19.7.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 256/56


REGULAMENTUL (UE) 2021/1176 AL COMISIEI

din 16 iulie 2021

de modificare a anexelor III, V, VII și IX la Regulamentul (CE) nr. 999/2001 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește genotiparea cazurilor pozitive de EST la caprine, determinarea vârstei la ovine și caprine, măsurile aplicabile într-un efectiv de animale cu scrapie atipică și condițiile aplicabile importurilor de produse provenite de la bovine, ovine și caprine

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 999/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 mai 2001 de stabilire a unor reglementări pentru prevenirea, controlul și eradicarea anumitor forme transmisibile de encefalopatie spongiformă (1), în special articolul 23 primul paragraf și articolul 23a teza introductivă și litera (m),

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 999/2001 stabilește norme pentru prevenirea, controlul și eradicarea encefalopatiilor spongiforme transmisibile („EST-uri”) la animale. El clasifică statele membre, țările terțe sau regiunile acestora în funcție de riscul lor de encefalopatie spongiformă bovină (ESB), în țări sau regiuni cu risc neglijabil de ESB, cu risc controlat de ESB sau cu risc nedeterminat de ESB.

(2)

Anexa III la Regulamentul (CE) nr. 999/2001 stabilește norme referitoare la un sistem de monitorizare pentru prevenirea EST, inclusiv de monitorizare a ovinelor și a caprinelor. Capitolul A partea II punctul 8 din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 999/2001 prevede genotiparea obligatorie a cazurilor pozitive de EST la ovine și obligația de a raporta imediat Comisiei orice caz de EST depistat la o ovină cu genotipul ARR/ARR. Ovinele cu genotipul ARR/ARR sunt considerate a fi rezistente la scrapia clasică și, prin urmare, orice caz al acestei boli detectat la astfel de ovine este neobișnuit și necesită atenție. Din acest motiv, cazul trebuie notificat imediat, astfel încât să poată face obiectul unor investigații suplimentare.

(3)

Regulamentul (CE) nr. 999/2001 a fost modificat prin Regulamentul (UE) 2020/772 al Comisiei (2), în conformitate cu recomandările din avizul științific al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) din 5 iulie 2017 privind rezistența genetică a caprinelor la encefalopatiile spongiforme transmisibile (EST) (3), pentru a se recunoaște că, atunci când au alelele K222, D146 sau S146, și caprinele pot fi rezistente genetic la tulpinile de scrapie clasică care sunt cunoscute ca fiind prezente în mod natural în rândul populației de caprine din Uniune. Regulamentul (UE) 2020/772 a modificat anexa VII la Regulamentul (CE) nr. 999/2001 prin introducerea unor norme care restricționează uciderea și distrugerea caprinelor dintr-un efectiv în care a fost confirmat un caz de scrapie clasică numai la animalele susceptibile la această boală. Cu toate acestea, modificările aduse anexei VII la Regulamentul (CE) nr. 999/2001 prin Regulamentul (UE) 2020/772 nu au vizat genotiparea cazurilor pozitive de EST la caprine. Prin urmare, anexa III capitolul A partea II punctul 8 și anexa III capitolul B partea I.A punctul 8 trebuie modificate pentru a prevedea monitorizarea și raportarea corespunzătoare a genotipului cazurilor pozitive de EST la caprine.

(4)

În plus, Regulamentul (CE) nr. 999/2001 stabilește norme referitoare la materialele cu riscuri specificate și prevede, printre altele, că respectivele materiale cu riscuri specificate trebuie îndepărtate și eliminate în conformitate cu anexa V la regulamentul respectiv și cu Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (4). Mai precis, la punctul 1 litera (b) din anexa V la Regulamentul (CE) nr. 999/2001 se definesc materialele cu riscuri specificate, la ovinele și caprinele în vârstă de peste 12 luni, care trebuie îndepărtate și eliminate în conformitate cu anexa V la regulamentul respectiv și cu Regulamentul (CE) nr. 1069/2009.

(5)

Având în vedere caracterul specific al creșterii ovinelor și caprinelor, identificarea datei de naștere exacte a ovinelor și caprinelor este rareori posibilă și, ca atare, aceste date nu sunt incluse în registrul exploatației, astfel cum prevede Regulamentul (CE) nr. 21/2004 al Consiliului (5). Prin urmare, înainte de modificarea anexei V la Regulamentul (CE) nr. 999/2001 prin Regulamentul (UE) 2018/969 al Comisiei (6), îndepărtarea materialelor cu riscuri specificate era necesară la ovinele și caprinele în vârstă de peste 12 luni sau la ovinele și caprinele care prezintă un incisiv permanent care a erupt prin gingie.

(6)

Regulamentul (UE) 2018/969 a modificat anexa V la Regulamentul (CE) nr. 999/2001 prin adăugarea posibilității de a utiliza o metodă aprobată de autoritatea competentă din statul membru de sacrificare pentru a identifica ovinele și caprinele în vârstă de peste 12 luni. Această posibilitate a fost adăugată în 2018, însă niciun stat membru nu a recurs la ea de la modificarea regulamentului. Totodată, această posibilitate trebuia să se aplice numai în statele membre și nu să fie extinsă la țările terțe. În consecință, din motive de securitate juridică și de claritate, este oportună eliminarea ei. Prin urmare, posibilitatea de a utiliza o metodă aprobată de autoritatea competentă din statul membru de sacrificare pentru a identifica ovinele și caprinele cu vârsta mai mare de 12 luni trebuie eliminată de la punctul 1 litera (b) din anexa V la Regulamentul (CE) nr. 999/2001.

(7)

Anexa VII la Regulamentul (CE) nr. 999/2001 stabilește măsuri de control și de eradicare a EST, inclusiv a scrapiei atipice. Mai exact, în capitolul B din anexa respectivă se stabilesc măsurile care trebuie aplicate în urma confirmării prezenței EST la bovine, ovine și caprine. Regulamentul (UE) nr. 630/2013 al Comisiei (7) a modificat anexa VII la Regulamentul (CE) nr. 999/2001 pentru a ridica toate măsurile de restricționare a circulației ovinelor și caprinelor în cazul în care a fost confirmat un caz de scrapie atipică, dar a menținut, timp de doi ani, o supraveghere intensificată a efectivelor respective pentru a colecta mai multe date științifice privind scrapia atipică. De la data adoptării Regulamentului (UE) nr. 630/2013, a fost colectată o cantitate semnificativă de date. Prin urmare, acum trebuie eliminată măsura prevăzută la punctul 2.2.3 din capitolul B al anexei VII la Regulamentul (CE) nr. 999/2001, care nu este legată de preocupările în materie de sănătate publică.

(8)

Capitolul C din anexa IX la Regulamentul (CE) nr. 999/2001 stabilește cerințele pentru importul în Uniune al produselor provenite de la bovine, ovine și caprine. Aceste cerințe variază în funcție de statutul privind ESB al țării sau al regiunii de origine a produselor, precum și în funcție de statutul privind ESB al țării sau al regiunii de origine a animalelor de la care provin produsele. Statutul privind ESB al țărilor sau al regiunilor în funcție de riscul de ESB este stabilit în Decizia 2007/453/CE a Comisiei (8), care enumeră țările sau regiunile cu risc neglijabil de ESB și cu risc controlat de ESB și care prevede că toate celelalte țări sau regiuni trebuie considerate ca având risc nedeterminat de ESB.

(9)

În capitolul C secțiunea B literele (g) și (h) din anexa IX la Regulamentul (CE) nr. 999/2001 se prevăd cerințe specifice pentru a aborda cazul importului, dintr-o țară sau regiune cu risc neglijabil de ESB, de produse provenite de la animale originare dintr-o țară sau regiune cu risc nedeterminat de ESB: la litera (g) se stabilește că animalele trebuie să nu fi fost hrănite cu făină de carne și oase sau cu jumări, iar la litera (h) se stabilește că produsele trebuie să fi fost produse și manipulate într-un mod care să asigure că nu conțineau și nu au fost contaminate cu țesuturi nervoase și limfatice expuse în timpul procesului de dezosare.

(10)

Cerințele specifice prevăzute în capitolul C secțiunea B literele (g) și (h) din anexa IX la Regulamentul (CE) nr. 999/2001 sunt conforme cu cerințele prevăzute în secțiunea D punctul 1 litera (a) și punctul 1 litera (c) subpunctul (ii) din același capitol în cazul importului direct în Uniune dintr-o țară sau regiune cu risc nedeterminat de ESB. Cu toate acestea, respectivele cerințe specifice nu sunt prevăzute în prezent în capitolul C secțiunea C din anexa IX la Regulamentul (CE) nr. 999/2001, care stabilește cerințele pentru importurile dintr-o țară sau regiune cu risc controlat de ESB. În consecință, din cauza acestei omisiuni neintenționate, este permis în prezent să se importe în Uniune, dintr-o țară sau regiune cu risc controlat de ESB, produse provenite de la animale originare dintr-o țară sau regiune cu risc nedeterminat de ESB care nu respectă cerințele specifice menționate. Cerințele specifice prevăzute în capitolul C secțiunea B literele (g) și (h) din anexa IX la Regulamentul (CE) nr. 999/2001 trebuie, prin urmare, introduse în capitolul C secțiunea C a din anexa respectivă.

(11)

Prin urmare, anexele III, V, VII și IX la Regulamentul (CE) nr. 999/2001 trebuie modificate în consecință.

(12)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Anexele III, V, VII și IX la Regulamentul (CE) nr. 999/2001 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 16 iulie 2021.

Pentru Comisie

Președintele

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 147, 31.5.2001, p. 1.

(2)  Regulamentul (UE) 2020/772 al Comisiei din 11 iunie 2020 de modificare a anexelor I, VII și VIII la Regulamentul (CE) nr. 999/2001 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește măsurile de eradicare vizând encefalopatiile spongiforme transmisibile la caprine și la rasele pe cale de dispariție (JO L 184, 12.6.2020, p. 43).

(3)  EFSA Journal 2017;15(8):4962.

(4)  Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 (Regulament privind subprodusele de origine animală) (JO L 300, 14.11.2009, p. 1).

(5)  Regulamentul (CE) nr. 21/2004 al Consiliului din 17 decembrie 2003 de stabilire a unui sistem de identificare și de înregistrare a animalelor din speciile ovină și caprină și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1782/2003 și a Directivelor 92/102/CE și 64/432/CEE (JO L 5, 9.1.2004, p. 8).

(6)  Regulamentul (UE) 2018/969 al Comisiei din 9 iulie 2018 de modificare a anexei V la Regulamentul (CE) nr. 999/2001 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește cerințele referitoare la eliminarea materialelor cu riscuri specificate provenind de la rumegătoarele mici (JO L 174, 10.7.2018, p. 12).

(7)  Regulamentul (UE) nr. 630/2013 al Comisiei din 28 iunie 2013 de modificare a anexelor la Regulamentul (CE) nr. 999/2001 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor reglementări pentru prevenirea, controlul și eradicarea anumitor forme transmisibile de encefalopatie spongiformă (JO L 179, 29.6.2013, p. 60).

(8)  Decizia 2007/453/CE a Comisiei din 29 iunie 2007 de stabilire a statutului privind ESB al unui stat membru, al țărilor terțe sau al uneia dintre regiunile acestora în funcție de riscul de contaminare cu ESB (JO L 172, 30.6.2007, p. 84).


ANEXĂ

Anexele III, V, VII și IX la Regulamentul (CE) nr. 999/2001 se modifică după cum urmează:

1.

Anexa III se modifică după cum urmează:

(a)

în capitolul A partea II, punctul 8 se înlocuiește cu următorul text:

„8.

Genotipare

8.1.

Genotipul proteinei prionice pentru codonii 136, 154 și 171 se determină pentru fiecare caz pozitiv de EST la ovine. Cazurile de EST depistată la ovine cu genotipuri care codifică alanina (A) pe ambele alele la codonul 136, arginina (R) pe ambele alele la codonul 154 și arginina (R) pe ambele alele la codonul 171 trebuie raportate imediat Comisiei. Atunci când un caz pozitiv de EST este un caz de scrapie atipică, trebuie determinat, de asemenea, genotipul proteinei prionice pentru codonul 141.

8.2.

Genotipul proteinei prionice pentru codonii 146 și 222 se determină pentru fiecare caz pozitiv de EST la caprine. Cazurile de EST depistată la caprine cu genotipuri care codifică serina (S) sau acidul aspartic (D) pe cel puțin o alelă la codonul 146 și/sau lizina (K) pe cel puțin o alelă la codonul 222 trebuie raportate imediat Comisiei.”;

(b)

în capitolul B partea I.A., punctul 8 se înlocuiește cu următorul text:

„8.

Genotipul și, dacă este posibil, rasa, pentru fiecare ovină și caprină care are rezultat pozitiv la testul de depistare a EST și care a făcut obiectul eșantionării în conformitate cu capitolul A partea II punctul 8.”

2.

În anexa V, punctul 1 litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

„(b)

în ceea ce privește ovinele și caprinele: craniul, inclusiv encefalul și ochii, și măduva spinării de la animalele cu vârsta mai mare de 12 luni sau care prezintă un incisiv permanent care a erupt prin gingie.”

3.

În anexa VII, capitolul B se modifică după cum urmează:

(a)

punctul 2.2.3 se elimină;

(b)

la punctul 3.5, litera (d) se înlocuiește cu următorul text:

„(d)

într-o perioadă de doi ani de la data finalizării aplicării tuturor măsurilor menționate la punctul 2.2.1, punctul 2.2.2 litera (b) sau la punctul 2.2.2 litera (c), cu condiția ca în această perioadă de doi ani să nu fie detectat niciun caz de EST în afara celor de scrapie atipică.”;

(c)

punctul 4.6 se înlocuiește cu următorul text:

„4.6.

Restricțiile stabilite la punctele 4.1-4.5 se aplică pe o perioadă de doi ani de la depistarea ultimului caz de EST care nu este un caz de scrapie atipică, în exploatațiile în care a fost pusă în aplicare opțiunea 3 prevăzută la punctul 2.2.2 litera (d).”

4.

În anexa IX capitolul C secțiunea C, la punctul 1 se adaugă următoarele subpuncte:

„(e)

în cazul în care animalele de la care provin produsele de origine animală obținute de la bovine, ovine și caprine sunt originare dintr-o țară sau regiune clasificată în conformitate cu Decizia 2007/453/CE ca țară sau regiune cu risc nedeterminat de ESB, animalele nu au fost hrănite cu făină de carne și oase sau cu jumări, astfel cum sunt definite în Codul sanitar pentru animale terestre al OIE;

(f)

în cazul în care animalele de la care provin produsele de origine animală obținute de la bovine, ovine și caprine sunt originare dintr-o țară sau regiune clasificată în conformitate cu Decizia 2007/453/CE ca țară sau regiune cu risc nedeterminat de ESB, produsele au fost produse și manipulate într-un mod care să asigure că acestea nu conțineau și nu au fost contaminate cu țesuturi nervoase și limfatice expuse în timpul procesului de dezosare.”