3.5.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 151/5


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2021/716 AL COMISIEI

din 9 februarie 2021

de modificare a anexei II la Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele de producție ecologică privind semințele germinate și andivele, hrana pentru anumite animale de acvacultură și tratamentele pentru paraziți la animalele de acvacultură

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2018 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului (1), în special articolul 12 alineatul (2) litera (a) și articolul 15 alineatul (2) literele (b) și (c),

întrucât:

(1)

Regulamentul delegat (UE) 2020/427 al Comisiei (2) a modificat recent punctul 1.3 din partea I a anexei II la Regulamentul (UE) 2018/848 în ceea ce privește semințele germinate ecologice, pentru a asigura producția acestora din semințe ecologice. Având în vedere că semințele germinate includ germenii, lăstarii și cresonul (3), care pot utiliza exclusiv rezervele din semințe pentru a germina, pentru producția ecologică trebuie utilizată doar apă. Prin urmare, este necesar să se clarifice faptul că derogarea de la cultivarea legată de sol în cazul semințelor germinate este limitată la umezirea semințelor și trebuie să se precizeze în mod explicit că nu este permisă utilizarea unui substrat de cultură, cu excepția utilizării unui mediu inert pentru a păstra semințele umede atunci când componentele acestui mediu inert sunt autorizate în conformitate cu articolul 24 din Regulamentul (UE) 2018/848.

(2)

În ceea ce privește andivele, ciclul lor de producție specific poate fi compus din două faze, una în sol și o așa-numită „fază de forțare”, care poate fi în sol, dar și în apă sau în substraturi. Prin urmare, este necesar să se clarifice faptul că derogarea de la cultivarea legată de sol în cazul andivelor include scufundarea în apă curată și faptul că utilizarea unui substrat de cultură este permisă numai atunci când componentele sale sunt autorizate în conformitate cu articolul 24 din Regulamentul (UE) 2018/848.

(3)

Articolul 25l alineatul (3) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 889/2008 al Comisiei (4) a permis utilizarea colesterolului ecologic pentru a suplimenta hrana naturală în etapa de îngrășare și în primele stadii de viață ale creveților din familia Penaeidae și ale creveților de apă dulce (Macrobrachium spp.). Prin urmare, este necesar să se prevadă suplimentarea hranei cu colesterol ecologic pentru respectivii creveți, menționați la punctul 3.1.3.4 din partea III a anexei II la Regulamentul (UE) 2018/848.

(4)

În 2019, când au discutat proiectul de Regulament delegat (UE) 2020/427, unele state membre au solicitat revizuirea altor norme referitoare la acvacultura ecologică. Grupul de experți pentru consultanță tehnică în domeniul producției ecologice (EGTOP), instituit prin Decizia 2017/C 287/03 a Comisiei (5), a evaluat aceste solicitări. Având în vedere concluziile EGTOP publicate (6)în ianuarie 2020, Comisia a identificat necesitatea de a actualiza normele de producție existente pentru animalele de acvacultură, în special în ceea ce privește tratamentele veterinare.

(5)

Fără a aduce atingere cerințelor legate de prevenirea bolilor, cum ar fi recomandarea referitoare la controlul biologic al paraziților privind utilizarea de preferință a peștilor curățători, precum și a apei dulci, a apei de mare și a soluțiilor de clorură de sodiu, se permite în prezent un număr limitat de tratamente, în cazul unei infestări grave cu paraziți, în mod general, pentru toate speciile. Pe baza concluziilor EGTOP menționate mai sus, este oportun să se modifice dispozițiile actuale privind tratamentele pentru paraziți prevăzute la punctul 3.1.4.2 din partea III a anexei II la Regulamentul (UE) 2018/848, introducând o abordare mai specifică în funcție de specie pentru a răspunde mai bine nevoilor animalelor de acvacultură, fără a compromite caracterul ecologic al producției.

(6)

În special, având în vedere durata variabilă a ciclului de producție al speciilor, altele decât somonul, și apariția potențială a paraziților în faza de puiet, precum și tendința operatorilor de a amâna cât mai mult posibil tratamentele din cauza limitei de frecvență, în primul an al ciclului de viață a fost raportată o rată ridicată de mortalitate a peștilor mici și a puietului. Prin urmare, pentru alte specii decât somonul, este necesar să se alinieze frecvența și numărul maxim de tratamente pentru paraziți cu limitele de frecvență stabilite pentru alte medicamente veterinare alopatice chimice de sinteză pentru a se putea interveni atunci când acest lucru este cu adevărat necesar și pentru a se evita mortalitatea ridicată în primele stadii ale ciclului de viață.

(7)

În ceea ce privește somonul, ținând seama de durata ciclului de producție și de necesitatea de a se garanta faptul că nu apar păduchi de mare în cursul perioadei în apă dulce, trebuie menținute la nivelul actual limitele de frecvență și numărul maxim de tratamente pentru paraziți.

(8)

În plus, este important să se clarifice dispozițiile actuale prin stabilirea unei limite generale clare pentru numărul maxim de tratamente pentru paraziți care pot fi administrate, indiferent de specia în cauză.

(9)

Prin urmare, anexa II la Regulamentul (UE) 2018/848 trebuie modificată în consecință.

(10)

Din motive de claritate și de securitate juridică, prezentul regulament trebuie să se aplice de la data aplicării Regulamentului (UE) 2018/848,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Anexa II la Regulamentul (UE) 2018/848 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 ianuarie 2022.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 9 februarie 2021.

Pentru Comisie

Președintele

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 150, 14.6.2018, p. 1).

(2)  Regulamentul delegat (UE) 2020/427 al Comisiei din 13 ianuarie 2020 de modificare a anexei II la Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește anumite norme de producție detaliate pentru produsele ecologice (JO L 87, 23.3.2020, p. 1).

(3)  Descrierea ciclurilor de producție al acestora în EFSA Scientific Opinion on the risk posed by Shiga toxin-producing Escherichia coli (STEC) and other pathogenic bacteria in seeds and sprouted seeds (Avizul științific emis de EFSA referitor la riscul prezentat de Escherichia coli producătoare de toxină Shiga (STEC) și alte bacterii patogene în semințe și semințele germinate) – EFSA Journal 2011; 9(11):2424. [101 pp] doi:10.2903/j.efsa.2011,2424.

(4)  Regulamentul (CE) nr. 889/2008 al Comisiei din 5 septembrie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice în ceea ce privește producția ecologică, etichetarea și controlul (JO L 250, 18.9.2008, p. 1).

(5)  Decizia Comisiei din 30 august 2017 de numire a membrilor grupului de experți pentru consultanță tehnică în domeniul producției ecologice și de stabilire a listei de rezervă (JO C 287, 30.8.2017, p. 3).

(6)  Raportul final EGTOP privind acvacultura IV – 13 decembrie 2019


ANEXĂ

Anexa II la Regulamentul (UE) 2018/848 se modifică după cum urmează:

1.

În partea I, punctul 1.3 se înlocuiește cu următorul text:

„1.3.

Prin derogare de la punctul 1.1, următoarele practici sunt permise:

(a)

producția de semințe germinate, care includ germenii, lăstarii și cresonul, care trăiesc exclusiv din rezervele nutriționale disponibile în semințe, prin umezirea lor în apă curată, cu condiția ca semințele să fie ecologice. Utilizarea unui substrat de cultură este interzisă, cu excepția utilizării unui mediu inert doar pentru a păstra semințele umede atunci când componentele acestui mediu inert sunt autorizate în conformitate cu articolul 24;

(b)

obținerea andivelor, inclusiv prin scufundarea lor în apă curată, cu condiția ca materialul de reproducere a plantelor să fie ecologic. Utilizarea unui substrat de cultură este permisă numai atunci când componentele sale sunt autorizate în conformitate cu articolul 24.”

2.

Partea III se modifică după cum urmează:

(a)

la punctul 3.1.3.4 se adaugă următorul paragraf:

„În etapa de îngrășare și în primele stadii de viață din pepiniere și incubatoare, se poate utiliza colesterolul ecologic pentru a suplimenta dieta creveților din familia Penaeidae și a creveților de apă dulce (Macrobrachium, spp.) pentru a le asigura nevoia de alimente din punct de vedere cantitativ.”;

(b)

la punctul 3.1.4.2, litera (e) se înlocuiește cu următorul text:

„(e)

utilizarea tratamentelor pentru paraziți, altele decât prin sistemele obligatorii de control realizate de statele membre, se limitează după cum urmează:

(i)

pentru somon, la maximum două tratamente pe an sau la un tratament pe an în cazul în care ciclul de producție este mai scurt de 18 luni;

(ii)

pentru toate speciile, altele decât somonul, la două tratamente pe an sau la un tratament pe an în cazul în care ciclul de producție este mai scurt de 12 luni;

(iii)

pentru toate speciile, la cel mult patru tratamente în total, indiferent de durata ciclului de producție al speciei;”.