12.5.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 168/1


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2021/763 AL COMISIEI

din 23 aprilie 2021

de stabilire a standardelor tehnice de punere în aplicare pentru aplicarea Regulamentului (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului și a Directivei 2014/59/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește raportarea în scopuri de supraveghere și publicarea cerinței minime de fonduri proprii și datorii eligibile

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerințele prudențiale pentru instituțiile de credit și firmele de investiții și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (1), în special articolul 430 alineatul (7) al cincilea paragraf și articolul 434a al cincilea paragraf,

având în vedere Directiva 2014/59/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 de instituire a unui cadru pentru redresarea și rezoluția instituțiilor de credit și a firmelor de investiții și de modificare a Directivei 82/891/CEE a Consiliului și a Directivelor 2001/24/CE, 2002/47/CE, 2004/25/CE, 2005/56/CE, 2007/36/CE, 2011/35/UE, 2012/30/UE și 2013/36/UE ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și a Regulamentelor (UE) nr. 1093/2010 și (UE) nr. 648/2012 ale Parlamentului European și ale Consiliului (2), în special articolul 45i alineatele (5) și (6),

întrucât:

(1)

Lista termenilor și condițiilor privind nivelul minim armonizat al capacității totale de absorbție a pierderilor (Total Loss-Absorbing Capacity – TLAC) („standardul TLAC”) pentru instituțiile de importanță sistemică globală (G-SII) („cerința TLAC”) a fost introdusă în legislația Uniunii prin Regulamentul (UE) 2019/876 al Parlamentului European și al Consiliului (3) care modifică Regulamentul (UE) nr. 575/2013. Majorarea specifică instituției care se aplică în cazul G-SII și cerința specifică instituției care se aplică în cazul instituțiilor care nu sunt G-SII, denumite cerința minimă de fonduri proprii și datorii eligibile (MREL), au fost stabilite prin modificări specifice aduse Directivei 2014/59/UE care au fost introduse prin Directiva (UE) 2019/879 a Parlamentului European și a Consiliului (4). Cerințele în materie de raportare și de publicare atât pentru standardul TLAC, cât și pentru MREL sunt acum incluse în Regulamentul (UE) nr. 575/2013 și, respectiv, în Directiva 2014/59/UE.

(2)

Întrucât standardul TLAC și MREL urmăresc același obiectiv, și anume asigurarea faptului că instituțiile și entitățile stabilite în Uniune au o capacitate suficientă de absorbție a pierderilor și de recapitalizare, cele două cerințe ar trebui să fie elemente complementare ale unui cadru comun. Prin urmare, este oportun să se stabilească un set de modele pentru raportarea și publicarea de informații armonizate privind cerința de fonduri proprii și datorii eligibile care se aplică în cazul G-SII și al filialelor semnificative ale G-SII din afara UE (TLAC) și privind MREL specifică instituției care se aplică în cazul tuturor instituțiilor.

(3)

În temeiul articolului 434a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, proiectele de standarde tehnice de punere în aplicare care urmează să fie elaborate de Autoritatea Bancară Europeană (ABE) cu scopul de a stabili formate uniforme pentru publicarea de informații trebuie să vizeze menținerea consecvenței dintre formatele de publicare și standardele internaționale privind publicarea informațiilor, astfel încât să se faciliteze comparabilitatea informațiilor. Comitetul de la Basel pentru supraveghere bancară (BCBS) a publicat în decembrie 2018 cerințele de publicare actualizate aferente pilonului 3, inclusiv cerințe privind publicarea de informații legate de TLAC. Formatele pentru publicarea informațiilor și instrucțiunile conexe prevăzute în prezentul regulament ar trebui, prin urmare, să fie în concordanță cu cerințele de publicare actualizate ale BCBS.

(4)

Pentru a se asigura că nu se majorează în mod nejustificat costurile de conformare ale instituțiilor și că se menține calitatea datelor, obligațiile în materie de raportare și de publicare ar trebui să fie aliniate în cea mai mare măsură posibilă între ele, inclusiv în ceea ce privește conținutul, dar și frecvența acestora. De asemenea, la articolul 45i alineatul (5) al treilea paragraf și la articolul 45i alineatul (6) al treilea paragraf din Directiva 2014/59/UE se prevede în mod explicit obligația de aliniere a standardelor tehnice de punere în aplicare privind obligațiile în materie de raportare și de publicare de informații în cazul TLAC și MREL. Prin urmare, este oportun să se stabilească, într-un singur regulament, standarde aplicabile atât în cazul raportării, cât și al publicării de informații cu privire la TLAC și MREL. În același timp, granularitatea și frecvența atât a raportării, cât și a publicării de informații ar trebui ajustate în mod corespunzător, având în vedere cerințele prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 575/2013 și, respectiv, în Directiva 2014/59/UE, precum și necesitatea de asigurare a îndeplinirii în orice moment a cerințelor respective de către instituții.

(5)

Directiva 2014/59/UE prevede obligația de a raporta informațiile privind MREL atât autorităților competente, cât și autorităților de rezoluție. Regulamentul (UE) nr. 575/2013 prevede obligația de a raporta informațiile privind TLAC numai autorităților competente. Cu toate acestea, în temeiul articolului 45d alineatul (1) din Directiva 2014/59/UE, cerința minimă de fonduri proprii și datorii eligibile aplicabilă în cazul unei entități de rezoluție care este o G-SII sau parte a unei G-SII constă în cerința TLAC și eventualele majorări suplimentare. Prin urmare, este oportun să se asigure că autoritățile de rezoluție obțin informații privind TLAC de la G-SII în cadrul rapoartelor privind MREL prezentate de G-SII. Acest lucru nu ar trebui să aducă atingere acordurilor încheiate de autoritățile competente și de autoritățile de rezoluție pentru a reduce la minimum fluxurile de date.

(6)

Din considerente de comparabilitate și securitate juridică, articolul 45i alineatul (5) din Directiva 2014/59/UE prevede obligația ABE de a elabora proiecte de standarde tehnice de punere în aplicare care să precizeze o modalitate standardizată de furnizare a informațiilor cu privire la ordinea de prioritate a fondurilor proprii și a datoriilor care pot face obiectul recapitalizării interne, aplicabilă în procedurile de insolvență naționale în fiecare stat membru. Prin urmare, autoritățile de rezoluție respective ar trebui să pună la dispoziția instituțiilor aflate în jurisdicția lor informații standardizate privind ierarhiile în materie de insolvență din fiecare stat membru, precum și actualizări în timp util ale acestora. Informațiile respective ar trebui să prezinte în mod standardizat ierarhiile în materie de insolvență.

(7)

În ceea ce privește datoriile care pot face obiectul recapitalizării interne care sunt reglementate de legislația unei țări terțe, articolul 45i alineatul (5) din Directiva 2014/59/UE prevede, de asemenea, obligația ca proiectele de standarde tehnice de punere în aplicare care urmează să fie elaborate de ABE să precizeze o modalitate standardizată de furnizare a informațiilor care să indice țările terțe ale căror legi reglementează respectivele datorii și, pentru fiecare țară terță identificată, dacă respectivele datorii conțin o clauză contractuală prin care se recunoaște că datoriile respective pot face obiectul competențelor de reducere a valorii și de conversie în temeiul directivei menționate anterior. Având în vedere necesitatea de evaluare suplimentară a nivelului de granularitate pentru raportarea acestor elemente, ABE va elabora și transmite Comisiei, separat și în timp util, modelele și instrucțiunile aferente, astfel încât atât autoritățile competente, cât și autoritățile de rezoluție să aibă acces la informațiile respective în mod regulat. Lipsa acestor câteva elemente suplimentare nu va afecta și nici nu va întârzia aplicarea cerințelor de raportare prevăzute în prezentul regulament.

(8)

Entitățile care publică informații ar trebui să țină seama de orientările relevante emise de ABE atunci când evaluează dacă informațiile sunt semnificative, considerate ca fiind proprietate sau confidențiale în conformitate cu articolul 432 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

(9)

Obligația de a raporta și de a publica informații privind TLAC prevăzută la articolul 430 alineatul (1) litera (b), la articolul 437a și la articolul 447 litera (h) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 se aplică de la 27 iunie 2019, în conformitate cu articolul 3 alineatul (3) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) 2019/876. În consecință, odată cu intrarea în vigoare a prezentului regulament, G-SII și filialele semnificative ale G-SII din afara UE ar trebui să publice imediat informații privind TLAC utilizând modelele și urmând instrucțiunile prevăzute în prezentul regulament. În schimb, raportarea cu privire la cerința TLAC în conformitate cu prezentul regulament ar trebui să înceapă să se aplice numai de la 28 iunie 2021, astfel încât instituțiile și autoritățile competente să aibă suficient timp pentru a pune în aplicare cerințele relevante.

(10)

În ceea ce privește MREL, obligațiile de raportare prevăzute în Directiva 2014/59/UE urmează să se aplice cel târziu de la 28 decembrie 2020. Cu toate acestea, din aceleași motive ca și în cazul TLAC, toate instituțiile ar trebui să raporteze informații privind MREL utilizând modelele și urmând instrucțiunile prevăzute în prezentul regulament începând cu 28 iunie 2021. În schimb, data de aplicare a obligațiilor de publicare de informații privind MREL ar trebui să coincidă cu încheierea perioadei de tranziție în temeiul articolului 45m alineatul (1) al treilea paragraf din Directiva 2014/59/UE, și anume cel mai devreme 1 ianuarie 2024.

(11)

Dată fiind necesitatea instituțiilor, autorităților competente și a autorităților de rezoluție de a-și adapta sistemele electronice și de raportare la cerințele prevăzute în prezentul regulament, data de transmitere a raportării trimestriale pentru datele referitoare la data de referință 30 iunie 2021 ar trebui să fie stabilită la 30 septembrie 2021 cel târziu.

(12)

Prezentul regulament are la bază proiectele de standarde tehnice de punere în aplicare transmise Comisiei de către ABE.

(13)

ABE a efectuat consultări publice deschise cu privire la proiectele de standarde tehnice de punere în aplicare pe care se bazează prezentul regulament, a analizat costurile și beneficiile potențiale aferente și a solicitat avizul Grupului părților interesate din domeniul bancar, instituit în conformitate cu articolul 37 din Regulamentul (UE) nr. 1093/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (5),

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

TITLUL I

RAPORTAREA ÎN SCOPURI DE SUPRAVEGHERE

Articolul 1

Date de referință ale raportării

Entitățile supuse cerințelor de raportare în ceea ce privește capacitatea totală de absorbție a pierderilor (TLAC) și cerința minimă de fonduri proprii și datorii eligibile (MREL) pe bază individuală sau consolidată (entități raportoare) trebuie să transmită informațiile autorităților competente și autorităților de rezoluție, în forma lor de la următoarele date de referință ale raportării:

(a)

în cazul raportării trimestriale: 31 martie, 30 iunie, 30 septembrie și 31 decembrie;

(b)

în cazul raportării bianuale: 30 iunie și 31 decembrie;

(c)

în cazul raportării anuale: 31 decembrie.

Articolul 2

Date de transmitere

(1)   Entitățile raportoare trebuie să transmită informațiile autorităților competente și autorităților de rezoluție, până la sfârșitul programului de lucru, la următoarele date de transmitere:

(a)

în cazul raportării trimestriale: 19 mai, 18 august, 18 noiembrie și 18 februarie, cu excepția datelor referitoare la data de referință 30 iunie 2021, în cazul cărora data de transmitere este 30 septembrie 2021 cel târziu;

(b)

în cazul raportării bianuale: 18 august și 18 februarie;

(c)

în cazul raportării anuale: 18 februarie.

(2)   În cazul în care ziua de transmitere coincide cu o zi de sărbătoare legală în statul membru al autorității competente sau al autorității de rezoluție căreia trebuie să i se transmită informațiile menționate la alineatul (1) sau cu o zi de sâmbătă ori duminică, informațiile respective trebuie transmise până la sfârșitul programului de lucru al următoarei zi lucrătoare.

(3)   Entitățile raportoare pot prezenta cifre care nu au făcut obiectul opiniei unui auditor extern (cifre neauditate). În cazul în care cifrele auditate de un auditor extern care exprimă o opinie de audit (cifre auditate) se abat de la cifrele neauditate prezentate, entitățile raportoare trebuie să prezinte fără întârzieri nejustificate cifrele revizuite auditate.

(4)   Entitățile raportoare trebuie să transmită autorităților competente și autorităților de rezoluție orice alte corecții efectuate, fără întârzieri nejustificate.

Articolul 3

Formatul și frecvența raportării pe bază individuală de către entitățile de rezoluție

(1)   Entitățile de rezoluție care nu au filiale și care fac obiectul cerințelor prevăzute la articolul 45 din Directiva 2014/59/UE în conformitate cu articolul 45e din directiva respectivă trebuie să transmită autorităților competente și autorităților de rezoluție informații pe bază individuală, după cum urmează:

(a)

informațiile privind indicatorii-cheie, astfel cum se specifică în coloana 0010 din modelul 1 din anexa I la prezentul regulament, se raportează trimestrial, în conformitate cu instrucțiunile din partea II punctul 1 din anexa II la prezentul regulament;

(b)

informațiile privind componența fondurilor proprii și datoriilor eligibile, astfel cum se specifică în coloana 0010 din modelul 2 din anexa I la prezentul regulament, se raportează trimestrial, în conformitate cu instrucțiunile din partea II punctul 2.1 din anexa II la prezentul regulament;

(c)

informațiile privind structura de finanțare a datoriilor eligibile, astfel cum se specifică în modelul 4 din anexa I la prezentul regulament, se raportează trimestrial, în conformitate cu instrucțiunile din partea II punctul 2.3 din anexa II la prezentul regulament;

(d)

informațiile privind instrumentele reglementate de legislația unei țări terțe, astfel cum se specifică în modelul 7 din anexa I la prezentul regulament, se raportează trimestrial, în conformitate cu instrucțiunile din partea II punctul 4 din anexa II la prezentul regulament.

(2)   Entitățile de rezoluție trebuie să transmită autorităților competente și autorităților de rezoluție informații privind defalcarea fondurilor proprii și a datoriilor în funcție de rangul de prioritate în caz de insolvență, astfel cum se specifică în modelul 6 din anexa I, pe bază individuală, cu o frecvență trimestrială, în conformitate cu instrucțiunile din partea II punctul 3.2 din anexa II.

(3)   Pe lângă informațiile menționate la alineatele (1) și (2), entitățile de rezoluție care fac obiectul cerinței prevăzute la articolul 92a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 pe bază individuală în conformitate cu articolul 6 alineatul (1a) din regulamentul respectiv trebuie să transmită autorităților de rezoluție și autorităților competente informații pe bază individuală, după cum urmează:

(a)

informațiile privind indicatorii-cheie, astfel cum se specifică în coloana 0020 din modelul 1 din anexa I la prezentul regulament, se raportează trimestrial, în conformitate cu instrucțiunile din partea II punctul 1 din anexa II la prezentul regulament;

(b)

informațiile privind componența fondurilor proprii și datoriilor eligibile, astfel cum se specifică în coloanele 0020 și 0030 din modelul 2 din anexa I la prezentul regulament, se raportează trimestrial, în conformitate cu instrucțiunile din partea II punctul 2.1 din anexa II la prezentul regulament.

Articolul 4

Formatul și frecvența raportării pe bază consolidată de către entitățile de rezoluție

(1)   Entitățile de rezoluție care fac obiectul cerințelor prevăzute la articolul 45 din Directiva 2014/59/UE pe bază consolidată în conformitate cu articolul 45e din directiva respectivă trebuie să transmită autorităților competente și autorităților de rezoluție informații pe bază consolidată, după cum urmează:

(a)

informațiile privind indicatorii-cheie, astfel cum se specifică în coloana 0010 din modelul 1 din anexa I la prezentul regulament, se raportează trimestrial, în conformitate cu instrucțiunile din partea II punctul 1 din anexa II la prezentul regulament;

(b)

informațiile privind componența fondurilor proprii și datoriilor eligibile, astfel cum se specifică în coloana 0010 din modelul 2 din anexa I la prezentul regulament, se raportează trimestrial, în conformitate cu instrucțiunile din partea II punctul 2.1 din anexa II la prezentul regulament;

(c)

informațiile privind structura de finanțare a datoriilor eligibile, astfel cum se specifică în modelul 4 din anexa I la prezentul regulament, se raportează trimestrial, în conformitate cu instrucțiunile din partea II punctul 2.3 din anexa II la prezentul regulament;

(d)

informațiile privind instrumentele reglementate de legislația țărilor terțe, astfel cum se specifică în modelul 7 din anexa I la prezentul regulament, se raportează trimestrial, în conformitate cu instrucțiunile din partea II punctul 4 din anexa II la prezentul regulament.

(2)   Pe lângă informațiile menționate la alineatul (1), entitățile de rezoluție care fac obiectul cerinței prevăzute la articolul 92a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 pe bază consolidată în conformitate cu articolul 11 alineatul (3a) din regulamentul respectiv trebuie să transmită autorităților de rezoluție și autorităților competente informații pe bază individuală, după cum urmează:

(a)

informațiile privind indicatorii-cheie, astfel cum se specifică în coloana 0020 din modelul 1 din anexa I la prezentul regulament, se raportează trimestrial, în conformitate cu instrucțiunile din partea II punctul 1 din anexa II la prezentul regulament;

(b)

informațiile privind componența fondurilor proprii și datoriilor eligibile, astfel cum se specifică în coloanele 0020 și 0030 din modelul 2 din anexa I la prezentul regulament, se raportează trimestrial, în conformitate cu instrucțiunile din partea II punctul 2.1 din anexa II la prezentul regulament.

Articolul 5

Formatul și frecvența raportării pe bază individuală de către entitățile care nu sunt ele însele entități de rezoluție și de către filialele semnificative ale instituțiilor de importanță sistemică globală din afara UE

(1)   Entitățile care nu sunt ele însele entități de rezoluție și care fac obiectul cerințelor prevăzute la articolul 45 din Directiva 2014/59/UE pe bază individuală în conformitate cu articolul 45f din directiva respectivă trebuie să transmită autorităților competente și autorităților de rezoluție informații pe bază individuală, după cum urmează:

(a)

informațiile privind cuantumul și componența fondurilor proprii și datoriilor eligibile, astfel cum se specifică în coloana 0010 din modelul 3 din anexa I la prezentul regulament, se raportează trimestrial, în conformitate cu instrucțiunile din partea II punctul 2.2 din anexa II la prezentul regulament;

(b)

informațiile privind structura de finanțare a datoriilor eligibile, astfel cum se specifică în modelul 4 din anexa I la prezentul regulament, se raportează trimestrial, în conformitate cu instrucțiunile din partea II punctul 2.3 din anexa II la prezentul regulament;

(c)

informațiile privind instrumentele reglementate de legislația țărilor terțe, astfel cum se specifică în modelul 7 din anexa I la prezentul regulament, se raportează trimestrial, în conformitate cu instrucțiunile din partea II punctul 4 din anexa II la prezentul regulament.

(2)   Entitățile care nu sunt ele însele entități de rezoluție trebuie să transmită autorităților competente și autorităților de rezoluție informații privind defalcarea fondurilor proprii și a datoriilor în funcție de rangul de prioritate în caz de insolvență, astfel cum se specifică în modelul 5 din anexa I, pe bază individuală, cu o frecvență trimestrială, în conformitate cu instrucțiunile din partea II punctul 3.1 din anexa II.

(3)   Pe lângă informațiile menționate la alineatele (1) și (2), entitățile care sunt filiale semnificative ale instituțiilor de importanță sistemică globală (G-SII) din afara UE și care fac obiectul cerinței prevăzute la articolul 92b din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 pe bază individuală în conformitate cu articolul 6 alineatul (1a) din regulamentul respectiv trebuie să transmită autorităților competente și autorităților de rezoluție informații privind cuantumul și componența fondurilor proprii și datoriilor eligibile, astfel cum se specifică în coloana 0020 a modelului 3 din anexa I la prezentul regulament, pe bază individuală, cu o frecvență trimestrială, în conformitate cu instrucțiunile din partea II punctul 2.2 din anexa II la prezentul regulament.

Articolul 6

Formatul și frecvența raportării pe bază consolidată de către entitățile care nu sunt ele însele entități de rezoluție și de către filialele semnificative ale instituțiilor de importanță sistemică globală din afara UE

(1)   Entitățile care nu sunt ele însele entități de rezoluție și care fac obiectul cerințelor prevăzute la articolul 45 din Directiva 2014/59/UE pe bază consolidată în conformitate cu articolul 45f din directiva respectivă trebuie să transmită autorităților competente și autorităților de rezoluție informații pe bază consolidată, după cum urmează:

(a)

informațiile privind cuantumul și componența fondurilor proprii și datoriilor eligibile, astfel cum se specifică în coloana 0010 din modelul 3 din anexa I la prezentul regulament, se raportează trimestrial, în conformitate cu instrucțiunile din partea II punctul 2.2 din anexa II la prezentul regulament;

(b)

informațiile privind structura de finanțare a datoriilor eligibile, astfel cum se specifică în modelul 4 din anexa I la prezentul regulament, se raportează trimestrial, în conformitate cu instrucțiunile din partea II punctul 2.3 din anexa II la prezentul regulament;

(c)

informațiile privind instrumentele reglementate de legislația unei țări terțe, astfel cum se specifică în modelul 7 din anexa I la prezentul regulament, se raportează trimestrial, în conformitate cu instrucțiunile din partea II punctul 4 din anexa II la prezentul regulament.

(2)   Pe lângă informațiile menționate la alineatul (1), entitățile care sunt filiale semnificative ale G-SII din afara UE și care fac obiectul cerinței prevăzute la articolul 92b din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 pe bază consolidată în conformitate cu articolul 11 alineatul (3a) din regulamentul respectiv trebuie să transmită autorităților competente și autorităților de rezoluție informații privind cuantumul și componența fondurilor proprii și datoriilor eligibile, astfel cum se specifică în coloana 0020 din modelul 3 din anexa I la prezentul regulament, pe bază consolidată, cu o frecvență trimestrială, în conformitate cu instrucțiunile din partea II punctul 2.2 din anexa II la prezentul regulament.

Articolul 7

Formatele pentru schimbul de date și informațiile asociate procesului de transmitere

(1)   Entitățile raportoare trebuie să transmită informații în conformitate cu prezentul regulament în formatele și prezentările pentru schimbul de date specificate de autoritățile competente sau de autoritățile de rezoluție și în conformitate cu definițiile punctelor de date incluse în modelul privind punctele de date și în normele de validare prevăzute în anexa III la prezentul regulament.

(2)   Atunci când transmit informații în conformitate cu prezentul regulament, entitățile raportoare trebuie să respecte următoarele:

(a)

informațiile care nu sunt necesare sau care nu se aplică nu sunt incluse în datele transmise;

(b)

valorile numerice se transmit după cum urmează:

(i)

punctele de date cu tipul de date „Monetar” se raportează cu o precizie minimă de mii de unități;

(ii)

punctele de date cu tipul de date „Procent” se exprimă per unitate cu o precizie minimă de patru zecimale;

(iii)

punctele de date cu tipul de date „Număr întreg” se raportează fără a se utiliza zecimale și cu o precizie fixată la unități;

(c)

instituțiile sunt identificate exclusiv cu ajutorul identificatorului entității juridice (LEI). Entitățile juridice și contrapărțile, altele decât instituțiile, sunt identificate cu ajutorul LEI în cazul în care acesta este disponibil.

(3)   Informațiile transmise de către entitățile raportoare în conformitate cu prezentul regulament trebuie să fie însoțite de următoarele informații:

(a)

data de referință a raportării și perioada de referință;

(b)

moneda de raportare;

(c)

standardul de contabilitate;

(d)

LEI al instituției raportoare;

(e)

domeniul de aplicare al consolidării.

Articolul 8

Prezentarea standardizată a ordinii de prioritate în caz de insolvență

(1)   În formatul standardizat specificat în anexa IV, autoritățile de rezoluție trebuie să compileze informații cu privire la ordinea de prioritate a elementelor în procedurile naționale de insolvență. Autoritățile de rezoluție trebuie să actualizeze informațiile respective atunci când apar modificări, fără întârzieri nejustificate.

(2)   Autoritățile de rezoluție trebuie să publice informațiile menționate la alineatul (1) pentru a le pune la dispoziția instituțiilor care fac obiectul supravegherii lor.

TITLUL II

PUBLICAREA DE INFORMAȚII DE CĂTRE INSTITUȚII

Articolul 9

Frecvența de publicare și datele de publicare

(1)   Publicarea menționată la articolul 10 alineatul (1) se realizează trimestrial. Publicarea menționată la articolul 10 alineatul (2) se realizează semestrial.

(2)   Publicarea menționată la articolul 11 alineatul (1) și la articolul 14 alineatul (1) se realizează semestrial. Publicarea menționată la articolul 11 alineatul (2) și la articolul 14 alineatul (2) se realizează anual.

(3)   Publicarea menționată la articolul 12 alineatul (1) se realizează trimestrial. Publicarea menționată la articolul 12 alineatul (2) se realizează semestrial.

(4)   Publicarea menționată la articolul 13 alineatul (1) se realizează semestrial. Publicarea menționată la articolul 13 alineatul (2) se realizează anual.

(5)   Publicarea menționată la articolul 15 se realizează după cum urmează:

(a)

semestrial, în cazul în care entitatea care publică informațiile este o instituție mare;

(b)

anual, în cazul în care entitatea care publică informațiile nu este nici o instituție mare, nici o instituție mică și cu un grad redus de complexitate.

(6)   În sensul publicării de informații, entitățile care publică informații trebuie să respecte următoarele:

(a)

publicarea anuală a informațiilor se realizează la aceeași dată la care instituțiile își publică situațiile financiare sau cât mai curând posibil după această dată;

(b)

publicarea semestrială și trimestrială a informațiilor se realizează la aceeași dată la care instituțiile își publică rapoartele financiare pentru perioada corespunzătoare, după caz, sau cât mai curând posibil după această dată;

(c)

orice decalaj între data publicării informațiilor solicitate în temeiul prezentului titlu și data publicării situațiilor financiare relevante trebuie să fie rezonabil și, în orice caz, nu trebuie să depășească termenul stabilit de autoritățile competente în temeiul articolului 106 din Directiva 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului (6).

Articolul 10

Publicarea indicatorilor-cheie privind fondurile proprii și datoriile eligibile și a cerințelor de fonduri proprii și datorii eligibile de către entitățile de rezoluție

(1)   Entitățile identificate drept entități de rezoluție care sunt G-SII sau care fac parte dintr-o G-SII trebuie să publice informațiile prevăzute la articolul 447 litera (h) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 și la articolul 45i alineatul (3) literele (a) și (c) din Directiva 2014/59/UE în conformitate cu modelul EU KM2 din anexa V la prezentul regulament și cu instrucțiunile relevante prevăzute în anexa VI la prezentul regulament.

(2)   Entitățile identificate drept entități de rezoluție care nu sunt G-SII sau care nu fac parte dintr-o G-SII trebuie să publice informațiile prevăzute la articolul 45i alineatul (3) literele (a) și (c) din Directiva 2014/59/UE în conformitate cu modelul EU KM2 din anexa V la prezentul regulament și cu instrucțiunile relevante prevăzute în anexa VI la prezentul regulament.

Articolul 11

Publicarea componenței fondurilor proprii și datoriilor eligibile de către entitățile de rezoluție

(1)   Entitățile identificate drept entități de rezoluție care sunt G-SII sau care fac parte dintr-o G-SII trebuie să publice informațiile prevăzute la articolul 437a literele (a), (c) și (d) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, precum și informațiile privind componența fondurilor proprii și a datoriilor eligibile prevăzute la articolul 45i alineatul (3) litera (b) din Directiva 2014/59/UE, în conformitate cu modelul EU TLAC1 din anexa V la prezentul regulament și cu instrucțiunile relevante prevăzute în anexa VI la prezentul regulament.

(2)   Entitățile identificate drept entități de rezoluție care nu sunt G-SII sau care nu fac parte dintr-o G-SII trebuie să publice informațiile privind componența fondurilor proprii și a datoriilor eligibile prevăzute la articolul 45i alineatul (3) litera (b) din Directiva 2014/59/UE, în conformitate cu modelul EU TLAC1 din anexa V la prezentul regulament și cu instrucțiunile relevante prevăzute în anexa VI la prezentul regulament.

Articolul 12

Publicarea indicatorilor-cheie și a capacității interne de absorbție a pierderilor de către entitățile care nu sunt ele însele entități de rezoluție

(1)   Entitățile care sunt filiale semnificative ale G-SII din afara UE și care nu sunt ele însele entități de rezoluție trebuie să publice următoarele informații în conformitate cu modelul EU ILAC din anexa V la prezentul regulament și cu instrucțiunile relevante prevăzute în anexa VI la prezentul regulament:

(a)

informațiile necesare în conformitate cu articolul 437a literele (a), (c) și (d) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013;

(b)

informațiile necesare în conformitate cu articolul 447 litera (h) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013;

(c)

informațiile necesare în conformitate cu articolul 45i alineatul (3) literele (a) și (c) din Directiva 2014/59/UE;

(d)

informațiile privind componența fondurilor proprii și a datoriilor eligibile necesare în conformitate cu articolul 45i alineatul (3) litera (b) din Directiva 2014/59/UE.

(2)   Entitățile, altele decât filialele semnificative ale G-SII din afara UE, care nu sunt ele însele entități de rezoluție trebuie să publice următoarele informații în conformitate cu modelul EU ILAC din anexa V la prezentul regulament și cu instrucțiunile relevante prevăzute în anexa VI la prezentul regulament:

(a)

informațiile necesare în conformitate cu articolul 45i alineatul (3) literele (a) și (c) din Directiva 2014/59/UE;

(b)

informațiile privind componența fondurilor proprii și a datoriilor eligibile necesare în conformitate cu articolul 45i alineatul (3) litera (b) din Directiva 2014/59/UE.

Articolul 13

Publicarea ordinii de prioritate a creditorilor de către entitățile care nu sunt entități de rezoluție

(1)   Entitățile, altele decât filialele semnificative ale G-SII din afara UE, care nu sunt ele însele entități de rezoluție trebuie să publice informațiile privind profilul de scadență și ordinea de prioritate în procedura de insolvență obișnuită prevăzute la articolul 437a literele (a) și (b) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 și la articolul 45i alineatul (3) litera (b) din Directiva 2014/59/UE, în conformitate cu modelul EU TLAC2a din anexa V la prezentul regulament și cu instrucțiunile relevante prevăzute în anexa VI la prezentul regulament.

(2)   Entitățile, altele decât filialele semnificative ale G-SII din afara UE, care nu sunt ele însele entități de rezoluție trebuie să publice informațiile privind profilul de scadență și ordinea de prioritate în procedura de insolvență obișnuită prevăzute la articolul 45i alineatul (3) litera (b) din Directiva 2014/59/UE, în conformitate cu modelul EU TLAC2b din anexa V la prezentul regulament și cu instrucțiunile relevante prevăzute în anexa VI la prezentul regulament.

Entitățile menționate la primul paragraf de la prezentul alineat pot alege să utilizeze modelul EU TLAC2a în locul modelului EU TLAC2b pentru a publica informațiile cu privire la profilul de scadență și ordinea de prioritate în procedura de insolvență obișnuită prevăzute la articolul 45i alineatul (3) litera (b) din Directiva 2014/59/UE.

Articolul 14

Publicarea ordinii de prioritate a creditorilor de către entitățile de rezoluție

(1)   Entitățile identificate drept entități de rezoluție care sunt G-SII sau care fac parte dintr-o G-SII trebuie să publice informațiile privind profilul de scadență și ordinea de prioritate în procedura de insolvență obișnuită prevăzute la articolul 437a literele (a) și (b) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 și la articolul 45i alineatul (3) litera (b) din Directiva 2014/59/UE în conformitate cu modelul EU TLAC3a din anexa V la prezentul regulament și cu instrucțiunile relevante prevăzute în anexa VI la prezentul regulament.

(2)   Entitățile identificate drept entități de rezoluție care nu sunt G-SII sau care nu fac parte dintr-o G-SII trebuie să publice informațiile privind profilul de scadență și ordinea de prioritate în procedura de insolvență obișnuită prevăzute la articolul 45i alineatul (3) litera (b) din Directiva 2014/59/UE, în conformitate cu modelul EU TLAC3b din anexa V la prezentul regulament și cu instrucțiunile relevante prevăzute în anexa VI la prezentul regulament.

Entitățile menționate la primul paragraf de la prezentul alineat pot alege să utilizeze modelul EU TLAC3a în locul modelului EU TLAC3b pentru a publica informațiile cu privire la profilul de scadență și ordinea de prioritate în procedura de insolvență obișnuită prevăzute la articolul 45i alineatul (3) litera (b) din Directiva 2014/59/UE.

Articolul 15

Publicarea principalelor caracteristici ale fondurilor proprii și datoriilor eligibile

Entitățile identificate drept entități de rezoluție care sunt G-SII sau care fac parte dintr-o G-SII, precum și entitățile care sunt filiale semnificative ale G-SII din afara UE și care nu sunt ele însele entități de rezoluție trebuie să publice informațiile prevăzute la articolul 437a litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, în conformitate cu actul de punere în aplicare menționat la articolul 434a din regulamentul respectiv.

Articolul 16

Norme generale privind publicarea

(1)   În cazul în care entitățile care publică informații pot omite una sau mai multe informații în conformitate cu articolul 432 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, rândurile sau coloanele relevante din modelele sau tabelele prevăzute în prezentul regulament pot fi lăsate necompletate, iar numerotarea rândurilor sau a coloanelor ulterioare nu se modifică.

(2)   Entitățile care publică informațiile trebuie să noteze în mod clar în modelul sau tabelul relevant rândurile sau coloanele necompletate și motivul pentru care au omis publicarea respectivelor informații.

(3)   Descrierea calitativă și orice alte informații suplimentare necesare care însoțesc informațiile cantitative în conformitate cu articolul 431 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 trebuie să fie suficient de clare și cuprinzătoare, astfel încât utilizatorii informațiilor publicate să poată să înțeleagă informațiile cantitative, și trebuie menționate lângă modelele pe care le descriu.

(4)   Entitățile care publică informațiile trebuie să respecte următoarele aspecte legate de publicarea valorilor numerice:

(a)

datele monetare cantitative se publică cu o precizie minimă de milioane de unități;

(b)

datele cantitative publicate sub formă de „Procent” se exprimă per unitate cu o precizie minimă de patru zecimale.

(5)   Entitățile care publică informațiile trebuie să însoțească informațiile publicate cu următoarele:

(a)

data de referință a publicării și perioada de referință;

(b)

moneda în care sunt exprimate datele publicate;

(c)

denumirea și, dacă este cazul, identificatorul entității juridice (LEI) al entității care publică informații;

(d)

dacă este cazul, standardul de contabilitate și

(e)

dacă este cazul, domeniul de aplicare a consolidării.

TITLUL III

DISPOZIȚII FINALE

Articolul 17

Intrare în vigoare și aplicare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Titlul I se aplică de la 28 iunie 2021.

Titlul II se aplică de la 1 iunie 2021 în ceea ce privește informațiile de publicat în conformitate cu articolul 437a și cu articolul 447 litera (h) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 și de la data aplicării cerințelor de publicare în conformitate cu articolul 3 alineatul (1) al treilea paragraf din Directiva (UE) 2019/879 în ceea ce privește informațiile de publicat în conformitate cu articolul 45i alineatul (3) din Directiva 2014/59/UE.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 23 aprilie 2021.

Pentru Comisie

Președintele

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 176, 27.6.2013, p. 1.

(2)  JO L 173, 12.6.2014, p. 190.

(3)  Regulamentul (UE) 2019/876 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 mai 2019 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 575/2013 în ceea ce privește indicatorul efectului de levier, indicatorul de finanțare stabilă netă, cerințele privind fondurile proprii și pasivele eligibile, riscul de credit al contrapărții, riscul de piață, expunerile față de contrapărți centrale, expunerile față de organisme de plasament colectiv, expunerile mari și cerințele referitoare la raportare și la publicarea informațiilor, și a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (JO L 150, 7.6.2019, p. 1).

(4)  Directiva (UE) 2019/879 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 mai 2019 de modificare a Directivei 2014/59/UE în ceea ce privește capacitatea de absorbție a pierderilor și de recapitalizare a instituțiilor de credit și a firmelor de investiții și a Directivei 98/26/CE (JO L 150, 7.6.2019, p. 296).

(5)  Regulamentul (UE) nr. 1093/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea bancară europeană), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE și de abrogare a Deciziei 2009/78/CE a Comisiei (JO L 331, 15.12.2010, p. 12).

(6)  Directiva 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2013 cu privire la accesul la activitatea instituțiilor de credit și supravegherea prudențială a instituțiilor de credit și a firmelor de investiții, de modificare a Directivei 2002/87/CE și de abrogare a Directivelor 2006/48/CE și 2006/49/CE (JO L 176, 27.6.2013, p. 338).


ANEXA I

RAPORTAREA CERINȚEI MINIME DE FONDURI PROPRII ȘI DATORII ELIGIBILE

MODELE PENTRU MREL ȘI TLAC

Numărul modelului

Codul modelului

Denumirea modelului/grupului de modele

Denumirea scurtă

 

 

CUANTUMURI: INDICATORI-CHEIE PENTRU MREL ȘI TLAC

 

1

M 01.00

Indicatori-cheie pentru MREL și TLAC (grupuri/entități de rezoluție)

KM2

 

 

COMPONENȚĂ ȘI SCADENȚĂ

 

2

M 02.00

Capacitatea și componența MREL și TLAC (grupuri și entități de rezoluție)

TLAC1

3

M 03.00

MREL internă și TLAC internă

ILAC

4

M 04.00

Structura de finanțare a datoriilor eligibile

LIAB-MREL

 

 

ORDINEA DE PRIORITATE A CREDITORILOR

 

5

M 05.00

Ordinea de prioritate a creditorilor (entitate care nu este entitate de rezoluție)

TLAC2

6

M 06.00

Ordinea de prioritate a creditorilor (entități de rezoluție)

TLAC3

 

 

INFORMAȚII SPECIFICE CONTRACTULUI

 

7

M 07.00

Instrumente reglementate de legislația unei țări terțe

MTCI


M 01.00 – Indicatori-cheie pentru MREL și TLAC (grupuri/entități de rezoluție) (KM2)

 

Cerința minimă de fonduri proprii și datorii eligibile (MREL)

Cerința privind fondurile proprii și datoriile eligibile pentru G-SII (TLAC)

0010

0020

 

Cuantumul total al expunerii la risc și indicatorul de măsurare a expunerii totale

0100

CUANTUMUL TOTAL AL EXPUNERII LA RISC (TREA)

 

 

0110

INDICATORUL DE MĂSURARE A EXPUNERII TOTALE

 

 

 

Fonduri proprii și datorii eligibile

0200

FONDURI PROPRII ȘI DATORII ELIGIBILE

 

 

0210

Din care: fonduri proprii și datorii subordonate

 

 

0220

Din care: reglementate de legislația unei țări terțe

 

 

0230

Din care: elemente care conțin o clauză de reducere a valorii contabile și de conversie, astfel cum se menționează la articolul 55 din Directiva 2014/59/UE

 

 

 

Alte datorii care pot face obiectul recapitalizării interne

0250

ALTE DATORII CARE POT FACE OBIECTUL RECAPITALIZĂRII INTERNE

 

 

0260

Din care: reglementate de legislația unei țări terțe

 

 

0270

Din care: elemente care conțin o clauză de reducere a valorii contabile și de conversie, astfel cum se menționează la articolul 55 din Directiva 2014/59/UE

 

 

0280

Scadență reziduală < 1 an

 

 

0285

Scadență reziduală >= 1 an și < 2 ani

 

 

0290

Scadență reziduală >= 2 ani

 

 

 

Rate și derogări privind subordonarea

0300

FONDURILE PROPRII ȘI DATORIILE ELIGIBILE CA PROCENT DIN TREA

 

 

0310

Din care: fonduri proprii și datorii subordonate

 

 

0320

FONDURILE PROPRII ȘI DATORIILE ELIGIBILE CA PROCENT DIN TEM

 

 

0330

Din care: fonduri proprii și datorii subordonate

 

 

0340

Se aplică derogarea privind subordonarea prevăzută la articolul 72b alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013? (Derogarea de 5 %)

 

 

0350

Cuantumul agregat al instrumentelor de datorii eligibile nesubordonate permise în cazul în care se aplică opțiunea de subordonare prevăzută la articolul 72b alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 (derogare de maximum 3,5 %)

 

 

0360

Ponderea din totalul datoriilor nesubordonate care este inclusă în fondurile proprii și datoriile eligibile

 

 


M 02.00 – Capacitatea și componența MREL și TLAC (grupuri/entități de rezoluție) (TLAC1)

 

Cerința minimă de fonduri proprii și datorii eligibile (MREL)

Cerința privind fondurile proprii și datoriile eligibile pentru G-SII (TLAC)

Element memorandum: cuantumuri eligibile în sensul MREL, dar nu și în sensul TLAC

0010

0020

0030

0010

FONDURI PROPRII ȘI DATORII ELIGIBILE

 

 

 

0020

Fonduri proprii (eligibile)

 

 

 

0030

Fonduri proprii de nivel 1 de bază

 

 

 

0040

Fonduri proprii de nivel 1 suplimentar (eligibile)

 

 

 

0050

Fonduri proprii de nivel 2 (eligibile)

 

 

 

0060

Datorii eligibile

 

 

 

0070

Elemente de datorii eligibile înainte de ajustări

 

 

 

0080

Din care: datorii eligibile considerate ca fiind subordonate din punct de vedere structural

 

 

 

0090

Datorii eligibile subordonate datoriilor excluse

 

 

 

0100

Instrumente de datorii eligibile emise direct de entitatea de rezoluție (care nu își păstrează drepturile obținute)

 

 

 

0110

Instrumente de datorii eligibile emise de alte entități din cadrul grupului de rezoluție (care nu își păstrează drepturile obținute)

 

 

 

0120

Instrumente de datorii eligibile emise înainte de 27 iunie 2019

 

 

 

0130

Instrumente de fonduri proprii de nivel 2 cu o scadență reziduală de cel puțin un an, în măsura în care nu se califică drept elemente de fonduri proprii de nivel 2

 

 

 

0140

Datorii eligibile nesubordonate datoriilor excluse

 

 

 

0150

Datorii eligibile nesubordonate datoriilor excluse (care nu își păstrează drepturile obținute, înainte de plafonare)

 

 

 

0160

Datorii eligibile nesubordonate datoriilor excluse emise înainte de 27 iunie 2019 (înainte de plafonare)

 

 

 

0170

Cuantumuri eligibile după aplicarea plafonului de la articolul 72b alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 (care nu își păstrează drepturile obținute)

 

 

 

0180

Cuantumuri eligibile după aplicarea plafonului de la articolul 72b alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, constând în elemente care au fost emise înainte de 27 iunie 2019

 

 

 

0190

(-) Deduceri

 

 

 

0200

(-) Expuneri între grupuri de rezoluție cu mai multe puncte de intrare (MPE)

 

 

 

0210

(-) Investiții în alte instrumente de datorii eligibile

 

 

 

0220

Deducerile din datoriile eligibile care depășesc datoriile eligibile (deduceri din fondurile proprii de nivel 2)

 

 

 

ELEMENTE MEMORANDUM

0400

Fonduri proprii de nivel 1 de bază (%) disponibile după îndeplinirea cerințelor entității

 

 

 

0410

Cerința amortizorului combinat (%)

 

 

 

0420

Din care: cerința amortizorului de conservare a capitalului

 

 

 

0430

Din care: cerința amortizorului anticiclic

 

 

 

0440

Din care: cerința amortizorului de risc sistemic

 

 

 

0450

Din care: amortizorul pentru instituții de importanță sistemică globală (G-SII) sau alte instituții de importanță sistemică (O-SII)

 

 

 

0460

Investiții în datorii eligibile subordonate ale altor instituții

 

 

 

0470

Investiții în datorii eligibile subordonate ale G-SII

 

 

 

0480

Investiții în datorii eligibile subordonate ale O-SII

 

 

 

0490

Investiții în datorii eligibile subordonate ale altor instituții

 

 

 

0500

Datorii excluse

 

 

 


M 03.00 – MREL internă și TLAC internă

 

MREL internă

TLAC internă

0010

0020

0010

Nivel de aplicare

 

 

 

Cuantumul total al expunerii la risc și indicatorul de măsurare a expunerii totale

0100

Cuantumul total al expunerii la risc (TREA)

 

 

0110

Indicatorul de măsurare a expunerii totale (TEM)

 

 

 

Fonduri proprii eligibile și datorii eligibile

0200

Fonduri proprii eligibile și datorii eligibile

 

 

0210

Fonduri proprii eligibile

 

 

0220

Fonduri proprii de nivel 1 de bază

 

 

0230

Fonduri proprii de nivel 1 suplimentar eligibile

 

 

0240

Fonduri proprii de nivel 2 eligibile

 

 

0250

Datorii eligibile și garanții

 

 

0260

Datorii eligibile (cu excepția garanțiilor)

 

 

0270

Garanții furnizate de entitatea de rezoluție și permise de autoritatea de rezoluție

 

 

0280

Element memorandum: partea garantată a garanției

 

 

0290

(-) Deduceri sau echivalent

 

 

 

Rate ale fondurilor proprii eligibile și datoriilor eligibile

0400

Fondurile proprii și datoriile eligibile ca procent din TREA

 

 

0410

Din care: garanții permise

 

 

0420

Fondurile proprii și datoriile eligibile ca procent din TEM

 

 

0430

Din care: garanții permise

 

 

0440

Fonduri proprii de nivel 1 de bază (%) disponibile după îndeplinirea cerințelor entității

 

 

 

Elemente memorandum

0500

Cerința amortizorului combinat (%)

 

 

0510

Din care: cerința amortizorului de conservare a capitalului

 

 

0520

Din care: cerința amortizorului anticiclic

 

 

0530

Din care: cerința amortizorului de risc sistemic

 

 

0540

Din care: amortizorul pentru instituții de importanță sistemică globală (G-SII) sau alte instituții de importanță sistemică (O-SII)

 

 

0550

Alte datorii care pot face obiectul recapitalizării interne

 

 

0560

Din care: reglementate de legislația unei țări terțe

 

 

0570

Din care: elemente care conțin o clauză de reducere a valorii contabile și de conversie, astfel cum se menționează la articolul 55 din Directiva 2014/59/UE

 

 

0580

Scadență reziduală < 1 an

 

 

0590

Scadență reziduală >= 1 an și < 2 ani

 

 

0600

Scadență reziduală >= 2 ani

 

 

0610

Datorii excluse

 

 


M 04.00 – Structura de finanțare a datoriilor eligibile (LIAB MREL)

 

Cuantum eligibil în sensul MREL/MREL interne

0010

0100

DATORII ELIGIBILE

 

0200

Depozite neacoperite și nepreferențiale >= 1 an

 

0210

Din care: scadența reziduală >= 1 an și < 2 ani

 

0220

Din care: scadența reziduală >= 2 ani

 

0230

Din care: emise de filiale

 

0300

Obligații garantate neacoperite de garanții reale >= 1 an

 

0310

Din care: scadența reziduală >= 1 an și < 2 ani

 

0320

Din care: scadența reziduală >= 2 ani

 

0330

Din care: emise de filiale

 

0400

Instrumente financiare structurate >= 1 an

 

0410

Din care: scadența reziduală >= 1 an și < 2 ani

 

0420

Din care: scadența reziduală >= 2 ani

 

0430

Din care: emise de filiale

 

0500

Datorii cu rang prioritar negarantate >= 1 an

 

0510

Din care: scadența reziduală >= 1 an și < 2 ani

 

0520

Din care: scadența reziduală >= 2 ani

 

0530

Din care: emise de filiale

 

0600

Datorii cu rang prioritar neprivilegiate >= 1 an

 

0610

Din care: scadența reziduală >= 1 an și < 2 ani

 

0620

Din care: scadența reziduală >= 2 ani

 

0630

Din care: emise de filiale

 

0700

Datorii subordonate (care nu sunt recunoscute drept fonduri proprii) >= 1 an

 

0710

Din care: scadența reziduală >= 1 an și < 2 ani

 

0720

Din care: scadența reziduală >= 2 ani

 

0730

Din care: emise de filiale

 

0800

Alte datorii eligibile MREL >= 1 an

 

0810

Din care: scadența reziduală >= 1 an și < 2 ani

 

0820

Din care: scadența reziduală >= 2 ani

 

0830

Din care: emise de filiale

 


M 05.00 – Ordinea de prioritate a creditorilor (entitate care nu este entitate de rezoluție) (TLAC2)

Rangul de prioritate în caz de insolvență

Tipul de creditor

Descrierea rangului de prioritate în caz de insolvență

Datorii și fonduri proprii

Datorii și fonduri proprii, mai puțin datoriile excluse

 

Din care: datorii excluse

 

Din care: fonduri proprii și datorii eligibile în sensul MREL interne

 

Din care: cu o scadență reziduală de

Din care: titluri de valoare perpetue

≥ 1 an

< 2 ani

≥ 2 ani

< 5 ani

≥ 5 ani

< 10 ani

≥ 10 ani

0010

0020

0030

0040

0050

0060

0070

0080

0090

0100

0110

0120

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


M 06.00 – Ordinea de prioritate a creditorilor (entități de rezoluție) (TLAC3)

Rangul de prioritate în caz de insolvență

Descrierea rangului de prioritate în caz de insolvență

Datorii și fonduri proprii

Datorii și fonduri proprii, mai puțin datoriile excluse

 

Din care: datorii excluse

 

Din care: fonduri proprii și datorii eligibile potențial eligibile pentru îndeplinirea MREL

 

Din care: cu o scadență reziduală de

Din care: titluri de valoare perpetue

≥ 1 an

< 2 ani

≥ 2 ani

< 5 ani

≥ 5 ani

< 10 ani

≥ 10 ani

0010

0020

0030

0040

0050

0060

0070

0080

0090

0100

0110

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


M 07.00 Instrumente reglementate de legislația unei țări terțe (MTCI)

Entitatea emitentă

Identificatorul contractului

Legislația aplicabilă (țara terță)

Recunoașterea contractuală a competențelor de reducere a valorii contabile și de conversie

Tratamentul de reglementare

Cuantum

Rangul de prioritate în cadrul procedurii obișnuite de insolvență

Scadență

Data (prima dată) de exercitare a opțiunii call

Opțiune call de reglementare (Da/Nu)

Denumire

Cod

Tipul de cod

Tipul fondurilor proprii sau al datoriilor eligibile

Tipul de instrument

Legislația aplicabilă

Rangul de prioritate în caz de insolvență

0010

0020

0030

0040

0050

0060

0070

0080

0090

0100

0110

0120

0130

0140

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ANEXA II

RAPORTAREA CERINȚEI MINIME DE FONDURI PROPRII ȘI DATORII ELIGIBILE – INSTRUCȚIUNI

PARTEA I: INSTRUCȚIUNI GENERALE

1.   Structură și convenții

1.1.   Structură

1.

Prezentul cadru de raportare privind MREL și TLAC constă în patru grupuri de modele:

(a)

cuantumuri: indicatorii-cheie ai MREL și TLAC;

(b)

componența și scadența;

(c)

ordinea de prioritate a creditorilor;

(d)

informații specifice contractului.

2.

Pentru fiecare model sunt prevăzute referințe juridice. În această parte a regulamentului sunt incluse informații detaliate suplimentare privind unele aspecte mai generale ale raportării fiecărui set de modele și instrucțiuni referitoare la unele poziții specifice.

1.2.   Convenția de numerotare

3.

În ceea ce privește referințele la coloanele, rândurile și celulele modelelor, documentul respectă convenția de etichetare prevăzută la literele (a)-(d). Aceste coduri numerice sunt utilizate pe scară largă în normele de validare definite în conformitate cu anexa III.

(a)

se utilizează următoarea notație generală: {Model;Rând;Coloană};

(b)

referințele din cadrul unui model nu includ o indicație a modelului: {Rând;Coloană};

(c)

în cazul modelelor cu o singură coloană, sunt menționate numai rândurile: {Model;Rând};

(d)

se utilizează un asterisc pentru a se indica faptul că referințele cuprind rândurile sau coloanele menționate anterior.

1.3.   Convenția de semn

4.

Orice cuantum care majorează fondurile proprii și datoriile eligibile, cuantumurile ponderate la risc ale expunerilor, indicatorul de măsurare a expunerii pentru calcularea indicatorului efectului de levier sau cerințele se raportează ca cifră pozitivă. În schimb, orice cuantum care reduce fondurile proprii și datoriile eligibile, cuantumurile ponderate la risc ale expunerilor, indicatorul de măsurare a expunerii pentru calcularea indicatorului efectului de levier sau cerințele se raportează ca cifră negativă. În cazul în care există un semn negativ (-) în fața denumirii unui element, se presupune că pentru elementul respectiv nu se va raporta nicio valoare pozitivă.

1.4.   Abrevieri

5.

În sensul anexelor la prezentul regulament, se aplică următoarele abrevieri:

(a)

„MREL” se referă la cerința minimă de fonduri proprii și datorii eligibile în temeiul articolului 45 din Directiva 2014/59/UE (1);

(b)

„TLAC” se referă la cerințele privind fondurile proprii și datoriile eligibile pentru instituțiile de importanță sistemică globală (G-SII) în temeiul articolului 92a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 (2);

(c)

„TLAC internă” se referă la cerința privind fondurile proprii și datoriile eligibile pentru G-SII din afara UE în temeiul articolului 92b din Regulamentul (UE) nr. 575/2013;

(d)

„MREL internă” se referă la MREL aplicată entităților care nu sunt ele însele entități de rezoluție în temeiul articolului 45f din Directiva 2014/59/UE.

PARTEA II: INSTRUCȚIUNI AFERENTE MODELELOR

1.   Cuantumuri: M 01.00 – Indicatori-cheie pentru MREL și TLAC (KM2)

1.1.   Observații generale

6.

Coloana referitoare la cerința minimă de fonduri proprii și datorii eligibile (MREL) se completează de entitățile care fac obiectul cerinței minime de fonduri proprii și datorii eligibile în conformitate cu articolul 45e din Directiva 2014/59/UE. Numai entitățile obligate să respecte cerința de la articolul 92a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 raportează elemente care se referă la cerința privind fondurile proprii și datoriile eligibile pentru G-SII (TLAC).

1.2.   Instrucțiuni privind anumite poziții

Coloane

Referințe juridice și instrucțiuni

0010

Cerința minimă de fonduri proprii și datorii eligibile (MREL)

Articolele 45 și 45e din Directiva 2014/59/UE

0020

Cerința privind fondurile proprii și datoriile eligibile pentru G-SII (TLAC)

Articolul 92a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013


Rând

Referințe juridice și instrucțiuni

0100-0120

Cuantumul total al expunerii la risc și indicatorul de măsurare a expunerii totale

0100

Cuantumul total al expunerii la risc (TREA)

Articolul 45 alineatul (2) litera (a) din Directiva 2014/59/UE și articolul 92 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

Cuantumul total al expunerii la risc raportat pe acest rând este cuantumul total al expunerii la risc care stă la baza respectării cerințelor de la articolul 45 din Directiva 2014/59/UE sau de la articolul 92a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, după caz.

0110

Indicatorul de măsurare a expunerii totale (TEM)

Articolul 45 alineatul (2) litera (b) din Directiva 2014/59/UE, precum și articolul 429 alineatul (4) și articolul 429a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

Indicatorul de măsurare a expunerii totale raportat pe acest rând este indicatorul de măsurare a expunerii totale care stă la baza respectării cerințelor de la articolul 45 din Directiva 2014/59/UE sau de la articolul 92a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, după caz.

0200-0230

Fonduri proprii și datorii eligibile

0200

Fonduri proprii și datorii eligibile

MREL

Cuantumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile care intră în calculul MREL se raportează ca fiind suma dintre:

(i)

fondurile proprii, astfel cum sunt definite la articolul 4 alineatul (1) punctul 118 și la articolul 72 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013;

(ii)

datoriile eligibile, astfel cum sunt definite la articolul 2 alineatul (1) punctul 71a din Directiva 2014/59/UE.

În cazul instrumentelor reglementate de legislația unei țări terțe, instrumentul este inclus pe acest rând numai dacă îndeplinește cerințele de la articolul 55 din Directiva 2014/59/UE.

TLAC

Cuantumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile care sunt luate în considerare în vederea îndeplinirii cerinței privind fondurile proprii și datoriile eligibile pentru G-SII (TLAC) este cuantumul menționat la articolul 72l din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, care constă în:

(i)

fondurile proprii, astfel cum sunt definite la articolul 4 alineatul (1) punctul 118 și la articolul 72 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013;

(ii)

datoriile eligibile în conformitate cu articolul 72k din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

0210

Din care: fonduri proprii și datorii subordonate

Cuantumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile subordonate care intră în calculul MREL se raportează ca fiind suma dintre:

(i)

fondurile proprii, astfel cum sunt definite la articolul 4 alineatul (1) punctul 118 și la articolul 72 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013;

(ii)

datoriile eligibile incluse în cuantumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile în conformitate cu articolul 45b din Directiva 2014/59/UE care sunt instrumente eligibile subordonate, astfel cum sunt definite la articolul 2 alineatul (1) punctul 71b din directiva menționată;

(iii)

datoriile incluse în cuantumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile în conformitate cu articolul 45b alineatul (3) din Directiva 2014/59/UE.

În cazul instrumentelor reglementate de legislația unei țări terțe, instrumentul este inclus pe acest rând numai dacă îndeplinește cerințele de la articolul 55 din Directiva 2014/59/UE.

0220

Din care: reglementate de legislația unei țări terțe

Cuantumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile care sunt reglementate de legislația unei țări terțe, astfel cum se menționează la articolul 55 din Directiva 2014/59/UE.

0230

Din care: elemente care conțin o clauză de reducere a valorii contabile și de conversie, astfel cum se menționează la articolul 55 din Directiva 2014/59/UE

Cuantumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile care sunt reglementate de legislația unei țări terțe și care conțin o clauză de reducere a valorii contabile și de conversie, astfel cum se menționează la articolul 55 din Directiva 2014/59/UE.

0250-0290

Alte datorii care pot face obiectul recapitalizării interne

Entitățile care, la data raportării informațiilor respective, dețin cuantumuri ale fondurilor proprii și ale datoriilor eligibile de cel puțin 150 % din cerința prevăzută la articolul 45 alineatul (1) din Directiva 2014/59/UE sunt exceptate de la raportarea informațiilor de pe rândurile 0250-0290. Entitățile în cauză pot opta să raporteze respectivele informații în acest model pe bază voluntară.

0250

Alte datorii care pot face obiectul recapitalizării interne

Cuantumul datoriilor care pot face obiectul recapitalizării interne, astfel cum sunt definite la articolul 2 alineatul (1) punctul 71 din Directiva 2014/59/UE, care nu sunt incluse în fondurile proprii și în datoriile eligibile în conformitate cu articolul 45b din directiva menționată.

Cuantumul respectiv corespunde diferenței dintre datoriile care nu sunt excluse de la recapitalizarea internă, astfel cum sunt raportate în {r0300, c0090} din modelul Z 02.00 prevăzut în anexa I la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/1624 al Comisiei (3), și datoriile eligibile, astfel cum sunt raportate în {r0200} din acest model.

0260

Din care: reglementate de legislația unei țări terțe

Cuantumul altor datorii care pot face obiectul recapitalizării interne și care sunt reglementate de legislația unei țări terțe, astfel cum se menționează la articolul 55 din Directiva 2014/59/UE.

0270

Din care: elemente care conțin o clauză de reducere a valorii contabile și de conversie, astfel cum se menționează la articolul 55 din Directiva 2014/59/UE

Cuantumul altor datorii care pot face obiectul recapitalizării interne, care sunt reglementate de legislația unei țări terțe și care conțin o clauză de reducere a valorii contabile și de conversie, astfel cum se menționează la articolul 55 din Directiva 2014/59/UE.

0280 – 0290

Defalcarea altor datorii care pot face obiectul recapitalizării interne în funcție de scadența reziduală

0280

Scadență reziduală < 1 an

0285

Scadență reziduală >= 1 an și < 2 ani

0290

Scadență reziduală >= 2 ani

0300-0360

Rate și derogări privind subordonarea

0300

Fondurile proprii și datoriile eligibile ca procent din TREA

În sensul acestui rând, cuantumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile care este raportat pe rândul 0200 se exprimă ca procent din cuantumul total al expunerii la risc calculat în conformitate cu articolul 92 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

0310

Din care: fonduri proprii și datorii subordonate

În sensul acestui rând, cuantumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile subordonate care este raportat pe rândul 0210 se exprimă ca procent din cuantumul total al expunerii la risc calculat în conformitate cu articolul 92 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

0320

Fondurile proprii și datoriile eligibile ca procent din TEM

În sensul acestui rând, cuantumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile care este raportat pe rândul 0200 se exprimă ca procent din indicatorul de măsurare a expunerii totale calculat în conformitate cu articolul 429 alineatul (4) și cu articolul 429a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

0330

Din care: fonduri proprii și datorii subordonate

În sensul acestui rând, cuantumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile subordonate care este raportat pe rândul 0210 se exprimă ca procent din indicatorul de măsurare a expunerii totale calculat în conformitate cu articolul 429 alineatul (4) și cu articolul 429a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

0340

Se aplică derogarea privind subordonarea prevăzută la articolul 72b alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013? (Derogarea de 5 %)

Acest rând trebuie raportat numai de entitățile care fac obiectul cerinței privind fondurile proprii și datoriile eligibile pentru G-SII (cerința privind TLAC).

În cazul în care autoritatea de rezoluție permite ca datoriile să se califice drept instrumente de datorii eligibile în conformitate cu articolul 72b alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, entitatea raportoare indică „da” în coloana 0020.

În cazul în care autoritatea de rezoluție nu permite ca datoriile să se califice drept instrumente de datorii eligibile în conformitate cu articolul 72b alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, entitatea raportoare indică „nu” în coloana 0020.

întrucât derogările prevăzute la articolul 72b alineatele (3) și (4) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 se exclud reciproc, acest rând nu se completează dacă entitatea raportoare a completat {r0350}.

0350

Cuantumul agregat al instrumentelor de datorii eligibile nesubordonate permise în cazul în care se aplică opțiunea de subordonare prevăzută la articolul 72b alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 (derogare de maximum 3,5 %)

Cuantumul agregat al datoriilor nesubordonate care au putut fi calificate, cu permisiunea autorității de rezoluție, drept instrumente de datorii eligibile în sensul cerinței privind fondurile proprii și datoriile eligibile pentru G-SII (TLAC) în conformitate cu articolul 72b alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 sau care se califică în temeiul articolului 494 alineatul (3) din regulamentul menționat.

Până la 31 decembrie 2021, cuantumul raportat pe acest rând este cuantumul obținut după aplicarea articolului 494 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 (plafonul de 2,5 %).

întrucât derogările prevăzute la articolul 72b alineatele (3) și (4) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 se exclud reciproc, acest rând nu se completează dacă entitatea raportoare a indicat „da” în {r0340,c0020}.

0360

Ponderea din totalul datoriilor nesubordonate care este inclusă în fondurile proprii și datoriile eligibile

Acest rând trebuie raportat numai de entitățile care fac obiectul cerinței privind fondurile proprii și datoriile eligibile pentru G-SII (cerința privind TLAC).

Dacă se aplică derogarea plafonată privind subordonarea prevăzută la articolul 72b alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, entitățile raportează:

(i)

cuantumul datoriilor emise care sunt de rang egal cu datoriile excluse, astfel cum sunt menționate la articolul 72a alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, și care sunt incluse în cuantumul raportat pe rândul 0200 (după aplicarea plafonului),

(ii)

împărțit la cuantumul datoriilor emise care au rang egal cu datoriile excluse, astfel cum sunt menționate la articolul 72a alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, și care ar fi recunoscute pe rândul 0200 dacă nu s-ar aplica niciun plafon.

2.   Componența și scadența

2.1.   M 02.00 – Capacitatea și componența MREL și TLAC (grupuri și entități de rezoluție) (TLAC1)

2.1.1.   Observații generale

7.

Modelul M 02.00 – Capacitatea și componența MREL și TLAC (grupuri și entități de rezoluție) (TLAC1) oferă detalii suplimentare cu privire la componența fondurilor proprii și a datoriilor eligibile.

8.

Coloana referitoare la cerința minimă de fonduri proprii și datorii eligibile (MREL) se completează de entitățile care fac obiectul cerinței minime de fonduri proprii și datorii eligibile în conformitate cu articolul 45e din Directiva 2014/59/UE. Numai entitățile obligate să respecte cerința prevăzută la articolul 92a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 raportează elemente care se referă la cerința privind fondurile proprii și datoriile eligibile pentru G-SII (TLAC).

2.1.2.   Instrucțiuni privind anumite poziții

Coloană

Referințe juridice și instrucțiuni

0010

Cerința minimă de fonduri proprii și datorii eligibile (MREL)

Articolele 45 și 45e din Directiva 2014/59/UE.

0020

Cerințe privind fondurile proprii și datoriile eligibile pentru G-SII (TLAC)

Articolul 92a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

0030

Element memorandum: cuantumuri eligibile în sensul MREL, dar nu și în sensul TLAC

Această coloană trebuie completată numai de entitățile care fac obiectul cerinței privind fondurile proprii și datoriile eligibile pentru G-SII (TLAC).

Această coloană reflectă diferența dintre cuantumurile fondurilor proprii și ale datoriilor eligibile necesare pentru îndeplinirea cerinței prevăzute la articolul 45 din Directiva 2014/59/UE, în conformitate cu articolul 45e din directiva menționată, și cuantumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile necesar pentru îndeplinirea cerinței prevăzute la articolul 92a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.


Rând

Referințe juridice și instrucțiuni

0010

FONDURI PROPRII ȘI DATORII ELIGIBILE

Fondurile proprii și datoriile eligibile în sensul articolului 45e din Directiva 2014/59/UE și al articolului 92a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013

MREL

Cuantumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile care intră în calculul MREL se raportează ca fiind suma dintre:

(i)

fondurile proprii, astfel cum sunt definite la articolul 4 alineatul (1) punctul 118 și la articolul 72 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013;

(ii)

datoriile eligibile, astfel cum sunt definite la articolul 2 alineatul (1) punctul 71a din Directiva 2014/59/UE.

În cazul instrumentelor reglementate de legislația unei țări terțe, instrumentul este inclus pe acest rând numai dacă îndeplinește cerințele prevăzute la articolul 55 din Directiva 2014/59/UE.

TLAC

Cuantumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile care sunt luate în considerare în vederea îndeplinirii cerinței privind fondurile proprii și datoriile eligibile pentru G-SII (TLAC) este cuantumul menționat la articolul 72l din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, care constă în:

(i)

fondurile proprii, astfel cum sunt definite la articolul 4 alineatul (1) punctul 118 și la articolul 72 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013;

(ii)

datoriile eligibile în conformitate cu articolul 72k din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

0020

Fonduri proprii (eligibile)

Articolul 4 alineatul (1) punctul 118 și articolul 72 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013;

În cazul MREL, instrumentele reglementate de legislația unei țări terțe sunt incluse pe acest rând și pe rândurile 0040 și 0050 numai dacă îndeplinesc cerințele prevăzute la articolul 55 din Directiva 2014/59/UE.

0030

Fonduri proprii de nivel 1 de bază

Articolul 50 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

0040

Fonduri proprii de nivel 1 suplimentar (eligibile)

Articolul 61 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

0050

Fonduri proprii de nivel 2 (eligibile)

Articolul 71 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

0060

Datorii eligibile

MREL

Datoriile eligibile, astfel cum sunt definite la articolul 2 alineatul (1) punctul 71a din Directiva 2014/59/UE; în cazul instrumentelor reglementate de legislația unei țări terțe, instrumentul este inclus pe acest rând numai dacă îndeplinește cerințele prevăzute la articolul 55 din directiva menționată.

TLAC

Datoriile eligibile în conformitate cu articolul 72k din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

0070

Elemente de datorii eligibile înainte de ajustări

MREL

Datoriile eligibile, astfel cum sunt definite la articolul 2 alineatul (1) punctul 71a din Directiva 2014/59/UE; în cazul instrumentelor reglementate de legislația unei țări terțe, instrumentul este inclus pe acest rând numai dacă îndeplinește cerințele prevăzute la articolul 55 din directiva menționată.

TLAC

Datoriile eligibile care îndeplinesc toate cerințele prevăzute la articolele 72a-72d din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

0080

Din care: datorii eligibile considerate ca fiind subordonate din punct de vedere structural

MREL

Datoriile care îndeplinesc condițiile prevăzute la articolul 45b din Directiva 2014/59/UE deoarece sunt emise de o entitate de rezoluție care este un holding și deoarece nu există datorii excluse, astfel cum se menționează la articolul 72a alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, care să fie de rang egal sau inferior instrumentelor de datorii eligibile.

În cazul instrumentelor reglementate de legislația unei țări terțe, instrumentul este inclus pe acest rând numai dacă îndeplinește cerințele prevăzute la articolul 55 din Directiva 2014/59/UE.

Acest rând include, de asemenea, datoriile care se califică drept eligibile ca urmare a păstrării drepturilor obținute în conformitate cu articolul 494b alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

TLAC

Datorii care:

(a)

îndeplinesc cerințele prevăzute la articolele 72a-72d din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, în special cerința prevăzută la articolul 72b alineatul (2) litera (d) punctul (iii) din regulamentul menționat, dar nu și cerințele prevăzute la litera (d) punctul (i) sau (ii) de la alineatul respectiv, sau

(b)

îndeplinesc cerințele prevăzute la articolele 72a-72d din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, cu excepția articolului 72b alineatul (2) litera (d) din regulamentul menționat, și care pot fi calificate, cu permisiunea autorităților de rezoluție, drept instrumente de datorii eligibile în conformitate cu articolul 72b alineatul (4) din regulamentul menționat.

Acest rând include, de asemenea, datoriile care se califică drept eligibile ca urmare a păstrării drepturilor obținute în conformitate cu articolul 494b alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

0090

Datorii eligibile subordonate datoriilor excluse

MREL

Datoriile eligibile incluse în cuantumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile în conformitate cu articolul 45b din Directiva 2014/59/UE care sunt instrumente eligibile subordonate, astfel cum sunt definite la articolul 2 alineatul (1) punctul 71b din directiva menționată, și datoriile incluse în cuantumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile în conformitate cu articolul 45b alineatul (3) din directiva menționată. În cazul instrumentelor reglementate de legislația unei țări terțe, instrumentul este inclus pe acest rând numai dacă îndeplinește cerințele prevăzute la articolul 55 din directiva menționată.

TLAC

Datoriile eligibile care îndeplinesc toate cerințele prevăzute la articolele 72a-72d din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, cu excepția datoriilor care au permisiunea să se califice drept instrumente de datorii eligibile în conformitate cu articolul 72b alineatul (3) sau (4) din regulamentul menționat.

0100

Instrumente de datorii eligibile emise direct de entitatea de rezoluție (care nu își păstrează drepturile obținute)

MREL

Datoriile eligibile incluse în cuantumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile în conformitate cu articolul 45b din Directiva 2014/59/UE care sunt instrumente eligibile subordonate, astfel cum sunt definite la articolul 2 alineatul (1) punctul 71b din directiva menționată, și care sunt emise direct de entitatea de rezoluție. În cazul instrumentelor reglementate de legislația unei țări terțe, instrumentul este inclus pe acest rând numai dacă îndeplinește cerințele prevăzute la articolul 55 din directiva menționată.

TLAC

Datoriile eligibile care îndeplinesc toate cerințele prevăzute la articolele 72a-72d din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 – cu excepția datoriilor care au permisiunea să se califice drept instrumente de datorii eligibile în conformitate cu articolul 72b alineatul (3) sau (4) din regulamentul menționat – și care sunt emise direct de entitatea de rezoluție.

Acest rând nu include nici partea amortizată a instrumentelor de fonduri proprii de nivel 2 în cazul cărora scadența reziduală este mai mare de un an [articolul 72a alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013], nici datoriile eligibile care își păstrează drepturile obținute în temeiul articolului 494b din regulamentul menționat.

0110

Instrumente de datorii eligibile emise de alte entități din cadrul grupului de rezoluție (care nu își păstrează drepturile obținute)

MREL

Datoriile eligibile incluse în cuantumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile în conformitate cu articolul 45b din Directiva 2014/59/UE care sunt emise de filiale și incluse în MREL în conformitate cu articolul 45b alineatul (3) din directiva menționată. În cazul instrumentelor reglementate de legislația unei țări terțe, instrumentul este inclus pe acest rând numai dacă îndeplinește cerințele prevăzute la articolul 55 din directiva menționată.

TLAC

Datoriile eligibile care îndeplinesc toate cerințele prevăzute la articolele 72a-72d din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, cu excepția datoriilor care au permisiunea să se califice drept instrumente de datorii eligibile în temeiul articolului 72b alineatul (3) sau (4) din regulamentul menționat, care sunt emise de filiale și se califică pentru a fi incluse în instrumentele de datorii eligibile consolidate ale unei entități în conformitate cu articolul 88a din regulamentul menționat.

Acest rând nu include nici partea amortizată a instrumentelor de fonduri proprii de nivel 2 în cazul cărora scadența reziduală este mai mare de un an [articolul 72a alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013], nici datoriile eligibile care își păstrează drepturile obținute în temeiul articolului 494b din regulamentul menționat.

0120

Elemente de datorii eligibile emise înainte de 27 iunie 2019

MREL

Datoriile eligibile care îndeplinesc următoarele condiții:

(a)

au fost emise înainte de 27 iunie 2019;

(b)

sunt instrumente eligibile subordonate, astfel cum sunt definite la articolul 2 alineatul (1) punctul 71b din Directiva 2014/59/UE;

(c)

sunt incluse în fondurile proprii și în datoriile eligibile în conformitate cu articolul 494b alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013;

(d)

în cazul instrumentelor reglementate de legislația unei țări terțe, acestea îndeplinesc cerințele prevăzute la articolul 55 din Directiva 2014/59/UE.

TLAC

Datoriile eligibile care îndeplinesc următoarele condiții:

(a)

au fost emise înainte de 27 iunie 2019;

(b)

sunt conforme cu articolul 72b alineatul (2) litera (d) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013;

(c)

se califică drept datorii eligibile ca rezultat al păstrării drepturilor obținute în conformitate cu articolul 494b alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

0130

Instrumente de fonduri proprii de nivel 2 cu o scadență reziduală de cel puțin un an, în măsura în care nu se califică drept elemente de fonduri proprii de nivel 2

Articolul 72a alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

Acest rând include partea amortizată a instrumentelor de fonduri proprii de nivel 2 în cazul cărora scadența reziduală este mai mare de un an. Pe acest rând se raportează numai cuantumul care nu este recunoscut în fondurile proprii, dar care îndeplinește toate criteriile de eligibilitate prevăzute la articolul 72b din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

În cazul MREL, instrumentele reglementate de legislația unei țări terțe sunt incluse pe acest rând numai dacă îndeplinesc cerințele prevăzute la articolul 55 din Directiva 2014/59/UE.

0140

Datorii eligibile nesubordonate datoriilor excluse

MREL

Datoriile care îndeplinesc condițiile prevăzute la articolul 45b din Directiva 2014/59/UE și care nu sunt în întregime subordonate creanțelor care decurg din datoriile excluse menționate la articolul 72a alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013. În cazul instrumentelor reglementate de legislația unei țări terțe, instrumentul este inclus pe acest rând numai dacă îndeplinește cerințele prevăzute la articolul 55 din Directiva 2014/59/UE.

TLAC

Datoriile eligibile care îndeplinesc cerințele prevăzute la articolele 72a-72d din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, cu excepția articolului 72b alineatul (2) litera (d) din regulamentul menționat, și care sunt recunoscute drept datorii eligibile în conformitate cu articolul 72b alineatul (3) sau (4) din regulamentul menționat. În cazul în care se aplică articolul 72b alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, cuantumul raportat este cuantumul obținut după aplicarea plafonului prevăzut la articolul respectiv.

0150

Datorii eligibile nesubordonate datoriilor excluse (care nu își păstrează drepturile obținute, înainte de plafonare)

MREL

Datoriile care îndeplinesc condițiile prevăzute la articolul 45b alineatele (1)-(3) din Directiva 2014/59/UE și care nu sunt în întregime subordonate creanțelor care decurg din datoriile excluse menționate la articolul 72a alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013. În cazul instrumentelor reglementate de legislația unei țări terțe, instrumentul este inclus pe acest rând numai dacă îndeplinește cerințele de la articolul 55 din Directiva 2014/59/UE.

TLAC

Datoriile eligibile care îndeplinesc cerințele prevăzute la articolele 72a-72d din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, cu excepția articolului 72b alineatul (2) litera (d) din regulamentul menționat, și care ar putea avea permisiunea să se califice drept instrumente de datorii eligibile în conformitate cu articolul 72b alineatul (3) din regulamentul menționat sau au permisiunea să se califice drept instrumente de datorii eligibile în conformitate cu articolul 72b alineatul (4) din același regulament.

În cazul în care se aplică articolul 72b alineatul (3) sau articolul 494 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, pe acest rând se raportează cuantumul total fără aplicarea plafoanelor de 3,5 %, respectiv de 2,5 %.

Acest rând nu include niciun cuantum care poate fi recunoscut pe bază tranzitorie în conformitate cu articolul 494b alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

0160

Datorii eligibile nesubordonate datoriilor excluse emise înainte de 27 iunie 2019 (înainte de plafonare)

MREL

Datoriile eligibile care îndeplinesc următoarele condiții:

(a)

au fost emise înainte de 27 iunie 2019;

(b)

îndeplinesc condițiile prevăzute la articolul 45b alineatele (1)-(3) din Directiva 2014/59/UE și nu sunt în întregime subordonate creanțelor care decurg din datoriile excluse menționate la articolul 72a alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013;

(c)

se califică drept datorii eligibile ca rezultat al păstrării drepturilor obținute în conformitate cu articolul 494b alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

În cazul instrumentelor reglementate de legislația unei țări terțe, instrumentul este inclus pe acest rând numai dacă îndeplinește cerințele de la articolul 55 din Directiva 2014/59/UE.

TLAC

Datoriile eligibile care îndeplinesc următoarele condiții:

(a)

au fost emise înainte de 27 iunie 2019;

(b)

îndeplinesc cerințele prevăzute la articolele 72a-72d din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, cu excepția articolului 72b alineatul (2) litera (d) din regulamentul menționat, și ar putea avea permisiunea să se califice drept instrumente de datorii eligibile în conformitate cu articolul 72b alineatul (3) din regulamentul menționat sau au permisiunea să se califice drept instrumente de datorii eligibile în conformitate cu articolul 72b alineatul (4) din același regulament;

(c)

se califică drept datorii eligibile ca rezultat al păstrării drepturilor obținute în conformitate cu articolul 494b alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

În cazul în care se aplică articolul 72b alineatul (3) sau articolul 494 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, pe acest rând se raportează cuantumul total fără aplicarea plafoanelor de 3,5 %, respectiv de 2,5 %.

0170

Cuantumuri eligibile după aplicarea plafonului de la articolul 72b alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 (care nu își păstrează drepturile obținute)

TLAC

Datorii eligibile care îndeplinesc cerințele prevăzute la articolele 72a-72d din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, cu excepția articolului 72b alineatul (2) litera (d) din regulamentul menționat, după aplicarea articolului 72b alineatele (3)-(5) din respectivul regulament și cu excluderea datoriilor recunoscute în temeiul păstrării drepturilor obținute prevăzute la articolul 494b alineatul (3) din același regulament.

În cazul în care se aplică articolul 72b alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 și până la 31 decembrie 2021, cuantumul raportat pe acest rând este cuantumul obținut după aplicarea articolului 494 alineatul (2) din regulamentul menționat (plafonul de 2,5 %).

0180

Cuantumuri eligibile după aplicarea plafonului de la articolul 72b alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, constând în elemente care au fost emise înainte de 27 iunie 2019

TLAC

Datoriile eligibile care îndeplinesc următoarele condiții:

(a)

au fost emise înainte de 27 iunie 2019;

(b)

îndeplinesc cerințele prevăzute la articolele 72a-72d din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, cu excepția articolului 72b alineatul (2) litera (d) din regulamentul menționat, după aplicarea articolului 72b alineatele (3)-(5) din regulamentul menționat;

(c)

se califică drept datorii eligibile ca rezultat al păstrării drepturilor obținute în conformitate cu articolul 494b alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

În cazul în care se aplică articolul 72b alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 și până la 31 decembrie 2021, cuantumul raportat pe acest rând este cuantumul obținut după aplicarea articolului 494 alineatul (2) din regulamentul menționat (plafonul de 2,5 %).

0190

(-)

Deduceri

0200

(-)

Expuneri între grupurile de rezoluție cu mai multe puncte de intrare (MPE)

TLAC

Acest rând reflectă deducerile expunerilor între grupurile de rezoluție MPE din categoria G-SII care corespund deținerilor directe, indirecte sau sintetice de instrumente de fonduri proprii sau de instrumente de datorii eligibile ale uneia sau mai multor filiale care nu aparțin aceluiași grup de rezoluție ca și entitatea de rezoluție, în conformitate cu articolul 72e alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

0210

(-)

Investiții în alte instrumente de datorii eligibile

TLAC

Entitățile raportează deducerea investițiilor în alte instrumente de datorii eligibile, astfel cum se menționează la articolul 72e alineatele (1)-(3) și la articolele 72f-72j din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, cuantumul care urmează să fie dedus din elementele de datorii eligibile urmând a fi determinat în conformitate cu partea a doua titlul I capitolul 5a secțiunea 2 din regulamentul menționat.

0220

Deducerile din datoriile eligibile care depășesc datoriile eligibile

Datoriile eligibile nu pot fi negative, dar este posibil ca deducerile din datoriile eligibile să fie mai mari decât datoriile eligibile. În acest caz, datoriile eligibile trebuie să fie egale cu zero, iar surplusul deducerilor trebuie dedus din elementele de fonduri proprii de nivel 2 în conformitate cu articolul 66 litera (e) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

Prin acest element se asigură faptul că datoriile eligibile, astfel cum sunt raportate pe rândul 0060, nu sunt niciodată mai mici decât zero.

0400-0500

Elemente memorandum

0400

Fonduri proprii de nivel 1 de bază (%) disponibile după îndeplinirea cerințelor entității

Cuantumul fondurilor proprii de nivel 1 de bază, egal cu zero sau pozitiv, disponibil după îndeplinirea fiecăreia dintre cerințele menționate la articolul 141a alineatul (1) literele (a), (b) și (c) din Directiva 2013/36/UE (4) și cea mai mare valoare dintre:

(a)

dacă este cazul, cerința privind fondurile proprii și datoriile eligibile pentru G-SII prevăzută la articolul 92a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 (cerința privind TLAC), atunci când este calculată în conformitate cu alineatul (1) litera (a) de la articolul menționat;

(b)

cerința minimă de fonduri proprii și datorii eligibile în temeiul articolului 45 din Directiva 2014/59/UE, atunci când este calculată în conformitate cu articolul 45 alineatul (2) litera (a) din directiva menționată.

Fondurile proprii de nivel 1 de bază disponibile se exprimă ca procente din cuantumul total al expunerii la risc, astfel cum este raportat pe rândul 0100 din modelul M 01.00.

Cifra raportată trebuie să fie identică atât în coloana referitoare la MREL, cât și în coloana referitoare la TLAC.

Cifra raportată trebuie să ia în considerare efectul dispozițiilor tranzitorii asupra fondurilor proprii și a datoriilor eligibile, cuantumul total al expunerii la risc și cerințele propriu-zise. Nu se iau în considerare nici orientările privind fondurile proprii suplimentare, astfel cum sunt menționate la articolul 104b din Directiva 2013/36/UE, nici cerința amortizorului combinat de la articolul 128 primul paragraf punctul 6 din directiva menționată.

0410

Cerința amortizorului combinat (%)

Articolul 128 primul paragraf punctul 6 din Directiva 2013/36/UE.

Cerința amortizorului combinat se exprimă ca procent din cuantumul total al expunerii la risc.

0420

Din care: cerința amortizorului de conservare a capitalului

Cuantumul amortizorului combinat specific instituției (exprimat ca procent din cuantumul total al expunerii la risc) aferent cerinței amortizorului de conservare a capitalului.

0430

Din care: cerința amortizorului anticiclic

Cuantumul amortizorului combinat specific instituției (exprimat ca procent din cuantumul total al expunerii la risc) aferent cerinței amortizorului anticiclic.

0440

Din care: cerința amortizorului de risc sistemic

Cuantumul amortizorului combinat specific instituției (exprimat ca procent din cuantumul total al expunerii la risc) aferent cerinței amortizorului de risc sistemic.

0450

Din care: amortizorul pentru instituțiile de importanță sistemică globală (G-SII) sau pentru alte instituții de importanță sistemică (O-SII)

Cuantumul amortizorului combinat specific instituției (exprimat ca procent din cuantumul total al expunerii la risc) aferent cerinței amortizorului pentru G-SII sau O-SII.

0460

Investiții în datorii eligibile subordonate ale altor instituții

Pozițiile raportate pe acest rând și pe rândurile 0470-0490 se determină ținând seama de principiile prevăzute la articolul 72h din CRR (poziții nete lungi, abordarea de tip look through).

0470

Investiții în datorii eligibile subordonate ale G-SII

Cuantumul deținerilor de instrumente de datorii eligibile, astfel cum sunt menționate la articolul 72b alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, cu excepția instrumentelor prevăzute la articolul 72b alineatele (3)-(5) din regulamentul menționat, care sunt emise de G-SII.

0480

Investiții în datorii eligibile subordonate ale O-SII

Cuantumul deținerilor de instrumente de datorii eligibile, astfel cum sunt menționate la articolul 72b alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, care sunt emise de O-SII.

Investițiile în datorii eligibile subordonate ale O-SII care sunt în același timp G-SII nu se raportează pe acest rând, ci exclusiv pe rândul 0470.

0490

Investiții în datorii eligibile subordonate ale altor instituții

Cuantumul deținerilor de instrumente de datorii eligibile, astfel cum sunt menționate la articolul 72b alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, care sunt emise de instituții care nu sunt nici G-SII, nici O-SII.

0500

Datorii excluse

Articolul 72a alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

2.2.   M 03.00 – MREL internă și TLAC internă (ILAC)

2.2.1.   Observații generale

9.

Modelul M 03.00 prezintă fondurile proprii și datoriile eligibile în sensul

(a)

cerinței de fonduri proprii și datorii eligibile a entităților care nu sunt ele însele entități de rezoluție în temeiul articolului 45f din Directiva 2014/59/UE (MREL internă) și

(b)

al cerinței privind fondurile proprii și datoriile eligibile pentru G-SII din afara UE care se aplică filialelor semnificative ale G-SII din țări terțe în temeiul articolului 92b din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 (TLAC internă).

10.

Coloana referitoare la MREL internă se completează de entitățile care fac obiectul cerinței minime de fonduri proprii și datorii eligibile în conformitate cu articolele 45 și 45f din Directiva 2014/59/UE. Numai entitățile obligate să respecte cerința de la articolul 92b din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 raportează elemente care se referă la cerința privind fondurile proprii și datoriile eligibile pentru G-SII (TLAC).

2.2.2.   Instrucțiuni privind anumite poziții

Coloane

Referințe juridice și instrucțiuni

0010

MREL internă

Articolele 45 și 45f din Directiva 2014/59/UE.

0020

TLAC internă

Articolul 92b din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.


Rând

Referințe juridice și instrucțiuni

0010

Nivelul de aplicare

Dacă entitatea face obiectul MREL interne și, după caz, al TLAC interne, pe bază individuală, aceasta indică „individual”.

Dacă entitatea face obiectul MREL interne și, după caz, al TLAC interne, pe bază consolidată, aceasta indică „consolidat”.

0100-0110

Cuantumul total al expunerii la risc și indicatorul de măsurare a expunerii totale

0100

Cuantumul total al expunerii la risc (TREA)

Articolul 45 alineatul (2) litera (a) din Directiva 2014/59/UE și articolul 92 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

Cuantumul total al expunerii la risc raportat pe acest rând este cuantumul total al expunerii la risc care stă la baza respectării cerințelor de la articolul 45 din Directiva 2014/59/UE, respectiv de la articolul 92b din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, după caz.

0110

Indicatorul de măsurare a expunerii totale (TEM)

Articolul 45 alineatul (2) litera (b) din Directiva 2014/59/UE, precum și articolul 429 alineatul (4) și articolul 429a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

Indicatorul de măsurare a expunerii totale raportat pe acest rând este indicatorul de măsurare a expunerii totale care stă la baza respectării cerințelor de la articolul 45 din Directiva 2014/59/UE, respectiv de la articolul 92b din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, după caz.

0200 – 0270

Fonduri proprii eligibile și datorii eligibile

0200

Fonduri proprii eligibile și datorii eligibile

MREL internă

Suma fondurilor proprii eligibile, a datoriilor eligibile și a garanțiilor care au permisiunea de a fi luate în considerare pentru MREL internă în conformitate cu articolul 45f alineatul (2) din Directiva 2014/59/UE, avându-se în vedere, de asemenea dacă este cazul, articolul 89 alineatul (2) al patrulea paragraf din directiva menționată.

În cazul instrumentelor reglementate de legislația unei țări terțe, instrumentul este inclus pe acest rând numai dacă îndeplinește cerințele de la articolul 55 din Directiva 2014/59/UE.

Cuantumul raportat pe acest rând este cuantumul obținut după deduceri sau printr-o metodă echivalentă care este necesar în conformitate cu metoda prevăzută în regulamentul delegat menționat la articolul 45f alineatul (6) din Directiva 2014/59/UE.

TLAC internă

Fondurile proprii eligibile și datoriile eligibile care au permisiunea de a fi luate în considerare pentru TLAC internă în conformitate cu articolul 92b alineatele (2) și (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

0210

Fonduri proprii eligibile

Suma fondurilor proprii de nivel 1 de bază, a fondurilor proprii de nivel 1 suplimentar eligibile și a fondurilor proprii de nivel 2 eligibile

În cazul MREL interne, instrumentele menționate la articolul 89 alineatul (2) al patrulea paragraf din Directiva 2014/59/UE se includ pe acest rând și pe rândurile 0230 și 0240, în cazul în care se aplică alineatul respectiv. Instrumentele reglementate de legislația unei țări terțe sunt incluse pe acest rând și pe rândurile 0230 și 0240 numai dacă îndeplinesc cerințele de la articolul 55 din directiva menționată.

0220

Fonduri proprii de nivel 1 de bază

Articolul 50 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

0230

Fonduri proprii de nivel 1 suplimentar eligibile

Articolul 61 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013

MREL internă

Instrumentele trebuie luate în considerare numai în cazul în care îndeplinesc criteriile menționate la articolul 45f alineatul (2) litera (b) punctul (ii) din Directiva 2014/59/UE.

TLAC internă

Instrumentele trebuie luate în considerare numai în cazul în care îndeplinesc criteriile prevăzute la articolul 92b alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

0240

Fonduri proprii de nivel 2 eligibile

Articolul 71 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013

MREL internă

Instrumentele trebuie luate în considerare numai în cazul în care îndeplinesc criteriile prevăzute la articolul 45f alineatul (2) litera (b) punctul (ii) din Directiva 2014/59/UE.

TLAC internă

Instrumentele trebuie luate în considerare numai în cazul în care îndeplinesc criteriile prevăzute la articolul 92b alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

0250

Datorii eligibile și garanții

0260

Datorii eligibile (cu excepția garanțiilor)

MREL internă

Datoriile eligibile care îndeplinesc condițiile prevăzute la articolul 45f alineatul (2) litera (a) din Directiva 2014/59/UE, avându-se în vedere, de asemenea, dacă este cazul, articolul 89 alineatul (2) al patrulea paragraf din directiva menționată.

În cazul instrumentelor reglementate de legislația unei țări terțe, instrumentul este inclus pe acest rând numai dacă îndeplinește cerințele de la articolul 55 din Directiva 2014/59/UE.

TLAC internă

Cuantumul datoriilor eligibile se calculează în conformitate cu articolul 72k din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 în cazul în care datoriile respective îndeplinesc condițiile prevăzute la articolul 92b alineatul (3) din regulamentul menționat.

0270

Garanții furnizate de entitatea de rezoluție și permise de autoritatea de rezoluție

În cazul în care autoritatea de rezoluție a filialei permite entității raportoare să îndeplinească cerința privind MREL internă cu garanții, se raportează cuantumul garanțiilor care sunt furnizate de entitatea de rezoluție și care îndeplinesc toate condițiile prevăzute la articolul 45f alineatul (5) din Directiva 2014/59/UE.

0280

Element memorandum: partea garantată a garanției

Partea din garanție care se raportează pe rândul 0270 și care este garantată printr-un contract de garanție financiară, astfel cum se menționează la articolul 45f alineatul (5) litera (c) din Directiva 2014/59/UE.

0290

(-) Deduceri sau echivalent

Deducerile sau echivalentul necesare în conformitate cu metoda prevăzută în regulamentul delegat menționat la articolul 45f alineatul (6) din Directiva 2014/59/UE. Acest rând se completează numai după ce începe aplicarea regulamentului delegat.

0400-0440

Rate ale fondurilor proprii eligibile și ale datoriilor eligibile

0400

Fondurile proprii și datoriile eligibile ca procent din TREA

Cuantumurile fondurilor proprii eligibile, ale datoriilor eligibile și ale garanțiilor permise ale entității raportoare care sunt luate în considerare pentru calcularea MREL interne și, respectiv, a TLAC interne, exprimate ca procent din cuantumul total al expunerii la risc calculat în conformitate cu articolul 92 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

0410

Din care: garanții permise

Cuantumul fondurilor proprii eligibile, al datoriilor eligibile și al garanțiilor permise ale entității raportoare care sunt garanții furnizate de entitatea de rezoluție și care sunt recunoscute de autoritatea de rezoluție în conformitate cu articolul 45f alineatul (5) din Directiva 2014/59/UE, care este luat în calcul pentru MREL internă, fiind exprimat ca procent din cuantumul total al expunerii la risc calculat în conformitate cu articolul 92 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

0420

Fondurile proprii și datoriile eligibile ca procent din TEM

Cuantumurile fondurilor proprii eligibile și ale datoriilor eligibile ale entității raportoare care sunt luate în considerare pentru calcularea MREL interne și, respectiv, a TLAC interne, exprimate ca procent din indicatorul de măsurare a expunerii totale calculat în conformitate cu articolul 429 alineatul (4) și cu articolul 429a din regulamentul menționat.

0430

Din care: garanții permise

Cuantumul fondurilor proprii eligibile și al datoriilor eligibile ale entității raportoare care sunt garanții furnizate de entitatea de rezoluție și care sunt recunoscute de autoritatea de rezoluție în conformitate cu articolul 45f alineatul (5) din Directiva 2014/59/UE, care este luat în calcul pentru MREL internă, fiind exprimat ca procent din indicatorul de măsurare a expunerii totale calculat în conformitate cu articolul 429 alineatul (4) și cu articolul 429a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

0440

Fonduri proprii de nivel 1 de bază (%) disponibile după îndeplinirea cerințelor entității

Cuantumul fondurilor proprii de nivel 1 de bază, egal cu zero sau pozitiv, disponibil după îndeplinirea fiecăreia dintre cerințele menționate la articolul 141a alineatul (1) literele (a), (b) și (c) din Directiva 2013/36/UE și cea mai mare valoare dintre:

(a)

dacă este cazul, cerința privind TLAC internă în temeiul articolului 92b din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, atunci când este calculată – în conformitate cu articolul 92b alineatul (1) din regulamentul menționat – ca fiind 90 % din cerința de la articolul 92a alineatul (1) litera (a) din regulamentul respectiv;

(b)

cerința privind MREL internă în temeiul articolului 45f din Directiva 2014/59/UE, atunci când este calculată în conformitate cu articolul 45 alineatul (2) litera (a) din directiva menționată.

Fondurile proprii de nivel 1 de bază disponibile se exprimă ca procent din cuantumul total al expunerii la risc, astfel cum este raportat pe rândul 0100.

Cifra raportată trebuie să fie identică atât în coloana referitoare la MREL internă, cât și în coloana referitoare la TLAC internă.

Cifra raportată trebuie să ia în considerare efectul dispozițiilor tranzitorii asupra fondurilor proprii și a datoriilor eligibile, cuantumul total al expunerii la risc și cerințele propriu-zise. Nu se iau în considerare nici orientările privind fondurile proprii suplimentare, astfel cum sunt menționate la articolul 104b din Directiva 2013/36/UE, nici cerința amortizorului combinat de la articolul 128 primul paragraf punctul 6 din directiva menționată.

0500 – 0550

Elemente memorandum

0500

Cerința amortizorului combinat (%)

Articolul 128 primul paragraf punctul 6 din Directiva 2013/36/UE.

Cerința amortizorului combinat se exprimă ca procent din cuantumul total al expunerii la risc.

0510

Din care: cerința amortizorului de conservare a capitalului

Cuantumul amortizorului combinat specific instituției (exprimat ca procent din cuantumul total al expunerii la risc) aferent cerinței amortizorului de conservare a capitalului.

0520

Din care: cerința amortizorului anticiclic

Cuantumul amortizorului combinat specific instituției (exprimat ca procent din cuantumul total al expunerii la risc) aferent cerinței amortizorului anticiclic.

0530

Din care: cerința amortizorului de risc sistemic

Cuantumul amortizorului combinat specific instituției (exprimat ca procent din cuantumul total al expunerii la risc) aferent cerinței amortizorului de risc sistemic.

0540

Din care: amortizorul pentru instituțiile de importanță sistemică globală (G-SII) sau pentru alte instituții de importanță sistemică (O-SII)

Cuantumul amortizorului combinat specific instituției (exprimat ca procent din cuantumul total al expunerii la risc) aferent cerinței amortizorului pentru G-SII sau O-SII.

0550-0600

Alte datorii care pot face obiectul recapitalizării interne

Entitățile care, la data raportării informațiilor respective, dețin cuantumuri ale fondurilor proprii și ale datoriilor eligibile de cel puțin 150 % din cerința prevăzută la articolul 45 alineatul (1) din Directiva 2014/59/UE sunt exceptate de la raportarea informațiilor de pe rândurile 0550-0600. Entitățile în cauză pot opta să raporteze respectivele informații în acest model pe bază voluntară.

0550

Alte datorii care pot face obiectul recapitalizării interne

Cuantumul datoriilor care pot face obiectul recapitalizării interne, astfel cum sunt definite la articolul 2 alineatul (1) punctul 71 din Directiva 2014/59/UE, care nu sunt eligibile pentru a îndeplini cerințele de la articolele 45 și 45f din directiva menționată.

0560

Din care: reglementate de legislația unei țări terțe

Cuantumul altor datorii care pot face obiectul recapitalizării interne și care sunt reglementate de legislația unei țări terțe, astfel cum se menționează la articolul 55 din Directiva 2014/59/UE.

0570

Din care: elemente care conțin o clauză de reducere a valorii contabile și de conversie, astfel cum se menționează la articolul 55 din Directiva 2014/59/UE

Cuantumul altor datorii care pot face obiectul recapitalizării interne, care sunt reglementate de legislația unei țări terțe și care conțin o clauză de reducere a valorii contabile și de conversie, astfel cum se menționează la articolul 55 din Directiva 2014/59/UE.

0580 – 0600

Defalcarea altor datorii care pot face obiectul recapitalizării interne în funcție de scadența reziduală

0580

Scadență reziduală < 1 an

0590

Scadență reziduală >= 1 an și < 2 ani

0600

Scadență reziduală >= 2 ani

0610

Datorii excluse

Articolul 72a alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

2.3.   M 04.00 – Structura de finanțare a datoriilor eligibile (LIAB MREL)

2.3.1.   Observații generale

11.

Acest model solicită informații privind structura de finanțare a datoriilor eligibile ale entităților care fac obiectul MREL. Datoriile eligibile sunt defalcate în funcție de tipul datoriei și de scadență.

12.

Entitățile raportează în acest model numai datoriile eligibile pentru îndeplinirea cerinței minime de fonduri proprii și datorii eligibile prevăzute în Directiva 2014/59/UE (MREL/MREL internă).

13.

În cazul în care entitatea raportoare este o entitate de rezoluție, se raportează datoriile eligibile astfel cum sunt definite la articolul 2 alineatul (1) punctul 71a din Directiva 2014/59/UE. În cazul datoriilor eligibile reglementate de legislația unei țări terțe, se includ numai datoriile care îndeplinesc cerințele de la articolul 55 din directiva menționată.

14.

În cazul în care entitatea raportoare este o altă entitate decât o entitate de rezoluție, aceasta raportează în acest model datoriile eligibile menționate la articolul 45f alineatul (2) litera (a) din Directiva 2014/59/UE, luând în considerare, de asemenea, dacă este cazul, articolul 89 alineatul (2) al patrulea paragraf din directiva menționată. În cazul instrumentelor reglementate de legislația unei țări terțe, instrumentul este inclus pe acest rând numai dacă îndeplinește cerințele de la articolul 55 din directiva menționată.

15.

Defalcarea pe tipuri de datorii se bazează pe același set de tipuri de datorii ca cel utilizat în raportarea în scopul planificării rezoluției în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1624. Se furnizează trimiteri la regulamentul respectiv pentru a defini diferitele tipuri de datorii.

16.

În cazul în care este necesară o defalcare în funcție de scadență, scadența reziduală este perioada până la scadența contractuală sau, în conformitate cu condițiile prevăzute la articolul 72c alineatul (2) sau (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, cea mai apropiată dată posibilă la care poate fi exercitată opțiunea. În cazul plăților intermediare ale principalului, principalul se împarte și se alocă în tranșele de scadență corespunzătoare. Acolo unde este cazul, scadența este considerată separat atât pentru principal, cât și pentru dobânda acumulată.

2.3.2.   Instrucțiuni privind anumite poziții

Rând

Referințe juridice și instrucțiuni

0100

DATORII ELIGIBILE

0200

Depozite neacoperite și nepreferențiale >= 1 an

Depozitele neacoperite și nepreferențiale, astfel cum sunt definite în sensul modelului Z 02.00 rândul 0320 din anexa I la Regulamentul (UE) 2018/1624, care sunt eligibile în sensul articolului 45 din Directiva 2014/59/UE.

0210

Din care: scadența reziduală >= 1 an și < 2 ani

0220

Din care: scadența reziduală >= 2 ani

0230

Din care: emise de filiale

0300

Obligații garantate neacoperite de garanții reale >= 1 an

Obligațiile garantate neacoperite de garanții reale, astfel cum sunt definite în sensul modelului Z 02.00 rândul 0340 din anexa I la Regulamentul (UE) 2018/1624, care sunt eligibile în sensul articolului 45 din Directiva 2014/59/UE.

0310

Din care: scadența reziduală >= 1 an și < 2 ani

0320

Din care: scadența reziduală >= 2 ani

0330

Din care: emise de filiale

0400

Instrumente financiare structurate >= 1 an

Instrumentele financiare structurate, astfel cum sunt definite în sensul modelului Z 02.00 rândul 0350 din anexa I la Regulamentul (UE) 2018/1624, care sunt eligibile în sensul articolului 45 din Directiva 2014/59/UE.

0410

Din care: scadența reziduală >= 1 an și < 2 ani

0420

Din care: scadența reziduală >= 2 ani

0430

Din care: emise de filiale

0500

Datorii cu rang prioritar negarantate >= 1 an

Datoriile cu rang prioritar negarantate, astfel cum sunt definite în sensul modelului Z 02.00 rândul 0360 din anexa I la Regulamentul (UE) 2018/1624, care sunt eligibile în sensul articolului 45 din Directiva 2014/59/UE.

0510

Din care: scadența reziduală >= 1 an și < 2 ani

0520

Din care: scadența reziduală >= 2 ani

0530

Din care: emise de filiale

0600

Datorii cu rang prioritar neprivilegiate >= 1 an

Datoriile cu rang prioritar neprivilegiate, astfel cum sunt definite în sensul modelului Z 02.00 rândul 0365 din anexa I la Regulamentul (UE) 2018/1624, care sunt eligibile în sensul articolului 45 din Directiva 2014/59/UE.

0610

Din care: scadența reziduală >= 1 an și < 2 ani

0620

Din care: scadența reziduală >= 2 ani

0630

Din care: emise de filiale

0700

Datorii subordonate (care nu sunt recunoscute drept fonduri proprii) >= 1 an

Datoriile subordonate, astfel cum sunt definite în sensul modelului Z 02.00 rândul 0370 din anexa I la Regulamentul (UE) 2018/1624, care sunt eligibile în sensul articolului 45 din Directiva 2014/59/UE.

0710

Din care: scadența reziduală >= 1 an și < 2 ani

0720

Din care: scadența reziduală >= 2 ani

0730

Din care: emise de filiale

0800

Alte datorii eligibile MREL >= 1 an

Orice alt instrument care este eligibil în sensul articolului 45 din Directiva 2014/59/UE.

0810

Din care: scadența reziduală >= 1 an și < 2 ani

0820

Din care: scadența reziduală >= 2 ani

0830

Din care: emise de filiale

3.   Ordinea de prioritate a creditorilor

17.

Modelele M 05.00 și M 06.00 reflectă ordinea de prioritate a datoriilor eligibile în ierarhia creditorilor. Ambele modele sunt întotdeauna raportate la nivel individual.

18.

În cazul entităților care nu sunt ele însele entități de rezoluție, cuantumul care poate fi atribuit fiecărui rang este defalcat la rândul său în sume datorate entității de rezoluție și în alte sume care nu sunt datorate entității de rezoluție, după caz.

19.

Ordinea de prioritate este prezentată de la rangul cel mai mic rang până la rangul cel mai mare. Se adaugă rânduri pentru rangurile de prioritate până când sunt raportate atât instrumentul eligibil cu cel mai mare rang de prioritate, cât și toate datoriile de rang egal cu acesta.

3.1.   M 05.00 – Ordinea de prioritate a creditorilor (entitate care nu este o entitate de rezoluție)

3.1.1.   Observații generale

20.

Entitățile care fac obiectul obligației de a respecta cerința de la articolul 92b din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 raportează în acest model fondurile proprii și datoriile eligibile în sensul MREL interne, precum și alte datorii care pot face obiectul recapitalizării interne. Datoriile excluse de la recapitalizarea internă sunt incluse în măsura în care au rang egal sau inferior față de orice instrument inclus în cuantumul datoriilor eligibile în sensul MREL interne.

21.

Entitățile care nu sunt supuse obligației de a respecta cerința de la articolul 92b din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, dar care sunt supuse obligației de a respecta cerința de la articolul 45 din Directiva 2014/59/UE în conformitate cu articolul 45f din directiva respectivă raportează în acest model fondurile proprii și datoriile eligibile în sensul MREL interne, precum și alte datorii care pot face obiectul recapitalizării interne. Prin derogare de la această dispoziție, entitățile pot alege să raporteze aceeași sferă de aplicare a fondurilor proprii și a datoriilor ca cea specificată la punctul 20 de mai sus.

22.

Entitățile care, la data raportării informațiilor respective, dețin cuantumuri ale fondurilor proprii și ale datoriilor eligibile de cel puțin 150 % din cerința menționată la articolul 45 alineatul (1) din Directiva 2014/59/UE sunt exceptate de la raportarea informațiilor privind alte datorii care pot face obiectul recapitalizării interne. Respectivele entități pot opta să raporteze informații privind alte datorii care pot face obiectul recapitalizării interne în acest model pe bază voluntară.

23.

Combinația coloanelor 0010 și 0020 este un număr de identificare a rândului care trebuie să fie unic pentru toate rândurile din model.

3.1.2.   Instrucțiuni privind anumite poziții

Coloane

Referințe juridice și instrucțiuni

0010

Rangul de prioritate în caz de insolvență

Se raportează numărul rangului de prioritate în caz de insolvență din ierarhia creditorilor entității raportoare, începând cu rangul cel mai mic.

Rangul de prioritate în caz de insolvență este unul dintre rangurile incluse în ordinea de prioritate în caz de insolvență publicată de autoritatea de rezoluție din jurisdicția respectivă.

0020

Tipul de creditor

Tipul de creditor este unul dintre următoarele:

„Entitate de rezoluție”

Această mențiune trebuie selectată pentru a raporta cuantumurile deținute direct sau indirect de entitatea de rezoluție prin intermediul entităților din lanțul de proprietate, dacă este cazul.

„Alte entități decât entitatea de rezoluție”

Această mențiune trebuie selectată pentru a raporta cuantumurile datorate de alți creditori, dacă este cazul.

0030

Descrierea rangului de prioritate în caz de insolvență

Descrierea inclusă în ordinea de prioritate în caz de insolvență publicată de autoritatea de rezoluție din jurisdicția respectivă, în cazul în care este disponibilă o listă standardizată care include o astfel de descriere. În caz contrar, descrierea de către instituția însăși a rangului de prioritate în caz de insolvență, care să menționeze cel puțin principalul tip de instrument din respectivul rang de prioritate.

0040

Datorii și fonduri proprii

Se raportează cuantumul fondurilor proprii, al datoriilor eligibile și, după caz, al altor datorii care pot face obiectul recapitalizării interne care sunt alocate rangului de prioritate în caz de insolvență indicat în coloana 0010.

Dacă este cazul, această coloană include, de asemenea, datoriile excluse de la recapitalizarea internă, în măsura în care au un rang inferior sau egal cu fondurile proprii și datoriile eligibile.

În cazul entităților menționate la punctul 21 prima teză, această coloană se lasă necompletată, cu excepția cazului în care entitățile respective aleg să aplice derogarea de la punctul 21 ultima teză.

0050

Din care: datorii excluse

Cuantumul datoriilor excluse în conformitate cu articolul 72a alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 sau cu articolul 44 alineatul (2) din Directiva 2014/59/UE. În cazul în care autoritatea de rezoluție a decis să excludă datoriile în conformitate cu articolul 44 alineatul (3) din directiva menționată, respectivele datorii excluse se raportează, de asemenea, pe acest rând.

În cazul entităților menționate la punctul 21 prima teză, această coloană se lasă necompletată, cu excepția cazului în care entitățile respective aleg să aplice derogarea de la punctul 21 ultima teză.

0060

Datorii și fonduri proprii, mai puțin datoriile excluse

Se raportează cuantumul datoriilor și al fondurilor proprii, astfel cum este raportat în coloana 0040, din care se scade cuantumul datoriilor excluse raportat în coloana 0050.

0070

Din care: fonduri proprii și datorii eligibile în sensul MREL interne

Se raportează cuantumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile care intră în calculul MREL interne în conformitate cu articolul 45f alineatul (2) din Directiva 2014/59/UE.

0080 – 0110

Din care: cu o scadență reziduală de

Cuantumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile care intră în calculul MREL interne, astfel cum este raportat în coloana 0070, trebuie defalcat în funcție de scadența reziduală a diferitelor instrumente și elemente. Instrumentele și elementele perpetue nu se iau în considerare în această defalcare, ci se raportează separat în coloana 0120.

0080

≥ 1 an < 2 ani

0090

≥ 2 ani < 5 ani

0100

≥ 5 ani < 10 ani

0110

≥ 10 ani

0120

Din care: titluri de valoare perpetue

3.2.   M 06.00 – Ordinea de prioritate a creditorilor (entitate de rezoluție) (RANK)

3.2.1.   Observații generale

24.

Entitățile care fac obiectul obligației de a respecta cerința de la articolul 92a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 raportează în acest model fondurile proprii și datoriile eligibile în sensul MREL, precum și alte datorii care pot face obiectul recapitalizării interne. Datoriile excluse de la recapitalizarea internă sunt incluse în măsura în care au rang egal sau inferior față de orice instrument inclus în cuantumul datoriilor eligibile în sensul MREL.

25.

Entitățile care nu sunt supuse obligației de a respecta cerința de la articolul 92a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, dar care sunt supuse obligației de a respecta cerința de la articolul 45 din Directiva 2014/59/UE în conformitate cu articolul 45e din directiva respectivă raportează în acest model fondurile proprii și datoriile eligibile în sensul MREL, precum și alte datorii care pot face obiectul recapitalizării interne. Respectivele entități pot alege să raporteze aceeași sferă de aplicare a fondurilor proprii și a datoriilor ca cea specificată la punctul 24 de mai sus.

26.

Entitățile care, la data raportării informațiilor respective, dețin cuantumuri ale fondurilor proprii și ale datoriilor eligibile de cel puțin 150 % din cerința menționată la articolul 45 alineatul (1) din Directiva 2014/59/UE sunt exceptate de la raportarea informațiilor privind alte datorii care pot face obiectul recapitalizării interne. Respectivele entități pot opta să raporteze informații privind alte datorii care pot face obiectul recapitalizării interne în acest model pe bază voluntară.

3.2.2.   Instrucțiuni privind anumite poziții

Coloane

Referințe juridice și instrucțiuni

0010

Rangul de prioritate în caz de insolvență

A se vedea instrucțiunile pentru coloana 0010 din modelul M 05.00

Această coloană este un număr de identificare a rândului care trebuie să fie unic pentru toate rândurile din model.

0020

Descrierea rangului de prioritate în caz de insolvență

A se vedea instrucțiunile pentru coloana 0030 din modelul M 05.00

0030

Datorii și fonduri proprii

Se raportează cuantumul fondurilor proprii, al datoriilor eligibile și, după caz, al altor datorii care pot face obiectul recapitalizării interne care sunt alocate rangului de prioritate în caz de insolvență indicat în coloana 0010.

Dacă este cazul, această coloană include, de asemenea, datoriile excluse de la recapitalizarea internă, în măsura în care au un rang inferior sau egal cu datoriile eligibile.

În cazul entităților menționate la punctul 25 prima teză, această coloană se lasă necompletată, cu excepția cazului în care entitățile respective aleg să aplice derogarea de la punctul 25 ultima teză.

0040

Din care: datorii excluse

Cuantumul datoriilor excluse în temeiul articolului 72a alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 sau al articolului 44 alineatul (2) din Directiva 2014/59/UE.

În cazul entităților menționate la punctul 25 prima teză, această coloană se lasă necompletată, cu excepția cazului în care entitățile respective aleg să aplice derogarea de la punctul 25 a doua teză.

0050

Datorii și fonduri proprii, mai puțin datoriile excluse

Se raportează cuantumul datoriilor și al fondurilor proprii, astfel cum este raportat în coloana 0030, din care se scade cuantumul datoriilor excluse raportat în coloana 0040.

0060

Din care: fonduri proprii și datorii potențial eligibile pentru îndeplinirea MREL

Cuantumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile în scopul îndeplinirii cerințelor de la articolul 45 din Directiva 2014/59/UE în conformitate cu articolul 45e din directiva menționată.

0070 – 0100

Din care: cu o scadență reziduală de

Cuantumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile în scopul îndeplinirii cerințelor de la articolul 45 din Directiva 2014/59/UE în conformitate cu articolul 45e din directiva menționată, astfel cum este raportat în coloana 0060, trebuie defalcat în funcție de scadența reziduală a diferitelor instrumente și elemente. Instrumentele și elementele perpetue nu se iau în considerare în această defalcare, ci se raportează separat în coloana 0110.

0070

≥ 1 an < 2 ani

0080

≥ 2 ani < 5 ani

0090

≥ 5 ani < 10 ani

0100

≥ 10 ani

0110

Din care: titluri de valoare perpetue

4.   M 07.00 – Instrumente reglementate de legislația unei țări terțe (MTCI)

4.1.   Observații generale

27.

Modelul M 07.00 prevede o defalcare în funcție de contracte a instrumentelor care se califică drept fonduri proprii și datorii eligibile în sensul MREL. În model se raportează numai instrumentele care sunt reglementate de legislația unei țări terțe.

28.

În ceea ce privește datoriile eligibile care nu sunt subordonate datoriilor excluse, entitățile raportează numai titlurile de valoare care sunt instrumente financiare fungibile și negociabile, excluzând creditele și depozitele.

29.

În cazul instrumentelor care se califică parțial pentru două clase diferite de fonduri proprii sau datorii eligibile, instrumentul se raportează de două ori pentru a reflecta separat cuantumurile alocate diferitelor clase de capital.

30.

Combinația coloanelor 0020 (Codul entității emitente), 0040 (Identificatorul contractului) și 0070 (Tipul fondurilor proprii sau a datoriilor eligibile) constituie un identificator al rândului, care trebuie să fie unic pentru fiecare rând raportat în model.

4.2.   Instrucțiuni privind anumite poziții

Coloane

Referințe juridice și instrucțiuni

0010-0030

Entitatea emitentă

În cazul în care informațiile sunt raportate cu referire la un grup de rezoluție, se indică entitatea din cadrul grupului care a emis instrumentul respectiv. În cazul în care informațiile sunt raportate cu referire la o singură entitate de rezoluție, entitatea emitentă este entitatea raportoare însăși.

0010

Denumire

Denumirea entității care a emis instrumentul de fonduri proprii sau instrumentul de datorii eligibile

0020

Cod

Codul entității care a emis instrumentul de fonduri proprii sau instrumentul de datorii eligibile.

Codul care face parte din numărul de identificare a rândului trebuie să fie unic pentru fiecare entitate care face obiectul raportării. În cazul instituțiilor, codul este codul LEI. În cazul altor entități, codul este codul LEI sau, dacă acesta nu este disponibil, un cod național. Codul trebuie să fie unic și trebuie să fie utilizat în mod consecvent în toate modelele și de-a lungul timpului. Valoarea codului nu poate fi nulă.

0030

Tipul de cod

Instituțiile trebuie să identifice tipul de cod raportat în coloana 0020 drept „cod LEI” sau „cod non-LEI”. Se raportează întotdeauna tipul de cod.

0040

Identificatorul contractului

Se raportează identificatorul contractului instrumentului, cum ar fi identificatorul CUSIP, ISIN sau Bloomberg pentru plasamentele private.

Acest element face parte din numărul de identificare a rândului.

0050

Legislația aplicabilă (țara terță)

Se indică țara terță (alta decât țările SEE) a cărei legislație reglementează contractul sau părți ale contractului.

0060

Recunoașterea contractuală a competențelor de reducere a valorii contabile și de conversie

Se indică dacă contractul conține condițiile contractuale menționate la articolul 55 alineatul (1) din Directiva 2014/59/UE, la articolul 52 alineatul (1) literele (p) și (q) și la articolul 63 literele (n) și (o) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

0070-0080

Tratamentul de reglementare

0070

Tipul fondurilor proprii sau al datoriilor eligibile

Tipul fondurilor proprii sau al datoriilor eligibile pentru care instrumentul se califică la data de referință. Se iau în considerare dispozițiile tranzitorii privind eligibilitatea instrumentelor. Instrumentele care se califică pentru mai multe clase de capital se raportează o singură dată pentru fiecare clasă de capital aplicabilă.

Tipul fondurilor proprii sau al datoriilor eligibile este unul dintre următoarele:

Fonduri proprii de nivel 1 de bază

Elemente de fonduri proprii de nivel 1 suplimentar

Elemente de fonduri proprii de nivel 2

Datorii eligibile

0080

Tipul de instrument

Tipul de instrument care trebuie specificat depinde de legislația aplicabilă în temeiul căreia este emis.

În cazul instrumentelor de fonduri proprii de nivel 1 de bază, tipul de instrument este selectat din lista instrumentelor de fonduri proprii de nivel 1 de bază publicată de ABE în temeiul articolului 26 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

În cazul altor fonduri proprii decât fondurile proprii de nivel 1 de bază și în cazul datoriilor eligibile, tipul de instrument trebuie selectat dintr-o listă de instrumente corespunzătoare publicată de ABE, de autoritățile competente sau de autoritățile de rezoluție, în cazul în care o astfel de listă este disponibilă. În cazul în care nu sunt disponibile liste, entitatea raportoare trebuie să specifice ea însăși tipul de instrument.

0090

Cuantum

În cazul instrumentelor incluse la mai multe niveluri, cuantumul recunoscut în fondurile proprii sau în datoriile eligibile se raportează având în vedere nivelul la care se referă raportul. Cuantumul este cuantumul relevant la data de referință, având în vedere efectul dispozițiilor tranzitorii.

0100 – 0110

Rangul de prioritate în cadrul procedurii obișnuite de insolvență

Se precizează rangul de prioritate al instrumentului în cadrul procedurii obișnuite de insolvență.

Acesta constă în codul ISO din două litere al țării a cărei legislație reglementează rangul de prioritate al contractului (coloana 0100), care trebuie să fie legislația unui stat membru, și în numărul rangului de prioritate relevant în caz de insolvență (coloana 0110).

Rangul de prioritate relevant în caz de insolvență se stabilește pe baza ordinii de prioritate în caz de insolvență publicate de autoritatea de rezoluție sau de alte autorități, în cazul în care o astfel de listă standardizată este disponibilă.

0120

Scadență

Scadența instrumentului se raportează în următorul format: zz/ll/aaaa. În cazul instrumentelor perpetue, celula trebuie lăsată necompletată.

0130

Data (prima dată) de exercitare a opțiunii call

În cazul în care emitentul deține o opțiune call, se raportează prima dată la care poate fi exercitată aceasta.

În cazul în care prima dată de exercitare a opțiunii call a avut loc înainte de data de referință, data respectivă se raportează dacă opțiunea call poate să fie încă exercitată. În cazul în care aceasta nu mai poate fi exercitată, se raportează următoarea dată la care se va putea exercita opțiunea call.

În cazul opțiunilor call ale emitentului cu o dată de exercitare nedeterminată sau al opțiunilor call declanșate de evenimente specifice, se raportează data de exercitare probabilă estimată în mod prudent.

Opțiunile call de reglementare sau cele aferente impozitelor nu sunt luate în considerare în sensul acestei coloane.

0140

Opțiune call de reglementare (Da/Nu)

Se indică dacă emitentul deține o opțiune call care poate fi exercitată în cazul producerii unui eveniment de reglementare care afectează eligibilitatea contractului pentru MREL.


(1)  Directiva 2014/59/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 de instituire a unui cadru pentru redresarea și rezoluția instituțiilor de credit și a firmelor de investiții și de modificare a Directivei 82/891/CEE a Consiliului și a Directivelor 2001/24/CE, 2002/47/CE, 2004/25/CE, 2005/56/CE, 2007/36/CE, 2011/35/UE, 2012/30/UE și 2013/36/UE ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și a Regulamentelor (UE) nr. 1093/2010 și (UE) nr. 648/2012 ale Parlamentului European și ale Consiliului (JO L 173, 12.6.2014, p. 190).

(2)  Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerințele prudențiale pentru instituțiile de credit și firmele de investiții și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (JO L 176, 27.6.2013, p. 1).

(3)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/1624 al Comisiei din 23 octombrie 2018 de stabilire a unor standarde tehnice de punere în aplicare cu privire la procedurile și formularele și machetele standard care trebuie utilizate pentru furnizarea informațiilor necesare în scopul planurilor de rezoluție pentru instituțiile de credit și firmele de investiții în temeiul Directivei 2014/59/UE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2016/1066 al Comisiei (JO L 277, 7.11.2018, p. 1).

(4)  Directiva 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2013 cu privire la accesul la activitatea instituțiilor de credit și supravegherea prudențială a instituțiilor de credit și a firmelor de investiții, de modificare a Directivei 2002/87/CE și de abrogare a Directivelor 2006/48/CE și 2006/49/CE (JO L 176, 27.6.2013, p. 338).


ANEXA III

Partea I: Modelul unic privind punctele de date

Toate elementele de date prevăzute în anexele I și II se transformă într-un model unic privind punctele de date care va constitui baza pentru uniformizarea sistemelor informatice ale instituțiilor, ale autorităților competente și ale autorităților de rezoluție.

Modelul unic privind punctele de date îndeplinește următoarele criterii:

(a)

oferă o reprezentare structurată a tuturor elementelor de date prevăzute în anexa I;

(b)

identifică toate conceptele de activitate stabilite în anexele I și II;

(c)

pune la dispoziție un dicționar de date care identifică denumirile tabelelor, ordonatelor, axelor, domeniilor, dimensiunilor și membrilor;

(d)

pune la dispoziție indicatori care definesc proprietatea sau valoarea punctelor de date;

(e)

pune la dispoziție definiții ale punctelor de date care sunt exprimate ca un ansamblu de caracteristici ce identifică univoc conceptul;

(f)

conține toate specificațiile tehnice relevante necesare pentru dezvoltarea de soluții IT de raportare care produc date de supraveghere uniforme.

Partea II: Norme de validare

Elementele de date prevăzute în anexele I și II fac obiectul unor norme de validare care asigură calitatea și coerența datelor.

Normele de validare îndeplinesc următoarele criterii:

(a)

definesc relațiile logice între punctele de date relevante;

(b)

includ filtre și condiții prealabile care definesc un set de date cărora li se aplică o normă de validare;

(c)

verifică coerența datelor raportate;

(d)

verifică acuratețea datelor raportate;

(e)

stabilesc valori implicite care trebuie aplicate în cazul în care informațiile relevante nu au fost raportate.


ANEXA IV

Prezentare standardizată a ordinii de prioritate în caz de insolvență

Ordinea de prioritate în caz de insolvență, conform dispozițiilor naționale

Stat membru:

Rang de prioritate  (1)

Denumire

Descriere

Temei juridic

Observații

1

 

 

 

 

2

 

 

 

 

3

 

 

 

 

4

 

 

 

 

5

 

 

 

 

6

 

 

 

 

7

 

 

 

 

8

 

 

 

 

9

 

 

 

 

10

 

 

 

 

11

 

 

 

 

12

 

 

 

 

13

 

 

 

 

14

 

 

 

 

15

 

 

 

 

16

 

 

 

 

17

 

 

 

 

18

 

 

 

 

19

 

 

 

 

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 


(1)  Ordinea de prioritate începe cu instrumentele și elementele aflate pe rangul cel mai mic. Dacă în statul membru respectiv există mai puțin de 20 de ranguri diferite în caz de insolvență, rândurile corespunzătoare rangurilor inexistente în caz de insolvență trebuie să rămână necompletate.


ANEXA V

PUBLICAREA DE INFORMAȚII PRIVIND MREL/TLAC — MODELE

Codul modelului

Denumirea modelului

EU KM2

Indicatori-cheie – MREL și, după caz, cerința privind fondurile proprii și datoriile eligibile pentru G-SII

EU TLAC1

Componență – MREL și, după caz, cerința privind fondurile proprii și datoriile eligibile pentru G-SII

EU iLAC

Capacitatea internă de absorbție a pierderilor: MREL internă și, după caz, cerința privind fondurile proprii și datoriile eligibile pentru G-SII din afara UE

EU TLAC2

Ordinea de prioritate a creditorilor – entitate care nu este entitate de rezoluție

EU TLAC3

Ordinea de prioritate a creditorilor – entitate de rezoluție

EU KM2: Indicatori-cheie – MREL și, după caz, cerința privind fondurile proprii și datoriile eligibile pentru G-SII

 

a

b

c

d

e

f

Cerința minimă de fonduri proprii și datorii eligibile (MREL)

Cerința privind fondurile proprii și datoriile eligibile pentru G-SII (TLAC)

T

T

T-1

T-2

T-3

T-4

Fonduri proprii și datorii eligibile, rate și componente

1

Fonduri proprii și datorii eligibile

 

 

 

 

 

 

EU-1a

Din care: fonduri proprii și datorii subordonate

 

 

 

 

 

 

2

Cuantumul total al expunerii la risc a grupului de rezoluție (TREA)

 

 

 

 

 

 

3

Fondurile proprii și datoriile eligibile ca procent din TREA

 

 

 

 

 

 

EU-3a

Din care: fonduri proprii și datorii subordonate

 

 

 

 

 

 

4

Indicatorul de măsurare a expunerii totale (TEM) al grupului de rezoluție

 

 

 

 

 

 

5

Fondurile proprii și datoriile eligibile ca procent din TEM

 

 

 

 

 

 

EU-5a

Din care: fonduri proprii sau datorii subordonate

 

 

 

 

 

 

6a

Se aplică derogarea privind subordonarea prevăzută la articolul 72b alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013? (Derogarea de 5 %)

 

 

 

 

 

 

6b

Cuantumul agregat al instrumentelor de datorii eligibile nesubordonate permise dacă se aplică opțiunea de subordonare prevăzută la articolul 72b alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 (derogare de maximum 3,5 %)

 

 

 

 

 

 

6c

Dacă se aplică derogarea plafonată privind subordonarea prevăzută la articolul 72b alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, cuantumul finanțării emise care este de rang egal cu datoriile excluse și care este recunoscut pe rândul 1, împărțit la finanțarea emisă care este de rang egal cu datoriile excluse și care ar fi recunoscută pe rândul 1 dacă nu s-ar aplica niciun plafon (%)

 

 

 

 

 

 

Cerința minimă de fonduri proprii și datorii eligibile (MREL)

EU-7

MREL ca procent din TREA

 

 

 

 

 

 

EU-8

Din care: de atins cu fonduri proprii sau datorii subordonate

 

 

 

 

 

 

EU-9

MREL ca procent din TEM

 

 

 

 

 

 

EU-10

Din care: de atins cu fonduri proprii sau datorii subordonate

 

 

 

 

 

 

EU TLAC1 – Componență – MREL și, după caz, cerința privind fondurile proprii și datoriile eligibile pentru G-SII

 

a

b

c

Cerința minimă de fonduri proprii și datorii eligibile (MREL)

Cerința privind fondurile proprii și datoriile eligibile pentru G-SII (TLAC)

Element memorandum: cuantumuri eligibile în sensul MREL, dar nu și al TLAC

Fonduri proprii și datorii eligibile, precum și ajustări

1

Fonduri proprii de nivel 1 de bază

 

 

 

2

Fonduri proprii de nivel 1 suplimentar

 

 

 

3

Câmp vid în contextul UE

 

 

 

4

Câmp vid în contextul UE

 

 

 

5

Câmp vid în contextul UE

 

 

 

6

Fonduri proprii de nivel 2

 

 

 

7

Câmp vid în contextul UE

 

 

 

8

Câmp vid în contextul UE

 

 

 

11

Fonduri proprii în sensul articolului 92a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 și al articolului 45 din Directiva 2014/59/UE

 

 

 

Fonduri proprii și datorii eligibile: elemente de capital nereglementate

12

Instrumente de datorii eligibile emise direct de entitatea de rezoluție care sunt subordonate datoriilor excluse (care nu își păstrează drepturile obținute)

 

 

 

EU-12a

Instrumente de datorii eligibile emise de alte entități din cadrul grupului de rezoluție care sunt subordonate datoriilor excluse (care nu își păstrează drepturile obținute)

 

 

 

EU-12b

Instrumente de datorii eligibile subordonate datoriilor excluse emise înainte de 27 iunie 2019 (subordonate, își păstrează drepturile obținute)

 

 

 

EU-12c

Instrumente de fonduri proprii de nivel 2 cu o scadență reziduală de cel puțin un an, în măsura în care nu pot fi considerate elemente de fonduri proprii de nivel 2

 

 

 

13

Datorii eligibile nesubordonate datoriilor excluse (care nu își păstrează drepturile obținute înainte de plafonare)

 

 

 

EU-13a

Datorii eligibile nesubordonate datoriilor excluse emise înainte de 27 iunie 2019 (înainte de plafonare)

 

 

 

14

Cuantumul instrumentelor de datorii eligibile nesubordonate, dacă este cazul după aplicarea articolului 72b alineatul (3) din CRR

 

 

 

15

Câmp vid în contextul UE

 

 

 

16

Câmp vid în contextul UE

 

 

 

17

Elemente de datorii eligibile înainte de ajustări

 

 

 

EU-17a

Din care: elemente de datorii subordonate

 

 

 

Fonduri proprii și datorii eligibile: ajustări aduse elementelor de capital nereglementate

18

Fonduri proprii și elemente de datorii eligibile înainte de ajustări

 

 

 

19

(Deducerea expunerilor între grupurile de rezoluție cu mai multe puncte de intrare)

 

 

 

20

(Deducerea investițiilor în alte instrumente de datorii eligibile)

 

 

 

21

Câmp vid în contextul UE

 

 

 

22

Fonduri proprii și datorii eligibile după efectuarea ajustărilor

 

 

 

EU-22a

Din care: fonduri proprii și datorii subordonate

 

 

 

Cuantumul ponderat la risc al expunerii și indicatorul de măsurare a expunerii pentru calcularea efectului de levier ale grupului de rezoluție

23

Cuantumul total al expunerii la risc (TREA)

 

 

 

24

Indicatorul de măsurare a expunerii totale (TEM)

 

 

 

Rata fondurilor proprii eligibile și datoriilor eligibile

25

Fondurile proprii și datoriile eligibile ca procent din TREA

 

 

 

EU-25a

Din care: fonduri proprii și datorii subordonate

 

 

 

26

Fondurile proprii și datoriile eligibile ca procent din TEM

 

 

 

EU-26a

Din care: fonduri proprii și datorii subordonate

 

 

 

27

Fonduri proprii de nivel 1 de bază (ca procent din TREA) disponibile după îndeplinirea cerințelor grupului de rezoluție

 

 

 

28

Cerința amortizorului combinat specifică instituției

 

 

 

29

Din care: cerința amortizorului de conservare a capitalului

 

 

 

30

Din care: cerința amortizorului anticiclic

 

 

 

31

Din care: cerința amortizorului de risc sistemic

 

 

 

EU-31a

Din care: amortizorul pentru instituții de importanță sistemică globală (G-SII) sau alte instituții de importanță sistemică (O-SII)

 

 

 

Elemente memorandum

EU-32

Cuantumul total al datoriilor excluse prevăzute la articolul 72a alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013

 

 

 

EU ILAC – Capacitatea internă de absorbție a pierderilor: MREL internă și, după caz, cerința privind fondurile proprii și datoriile eligibile pentru G-SII din afara UE

 

a

b

c

Cerința minimă de fonduri proprii și datorii eligibile (MREL internă)

Cerința privind fondurile proprii și datoriile eligibile pentru G-SII din afara UE (TLAC internă)

Informații calitative

Cerința aplicabilă și nivelul de aplicare

EU-1

Entitatea face obiectul unei cerințe privind fondurile proprii și datoriile eligibile pentru G-SII din afara UE? (Da/Nu)

 

 

 

EU-2

Dacă s-a răspuns „da” la UE-1, cerința se aplică pe bază consolidată sau individuală? (C/I)

 

 

 

EU-2a

Entitatea face obiectul unei MREL interne? (Da/Nu)

 

 

 

EU-2b

Dacă s-a răspuns „da” la EU-2a, cerința se aplică pe bază consolidată sau individuală? (C/I)

 

 

 

Fonduri proprii și datorii eligibile

EU-3

Fonduri proprii de nivel 1 de bază

 

 

 

EU-4

Fonduri proprii de nivel 1 suplimentar eligibile

 

 

 

EU-5

Fonduri proprii de nivel 2 eligibile

 

 

 

EU-6

Fonduri proprii eligibile

 

 

 

EU-7

Datorii eligibile

 

 

 

EU-8

Din care: garanții permise

 

 

 

EU-9a

(Ajustări)

 

 

 

EU-9b

Fonduri proprii și elemente de datorii eligibile după ajustări

 

 

 

Cuantumul total al expunerii la risc și indicatorul de măsurare a expunerii totale

EU-10

Cuantumul total al expunerii la risc (TREA)

 

 

 

EU-11

Indicatorul de măsurare a expunerii totale (TEM)

 

 

 

Rata fondurilor proprii eligibile și datoriilor eligibile

EU-12

Fondurile proprii și datoriile eligibile ca procent din TREA

 

 

 

EU-13

Din care: garanții permise

 

 

 

EU-14

Fondurile proprii și datoriile eligibile ca procent din TEM

 

 

 

EU-15

Din care: garanții permise

 

 

 

EU-16

Fonduri proprii de nivel 1 de bază (ca procent din TREA) disponibile după îndeplinirea cerințelor entității

 

 

 

EU-17

Cerința amortizorului combinat specifică instituției

 

 

 

Cerințe

EU-18

Cerința ca procent din TREA

 

 

 

EU-19

Din care: parte a cerinței care poate fi îndeplinită printr-o garanție

 

 

 

EU-20

Cerința ca procent din TEM

 

 

 

EU-21

Din care: parte a cerinței care poate fi îndeplinită printr-o garanție

 

 

 

Elemente memorandum

EU-22

Cuantumul total al datoriilor excluse prevăzute la articolul 72a alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013

 

 

 

EU TLAC2a: Ordinea de prioritate a creditorilor – entitate care nu este entitate de rezoluție

 

Ordinea de prioritate în caz de insolvență

Suma de la 1 la n

1

1

2

2

n

n

(Rangul cel mai mic)

(Rangul cel mai mic)

 

 

 

(Rangul cel mai mare)

(Rangul cel mai mare)

Entitate de rezoluție

Altele

Entitate de rezoluție

Altele

Entitate de rezoluție

Altele

1

Câmp vid în contextul UE

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Descrierea rangului de prioritate în caz de insolvență (text liber)

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Datorii și fonduri proprii

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Din care: datorii excluse

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Datorii și fonduri proprii, mai puțin datoriile excluse

 

 

 

 

 

 

 

 

6

Subsetul de datorii și fonduri proprii minus datoriile excluse care sunt fonduri proprii și datorii eligibile în scopul [a se alege, după caz: MREL internă/TLAC internă]

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Din care: scadența reziduală ≥ 1 an < 2 ani

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Din care: scadența reziduală ≥ 2 ani < 5 ani

 

 

 

 

 

 

 

 

9

Din care: scadența reziduală ≥ 5 ani < 10 ani

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Din care: scadența reziduală ≥ 10 ani, însă fără titlurile de valoare perpetue

 

 

 

 

 

 

 

 

11

Din care: titluri de valoare perpetue

 

 

 

 

 

 

 

 

EU TLAC2b: Ordinea de prioritate a creditorilor – entitate care nu este entitate de rezoluție

 

Ordinea de prioritate în caz de insolvență

Suma de la 1 la n

1

1

2

2

n

n

(Rangul cel mai mic)

(Rangul cel mai mic)

 

 

 

(Rangul cel mai mare)

(Rangul cel mai mare)

Entitate de rezoluție

Altele

Entitate de rezoluție

Altele

Entitate de rezoluție

Altele

1

Câmp vid în contextul UE

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Descrierea rangului de prioritate în caz de insolvență (text liber)

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Câmp vid în contextul UE

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Câmp vid în contextul UE

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Câmp vid în contextul UE

 

 

 

 

 

 

 

 

6

Fondurile proprii și datoriile eligibile în scopul MREL interne

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Din care: scadența reziduală ≥ 1 an < 2 ani

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Din care: scadența reziduală ≥ 2 ani < 5 ani

 

 

 

 

 

 

 

 

9

Din care: scadența reziduală ≥ 5 ani < 10 ani

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Din care: scadența reziduală ≥ 10 ani, însă fără titlurile de valoare perpetue

 

 

 

 

 

 

 

 

11

Din care: titluri de valoare perpetue

 

 

 

 

 

 

 

 

EU TLAC3a: ordinea de prioritate a creditorilor – entitate de rezoluție

 

Ordinea de prioritate în caz de insolvență

Suma de la 1 la n

1

2

n

(Rangul cel mai mic)

 

 

(Rangul cel mai mare)

1

Descrierea rangului de prioritate în caz de insolvență (text liber)

 

 

 

 

 

2

Datorii și fonduri proprii

 

 

 

 

 

3

Din care: datorii excluse

 

 

 

 

 

4

Datorii și fonduri proprii, mai puțin datoriile excluse

 

 

 

 

 

5

Subsetul de datorii și fonduri proprii minus datoriile excluse care sunt fonduri proprii și datorii care ar putea fi eligibile pentru îndeplinirea [a se alege, după caz: MREL/TLAC]

 

 

 

 

 

6

Din care: scadența reziduală ≥ 1 an < 2 ani

 

 

 

 

 

7

Din care: scadența reziduală ≥ 2 ani < 5 ani

 

 

 

 

 

8

Din care: scadența reziduală ≥ 5 ani < 10 ani

 

 

 

 

 

9

Din care: scadența reziduală ≥ 10 ani, însă fără titlurile de valoare perpetue

 

 

 

 

 

10

Din care: titluri de valoare perpetue

 

 

 

 

 

EU TLAC3b: ordinea de prioritate a creditorilor – entitate de rezoluție

 

Ordinea de prioritate în caz de insolvență

Suma de la 1 la n

1

2

n

(Rangul cel mai mic)

 

 

(Rangul cel mai mare)

1

Descrierea rangului de prioritate în caz de insolvență (text liber)

 

 

 

 

 

2

Câmp vid în contextul UE

 

 

 

 

 

3

Câmp vid în contextul UE

 

 

 

 

 

4

Câmp vid în contextul UE

 

 

 

 

 

5

Fonduri proprii și datorii care ar putea fi eligibile pentru îndeplinirea MREL

 

 

 

 

 

6

Din care: scadența reziduală ≥ 1 an < 2 ani

 

 

 

 

 

7

Din care: scadența reziduală ≥ 2 ani < 5 ani

 

 

 

 

 

8

Din care: scadența reziduală ≥ 5 ani < 10 ani

 

 

 

 

 

9

Din care: scadența reziduală ≥ 10 ani, însă fără titlurile de valoare perpetue

 

 

 

 

 

10

Din care: titluri de valoare perpetue

 

 

 

 

 


ANEXA VI

Instrucțiuni pentru modelele de publicare a informațiilor

1.   Instrucțiuni generale: Structură și convenții

1.1.   Structură

1.

Prezentul cadru de publicare a informațiilor privind MREL și TLAC constă în patru grupuri de modele:

(a)

MREL și TLAC ale grupurilor de rezoluție și ale entităților de rezoluție;

(b)

MREL și TLAC ale entităților care nu sunt entități de rezoluție și ale filialelor semnificative ale instituțiilor de importanță sistemică globală din afara UE [global systemically important institutions (G-SII)];

(c)

ordinea de prioritate a creditorilor pentru entitățile emitente;

2.

Pentru fiecare model se prevăd referințe juridice. În această anexă sunt incluse informații detaliate suplimentare privind unele aspecte mai generale ale raportării fiecărui set de modele și instrucțiuni referitoare la unele poziții specifice.

1.2.   Abrevieri

3.

În sensul anexelor la prezentul regulament, se aplică următoarele abrevieri:

(a)

„MREL” înseamnă cerința minimă de fonduri proprii și datorii eligibile, astfel cum este definită la articolul 45 din Directiva 2014/59/UE;

(b)

„TLAC” se referă la cerințele privind fondurile proprii și datoriile eligibile pentru G-SII în temeiul articolului 92a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013;

(c)

„TLAC internă” se referă la cerința privind fondurile proprii și datoriile eligibile pentru G-SII din afara UE în temeiul articolului 92b din Regulamentul (UE) nr. 575/2013;

(d)

„MREL internă” se referă la MREL aplicată entităților care nu sunt ele însele entități de rezoluție în temeiul articolului 45f din Directiva 2014/59/UE.

2.   EU KM2: Indicatori-cheie – MREL și, după caz, cerința privind fondurile proprii și datoriile eligibile pentru G-SII

4.

Entitățile trebuie să explice, în comentariul explicativ care însoțește modelul, orice diferență semnificativă dintre cuantumurile fondurilor proprii publicate și cuantumul „fully loaded” conform IFRS 9 la nivelul grupului de rezoluție. Acestea trebuie să explice, de asemenea, orice diferență semnificativă dintre cuantumul „fully loaded” conform IFRS 9 la nivelul grupului de rezoluție și cuantumul „fully loaded” conform IFRS 9 la nivelul grupului prudențial.

Coloane

Referințe juridice și instrucțiuni

a

Entitățile publică în această coloană informațiile relevante referitoare la MREL în conformitate cu articolele 45 și 45e din Directiva 2014/59/UE.

Entitățile trebuie să publice valoarea de la sfârșitul perioadei de publicare.

b-f

Entitățile care sunt G-SII cărora li se aplică cerința privind TLAC în temeiul articolului 92a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 publică în aceste coloane informațiile relevante cu privire la cerința menționată.

Perioadele de publicare T, T-1, T-2, T-3 și T-4 sunt trimestriale. Entitățile fac publice datele corespunzătoare perioadelor de publicare a informațiilor. Entitățile care publică aceste informații trimestrial furnizează date referitoare la perioadele T, T-1, T-2, T-3 și T-4; entitățile care publică aceste informații semestrial furnizează date referitoare la perioadele T, T-2, și T-4, iar entitățile care publică aceste informații anual furnizează date referitoare la perioadele T și T-4

Rânduri

Referințe juridice și instrucțiuni

1

Fonduri proprii și datorii eligibile

Egal cu valorile publicate în modelul EU TLAC1 rândul 22.

EU-1a

Fonduri proprii și datorii eligibile - din care fonduri proprii și datorii subordonate

Egale cu valoarea publicată în modelul de publicare a informațiilor EU TLAC1 pe rândul EU-22a.

Fondurile proprii, datoriile eligibile incluse în cuantumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile în temeiul articolului 45b din Directiva 2014/59/UE care sunt instrumente eligibile subordonate, astfel cum sunt definite la articolul 2 alineatul (1) punctul 71b din directiva menționată și datoriile incluse în cuantumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile în conformitate cu articolul 45b alineatul (3) din Directiva 2014/59/UE. În cazul instrumentelor reglementate de legislația unei țări terțe, instrumentul este inclus pe acest rând numai dacă îndeplinește cerințele prevăzute la articolul 55 din Directiva 2014/59/UE.

2

Cuantumul total al expunerii la risc (TREA) al grupului de rezoluție

Egal cu valoarea publicată în modelul de publicare a informațiilor EU TLAC1 pe rândul 23.

Articolul 45 alineatul (2) litera (a) din Directiva 2014/59/UE și articolul 92 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

3

Fondurile proprii și datoriile eligibile ca procent din TREA

Egale cu valorile publicate în modelul de publicare a informațiilor EU TLAC1 pe rândul 25.

În sensul acestui rând, cuantumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile care este publicat pe rândul 1 se exprimă ca procent din cuantumul total al expunerii la risc calculat în conformitate cu articolul 92 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

EU-3a

Fondurile proprii și datoriile eligibile ca procent din TREA - din care: fonduri proprii și datorii subordonate

Egale cu valoarea publicată în modelul de publicare a informațiilor EU TLAC1 pe rândul EU-25 a.

În sensul acestui rând, cuantumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile subordonate care este prezentat pe rândul EU-1a se exprimă ca procent din cuantumul total al expunerii la risc calculat în conformitate cu articolul 92 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

4

Indicatorul de măsurare a expunerii totale (TEM) al grupului de rezoluție

Egal cu valoarea publicată în modelul de publicare a informațiilor EU TLAC1 pe rândul 24.

Articolul 45 alineatul (2) litera (b) din Directiva 2014/59/UE, precum și articolul 429 alineatul (4) și articolul 429a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

5

Fondurile proprii și datoriile eligibile ca procent din TEM

Egale cu valoarea publicată în modelul de publicare a informațiilor EU TLAC1 pe rândul 26.

În sensul acestui rând, cuantumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile care este prezentat pe rândul 1 se exprimă ca procent din indicatorul de măsurare a expunerii totale calculat în conformitate cu articolul 429 alineatul (4) și cu articolul 429a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

EU-5a

Fondurile proprii și datoriile eligibile ca procent din TEM - din care: fonduri proprii și datorii subordonate

Egale cu valoarea publicată în modelul de publicare a informațiilor EU TLAC1 pe rândul EU-26a.

În sensul acestui rând, cuantumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile subordonate care este raportat pe rândul EU-1a se exprimă ca procent din indicatorul de măsurare a expunerii totale calculat în conformitate cu articolul 429 alineatul (4) și cu articolul 429a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013

6a

Se aplică derogarea privind subordonarea prevăzută la articolul 72b alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013? (derogarea de 5 %)

Acest rând trebuie publicat numai de entitățile care fac obiectul cerinței privind fondurile proprii și datoriile eligibile pentru G-SII.

Dacă autoritatea de rezoluție permite ca datoriile să se califice drept instrumente de datorii eligibile în conformitate cu articolul 72b alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, entitatea raportoare indică „da”.

Dacă autoritatea de rezoluție nu permite ca datoriile să se califice drept instrumente de datorii eligibile în conformitate cu articolul 72b alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, grupul sau entitatea de rezoluție indică „nu”.

întrucât derogările de la articolul 72b alineatele (3) și (4) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 se exclud reciproc, acest rând se lasă necompletat dacă entitatea raportoare a completat rândul 6b.

6b

Cuantumul agregat al instrumentelor de datorii eligibile nesubordonate permise dacă se aplică dacă se aplică opțiunea de subordonare prevăzută la articolul 72b alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 (derogare de maximum 3,5 %)

Acest rând trebuie publicat numai de entitățile care fac obiectul cerinței privind fondurile proprii și datoriile eligibile pentru G-SII.

Cuantumul agregat al instrumentelor de datorii eligibile nesubordonate care au putut fi calificate, cu permisiunea autorității de rezoluție, drept instrumente de datorii eligibile în sensul cerinței TLAC în conformitate cu articolul 72b alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

întrucât derogările de la articolul 72b alineatele (3) și (4) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 se exclud reciproc, acest rând se lasă necompletat dacă entitatea a indicat „da” pe rândul 6a.

6c

Dacă se aplică derogarea plafonată privind subordonarea prevăzută la articolul 72b alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, cuantumul finanțării emise care este de rang egal cu datoriile excluse și care este recunoscut pe rândul 1, împărțit la finanțarea emisă care este de rang egal cu datoriile excluse și care ar fi recunoscută pe rândul 1 dacă nu s-ar aplica niciun plafon (%)

Acest rând trebuie publicat numai de entitățile care fac obiectul cerinței privind fondurile proprii și datoriile eligibile pentru G-SII.

Acest rând îi informează pe deținătorii de datorii cu rang prioritar emise de entitatea de rezoluție cu privire la procentul datoriilor cu rang prioritar neexcluse care au fost considerate eligibile, astfel încât, după caz, aceștia să poată aplica regimul de deduceri prevăzut la articolul 72e din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

În cazul în care se aplică o derogare plafonată privind subordonarea în temeiul articolului 72b alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, entitățile raportează:

(a)

cuantumul finanțării emise care este de rang egal cu datoriile excluse, astfel cum sunt menționate la articolul 72a alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, și care este inclusă în cuantumul prezentat pe rândul 1;

(b)

împărțit la cuantumul finanțării emise care este de rang egal cu datoriile excluse, astfel cum sunt menționate la articolul 72a alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, și care ar fi recunoscute pe rândul 1 dacă nu s-ar aplica niciun plafon.

 

Cerința minimă de fonduri proprii și datorii eligibile (MREL)

EU-7

MREL exprimată ca procent din TREA

Cerința minimă de fonduri proprii și datorii eligibile a entității, stabilită de autoritatea de rezoluție în conformitate cu articolul 45e din Directiva 2014/59/UE, exprimată ca procent din cuantumul total al expunerii la risc calculat în conformitate cu articolul 92 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

EU-8

MREL exprimată ca procent din TREA - din care: de atins cu fonduri proprii sau datorii subordonate

Dacă este cazul, partea din MREL a cărei îndeplinire, în temeiul articolului 45b alineatele (4)-(8) din Directiva 2014/59/UE, a fost impusă de autoritatea de rezoluție folosind fonduri proprii, instrumente eligibile subordonate sau datorii astfel cum sunt menționate la alineatul (3) de la articolul respectiv, exprimată ca procent din cuantumul total al expunerii la risc calculat în conformitate cu articolul 92 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

EU-9

MREL exprimată ca procent din TEM

Cerința minimă de fonduri proprii și datorii eligibile a entității raportoare, stabilită de autoritatea de rezoluție în conformitate cu articolul 45e din Directiva 2014/59/UE, exprimată ca procent din indicatorul de măsurare a expunerii totale calculat în conformitate cu articolul 429 alineatul (4) și cu articolul 429a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

EU-10

MREL exprimată ca procent din TEM - din care: de atins cu fonduri proprii sau datorii subordonate

Dacă este cazul, partea din MREL a cărei îndeplinire, în temeiul articolului 45b alineatele (4)-(8) din Directiva 2014/59/UE, a fost impusă de autoritatea de rezoluție folosind fonduri proprii, instrumente eligibile subordonate sau datorii astfel cum sunt menționate la alineatul (3) de la articolul respectiv, exprimată ca procent din indicatorul de măsurare a expunerii totale calculat în conformitate cu articolul 429 alineatul (4) și cu articolul 429a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

3.   EU TLAC 1: Componență – MREL și, după caz, cerința privind fondurile proprii și datoriile eligibile pentru G-SII

5.

Poziția fondurilor proprii și a datoriilor eligibile legate de grupul de rezoluție include numai instrumentele de capital și datoriile eligibile emise de entitatea de rezoluție și, în cazul în care acestea sunt conforme cu articolul 45b alineatul (3) din Directiva 2014/59/UE sau cu articolul 88a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, după caz, de filiale ale entității de rezoluție, cu excepția entităților din afara grupului de rezoluție. În mod similar, poziția fondurilor proprii și a datoriilor eligibile se bazează pe cuantumul total al expunerii la risc [ajustat astfel cum se permite la articolul 45h alineatul (2) din Directiva 2014/59/UE] și pe indicatorul de măsurare a expunerii totale calculat la nivelul grupului de rezoluție.

6.

În ceea ce privește ajustările de reglementare, entitățile trebuie să publice deducerile din fondurile proprii și din datoriile eligibile ca numere negative, iar adăugările la fondurile proprii și la datoriile eligibile ca numere pozitive.

Coloane

Referințe juridice și instrucțiuni

a

Entitățile publică în această coloană informațiile relevante referitoare la MREL în conformitate cu articolele 45 și 45e din Directiva 2014/59/UE.

b

Entitățile care sunt G-SII cărora li se aplică o cerință privind TLAC în temeiul articolului 92a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 publică în această coloană informațiile relevante cu privire la cerința menționată.

c

Această coloană trebuie completată numai de entitățile care fac obiectul cerinței privind TLAC.

Această coloană trebuie să reflecte diferența dintre cuantumurile aplicabile în contextul cerinței de la articolul 45 din Directiva 2014/59/UE și cuantumurile aplicabile în contextul cerinței de la articolul 92a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

Rând

Referințe juridice și instrucțiuni

1

Fonduri proprii de nivel 1 de bază

Fondurile proprii de nivel 1 de bază ale grupului de rezoluție, calculate în conformitate cu articolul 50 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

2

Fonduri proprii de nivel 1 suplimentar

Fondurile proprii de nivel 1 suplimentar ale grupului de rezoluție, calculate în conformitate cu articolul 61 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

În cazul MREL, instrumentele reglementate de legislația unei țări terțe sunt incluse pe acest rând numai dacă îndeplinesc cerințele de la articolul 55 din Directiva 2014/59/UE.

6

Fonduri proprii de nivel 2

Fondurile proprii de nivel 2 ale grupului de rezoluție, calculate în conformitate cu articolul 71 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

În cazul MREL, instrumentele reglementate de legislația unei țări terțe sunt incluse pe acest rând numai dacă îndeplinesc cerințele de la articolul 55 din Directiva 2014/59/UE.

11

Fonduri proprii în sensul articolului 92a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 și al articolului 45 din Directiva 2014/59/UE

Fondurile proprii în sensul articolului 92a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 și al articolului 45 din Directiva 2014/59/UE, care trebuie calculate ca suma rândurilor 1, 2 și 6.

12

Instrumente de datorii eligibile emise direct de entitatea de rezoluție care sunt subordonate datoriilor excluse (care nu își păstrează drepturile obținute)

MREL

Datoriile eligibile incluse în cuantumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile în temeiul articolului 45b din Directiva 2014/59/UE care sunt instrumente eligibile subordonate, astfel cum sunt definite la articolul 2 alineatul (1) punctul 71b din Directiva 2014/59/UE, și care sunt emise direct de entitatea de rezoluție.

În cazul instrumentelor reglementate de legislația unei țări terțe, instrumentul este inclus pe acest rând numai dacă îndeplinește cerințele prevăzute la articolul 55 din Directiva 2014/59/UE.

TLAC

Datoriile eligibile care îndeplinesc toate cerințele prevăzute la articolele 72a-72d din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 – cu excepția datoriilor care au permisiunea să se califice drept instrumente de datorii eligibile în temeiul articolului 72b alineatul (3) sau (4) din regulamentul menționat – și care sunt emise direct de entitatea de rezoluție.

Acest rând nu include nici partea amortizată a instrumentelor de fonduri proprii de nivel 2 în cazul cărora scadența reziduală este mai mare de un an [articolul 72a alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013], nici datoriile eligibile care își păstrează drepturile obținute în temeiul articolului 494b din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

EU-12a

Instrumente de datorii eligibile emise de alte entități din cadrul grupului de rezoluție care sunt subordonate datoriilor excluse (care nu își păstrează drepturile obținute)

MREL

Datoriile eligibile incluse în cuantumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile în temeiul articolului 45b din Directiva 2014/59/UE care sunt emise de filiale și incluse în MREL în conformitate cu articolul 45b alineatul (3) din directiva menționată.

În cazul instrumentelor reglementate de legislația unei țări terțe, instrumentul este inclus pe acest rând numai dacă îndeplinește cerințele prevăzute la articolul 55 din Directiva 2014/59/UE.

TLAC

Datoriile eligibile care îndeplinesc toate cerințele prevăzute la articolele 72a-72d din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, cu excepția datoriilor care au permisiunea să se califice drept instrumente de datorii eligibile în temeiul articolului 72b alineatul (3) sau (4) din regulamentul menționat, care sunt emise de filiale și se califică pentru a fi incluse în instrumentele de datorii eligibile consolidate ale unei entități în temeiul articolului 88a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

Acest rând nu include nici partea amortizată a instrumentelor de fonduri proprii de nivel 2 în cazul cărora scadența reziduală este mai mare de un an [articolul 72a alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013], nici datoriile eligibile care își păstrează drepturile obținute în temeiul articolului 494b din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

EU-12b

Instrumente de datorii eligibile subordonate datoriilor excluse emise înainte de 27 iunie 2019 (subordonate, care își păstrează drepturile obținute)

MREL

Datoriile eligibile care îndeplinesc următoarele condiții:

au fost emise înainte de 27 iunie 2019;

sunt instrumente eligibile subordonate, astfel cum sunt definite la articolul 2 alineatul (1) punctul 71b din Directiva 2014/59/UE;

sunt incluse în fondurile proprii și în datoriile eligibile ca urmare a articolului 494b alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

În cazul instrumentelor reglementate de legislația unei țări terțe, instrumentul este inclus pe acest rând numai dacă îndeplinește cerințele prevăzute la articolul 55 din Directiva 2014/59/UE.

TLAC

Datoriile care îndeplinesc următoarele condiții:

au fost emise înainte de 27 iunie 2019;

sunt conforme cu articolul 72b alineatul (2) litera (d) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013;

se califică drept datorii eligibile ca rezultat al păstrării drepturilor obținute prevăzute la articolul 494b alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

EU-12c

Instrumente de fonduri proprii de nivel 2 cu o scadență reziduală de cel puțin un an, în măsura în care nu se califică drept elemente de fonduri proprii de nivel 2

Partea amortizată a instrumentelor de fonduri proprii de nivel 2 în cazul cărora scadența reziduală este mai mare de un an [articolul 72a alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013].

Pe acest rând se raportează numai cuantumul care nu este recunoscut în fondurile proprii, dar care îndeplinește toate criteriile de eligibilitate prevăzute la articolul 72b din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

În cazul MREL, instrumentele reglementate de legislația unei țări terțe sunt incluse pe acest rând numai dacă îndeplinesc cerințele de la articolul 55 din Directiva 2014/59/UE.

13

Datorii eligibile nesubordonate datoriilor excluse (care nu își păstrează drepturile obținute, înainte de plafonare)

MREL

Datoriile care îndeplinesc condițiile prevăzute la articolul 45b din Directiva 2014/59/UE și care nu sunt în întregime subordonate creanțelor care decurg din datoriile excluse menționate la articolul 72a alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

În cazul instrumentelor reglementate de legislația unei țări terțe, instrumentul este inclus pe acest rând numai dacă îndeplinește cerințele prevăzute la articolul 55 din Directiva 2014/59/UE.

TLAC

Datoriile eligibile care îndeplinesc cerințele prevăzute la articolele 72a-72d din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, cu excepția articolului 72b alineatul (2) litera (d) din regulamentul menționat, și care ar putea avea permisiunea de a se califica drept instrumente de datorii eligibile în temeiul articolului 72b alineatul (3) din regulamentul menționat sau au permisiunea de a se califica drept instrumente de datorii eligibile în temeiul articolului 72b alineatul (4) din același regulament.

În cazul în care se aplică articolul 72b alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 sau articolul 494 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, pe acest rând se publică cuantumul total fără aplicarea plafoanelor de 3,5 %, respectiv de 2,5 %.

Acest rând nu include niciun cuantum care poate fi recunoscut pe bază tranzitorie în conformitate cu articolul 494b alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

EU-13a

Datorii eligibile nesubordonate datoriilor excluse emise înainte de 27 iunie 2019 (înainte de plafonare)

MREL

Datoriile eligibile care îndeplinesc următoarele condiții:

au fost emise înainte de 27 iunie 2019;

îndeplinesc condițiile prevăzute la articolul 45b din Directiva 2014/59/UE și nu sunt în întregime subordonate creanțelor care decurg din datoriile excluse menționate la articolul 72a alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013;

se califică drept datorii eligibile ca rezultat al păstrării drepturilor obținute prevăzute la articolul 494b alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

În cazul instrumentelor reglementate de legislația unei țări terțe, instrumentul este inclus pe acest rând numai dacă îndeplinește cerințele prevăzute la articolul 55 din Directiva 2014/59/UE.

TLAC

Datoriile eligibile care îndeplinesc următoarele condiții:

au fost emise înainte de 27 iunie 2019;

îndeplinesc cerințele prevăzute la articolele 72a-72d din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, cu excepția articolului 72b alineatul (2) litera (d) din regulamentul menționat, și ar putea avea permisiunea de a se califica drept instrumente de datorii eligibile în temeiul articolului 72b alineatul (3) din regulamentul menționat sau au permisiunea de a se califica drept instrumente de datorii eligibile în temeiul articolului 72b alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013;

se califică drept datorii eligibile ca rezultat al păstrării drepturilor obținute prevăzute la articolul 494b alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

În cazul în care se aplică articolul 72b alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 sau articolul 494 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, pe acest rând se raportează cuantumul total fără aplicarea plafoanelor de 3,5 %, respectiv de 2,5 %.

14

Cuantumul instrumentelor de datorii eligibile nesubordonate, dacă este cazul după aplicarea articolului 72b alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013

MREL

Acest rând este egal cu suma rândurilor 13 și EU-13a.

TLAC

În cazul în care se aplică articolul 72b alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, acest rând indică suma cuantumurilor publicate pe rândurile 13 și 13a de mai sus după aplicarea articolului 72b alineatul (3), respectiv a articolului 494 alineatul (2) din regulamentul menționat.

În cazul în care nu se aplică articolul 72b alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, dar entitatea beneficiază de aplicarea articolului 72b alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, acest rând este egal cu suma rândurilor 13 și EU-13a.

17

Elemente de datorii eligibile înainte de ajustări

Elemente de datorii eligibile înainte de ajustări Se calculează ca suma rândurilor 12, EU-12a, EU-12b, EU-12c și 14.

EU-17a

Elemente de datorii eligibile înainte de ajustări - din care: elemente de datorii subordonate

MREL

Datoriile eligibile incluse în cuantumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile în temeiul articolului 45b din Directiva 2014/59/UE care sunt instrumente eligibile subordonate, astfel cum sunt definite la articolul 2 alineatul (1) punctul 71b din directiva menționată, și datoriile emise de filiale și incluse în MREL în conformitate cu articolul 45b alineatul (3) din directiva menționată.

În cazul instrumentelor reglementate de legislația unei țări terțe, instrumentul este inclus pe acest rând numai dacă îndeplinește cerințele prevăzute la articolul 55 din Directiva 2014/59/UE.

TLAC

Datoriile eligibile care îndeplinesc toate cerințele prevăzute la articolele 72a-72d din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, cu excepția datoriilor care au permisiunea să se califice drept instrumente de datorii eligibile în temeiul articolului 72b alineatul (3) sau (4) din regulamentul menționat.

Acest rând include datoriile subordonate care sunt eligibile ca urmare a păstrării drepturilor obținute în conformitate cu articolul 494b din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 și partea amortizată a instrumentelor de fonduri proprii de nivel 2 în cazul cărora scadența reziduală este mai mare de un an [articolul 72a alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013].

Se calculează ca suma rândurilor 12, EU-12a, EU-12b și EU-12c.

18

Fonduri proprii și elemente de datorii eligibile înainte de ajustări

Fonduri proprii și elemente de datorii eligibile înainte de ajustări. Se calculează ca suma rândurilor 11 și 17.

19

(Deducerea expunerilor între grupurile de rezoluție cu mai multe puncte de intrare)

Cuantum negativ

Deducerile expunerilor între grupurile de rezoluție MPE din categoria G-SII care corespund deținerilor directe, indirecte sau sintetice de instrumente de fonduri proprii sau de instrumente de datorii eligibile ale uneia sau mai multor filiale care nu aparțin aceluiași grup de rezoluție ca și entitatea de rezoluție, în conformitate cu articolul 72e alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

20

(Deducerea investițiilor în alte instrumente de datorii eligibile)

Cuantum negativ

Deduceri ale investițiilor în alte instrumente de datorii eligibile în conformitate cu articolul 72e alineatele (1)-(3), articolele 72f, 72g, 72h, 72i și 72j din Regulamentul (UE) nr. 575/2013. Sumă care trebuie dedusă din elementele de datorii eligibile în conformitate cu partea a doua titlul I capitolul 5a secțiunea 2 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

22

Fonduri proprii și datorii eligibile după ajustări

Fondurile proprii și datoriile eligibile, astfel cum sunt definite la articolul 72l din Regulamentul (UE) nr. 575/2013. Se calculează ca suma rândurilor 18, 19 și 20.

MREL

Cuantumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile care intră în calculul MREL se fac publice ca fiind suma dintre:

(i)

fondurile proprii prevăzute la articolul 4 alineatul (1) punctul 118 și la articolul 72 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013;

(ii)

datoriile eligibile definite la articolul 2 alineatul (1) punctul 71a din Directiva 2014/59/UE.

În cazul instrumentelor reglementate de legislația unei țări terțe, instrumentul este inclus pe acest rând numai dacă îndeplinește cerințele prevăzute la articolul 55 din Directiva 2014/59/UE.

TLAC

Cuantumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile care sunt luate în considerare în vederea îndeplinirii TLAC este cuantumul menționat la articolul 72l din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, care constă în:

(i)

fondurile proprii prevăzute la articolul 4 alineatul (1) punctul 118 și la articolul 72 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013;

(ii)

datoriile eligibile menționate la articolul 72k din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

EU-22a

Din care: fonduri proprii și datorii subordonate

Fondurile proprii și datoriile eligibile incluse în cuantumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile în temeiul articolului 45b din Directiva 2014/59/UE care sunt instrumente eligibile subordonate, astfel cum sunt definite la articolul 2 alineatul (1) punctul 71b din directiva menționată, și datoriile incluse în cuantumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile în conformitate cu articolul 45b alineatul (3) din Directiva 2014/59/UE.

23

Cuantumul total al expunerii la risc (TREA)

Cuantumul total al expunerii la risc al grupului de rezoluție în conformitate cu articolul 18 alineatul (1) ultimul paragraf din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

Cuantumul total al expunerii la risc publicat pe acest rând este cuantumul total al expunerii la risc care stă la baza respectării cerințelor de la articolul 45 din Directiva 2014/59/UE sau de la articolul 92a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, după caz.

24

Indicatorul de măsurare a expunerii totale (TEM)

În conformitate cu articolul 45 alineatul (2) litera (b) din Directiva 2014/59/UE, indicatorul de măsurare a expunerii totale calculat în conformitate cu articolul 429 alineatul (4) și cu articolul 429a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

Indicatorul de măsurare a expunerii totale raportat pe acest rând este indicatorul de măsurare a expunerii totale care stă la baza respectării cerințelor de la articolul 45 din Directiva 2014/59/UE sau de la articolul 92a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, după caz.

25

Fondurile proprii și datoriile eligibile ca procent din TREA

În sensul acestui rând, în conformitate cu articolul 45 alineatul (2) litera (a) din Directiva 2014/59/UE și cu articolul 92a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, cuantumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile care intră în calculul MREL sau TLAC, după caz, se exprimă ca procent din cuantumul total al expunerii la risc calculat în conformitate cu articolul 92 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

Se calculează împărțind rândul 22 pe rândul 23.

EU-25a

Din care: fonduri proprii și datorii subordonate

În sensul acestui rând, cuantumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile subordonate care intră în calculul MREL se exprimă ca procent din cuantumul total al expunerii la risc calculat în conformitate cu articolul 92 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

Se calculează împărțind rândul 22a pe rândul 23.

26

Fondurile proprii și datoriile eligibile ca procent din TEM

În sensul acestui rând, în conformitate cu articolul 45 alineatul (2) litera (b) din Directiva 2014/59/UE și cu articolul 92a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, cuantumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile care intră în calculul MREL sau TLAC, după caz, se exprimă ca procent din indicatorul de măsurare a expunerii totale calculat în conformitate cu articolul 429 alineatul (4) și cu articolul 429a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

Se calculează împărțind rândul 22 pe rândul 24.

EU-26a

Din care: fonduri proprii și datorii subordonate

În sensul acestui rând, cuantumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile subordonate care intră în calculul MREL se exprimă ca procent din indicatorul de măsurare a expunerii totale calculat în conformitate cu articolul 429 alineatul (4) și cu articolul 429a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

Se calculează împărțind rândul 22a pe rândul 24.

27

Fonduri proprii de nivel 1 de bază (ca procent din TREA) disponibile după îndeplinirea cerințelor grupului de rezoluție

Cuantumul fondurilor proprii de nivel 1 de bază, ca procent din cuantumul total al expunerii la risc, egală cu zero sau pozitivă, disponibilă după îndeplinirea fiecăreia dintre cerințele menționate la articolul 141a alineatul (1) literele (a), (b) și (c) din Directiva 2013/36/UE și cea mai mare valoare dintre:

(a)

dacă este cazul, cerința privind fondurile proprii și datoriile eligibile pentru G-SII prevăzută la articolul 92a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, atunci când este calculată în conformitate cu alineatul (1) litera (a) de la articolul menționat, și

(b)

cerința minimă de fonduri proprii și datorii eligibile stabilită la articolul 45 din Directiva 2014/59/UE, atunci când este calculată în conformitate cu alineatul (2) litera (a) de la articolul menționat.

Cifra publicată trebuie să fie identică atât în coloana referitoare la MREL, cât și în coloana referitoare la TLAC.

Aceasta trebuie să ia în considerare efectul dispozițiilor tranzitorii asupra fondurilor proprii și a datoriilor eligibile, cuantumul total al expunerii la risc și cerințele propriu-zise. Nu se iau în considerare nici orientările privind fondurile proprii suplimentare, astfel cum sunt menționate la articolul 104b din Directiva 2013/36/UE, nici cerința amortizorului combinat de la articolul 128 primul paragraf punctul 6 din directiva menționată.

28

Cerința amortizorului combinat specific instituției

Cerința amortizorului combinat specific instituției, definită la articolul 128 primul paragraf punctul 6 din Directiva 2013/36/UE, exprimată ca procent din cuantumul total al expunerii la risc, aplicabilă grupului de rezoluție în conformitate cu primul paragraf punctul 6 de la articolul menționat.

29

Cerința amortizorului combinat specific instituției - din care: cerința amortizorului de conservare a capitalului

Cuantumul amortizorului combinat specific instituției (exprimat ca procent din cuantumul total al expunerii la risc) aferent cerinței amortizorului de conservare a capitalului.

30

Cerința amortizorului combinat specific instituției - din care: cerința amortizorului anticiclic

Cuantumul amortizorului combinat specific instituției (exprimat ca procent din cuantumul total al expunerii la risc) aferent cerinței amortizorului anticiclic.

31

Cerința amortizorului combinat specific instituției - din care: cerința amortizorului de risc sistemic

Cuantumul amortizorului combinat specific instituției (exprimat ca procent din cuantumul total al expunerii la risc) aferent cerinței amortizorului de risc sistemic.

EU-31a

Cerința amortizorului combinat specific instituției - din care: amortizor pentru instituții de importanță sistemică globală (G-SII) sau alte instituții de importanță sistemică (O-SII)

Cuantumul amortizorului combinat specific instituției (exprimat ca procent din cuantumul total al expunerii la risc) aferent cerinței amortizorului pentru G-SII sau O-SII.

EU-32

Cuantumul total al datoriilor excluse prevăzute la articolul 72a alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013

4.   EU iLAC: Capacitatea internă de absorbție a pierderilor: MREL internă și, după caz, cerința privind fondurile proprii și datoriile eligibile pentru G-SII din afara UE(TLAC internă)

7.

Acest model este destinat publicării fondurilor proprii și datoriilor eligibile ale entităților care nu sunt ele însele entități de rezoluție în sensul cerinței privind fondurile proprii și datoriile eligibile prevăzută la articolul 45f din Directiva 2014/59/UE (MREL internă), precum și în sensul cerinței privind fondurile proprii și datoriile eligibile pentru G-SII din afara UE care este aplicabilă filialelor semnificative ale G-SII din țări terțe, prevăzută la articolul 92b din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 (TLAC internă).

Coloane

Referințe juridice și instrucțiuni

a

Entitățile publică în această coloană informațiile relevante referitoare la MREL internă în conformitate cu articolele 45 și 45f din Directiva 2014/59/UE.

b

Entitățile care sunt filiale semnificative ale G-SII din afara UE în temeiul articolului 92b din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 publică în această coloană informațiile relevante privind TLAC internă în conformitate cu articolul 92b din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

c

Informații calitative referitoare la cerința aplicabilă și la nivelul de aplicare.

Rând

Referințe juridice și instrucțiuni

EU-1

Entitatea face obiectul unei cerințe privind fondurile proprii și datoriile eligibile pentru G-SII din afara UE? (Da/Nu)

A se preciza dacă entitatea face obiectul unei cerințe privind TLAC internă în temeiul articolului 92b din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

EU-2

Dacă s-a răspuns „da” la UE-1, cerința se aplică pe bază consolidată sau individuală? (C/I)

A se preciza dacă entitatea face obiectul unei cerințe privind TLAC internă pe bază consolidată sau individuală, în temeiul articolului 18 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

În cazul în care cerința este aplicabilă pe bază consolidată, întregul model se completează pe bază consolidată. În toate celelalte cazuri, acest model se completează pe bază individuală.

EU-2a

Entitatea face obiectul unei MREL interne? (Da/Nu)

A se preciza dacă entitatea face obiectul unei MREL în temeiul articolului 45 și al articolului 45f din Directiva 2014/59/UE.

EU-2b

Dacă s-a răspuns „da” la EU-2a, cerința se aplică pe bază consolidată sau individuală? (C/I)

A se preciza dacă entitatea face obiectul unei MREL interne pe bază consolidată sau individuală.

În cazul în care cerința este aplicabilă pe bază consolidată, întregul model se completează pe bază consolidată. În toate celelalte cazuri, acest model se completează pe bază individuală.

EU-3

Fonduri proprii de nivel 1 de bază

Articolul 50 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013

Fondurile proprii de nivel 1 de bază, pe bază individuală sau consolidată, după caz, în conformitate cu articolul 50 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

EU-4

Fonduri proprii de nivel 1 suplimentar eligibile

Articolul 61 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013

Instrumentele de fonduri proprii de nivel 1 suplimentar se iau în considerare numai în cazul în care îndeplinesc criteriile prevăzute la articolul 92b din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 și la articolul 45f alineatul (2) litera (b) punctul (ii) din Directiva 2014/59/UE.

În cazul MREL interne, instrumentele menționate la articolul 89 alineatul (2) al patrulea paragraf din Directiva 2014/59/UE se includ în cazul în care se aplică alineatul respectiv. Instrumentele reglementate de legislația unei țări terțe se includ numai dacă îndeplinesc cerințele de la articolul 55 din Directiva 2014/59/UE.

EU-5

Fonduri proprii de nivel 2 eligibile

Articolul 71 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013

Instrumentele de fonduri proprii de nivel 2 se iau în considerare numai în cazul în care îndeplinesc criteriile prevăzute la articolul 92b din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 și la articolul 45f alineatul (2) litera (b) punctul (ii) din Directiva 2014/59/UE.

În cazul MREL interne, instrumentele menționate la articolul 89 alineatul (2) al patrulea paragraf din Directiva 2014/59/UE se includ în cazul în care se aplică alineatul respectiv. Instrumentele reglementate de legislația unei țări terțe se includ numai dacă îndeplinesc cerințele de la articolul 55 din Directiva 2014/59/UE.

EU-6

Fonduri proprii eligibile

Suma fondurilor proprii de nivel 1 de bază, a fondurilor proprii de nivel 1 suplimentar eligibile și a fondurilor proprii de nivel 2 eligibile.

EU-7

Datorii eligibile

MREL internă

Datoriile eligibile care îndeplinesc condițiile prevăzute la articolul 45f alineatul (2) din Directiva 2014/59/UE, avându-se în vedere, de asemenea, dacă este cazul, articolul 89 alineatul (2) al patrulea paragraf din directiva menționată.

În cazul instrumentelor reglementate de legislația unei țări terțe, instrumentul este inclus pe acest rând numai dacă îndeplinește cerințele prevăzute la articolul 55 din Directiva 2014/59/UE.

În cazul în care autoritatea de rezoluție a filialei permite entității raportoare să îndeplinească MREL internă cu garanții, pe acest rând se include și cuantumul garanțiilor care sunt furnizate de entitatea de rezoluție și care îndeplinesc toate condițiile prevăzute la articolul 45f alineatul (5) din Directiva 2014/59/UE.

TLAC internă

Cuantumul datoriilor eligibile se calculează în conformitate cu articolul 72k din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 în cazul în care datoriile respective îndeplinesc condițiile prevăzute la articolul 92b alineatul (2) din regulamentul menționat.

EU-8

Datorii eligibile - din care: garanții permise

În cazul în care autoritatea de rezoluție a filialei permite entității să îndeplinească MREL internă cu garanții, cuantumul garanțiilor care sunt furnizate de entitatea de rezoluție și care îndeplinesc toate condițiile prevăzute la articolul 45f alineatul (5) din Directiva 2014/59/UE.

EU-9a

(Ajustări)

Cuantum negativ

Deducerile sau echivalentul necesare în conformitate cu metoda prevăzută în regulamentul delegat menționat la articolul 45f alineatul (6) din Directiva 2014/59/UE.

EU-9b

Fonduri proprii și elemente de datorii eligibile după ajustări

MREL internă

Cuantumurile fondurilor proprii eligibile și ale datoriilor eligibile ale entității, fără ajustări, luate în considerare pentru MREL internă astfel cum se stabilește la articolul 45f alineatul (2) din Directiva 2014/59/UE, avându-se, de asemenea, în vedere, dacă este cazul, articolul 89 alineatul (2) al patrulea paragraf din directiva menționată. În cazul instrumentelor reglementate de legislația unei țări terțe, instrumentul este inclus pe acest rând numai dacă îndeplinește cerințele prevăzute la articolul 55 din Directiva 2014/59/UE.

Se calculează ca suma rândurilor EU-6, EU-7 și EU-9a.

TLAC internă

Fondurile proprii eligibile și datoriile eligibile luate în considerare pentru cerința privind fondurile proprii și datoriile eligibile pentru G-SII din afara UE stabilită la articolul 92b alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013. Se calculează ca suma rândurilor EU-6 și EU-7.

EU-10

Cuantumul total al expunerii la risc (TREA)

Cuantumul total al expunerii la risc al entității individuale sau al grupului consolidat la nivelul căruia au fost stabilite cerințele, după caz, în conformitate cu articolul 18 alineatul (1) ultimul paragraf din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

Cuantumul total al expunerii la risc raportat pe acest rând este cuantumul total al expunerii la risc care stă la baza respectării cerințelor de la articolul 45 din Directiva 2014/59/UE sau de la articolul 92b din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, după caz.

EU-11

Indicatorul de măsurare a expunerii totale (TEM)

Indicatorul de măsurare a expunerii totale (numitorul indicatorului efectului de levier) al entității individuale sau al grupului consolidat la nivelul căruia au fost stabilite cerințele, după caz, în conformitate cu articolul 429 alineatul (4) și articolul 429a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

Indicatorul de măsurare a expunerii totale raportat pe acest rând este indicatorul de măsurare a expunerii totale care stă la baza respectării cerințelor de la articolul 45 din Directiva 2014/59/UE sau de la articolul 92b din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, după caz.

EU-12

Fondurile proprii și datoriile eligibile ca procent din TREA

Rata fondurilor proprii și a datoriilor eligibile, ca procent din cuantumul total al expunerii la risc.

Se calculează împărțind rândul EU-9b pe rândul EU-10.

EU-13

Fondurile proprii și datoriile eligibile ca procent din TREA - din care: garanții permise

În cazul în care autoritatea de rezoluție a filialei permite entității să îndeplinească MREL internă cu garanții, cuantumul garanțiilor care sunt furnizate de entitatea de rezoluție și care îndeplinesc condițiile stabilite la articolul 45f alineatul (5) din Directiva 2014/59/UE, ca procent din cuantumul total al expunerii la risc.

Se calculează împărțind rândul EU-8 pe rândul EU-10.

EU-14

Fondurile proprii și datoriile eligibile ca procent din TEM

Rata fondurilor proprii și a datoriilor eligibile, ca procent din indicatorul de măsurare a expunerii totale.

Se calculează împărțind rândul EU-9b pe rândul EU-11.

EU-15

Fondurile proprii și datoriile eligibile ca procent din TEM - din care: garanții permise

În cazul în care autoritatea de rezoluție a filialei permite entității să îndeplinească MREL internă cu garanții, cuantumul garanțiilor care sunt furnizate de entitatea de rezoluție și care îndeplinesc condițiile stabilite la articolul 45f alineatul (5) din Directiva 2014/59/UE, ca procent din indicatorul de măsurare a expunerii totale.

Se calculează împărțind rândul EU-8 pe rândul EU-11.

EU-16

Fonduri proprii de nivel 1 de bază (ca procent din TREA) disponibile după îndeplinirea cerințelor entității

Cuantumul fondurilor proprii de nivel 1 de bază, egal cu zero sau pozitiv, disponibil după îndeplinirea fiecăreia dintre cerințele menționate la articolul 141a alineatul (1) literele (a), (b) și (c) din Directiva 2013/36/UE și cea mai mare valoare dintre:

(a)

dacă este cazul, cerința privind fondurile proprii și datoriile eligibile pentru G-SII din afara UE în temeiul articolului 92b din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, atunci când este calculată – în conformitate cu articolul 92b alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 – ca fiind 90 % din cerința de la articolul 92a alineatul (1) litera (a) din regulamentul respectiv, și

(b)

cerința minimă de fonduri proprii și datorii eligibile în temeiul articolului 45f din Directiva 2014/59/UE, atunci când este calculată în conformitate cu articolul 45 alineatul (2) litera (a) din directiva menționată.

Cifra publicată trebuie să fie identică atât în coloana referitoare la MREL, cât și în coloana referitoare la TLAC.

Aceasta trebuie să ia în considerare efectul dispozițiilor tranzitorii asupra fondurilor proprii și a datoriilor eligibile, cuantumul total al expunerii la risc și cerințele propriu-zise. Nu se iau în considerare nici orientările privind fondurile proprii suplimentare, astfel cum sunt menționate la articolul 104b din Directiva 2013/36/UE, nici cerința amortizorului combinat de la articolul 128 primul paragraf punctul 6 din directiva menționată.

EU-17

Cerința amortizorului combinat specific instituției

Cerința amortizorului combinat specific instituției, definită la articolul 128 primul paragraf punctul 6 din Directiva 2013/36/UE, exprimată ca procent din cuantumul total al expunerii la risc, aplicabilă entității în conformitate cu articolul 128 primul paragraf punctul 6din Directiva 2013/36/UE.

EU-18

Cerința exprimată ca procent din TREA

MREL internă

Cerința privind fondurile proprii și datoriile eligibile aplicabilă entității în conformitate cu articolul 45f din Directiva 2014/59/UE, exprimată ca procent din cuantumul total al expunerii la risc (la nivel individual sau consolidat, după caz)

TLAC internă

Cerința stabilită la articolul 92b din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, exprimată ca procent din cuantumul total al expunerii la risc (la nivel individual sau consolidat, după caz).

EU-19

Cerința exprimată ca procent din TREA - din care: parte a cerinței care poate fi îndeplinită printr-o garanție

Dacă este cazul, partea din cerința privind fondurile proprii și datoriile eligibile exprimată ca procent din cuantumul total al expunerii la risc care poate fi îndeplinită printr-o garanție furnizată de entitatea de rezoluție în conformitate cu articolul 45f alineatul (5) din Directiva 2014/59/UE.

EU-20

Cerința exprimată ca procent din TEM

MREL internă

Cerința privind fondurile proprii și datoriile eligibile aplicabilă entității în conformitate cu articolul 45f din Directiva 2014/59/UE, exprimată ca procent din indicatorul de măsurare a expunerii totale (la nivel individual sau la nivelul consolidat al întreprinderii-mamă din UE, după caz)

TLAC internă

Cerința stabilită la articolul 92b din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, exprimată ca procent din indicatorul de măsurare a expunerii totale (la nivel individual sau consolidat, după caz).

EU-21

Cerința exprimată ca procent din TEM - din care: parte a cerinței care poate fi îndeplinită printr-o garanție

Dacă este cazul, partea din cerința privind fondurile proprii și datoriile eligibile exprimată ca procent din indicatorul de măsurare a expunerii totale care poate fi îndeplinită printr-o garanție furnizată de entitatea de rezoluție în conformitate cu articolul 45f alineatul (5) din Directiva 2014/59/UE.

EU-22

Cuantumul total al datoriilor excluse prevăzute la articolul 72a alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013

5.   EU TLAC2: Ordinea de prioritate a creditorilor - Entitățile care nu sunt ele însele entități de rezoluție

8.

Informațiile incluse în modelul EU TLAC2 se publică la nivelul entității individuale.

9.

Modelul EU TLAC2 există în două versiuni: EU TLAC2a și EU TLAC2b. TLAC2a cuprinde toate finanțările care sunt de rang egal sau inferior față de instrumentele eligibile pentru MREL, inclusiv fondurile proprii și alte instrumente de capital. EU TLAC2b cuprinde numai fondurile proprii și datoriile eligibile în scopul îndeplinirii cerinței de la articolul 45 din Directiva 2014/59/UE în conformitate cu articolul 45f din directiva menționată.

10.

În conformitate cu articolul 13 alineatul (2) din prezentul regulament, entitățile care nu sunt supuse obligației de a respecta cerința de la articolul 92b din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, dar care sunt supuse obligației de a respecta cerința de la articolul 45 din Directiva 2014/59/UE în conformitate cu articolul 45f din directiva respectivă pot alege să folosească EU TLAC2a sau EU TLAC2b pentru a îndeplini cerința de publicare a informațiilor stabilită la articolul 45i alineatul (3) litera (b) din Directiva 2014/59/UE.

11.

De la data aplicării articolului 45i alineatul (3) din Directiva 2014/59/UE, entitățile emitente publică în modelul TLAC2a datoriile care ar putea fi eligibile pentru îndeplinirea cerințelor privind MREL internă și TLAC internă. Înainte de această dată, entitățile emitente publică datoriile care ar putea fi eligibile pentru îndeplinirea cerinței TLAC privind internă.

12.

Sumele restante menționate pe rânduri trebuie să fie defalcate pe ranguri de prioritate din cadrul procedurii de insolvență în conformitate cu legislația în materie de insolvență aplicabilă entității emitente, indiferent de legislația care reglementează instrumentul.

13.

Ordinea de prioritate în cadrul procedurii de insolvență este cea comunicată de autoritatea de rezoluție competentă în conformitate cu prezentarea standardizată prevăzută la articolul 8 din prezentul regulament.

14.

Rangurile de prioritate se prezintă de la cel mai mic până la cel mai mare. Coloanele referitoare la rangul de prioritate din cadrul procedurii de insolvență trebuie adăugate până la publicarea instrumentelor potențial eligibile aflate pe rangurile de prioritate cele mai mari.

15.

Cuantumul atribuibil fiecărui rang de prioritate este defalcat pe rândul său în cuantumuri deținute de entitatea de rezoluție, inclusiv cuantumurile deținute direct sau indirect de entitatea de rezoluție prin intermediul entităților din lanțul de proprietate, dacă este cazul, și alte cuantumuri care nu sunt deținute de entitatea de rezoluție, după caz. Cuantumul total de la fiecare rând se completează în ultima coloană a fiecărui rând.

Rânduri

Referințe juridice și instrucțiuni

1

Câmp vid în contextul UE

2

Descrierea rangului de prioritate din cadrul procedurii de insolvență (text liber)

Numărul de ranguri de prioritate din cadrul procedurii de insolvență (n) în ordinea de prioritate a creditorilor va depinde de gama de datorii ale entității emitente. Descrierea ar trebui să includă o precizare a tipurilor de creanțe care se încadrează în respectivul rang de prioritate din cadrul procedurii de insolvență (de exemplu, instrumente de fonduri proprii de nivel 1 de bază, instrumente de fonduri proprii de nivel 2).

Fiecărui rang de prioritate din cadrul procedurii de insolvență îi corespunde o coloană în cazul în care cuantumul este deținut în întregime de entitatea de rezoluție, fiind incluse cuantumurile deținute direct sau indirect de entitatea de rezoluție prin intermediul entităților din lanțul de proprietate, după caz, și o a doua coloană în cazul în care o parte din cuantumul per rang de prioritate este deținut și de alți deținători decât entitatea de rezoluție.

3

Datorii și fonduri proprii

Cuantumul fondurilor proprii, al datoriilor eligibile și al datoriilor cu rang inferior sau egal față de fondurile proprii sau datoriile eligibile.

Se includ, de asemenea, datoriile excluse de la recapitalizarea internă.

Acest rând nu este aplicabil în modelul EU TLAC2b.

4

Datorii și fonduri proprii - din care: datorii excluse

Defalcarea datoriilor excluse în temeiul articolului 72a alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 sau al articolului 44 alineatul (2) din Directiva 2014/59/UE și, după caz, al articolului 44 alineatul (3) din Directiva 2014/59/UE.

Acest rând nu este aplicabil în modelul EU TLAC2b.

5

Datorii și fonduri proprii, mai puțin datoriile excluse

Datorii și fonduri proprii fără datoriile excluse.

Acest rând nu este aplicabil în modelul EU TLAC2b.

6

Subsetul de datorii și fonduri proprii minus datoriile excluse care sunt fonduri proprii și datorii eligibile în sensul MREL interne/TLAC interne

Defalcarea cuantumului fondurilor proprii și al datoriilor eligibile în sensul MREL interne sau în sensul TLAC interne, după caz, în conformitate cu punctul 11 de mai sus.

7

Din care: scadența reziduală ≥ 1 an < 2 ani

Subsetul rândului 6 cu scadența reziduală relevantă.

8

Din care: scadența reziduală ≥ 2 ani < 5 ani

Subsetul rândului 6 cu scadența reziduală relevantă.

9

Din care: scadența reziduală ≥ 5 ani < 10 ani

Subsetul rândului 6 cu scadența reziduală relevantă.

10

Din care: scadența reziduală ≥ 10 ani, însă fără titlurile de valoare perpetue

Subsetul rândului 6 cu scadența reziduală relevantă.

11

Din care: titluri de valoare perpetue

Subsetul rândului 6 care corespunde titlurilor de valoare perpetue.

6.   EU TLAC3: Ordinea de prioritate creditorilor – entitate de rezoluție

16.

Informațiile incluse în modelul EU TLAC3 se publică la nivelul entității individuale.

17.

Modelul EU TLAC3 există în două versiuni: EU TLAC3a și EU TLAC3b. EU TLAC3a cuprinde toate finanțările care sunt de rang egal sau inferior față de instrumentele care ar putea fi eligibile pentru MREL, inclusiv fondurile proprii și alte instrumente de capital. Cuantumurile care sunt neeligibile exclusiv ca urmare a cerințelor de subordonare se includ integral pe rândul corespunzător rangului de prioritate relevant din cadrul procedurii de insolvență, și anume fără aplicarea plafoanelor. EU TLAC3b cuprinde numai fondurile proprii și datoriile eligibile în scopul îndeplinirii cerinței de la articolul 45 din Directiva 2014/59/UE în conformitate cu articolul 45e din directiva menționată.

18.

În conformitate cu articolul 14 alineatul (2) din prezentul regulament, entitățile care nu sunt supuse obligației de a respecta cerința de la articolul 92a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, dar care sunt supuse obligației de a respecta cerința de la articolul 45 din Directiva 2014/59/UE în conformitate cu articolul 45e din directiva respectivă pot alege să folosească EU TLAC3a sau EU TLAC3b pentru a îndeplini cerința de publicare a informațiilor stabilită la articolul 45i alineatul (3) litera (b) din Directiva 2014/59/UE.

19.

De la data aplicării articolului 45i alineatul (3) din Directiva 2014/59/UE, entitățile emitente publică în modelul EU TLAC3a datoriile care ar putea fi eligibile pentru îndeplinirea cerințelor privind MREL și TLAC. Înainte de această dată, entitățile emitente publică datoriile care ar putea fi eligibile pentru îndeplinirea cerinței privind TLAC internă.

20.

Sumele restante menționate pe rândurile 2-10 trebuie să fie defalcate pe ranguri de prioritate din cadrul procedurii de insolvență în conformitate cu legislația în materie de insolvență aplicabilă entității emitente, indiferent de legislația care reglementează instrumentul.

21.

Rangurile de prioritate din cadrul procedurii de insolvență sunt cele comunicate de autoritatea de rezoluție competentă în conformitate cu prezentarea standardizată precizată în modelul de raportare relevant.

22.

Rangurile de prioritate se prezintă de la cel mai mic până la cel mai mare. Coloanele referitoare la rangul de prioritate din cadrul procedurii de insolvență trebuie adăugate până la publicarea instrumentelor potențial eligibile aflate pe rangurile de prioritate cele mai mari.

Rânduri

Referințe juridice și instrucțiuni

1

Descrierea rangului de prioritate din cadrul procedurii de insolvență (text liber)

Numărul de ranguri de prioritate din cadrul procedurii de insolvență (n) în ordinea de prioritate a creditorilor va depinde de gama de datorii ale entității. Fiecărui rang de prioritate din cadrul procedurii de insolvență îi corespunde o coloană. Descrierea ar trebui să includă o precizare a tipurilor de creanțe care se încadrează în respectivul rang de prioritate din cadrul procedurii de insolvență (de exemplu, instrumente de fonduri proprii de nivel 1 de bază, instrumente de fonduri proprii de nivel 2).

2

Datorii și fonduri proprii

Cuantumul fondurilor proprii, al datoriilor eligibile și al datoriilor cu rang inferior sau egal față de fondurile proprii sau datoriile eligibile.

Se includ, de asemenea, datoriile excluse de la recapitalizarea internă.

Acest rând nu este aplicabil în modelul EU TLAC3b.

3

Datorii și fonduri proprii - din care: datorii excluse

Defalcarea datoriilor excluse în temeiul articolului 72a alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 sau al articolului 44 alineatul (2) din Directiva 2014/59/UE și, după caz, al articolului 44 alineatul (3) din directiva menționată.

Acest rând nu este aplicabil în modelul EU TLAC3b.

4

Datorii și fonduri proprii, mai puțin datoriile excluse

Datorii și fonduri proprii fără datoriile excluse.

Acest rând nu este aplicabil în modelul EU TLAC3b.

5

Subsetul de datorii și fonduri proprii minus datoriile excluse care sunt fonduri proprii și datorii care ar putea fi eligibile pentru îndeplinirea MREL/TLAC

Defalcarea cuantumului fondurilor proprii și al datoriilor eligibile în sensul MREL sau în sensul TLAC, în conformitate cu punctul 19 de mai sus, fără aplicarea plafoanelor pentru recunoașterea datoriilor nesubordonate.

6

Din care: scadența reziduală ≥ 1 an < 2 ani

Subsetul rândului 5 cu scadența reziduală relevantă.

7

Din care: scadența reziduală ≥ 2 ani < 5 ani

Subsetul rândului 5 cu scadența reziduală relevantă.

8

Din care: scadența reziduală ≥ 5 ani < 10 ani

Subsetul rândului 5 cu scadența reziduală relevantă.

9

Din care: scadența reziduală ≥ 10 ani, însă fără titlurile de valoare perpetue

Subsetul rândului 5 cu scadența reziduală relevantă.

10

Din care: titluri de valoare perpetue

Subsetul rândului 5 care corespunde titlurilor de valoare perpetue.