29.11.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 426/32


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2021/2082 AL COMISIEI

din 26 noiembrie 2021

de stabilire a modalităților de punere în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 376/2014 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sistemul comun european de clasificare în funcție de risc

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 376/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 3 aprilie 2014 privind raportarea, analiza și acțiunile subsecvente cu privire la evenimentele de aviație civilă, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 996/2010 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Directivei 2003/42/CE a Parlamentului European și a Consiliului, și a Regulamentelor (CE) nr. 1321/2007 (1) și (CE) nr. 1330/2007 ale Comisiei, în special articolul 7 alineatul (7),

întrucât:

(1)

În conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 376/2014, statele membre și Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației (denumită în continuare „agenția”) trebuie să instituie un mecanism care să gestioneze în mod independent colectarea, evaluarea, prelucrarea, analiza și stocarea informațiilor detaliate privind evenimentele raportate în domeniul siguranței aviației. Autoritățile competente ale statelor membre trebuie să întocmească rapoarte de eveniment pe baza detaliilor privind evenimentele și să le stocheze într-o bază de date națională. Aceeași obligație o are și agenția, care trebuie să întocmească rapoarte de eveniment pe baza detaliilor privind evenimentele și să le stocheze într-o bază de date.

(2)

În conformitate cu articolul 9 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 376/2014, statele membre și agenția trebuie să participe la un schimb de informații prin punerea la dispoziție, prin intermediul Fișierului european centralizat (ECR), a tuturor informațiilor referitoare la siguranță stocate în bazele lor de date de raportare.

(3)

În temeiul Regulamentului (UE) nr. 376/2014, rapoartele de eveniment trebuie să conțină o clasificare în funcție de riscurile la adresa siguranței, care face obiectul revizuirii de către autoritățile competente ale statelor membre sau de către agenție și trebuie să fie transferate în ECR. Pentru a se asigura că toate rapoartele de eveniment cuprinse în ECR sunt clasificate în mod armonizat, autoritățile competente ale statelor membre și agenția trebuie să se asigure că clasificarea din rapoartele respective este stabilită în conformitate cu sistemul comun european de clasificare în funcție de risc (ERCS), astfel cum este prevăzut în Regulamentul delegat (UE) 2020/2034 al Comisiei (2).

(4)

În prezent este necesar să se stabilească modalitățile pentru o implementare armonizată și coerentă a ERCS de către agenție și statele membre.

(5)

Atunci când rapoartele de eveniment conțin o clasificare în funcție de riscuri determinată prin utilizarea altor metodologii decât ERCS, autoritățile competente ale statelor membre sau agenția trebuie să clasifice riscul de eveniment în cauză în conformitate cu ERCS, astfel cum este definit în Regulamentul delegat (UE) 2020/2034 al Comisiei.

(6)

În cazurile în care autoritățile competente ale statelor membre sau agenția decid să utilizeze o procedură de conversie pentru a converti clasificările în funcție de risc menționate în considerentul 5 într-o clasificare ERCS și în cazul în care astfel de metodologii sunt ARMS-ERC 4x4 sau RAT „ATM global”, autoritățile competente ale statelor membre sau agenția trebuie să utilizeze procedura de conversie directă prevăzută în prezentul regulament.

(7)

În cazul în care procedura de conversie directă prevăzută în anexă nu este aplicabilă, autorităților competente ale statelor membre și agenției trebuie să li se permită să utilizeze alte proceduri de conversie, atâta vreme cât se realizează o clasificare ERCS echivalentă.

(8)

Monitorizarea continuă și îmbunătățirea ERCS sunt necesare pentru a asigura aplicarea sa eficace. Este necesar să se stabilească norme detaliate pentru o astfel de monitorizare și îmbunătățire, iar agenția trebuie să asiste Comisia la această revizuire și monitorizare. În acest scop, statele membre trebuie să informeze agenția și Comisia, periodic și în termenul stabilit, cu privire la utilizarea ERCS și la evaluarea acestuia.

(9)

Autoritățile competente ale statelor membre și agenția trebuie să se pregătească pentru aplicarea ERCS, în special prin ajustarea proceselor lor interne și, eventual, prin alocarea de resurse suplimentare. Cu toate acestea, articolul 24 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 376/2014 prevede că articolul 7 alineatul (2) din regulamentul respectiv, care prevede utilizarea ERCS de către statele membre și agenție, se aplică de îndată ce intră în vigoare actele delegate și de punere în aplicare care aduc specificații și detalii despre ERCS. Regulamentul delegat (UE) 2020/2034 al Comisiei care definește ERCS a intrat deja în vigoare la 31 decembrie 2020. Prin urmare, nu este posibil să se amâne aplicabilitatea obligației de a utiliza ERCS după data intrării în vigoare a prezentului regulament. În plus, în scopul evaluării anuale a siguranței, publicate de agenție în conformitate cu articolul 72 alineatul (7) din Regulamentul (UE) 2018/1139 al Parlamentului European și al Consiliului (3), este esențial ca rapoartele de eveniment încărcate în ECR în termen de un an să primească un punctaj armonizat. Este necesar ca obligația de a clasifica evenimentele în conformitate cu ERCS să înceapă să se aplice de la data intrării în vigoare a prezentului regulament. Prezentul regulament intră în vigoare la 1 ianuarie 2023.

(10)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul comitetului instituit în temeiul articolului 127 din Regulamentul (UE) 2018/1139,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiect

Prezentul regulament stabilește modalitățile de punere în aplicare a sistemului comun european de clasificare în funcție de risc („ERCS”) prevăzut în Regulamentul delegat (UE) 2020/2034.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică definițiile de la articolul 2 din Regulamentul delegat (UE) 2020/2034.

Se aplică, de asemenea, următoarele definiții:

1.

„metodologia ARMS-ERC” înseamnă metodologia elaborată de un grup de lucru al industriei de profil intitulat Air Risk Management Solutions (ARMS) pentru evaluarea riscurilor operaționale;

2.

„ATM” înseamnă managementul traficului aerian astfel cum este definit la articolul 2 alineatul (10) din Regulamentul (CE) nr. 549/2004 al Parlamentului European și al Consiliului (4);

3.

punctajul de gravitate „ATM aer” înseamnă partea din metodologia RAT care evaluează performanța evenimentului din perspectiva operațiunilor aeriene;

4.

punctajul de gravitate „ATM sol” înseamnă partea din metodologia RAT care evaluează performanțele (din punctul de vedere al procedurilor, al echipamentelor și al resurselor umane) ale sistemului ATM;

5.

„punctajul de gravitate ATM global” înseamnă punctajul de gravitate ATM sol și punctajul de gravitate ATM aer combinate într-un punctaj unic;

6.

„metodologia RAT” înseamnă metodologia instrumentului de analiză a riscurilor elaborat de Eurocontrol pentru a clasifica evenimentele legate de siguranță în domeniul ATM;

7.

„Eurocontrol” este Organizația Europeană pentru Siguranța Navigației Aeriene, înființată prin Convenția Internațională din 13 decembrie 1960 privind cooperarea pentru siguranța navigației aeriene (5).

Articolul 3

Revizuirea, modificarea și aprobarea clasificării riscurilor în materie de siguranță

(1)   Autoritatea competentă a statului membru sau agenția revizuiește și, dacă este necesar, modifică și aprobă clasificarea în funcție de riscul de siguranță, cuprinsă în raportul de eveniment, în conformitate cu ERCS, astfel cum este prevăzut în Regulamentul delegat (UE) 2020/2034 al Comisiei.

(2)   Fără a aduce atingere alineatului (1), autoritatea competentă a statului membru sau agenția utilizează procedura de conversie directă prevăzută în anexă atunci când convertește clasificarea în funcție de riscul la adresa siguranței, determinată prin metodologiile ARMS/ERC 4x4 sau RAT „ATM global”. Pentru clasificările riscurilor la adresa siguranței determinate prin alte metodologii, autoritatea competentă a statului membru sau agenția poate utiliza procedura de conversie manuală prevăzută la punctul 2 din anexă sau alte proceduri de conversie, după caz, atâta vreme cât se realizează o clasificare ERCS echivalentă.

Articolul 4

Monitorizarea și îmbunătățirea ERCS

(1)   La 31 martie 2026 și ulterior la fiecare cinci ani, fiecare stat membru prezintă Comisiei și agenției un raport privind utilizarea ERCS.

(2)   Agenția analizează informațiile primite de la statele membre în conformitate cu alineatul (1) din prezentul articol, precum și alte informații pe care agenția le poate primi cu privire la implementarea ERCS. Analiza efectuată de către agenție poate ține seama de expertiza rețelei de analiști în domeniul siguranței aviației (NoA), menționată la articolul 14 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 376/2014, și a grupurilor de experți relevante, dacă aceasta este stabilită de agenție.

Articolul 5

Monitorizarea compatibilității cu alte sisteme de clasificare în funcție de risc

(1)   Procedurile de conversie stabilite în anexă face obiectul unei analize periodice de către agenție, pentru a se asigura pertinența acesteia în timp. Analiza poate ține seama de expertiza grupului de experți NoA și a grupurilor de experți relevante, dacă aceste grupuri au fost instituite de agenție.

(2)   Dacă este cazul, statele membre notifică Comisiei și agenției utilizarea procedurii de conversie manuală prevăzută la punctul 2 din anexă și alte proceduri de conversie menționate la articolul 3 alineatul (2) din prezentul regulament.

Articolul 6

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare la 1 ianuarie 2023.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 26 noiembrie 2021.

Pentru Comisie

Președintele

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 122, 24.4.2014, p. 18.

(2)  Regulamentul delegat (UE) 2020/2034 al Comisiei din 6 octombrie 2020 de completare a Regulamentului (UE) nr. 376/2014 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sistemul european comun de clasificare în funcție de risc (JO L 416, 11.12.2020, p. 1).

(3)  Regulamentul (UE) 2018/1139 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2018 privind normele comune în domeniul aviației civile și de înființare a Agenției Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 2111/2005, (CE) nr. 1008/2008, (UE) nr. 996/2010, (UE) nr. 376/2014 și a Directivelor 2014/30/UE și 2014/53/UE ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 552/2004 și (CE) nr. 216/2008 ale Parlamentului European și ale Consiliului și a Regulamentului (CEE) nr. 3922/91 al Consiliului (JO L 212, 22.8.2018, p. 1).

(4)  Regulamentul (CE) nr. 549/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 10 martie 2004 de stabilire a cadrului pentru crearea cerului unic european (Regulamentul-cadru) (JO L 96, 31.3.2004, p. 1).

(5)  Convenție, astfel cum a fost modificată prin protocolul din 12 februarie 1981 și revizuită prin protocolul din 27 iunie 1997.


ANEXĂ

Proceduri de conversie a punctajelor atribuite conform metodelor RAT (Risk Analysis Tool) și ARMS-ERC (Aviation Risk Management Solutions – Event Risk Classification) în punctaje ERCS (European Risk Classification Scheme)

Prezenta anexă stabilește proceduri de conversie a punctajelor RAT și ARMS-ERC în punctajul ERCS (1) definit în etapa 2 din anexa la Regulamentul delegat (UE) 2020/2034 al Comisiei.

Următoarele proceduri de conversie oferă fie o conversie directă, fie o conversie manuală pentru a obține o clasificare ERCS echivalentă cu punctajele RAT și/sau ARMS-ERC în conformitate cu articolul 3 din regulament.

1.   CONVERSIE DIRECTĂ

Procedura de conversie obligatorie constă în următoarele două fluxuri de lucru:

fluxul 1 – realizează o conversie directă pentru a obține punctajul de gravitate ERCS;

fluxul 2 – realizează o conversie directă pentru a obține punctajul de probabilitate ERCS.

În figura 1 se face o prezentare generală a procedurii. Punctul de plecare al procesului este caseta „Raportul de eveniment depus” și caseta de rezultat „Punctaj echivalent ERCS”. Liniile punctate din figura 1 indică faptul că pentru fiecare proces este necesară o singură sursă.

Image 1
Figura 1 Proceduri de conversie

1.1.    FLUXUL DE LUCRU 1 – Punctajul de gravitate ERCS

a.   Informații privind „Categoria evenimentelor” și „Grupa de masă”

În cazul în care raportul de eveniment conține informații privind „categoria evenimentului” și „grupa de masă”, acestea pot fi convertite în punctajul ERCS „Gravitatea rezultatului de accident potențial”. Etapa următoare este litera b din figura 1.

În cazul în care raportul de eveniment nu conține informații cu privire la „categoria evenimentului”, la „grupa de masă” sau la niciuna dintre acestea, conversia directă nu este posibilă. Dacă se utilizează conversia manuală descrisă la punctul 2 din prezenta anexă, următoarea etapă este D din figurile 1 și 5.

b.   Conversia „Categoriei evenimentului” și a domeniului de risc principal (KRA – Key Risk Area)

În cazul în care „categoria evenimentului” din raportul de eveniment corespunde direct unui domeniu de risc principal ERCS definit la punctul 1.2 din anexa la Regulamentul delegat (UE) 2020/2034, etapa următoare este litera c din figura 1.

La rapoartele de eveniment care conțin „categorii de evenimente” diferite de domeniile de risc principal ERCS, nu se face conversia directă. Dacă se utilizează conversia manuală descrisă la punctul 2 din prezenta anexă, următoarea etapă este D din figurile 1 și 5.

c.   Punctajul ERCS „gravitatea rezultatului de accident potențial” – conversie directă

În cazul în care raportul de eveniment conține informații despre „categoria evenimentului” și „grupa de masă”, punctajul de gravitate este convertit direct într-un punctaj ERCS corespunzător – „gravitatea rezultatului de accident potențial”. Rezultatul este k, care reprezintă prima poziție corespunzătoare valorii alfabetice rezultate din calculul gravității evenimentului (punctaj de gravitate de la A la X).

1.2.    FLUXUL DE LUCRU 2 – punctajul de probabilitate ERCS

e.   Raportul de eveniment căruia i s-a acordat punctajul prin RAT

Dacă raportului de eveniment i s-a acordat un punctaj prin utilizarea metodologiei RAT (2):

Rapoartele de eveniment care sunt însoțite de un clasament în funcție de punctajul de gravitate RAT „ATM global” pot fi introduse direct în coloanele ERCS referitoare la probabilitate, după cum se explică la litera g din figura 2.

Rapoartele de eveniment care au doar un punctaj de gravitate „ATM sol” (3) trebuie să fie convertite manual pentru a furniza punctajul de probabilitate ERCS. Dacă se utilizează conversia manuală descrisă la punctul 2 din prezenta anexă, următoarea etapă este L din figura 5.

În cazul rapoartelor de eveniment codificate ca „evenimente specifice ATM”, nu este posibilă conversia între punctajele RAT și ERCS.

f.   Punctajul de gravitate RAT „ATM global”

În cazul în care un raport de eveniment conține punctajul de gravitate „ATM global”, etapa următoare este litera g din figura 1.

g.   Coloana ERCS „Probabilitatea survenirii rezultatului de accident potențial”, convertită din valoarea RAT „ATM global” (relevantă numai pentru valorile A, B, C și E)

Pentru rapoartele de eveniment legate de ATM având un clasament (A, B, C, E) în funcție de punctajul de gravitate „ATM global”, se aplică următoarea conversie directă în categoriile de probabilitate ERCS:

Image 2
Figura 2 Conversia punctajului de gravitate RAT ATM global în punctajul de probabilitate ERCS

h.   Rapoarte de eveniment clasificate folosind metodologia ARMS-ERC

Pentru rapoartele de eveniment cărora li s-a acordat un punctaj prin metoda ARMS-ERC, următoarea etapă este litera i din figura 1.

Pentru rapoartele de eveniment cărora nu li s-a acordat un punctaj prin metoda ARMS-ERC, următoarea etapă este M din figura 5.

i.   Matricea standard 4x4 a ARMS-ERC

În cazul în care se utilizează matricea 4x4 a ARMS-ERC descrisă în figura 3 pentru a obține punctajul raportului de eveniment, pasul următor este litera j din figura 1.

Image 3
Figura 3 Matricea standard 4x4 a ARMS-ERC

j.   Punctajul ERCS „Probabilitatea survenirii rezultatului de accident potențial” – conversie directă

În cazul în care raportul de eveniment conține o valoare ARMS „Eficacitatea barierelor”, pentru a stabili punctajul ERCS „Probabilitatea survenirii rezultatului potențial de accident” se utilizează următoarea conversie directă la matricea ERCS.

Image 4
Figura 4 Conversia categoriilor de probabilitate ARMS-ERC în ERCS

k.   Punctajul ERCS echivalent

Punctajele ERCS „Gravitatea rezultatului potențial de accident” și „Probabilitatea rezultatului de accident potențial” sunt combinate în matricea ERCS pentru a genera un punctaj ERCS echivalent, astfel cum se prevede în etapa 2 din anexa la Regulamentul delegat (UE) 2020/2034.

2.   CONVERSIE MANUALĂ

Procedura de conversie manuală constă în următoarele două fluxuri de lucru:

fluxul 1 – realizează o conversie manuală pentru a obține punctajul de gravitate ERCS;

fluxul 2 – realizează o conversie manuală pentru a obține punctajul de probabilitate ERCS.

Image 5
Figura 5 Conversia manuală

2.1.    FLUXUL DE LUCRU 1

D.   Punctajul ERCS „Gravitatea rezultatului de accident potențial” – conversie manuală

În cazul în care raportul de eveniment nu conține informații cu privire la „categoria evenimentului”, la „grupa de masă” sau la niciuna dintre acestea, se aplică metodologia ERCS definită în anexa la Regulamentul delegat (UE) 2020/2034 pentru determinarea „rezultatului de accident potențial” sau a „domeniului de risc principal”. Rezultatul final este k, care reprezintă prima poziție corespunzătoare valorii alfabetice rezultate din calculul gravității evenimentului (punctaj de gravitate de la A la X).

2.2.    FLUXUL DE LUCRU 2

L.   Coloana ERCS „Probabilitatea survenirii rezultatului de accident potențial” – procedura manuală

Pentru rapoartele de eveniment care nu conțin niciun punctaj de gravitate „ATM global”, nu se face conversia directă la punctajul ERCS „Probabilitatea de rezultat de accident potențial”.

Cu toate acestea, gravitatea punctajului „ATM sol” poate să permită o conversie parțială prin punerea în corespondență a evaluării barierelor „ATM sol” și a procesului de evaluare a barierelor ERCS, definite la punctul 2.1.3 din anexa la Regulamentul delegat (UE) 2020/2034.

M.   Punctajul ERCS „Probabilitatea survenirii rezultatului de accident potențial” – proces manual

În cazul în care rapoartele de eveniment nu utilizează matricea 4x4 a ARMS-ERC la obținerea punctajului evenimentului, pentru a genera un punctaj ERCS „Probabilitatea survenirii rezultatului de accident potențial”, valoarea de evaluare a barierelor ARMS-ERC este convertită în evaluarea barierelor ERCS prevăzută la punctul 2.1.3 din anexa la Regulamentul delegat (UE) 2020/2034.

k.   Punctajul ERCS echivalent

Punctajele ERCS „Gravitatea rezultatului potențial de accident” și „Probabilitatea rezultatului de accident potențial” sunt combinate în matricea ERCS pentru a genera un punctaj ERCS echivalent, astfel cum se prevede în etapa 2 din anexa la Regulamentul delegat (UE) 2020/2034.


(1)  Punctajul ERCS este o valoare din două poziții, prima poziție corespunzând valorii alfabetice rezultate din calculul gravității evenimentului (punctaj de gravitate de la A la X), iar a doua poziție reprezentând valoarea numerică obținută din calculul punctajului corespunzător al evenimentului (probabilitate).

(2)  Metodologia RAT clasifică evenimentele legate de managementul traficului aerian. Metodologia RAT nu acordă un punctaj în caz de accident, ci măsoară doar cât de aproape a fost evenimentul ATM de a deveni accident. Metodologia RAT este împărțită în mai multe elemente principale (și anume „ATM sol”, „ATM aer”), fiecare furnizând o parte a inputului pentru punctajul de gravitate final RAT „ATM global”. Pentru a obține punctajul de gravitate „ATM global”, trebuie să fie disponibile atât punctajul de gravitate „ATM sol”, cât și punctajul de gravitate „ATM aer”.

(3)  „Gravitatea” din cadrul metodologiei RAT indică gradul de gravitate al evenimentului respectiv în comparație cu alte evenimente. Metodologia RAT stabilește „gravitatea” prin intermediul unei evaluări a apărărilor/barierelor.