26.1.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 17/52


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2022/100 A COMISIEI

din 24 ianuarie 2022

privind un proiect de decret al Regatului Țărilor de Jos referitor la băuturile pentru copiii de vârstă mică și laptele pentru copiii de vârstă mică notificat în conformitate cu articolul 45 din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului

[notificată cu numărul C(2022) 312]

(Numai textul în limba neerlandeză este autentic)

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei (1), în special articolul 45 alineatul (4),

întrucât:

(1)

În conformitate cu articolul 45 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011, autoritățile neerlandeze au notificat Comisiei, la 28 iulie 2020, un proiect de decret care conține norme privind alimentele pe bază de proteine (lapte de vacă sau de capră), la care s-au adăugat cel puțin una sau mai multe vitamine, minerale sau alte substanțe, și care sunt destinate a fi utilizate ca băuturi pentru copiii de vârstă mică cu vârste cuprinse între un an și trei ani (Decret al Legii privind produsele de bază referitor la băuturile și laptele pentru copiii de vârstă mică) („proiectul notificat”).

(2)

Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 definește principiile, cerințele și responsabilitățile generale care reglementează informațiile referitoare la produsele alimentare, în special etichetarea produselor alimentare. În această privință, articolul 9 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 enumeră mențiunile care trebuie să apară pe produsele alimentare, în conformitate cu articolele 10-35 și sub rezerva excepțiilor prevăzute de acestea.

(3)

Articolul 39 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 prevede că, în afara mențiunilor obligatorii prevăzute la articolul 9 alineatul (1) și la articolul 10, în conformitate cu procedura stabilită la articolul 45, statele membre pot adopta dispoziții privind mențiuni obligatorii suplimentare pentru anumite tipuri sau categorii de produse alimentare, din motive precum protecția sănătății publice, protecția consumatorilor, prevenirea fraudelor, protecția drepturilor de proprietate industrială și comercială, a indicațiilor de proveniență, a denumirilor de origine înregistrate și prevenirea concurenței neloiale.

(4)

Proiectul notificat stabilește, printre altele, mențiuni obligatorii suplimentare pentru anumite categorii de produse alimentare sub forma unor declarații care trebuie furnizate consumatorilor atunci când „băuturile pentru copiii de vârstă mică” și „laptele pentru copiii de vârstă mică” sunt introduse pe piață în Țările de Jos. Prin urmare, este necesar ca Comisia să examineze compatibilitatea acestuia cu cerințele menționate anterior din regulamentul respectiv și cu dispozițiile Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene.

(5)

Proiectul notificat stabilește cerințe specifice privind compoziția, fortificarea, etichetarea și comercializarea alimentelor pe bază de proteine din lapte de vacă sau de capră, care sunt destinate utilizării ca băuturi pentru copiii de vârstă mică cu vârste cuprinse între un an și trei ani. În special, secțiunea 2 din proiectul notificat stabilește cerințe cu privire la compoziția și adăugarea de vitamine și minerale și de alte substanțe în „băuturile pentru copiii de vârstă mică” și în „laptele pentru copiii de vârstă mică”. Secțiunea 3 din măsura notificată stabilește anumite cerințe privind denumirile, declarațiile și prezentarea informațiilor către consumatori.

(6)

Articolul 7 din proiectul notificat prevede că următoarele declarații sunt utilizate pentru comercializarea „băuturilor pentru copiii de vârstă mică” și a „laptelui pentru copiii de vârstă mică”: „a. categoria de vârstă cuprinsă între un an și trei ani pentru care a fost destinată; b. o declarație conform căreia produsul nu este un substitut al unei diete echilibrate; c. o declarație conform căreia produsul nu este un substitut al suplimentelor de vitamina D; și d. o declarație conform căreia produsul nu este un înlocuitor al laptelui matern”.

(7)

Autoritățile neerlandeze explică faptul că aceste mențiuni obligatorii cuprinse în proiectul notificat sunt justificate de motive legate de protecția sănătății publice și de protecția consumatorilor.

(8)

Autoritățile neerlandeze nu au prezentat niciun element de probă care să justifice măsura din motive de protecție a sănătății publice. Dimpotrivă, în expunerea de motive a proiectului notificat, autoritățile neerlandeze explică faptul că „băuturile pentru copiii de vârstă mică” și „laptele pentru copiii de vârstă mică” nu sunt necesare pentru a satisface cerințele nutriționale ale copiilor de vârstă mică.

(9)

Articolul 7 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 prevede că informațiile referitoare la produsele alimentare nu trebuie să inducă în eroare cumpărătorul în ceea ce privește caracteristicile produsului alimentar și, în special, în ceea ce privește natura, identitatea, proprietățile, compoziția, cantitatea, durabilitatea, țara de origine sau locul de proveniență, metoda de fabricație sau de producție.

(10)

Băuturile pe bază de lapte destinate copiilor de vârstă mică se încadrau în domeniul de aplicare al Directivei 2009/39/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind produsele alimentare cu destinație nutrițională specială (2), dar aceasta din urmă a fost abrogată prin Regulamentul (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (3) începând cu 19 iulie 2016.

(11)

Având în vedere această abrogare, articolul 12 din Regulamentul (UE) nr. 609/2013 prevede obligația Comisiei de a analiza într-un raport dacă sunt necesare dispoziții specifice pentru băuturile pe bază de lapte și produsele similare destinate copiilor de vârstă mică cu vârste cuprinse între un an și trei ani. Comisia a adoptat un raport privind aceste produse la 31 martie 2016 (4) („raportul din 2016”).

(12)

Raportul din 2016 a concluzionat că nu sunt necesare dispoziții specifice pentru această categorie de alimente, deoarece aplicarea corectă și completă a cadrului general al legislației UE în domeniul alimentar poate reglementa în mod adecvat compoziția băuturilor pe bază de lapte destinate copiilor de vârstă mică și comunicarea caracteristicilor acestor produse.

(13)

Aceste concluzii s-au bazat pe avizul științific al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară („autoritatea”). În avizul său din 2013 (5), autoritatea a remarcat că aceste produse nu au „un rol unic” și că „nu pot fi considerate drept o necesitate pentru a satisface cerințele nutriționale ale copiilor de vârstă mică”, în raport cu alte alimente care pot fi incluse în alimentația normală.

(14)

În consecință, Comisia nu a însoțit raportul din 2016 de o propunere legislativă de stabilire a normelor privind băuturile pe bază de lapte și produsele similare destinate copiilor de vârstă mică. Prin urmare, începând cu 20 iulie 2016, băuturile pe bază de lapte destinate copiilor de vârstă mică sunt considerate alimente normale, îmbogățite cu anumite substanțe nutritive, care se adresează unui anumit subgrup al populației și care sunt reglementate exclusiv de normele orizontale ale legislației UE în domeniul alimentar.

(15)

Pe baza observațiilor de mai sus, proiectul de măsură notificat se abate de la normele aplicabile alimentelor normale și introduce, în schimb, un nou cadru juridic pentru băuturile pentru copiii de vârstă mică și laptele pentru copiii de vârstă mică în Țările de Jos. În acest sens, ea creează de facto o nouă categorie de produse destinate copiilor de vârstă mică, care fac obiectul unor cerințe specifice privind compoziția, fortificarea, etichetarea și comercializarea. Acest lucru nu este în conformitate cu cadrul juridic actual al UE.

(16)

În special, băuturile pentru copiii de vârstă mică și laptele pentru copiii de vârstă mică se încadrează în domeniul de aplicare al Regulamentului (CE) nr. 1925/2006 al Parlamentului European și al Consiliului privind adaosul de vitamine și minerale, precum și de anumite substanțe de alt tip în produsele alimentare (6) și trebuie să respecte normele respectivului regulament privind condițiile de adăugare de vitamine și minerale, precum și privind etichetarea, prezentarea și publicitatea. Băuturile pe bază de lapte destinate copiilor de vârstă mică trebuie să furnizeze informații referitoare la alimente, inclusiv declarația nutrițională, în conformitate cu normele Regulamentului (UE) nr. 1169/2011 și pot purta numai mențiuni nutriționale și de sănătate specifice autorizate la nivelul UE în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1924/2006 al Parlamentului European și al Consiliului privind mențiunile nutriționale și de sănătate înscrise pe produsele alimentare (7).

(17)

Dispozițiile Regulamentului (UE) nr. 609/2013 și ale Regulamentului delegat (UE) 2016/127 al Comisiei (8) nu se aplică băuturilor pentru copiii de vârstă mică și laptelui pentru copiii de vârstă mică.

(18)

Cerințele de etichetare obligatorii pentru băuturile pentru copiii de vârstă mică și laptele pentru copiii de vârstă mică, astfel cum sunt propuse la articolul 7 din proiectul notificat, în plus față de cerințele de etichetare obligatorii prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 1169/2011, consolidează percepția consumatorilor potrivit căreia băuturile pentru copiii de vârstă mică și laptele pentru copiii de vârstă mică constituie o categorie separată de produse, similare formulelor de început și formulelor de continuare, care sunt adecvate în special pentru copiii de vârstă mică cu vârste cuprinse între un an și trei ani în comparație cu alte alimente care pot fi incluse în alimentația lor normală.

(19)

În conformitate cu dispozițiile articolului 45 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011, Comisia a consultat, la 5 octombrie 2020, Comitetul permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală.

(20)

Având în vedere cele de mai sus, Comisia consideră că articolul 7 din proiectul notificat induce în eroare în ceea ce privește natura băuturilor pentru copiii de vârstă mică și a laptelui pentru copiii de vârstă mică și, prin urmare, reprezintă o încălcare a articolului 7 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 și nu poate fi justificat din motive de protecție a consumatorilor. De asemenea, articolul 7 nu poate fi justificat din motive de sănătate publică, deoarece autoritățile neerlandeze nu au prezentat nicio justificare în acest sens.

(21)

Având în vedere aceste observații, în temeiul articolului 45 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011, Comisia a emis, la 27 octombrie 2020, un aviz negativ cu privire la proiectul notificat. Comisia a notificat avizul negativ autorităților neerlandeze la 28 octombrie 2020.

(22)

Prin urmare, este necesar să se solicite autorităților neerlandeze să nu adopte ordinul notificat.

(23)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Pe baza observațiilor formulate de Comisie în avizul său negativ și în prezenta decizie, Regatul Țărilor de Jos nu adoptă articolul 7 din proiectul de decret al Legii privind produsele de bază referitor la băuturile pentru copiii de vârstă mică și laptele pentru copiii de vârstă mică, pe care l-a notificat Comisiei în temeiul articolului 45 din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 și care a făcut obiectul unui aviz negativ al Comisiei notificat autorităților neerlandeze la 28 iulie 2020.

Articolul 2

Prezenta decizie se adresează Regatului Țărilor de Jos.

Adoptată la Bruxelles, 24 ianuarie 2022.

Pentru Comisie

Stella KYRIAKIDES

Membru al Comisiei


(1)  JO L 304, 22.11.2011, p. 18.

(2)  Directiva 2009/39/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 6 mai 2009 privind produsele alimentare cu destinație nutrițională specială (reformare) (JO L 124, 20.5.2009, p. 21).

(3)  Regulamentul (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 iunie 2013 privind alimentele destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică, alimentele destinate unor scopuri medicale speciale și înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății și de abrogare a Directivei 92/52/CEE a Consiliului, a Directivelor 96/8/CE, 1999/21/CE, 2006/125/CE și 2006/141/CE ale Comisiei, a Directivei 2009/39/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Regulamentelor (CE) nr. 41/2009 și (CE) nr. 953/2009 ale Comisiei (JO L 181, 29.6.2013, p. 35).

(4)  Raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind strategia informatică în domeniul vamal [COM(2016) 169 final].

(5)  Grupul EFSA pentru produse dietetice, nutriție și alergii, 2013, „Scientific Opinion on nutrient requirements and dietary intakes of infants and young children in the European Union” (Aviz științific privind cerințele nutriționale și aportul alimentar ale sugarilor și copiilor de vârstă mică în Uniunea Europeană), EFSA Journal 2013;11(10):3408.

(6)  Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 decembrie 2006 privind adaosul de vitamine și minerale, precum și de anumite substanțe de alt tip în produsele alimentare (JO L 404, 30.12.2006, p. 26).

(7)  Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 decembrie 2006 privind mențiunile nutriționale și de sănătate înscrise pe produsele alimentare (JO L 404, 30.12.2006, p. 9).

(8)  Regulamentul delegat (UE) 2016/127 al Comisiei din 25 septembrie 2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește cerințele specifice privind compoziția și informarea pentru formulele de început și formulele de continuare și în ceea ce privește cerințele privind informațiile privitoare la alimentația sugarilor și a copiilor de vârstă mică (JO L 25, 2.2.2016, p. 1).