27.6.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 168/81


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2022/1003 A CONSILIULUI

din 17 iunie 2022

prin care Republica Polonă este autorizată să aplice o măsură specială de derogare de la articolele 218 și 232 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (1), în special articolul 395 alineatul (1),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)

Prin scrisoarea înregistrată de Comisie la 5 august 2021, Polonia a solicitat autorizația pentru o măsură specială de derogare de la articolele 218, 226 și 232 din Directiva 2006/112/CE și de a institui facturarea electronică obligatorie în cazul tuturor tranzacțiilor efectuate de persoane impozabile pentru care este necesară emiterea unei facturi (denumită în continuare „măsura specială”). Autorizația de a aplica măsura specială a fost solicitată pentru perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2026.

(2)

În conformitate cu articolul 395 alineatul (2) din Directiva 2006/112/CE, prin scrisorile din 21 octombrie 2021, Comisia a transmis cererea prezentată de Polonia către celelalte state membre. Prin scrisoarea din 22 octombrie 2021, Comisia a notificat Poloniei faptul că dispune de toate informațiile necesare pentru a evalua cererea.

(3)

Prin scrisoarea din 8 februarie 2022, Polonia a informat Comisia că nu este necesară o derogare de la articolul 226 din Directiva 2006/112/CE și că domeniul de aplicare al măsurii speciale solicitate ar fi limitat la persoanele impozabile stabilite pe teritoriul Poloniei.

(4)

Polonia susține că măsura specială ar fi benefică în sensul combaterii fraudei și a evaziunii fiscale în domeniul taxei pe valoarea adăugată (TVA). Măsura specială, împreună cu transmiterea de date suplimentare privind tranzacțiile, ar îmbunătăți în mod semnificativ capabilitățile analitice ale administrației fiscale poloneze, dându-i acesteia posibilitatea să verifice în mod automat concordanța dintre TVA declarată și TVA plătită și sporind precizia verificării cererilor de rambursare a TVA depuse de contribuabili. Totodată, aceasta ar completa alte măsuri care urmăresc combaterea fraudei și a evaziunii fiscale în domeniul TVA, precum și de modernizare a sistemului de TVA, cum ar fi fișierul unic de audit în scopuri de TVA, mecanismul de plată defalcată, sistemul de analiză electronică a fluxurilor de capital sau sistemul caselor de marcat electronice fiscale conectate online pentru monitorizarea sectorului comerțului cu amănuntul.

(5)

Polonia consideră că măsura specială ar permite o serie de măsuri de simplificare pentru a facilita respectarea obligațiilor care le revin persoanelor impozabile, cum ar fi precompletarea declarațiilor privind taxa pe valoarea adăugată și a declarațiilor recapitulative sau rambursarea accelerată a TVA. Măsura specială ar oferi avantaje persoanelor impozabile, cum ar fi un serviciu de stocare și arhivare a facturilor furnizat de administrație și automatizarea proceselor contabile. În opinia Poloniei, costurile pe care persoanele impozabile ar trebui să le suporte pentru a-și adapta sistemele la măsura specială nu se preconizează a fi semnificative, în special în comparație cu beneficiile pe care acestea le-ar obține în urma introducerii modelului de facturare electronică. Pentru a sprijini aceste adaptări, Polonia a instituit facturarea electronică voluntară, anterior introducerii măsurii speciale. În plus, ar fi puse la dispoziție în mod gratuit instrumente care să faciliteze respectarea măsurii speciale și ar urma să se desfășoare o amplă campanie de informare cu scopul de a familiariza contribuabilii cu noile norme în materie de TVA privind măsura specială.

(6)

Având în vedere domeniul larg de aplicare și noutatea măsurii speciale, este important să se evalueze impactul acesteia asupra combaterii fraudei și a evaziunii fiscale în domeniul TVA și asupra persoanelor impozabile. Prin urmare, în cazul în care consideră că este necesară o prelungire a măsurii speciale, Polonia ar trebui să transmită Comisiei, împreună cu cererea de prelungire, un raport care să conțină evaluarea eficacității măsurii speciale din perspectiva combaterii fraudei și a evaziunii fiscale în domeniul TVA, precum și a simplificării colectării TVA.

(7)

Măsura specială nu ar trebui să aducă atingere dreptului clientului de a primi facturi pe suport de hârtie în cazul tranzacțiilor în interiorul Uniunii.

(8)

Măsura specială ar trebui să aibă o durată limitată pentru a se putea realiza o evaluare dacă este adecvată și eficace în raport cu obiectivele sale.

(9)

Măsura specială este proporțională cu obiectivele urmărite, având în vedere durata limitată și domeniul de aplicare limitat. În plus, măsura specială nu generează riscul reorientării fraudei către alte sectoare sau către alte state membre.

(10)

Măsura specială nu va influența negativ cuantumul global al încasărilor din impozite colectate în stadiul consumului final și nu va avea niciun impact negativ asupra resurselor proprii ale Uniunii care provin din TVA,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Prin derogare de la articolul 218 din Directiva 2006/112/CE, Polonia este autorizată să accepte numai facturi emise de persoane impozabile stabilite pe teritoriul Poloniei sub formă de documente sau mesaje în format electronic.

Articolul 2

Prin derogare de la articolul 232 din Directiva 2006/112/CE, Polonia este autorizată să dispună că utilizarea facturilor electronice emise pe teritoriul Poloniei nu face obiectul acceptării de către destinatari.

Articolul 3

Polonia notifică Comisiei măsurile naționale de punere în aplicare a măsurii speciale prevăzute la articolele 1 și 2.

Articolul 4

(1)   Prezenta decizie produce efecte de la data notificării sale.

(2)   Aceasta se aplică de la 1 ianuarie 2024 până la 31 decembrie 2026.

(3)   Dacă Polonia consideră că este necesară prelungirea măsurii speciale prevăzute la articolele 1 și 2, Polonia transmite Comisiei o cerere de prelungire, împreună cu un raport de evaluare a eficacității măsurilor naționale prevăzute la articolul 3 din perspectiva combaterii fraudei și a evaziunii fiscale în domeniul TVA, precum și a simplificării colectării TVA. Raportul respectiv trebuie să evalueze, de asemenea, impactul respectivelor măsuri asupra persoanelor impozabile, analizând în special dacă aceste măsuri contribuie la creșterea sarcinilor și a costurilor administrative ale acestor persoane.

Articolul 5

Prezenta decizie se adresează Republicii Polone.

Adoptată la Luxemburg, 17 iunie 2022.

Pentru Consiliu

Președintele

B. LE MAIRE


(1)   JO L 347, 11.12.2006, p. 1.