 decembrie a exercițiului financiar în cauză.

(4)   Creditele corespunzătoare obligațiilor legale contractate în mod corespunzător la sfârșitul exercițiului financiar se reportează automat numai în exercițiul financiar următor și trebuie identificate ca atare în conturi.

(5)   Creditele care nu au fost utilizate până la sfârșitul exercițiului financiar pentru care au fost înregistrate se anulează, cu excepția cazului în care acestea se reportează în conformitate cu alineatul (4).

(6)   Creditele plasate în rezervă, precum și creditele pentru cheltuieli cu personalul nu se pot reporta. În sensul prezentului articol, cheltuielile cu personalul cuprind remunerațiile și indemnizațiile personalului care intră sub incidența Statutului funcționarilor.

(7)   Creditele care nu au fost utilizate și care nu au fost angajate la sfârșitul exercițiilor financiare pentru care au fost înregistrate se anulează și se rambursează părților în conformitate cu procentele stabilite în anexa V și cu contribuțiile efective plătite de părți.

Capitolul 3

Principiul echilibrului

Articolul 7

Comunitatea transporturilor nu face împrumuturi.

Capitolul 4

Principiul unității de cont

Articolul 8

Bugetul se execută în euro, iar conturile se prezintă în euro. Totuși, în scopul asigurării fluxului de numerar, Secretariatul permanent este autorizat să efectueze operațiuni în alte monede.

Capitolul 5

Principiul universalității

Articolul 9

(1)   Se pot face următoarele deduceri din cererile de plată, facturile sau extrasele de cont care ulterior se trimit pentru plata sumei nete:

(a)

penalitățile impuse părților la contracte, inclusiv la contractele de achiziții publice;

(b)

regularizări ale sumelor plătite în mod necuvenit, care se pot face prin deducere directă dintr-o nouă plată de același tip către același beneficiar în cadrul capitolului, articolului și exercițiului financiar pentru care s-a efectuat plata în exces și care determină efectuarea de plăți intermediare și plăți de solduri.

(2)   Sconturile, rambursările și rabaturile la facturi și cereri de plată nu se înregistrează ca venituri ale Comunității transporturilor.

(3)   Orice sold negativ este înregistrat în buget la capitolul cheltuieli.

Capitolul 6

Principiul specificității

Articolul 10

(1)   Directorul poate lua decizii cu privire la transferurile de credite (cu excepția liniei bugetare privind resursele umane) în cadrul bugetului, în limita a 15 % din creditele aferente exercițiului financiar indicat la linia de la care se efectuează transferul.

(2)   Directorul informează Comitetul bugetar și Comitetul director regional în termen de 7 zile de la luarea unei decizii în conformitate cu alineatul (1).

(3)   Transferurile de credite bugetare, altele decât cele menționate la alineatul (1), trebuie să primească acordul prealabil al Comitetului director regional.

(4)   Creditele reportate în vederea îndeplinirii obligațiilor legale semnate la sfârșitul anului respectiv nu sunt eligibile pentru utilizarea menționată la alineatul (1). Acestea nu se iau în considerare pentru determinarea sumei maxime care corespunde limitei de 15 % menționate la respectivul alineat.

Capitolul 7

Principiul bunei gestiuni financiare

Articolul 11

(1)   Creditele bugetare se utilizează în conformitate cu principiul bunei gestiuni financiare, care cuprinde principiile economiei, eficienței și eficacității.

(2)   Principiul economiei prevede ca resursele utilizate de Comunitatea transporturilor pentru desfășurarea activităților sale să fie puse la dispoziție în timp util, în cantitatea adecvată, la calitatea corespunzătoare și la cel mai bun preț.

(3)   Principiul eficienței privește raportul optim dintre resursele utilizate și rezultatele obținute.

(4)   Principiul eficacității vizează îndeplinirea obiectivelor specifice stabilite și obținerea rezultatelor scontate. Aceste rezultate trebuie evaluate.

Capitolul 8

Principiul transparenței

Articolul 12

(1)   Bugetul se execută, iar conturile se prezintă în conformitate cu principiul transparenței.

(2)   Bugetul și bugetele rectificative, în forma finală în care au fost adoptate, se publică pe pagina de internet a Secretariatului permanent.

Capitolul 9

Controlul intern al execuției bugetare

Articolul 13

(1)   Bugetul Comunității transporturilor se execută pe baza principiului unui control intern eficace și eficient.

(2)   În scopul execuției bugetului Comunității transporturilor, controlul intern este definit drept un proces aplicabil la toate nivelurile de gestiune și menit să ofere o garanție rezonabilă pentru realizarea următoarelor obiective:

(a)

eficacitatea, eficiența și economia operațiunilor;

(b)

fiabilitatea raportării;

(c)

protecția activelor și a informațiilor;

(d)

prevenirea, depistarea, corectarea și monitorizarea fraudelor și a neregulilor;

(e)

gestionarea adecvată a riscurilor legate de legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente, ținând seama de caracterul multianual al programelor, precum și de natura plăților respective.

(3)   Eficacitatea și eficiența controlului intern se bazează pe bunele practici internaționale și includ, în special, elementele prevăzute la articolul 36 alineatele (3) și (4) din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului (2), ținând seama de structura și de dimensiunea Comunității transporturilor, de natura sarcinilor încredințate acesteia și de sumele și riscurile financiare și operaționale implicate.

TITLUL IV

COMITETUL BUGETAR

Articolul 14

(1)   Se înființează un comitet bugetar.

(2)   Comitetul bugetar oferă consultanță directorului în domeniul gestiunii financiare a operațiunilor Comunității transporturilor. În vederea îndeplinirii acestei sarcini, Comitetului bugetar i se pun la dispoziție toate informațiile sau explicațiile necesare privind chestiunile bugetare și aspectele cu potențial impact bugetar.

(3)   Comitetul bugetar poate prezenta un raport Comitetului director regional și poate emite recomandări cu privire la chestiunile bugetare și la orice aspect care poate avea un impact asupra bugetului.

Articolul 15

(1)   Comitetul bugetar este format dintr-un membru al fiecărei părți din sud-estul Europei și doi membri ai Uniunii Europene, reprezentați de Comisia Europeană.

(2)   Reuniunile Comitetului bugetar sunt prezidate de către Comisia Europeană. Președintele poate numi un copreședinte.

(3)   Comitetul bugetar se reunește în ședință ordinară de cel puțin două ori pe an. În plus, se reunește la inițiativa președintelui sau la solicitarea a cel puțin unei treimi din membrii săi.

(4)   Comitetul bugetar își adoptă regulamentul de procedură. Recomandările sale pot fi adoptate prin procedură scrisă. Comitetul bugetar acționează cu majoritate simplă de voturi, inclusiv cu votul pozitiv al Uniunii Europene. În cazul unui vot egal, Uniunea Europeană are votul decisiv.

(5)   Secretariatul permanent oferă sprijin administrativ Comitetului bugetar.

(6)   Secretariatul permanent este reprezentat în cadrul reuniunilor Comitetului bugetar fără drept de vot.

TITLUL V

EXECUȚIA BUGETARĂ

Capitolul 1

Dispoziții generale

Articolul 16

Directorul îndeplinește funcția de ordonator de credite.

Articolul 17

Directorul poate delega competențe de execuție bugetară unor membri ai Secretariatului permanent. Prezentele norme au caracter obligatoriu pentru persoanele împuternicite astfel, care nu pot acționa decât în limitele competențelor care le-au fost delegate în mod expres. Directorul transmite Comitetului director regional o copie a deciziei de delegare luate în temeiul prezentului articol.

Articolul 18

(1)   Tuturor actorilor financiari, în sensul capitolului 2 din prezentul titlu, le este interzis să ia măsuri de execuție bugetară care pot genera un conflict între interesele proprii și cele ale Comunității transporturilor. Dacă survine un astfel de caz, actorul în cauză trebuie să se abțină de la astfel de măsuri și să prezinte situația autorității competente.

(2)   Un conflict de interese survine în cazul în care exercitarea imparțială și obiectivă a funcțiilor unui actor în execuția bugetară sau ale unui auditor este compromisă din motive care implică familia, viața personală, afinitatea politică sau națională, interesul economic sau orice alt interes comun cu cel al beneficiarului sau al contractantului.

(3)   Autoritatea competentă menționată la alineatul (1) este superiorul direct al membrului personalului în cauză. Dacă membrul personalului este directorul, autoritatea competentă este Comitetul director regional.

Articolul 19

Sarcinile de expertiză tehnică și sarcinile administrative, preparatorii și auxiliare care nu implică exercitarea autorității publice sau utilizarea competenței de apreciere discreționară pot fi încredințate prin contract unor entități sau organisme externe, dacă acest lucru se dovedește indispensabil.

Capitolul 2

Actorii financiari

Secțiunea 1

Principiul separării sarcinilor

Articolul 20

Sarcinile ordonatorului de credite și cele ale contabilului sunt separate și incompatibile între ele.

Secțiunea 2

Ordonatorul de credite

Articolul 21

(1)   Ordonatorul de credite este responsabil de execuția veniturilor și a cheltuielilor.

(2)   Pentru execuția cheltuielilor, ordonatorul de credite își asumă angajamente bugetare și juridice, lichidează cheltuieli, ordonanțează plăți în conformitate cu dispozițiile relevante ale prezentelor norme și desfășoară activități în vederea execuției creditelor.

(3)   Execuția veniturilor include estimarea creanțelor, constatarea creanțelor de recuperat și emiterea ordinelor de recuperare. Aceasta presupune renunțarea la drepturi constatate, dacă este cazul.

(4)   Ordonatorul de credite se asigură că toate documentele justificative cu privire la operațiuni sunt păstrate în mod corespunzător pentru o perioadă de cinci ani.

Articolul 22

(1)   Ținând seama în mod corespunzător de riscurile asociate mediului de gestiune și naturii acțiunilor finanțate, ordonatorul de credite stabilește structura organizatorică, sistemele și procedurile interne de gestiune și control adecvate pentru îndeplinirea sarcinilor sale, inclusiv, dacă este cazul, verificări ex post.

(2)   Înainte de autorizarea unei operațiuni, aspectele operaționale și financiare se verifică de alți membri ai personalului decât cei care inițiază operațiunea. Inițierea și verificarea ex ante și ex post a unei operațiuni constituie funcții separate.

(3)   Angajații responsabili de verificări sunt diferiți de cei care inițiază operațiunea și nu sunt subordonați acestora.

Articolul 23

Directorul, în calitate de ordonator de credite, prezintă Comitetului director regional un raport anual de activitate care conține informații financiare și de gestiune.

Articolul 24

Orice membru al personalului implicat în gestiunea financiară și în controlul operațiunilor care consideră că o decizie pe care trebuie să o aplice sau să o accepte la solicitarea superiorului său implică nereguli ori contravine prezentelor norme sau normelor profesionale pe care membrul personalului trebuie să le respecte îl informează în scris pe director în acest sens. Directorul ia măsuri într-un termen rezonabil. În cazul în care directorul nu ia nicio măsură, membrul personalului informează Comitetul director regional.

Articolul 25

În cazul în care sunt delegate competențe de execuție bugetară, articolul 21 din prezentele norme se aplică mutatis mutandis funcționarului autorizat.

Secțiunea 3

Contabilul

Articolul 26

(1)   La propunerea Comisiei Europene, directorul numește un contabil, în conformitate cu Regulamentul de procedură aflat în vigoare privind recrutarea, condițiile de muncă și echilibrul geografic al personalului Secretariatului permanent, care răspunde în cadrul Secretariatului permanent de următoarele aspecte:

(a)

execuția corectă a plăților, încasarea veniturilor și recuperarea creanțelor constatate;

(b)

pregătirea și prezentarea conturilor în conformitate cu titlul V;

(c)

ținerea contabilității în conformitate cu titlul V;

(d)

punerea în aplicare, în conformitate cu titlul V, a normelor și metodelor contabile și a planului de conturi;

(e)

instituirea și validarea sistemelor contabile și, dacă este cazul, validarea sistemelor instituite de ordonatorul de credite pentru furnizarea sau justificarea informațiilor contabile;

(f)

gestionarea trezoreriei.

(2)   Sub rezerva alineatului (3), contabilul este singurul împuternicit să gestioneze numerarul și alte active și este responsabil de păstrarea în siguranță a acestora.

(3)   Dacă este necesar, contabilul poate delega anumite sarcini, fără a aduce atingere principiului separării sarcinilor.

Capitolul 3

Răspunderea actorilor financiari

Secțiunea 1

Reguli generale

Articolul 27

(1)   Responsabilitatea în temeiul prezentelor norme este personală.

(2)   În eventualitatea unei activități ilegale, a fraudei, corupție ori a unei nereguli care poate prejudicia interesele financiare ale Comunității transporturilor, actorul financiar afectat informează de îndată cu privire la aceasta directorul sau, în cazul în care consideră necesar, Comitetul director regional sau Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF). „Interesele financiare ale Comunității transporturilor” înseamnă toate veniturile, cheltuielile și activele care țin de bugetul Comunității transporturilor, sunt realizate prin intermediul acestuia sau sunt datorate acestuia.

(3)   În cazul în care o activitate se dovedește a fi viciată de nereguli sau fraudă, ordonatorul de credite competent suspendă procedura și poate adopta toate măsurile necesare, inclusiv anularea deciziei luate în cadrul activității respective. Ordonatorul de credite competent informează imediat toate autoritățile competente, inclusiv, dacă este cazul, OLAF și Parchetul European (EPPO), cu privire la cazurile suspectate de fraudă sau nereguli.

Articolul 28

(1)   Ordonatorul de credite poate retrage orice delegare în orice moment, temporar sau definitiv. Comitetul director regional și președintele Comitetului bugetar sunt informați imediat cu privire la o astfel de acțiune, cu o justificare adecvată.

(2)   Contabilul poate fi în orice moment suspendat din funcție, temporar sau definitiv, de către director, pe baza acordului preliminar al Comisiei Europene. La propunerea Comisiei Europene, directorul numește un contabil interimar și, în consecință, un contabil permanent în conformitate cu normele privind recrutarea ale Comunității transporturilor.

Articolul 29

(1)   Dispozițiile din prezentul capitol nu aduc atingere răspunderii penale a ordonatorului de credite și a persoanelor menționate în prezentul capitol în conformitate cu legislația națională aplicabilă a țării de domiciliu și cu dispozițiile în vigoare privind protecția intereselor financiare ale Comunităților transporturilor și privind combaterea corupției implicând funcționari ai Comunității transporturilor sau funcționari ai părților contractante la tratat.

(2)   În cazul existenței unor dovezi de activitate ilegală, de fraudă sau de corupție care poate prejudicia interesele financiare ale Comunității transporturilor, sunt sesizate autoritățile și organismele competente.

Secțiunea 2

Reguli aplicabile ordonatorului de credite

Articolul 30

(1)   Ordonatorului de credite i se poate solicita să despăgubească, total sau parțial, Comunitatea transporturilor pentru orice prejudiciu suferit de aceasta ca urmare a unei abateri grave pe care a comis-o în timpul îndeplinirii sarcinilor sale sau în legătură cu acestea, în special în cazul în care constată creanțe de recuperat sau emite ordine de recuperare, angajează cheltuieli sau semnează un ordin de plată fără a se conforma prezentelor norme. Același lucru se aplică atunci când, ca urmare a unei abateri grave, ordonatorul de credite:

(a)

nu întocmește un document de constatare a unei creanțe;

(b)

nu emite sau întârzie, fără justificare, să emită un ordin de recuperare;

(c)

nu emite sau întârzie să emită un ordin de plată, antrenând astfel răspunderea civilă a Comunității transporturilor față de terți.

(2)   Un ordonator de credite delegat care consideră că o decizie care este de competența sa implică nereguli sau contravine principiilor bunei gestiuni financiare informează în scris autoritatea de delegare. În cazul în care autoritatea de delegare transmite ulterior în scris ordonatorului de credite delegat instrucțiuni motivate cu privire la punerea în aplicare a deciziei în cauză, ordonatorul de credite delegat trebuie să o pună în aplicare și nu poate fi considerat răspunzător.

(3)   În cazul delegării, autoritatea de delegare continuă să fie responsabilă de eficacitatea normelor de gestiune internă instituite și de alegerea ordonatorului de credite delegat.

(4)   Ordonatorul de credite nu răspunde pentru deciziile luate de Comitetul director regional, în cazul în care acestea sunt respectate cu strictețe. În cazul în care nu este de acord cu oricare dintre deciziile respective, ordonatorul de credite are dreptul să informeze în scris autoritatea competentă. Cu toate acestea, ordonatorul de credite este obligat să respecte deciziile relevante.

Capitolul 4

Operațiuni de venituri

Secțiunea 1

Dispoziții generale

Articolul 31

Dobânzile acumulate în conturile Comunității transporturilor fac parte din veniturile sale, pe lângă contribuțiile părților contractante la tratat.

Secțiunea 2

Estimarea creanțelor

Articolul 32

În cazul în care este posibil ca o măsură sau o situație să dea naștere unei creanțe față de Comunitatea transporturilor sau să modifice o astfel de creanță, ordonatorul de credite competent efectuează mai întâi o estimare a creanței respective.

Secțiunea 3

Constatarea creanțelor din partea terților

Articolul 33

(1)   Constatarea unei creanțe este actul prin care ordonatorul de credite sau ordonatorul de credite delegat:

(a)

verifică existența datoriei;

(b)

determină sau verifică realitatea și cuantumul datoriei;

(c)

verifică condițiile de exigibilitate a datoriei.

(2)   Orice creanță constatată ca fiind sigură, lichidă și exigibilă trebuie constatată printr-un ordin de recuperare dat contabilului și însoțit de o notă de debit transmisă debitorului. Ambele documente sunt întocmite și trimise de ordonatorul de credite competent.

(3)   În cazuri justificate corespunzător, unele venituri curente pot face obiectul unei constatări cu caracter estimativ.

Constatarea estimativă se referă la recuperarea mai multor sume individuale care, prin urmare, nu fac obiectul unei constatări individuale.

Înainte de sfârșitul exercițiului financiar, ordonatorul de credite este obligat să opereze modificările necesare în sumele constatate cu caracter estimativ pentru a se asigura că acestea sunt egale cu creanțele constatate.

Articolul 34

Ordonanțarea recuperărilor este actul prin care ordonatorul de credite competent, după constatarea unei creanțe, dă dispoziție contabilului, prin emiterea unui ordin de recuperare, să recupereze creanța constatată în cauză.

Articolul 35

(1)   Sumele plătite în mod necuvenit se recuperează.

(2)   Contabilul se ocupă de ordinele de recuperare a creanțelor constatate în mod corespunzător de ordonatorul de credite sau de ordonatorul de credite competent. Contabilul depune toate eforturile pentru a asigura încasarea veniturilor de către Comunitatea transporturilor și se asigură că drepturile acesteia sunt respectate.

(3)   Dacă intenționează să renunțe la recuperarea unei creanțe constatate, ordonatorul de credite competent se asigură că renunțarea este corectă și conformă cu principiul bunei gestiuni financiare. Renunțarea la recuperarea unei creanțe constatate este decizia motivată a ordonatorului de credite. Ordonatorul de credite nu poate delega decizia. Decizia de renunțare specifică măsurile care au fost luate pentru a asigura recuperarea, precum și elementele de drept și de fapt pe care se bazează.

(4)   Ordonatorul de credite competent anulează o creanță constatată în cazul în care descoperirea unei greșeli referitoare la un element de drept sau de fapt arată că o creanță nu a fost corect constatată. Această anulare se face prin decizia ordonatorului de credite competent și este motivată în mod corespunzător.

(5)   Ordonatorul de credite ajustează în plus sau în minus cuantumul unei creanțe constatate dacă descoperirea unei erori de fapt determină modificarea cuantumului creanței, atâta timp cât corecția nu determină abandonarea dreptului constatat în beneficiul Comunității transporturilor. Această ajustare se face printr-o decizie a ordonatorului de credite competent, care trebuie motivată în mod corespunzător.

(6)   În cazul în care debitorul are o creanță asupra Comunității transporturilor, în sumă fixă și exigibilă pentru o sumă stabilită printr-un ordin de plată, contabilul recuperează, la expirarea scadenței specificate în nota de debit, creanța stabilită prin compensare.

În circumstanțe excepționale, atunci când este necesar să se protejeze interesele financiare ale Comunității transporturilor, iar contabilul are motive întemeiate să considere că suma datorată Comunității transporturilor ar putea fi pierdută, acesta poate recupera creanțele prin compensare înainte de ajungerea la scadența specificată în nota de debit.

De asemenea, contabilul poate recupera creanțele prin compensare înainte de a se ajunge la scadența specificată în nota de debit, în cazul în care debitorul este de acord.

(7)   Înainte de inițierea unei recuperări în conformitate cu alineatul (6), contabilul consultă ordonatorul de credite și informează debitorul sau debitorii vizați.

(8)   Compensarea prevăzută la alineatul (6) are același efect ca o plată și stinge datoria Comunității transporturilor și, dacă este cazul, dobânda datorată de aceasta.

Articolul 36

(1)   La recuperarea efectivă a sumei datorate, contabilul o înregistrează în contabilitate și informează ordonatorul de credite competent cu privire la aceasta.

(2)   Pentru orice plată în numerar făcută contabilului se emite o chitanță.

Articolul 37

(1)   Dacă recuperarea nu s-a efectuat până la scadența prevăzută în nota de debit, contabilul informează ordonatorul de credite competent și inițiază imediat procedura de recuperare prin orice mijloc legal.

(2)   Contabilul recuperează sumele prin compensarea lor cu sumele echivalente pe care debitorul le are de încasat de la Comunitatea transporturilor, cu condiția ca datoria să fie certă, lichidă și exigibilă și ca respectiva compensare să fie posibilă din punct de vedere legal.

Articolul 38

În colaborare cu ordonatorul de credite, contabilul poate acorda o prelungire a termenului de plată numai la cererea scrisă și motivată corespunzător a debitorului și dacă sunt îndeplinite următoarele două condiții:

(a)

debitorul se angajează să plătească dobândă pentru întreaga perioadă suplimentară acordată, începând cu data scadenței inițiale a plății, la rata aplicată de Banca Centrală Europeană pentru principalele sale operațiuni de refinanțare în euro (rata de referință) majorată cu opt puncte. Rata de referință este rata în vigoare, astfel cum este publicată în seria C a Jurnalului Oficial al Uniunii Europene, în prima zi calendaristică a lunii în care este data scadenței;

(b)

pentru protecția drepturilor Comunității transporturilor, debitorul depune o garanție financiară care acoperă datoria atât la nivelul principalului datorat, cât și al dobânzii.

Capitolul 5

Operațiuni de cheltuieli

Articolul 39

Fiecare cheltuială se angajează și se plătește.

Secțiunea 1

Angajarea cheltuielilor

Articolul 40

(1)   Angajamentul bugetar este operațiunea de rezervare a creditelor necesare pentru executarea plăților ulterioare în vederea onorării unui angajament juridic.

(2)   Angajamentul juridic este actul prin care ordonatorul de credite creează sau constată o obligație care determină o cheltuială bugetară.

Articolul 41

(1)   Pentru orice măsură care poate genera o cheltuială bugetară, ordonatorul de credite competent trebuie să facă mai întâi un angajament bugetar, înainte de a încheia un angajament juridic cu terți.

(2)   Angajamentele juridice individuale aferente angajamentelor bugetare individuale se încheie până la data de 31 decembrie a exercițiului financiar în cauză.

Articolul 42

(1)   Soldul neutilizat al angajamentelor bugetare aferent anului N este deblocat de ordonatorul de credite competent pană la data de 31 martie a anului N+1.

(2)   Angajamentele juridice contractate pentru activități a căror realizare se desfășoară pe parcursul a mai multe exerciții financiare, precum și angajamentele bugetare corespunzătoare, cu excepția cheltuielilor de personal, au un termen limită de execuție stabilit în baza principiului bunei gestiuni financiare. Părțile din aceste angajamente care nu au fost executate în termen de șase luni de la data finală se dezangajează.

(3)   În cazul în care un angajament juridic nu a rezultat într-o plată după o perioadă de trei ani, ordonatorul de credite competent procedează la dezangajarea acestuia.

Articolul 43

La adoptarea angajamentului bugetar, ordonatorul de credite verifică dacă:

(a)

cheltuiala a fost contabilizată la postul corect din buget;

(b)

creditele sunt disponibile;

(c)

cheltuielile sunt conforme cu dispozițiile aplicabile, în special cu cele din tratat și cu normele interne de gestionare ale Comunității transporturilor;

(d)

se respectă principiul bunei gestiuni financiare.

Secțiunea 2

Lichidarea cheltuielilor

Articolul 44

Lichidarea cheltuielilor este actul prin care ordonatorul de credite:

(a)

verifică existența dreptului creditorului;

(b)

verifică îndeplinirea condițiilor de exigibilitate a creanței;

(c)

determină sau verifică realitatea și cuantumul creanței.

Articolul 45

(1)   Lichidarea unei cheltuieli se bazează pe documente justificative care atestă dreptul creditorului, prin constatarea serviciilor prestate, a bunurilor furnizate sau a lucrărilor executate, ori în temeiul altor documente care justifică plata.

(2)   Decizia de lichidare este exprimată prin semnarea unei mențiuni „bun de plată” de către ordonatorul de credite competent.

Secțiunea 3

Ordonanțarea cheltuielilor

Articolul 46

(1)   Ordonanțarea cheltuielilor este actul prin care ordonatorul de credite competent, prin emiterea unui ordin de plată, instruiește contabilul să plătească o cheltuială pe care ordonatorul de credite competent a validat-o.

(2)   Ordinul de plată este datat și semnat de către ordonatorul de credite competent, fiind apoi trimis contabilului. Documentele justificative sunt păstrate de ordonatorul de credite competent în conformitate cu articolul 21 alineatul (4).

(3)   Dacă este cazul, ordinul de plată transmis contabilului este însoțit de un document care certifică înregistrarea bunurilor în inventarele menționate la articolul 60.

Secțiunea 4

Plata cheltuielilor

Articolul 47

(1)   Plata cheltuielilor se efectuează după ce a fost demonstrat faptul că acțiunea relevantă a fost desfășurată în conformitate cu actul de bază și acoperă una dintre următoarele operațiuni:

(a)

plata întregii sume datorate;

(b)

plata sumei datorate în oricare dintre următoarele moduri:

(i)

prefinanțare, care poate fi divizată în mai multe plăți;

(ii)

una sau mai multe plăți intermediare;

(iii)

plata soldului cuantumurilor datorate. Prefinanțarea se impută integral sau parțial asupra plăților intermediare.

Întreaga prefinanțare și plățile intermediare se impută asupra plății soldurilor.

(2)   În contabilitate se face distincție între diferitele tipuri de plăți menționate la alineatul (1) în momentul efectuării acestora.

Articolul 48

Plata cheltuielilor este efectuată de contabil în limita fondurilor disponibile.

TITLUL VI

ACHIZIȚII PUBLICE

Articolul 49

Se aplică Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European și a Consiliului (3).

Pentru procedurile de achiziții cu o valoare totală sub pragul stabilit în Directiva 2014/24/UE, sunt prevăzute norme detaliate în anexa I la prezentele norme financiare.

TITLUL VII

PREZENTAREA CONTURILOR ȘI CONTABILITATEA

Capitolul 1

Prezentarea conturilor

Articolul 50

Conturile anuale ale Comunității transporturilor cuprind:

(a)

situațiile financiare ale Comunității transporturilor și anexele însoțitoare;

(b)

raportul privind execuția bugetului Comunității transporturilor.

Articolul 51

Conturile trebuie să respecte normele contabile stabilite în Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046, să fie exacte și complete și să prezinte o imagine reală și fidelă:

(a)

în ceea ce privește situațiile financiare, a activelor și pasivelor, a spezelor și încasărilor, a drepturilor și obligațiilor care nu sunt prezentate ca active sau pasive, precum și a fluxurilor de numerar;

(b)

în ceea ce privește raportul privind execuția bugetară, a operațiunilor de venituri și cheltuieli.

Articolul 52

În situațiile financiare, informațiile, inclusiv cele referitoare la politicile contabile, sunt prezentate astfel încât să se asigure că ele sunt relevante, fiabile, comparabile și inteligibile. Situațiile financiare se întocmesc în conformitate cu principiile contabile general acceptate, astfel cum sunt prezentate în normele contabile în conformitate cu articolul 80 din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046, sau cu Standardele internaționale de contabilitate pentru sectorul public („IPSAS”) bazate pe angajamente.

Articolul 53

(1)   În conformitate cu principiul contabilității de angajamente, veniturile și cheltuielile sunt înregistrate în perioada în care sunt obținute sau efectuate, indiferent de data plății sau a încasării.

(2)   Valoarea activelor și pasivelor se stabilește în conformitate cu normele de evaluare stabilite de metodele contabile prevăzute în standardul internațional de contabilitate și, dacă este necesar, în standardele naționale ale țării de domiciliu.

Articolul 54

(1)   Situațiile financiare se prezintă în euro și cuprind următoarele:

(a)

bilanțul și contul de rezultat, care reprezintă toate activele și pasivele, situația financiară, precum și rezultatul economic la data de 31 decembrie a exercițiului financiar anterior; acestea sunt prezentate în conformitate cu normele contabile de la articolul 80 din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 sau cu IPSAS bazate pe angajamente;

(b)

situația fluxurilor de trezorerie, care prezintă sumele încasate și plătite în cursul exercițiului financiar și poziția finală a lichidității;

(c)

situația modificărilor capitalurilor proprii în cursul exercițiului financiar.

(2)   Anexa la situațiile financiare completează și comentează informațiile prezentate în situațiile financiare menționate la alineatul (1) și furnizează toate informațiile suplimentare prevăzute de practica contabilă acceptată la nivel internațional, în cazul în care aceste informații sunt relevante pentru activitățile Comunității transporturilor.

Capitolul 2

Contabilitate

Secțiunea 1

Dispoziții comune

Articolul 55

(1)   Sistemul contabil al Comunității transporturilor este setul de proceduri și controale manuale și computerizate care asigură identificarea tranzacțiilor sau a evenimentelor relevante, pregătirea de documente-sursă exacte, introducerea cu precizie a datelor în evidențele contabile, prelucrarea cu precizie a tranzacțiilor, actualizarea în mod corespunzător a fișierelor rădăcină și generarea de documente și rapoarte precise.

(2)   Contabilitatea este formată din contabilitatea generală și contabilitatea bugetară. Aceste contabilități sunt ținute în euro pe baza anului calendaristic.

(3)   Cifrele din contabilitatea generală și contabilitatea bugetară se adoptă la închiderea exercițiului financiar pentru a putea permite întocmirea conturilor menționate în capitolul 1.

(4)   Contabilul aplică norme și metode contabile care iau în considerare IPSAS și, dacă este necesar, normele aplicate de autoritățile publice din țara gazdă.

Secțiunea 2

Contabilitatea generală

Articolul 56

În contabilitatea generală se înregistrează, în ordine cronologică, pe baza metodei înregistrării în partidă dublă, toate evenimentele și operațiunile care au efecte asupra situației economice și financiare, precum și asupra activelor și a pasivelor Comunității transporturilor.

Articolul 57

(1)   Mișcările din conturi și soldurile se înregistrează în registrele contabile.

(2)   Toate înregistrările contabile, inclusiv ajustările conturilor, se bazează pe documente justificative, la care fac trimitere.

(3)   Sistemul contabil trebuie să fie conceput în așa fel încât să permită urmărirea tuturor înregistrărilor contabile.

Articolul 58

După închiderea exercițiului financiar și până la data prezentării conturilor definitive, contabilul Comunității transporturilor face toate ajustările care, fără a implica plăți sau colectări de venituri pentru exercițiul respectiv, sunt necesare în vederea prezentării corecte și fidele a conturilor în conformitate cu prezentele norme.

Secțiunea 3

Contabilitatea bugetară

Articolul 59

(1)   Contabilitatea bugetară înregistrează în detaliu execuția bugetară.

(2)   În sensul alineatului (1), contabilitatea bugetară înregistrează toate operațiunile bugetare de venituri și cheltuieli.

(3)   Secretariatul permanent stabilește un raport anual până cel târziu la data de 30 martie a fiecărui an. Raportul anual include:

un raport operațional în care se explică activitatea desfășurată de Secretariatul permanent și rezultatele obținute, oferind o imagine de ansamblu a progreselor înregistrate în vederea realizării obiectivelor stabilite în programul anual de lucru al Secretariatului permanent;

un raport financiar privind execuția bugetară.

Capitolul 3

Inventarierea patrimoniului

Articolul 60

Comunitatea transporturilor păstrează liste de inventar în care se precizează cantitatea și valoarea tuturor activelor corporale, necorporale și financiare care constituie proprietatea Comunității transporturilor.

TITLUL VIII

AUDIT EXTERN ȘI PROTEJAREA INTERESELOR FINANCIARE

Articolul 61

În fiecare an, contabilul stabilește conturile anului precedent până cel târziu la 31 martie. Respectivele conturi sunt validate de către director.

Articolul 62

Auditul anual al Comunității transporturilor se efectuează de către auditori externi independenți, care urmează să fie desemnați de Comitetul director regional, (denumiți în continuare „auditorii externi”). Mandatul auditorilor externi poate fi reînnoit în fiecare an, în absența unor dispoziții contrare ale Comitetului director regional.

Articolul 63

(1)   Auditorii externi prezintă un raport Comitetului director regional, împreună cu situația activelor și pasivelor și a conturilor certificate, în termen de maximum opt luni de la sfârșitul exercițiului financiar la care se referă.

(2)   Directorul formulează observațiile pe care le consideră adecvate cu privire la raportul auditorilor externi.

(3)   Auditorii externi efectuează aceste audituri după cum se consideră necesar, în conformitate cu mandatul aprobat. Auditorii externi inspectează, în special, evidențele și procedurile contabile ale Comunității transporturilor în scopul verificării exactității și a integralității evidențelor. Auditul extern stabilește validitatea generală a situațiilor financiare.

(4)   Auditorii externi prezintă Comitetului director regional un raport de audit și conturi certificate, împreună cu o declarație de asigurare privind fiabilitatea conturilor și legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente, în termen de maximum de opt luni de la sfârșitul exercițiului financiar la care se referă conturile. În cazul în care Comitetul director regional solicită acest lucru, Comitetul bugetar transmite Comitetului director regional observațiile pe care le consideră adecvate cu privire la documentele prezentate de auditorii externi.

Articolul 64

(1)   Ordonatorul de credite și Comitetul director regional transmit fără întârziere OLAF și Comisiei Europene orice informație obținută în conformitate cu articolul 27.

(2)   Comitetul director regional și personalul Comunității transporturilor cooperează pe deplin în vederea protejării intereselor financiare ale Uniunii, în special cu EPPO și cu OLAF și le furnizează acestora informațiile relevante și, la cerere, le asigură orice asistență necesară pentru exercitarea competențelor acestora, inclusiv pentru efectuarea de investigații în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului (4) și cu Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (5). De asemenea, ordonatorul de credite se asigură că orice persoană terță implicată în execuția bugetului Comunității transporturilor cooperează pe deplin și conferă EPPO și OLAF drepturi echivalente.

(3)   OLAF are competența de a efectua investigații administrative la sediul Comunității transporturilor, inclusiv dreptul de acces în scopul efectuării inspecției în conformitate cu Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013.

TITLUL IX

DISPOZIȚII TRANZITORII ȘI FINALE

Articolul 65

Comitetul director regional este împuternicit să obțină toate informațiile sau explicațiile necesare cu privire la execuția bugetară.

Articolul 66

Cu aprobarea Comisiei Europene, directorul poate adopta, dacă este necesar, orientări pentru punerea în aplicare a prezentelor norme.

Articolul 67

Până la numirea membrilor Comitetului bugetar, funcțiile acestuia prevăzute la articolul 14 alineatul (2) sunt executate de Comisia Europeană.

Articolul 68

Prezentele norme sunt obligatorii în toate elementele lor pentru părțile contractante la tratat și pentru organismele înființate în temeiul tratatului.

Articolul 69

Prezentele norme se aplică din ziua următoare datei adoptării.


(1)  JO L 278, 27.10.2017, p. 3.

(2)  Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 și a Deciziei nr. 541/2014/UE și de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 (JO L 193, 30.7.2018, p. 1).

(3)  Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achizițiile publice și de abrogare a Directivei 2004/18/CE (JO L 94, 28.3.2014, p. 65).

(4)  Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce privește instituirea Parchetului European (EPPO) (JO L 283, 31.10.2017, p. 1).

(5)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 septembrie 2013 privind investigațiile efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (Euratom) nr. 1074/1999 al Consiliului (JO L 248, 18.9.2013, p. 1).


ANEXA

La NORMELE FINANCIARE ȘI PROCEDURILE DE AUDIT APLICABILE COMUNITĂȚII TRANSPORTURILOR

1.   PREAMBUL

Prezenta anexă se aplică Secretariatului permanent al Comunității transporturilor (denumit în continuare „Secretariatul”), atunci când achiziționează bunuri, lucrări sau servicii pe cont propriu sub pragul stabilit în Directiva 2014/24/UE. Aceasta nu vizează operațiuni precum recrutarea de personal, cărora li se aplică alte norme.

2.   SECȚIUNEA 1

2.1.   Domeniul de aplicare și principiile aplicabile contractelor

Toate procedurile de achiziții publice încheiate de Secretariat în nume propriu trebuie să respecte principiile bugetare ale transparenței, proporționalității, egalității de tratament și nediscriminării, precum și buna gestiune financiară. Acest lucru asigură o concurență loială între operatorii economici.

Contractele sunt planificate pe baza unor obiective clar definite, care sprijină îndeplinirea obiectivelor Tratatului de instituire a Comunității transporturilor (denumit în continuare „tratatul”) și ale organismelor constituite în temeiul acestuia, precum și pentru a permite Secretariatului să își îndeplinească mandatul în conformitate cu articolul 28 din tratat.

Valoarea estimată a unui contract nu poate fi determinată astfel încât să se eludeze normele aplicabile și nici nu se poate scinda un contract în acest scop.

Secretariatul împarte contractul în loturi, ori de câte ori este cazul, ținând seama în mod corespunzător de o concurență cât mai largă.

Secretariatul nu poate utiliza contractele-cadru în mod abuziv sau astfel încât, prin scopul sau prin efectul lor, acestea să conducă la împiedicarea, restrângerea sau denaturarea concurenței.

În general, participarea la procedurile de achiziții publice este deschisă tuturor persoanelor fizice care sunt resortisanți ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat membru al Spațiului Economic European sau ai unei părți din sud-estul Europei, care este semnatară a tratatului, precum și persoanelor juridice stabilite în mod efectiv într-unul din statele sau părțile semnatare ale tratatului menționate. Persoanele fizice care sunt resortisanți ai unei țări terțe și toate persoanele juridice stabilite într-o țară terță care a încheiat un acord special cu Uniunea în domeniul achizițiilor publice pot participa la o procedură de achiziții publice în condițiile prevăzute într-un astfel de acord. Participarea este deschisă și organizațiilor internaționale.

Toate etapele fiecărei proceduri de achiziții publice se documentează corespunzător și se raportează în scris în cazul fiecărui dosar de achiziții publice, pentru a se asigura transparența și auditabilitatea.

Secretariatul nu este angajat din punct de vedere juridic față de un operator economic până la semnarea contractului. Acest lucru trebuie clarificat în toate contactele cu operatorii economici. Până la momentul semnării, Secretariatul poate anula procedura fără ca ofertanții să aibă dreptul la vreo compensație. Decizia trebuie motivată, iar ofertanții trebuie informați în scris în termen de 15 zile de la data la care a fost luată decizia.

Sarcinile încredințate contractanților nu pot implica exercitarea competențelor de autoritate publică și nici a sarcinilor de execuție bugetară.

Procedurile de achiziții publice inferioare pragului stabilit în Directiva 2014/24/UE pot fi utilizate pentru următoarele tipuri de achiziții:

„servicii”, care au ca obiect toate serviciile intelectuale și neintelectuale, altele decât cele care fac obiectul contractelor de bunuri, contractelor de lucrări și contractelor imobiliare.

„bunuri”, care includ achiziționarea, leasingul, închirierea sau cumpărarea în rate, cu sau fără opțiune de cumpărare (inclusiv, de asemenea, amplasarea, instalarea și întreținerea); și

„lucrări”, care acoperă fie construcția, fie proiectarea și construcția de lucrări care corespund cerințelor specificate de secretariat. Prin „lucrare” se înțelege rezultatul unor lucrări de construcții sau de inginerie civilă luate în ansamblu, care este suficient prin el însuși pentru a îndeplini o funcție economică sau tehnică;

3.   SECȚIUNEA 2

3.1.   Contracte-cadru și publicitate

3.1.1.   Contracte-cadru și contracte specifice

Se încheie un contract-cadru (CC) între autoritatea contractantă și unul sau mai mulți operatori economici pentru a stabili condițiile de bază pentru o serie de contracte specifice care urmează să fie încheiate într-o anumită perioadă, în special durata, obiectul, prețul, condițiile de implementare și cantitățile avute în vedere. Semnarea unui contract-cadru nu angajează ordonatorul de credite în actul cumpărării.

3.1.2.   Publicitatea procedurilor pentru contractele cu o valoare inferioară pragurilor menționate la articolul 49 din tratat, normele financiare și formele de publicitate

Contractele cu o valoare mai mare de 20 000 EUR și inferioară pragurilor menționate în Directiva 2014/24/UE sunt considerate ca având o valoare medie. Secretariatul aplică o procedură de licitație simplificată și trebuie să fie invitați cel puțin cinci candidați/ofertanți. Cererea de exprimare a interesului se publică pe pagina de internet a Secretariatului, cu cel puțin o lună înainte de lansarea procedurii de achiziții publice avute în vedere.

Un contract cu o valoare mai mică sau egală cu 20 000 EUR este considerat ca având o valoare scăzută. Se aplică o procedură de licitație simplificată și Secretariatul trebuie să invite cel puțin trei candidați/ofertanți la alegerea sa. Publicitatea ex ante menționată la punctul 3.1.2 nu este obligatorie.

Plățile pentru elemente de cheltuieli cu o valoare mai mică de 2 500 EUR se pot efectua simplu pe baza unei facturi, fără acceptarea prealabilă a unei oferte.

Până la data de 31 martie a fiecărui an, secretariatul publică pe pagina sa de internet un plan de achiziții care conține lista achizițiilor planificate pentru anul în curs cu o valoare mai mare de 20 000 EUR, care conține obiectul, valoarea estimată și intervalul estimat al lansării.

4.   SECȚIUNEA 3

4.1.   Proceduri de achiziții cu valoare medie și scăzută

4.1.1.   Consultarea preliminară a pieței

Autoritatea contractantă poate efectua o analiză preliminară a pieței în vederea pregătirii procedurii de achiziții publice.

4.1.2.   Documentele achiziției

Documentele achiziției constau cel puțin în:

(a)

dacă este cazul, publicitatea ex ante;

(b)

invitația de participare la licitație;

(c)

caietul de sarcini, inclusiv specificațiile tehnice și criteriile relevante;

(d)

proiectul de contract.

În documentele achiziției, Secretariatul identifică obiectul procedurii de achiziții publice prin furnizarea unei descrieri a necesarului și a caracteristicilor lucrărilor, bunurilor sau serviciilor care urmează să fie achiziționate. Aceste documente trebuie să conțină toate dispozițiile și informațiile de care au nevoie candidații pentru a depune o ofertă: procedura de urmat, documentele care trebuie furnizate, criteriile de excludere, de selecție și de atribuire, precum și durata și valoarea estimată a contractului. Secretariatul indică, de asemenea, elementele care definesc cerințele minime pe care trebuie să le îndeplinească toate ofertele. Printre cerințele minime se numără respectarea obligațiilor de drept al mediului, de drept social și de dreptul muncii stabilite prin dreptul Uniunii, prin dreptul intern, prin acorduri colective sau prin convențiile internaționale aplicabile în domeniul social și al mediului enumerate în anexa X la Directiva 2014/24/UE.

Cele trei documente menționate anterior la literele (b)-(d) pot fi trimise prin e-mail potențialilor candidați/ofertanți.

4.1.3.   Invitația de participare la licitație

În invitația de participare la licitație se precizează:

(a)

normele care reglementează depunerea ofertelor, în special condițiile de menținere a confidențialității până la deschidere, data și ora limită pentru primire și adresa la care urmează să fie trimise sau depuse sau adresa de internet în cazul depunerii în format electronic;

(b)

faptul că depunerea unei oferte implică acceptarea clauzelor și condițiilor menționate în documentele achiziției și faptul că o astfel de depunere creează obligații pentru contractantul căruia i se atribuie contractul, pe durata executării contractului;

(c)

perioada în care oferta va rămâne valabilă și nu poate fi modificată în niciun fel;

(d)

faptul că este interzis orice contact între autoritatea contractantă și ofertant pe parcursul procedurii, acesta fiind permis doar în cazuri excepționale, în condițiile prevăzute în documentele achiziției și, dacă se prevede o vizită la fața locului, cu precizarea detaliilor despre vizita în cauză;

(e)

mijloacele de probă care atestă faptul că s-a respectat termenul pentru primirea ofertelor; și

(f)

faptul că depunerea unei oferte implică acceptarea primirii prin mijloace electronice a comunicării privind rezultatul procedurii.

4.1.4.   Caietul de sarcini

Caietul de sarcini conține următoarele:

(a)

criteriile de excludere și de selecție;

(b)

criteriile de atribuire și ponderea relativă a acestora sau, în cazul în care ponderarea nu este posibilă din motive obiective, ordinea descrescătoare a importanței lor, care se aplică și în cazul elementelor variabile, dacă acestea sunt autorizate în anunțul de participare;

(c)

specificațiile tehnice prevăzute la punctul 4.1.6; și

(d)

cerința de a indica țara în care ofertanții își au sediul și de a prezenta documente justificative acceptabile în mod normal conform dreptului țării respective;

4.1.5.   Proiectul de contract

Proiectul de contract conține cel puțin următoarele:

(a)

date privind părțile contractante;

(b)

obiectul achiziției;

(c)

durata;

(d)

condițiile de plată;

(e)

cerințele în materie de garanții (după caz);

(f)

protecția datelor;

(g)

drepturile de proprietate intelectuală;

(h)

dreptul aplicabil contractului și instanța competentă pentru soluționarea litigiilor.

4.1.6.   Specificațiile tehnice

Specificațiile tehnice trebuie să fie cuprinzătoare, clare și precise și să nu aibă ca efect crearea unor obstacole nejustificate în calea competitivității procedurii de achiziție. Acestea definesc (în funcție de lot, dacă este cazul) caracteristicile necesare ale bunurilor, serviciilor sau lucrărilor, ținând seama de scopul pentru care sunt destinate de către Secretariat. Ele sunt proporționale cu obiectivul și/sau cu bugetul pentru serviciile, bunurile și lucrările necesare.

Specificațiile tehnice nu trebuie să se refere la sau să descrie un produs al unei anumite mărci sau de o anumită origine și nu pot avea ca efect crearea unui obstacol nejustificat în calea competitivității procedurii de achiziție.

Specificațiile tehnice includ cel puțin:

(a)

criteriile de excludere și de selecție;

(b)

criteriile de acordare;

(c)

dovada accesului la procedura de achiziții;

(d)

obiectul procedurii de achiziții publice;

(e)

informații privind contextul;

(f)

tipul sarcinilor;

(g)

domeniul de aplicare;

(h)

durata și rezultatele preconizate;

(i)

ipoteze și riscuri;

(j)

logistică și calendar;

(k)

cerințe; și

(l)

rapoarte și monitorizarea contractului.

Specificațiile tehnice servesc drept mandat al contractantului pe durata executării contractului. Acestea sunt incluse ca anexă la contractul rezultat.

4.1.7.   Criteriile de excludere

Aceste criterii sunt aplicabile în toate procedurile de achiziții publice și trebuie anunțate. În cursul procedurii nu este permisă nicio modificare a criteriilor.

Scopul criteriilor de excludere este de a stabili dacă unui operator i se permite să participe la procedura de achiziții publice sau să i se atribuie contractul. Potențialii ofertanți sunt obligați să declare că nu se află într-una dintre situațiile de excludere, printr-o declarație pe propria răspundere, semnată și datată. În acest scop, Secretariatul trebuie să furnizeze un model de declarație pe propria răspundere.

Se aplică articolul 136 alineatul (1) și articolul 137 alineatele (1)-(4) din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 în ceea ce privește criteriile de excludere și decizia privind excluderile, precum și declarația și dovada absenței unei situații de excludere.

Criteriile de excludere se verifică pe baza dovezilor corespunzătoare necesare, acordându-se calificativul admis/respins.

4.1.8.   Criteriile de selecție

4.1.8.1.

Scopul criteriilor de selecție este de a determina dacă un ofertant are capacitatea necesară de a executa contractul. În acest scop, criteriile de selecție trebuie să fie clare, nediscriminatorii, adecvate și proporționale cu obiectul și valoarea contractului. Secretariatul se asigură, de asemenea, că impune criterii care pot fi verificate cu ușurință.

4.1.8.2.

Autoritatea contractantă precizează în documentele achiziției criteriile de selecție, nivelurile minime de capacitate și dovezile necesare pentru a demonstra respectiva capacitate. Toate cerințele sunt legate de obiectul contractului și sunt proporționale cu acesta.

4.1.8.3.

Autoritatea contractantă precizează în documentele achiziției modul în care grupurile de operatori economici trebuie să îndeplinească criteriile de selecție.

4.1.8.4.

Atunci când un contract este împărțit în loturi, autoritatea contractantă poate stabili niveluri minime ale capacității pentru fiecare lot. Aceasta poate stabili niveluri minime de capacitate suplimentare în cazul în care mai multe loturi sunt atribuite aceluiași contractant.

4.1.8.5.

În ceea ce privește capacitatea de exercitare a activității profesionale, autoritatea contractantă poate solicita unui operator economic să îndeplinească cel puțin una dintre următoarele condiții:

(a)

să fie înscris într-un registru profesional sau de comerț relevant, cu excepția cazului în care operatorul economic este o organizație internațională;

(b)

pentru contractele de servicii, să dețină o autorizație specială care să dovedească faptul că este autorizat să execute contractul în țara în care își are sediul sau să fie membru al unei anumite organizații profesionale.

4.1.8.6.

La primirea cererilor de participare sau a ofertelor, autoritatea contractantă acceptă o declarație pe propria răspundere conform căreia candidatul sau ofertantul îndeplinește criteriile de selecție.

4.1.8.7.

Autoritatea contractantă poate cere ofertanților și candidaților, în orice moment în timpul procedurii, să depună o declarație actualizată sau toate ori o parte dintre documentele justificative, dacă acest lucru este necesar pentru a asigura desfășurarea corespunzătoare a procedurii.

4.1.8.8.

Autoritatea contractantă le solicită candidaților sau ofertantului câștigător să prezinte documente justificative actualizate, cu excepția cazului în care aceasta le-a primit deja pentru o altă procedură, iar documentele respective sunt în continuare de actualitate sau a cazului în care le poate accesa gratuit într-o bază de date națională.

4.1.8.9.

În funcție de evaluarea riscurilor, autoritatea contractantă poate decide să nu solicite dovezi privind capacitatea juridică, de reglementare, financiară, economică, tehnică și profesională a operatorilor economici în cadrul procedurilor pentru contractele atribuite cu o valoare care nu depășește pragurile menționate la punctul 3.1.2.

4.1.8.10.

În cazul în care autoritatea contractantă hotărăște să nu solicite dovada capacității juridice, regulamentare, financiare, economice, tehnice și profesionale a operatorilor economici, nu se acordă prefinanțare decât în cazuri justificate în mod corespunzător.

4.1.8.11.

După caz și pentru un contract determinat, un operator economic poate menționa capacitățile altor entități, indiferent de caracterul juridic al relațiilor dintre el și respectivele entități. În acest caz, operatorul economic trebuie să dovedească autorității contractante că va dispune de resursele necesare pentru executarea contractului, prezentând angajamentul respectivelor entități în acest sens.

4.1.8.12.

În ceea ce privește criteriile tehnice și profesionale, un operator economic se bazează pe capacitățile altor entități numai atunci când acestea din urmă vor executa lucrările sau serviciile pentru care sunt necesare respectivele capacități.

4.1.8.13.

În cazul în care un operator economic se bazează pe capacitățile altor entități în ceea ce privește criteriile referitoare la capacitatea economică și financiară, autoritatea contractantă poate solicita ca operatorul economic și acele entități să fie răspunzătoare solidar pentru executarea contractului.

4.1.8.14.

Autoritatea contractantă poate solicita ofertantului informații privind orice parte a contractului pe care ofertantul intenționează să o subcontracteze și privind identitatea eventualilor subcontractanți.

4.1.8.15.

Pentru lucrări sau servicii prestate la o instalație aflată direct sub supravegherea autorității contractante, autoritatea contractantă cere contractantului să indice numele, contactele și reprezentanții autorizați ai tuturor subcontractanților implicați în executarea contractului.

4.1.8.16.

Autoritatea contractantă verifică dacă entitățile pe a căror capacitate operatorul economic intenționează să se bazeze și subcontractanții avuți în vedere, în cazul în care subcontractarea reprezintă o parte semnificativă a contractului, îndeplinesc criteriile de selecție relevante. Autoritatea contractantă cere ca operatorul economic să înlocuiască o entitate sau un subcontractant care nu îndeplinește un criteriu de selecție relevant.

4.1.8.17.

În cazul contractelor de achiziții de lucrări sau de servicii și al lucrărilor de amplasare sau de instalare din cadrul unui contract de achiziții de produse, autoritatea contractantă poate impune ca anumite sarcini critice să fie efectuate direct de către ofertantul însuși sau, în cazul unei oferte depuse de un grup de operatori economici, de un participant din cadrul acestui grup.

4.1.8.18.

Autoritatea contractantă nu impune unui grup de operatori economici să aibă o anumită formă juridică pentru a putea depune o ofertă sau o cerere de participare, însă grupului selectat i se poate cere să adopte o anumită formă juridică după ce i se atribuie contractul, în cazul în care o astfel de modificare este necesară pentru executarea corespunzătoare a contractului.

4.1.8.19.

Criteriile de selecție se verifică pe baza principiului „admis/respins”.

4.1.8.20.

Criteriile de selecție rămân aplicabile pe întreaga durată a executării contractului, respectiv contractantul are obligația de a respecta aceste criterii în orice moment.

4.1.9.   Capacitatea economică și financiară

Pentru a asigura faptul că operatorii economici dispun de capacitatea economică și financiară necesară pentru a executa contractul, autoritatea contractantă poate solicita în special următoarele:

(a)

ca operatorii economici să aibă o anumită cifră de afaceri anuală minimă, inclusiv o anumită cifră de afaceri minimă în domeniul acoperit de contract;

(b)

ca operatorii economici să furnizeze informații privind conturile lor anuale care să arate raporturile dintre active și pasive; și

(c)

ca operatorii economici să furnizeze o asigurare la nivel adecvat împotriva riscurilor profesionale.

În sensul literei (a) de la primul paragraf, cifra de afaceri anuală minimă nu depășește dublul valorii anuale estimate a contractului, cu excepția cazurilor justificate în mod corespunzător legate de natura achiziției, pe care autoritatea contractantă le explică în documentele de achiziție.

În sensul literei (b) de la primul paragraf, autoritatea contractantă explică metodele și criteriile pentru aceste raporturi în documentele de achiziție.

Autoritatea contractantă precizează în documentele de achiziție dovezile care trebuie furnizate de către un operator economic pentru a-și demonstra capacitatea economică și financiară. Aceasta poate cere în special unul sau mai multe dintre următoarele documente:

(a)

declarații bancare corespunzătoare sau, după caz, dovada unei asigurări a riscului profesional;

(b)

declarațiile financiare sau extrasele acestora pentru o perioadă care să nu depășească ultimele trei exerciții financiare în care s-au închis conturile;

(c)

o declarație privind cifra totală de afaceri a operatorului economic și, după caz, cifra de afaceri din domeniul de activitate acoperit de contract, pentru o perioadă care să nu depășească ultimele trei exerciții financiare disponibile.

În cazul în care, din motive întemeiate, operatorul economic nu poate prezenta referințele solicitate de autoritatea contractantă, acesta poate face dovada capacității sale economice și financiare prin orice alt document pe care autoritatea contractantă îl consideră adecvat.

4.1.10.   Capacitatea tehnică și profesională

Autoritatea contractantă verifică dacă ofertanții sau candidații îndeplinesc criteriile minime de selecție referitoare la capacitatea tehnică și profesională în conformitate cu dispozițiile de mai jos.

Autoritatea contractantă precizează în documentele de achiziție datele care trebuie furnizate de către un operator economic pentru a-și demonstra capacitatea tehnică și profesională. Aceasta poate cere unul sau mai multe dintre următoarele documente:

(a)

pentru lucrări:

(i)

produsele care necesită operațiuni sau servicii de amplasare sau instalare, informații privind studiile și calificările profesionale, competențele, experiența și cunoștințele de specialitate ale persoanelor responsabile cu executarea, o listă cu următoarele elemente:

1)

principalele servicii prestate și produsele livrate în ultimii trei ani, cu indicarea valorilor lor, a datelor și a clienților, publici sau privați, însoțite, la cerere, de declarații ale clienților;

2)

lucrările executate în decursul ultimilor cinci ani, alături de certificate de bună execuție pentru lucrările cele mai importante;

3)

o descriere a echipamentelor tehnice, a instrumentelor și a utilajelor de care dispune operatorul economic pentru a executa contractul de achiziții de servicii sau de lucrări;

4)

o descriere a instalațiilor și a mijloacelor tehnice de care dispune operatorul economic pentru a asigura calitatea, precum și o descriere a mijloacelor de studiu și de cercetare disponibile;

5)

o indicație privind tehnicienii sau organismele tehnice aflate la dispoziția operatorului economic, indiferent dacă îi aparțin sau nu direct, în special cei responsabili de controlul calității;

(b)

pentru bunuri:

(i)

eșantioane, descrieri sau fotografii ori certificate autentice întocmite de institute sau agenții oficiale pentru controlul calității a căror competență este recunoscută și care atestă conformitatea produselor clar identificată prin trimitere la caracteristicile sau la standardele tehnice;

(c)

pentru lucrări sau servicii:

(i)

o declarație privind efectivul mediu anual de personal și numărul cadrelor de conducere ale operatorului economic în ultimii trei ani;

(ii)

precizarea sistemelor de management și de trasabilitate din cadrul lanțului de aprovizionare pe care operatorul economic le va putea aplica în cadrul executării contractului;

(iii)

o indicație referitoare la măsurile privind managementul de mediu pe care operatorul economic le va putea aplica în cursul executării contractului.

În sensul literelor (a) și (b), atunci când este necesar pentru a se asigura un nivel adecvat de concurență, autoritatea contractantă poate preciza faptul că se vor lua în considerare elementele care atestă livrarea produselor relevante sau prestarea serviciilor relevante cu mai mult de trei ani în urmă.

În sensul literei (c), atunci când este necesar pentru a se asigura un nivel adecvat de concurență, autoritatea contractantă poate preciza faptul că se vor lua în considerare elementele care atestă prestarea sau executarea lucrărilor relevante cu mai mult de cinci ani în urmă.

O autoritate contractantă poate ajunge la concluzia că un operator economic nu deține capacitățile profesionale necesare pentru a executa contractul la un standard de calitate corespunzător în cazul în care autoritatea contractantă a constatat că operatorul economic se află într-o situație de conflict de interese care ar putea afecta executarea contractului.

4.1.11.   Criterii de atribuire

Scopul criteriilor de atribuire este de a se evalua oferta tehnică și financiară în vederea alegerii ofertei celei mai avantajoase din punct de vedere economic, care constă în cel mai mic preț sau cel mai bun raport preț-calitate, după verificarea conformității ofertei cu cerințele minime din documentele achiziției.

Secretariatul anunță în documentația de licitație cum va fi evaluat fiecare criteriu, importanța relativă a fiecăruia dintre criteriile de atribuire privind calitatea și a prețului (dacă se aplică o formulă de ponderare între calitate și preț).

Criteriile de calitate pot include elemente cum ar fi meritul tehnic, caracteristicile estetice și funcționale, accesibilitatea, proiectarea pentru toți utilizatorii, caracteristicile sociale, de mediu și inovatoare, procesul de producție, furnizare și de tranzacționare și orice alt proces specific în orice stadiu al ciclului de viață al lucrărilor, produselor sau serviciilor, organizarea personalului desemnat să execute contractul, serviciile post-vânzare, asistența tehnică sau condițiile de livrare, cum ar fi data de livrare, procesul de livrare și termenul de livrare sau de execuție.

Autoritatea contractantă precizează, în documentele achiziției, ponderea relativă pe care o acordă fiecărui criteriu ales pentru determinarea ofertei celei mai avantajoase din punct de vedere economic, cu excepția cazului în care se aplică metoda prețului cel mai mic. Aceste ponderi pot fi exprimate ca un interval a cărui întindere maximă trebuie să fie adecvată.

Ponderea atribuită prețului sau costurilor față de celelalte criterii trebuie să nu conducă la neutralizarea criteriului prețului sau al costului.

În cazul în care ponderarea nu este posibilă din motive obiective, autoritatea contractantă indică criteriile în ordinea descrescătoare a importanței lor.

Autoritatea contractantă poate stabili niveluri minime de calitate. Ofertele aflate sub aceste niveluri de calitate se resping.

4.1.12.   Termene

Termenele de primire a ofertelor

Termenul de primire a ofertelor pentru un contract cu valoare scăzută este de cel puțin 10 zile calendaristice începând cu ziua următoare expedierii invitației de participare la licitație către potențialii ofertanți.

Termenul de primire a ofertelor pentru un contract cu valoare medie este de cel puțin 15 zile calendaristice începând cu ziua următoare expedierii invitației de participare la licitație către potențialii ofertanți.

Termene în cazuri urgente

În cazuri urgente, dacă acest lucru este justificat și documentat în mod corespunzător, termenul minim poate fi redus.

4.1.13.   Deschiderea ofertelor

Ordonatorul de credite decide cu privire la organizarea corespunzătoare a sesiunii de deschidere de către comitetul de evaluare. Persoana sau persoanele responsabile cu deschiderea verifică dacă ofertele au fost primite în termenul stabilit.

Procedura rămâne valabilă și dacă există candidați invitați care nu au depus o ofertă, cu condiția să se fi primit cel puțin o ofertă care îndeplinește toate criteriile.

În mod excepțional, în cazul în care nu au fost depuse oferte sau oferte adecvate după finalizarea procedurii inițiale, cu condiția ca documentele inițiale ale achiziției să nu fie modificate substanțial, procedura poate fi repetată cu un candidat invitat.

4.1.14.   Evaluarea ofertelor

Ofertele se deschid și se evaluează de o comisie de evaluare desemnată în mod oficial și prompt de către ordonatorul de credite.

Pentru contractele cu valoare medie trebuie numit un comitet de evaluare. Pentru contractele cu valoare mică, se poate înființa un comitet de evaluare atunci când se primesc mai multe oferte. Din comitetul de evaluare trebuie să facă parte cel puțin trei evaluatori.

Conținutul evaluării se înregistrează într-un raport de evaluare, care se semnează de toți membrii săi și care ar trebui să constituie un document separat față de decizia de atribuire (acesta reprezentând baza pentru feedbackul către ofertant). Raportul de evaluare ar trebui să includă o concluzie privind atribuirea contractului.

Ofertele trebuie să fie evaluate în timp util pentru a permite încheierea procedurii în perioada de valabilitate a ofertelor. După finalizarea evaluării, ordonatorul de credite poate lua decizia de atribuire.

4.1.15.   Contactul cu ofertanții

Se pune la dispoziție o căsuță poștală electronică funcțională în care operatorii economici își pot exprima interesul sau pot solicita informații cu privire la procedurile de achiziții publice care au fost lansate.

Contactele dintre Secretariat și potențialii ofertanți sunt interzise pe tot parcursul procedurii, cu excepția unor circumstanțe excepționale, și anume în timpul etapei de depunere.

Contactele cu ofertanții sunt permise în timpul etapei de depunere, în mod excepțional, în următoarele situații: la cererea operatorilor economici, Secretariatul poate furniza informații suplimentare numai în scopul clarificării documentelor achiziției; din proprie inițiativă, Secretariatul poate informa părțile interesate în cazul în care constată că în documentele achiziției există greșeli, inexactități, omisiuni sau alte erori materiale. În cazul în care trebuie să corecteze documentele achiziției printr-o modificare semnificativă, secretariatul prelungește termenul pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare, astfel încât ofertanții să poată ține seama de aceste modificări.

Contactele au loc întotdeauna în scris (de preferință prin mijloace electronice, astfel încât să se garanteze o reacție promptă și să se evite riscul întârzierilor care pot fi provocate de serviciile poștale).

Orice informații suplimentare furnizate la cererea unui ofertant și orice informații furnizate de secretariat din proprie inițiativă trebuie să fie accesibile simultan tuturor ofertanților prin aceleași mijloace ca în cazul documentelor achiziției.

Ofertanții pot solicita informații suplimentare cu cel puțin patru zile calendaristice înainte de termenul de depunere a ofertelor. Secretariatul furnizează informațiile solicitate cât mai curând posibil și cel târziu cu trei zile calendaristice înainte de termenul de depunere a ofertelor.

În cazul în care informațiile sunt furnizate cu mai puțin de trei zile calendaristice înainte de termen, Secretariatul prelungește termenul pentru primirea ofertelor.

Secretariatul nu este obligat să răspundă la cererile de informații suplimentare prezentate cu mai puțin de patru zile calendaristice înainte de termenul pentru primirea ofertelor, însă poate să facă acest lucru dacă este posibil. În cazul în care termenul pentru primirea cererilor de informații suplimentare cade în zile de sărbătoare legală, duminică sau sâmbătă, termenul se încheie la expirarea ultimei ore a următoarei zile lucrătoare.

În conformitate cu buna administrare, este obligatoriu să se contacteze ofertanții pentru a solicita informații sau documente lipsă în ceea ce privește criteriile de excludere sau de selecție ori lipsa semnăturilor. Absența contactului în aceste cazuri trebuie să fie justificată în mod corespunzător și documentată printr-o notă în dosarul de achiziții publice. Cu toate acestea, cererea de clarificare nu trebuie să conducă la modificarea conținutului și nici a prețului ofertei deja depuse.

4.1.16.   Rezultatele evaluării și decizia de atribuire

În urma evaluării, ordonatorul de credite decide cărui ofertant urmează să i se atribuie un contract, în conformitate cu criteriile de selecție și de atribuire specificate în documentele achiziției, și semnează o decizie de atribuire.

Secretariatul informează ofertantul câștigător, precum și ofertanții necâștigători cu privire la motivele pe baza cărora a fost luată decizia, precum și cu privire la durata perioadelor de așteptare menționate la punctul 4.1.18 din prezentele norme. Ulterior, ordonatorul de credite poate semna contractul cu ofertantul câștigător. Ofertantul câștigător semnează mai întâi contractul.

4.1.17.   Informarea candidaților și ofertanților

Contractele cu o valoare cuprinsă între 20 001 EUR și pragul prevăzut în Directiva 2014/24/UE atribuite într-un exercițiu financiar se publică pe pagina de internet a Secretariatului permanent al Comunității transporturilor înainte de data de 30 iunie a anului următor.

4.1.18.   Perioada de așteptare anterioară semnării contractului

Procedurilor cu mai mulți ofertanți li se aplică o perioadă de așteptare de cel puțin șapte zile calendaristice. Perioada de așteptare începe din ziua următoare transmiterii simultane, prin mijloace electronice, a notificării privind rezultatul procedurii de selecție către toți ofertanții (câștigători și necâștigători). Ordonatorul de credite nu semnează contractul înainte de sfârșitul perioadei de așteptare.

Dacă este cazul, Secretariatul poate suspenda semnarea contractului în vederea unei examinări suplimentare, dacă acest lucru este justificat de solicitările sau observațiile formulate de ofertanții necâștigători în perioada de așteptare sau de orice alte informații relevante primite în perioada respectivă.

4.1.19.   Anularea procedurilor de achiziții publice

Secretariatul poate, înainte de semnarea contractului, să anuleze procedura fără ca ofertanții sau candidații să aibă dreptul de a solicita despăgubiri.

Anularea se decide atunci când contractul nu este atribuit (de exemplu, deoarece nu a fost acceptabilă nicio ofertă, nicio ofertă nu a respectat criteriile de selecție sau specificațiile tehnice, nicio ofertă nu a atins pragurile minime de calitate etc.), atunci când nevoile care au declanșat procedura de achiziții publice devin caduce (de exemplu, din cauza unei modificări a priorităților de politică) sau atunci când finanțarea contractului preconizat nu este asigurată.

Decizia de anulare se semnează de către ordonatorul de credite.

În termen de cel mult 15 zile de la semnarea deciziei de anulare, Secretariatul notifică în scris tuturor ofertanților (prin e-mail sau poștă) motivele anulării.