2.12.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 311/149


DECIZIA (UE) 2022/2353 A CONSILIULUI

din 1 decembrie 2022

privind o măsură de asistență, în cadrul Instrumentului european pentru pace, în vederea consolidării capacităților forțelor armate ale Bosniei și Herțegovinei

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 28 alineatul (1) și articolul 41 alineatul (2),

având în vedere propunerea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate,

întrucât:

(1)

În conformitate cu Decizia (PESC) 2021/509 a Consiliului (1), a fost instituit Instrumentul european pentru pace (IEP) pentru finanțarea de către statele membre a acțiunilor Uniunii în cadrul politicii externe și de securitate comune în vederea menținerii păcii, a prevenirii conflictelor și a consolidării securității internaționale în temeiul articolului 21 alineatul (2) litera (c) din tratat. În special, în temeiul articolului 1 alineatul (2) din Decizia (PESC) 2021/509, IEP poate finanța acțiuni de consolidare a capacităților statelor terțe și ale organizațiilor regionale și internaționale legate de chestiuni militare și de apărare.

(2)

În Declarația de la Brdo din 6 octombrie 2021, liderii Uniunii și ai statelor membre ale acesteia, în consultare cu liderii din Balcanii de Vest, au solicitat dezvoltarea în continuare a capacităților partenerilor din Balcanii de Vest prin intermediul IEP.

(3)

Concluziile Comitetului politic și de securitate din 17 martie 2022 privind orientările strategice ale IEP pentru 2022 au menținut ca prioritate-cheie pentru respectiva perioadă o măsură de asistență pentru sprijinul bilateral oferit unei țări din Balcanii de Vest.

(4)

La 21 martie 2022, Consiliul a aprobat Busola strategică cu obiectivul ca Uniunea să devină un furnizor de securitate mai puternic și mai capabil, inclusiv prin utilizarea sporită a IEP în sprijinul capabilităților de apărare ale partenerilor, printre altele în Bosnia și Herțegovina.

(5)

Uniunea și-a reiterat în repetate rânduri angajamentul față de perspectiva europeană a Bosniei și Herțegovinei, inclusiv în concluziile Consiliului European din martie și iunie 2022, subliniind necesitatea stabilității și funcționării depline a țării pentru a-i permite să pună în aplicare toate reformele esențiale, inclusiv reforma constituțională și cea electorală, și să avanseze în mod decisiv pe calea sa europeană.

(6)

De la crearea lor în 2005, forțele armate ale Bosniei și Herțegovinei (AFBiH) au jucat un rol esențial de stabilizare, fiind una dintre instituțiile de stat cu cel mai mare succes în menținerea unui mediu de siguranță și securitate în țară. Înaltul Reprezentant pentru Bosnia și Herțegovina a reiterat, în cel de al 61-lea raport adresat Secretarului General al Organizației Națiunilor Unite, necesitatea de a menține accentul pe reformele din domeniul apărării care să permită țării să aibă un rol de lider în menținerea păcii și a securității. Acest lucru implică consolidarea AFBiH, în special în contextul actual marcat de tensiuni politice și de discursuri care instigă la dezbinare.

(7)

Scopul prezentei măsuri este de a îmbunătăți capacitățile AFBiH, de a contribui în mod echilibrat la consolidarea asumării de către Bosnia și Herțegovina a proceselor sale și de a spori interoperabilitatea militară cu capabilitățile Uniunii în vederea creșterii participării AFBiH la viitoarele misiuni și operații din cadrul politicii de securitate și apărare comune (PSAC), fără a aduce atingere vreunui alt sprijin posibil finanțat de Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) sau de alți parteneri internaționali.

(8)

Echipamentele furnizate vor îmbunătăți securitatea și condițiile de desfășurare ale AFBiH și vor moderniza un număr limitat de capabilități operaționale, în special capabilitățile în domeniul chimic, biologic, radiologic și nuclear (CBRN) și capabilitățile defensive și de alertă timpurie. Prin creșterea capacității brigăzii de sprijin tactic, măsura de asistență va permite, de asemenea, o mai bună protecție a populației civile și desfășurarea rapidă și durabilă a batalionului desemnat de NATO, fie ca parte a unei misiuni sau operații PSAC a Uniunii, sau sub altă formă, între altele sub auspiciile Organizația Națiunilor Unite (ONU), ale NATO sau ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), fie ca parte a exercițiilor militare de instruire pe teren.

(9)

La 29 iunie 2022, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate (denumit în continuare „Înaltul Reprezentant”) a primit o cerere din partea Bosniei și Herțegovinei pentru ca Uniunea să asiste în continuare AFBiH în ceea ce privește achiziționarea de echipamente esențiale pentru consolidarea capacității acestora.

(10)

La finalizarea măsurii de asistență, Înaltul Reprezentant va efectua o evaluare a impactului acesteia, precum și a gestionării și utilizării echipamentelor furnizate. Acest exercițiu va sta la baza unui proces de lecții învățate care va viza evaluarea eficacității măsurii de asistență și a coerenței acesteia cu strategia și politicile generale ale Uniunii în Bosnia și Herțegovina.

(11)

Măsurile de asistență urmează să fie puse în aplicare luând în considerare principiile și cerințele prevăzute în Decizia (PESC) 2021/509, în special în concordanță cu Poziția comună 2008/944/PESC a Consiliului (2), și în conformitate cu normele de execuție a veniturilor și cheltuielilor finanțate în cadrul IEP.

(12)

Consiliul își reafirmă hotărârea de a proteja, promova și respecta drepturile omului, libertățile fundamentale și principiile democratice și de a consolida statul de drept și buna guvernanță în conformitate cu Carta Organizației Națiunilor Unite, cu Declarația Universală a Drepturilor Omului și cu dreptul internațional, în special cu dreptul internațional al drepturilor omului și cu dreptul internațional umanitar,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Instituire, obiective, domeniu de aplicare și durată

(1)   Se instituie o măsură de asistență în beneficiul Bosniei și Herțegovinei (denumită în continuare „beneficiarul”), finanțată în cadrul Instrumentului european pentru pace (IEP), (denumită în continuare „măsura de asistență”).

(2)   Obiectivul măsurii de asistență este de a întări capacitățile AFBiH prin consolidarea și modernizarea echipamentelor brigăzii sale de sprijin tactic. Prin furnizarea de echipamente adecvate, măsura de asistență va contribui la creșterea contribuției AFBiH la misiunile și operațiile militare PSAC, precum și la operațiile de menținere a păcii desfășurate de ONU, consolidând totodată cooperarea euro-atlantică și protejând mai bine civilii.

(3)   În vederea atingerii obiectivului menționat la alineatul (2), măsura de asistență finanțează următoarele tipuri de echipamente care nu sunt concepute pentru a aplica o forță letală:

(a)

echipamente de teren;

(b)

instrumente esențiale pentru ingineria militară;

(c)

material CBRN.

(4)   Durata măsurii de asistență este de 36 de luni de la data încheierii contractului dintre administratorul pentru măsurile de asistență, acționând în calitate de ordonator de credite, și entitatea menționată la articolul 4 alineatul (2) din prezenta decizie în conformitate cu articolul 32 alineatul (2) litera (a) din Decizia (PESC) 2021/509.

(5)   Contractul pentru punerea în aplicare a măsurii de asistență se încheie cel mai devreme după adoptarea, de către comitetul instrumentului, a unei modificări a normelor de punere în aplicare a IEP.

Articolul 2

Dispoziții financiare

(1)   Valoarea de referință financiară destinată acoperirii cheltuielilor referitoare la măsura de asistență este de 10 000 000 EUR.

(2)   Toate cheltuielile sunt gestionate în conformitate cu Decizia (PESC) 2021/509 și cu normele de execuție a veniturilor și cheltuielilor finanțate în cadrul IEP.

Articolul 3

Acorduri cu beneficiarul

(1)   Înaltul Reprezentant încheie cu beneficiarul acordurile necesare pentru a asigura respectarea cerințelor și condițiilor stabilite prin prezenta decizie, ca o condiție pentru acordarea de sprijin în cadrul măsurii de asistență.

(2)   Acordurile menționate la alineatul (1) includ dispoziții care obligă beneficiarul să garanteze:

(a)

respectarea de către unitățile AFBiH sprijinite prin măsura de asistență a dreptului internațional relevant, în special a dreptului internațional al drepturilor omului și a dreptului internațional umanitar;

(b)

utilizarea corectă și eficientă a oricăror active furnizate în cadrul măsurii de asistență în scopurile pentru care au fost furnizate;

(c)

întreținerea suficientă a oricăror active furnizate în cadrul măsurii de asistență pentru a se asigura faptul că pot fi utilizate și sunt disponibile în scop operațional pe tot parcursul ciclului lor de viață;

(d)

faptul că niciun activ furnizat în cadrul măsurii de asistență nu va fi pierdut sau că acestea nu vor fi transferate, la sfârșitul ciclului lor de viață, fără consimțământul comitetului instrumentului instituit în temeiul Deciziei (PESC) 2021/509 către alte persoane sau entități decât cele identificate în respectivele acorduri.

(3)   Acordurile menționate la alineatul (1) includ dispoziții cu privire la suspendarea și încetarea sprijinului acordat în temeiul măsurii de asistență în cazul în care beneficiarul este găsit vinovat de încălcarea obligațiilor prevăzute la alineatul (2).

Articolul 4

Execuție

(1)   Înaltul Reprezentant este responsabil de asigurarea punerii în aplicare a prezentei decizii în conformitate cu Decizia (PESC) 2021/509 și cu normele de execuție a veniturilor și cheltuielilor finanțate în cadrul IEP și în conformitate cu cadrul metodologic integrat pentru evaluarea și identificarea măsurilor și controalelor necesare pentru măsurile de asistență din cadrul IEP.

(2)   Punerea în aplicare a activităților menționate la articolul 1 alineatul (3) este efectuată de Agenția Centrală de Gestionare a Proiectelor (CPMA).

Articolul 5

Monitorizare, control și evaluare

(1)   Înaltul Reprezentant monitorizează respectarea de către beneficiar a obligațiilor stabilite în conformitate cu articolul 3. Monitorizarea respectivă este folosită pentru conștientizarea contextului și a riscurilor de încălcare a obligațiilor instituite în conformitate cu articolul 3 și pentru a contribui la prevenirea unor astfel de încălcări, inclusiv încălcări ale dreptului internațional al drepturilor omului și ale dreptului internațional umanitar de către unități ale AFBiH care beneficiază de sprijin în cadrul măsurii de asistență.

(2)   Controlul ulterior expedierii echipamentelor și materialelor se efectuează după cum urmează:

(a)

verificarea livrării, prin care certificatele de livrare sunt semnate de forțele utilizatorului final cu ocazia transferului dreptului de proprietate;

(b)

raportarea cu privire la activități, prin care beneficiarul raportează anual cu privire la activitățile care implică echipamentele, materialele și serviciile furnizate în cadrul măsurii de asistență până când o astfel de raportare nu mai este considerată necesară de către Comitetul politic și de securitate (COPS);

(c)

verificarea la fața locului, prin care beneficiarul acordă Înaltului Reprezentant, la cerere, accesul pentru a efectua verificarea la fața locului.

(3)   Înaltul Reprezentant efectuează o evaluare, sub forma unei prime evaluări structurate a măsurii de asistență, la 12 luni de la livrarea echipamentelor. Aceasta poate implica vizite la fața locului pentru a inspecta echipamentele, materialele și serviciile furnizate în cadrul măsurii de asistență sau orice alte forme de informații furnizate în mod independent. La încheierea măsurii de asistență se efectuează o evaluare finală pentru a se aprecia dacă măsura de asistență a contribuit la atingerea obiectivelor prezentate.

Articolul 6

Raportare

Pe parcursul perioadei de punere în aplicare, Înaltul Reprezentant prezintă COPS rapoarte semestriale privind punerea în aplicare a măsurii de asistență în conformitate cu articolul 63 din Decizia (PESC) 2021/509. Administratorul pentru măsuri de asistență informează periodic comitetul instrumentului instituit prin Decizia (PESC) 2021/509 cu privire la execuția veniturilor și cheltuielilor în conformitate cu articolul 38 din decizia respectivă, inclusiv prin furnizarea de informații cu privire la furnizorii și subcontractanții implicați.

Articolul 7

Suspendare și încetare

(1)   COPS poate decide să suspende integral sau parțial punerea în aplicare a măsurii de asistență în conformitate cu articolul 64 din Decizia (PESC) 2021/509.

(2)   COPS poate recomanda încetarea măsurii de asistență de către Consiliu.

Articolul 8

Intrare în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Adoptată la Bruxelles, 1 decembrie 2022.

Pentru Consiliu

Președintele

J. SÍKELA


(1)  Decizia (PESC) 2021/509 a Consiliului din 22 martie 2021 de instituire a Instrumentului european pentru pace și de abrogare a Deciziei (PESC) 2015/528 (JO L 102, 24.3.2021, p. 14).

(2)  Poziția comună 2008/944/PESC a Consiliului din 8 decembrie 2008 de definire a normelor comune care reglementează controlul exporturilor de tehnologie și echipament militar (JO L 335, 13.12.2008, p. 99).