13.7.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 186/14


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2022/1204 A COMISIEI

din 16 iunie 2022

de instituire a Infrastructurii de cercetare pentru resursele microbiene - consorțiu pentru o infrastructură europeană de cercetare (MIRRI-ERIC)

[notificată cu numărul C(2022) 3894]

(Text cu relevanță pentru SEE)

(Numai textele în limbile neerlandeză, franceză, letonă, portugheză și spaniolă sunt autentice)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 723/2009 al Consiliului din 25 iunie 2009 privind cadrul juridic comunitar aplicabil unui consorțiu pentru o infrastructură europeană de cercetare (ERIC) (1), în special articolul 6 alineatul (1) litera (a),

întrucât:

(1)

Belgia, Spania, Franța, Letonia și Portugalia au prezentat Comisiei o cerere de instituire a Infrastructurii de cercetare pentru resursele microbiene – consorțiu pentru o infrastructură europeană de cercetare (MIRRI-ERIC) (denumită în continuare „cererea”).

(2)

Solicitanții au convenit ca Portugalia să fie statul membru gazdă al MIRRI- ERIC.

(3)

Regulamentul (CE) nr. 723/2009 a fost încorporat în Acordul privind Spațiul Economic European (SEE) prin Decizia nr. 72/2015 a Comitetului mixt al SEE (2).

(4)

În temeiul articolului 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 723/2009, Comisia a evaluat cererea și a concluzionat că aceasta îndeplinește cerințele stipulate în regulamentul respectiv. În cursul evaluării, Comisia a obținut opiniile unor experți independenți în materie de cercetare în domeniul resurselor microbiene.

(5)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul comitetului instituit în temeiul articolului 20 din Regulamentul (CE) nr. 723/2009,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)   Se instituie Infrastructura de cercetare pentru resursele microbiene - consorțiu pentru o infrastructură europeană de cercetare (MIRRI-ERIC).

(2)   Elementele esențiale ale statutului MIRRI-ERIC sunt prezentate în anexă.

Articolul 2

Prezenta decizie se adresează Regatului Belgiei, Regatului Spaniei, Republicii Franceze, Republicii Letonia și Republicii Portugheze.

Adoptată la Bruxelles, 16 iunie 2022.

Pentru Comisie

Mariya GABRIEL

Membru al Comisiei


(1)  JO L 206, 8.8.2009, p. 1.

(2)  Decizia nr. 72/2015 a Comitetului mixt al SEE din 20 martie 2015 de modificare a Protocolului 31 la Acordul privind SEE, privind cooperarea în domenii specifice în afara celor patru libertăți (JO L 129, 19.5.2016, p. 85).


ANEXĂ

ELEMENTELE ESENȚIALE ALE STATUTULUI MIRRI-ERIC

Următoarele articole și alineate din statutul MIRRI-ERIC prevăd elementele esențiale în conformitate cu articolul 6 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 723/2009.

1.   Denumirea ERIC

(Articolul 1 din statutul MIRRI-ERIC)

Denumirea infrastructurii de cercetare este Infrastructura de cercetare pentru resursele microbiene - consorțiu pentru o infrastructură europeană de cercetare, denumit în continuare „MIRRI-ERIC”.

2.   Sediul statutar

(Articolul 2 din statutul MIRRI-ERIC)

Sediul statutar al MIRRI-ERIC este situat în orașul Braga de pe teritoriul Republicii Portugheze, denumit în continuare „membru care găzduiește sediul statutar”.

3.   Sarcinile și activitățile MIRRI-ERIC

(Articolul 3 din statutul MIRRI-ERIC)

1.

Misiunea MIRRI-ERIC este de a servi utilizatorilor din domeniul bioștiinței și al bioindustriei prin facilitarea accesului la o gamă largă de bioresurse și date de înaltă calitate, într-un mod care respectă legislația. Oferind acces la expertiza umană și punând la dispoziție o platformă de colaborare pentru sustenabilitatea pe termen lung a biodiversității microbiene, MIRRI-ERIC va spori cunoștințele și va promova dezvoltarea profesională.

2.

Sarcina principală a MIRRI-ERIC este de a crea, a exploata și a dezvolta o infrastructură de cercetare paneuropeană distribuită a centrelor de resurse biologice din domeniul microbian (mBRC) pentru a asigura accesul la resurse de înaltă calitate și la servicii conexe, precum și la instalații de ultimă generație.

3.

MIRRI-ERIC are personalitate juridică de la data la care intră în vigoare decizia de punere în aplicare a Comisiei privind înființarea sa ca ERIC. Acesta are, în fiecare membru, cea mai extinsă capacitate juridică, în conformitate cu regulamentul UE și cu dreptul intern al membrului respectiv. În special, ERIC poate achiziționa, deține sau înstrăina bunuri mobile și imobile, precum și drepturi de proprietate intelectuală, poate încheia contracte și poate fi parte la proceduri judiciare.

4.

Obiectul de activitate principal al MIRRI-ERIC nu are scop lucrativ. MIRRI-ERIC poate desfășura activități economice limitate, cu condiția ca acestea să fie strâns legate de sarcina sa principală, fără să o pericliteze. Orice venituri generate de aceste activități economice limitate trebuie utilizate de MIRRI-ERIC pentru a contribui la realizarea misiunii sale.

5.

MIRRI-ERIC desfășoară următoarele activități:

(a)

promovează accesul, protejat legal și conform cu reglementările, la resursele microbiene autentice și la datele asociate în mBRC-uri pentru a menține o aprovizionare cuprinzătoare cu material biologic a comunității de cercetare;

(b)

construiește mediul de lucru colaborativ (CWE) și sistemul de informații MIRRI (MIRRI-IS) pentru a oferi un punct unic de acces la resursele microbiene și la datele aferente, la serviciile microbiene de ultimă generație, inclusiv la serviciile digitale, precum și la platformele specializate și tehnice;

(c)

asigură complementaritatea centrelor mBRC, precum și interoperabilitatea ofertelor lor de date pentru funcționarea MIRRI-IS;

(d)

instituie și implementează managementul calității, inclusiv proceduri standardizate, cele mai bune practici și instrumente adecvate pentru a spori calitatea resurselor, a datelor aferente și a serviciilor prestate;

(e)

stabilește relații cu alte infrastructuri europene de cercetare și organizații relevante pentru a îmbunătăți caracterizarea resurselor genetice deținute în MIRRI-ERIC și pentru a crește cantitatea și calitatea informațiilor asociate IC;

(f)

furnizează servicii de corelare și reunire a activităților de cercetare pentru instituțiile publice și private și lansează activități comune;

(g)

oferă utilizatorilor externi acces la materialele, expertiza și instalațiile științifice ale partenerilor MIRRI-ERIC, care vor fi coordonate pentru a permite cercetătorilor să desfășoare cercetări interne privind resursele genetice microbiene;

(h)

furnizează personalului mBRC-urilor, studenților și utilizatorilor educație și formare în domeniul microbiologiei, cum ar fi taxonomia, tehnicile de identificare și conservare, și în domeniul biotehnologiei, cum ar fi bioprospectarea, exploatarea, optimizarea tulpinilor și fermentarea,

(i)

precum și orice alte acțiuni conexe necesare pentru realizarea misiunii sale.

6.

Activitățile MIRRI-ERIC au un domeniu de aplicare paneuropean și promovează excelența în cercetarea științifică și bioindustria în domeniul microbian din Europa, ținând pasul cu cerințele comunităților academice și industriale. Astfel, MIRRI-ERIC va contribui la creșterea utilizării și a diseminării cunoștințelor, precum și la optimizarea rezultatelor activităților de cercetare care au la bază m-BRC în întreaga Europă și la nivel global.

7.

Activitățile MIRRI-ERIC sunt ghidate de transparență, reacție promptă, conștientizare etică, conformitate juridică, deschidere, egalitate de tratament și nediscriminare.

4.   Durată

(Articolul 4 din statutul MIRRI-ERIC)

Infrastructura MIRRI-ERIC este înființată pentru o perioadă de timp nedeterminată. Ea poate fi lichidată în conformitate cu articolul 5 din statut.

5.   Lichidare

(Articolul 5 din statutul MIRRI-ERIC)

1.

Lichidarea MIRRI-ERIC se face în urma unei decizii a adunării membrilor în conformitate cu articolul 17 alineatul (8) litera (c) din statut și în conformitate cu legislația aplicabilă, astfel cum este definită la articolul 36 din statut.

2.

Fără întârzieri nejustificate și, în orice caz, în termen de zece zile de la adoptarea deciziei de dizolvare a MIRRI-ERIC, MIRRI-ERIC informează Comisia Europeană cu privire la această decizie.

3.

Fără a aduce atingere articolului 6 din statut, toate activele și pasivele rămase după plata datoriilor EMBRC-ERIC se repartizează între membri, proporțional cu contribuția efectivă a fiecăruia la MIRRI-ERIC în momentul dizolvării.

4.

Fără întârzieri nejustificate și, în orice caz, în termen de zece zile de la finalizarea procedurii de lichidare, MIRRI-ERIC informează Comisia Europeană în această privință.

5.

MIRRI-ERIC își încetează existența la data publicării de către Comisia Europeană a avizului corespunzător în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

6.   Răspunderea membrilor și a observatorilor

(Articolul 6 din statutul MIRRI-ERIC)

1.

MIRRI-ERIC este răspunzătoare pentru datoriile sale.

2.

Membrii și observatorii nu răspund în solidar pentru datoriile MIRRI-ERIC. Răspunderea financiară a membrilor și a observatorilor pentru datoriile MIRRI-ERIC se limitează la contribuțiile lor respective la MIRRI-ERIC, astfel cum se precizează la articolul 25 din statut.

3.

MIRRI-ERIC ia măsurile adecvate pentru acoperirea riscurilor specifice creării și funcționării MIRRI-ERIC.

7.   Politica privind accesul

(Articolul 7 din statutul MIRRI-ERIC)

1.

MIRRI-ERIC pune la dispoziția cercetătorilor, a instituțiilor bioindustriale și a agențiilor descentralizate ale UE, cum ar fi Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară sau Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, materiale biologice microbiene, datele aferente din bazele de date, precum și cunoștințele și serviciile afiliate la sau dezvoltate de partenerii MIRRI-ERIC. MIRRI-ERIC se asigură că sunt respectate condițiile de utilizare a materialului biologic microbian stabilite de furnizorii de materiale și de furnizorii de date care își afiliază bazele de date la MIRRI-ERIC.

2.

Nicio dispoziție din prezentul statut nu ar trebui înțeleasă ca urmărind restricționarea dreptului partenerilor MIRRI-ERIC de a decide cu privire la furnizarea accesului la eșantioane și date.

3.

Materialul microbian se distribuie numai persoanelor de bună credință care își desfășoară activitatea într-un mediu profesional adecvat pentru manipularea materialului viu din clasa de pericol biologic implicat. După caz, vor fi promovate măsuri de biosecuritate consolidate.

4.

Se vor evalua cererile persoanelor și/sau ale proiectelor de acces la instalațiile științifice ale partenerilor MIRRI-ERIC. Procedura de evaluare și criteriile utilizate vor fi stabilite în regulamentul de funcționare care urmează să fie adoptat de adunarea membrilor în conformitate cu articolul 17 alineatul (7) literele (c) și (e) din statut. În orice caz, procesul de evaluare ia în considerare meritele științifice și este transparent, echitabil și imparțial.

5.

Accesul va fi monitorizat, iar satisfacția utilizatorilor va fi evaluată prin intermediul unui mecanism de feedback ca parte a asigurării calității pentru îmbunătățirea continuă a accesului.

6.

Politica de acces va fi stabilită în regulamentul de funcționare care urmează să fie adoptat de adunarea membrilor în conformitate cu articolul 17 alineatul (7) literele (c) și (e) din statut.

8.   Politica în materie de evaluare științifică

(Articolul 8 din statutul MIRRI-ERIC)

1.

O dată la cinci ani, are loc o evaluare științifică a activităților, serviciilor și platformelor MIRRI-ERIC. Evaluarea este efectuată de un grup de evaluatori externi internaționali independenți de cea mai înaltă calitate. Acest grup va elabora și va transmite raportul de evaluare adunării membrilor.

2.

Politica de evaluare științifică va fi stabilită în regulamentul de funcționare care urmează să fie adoptat de adunarea membrilor în conformitate cu articolul 17 alineatul (7) literele (c) și (e) din statut.

9.   Politica de diseminare

(Articolul 9 din statutul MIRRI-ERIC)

1.

MIRRI-ERIC își promovează activitățile și utilizarea în cercetare, în proiecte inovatoare și în învățământul superior.

2.

Politica de diseminare descrie diferitele grupuri-țintă, iar MIRRI-ERIC utilizează mai multe canale pentru a ajunge la grupurile-țintă, cum ar fi site-ul web, portalul pentru mediul de lucru în colaborare, ateliere și cursuri de formare, prezența în cadrul conferințelor și al platformelor sociale.

3.

Politica de diseminare este stabilită în regulamentul de funcționare care urmează să fie adoptat de adunarea membrilor în conformitate cu articolul 17 alineatul (7) literele (c) și (e) din statut.

10.   Drepturi de proprietate intelectuală

(Articolul 10 din statutul MIRRI-ERIC)

1.

Nicio dispoziție din prezentul statut nu se interpretează ca modificând sfera de cuprindere și aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală și a acordurilor de partajare a beneficiilor, astfel cum sunt stabilite în conformitate cu legile, reglementările și acordurile internaționale relevante ale membrilor ECRIN-ERIC.

2.

Schimbul și integrarea proprietății intelectuale între membri, entitățile reprezentante ale acestora și parteneri prin intermediul dispozițiilor contractuale relevante fac obiectul regulamentului de funcționare care urmează să fie adoptat de adunarea membrilor în conformitate cu articolul 17 alineatul (7) literele (c) și (e) din statut.

3.

Drepturile de proprietate intelectuală ale datelor, rezultatelor și altor cunoștințe produse și dezvoltate în cadrul activităților MIRRI-ERIC aparțin entității sau entităților care le-au generat.

4.

Drepturile de proprietate intelectuală generate de utilizatori ca urmare a accesului la resursele sau la instalațiile științifice ale MIRRI-ERIC se negociază, în vederea unei utilizări echitabile atât de către utilizator, în calitate de MIRRI-ERIC, cât și de către partenerul în cauză, ținând seama de contribuțiile lor respective.

5.

MIRRI-ERIC îndrumă cercetătorii pentru a se asigura că cercetarea desfășurată cu ajutorul materialelor puse la dispoziție prin MIRRI-ERIC este realizată într-un cadru care recunoaște drepturile proprietarilor datelor și dreptul la viața privată.

11.   Politica în domeniul ocupării forței de muncă

(Articolul 11 din statutul MIRRI-ERIC)

1.

MIRRI-ERIC se angajează în favoarea egalității de șanse și nu discriminează nicio persoană pe motive de rasă, origine etnică, gen, credință, handicap, orientare sexuală sau orice alt motiv.

2.

Procedurile de selecție a candidaților pentru posturile de personal în cadrul MIRRI-ERIC sunt transparente, nediscriminatorii și respectă egalitatea de șanse.

3.

Contractele de muncă respectă actele cu putere de lege și normele administrative naționale ale țării în care personalul este angajat și își desfășoară în mod obișnuit activitățile.

4.

Politica în domeniul ocupării forței de muncă este stabilită în regulamentul de funcționare care urmează să fie adoptat de adunarea membrilor în conformitate cu articolul 17 alineatul (7) literele (c) și (e) din statut.

12.   Politica în materie de achiziții publice

(Articolul 12 din statutul MIRRI-ERIC)

1.

MIRRI-ERIC tratează în mod egal și nediscriminatoriu candidații și ofertanții din cadrul procedurilor de achiziții publice. Politica în materie de achiziții a publice a MIRRI-ERIC respectă principiul transparenței, al nediscriminării și al concurenței deschise.

2.

Politica în materie de achiziții publice a MIRRI-ERIC este stabilită în regulamentul de funcționare care urmează să fie adoptat de adunarea membrilor în conformitate cu articolul 17 alineatul (7) literele (c) și (e) din statut.