10.11.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 396/47


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2021/1938 AL COMISIEI

din 9 noiembrie 2021

de stabilire a modelului de document de identificare pentru circulația necomercială a păsărilor de companie într-un stat membru dintr-un teritoriu sau o țară terță și de abrogare a Deciziei 2007/25/CE

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 576/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 iunie 2013 privind circulația necomercială a animalelor de companie și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 998/2003 (1), în special articolul 30 și articolul 36,

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) nr. 576/2013 stabilește cerințele de sănătate animală aplicabile circulației necomerciale a animalelor de companie, inclusiv a păsărilor de companie menționate în anexa I partea B (păsări de companie) într-un stat membru, dintr-un teritoriu sau o țară terță, inclusiv normele pentru controalele documentare și de identitate pentru circulația necomercială.

(2)

Articolul 14 din Regulamentul (UE) nr. 576/2013 prevede că păsările de companie care circulă într-un stat membru dintr-un teritoriu sau o țară terță trebuie să fie însoțite de un document de identificare. Articolul 30 din respectivul Regulament prevede, de asemenea, adoptarea, de către Comisie prin intermediul unui act de punere în aplicare, a unui model de document de identificare care include o declarație scrisă semnată de proprietar sau de persoana autorizată prin care se confirmă faptul că circulația păsării de companie în Uniune este de natură necomercială (declarație scrisă). În consecință, este necesar ca prezentul regulament să stabilească respectivul model de document de identificare, care este necesar să constea într-un certificat veterinar și declarația scrisă.

(3)

Cerințele privind sănătatea animalelor pentru circulația necomercială a păsărilor de companie într-un stat membru dintr-un teritoriu sau o țară terță sunt stabilite în Regulamentul delegat (UE) 2021/1933 al Comisiei (2), care se aplică de la 1 ianuarie 2022. Prin urmare, modelul de document de identificare trebuie să țină seama de normele stabilite în respectivul regulament delegat.

(4)

Actualele norme de certificare pentru circulația necomercială a păsărilor de companie într-un stat membru dintr-un teritoriu sau o țară terță sunt stabilite în Decizia 2007/25/CE a Comisiei (3). Deoarece normele stabilite în respectiva decizie vor fi înlocuite prin normele stabilite în Regulamentul Delegat (UE) 2021/1933 și în prezentul regulament, Decizia 2007/25/CE trebuie abrogată și orice referințe la respectiva decizie trebuie să constituie referințe la prezentul regulament și la Regulamentul delegat (UE) 2021/1933.

(5)

Pentru a evita orice perturbare în legătură cu introducerea de păsări de companie în Uniune, este necesar ca utilizarea certificatului veterinar și a unei declarații în conformitate cu normele stabilite în Decizia 2007/25/CE să fie autorizată în anumite condiții pentru o perioadă de tranziție de trei luni de la data de aplicare a prezentului regulament.

(6)

Deoarece normele stabilite în prezentul regulament se aplică concomitent cu normele stabilite în Regulamentul delegat (UE) 2021/1933, prezentul regulament se aplică, de asemenea, de la 1 ianuarie 2022.

(7)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiect și domeniu de aplicare

Prezentul regulament stabilește modelul de document de identificare menționat la articolul 14 alineatul (2) litera (c) din Regulamentul (UE) nr. 576/2013, pentru a fi utilizat la circulația necomercială într-un stat membru dintr-un teritoriu sau dintr-o țară terță a animalelor de companie din specia păsări menționate în anexa I partea B din respectivul regulament (păsări de companie).

Articolul 2

Model de document de identificare

(1)   Modelul pentru documentul de identificare menționat în articolul 1 este stabilit în anexă și constă din următoarele:

(a)

certificatul veterinar stabilit în partea 1 din anexă

(b)

declarația scrisă care trebuie semnată de proprietar sau de o persoană autorizată, stabilită în partea 2 din anexă.

(2)   Certificatul veterinar menționat la alineatul (1) litera (a) respectă următoarele cerințe:

(a)

trebuie completat în conformitate cu notele din partea II din certificatul veterinar;

(b)

trebuie eliberat de un medic veterinar oficial din teritoriul sau din țara terță de expediere sau de către un medic veterinar autorizat, iar certificarea respectivă a fost ulterior aprobată de autoritatea competentă din teritoriul sau din țara terță în cauză în conformitate cu cerințele privind eliberarea certificatelor veterinare stabilite în partea 3 din anexă.

(3)   Declarația scrisă menționată la alineatul (1) litera (b) se completează de către proprietar sau de persoana autorizată în conformitate cu cerințele privind emiterea declarației scrise stabilite în partea 4 din anexă.

Articolul 3

Abrogare

Decizia 2007/25/CE se abrogă.

Referințele la decizia abrogată trebuie să constituie referințe la prezentul regulament și la Regulamentul delegat (UE) 2021/1933.

Articolul 4

Măsuri de tranziție

Pentru o perioadă de tranziție până la 31 martie 2022, statele membre continuă să autorizeze circulația necomercială în Uniune a păsărilor de companie însoțite de un certificat veterinar emis până la 15 martie 2022 inclusiv, în conformitate cu modelul de certificat veterinar stabilit în anexa II la Decizia 2007/25/CE și cu declarația stabilită în anexa III la respectiva decizie.

Articolul 5

Intrare în vigoare și aplicabilitate

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 ianuarie 2022.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 9 noiembrie 2021.

Pentru Comisie

Președintele

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 178, 28.6.2013, p. 1.

(2)  Regulamentul delegat (UE) 2021/1933 al Comisiei din 10 noiembrie 2021 de completare a Regulamentului (UE) nr. 576/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele aplicabile circulației necomerciale a păsărilor de companie într-un stat membru dintr-un teritoriu sau o țară terță (JO L 396, 10.11.2021, p. 4).

(3)  Decizia 2007/25/CE a Comisiei din 22 decembrie 2006 privind anumite măsuri de protecție referitoare la influența aviară produsă de tulpini înalt patogene și circulația păsărilor de companie care își însoțesc proprietarii în Comunitate (JO L 8, 13.1.2007, p. 29).


ANEXĂ

Modelul de document de identificare menționat la articolul 14 alineatul (2) litera (c) din Regulamentul (UE) nr. 576/2013, pentru a fi utilizat la circulația necomercială într-un stat membru dintr-un teritoriu sau dintr-o țară terță a păsărilor de companie

PARTEA 1

Model de certificat veterinar pentru circulația necomercială a păsărilor de companie într-un stat membru dintr-un teritoriu sau țară terță

Image 1

Image 2

Image 3

Image 4

PARTEA 2

Model de declarație scrisă menționată la articolul 30 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 576/2013

Declarație

Subsemnatul,

Nume: …

Adresă: …

Număr de telefon: …

(introduceți datele proprietarului (1) sau ale persoanei autorizate care deține autorizație în scris de la proprietar să efectueze circulația necomercială în numele proprietarului (1) (2))

declar că:

1.

Pasărea (păsările) vor însoți persoana subsemnată și este/sunt „animal/animale de companie”, conform definiției de la articolul 3 litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 576/2013, destinat/destinate circulației necomerciale și nu sunt destinate a fi vândute sau transferate altui proprietar.

2.

Pasărea (păsările) va (vor) rămâne în responsabilitatea subsemnatului pe parcursul circulației sale (lor) necomerciale.

3.

Pe perioada între inspecția clinică prealabilă deplasării efectuată de un medic veterinar oficial sau de către un medic veterinar autorizat și începerea efectivă a deplasării pasărea (păsările) rămân izolate și nu vor veni în contact cu vreo altă pasăre.

4.

 (1) fie

[pasărea (păsările) vor fi transferate într-o gospodărie sau altă reședință din Uniunea Europeană … (a se introduce adresa (2)) și nu va (vor) avea acces la spectacole, târguri, expoziții sau alte evenimente la care participă păsări pentru o perioadă de 30 de zile de la intrarea lor în Uniune.

 (1) fie

[pasărea (păsările) a (au) fost izolată (izolate) în spațiul de origine timp de cel puțin 30 de zile imediat anterioare datei expedierii în Uniunea Europeană fără a intra în contact cu altă (alte) pasăre (păsări).]]

 (1) sau

[pasărea (păsările) a (au) fost vaccinată (vaccinate) împotriva gripei aviare de subtipurile H5 și H7 de către un medic veterinar.]]

 (1) sau

[pasărea (păsările) au fost izolate timp de 14 zile înaintea deplasării și au avut rezultate negative la testul de detectare a antigenului sau a genomului virusului gripei aviare de tip H5 și H7.]]

 (1) sau

[am luat măsuri pentru punerea în carantină a păsării (păsărilor) pe parcursul unei perioade de 30 de zile de la introducere în unitatea de carantină … (2) (3) (4), astfel cum se indică în certificatul veterinar corespunzător.]

 (1) sau

statul membru de destinație a acordat o derogare în temeiul articolului 32 din Regulamentul (UE) nr. 576/2013 pentru circulația necomercială a păsării/păsărilor de companie pe teritoriul său (4).]

Data și locul

Numele și semnătura

Această declarație scrisă este valabilă timp de 10 zile de la data semnării certificatului veterinar de către veterinarul oficial din teritoriul sau țara terță de origine. În cazul transportului maritim, perioada de valabilitate se prelungește cu o perioadă suplimentară corespunzătoare duratei călătoriei pe mare.

PARTEA 3

Cerințe privind emiterea certificatului veterinar stabilit în partea 1

Următoarele cerințe se aplică emiterii certificatului veterinar stabilit în partea 1 din prezenta anexă:

(a)

În cazul în care certificatul veterinar prevede că anumite mențiuni se păstrează după caz, mențiunile care nu sunt relevante sunt tăiate și marcate cu inițialele și ștampila sa de către medicul veterinar autorizat sau de către medicul veterinar oficial, sau pot fi eliminate complet din certificatul veterinar.

(b)

Originalul fiecărui certificat veterinar este compus dintr-o singură foaie de hârtie sau, în cazul în care nu este suficient, trebuie prezentat astfel încât toate foile de hârtie necesare să facă parte dintr-un certificat veterinar unitar și indivizibil.

(c)

Certificatul veterinar se întocmește în cel puțin una dintre limbile oficiale ale statului membru de intrare în Uniune și în limba engleză și se completează cu majuscule.

(d)

În cazul în care se anexează la certificatul veterinar file suplimentare sau documente justificative, acestea se consideră, de asemenea, ca făcând parte din originalul certificatului veterinar prin aplicarea, pe fiecare filă, a semnăturii și a ștampilei medicului veterinar autorizat sau ale medicului veterinar oficial.

(e)

În cazul în care certificatul veterinar, inclusiv filele suplimentare sau documentele justificative prevăzute la litera (d), se compune din mai multe pagini, fiecare pagină se numerotează în partea de jos (numărul paginii din numărul total de pagini) și poartă, în partea de sus, numărul de referință al certificatului veterinar, atribuit de autoritatea competentă.

(f)

Originalul certificatului veterinar este eliberat de către un medic veterinar oficial din teritoriul sau țara terță de expediere sau de către un medic veterinar autorizat și este aprobat ulterior de către autoritatea competentă din teritoriul sau țara terță de expediere. Autoritatea competentă din teritoriul sau țara terță de expediere asigură respectarea unor norme și principii de certificare echivalente cu cele stabilite la articolele 86-89 din Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului (1). Culoarea semnăturii pe certificatul veterinar va fi diferită de cea a textului tipărit. Această cerință se aplică, de asemenea, ștampilelor, cu excepția timbrelor seci sau a securizării cu filigran.

(g)

Numărul de referință al certificatului veterinar menționat la rubricile I.2 și II.a din certificatul veterinar trebuie să fie emis de către autoritatea competentă din teritoriul sau țara terță de expediere.

PARTEA 4

Cerințe privind emiterea declarației scrise stabilite în partea 2

Declarația scrisă se întocmește în cel puțin una dintre limbile oficiale ale statului membru de intrare în Uniune și în limba engleză și se completează cu majuscule.


(1)  Se păstrează mențiunea adecvată.

(2)  Introduceți informația cu majuscule.

(3)  Introduceți numele, numărul de autorizare și datele de contact ale unității de carantină.

(4)  Probele trebuie furnizate veterinarului oficial din teritoriul sau țara terță.

(1)  Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 martie 2017 privind controalele oficiale și alte activități oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislației privind alimentele și furajele, a normelor privind sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor și produsele de protecție a plantelor, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, (CE) nr. 396/2005, (CE) nr. 1069/2009, (CE) nr. 1107/2009, (UE) nr. 1151/2012, (UE) nr. 652/2014, (UE) 2016/429 și (UE) 2016/2031 ale Parlamentului European și ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 1/2005 și (CE) nr. 1099/2009 ale Consiliului și a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE și 2008/120/CE ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 854/2004 și (CE) nr. 882/2004 ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și a Directivelor 89/608/CEE, 89/662/CEE, 90/425/CEE, 91/496/CEE, 96/23/CE, 96/93/CE și 97/78/CE ale Consiliului și a Deciziei 92/438/CEE a Consiliului (Regulamentul privind controalele oficiale) (JO L 95, 7.4.2017, p. 1).