19.7.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 190/121


DECIZIA (PESC) 2022/1236 A CONSILIULUI

din 18 iulie 2022

privind o măsură de asistență în cadrul Instrumentului european pentru pace în sprijinul forțelor armate din Niger

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 28 alineatul (1) și articolul 41 alineatul (2),

având în vedere propunerea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate,

întrucât:

(1)

În conformitate cu Decizia (PESC) 2021/509 a Consiliului (1), a fost instituit Instrumentul european pentru pace (IEP) pentru finanțarea de către statele membre a acțiunilor Uniunii în cadrul politicii externe și de securitate comune în vederea menținerii păcii, a prevenirii conflictelor și a consolidării securității internaționale, în conformitate cu articolul 21 alineatul (2) litera (c) din tratat. În special, în temeiul articolului 1 alineatul (2) din Decizia (PESC) 2021/509, IEP poate finanța acțiuni de consolidare a capacităților statelor terțe și ale organizațiilor regionale și internaționale legate de chestiuni militare și de apărare.

(2)

Nigerul joacă un rol major în cadrul principalelor inițiative regionale, europene și internaționale menite să consolideze pacea și dezvoltarea în Sahel, inclusiv Strategia integrată a Uniunii în Sahel, Coaliția pentru Sahel și Parteneriatul pentru securitate și stabilitate în Sahel (P3S), precum și Alianța pentru Sahel. În ultimii ani, comunitatea internațională, inclusiv Uniunea, a depus eforturi considerabile pentru a sprijini Republica Niger în lupta sa împotriva terorismului. Uniunea s-a angajat să întrețină o relație strânsă în sprijinul armatei și apărării în Niger.

(3)

În regiunea Sahel, Nigerul este o țară-cheie pentru Uniune în ceea ce privește abordarea aspectelor legate de securitate și migrație. Uniunea menține un parteneriat strâns cu guvernul Nigerului, cu scopul de a realiza dezvoltarea pe termen lung printr-o abordare cuprinzătoare și integrată.

(4)

În scrisoarea sa din 25 martie 2022 adresată Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate (denumit în continuare „Înaltul Reprezentant”), Ministerul Afacerilor Externe din Niger a solicitat Uniunii să ofere sprijin forțelor armate nigeriene („Forces armées nigeriennes” – FAN) într-un domeniu prioritar și, eventual, împreună cu o misiune în cadrul politicii de securitate și apărare comună (PSAC) a Uniunii mandatată să își desfășoare activitatea în Niger.

(5)

Măsurile de asistență urmează să fie puse în aplicare luând în considerare principiile și cerințele prevăzute în Decizia (PESC) 2021/509 și, în special, cu respectarea Poziției comune 2008/944/PESC a Consiliului (2) și în conformitate cu normele de execuție a veniturilor și cheltuielilor finanțate în cadrul IEP.

(6)

Punerea în aplicare va face obiectul evaluării periodice a evoluțiilor la nivel politic în Niger, în conformitate cu cadrul metodologic integrat pentru evaluarea și identificarea măsurilor și a controalelor pentru măsurile de asistență în cadrul IEP. În special, punerea în aplicare ar trebui să nu contravină intereselor în materie de securitate și de apărare ale Uniunii și ale statelor sale membre.

(7)

Consiliul își reafirmă hotărârea de a proteja, promova și respecta drepturile omului, libertățile fundamentale și principiile democratice și de a consolida statul de drept și buna guvernanță în conformitate cu Carta Organizației Națiunilor Unite, cu Declarația Universală a Drepturilor Omului și cu dreptul internațional, în special cu dreptul internațional al drepturilor omului și cu dreptul internațional umanitar,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Instituire, obiective, domeniu de aplicare și durată

(1)   Se instituie o măsură de asistență în beneficiul Republicii Niger (denumită în continuare „beneficiarul”), care urmează să fie finanțată în cadrul Instrumentului european pentru pace (IEP) (denumită în continuare „măsura de asistență”).

(2)   Obiectivul măsurii de asistență este de a consolida capacitățile și reziliența FAN pentru a le permite să apere integritatea teritorială și suveranitatea Nigerului și pentru a proteja mai bine populația civilă, în special împotriva amenințării teroriste tot mai mari.

(3)   Pentru a atinge obiectivul stabilit la alineatul (2), măsura de asistență finanțează următoarele două componente:

(a)

instituirea unui Centru de formare a tehnicienilor forțelor armate („Centre de Formation des Techniciens des Armées” – CFTA) pentru a centraliza, consolida și structura mai bine capacitățile FAN în domeniul sprijinului logistic; și

(b)

instituirea unei baze de operații avansate („base opérationelle avancée” – BOA) pentru a reduce vulnerabilitatea FAN în regiunea Tillabéri.

(4)   Durata măsurii de asistență este de 36 de luni de la data încheierii contractului dintre administratorul pentru măsurile de asistență care acționează în calitate de ordonator de credite și entitatea menționată la articolul 4 alineatul (2) din prezenta decizie, în conformitate cu articolul 32 alineatul (2) litera (a) din Decizia (PESC) 2021/509.

Articolul 2

Dispoziții financiare

(1)   Valoarea de referință financiară destinată acoperirii cheltuielilor referitoare la măsura de asistență este de 25 000 000 EUR.

(2)   Toate cheltuielile sunt gestionate în conformitate cu Decizia (PESC) 2021/509 și cu normele de execuție a veniturilor și cheltuielilor finanțate în cadrul IEP.

Articolul 3

Acorduri cu beneficiarul

(1)   Înaltul Reprezentant încheie cu beneficiarul acordurile necesare pentru a asigura respectarea dreptului internațional, în special a dreptului internațional al drepturilor omului și a dreptului internațional umanitar, precum și a articolului 62 alineatul (2) din Decizia (PESC) 2021/509, ca condiție pentru acordarea de sprijin în cadrul măsurii de asistență.

(2)   Acordurile menționate la alineatul (1) includ dispoziții care obligă beneficiarul să asigure:

(a)

respectarea de către unitățile FAN a dreptului internațional relevant, în special a dreptului internațional al drepturilor omului și a dreptului internațional umanitar, precum și angajamentul guvernului din Niger de a consolida lupta împotriva corupției;

(b)

utilizarea corectă și eficientă a oricăror active furnizate în cadrul măsurii de asistență în scopurile pentru care au fost furnizate;

(c)

întreținerea suficientă a oricăror active furnizate în cadrul acestei măsuri de asistență pentru a asigura utilizabilitatea acestora și disponibilitatea lor operațională pe durata ciclului lor de viață;

(d)

faptul că niciun activ furnizat în cadrul măsurii de asistență nu va fi pierdut sau transferat, la sfârșitul ciclului său de viață, fără consimțământul comitetului instrumentului instituit în temeiul Deciziei (PESC) 2021/509 către alte persoane sau entități decât cele identificate în respectivele acorduri.

(3)   Acordurile menționate la alineatul (1) includ dispoziții cu privire la suspendarea și încetarea sprijinului acordat în temeiul acestei măsuri de asistență în cazul în care beneficiarul este găsit vinovat de încălcarea obligațiilor prevăzute la alineatul (2).

Articolul 4

Punere în aplicare

(1)   Înaltul Reprezentant este responsabil de punerea în aplicare a prezentei decizii în conformitate cu Decizia (PESC) 2021/509 și cu normele de execuție a veniturilor și cheltuielilor finanțate în cadrul IEP, în concordanță cu cadrul metodologic integrat pentru evaluarea și identificarea măsurilor și controalelor necesare pentru măsurile de asistență din cadrul IEP.

(2)   Punerea în aplicare a activităților menționate la articolul 1 alineatul (3) este efectuată de Expertise France.

Articolul 5

Monitorizare, control și evaluare

(1)   Înaltul Reprezentant asigură faptul că respectarea de către beneficiar a obligațiilor stabilite în conformitate cu articolul 3 este monitorizată. Monitorizarea respectivă asigură cunoașterea contextului și a riscurilor de încălcare a obligațiilor stabilite în conformitate cu articolul 3 și contribuie la prevenirea unor astfel de încălcări, inclusiv încălcări ale dreptului internațional al drepturilor omului și ale dreptului internațional umanitar de către unitățile FAN, în care este implicată utilizarea echipamentelor furnizate în cadrul măsurii de asistență.

(2)   Controlul ulterior expedierii echipamentelor și materialelor se efectuează după cum urmează:

(a)

verificarea livrării, prin care certificatele de livrare urmează să fie semnate de forțele utilizatorului final cu ocazia transferului dreptului de proprietate;

(b)

raportarea cu privire la inventar, prin care beneficiarul trebuie să raporteze anual cu privire la inventarul bunurilor desemnate până când respectiva raportare nu mai este considerată necesară de către Comitetul politic și de securitate (COPS);

(c)

controlul la fața locului, prin care beneficiarul urmează să acorde Înaltului Reprezentant accesul pentru a efectua controlul la fața locului, la cerere.

(3)   Înaltul Reprezentant efectuează o evaluare, sub forma unei prime evaluări structurate a măsurii de asistență, la șase luni de la finalizarea instituirii CFTA și a BOA. Dacă este necesar, aceasta poate implica vizite la fața locului în vederea inspectării infrastructurii, echipamentelor și materialelor livrate în cadrul măsurii de asistență sau orice alte forme efective de informații furnizate în mod independent. La încheierea măsurii de asistență se efectuează o evaluare finală pentru a se aprecia dacă măsura de asistență a contribuit la atingerea obiectivelor prezentate.

Articolul 6

Raportare

Pe parcursul perioadei de punere în aplicare, Înaltul Reprezentant prezintă COPS rapoarte semestriale privind punerea în aplicare a măsurii de asistență, în conformitate cu articolul 63 din Decizia (PESC) 2021/509. Administratorul măsurilor de asistență informează periodic comitetul instrumentului instituit prin Decizia (PESC) 2021/509 cu privire la execuția veniturilor și cheltuielilor în conformitate cu articolul 38 din decizia respectivă, inclusiv prin furnizarea de informații cu privire la furnizorii și subcontractanții implicați.

Articolul 7

Suspendare și încetare

(1)   COPS poate decide să suspende integral sau parțial punerea în aplicare a măsurii de asistență în conformitate cu articolul 64 din Decizia (PESC) 2021/509.

(2)   COPS poate recomanda încetarea măsurii de asistență de către Consiliu.

Articolul 8

Intrare în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Adoptată la Bruxelles, 18 iulie 2022.

Pentru Consiliu

Președintele

J. BORRELL FONTELLES


(1)  Decizia (PESC) 2021/509 a Consiliului din 22 martie 2021 de instituire a Instrumentului european pentru pace și de abrogare a Deciziei (PESC) 2015/528 (JO L 102, 24.3.2021, p. 14).

(2)  Poziția comună 2008/944/PESC a Consiliului din 8 decembrie 2008 de definire a normelor comune care reglementează controlul exporturilor de tehnologie și echipament militar (JO L 335, 13.12.2008, p. 99).