25.10.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 275/75


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2022/2053 A COMISIEI

din 18 octombrie 2022

privind cererea de înregistrare a inițiativei cetățenești europene intitulate „Inițiativa cetățenească europeană pentru mâncarea vegană”, în temeiul Regulamentului (UE) 2019/788 al Parlamentului European și al Consiliului

[notificată cu numărul C(2022) 7418]

(Numai textul în limba engleză este autentic)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2019/788 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2019 privind inițiativa cetățenească europeană (1), în special articolul 6 alineatele (2) și (3),

întrucât:

(1)

La 30 august 2022, Comisiei i-a fost prezentată o cerere de înregistrare a unei inițiative cetățenești europene intitulate „Inițiativa cetățenească europeană pentru mâncarea vegană”.

(2)

Obiectivul inițiativei, astfel cum a fost exprimat de organizatori, este ca „alternativele vegane să fie în mod explicit prezente întotdeauna în spațiile private și publice care vând alimente și băuturi în Europa. Este o inițiativă cetățenească a UE, în favoarea mâncării vegane, pentru persoanele vegane și pentru cele respectă dreptul la alternativa vegană și, de asemenea, în favoarea luării de măsuri de combatere a schimbărilor climatice prin facilitarea accesului consumatorilor din UE în viața lor de zi cu zi la produse alimentare de origine vegetală. Alimentația vegană fără cruzime nu implică nici exploatarea, nici uciderea animalelor, ceea ce răspunde conștientizării colective emergente cu privire la drepturile animalelor. În plus, alimentația vegană aduce schimbări în ceea ce privește alegerea activităților de producție și de ocupare a forței de muncă, a structurilor și a logisticii, care generează mai puțină poluare. Inițiativa cetățenească europeană pentru mâncarea vegană solicită introducerea prin lege a alternativei vegane în ceea ce privește vânzarea de alimente și băuturi către public în Europa, cu speranța că participarea cetățenilor europeni va duce la aprobarea unei legi a UE cu beneficii majore pentru planetă, și anume în ceea ce privește combaterea crizei climatice, a dispariției speciilor sălbatice și a despăduririlor, o mai bună utilizare a terenurilor, apărarea vieții marine, combaterea risipei de alimente și a malnutriției.”

(3)

În anexă și într-un document suplimentar sunt oferite mai multe informații cu privire la obiectul, obiectivele și contextul inițiativei, expunând și detaliind motivele pentru sprijinirea acesteia. Organizatorii susțin că punerea la dispoziție a unor alternative vegane în spațiile private și publice de comercializare a alimentelor și băuturilor către public permite facilitarea accesului la alternativa vegană, contribuind la combaterea crizei climatice prin creșterea consumului de alimente de origine vegetală și reducerea costului alimentelor. Potrivit organizatorilor, „facilitarea disponibilității alimentelor vegane în sectorul public și în cel privat al comercializării de alimente și băuturi vizează reducerea poluării prin emisii de CO2, reducerea contaminării mediului, utilizarea mai redusă a apei și reducerea suferinței animalelor”.

(4)

În ceea ce privește obiectivul inițiativei de introducere a unei obligații legale pentru operatorii de pe piața cu amănuntul a produselor alimentare și a băuturilor de a oferi produse vegane, Comisia are competența de a prezenta o propunere de act juridic în temeiul articolului 114 din TFUE. În plus, în măsura în care inițiativa poate afecta sau impune măsuri specifice în cadrul politicii agricole comune, Comisia are competența de a prezenta propuneri de acte juridice în temeiul articolului 43 din TFUE.

(5)

Din aceste motive, niciuna dintre părțile inițiativei nu depășește în mod vădit competența Comisiei de a prezenta o propunere de act juridic al Uniunii în vederea punerii în aplicare a tratatelor.

(6)

Această concluzie nu aduce atingere evaluării efectuate pentru a se stabili dacă în acest caz ar fi îndeplinite condițiile concrete de fond necesare pentru o acțiune din partea Comisiei, inclusiv respectarea principiilor proporționalității, subsidiarității și compatibilității cu drepturile fundamentale.

(7)

Grupul de organizatori a furnizat toate documentele necesare pentru a dovedi că îndeplinește cerințele prevăzute la articolul 5 alineatele (1) și (2) din Regulamentul (UE) 2019/788 și a desemnat persoanele de contact în conformitate cu articolul 5 alineatul (3) primul paragraf din regulamentul menționat.

(8)

Inițiativa propusă nu este vădit abuzivă, neserioasă sau vexatorie și nici nu contravine vădit valorilor Uniunii, astfel cum sunt prevăzute la articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană, și drepturilor consacrate în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

(9)

Prin urmare, inițiativa intitulată „Inițiativa cetățenească europeană pentru mâncarea vegană” ar trebui înregistrată.

(10)

Concluzia conform căreia sunt îndeplinite condițiile de înregistrare prevăzute la articolul 6 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2019/788 nu atrage după sine confirmarea în vreun fel de către Comisie a exactității factuale a conținutului inițiativei, care este responsabilitatea exclusivă a grupului de organizatori ai acesteia. Conținutul inițiativei exprimă doar punctele de vedere ale grupului de organizatori și nu se poate considera, în niciun caz, că reflectă punctele de vedere ale Comisiei,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Se înregistrează inițiativa cetățenească intitulată „Inițiativa cetățenească europeană pentru mâncarea vegană”.

Articolul 2

Prezenta decizie se adresează grupului de organizatori ai inițiativei cetățenești intitulate „Inițiativa cetățenească europeană pentru mâncarea vegană”, reprezentat de doamna Paola SGARBAZZINI și de doamna Nora PAGLIONICO, care acționează în calitate de persoane de contact.

Adoptată la Strasbourg, 18 octombrie 2022.

Pentru Comisie

Věra JOUROVÁ

Vicepreședintă


(1)  JO L 130, 17.5.2019, p. 55.