14.1.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 11/7


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2021/25 AL COMISIEI

din 13 ianuarie 2021

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1126/2008 de adoptare a anumitor standarde internaționale de contabilitate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1606/2002 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește Standardul Internațional de Contabilitate 39 și Standardele Internaționale de Raportare Financiară 4, 7, 9 și 16

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1606/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 19 iulie 2002 privind aplicarea standardelor internaționale de contabilitate (1), în special articolul 3 alineatul (1),

întrucât:

(1)

Prin Regulamentul (CE) nr. 1126/2008 al Comisiei (2) au fost adoptate anumite standarde internaționale și interpretări existente la 15 octombrie 2008.

(2)

La 22 iulie 2014, Consiliul pentru Stabilitate Financiară a publicat raportul intitulat Reforming Major Interest Rate Benchmarks, care cuprindea recomandări în scopul de a consolida indicii de referință existenți și eventualele alte rate de referință bazate pe piețele interbancare și de a dezvolta rate de referință alternative cu un risc cvasi inexistent.

(3)

Regulamentul (UE) 2016/1011 al Parlamentului European și al Consiliului (3) a introdus un cadru comun pentru a garanta exactitatea și integritatea indicilor utilizați ca indici de referință în cadrul instrumentelor financiare și al contractelor financiare sau pentru a măsura performanțele fondurilor de investiții din Uniune.

(4)

Regulamentul (UE) 2020/34 al Comisiei (4) prevede derogări temporare și limitate de la dispozițiile privind contabilitatea de acoperire împotriva riscurilor prevăzute în Standardul Internațional de Contabilitate (IAS) 39 Instrumente financiare: recunoaștere și evaluare și în Standardul Internațional de Raportare Financiară (IFRS) 9 Instrumente financiare, pentru a aborda aspectele legate de consecințele reformei indicelui de referință al ratei dobânzii asupra raportării financiare în perioada premergătoare înlocuirii unui indice de referință al ratei dobânzii existent.

(5)

La 27 august 2020, Consiliul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate a publicat Reforma indicelui de referință al ratei dobânzii – Faza 2 – Amendamente la IFRS 9, IAS 39, IFRS 7, IFRS 4 și IFRS 16 pentru a aborda aspectele legate de consecințele prezentei înlocuiri a indicilor de referință ai ratei dobânzii existenți cu ratele de referință alternative asupra raportării financiare.

(6)

Aceste amendamente prevăd un tratament contabil specific pentru a eșalona în timp modificările valorii instrumentelor financiare sau a contractelor de închiriere survenite ca urmare a înlocuirii indicelui de referință al ratei dobânzii, ceea ce împiedică un impact brusc asupra profitului sau pierderii și împiedică întreruperile inutile ale relațiilor de acoperire împotriva riscurilor ca urmare a înlocuirii indicelui de referință al ratei dobânzii.

(7)

În urma consultării Grupului Consultativ European pentru Raportare Financiară, Comisia concluzionează că amendamentele la IAS 39 Instrumente financiare: recunoaștere și evaluare, IFRS 4 Contracte de asigurare, IFRS 7 Instrumente financiare: informații de furnizat, IFRS 9 Instrumente financiare și IFRS 16 Contracte de leasing îndeplinesc criteriile pentru adoptare prevăzute la articolul 3 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1606/2002.

(8)

Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 1126/2008 ar trebui modificat în consecință.

(9)

Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului de reglementare contabilă,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Anexa la Regulamentul (CE) nr. 1126/2008 se modifică după cum urmează:

(a)

Standardul Internațional de Contabilitate (IAS) 39 Instrumente financiare: recunoaștere și evaluare se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament;

(b)

Standardul Internațional de Raportare Financiară (IFRS) 4 Contracte de asigurare se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament;

(c)

IFRS 7 Instrumente financiare: informații de furnizat se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament;

(d)

IFRS 9 Instrumente financiare se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

(e)

IFRS 16 Contracte de leasing se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Fiecare societate aplică modificările menționate la articolul 1 cel târziu de la data începerii primului său exercițiu financiar care debutează la 1 ianuarie 2021 sau ulterior acestei date.

Articolul 3

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 13 ianuarie 2021.

Pentru Comisie

Președintele

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 243, 11.9.2002, p. 1.

(2)  Regulamentul (CE) nr. 1126/2008 al Comisiei din 3 noiembrie 2008 de adoptare a anumitor standarde internaționale de contabilitate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1606/2002 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 320, 29.11.2008, p. 1).

(3)  Regulamentul (UE) 2016/1011 al Parlamentului European și al Consiliului din 8 iunie 2016 privind indicii utilizați ca indici de referință în cadrul instrumentelor financiare și al contractelor financiare sau pentru a măsura performanțele fondurilor de investiții și de modificare a Directivelor 2008/48/CE și 2014/17/UE și a Regulamentului (UE) nr. 596/2014 (JO L 171, 29.6.2016, p. 1).

(4)  Regulamentul (UE) 2020/34 al Comisiei din 15 ianuarie 2020 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1126/2008 de adoptare a anumitor standarde internaționale de contabilitate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1606/2002 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește Standardul Internațional de Contabilitate 39 și Standardele Internaționale de Raportare Financiară 7 și 9 (JO L 12, 16.1.2020, p. 5).


ANEXĂ

Reforma indicelui de referință al ratei dobânzii – Faza 2

Amendamente la IFRS 9, IAS 39, IFRS 7, IFRS 4 și IFRS 16

Amendamente la IFRS 9 Instrumente financiare

Se adaugă punctele 5.4.5-5.4.9, 6.8.13, 6.9.1-6.9.13, 7.1.9 și 7.2.43-7.2.46. Se adaugă un titlu înainte de punctul 6.9.1 și se adaugă subtitluri înainte de punctele 5.4.5, 6.9.7, 6.9.9, 6.9.11 și 7.2.43.

5.4   EVALUAREA LA COSTUL AMORTIZAT

...

Modificări ale bazei de stabilire a fluxurilor de trezorerie contractuale ca urmare a reformei indicelui de referință al ratei dobânzii

5.4.5

O entitate trebuie să aplice punctele 5.4.6-5.4.9 unui activ financiar sau unei datorii financiare dacă și numai dacă baza de stabilire a fluxurilor de trezorerie contractuale ale respectivului activ financiar sau ale respectivei datorii financiare se modifică în urma reformei indicelui de referință al ratei dobânzii. În acest scop, termenul „reformă a indicelui de referință al ratei dobânzii” se referă la reforma întregii piețe a unui indice de referință al ratei dobânzii, astfel cum se descrie la punctul 6.8.2.

5.4.6

Baza de stabilire a fluxurilor de trezorerie contractuale ale unui activ financiar sau ale unei datorii financiare se poate modifica:

(a)

prin modificarea condițiilor contractuale specificate la recunoașterea inițială a instrumentului financiar (de exemplu, condițiile contractuale sunt modificate pentru a se înlocui indicele de referință al ratei dobânzii la care se face trimitere cu o rată de referință alternativă);

(b)

într-un mod care nu a fost avut în vedere – sau luat în calcul – în condițiile contractuale la recunoașterea inițială a instrumentului financiar, fără modificarea condițiilor contractuale (de exemplu, metoda de calculare a indicelui de referință al ratei dobânzii este modificată, fără a se modifica însă condițiile contractuale); și/sau

(c)

ca urmare a activării unei condiții contractuale existente (de exemplu, se declanșează o clauză de rezervă existentă).

5.4.7

Ca soluție practică, o entitate trebuie să aplice punctul B5.4.5 pentru a contabiliza o modificare a bazei de stabilire a fluxurilor de trezorerie contractuale ale unui activ financiar sau ale unei datorii financiare care este impusă de reforma indicelui de referință al ratei dobânzii. Această soluție practică se aplică numai modificărilor respective și numai în măsura în care modificarea este impusă de reforma indicelui de referință al ratei dobânzii (a se vedea, de asemenea, punctul 5.4.9). În acest scop, o modificare a bazei de stabilire a fluxurilor de trezorerie contractuale este impusă de o reformă a indicelui de referință al ratei dobânzii dacă și numai dacă sunt îndeplinite ambele condiții de mai jos:

(a)

modificarea este necesară ca o consecință directă a reformei indicelui de referință al ratei dobânzii; și

(b)

noua bază de stabilire a fluxurilor de trezorerie contractuale este echivalentă din punct de vedere economic cu baza anterioară (adică baza imediat anterioară modificării).

5.4.8

Exemple de modificări care generează o nouă bază de stabilire a fluxurilor de trezorerie contractuale care este echivalentă din punct de vedere economic cu baza anterioară (adică baza imediat anterioară modificării) sunt:

(a)

înlocuirea unui indice de referință al ratei dobânzii existent care este utilizat pentru a stabili fluxurile de trezorerie contractuale ale unui activ financiar sau ale unei datorii financiare cu o rată de referință alternativă – sau punerea în aplicare a unei astfel de reforme a indicelui de referință al ratei dobânzii prin modificarea metodei utilizate pentru calcularea indicelui de referință al ratei dobânzii – cu adăugarea unei marje fixe necesare pentru a compensa diferența, de la nivelul bazei, dintre indicele de referință al ratei dobânzii existent și rata de referință alternativă;

(b)

modificări ale perioadei de reajustare, ale datelor de reajustare sau ale numărului de zile dintre datele de plată a cuponului, în vederea punerii în aplicare a reformei unui indice de referință al ratei dobânzii; și

(c)

adăugarea unei dispoziții de rezervă la condițiile contractuale ale unui activ financiar sau ale unei datorii financiare pentru a permite punerea în aplicare a oricăreia dintre modificările descrise la literele (a) și (b) de mai sus.

5.4.9

Dacă se aduc modificări unui activ financiar sau unei datorii financiare, în plus față de modificările care au stat la baza stabilirii fluxurilor de trezorerie contractuale impuse de reforma indicelui de referință al ratei dobânzii, o entitate trebuie să aplice mai întâi soluția practică de la punctul 5.4.7 în ceea ce privește modificările necesare în urma reformei indicelui de referință al ratei dobânzii. Entitatea trebuie să aplice apoi cerințele aplicabile din prezentul standard pentru orice modificare suplimentară căreia nu i se aplică soluția practică. Dacă modificarea suplimentară nu are ca rezultat derecunoașterea activului financiar sau a datoriei financiare, entitatea trebuie să aplice punctul 5.4.3 sau punctul B5.4.6, după caz, pentru a contabiliza respectiva modificare suplimentară. În cazul în care modificarea suplimentară are drept rezultat derecunoașterea activului financiar sau a datoriei financiare, entitatea trebuie să aplice dispozițiile privind derecunoașterea.

...

6.8.   EXCEPTĂRI TEMPORARE DE LA APLICAREA ANUMITOR DISPOZIȚII PRIVIND CONTABILITATEA DE ACOPERIRE ÎMPOTRIVA RISCURILOR

Încetarea aplicării

...

6.8.13

O entitate trebuie să înceteze în mod prospectiv aplicarea punctelor 6.8.7 și 6.8.8 de îndată ce survine una dintre situațiile următoare:

(a)

în cazul în care se efectuează modificări impuse de reforma indicelui de referință al ratei dobânzii asupra componentei de risc nestipulate contractual pentru care se aplică punctul 6.9.1; sau

(b)

în cazul în care se întrerupe relația de acoperire împotriva riscurilor în care este desemnată componenta de risc nestipulată contractual.

6.9   EXCEPȚII TEMPORARE SUPLIMENTARE CARE DECURG DIN REFORMA INDICELUI DE REFERINȚĂ AL RATEI DOBÂNZII

6.9.1

Pe măsură ce și în momentul în care cerințele de la punctele 6.8.4-6.8.8 încetează să se aplice unei relații de acoperire împotriva riscurilor (a se vedea punctele 6.8.9-6.8.13), o entitate trebuie să modifice desemnarea formală a respectivei relații de acoperire împotriva riscurilor care a fost documentată anterior, pentru a reflecta modificările impuse de reforma indicelui de referință al ratei dobânzii, adică pentru modificările conforme cu cerințele de la punctele 5.4.6-5.4.8. În acest context, desemnarea acoperirii împotriva riscurilor se modifică numai pentru a efectua una sau mai multe dintre următoarele modificări:

(a)

pentru a desemna o rată de referință alternativă (stipulată sau nestipulată contractual) drept risc acoperit;

(b)

pentru a modifica descrierea elementului acoperit împotriva riscurilor, inclusiv descrierea porțiunii desemnate a fluxurilor de trezorerie sau a valorii juste care este acoperită împotriva riscurilor; sau

(c)

pentru a modifica descrierea instrumentului de acoperire împotriva riscurilor.

6.9.2

O entitate trebuie, de asemenea, să aplice cerința de la punctul 6.9.1 litera (c) dacă sunt îndeplinite următoarele trei condiții:

(a)

entitatea efectuează o modificare impusă de reforma indicelui de referință al ratei dobânzii utilizând o altă abordare decât modificarea bazei de stabilire a fluxurilor de trezorerie contractuale aferente instrumentului de acoperire împotriva riscurilor (astfel cum se descrie la punctul 5.4.6);

(b)

instrumentul inițial de acoperire împotriva riscurilor nu este derecunoscut; și

(c)

abordarea aleasă este echivalentă din punct de vedere economic cu modificarea bazei de stabilire a fluxurilor de trezorerie contractuale aferente instrumentului inițial de acoperire împotriva riscurilor (astfel cum se descrie la punctele 5.4.7 și 5.4.8).

6.9.3

Cerințele de la punctele 6.8.4-6.8.8 pot înceta să se aplice în momente diferite. Prin urmare, atunci când aplică punctul 6.9.1, o entitate poate fi obligată să modifice desemnarea formală a relațiilor sale de acoperire împotriva riscurilor în momente diferite sau să modifice desemnarea formală a unei relații de acoperire împotriva riscurilor de mai multe ori. O entitate trebuie să aplice punctele 6.9.7-6.9.12, după caz, atunci și numai atunci când se efectuează o astfel de modificare desemnării acoperirii împotriva riscurilor. O entitate trebuie să aplice, de asemenea, punctul 6.5.8 (pentru o acoperire a valorii juste împotriva riscurilor) sau punctul 6.5.11 (pentru o acoperire a fluxurilor de trezorerie împotriva riscurilor) cu scopul de a contabiliza orice modificare a valorii juste a elementului acoperit sau a instrumentului de acoperire împotriva riscurilor.

6.9.4

O entitate trebuie să modifice o relație de acoperire împotriva riscurilor, astfel cum se prevede la punctul 6.9.1, până la sfârșitul perioadei de raportare în cursul căreia se efectuează o modificare impusă de reforma indicelui de referință al ratei dobânzii asupra riscului acoperit, elementului acoperit sau instrumentului de acoperire împotriva riscurilor. Pentru a evita orice îndoială, o astfel de modificare a desemnării formale a unei relații de acoperire împotriva riscurilor nu constituie o întrerupere a relației de acoperire împotriva riscurilor și nici desemnarea unei noi relații de acoperire împotriva riscurilor.

6.9.5

Dacă se aduc modificări activului financiar sau datoriei financiare desemnate într-o relație de acoperire împotriva riscurilor, în plus față de modificările impuse de reforma indicelui de referință al ratei dobânzii (astfel cum se descrie la punctele 5.4.6-5.4.8) sau dacă se aduc modificări desemnării relației de acoperire împotriva riscurilor (astfel cum se prevede la punctul 6.9.1), o entitate trebuie să aplice mai întâi cerințele aplicabile din prezentul standard pentru a stabili dacă modificările respective duc la întreruperea contabilității de acoperire împotriva riscurilor. În cazul în care modificările suplimentare nu duc la întreruperea contabilității de acoperire împotriva riscurilor, o entitate trebuie să modifice desemnarea formală a relației de acoperire împotriva riscurilor conform dispozițiilor de la punctul 6.9.1.

6.9.6

Punctele 6.9.7-6.9.13 prevăd excepții doar în ceea ce privește dispozițiile specificate la punctele respective. O entitate trebuie să aplice toate celelalte dispoziții privind contabilitatea de acoperire împotriva riscurilor din prezentul standard, inclusiv criteriile de calificare de la punctul 6.4.1, pentru relațiile de acoperire împotriva riscurilor asupra cărora reforma indicelui de referință al ratei dobânzii a avut consecințe directe.

Contabilizarea unei relații de acoperire împotriva riscurilor care îndeplinește condițiile necesare

Operațiuni de acoperire a fluxurilor de trezorerie împotriva riscurilor

6.9.7

În scopul aplicării punctului 6.5.11, în momentul în care o entitate modifică descrierea unui element acoperit în conformitate cu cerințele de la punctul 6.9.1 litera (b), trebuie să se considere că suma acumulată în rezerva aferentă acoperirii fluxurilor de trezorerie împotriva riscurilor se bazează pe rata de referință alternativă pe baza căreia se determină fluxurile de trezorerie acoperite viitoare.

6.9.8

Pentru o relație de acoperire întreruptă, atunci când indicele de referință al ratei dobânzii pe care se bazaseră fluxurile de trezorerie acoperite viitoare se modifică în conformitate cu reforma indicelui de referință al ratei dobânzii, în scopul aplicării punctului 6.5.12 pentru a se stabili dacă se preconizează apariția fluxurilor de trezorerie acoperite viitoare, trebuie să se considere că suma acumulată în rezerva aferentă acoperirii fluxurilor de trezorerie împotriva riscurilor pentru respectiva relație de acoperire se bazează pe rata de referință alternativă pe care se vor baza fluxurile de trezorerie viitoare acoperite.

Grupuri de elemente

6.9.9

Atunci când o entitate aplică punctul 6.9.1 grupurilor de elemente desemnate ca elemente acoperite împotriva riscurilor într-o operațiune de acoperire a valorii juste sau a fluxurilor de trezorerie împotriva riscurilor, entitatea trebuie să aloce elementele acoperite împotriva riscurilor unor subgrupuri în funcție de indicele de referință al ratei dobânzii care este acoperit și să desemneze indicele de referință al ratei dobânzii ca fiind riscul acoperit pentru fiecare subgrup. De exemplu, într-o relație de acoperire împotriva riscurilor în cadrul căreia un grup de elemente este acoperit în ceea ce privește modificările unui indice de referință al ratei dobânzii ca urmare a reformei indicelui de referință al ratei dobânzii, fluxurile de trezorerie acoperite sau valoarea justă acoperită a unor elemente din grup ar putea fi modificate pentru a reflecta o rată de referință alternativă înainte ca alte elemente din grup să fie modificate. În acest exemplu, atunci când aplică punctul 6.9.1, entitatea ar desemna rata de referință alternativă ca fiind riscul acoperit pentru subgrupul relevant de elemente acoperite împotriva riscurilor. Entitatea ar continua să desemneze indicele de referință al ratei dobânzii existent ca fiind riscul acoperit pentru celălalt subgrup de elemente acoperite împotriva riscurilor până când fluxurile de trezorerie acoperite sau valoarea justă acoperită a elementelor respective sunt modificate pentru a reflecta rata de referință alternativă sau până când elementele respective expiră și sunt înlocuite cu elemente acoperite împotriva riscurilor care reflectă rata de referință alternativă.

6.9.10

O entitate trebuie să evalueze separat dacă fiecare subgrup îndeplinește cerințele de la punctul 6.6.1 pentru a constitui un element acoperit eligibil. În cazul în care un subgrup nu îndeplinește cerințele de la punctul 6.6.1, entitatea trebuie să întrerupă în mod prospectiv contabilitatea de acoperire împotriva riscurilor pentru întreaga relație de acoperire. De asemenea, o entitate trebuie să aplice dispozițiile de la punctele 6.5.8 și 6.5.11 pentru a contabiliza ineficacitatea legată de relația de acoperire împotriva riscurilor în ansamblul său.

Desemnarea componentelor de risc

6.9.11

Se consideră că o rată de referință alternativă desemnată drept componentă de risc nestipulată contractual care nu este identificabilă în mod distinct [a se vedea punctul 6.3.7 litera (a) și punctul B6.3.8] la data la care este desemnată a îndeplinit cerința în cauză la data respectivă dacă și numai dacă entitatea se așteaptă în mod rezonabil ca rata de referință alternativă să fie identificabilă în mod distinct în termen de 24 de luni. Perioada de 24 de luni se aplică separat fiecărei rate de referință alternative și începe de la data la care entitatea desemnează pentru prima dată rata de referință alternativă drept componentă de risc nestipulată contractual (adică perioada de 24 de luni se aplică de la caz la caz în funcție de rată).

6.9.12

Dacă ulterior o entitate estimează în mod rezonabil că rata de referință alternativă nu va fi identificabilă în mod distinct în termen de 24 de luni de la data la care entitatea a desemnat-o pentru prima dată drept componentă de risc nestipulată contractual, entitatea va înceta să aplice dispoziția de la punctul 6.9.11 respectivei rate de referință alternative și va întrerupe în mod prospectiv contabilitatea de acoperire împotriva riscurilor de la data respectivei reevaluări pentru toate relațiile de acoperire împotriva riscurilor în care rata de referință alternativă a fost desemnată drept componentă de risc nestipulată contractual.

6.9.13

În plus față de aceste relații de acoperire împotriva riscurilor specificate la punctul 6.9.1, o entitate trebuie să aplice cerințele de la punctele 6.9.11 și 6.9.12 noilor relații de acoperire în care o rată de referință alternativă este desemnată drept componentă de risc nestipulată contractual [a se vedea punctul 6.3.7 litera (a) și punctul B6.3.8] atunci când, ca urmare a reformei indicelui de referință al ratei dobânzii, respectiva componentă de risc nu este identificabilă în mod distinct la data la care este desemnată.

7.1   DATA INTRĂRII ÎN VIGOARE

...

7.1.9

Reforma indicelui de referință al ratei dobânzii – Faza 2, care a modificat IFRS 9, IAS 39, IFRS 7, IFRS 4 și IFRS 16, publicată în august 2020, a adăugat punctele 5.4.5-5.4.9, 6.8.13, secțiunea 6.9 și punctele 7.2.43-7.2.46. O entitate trebuie să aplice aceste amendamente pentru perioadele anuale care încep la 1 ianuarie 2021 sau ulterior acestei date. Se permite aplicarea anterior acestei date. Dacă o entitate aplică aceste amendamente pentru o perioadă anterioară, entitatea trebuie să prezinte acest lucru.

7.2   TRANZIȚIE

...

Tranziția la Reforma indicelui de referință al ratei dobânzii – Faza 2

7.2.43

O entitate trebuie să aplice retroactiv Reforma indicelui de referință al ratei dobânzii – Faza 2 în conformitate cu IAS 8, cu excepția situațiilor specificate la punctele 7.2.44-7.2.46.

7.2.44

O entitate trebuie să desemneze o relație nouă de acoperire împotriva riscurilor (de exemplu, astfel cum se descrie la punctul 6.9.13) doar în mod prospectiv (adică unei entități i se interzice să desemneze o relație contabilă nouă de acoperire împotriva riscurilor pentru perioadele anterioare). Cu toate acestea, o entitate trebuie să reinstituie o relație de acoperire împotriva riscurilor care a fost întreruptă dacă și numai dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

(a)

entitatea a întrerupt respectiva relație de acoperire împotriva riscurilor numai din cauza modificărilor impuse de reforma indicelui de referință al ratei dobânzii, iar entitatea nu ar fi fost obligată să întrerupă respectiva relație de acoperire în cazul în care acele amendamente ar fi fost aplicate la momentul respectiv; și

(b)

la începutul perioadei de raportare în care o entitate aplică pentru prima dată aceste amendamente (data aplicării inițiale a acestor amendamente), acea relație de acoperire împotriva riscurilor întreruptă îndeplinește criteriile necesare pentru a se califica drept contabilitate de acoperire împotriva riscurilor (după luarea în considerare a acestor amendamente).

7.2.45

În cazul în care, atunci când aplică punctul 7.2.44, o entitate reinstituie o relație de acoperire împotriva riscurilor care a fost întreruptă, entitatea trebuie să interpreteze trimiterile de la punctele 6.9.11 și 6.9.12 referitoare la data la care rata de referință alternativă este desemnată pentru prima dată drept componentă de risc nestipulată contractual ca fiind trimiteri la data aplicării inițiale a acestor amendamente (în sensul că perioada de 24 de luni pentru rata de referință alternativă respectivă desemnată drept componentă de risc nestipulată contractual începe la data aplicării inițiale a acestor amendamente).

7.2.46

O entitate nu este obligată să retrateze perioadele anterioare pentru a reflecta aplicarea acestor amendamente. O entitate poate să retrateze perioadele anterioare dacă și numai dacă este posibil acest lucru fără a se utiliza înțelegerea ulterioară. Dacă o entitate nu retratează perioadele anterioare, aceasta trebuie să recunoască orice diferență între valoarea contabilă anterioară și valoarea contabilă de la începutul perioadei de raportare anuale care cuprinde data aplicării inițiale a acestor amendamente în rezultatul reportat de deschidere (sau în altă componentă a capitalurilor proprii, după caz) al perioadei de raportare anuale care cuprinde data aplicării inițiale a acestor amendamente.

Amendamente la IAS 39 Instrumente financiare: Recunoaștere și evaluare

Se modifică punctul 102M.

Se adaugă punctele 102O-102Z3 și 108H-108K. Se adaugă un titlu înainte de punctul 102P și se adaugă subtitluri înainte de punctele 102P, 102V, 102Y și 102Z1.

Exceptări temporare de la aplicarea anumitor dispoziții privind contabilitatea de acoperire împotriva riscurilor

...

Încetarea aplicării

102M

O entitate trebuie să înceteze în mod prospectiv aplicarea punctului 102G în cazul unei relații de acoperire împotriva riscurilor de îndată ce survine una dintre situațiile următoare:

(a)

atunci când incertitudinea care rezultă din reforma indicelui de referință al ratei dobânzii nu mai este de actualitate în ceea ce privește riscul acoperit, perioada de timp și suma fluxurilor de trezorerie bazate pe indicele de referință al ratei dobânzii aferente elementului acoperit și instrumentului de acoperire împotriva riscurilor; și

(b)

în cazul întreruperii relației de acoperire împotriva riscurilor căreia i se aplică excepția.

...

102O

O entitate trebuie să înceteze în mod prospectiv aplicarea punctelor 102H și 102I de îndată ce survine una dintre situațiile următoare:

(a)

în cazul în care se efectuează modificări impuse de reforma indicelui de referință al ratei dobânzii asupra porțiunii de risc nestipulate contractual care aplică punctul 102P; sau

(b)

în cazul în care se întrerupe relația de acoperire împotriva riscurilor în care este desemnată porțiunea de risc nestipulată contractual.

Excepții temporare suplimentare care decurg din reforma indicelui de referință al ratei dobânzii

Contabilitatea de acoperire împotriva riscurilor

102P

Pe măsură ce și în momentul în care cerințele de la punctele 102D-102I încetează să se aplice unei relații de acoperire împotriva riscurilor (a se vedea punctele 102J-102O), o entitate trebuie să modifice desemnarea formală a respectivei relații de acoperire împotriva riscurilor care a fost documentată anterior, pentru a reflecta modificările impuse de reforma indicelui de referință al ratei dobânzii, adică pentru modificările conforme cu cerințele de la punctele 5.4.6-5.4.8 din IFRS 9. În acest context, desemnarea acoperirii împotriva riscurilor se modifică numai pentru a efectua una sau mai multe dintre următoarele modificări:

(a)

pentru a desemna o rată de referință alternativă (stipulată sau nestipulată contractual) drept risc acoperit;

(b)

pentru a modifica descrierea elementului acoperit împotriva riscurilor, inclusiv descrierea porțiunii desemnate a fluxurilor de trezorerie sau a valorii juste care este acoperită împotriva riscurilor;

(c)

pentru a modifica descrierea instrumentului de acoperire împotriva riscurilor; sau

(d)

pentru a modifica descrierea modului în care entitatea va evalua eficacitatea acoperirii împotriva riscurilor.

102Q

O entitate trebuie, de asemenea, să aplice cerința de la punctul 102P litera (c) dacă sunt îndeplinite următoarele trei condiții:

(a)

entitatea efectuează o modificare impusă de reforma indicelui de referință al ratei dobânzii utilizând o altă abordare decât modificarea bazei de stabilire a fluxurilor de trezorerie contractuale aferente instrumentului de acoperire împotriva riscurilor (astfel cum se descrie la punctul 5.4.6 din IFRS 9);

(b)

instrumentul inițial de acoperire împotriva riscurilor nu este derecunoscut; și

(c)

abordarea aleasă este echivalentă din punct de vedere economic cu modificarea bazei de stabilire a fluxurilor de trezorerie contractuale aferente instrumentului inițial de acoperire împotriva riscurilor (astfel cum se descrie la punctele 5.4.7 și 5.4.8 din IFRS 9).

102R

Cerințele de la punctele 102D-102I pot înceta să se aplice în momente diferite. Prin urmare, atunci când aplică punctul 102P, o entitate poate fi obligată să modifice desemnarea formală a relațiilor sale de acoperire împotriva riscurilor în momente diferite sau să modifice desemnarea formală a unei relații de acoperire împotriva riscurilor de mai multe ori. O entitate trebuie să aplice punctele 102V-102Z2, după caz, atunci și numai atunci când se efectuează o astfel de modificare desemnării acoperirii împotriva riscurilor. O entitate trebuie să aplice, de asemenea, punctul 89 (pentru o acoperire a valorii juste împotriva riscurilor) sau punctul 96 (pentru o acoperire a fluxurilor de trezorerie împotriva riscurilor) cu scopul de a contabiliza orice modificare a valorii juste a elementului acoperit sau a instrumentului de acoperire împotriva riscurilor.

102S

O entitate trebuie să modifice o relație de acoperire împotriva riscurilor, astfel cum se prevede la punctul 102P, până la sfârșitul perioadei de raportare în cursul căreia se efectuează o modificare impusă de reforma indicelui de referință al ratei dobânzii asupra riscului acoperit împotriva riscurilor, elementului acoperit sau instrumentului de acoperire împotriva riscurilor. Pentru a evita orice îndoială, o astfel de modificare a desemnării formale a unei relații de acoperire împotriva riscurilor nu constituie o întrerupere a relației de acoperire împotriva riscurilor și nici desemnarea unei noi relații de acoperire împotriva riscurilor.

102T

Dacă se aduc modificări activului financiar sau datoriei financiare desemnate într-o relație de acoperire împotriva riscurilor, în plus față de modificările impuse de reforma indicelui de referință al ratei dobânzii (astfel cum se descrie la punctele 5.4.6-5.4.8 din IFRS 9) sau dacă se aduc modificări desemnării relației de acoperire împotriva riscurilor (astfel cum se prevede la punctul 102P), o entitate trebuie să aplice mai întâi cerințele aplicabile din prezentul standard pentru a stabili dacă modificările respective duc la întreruperea contabilității de acoperire împotriva riscurilor. În cazul în care modificările suplimentare nu duc la întreruperea contabilității de acoperire împotriva riscurilor, o entitate trebuie să modifice desemnarea formală a relației de acoperire împotriva riscurilor conform dispozițiilor de la punctul 102P.

102U

Punctele 102V-102Z3 prevăd excepții doar în ceea ce privește dispozițiile specificate la punctele respective. O entitate trebuie să aplice toate celelalte dispoziții privind contabilitatea de acoperire împotriva riscurilor din prezentul standard, inclusiv criteriile de calificare de la punctul 88, pentru relațiile de acoperire împotriva riscurilor asupra cărora reforma indicelui de referință al ratei dobânzii a avut consecințe directe.

Contabilizarea unei relații de acoperire împotriva riscurilor care îndeplinește condițiile necesare

Evaluarea retroactivă a eficacității

102V

În scopul evaluării eficacității retroactive a unei relații de acoperire împotriva riscurilor în mod cumulativ – aplicând punctul 88 litera (e) – și numai în acest scop, o entitate poate opta pentru resetarea la zero a modificărilor valorii juste cumulate ale elementului acoperit și ale instrumentului de acoperire împotriva riscurilor atunci când încetează să aplice punctul 102G conform dispozițiilor de la punctul 102M. Această alegere este făcută separat pentru fiecare relație de acoperire împotriva riscurilor (de exemplu, pe baza unei relații individuale de acoperire împotriva riscurilor).

Operațiuni de acoperire a fluxurilor de trezorerie împotriva riscurilor

102W

În scopul aplicării punctului 97, în momentul în care o entitate modifică descrierea unui element acoperit în conformitate cu cerințele de la punctul 102P litera (b), trebuie să se considere că pierderea sau câștigul cumulat(ă) aferent(ă) altor elemente ale rezultatului global se bazează pe rata de referință alternativă cu ajutorul căreia se determină fluxurile de trezorerie acoperite viitoare.

102X

Pentru o relație de acoperire întreruptă, atunci când indicele de referință al ratei dobânzii pe care se bazaseră fluxurile de trezorerie acoperite viitoare se modifică în conformitate cu reforma indicelui de referință al ratei dobânzii, în scopul aplicării punctului 101 litera (c) pentru a se stabili dacă se preconizează apariția fluxurilor de trezorerie acoperite viitoare, trebuie să se considere că suma acumulată în alte elemente ale rezultatului global pentru respectiva relație de acoperire se bazează pe rata de referință alternativă pe care se vor baza fluxurile de trezorerie acoperite viitoare.

Grupuri de elemente

102Y

Atunci când o entitate aplică punctul 102P grupurilor de elemente desemnate ca elemente acoperite împotriva riscurilor într-o operațiune de acoperire a valorii juste sau a fluxurilor de trezorerie împotriva riscurilor, entitatea trebuie să aloce elementele acoperite împotriva riscurilor unor subgrupuri în funcție de indicele de referință al ratei dobânzii care este acoperit și să desemneze indicele de referință al ratei dobânzii ca fiind riscul acoperit pentru fiecare subgrup. De exemplu, într-o relație de acoperire împotriva riscurilor în cadrul căreia un grup de elemente este acoperit în ceea ce privește modificările unui indice de referință al ratei dobânzii ca urmare a reformei indicelui de referință al ratei dobânzii, fluxurile de trezorerie acoperite sau valoarea justă acoperită a unor elemente din grup ar putea fi modificate pentru a reflecta o rată de referință alternativă înainte ca alte elemente din grup să fie modificate. În acest exemplu, atunci când aplică punctul 102P, entitatea ar desemna rata de referință alternativă ca fiind riscul acoperit pentru subgrupul relevant de elemente acoperite împotriva riscurilor. Entitatea ar continua să desemneze indicele de referință al ratei dobânzii existent ca fiind riscul acoperit pentru celălalt subgrup de elemente acoperite împotriva riscurilor până când fluxurile de trezorerie acoperite sau valoarea justă acoperită a elementelor respective sunt modificate pentru a reflecta rata de referință alternativă sau până când elementele respective expiră și sunt înlocuite cu elemente acoperite împotriva riscurilor care reflectă rata de referință alternativă.

102Z

O entitate trebuie să evalueze separat dacă fiecare subgrup îndeplinește cerințele de la punctele 78 și 83 pentru a constitui un element acoperit eligibil. În cazul în care un subgrup nu îndeplinește cerințele de la punctele 78 și 83, entitatea trebuie să întrerupă în mod prospectiv contabilitatea de acoperire împotriva riscurilor pentru întreaga relație de acoperire. De asemenea, o entitate trebuie să aplice dispozițiile de la punctele 89 și 96 pentru a contabiliza ineficacitatea legată de relația de acoperire împotriva riscurilor în ansamblul său.

Desemnarea elementelor financiare drept elemente acoperite împotriva riscurilor

102Z1

Se consideră că o rată de referință alternativă desemnată drept porțiune de risc nestipulată contractual care nu este identificabilă în mod distinct (a se vedea punctele 81 și AG99F) la data la care este desemnată a îndeplinit cerința în cauză la data respectivă dacă și numai dacă entitatea se așteaptă în mod rezonabil ca rata de referință alternativă să fie identificabilă în mod distinct în termen de 24 de luni. Perioada de 24 de luni se aplică separat fiecărei rate de referință alternative și începe de la data la care entitatea desemnează pentru prima dată rata de referință alternativă drept porțiune de risc nestipulată contractual (adică perioada de 24 de luni se aplică de la caz la caz în funcție de rată).

102Z2

Dacă ulterior o entitate estimează în mod rezonabil că rata de referință alternativă nu va fi identificabilă în mod distinct în termen de 24 de luni de la data la care entitatea a desemnat-o pentru prima dată drept porțiune de risc nestipulată contractual, entitatea va înceta să aplice dispoziția de la punctul 102Z1 respectivei rate de referință alternative și va întrerupe în mod prospectiv contabilitatea de acoperire împotriva riscurilor de la data respectivei reevaluări pentru toate relațiile de acoperire împotriva riscurilor în care rata de referință alternativă a fost desemnată drept porțiune de risc nestipulată contractual.

102Z3

În plus față de aceste relații de acoperire împotriva riscurilor specificate la punctul 102P, o entitate trebuie să aplice cerințele de la punctele 102Z1 și 102Z2 noilor relații de acoperire în care o rată de referință alternativă este desemnată drept porțiune de risc nestipulată contractual (a se vedea punctele 81 și AG99F) atunci când, ca urmare a reformei indicelui de referință al ratei dobânzii, respectiva porțiune de risc nu este identificabilă în mod distinct la data la care este desemnată.

DATA INTRĂRII ÎN VIGOARE ȘI TRANZIȚIA

...

108H

Reforma indicelui de referință al ratei dobânzii – Faza 2, care a modificat IFRS 9, IAS 39, IFRS 7, IFRS 4 și IFRS 16, publicată în august 2020, a adăugat punctele 102O-102Z3 și 108I-108K și a modificat punctul 102M. O entitate trebuie să aplice aceste amendamente pentru perioadele anuale care încep la 1 ianuarie 2021 sau ulterior acestei date. Se permite aplicarea anterior acestei date. Dacă o entitate aplică aceste amendamente pentru o perioadă anterioară, entitatea trebuie să prezinte acest lucru. O entitate trebuie să aplice aceste amendamente retroactiv, în conformitate cu IAS 8, cu excepția situațiilor prevăzute la punctele 108I-108K.

108I

O entitate trebuie să desemneze o relație nouă de acoperire împotriva riscurilor (de exemplu, astfel cum se descrie la punctul 102Z3) doar în mod prospectiv (adică o entitate nu are dreptul să desemneze o relație contabilă nouă de acoperire împotriva riscurilor pentru perioadele anterioare). Cu toate acestea, o entitate trebuie să reinstituie o relație de acoperire împotriva riscurilor care a fost întreruptă dacă și numai dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

(a)

entitatea a întrerupt respectiva relație de acoperire împotriva riscurilor numai din cauza modificărilor impuse de reforma indicelui de referință al ratei dobânzii, iar entitatea nu ar fi fost obligată să întrerupă respectiva relație de acoperire în cazul în care acele amendamente ar fi fost aplicate la momentul respectiv; și

(b)

la începutul perioadei de raportare în care o entitate aplică pentru prima dată aceste amendamente (data aplicării inițiale a acestor amendamente), acea relație de acoperire împotriva riscurilor întreruptă îndeplinește criteriile necesare pentru a se califica drept contabilitate de acoperire împotriva riscurilor (după luarea în considerare a acestor amendamente).

108J

În cazul în care, atunci când aplică punctul 108I, o entitate reinstituie o relație de acoperire împotriva riscurilor care a fost întreruptă, entitatea trebuie să interpreteze trimiterile de la punctele 102Z1 și 102Z2 referitoare la data la care rata de referință alternativă este desemnată pentru prima dată drept porțiune de risc nestipulată contractual ca fiind trimiteri la data aplicării inițiale a acestor amendamente (în sensul că perioada de 24 de luni pentru rata de referință alternativă respectivă desemnată drept porțiune de risc nestipulată contractual începe la data aplicării inițiale a acestor amendamente).

108K

O entitate nu este obligată să retrateze perioadele anterioare pentru a reflecta aplicarea acestor amendamente. O entitate poate să retrateze perioadele anterioare dacă și numai dacă este posibil acest lucru fără a se utiliza înțelegerea ulterioară. Dacă o entitate nu retratează perioadele anterioare, aceasta trebuie să recunoască orice diferență între valoarea contabilă anterioară și valoarea contabilă de la începutul perioadei de raportare anuale care cuprinde data aplicării inițiale a acestor amendamente în rezultatul reportat de deschidere (sau în altă componentă a capitalurilor proprii, după caz) al perioadei de raportare anuale care cuprinde data aplicării inițiale a acestor amendamente.

Amendamente la IFRS 7 Instrumente financiare: informații de furnizat

Se adaugă punctele 24I-24J și 44GG-44HH și se adaugă un subtitlu înainte de punctul 24I.

Alte informații de furnizat

...

Informații suplimentare de furnizat privind reforma indicelui de referință al ratei dobânzii

24I

Pentru a permite utilizatorilor situațiilor financiare să înțeleagă efectul reformei indicelui de referință al ratei dobânzii asupra instrumentelor financiare și a strategiei de administrare a riscurilor ale unei entități, o entitate trebuie să prezinte informații cu privire la:

(a)

natura și amploarea riscurilor la care este expusă entitatea, care rezultă din instrumentele financiare supuse reformei indicelui de referință al ratei dobânzii, precum și modul în care entitatea gestionează aceste riscuri; și

(b)

progresele realizate de entitate în ceea ce privește finalizarea tranziției către rate de referință alternative și modul în care entitatea gestionează tranziția.

24J

Pentru a îndeplini obiectivele de la punctul 24I, o entitate trebuie să prezinte:

(a)

modul în care entitatea gestionează tranziția către rate de referință alternative, progresele înregistrate de aceasta la data de raportare și riscurile la care este expusă, care rezultă din instrumentele financiare ca urmare a tranziției;

(b)

informații cantitative – defalcate în funcție de indicii de referință semnificativi ai ratei dobânzii care fac obiectul reformei indicelui de referință al ratei dobânzii – privind instrumentele financiare care nu au trecut încă la o rată de referință alternativă la sfârșitul perioadei de raportare, indicând separat:

(i)

activele financiare nederivate;

(ii)

datoriile financiare nederivate; și

(iii)

instrumentele financiare derivate; și

(c)

dacă riscurile identificate la punctul 24J litera (a) au dus la modificări ale strategiei de administrare a riscurilor a unei entități (a se vedea punctul 22A), o descriere a acestor modificări.

...

DATA INTRĂRII ÎN VIGOARE ȘI TRANZIȚIA

...

44GG

Reforma indicelui de referință al ratei dobânzii – Faza 2, care a modificat IFRS 9, IAS 39, IFRS 7, IFRS 4 și IFRS 16, publicată în august 2020, a adăugat punctele 24I-24J și 44HH. O entitate trebuie să aplice aceste amendamente atunci când aplică amendamentele la IFRS 9, IAS 39, IFRS 4 sau IFRS 16.

44HH

În perioada de raportare în care o entitate aplică pentru prima dată Reforma indicelui de referință al ratei dobânzii – Faza 2, o entitate nu are obligația de a prezenta informațiile care altfel ar fi cerute în temeiul punctului 28 litera (f) din IAS 8.

Amendamente la IFRS 4 Contracte de asigurare

Se adaugă punctele 20R-20S și punctele 50-51. Se adaugă un titlu înainte de punctul 20R.

RECUNOAȘTERE ȘI EVALUARE

...

Modificări ale bazei de stabilire a fluxurilor de trezorerie contractuale ca urmare a reformei indicelui de referință al ratei dobânzii

20R

Un asigurător care aplică scutirea temporară de la aplicarea IFRS 9 trebuie să aplice dispozițiile de la punctele 5.4.6-5.4.9 din IFRS 9 unui activ financiar sau unei datorii financiare dacă și numai dacă baza de stabilire a fluxurilor de trezorerie contractuale ale respectivului activ financiar sau ale respectivei datorii financiare se modifică în urma reformei indicelui de referință al ratei dobânzii. În acest scop, termenul „reformă a indicelui de referință al ratei dobânzii” se referă la reforma întregii piețe a unui indice de referință al ratei dobânzii, astfel cum se descrie la punctul 102B din IAS 39.

20S

În scopul aplicării punctelor 5.4.6-5.4.9 din amendamentele la IFRS 9, trimiterile la punctul B5.4.5 din IFRS 9 se interpretează ca trimiteri la punctul AG7 din IAS 39. Trimiterile la punctele 5.4.3 și B5.4.6 din IFRS 9 se interpretează ca trimiteri la punctul AG8 din IAS 39.

...

DATA INTRĂRII ÎN VIGOARE ȘI TRANZIȚIA

...

50

Reforma indicelui de referință al ratei dobânzii – Faza 2, care a modificat IFRS 9, IAS 39, IFRS 7, IFRS 4 și IFRS 16, publicată în august 2020, a adăugat punctele 20R-20S și punctul 51. O entitate trebuie să aplice aceste modificări pentru perioadele anuale care încep la 1 ianuarie 2021 sau ulterior acestei date. Se permite aplicarea anterior acestei date. Dacă o entitate aplică aceste amendamente pentru o perioadă anterioară, entitatea trebuie să prezinte acel lucru. O entitate trebuie să aplice aceste amendamente retroactiv, în conformitate cu IAS 8, cu excepția situațiilor prevăzute la punctul 51.

51

O entitate nu este obligată să retrateze perioadele anterioare pentru a reflecta aplicarea acestor amendamente. O entitate poate să retrateze perioadele anterioare dacă și numai dacă este posibil acest lucru fără a se utiliza înțelegerea ulterioară. Dacă o entitate nu retratează perioadele anterioare, aceasta trebuie să recunoască orice diferență între valoarea contabilă anterioară și valoarea contabilă de la începutul perioadei de raportare anuale care cuprinde data aplicării inițiale a acestor amendamente în rezultatul reportat de deschidere (sau în altă componentă a capitalurilor proprii, după caz) al perioadei de raportare anuale care cuprinde data aplicării inițiale a acestor amendamente.

Amendamente la IFRS 16 Contracte de leasing

Se adaugă punctele 104-106 și punctele C1B și C20C-C20D. Se adaugă un titlu înainte de punctul 104 și se adaugă un subtitlu înainte de punctul C20C.

EXCEPȚIE TEMPORARĂ CARE REZULTĂ DIN REFORMA INDICELUI DE REFERINȚĂ AL RATEI DOBÂNZII

104

Un locatar trebuie să aplice punctele 105-106 tuturor modificărilor contractului de leasing care schimbă baza pentru determinarea viitoarelor plăți de leasing ca urmare a reformei indicelui de referință al ratei dobânzii (a se vedea punctele 5.4.6 și 5.4.8 din IFRS 9). Aceste puncte se aplică numai unor astfel de modificări ale contractului de leasing. În acest scop, termenul „reformă a indicelui de referință al ratei dobânzii” se referă la reforma întregii piețe a unui indice de referință al ratei dobânzii, astfel cum se descrie la punctul 6.8.2 din IFRS 9.

105

Ca soluție practică, un locatar trebuie să aplice punctul 42 pentru a contabiliza o modificare a contractului de leasing în conformitate cu reforma indicelui de referință al ratei dobânzii. Această soluție practică se aplică numai acestor modificări. În acest scop, o modificare a contractului de leasing este impusă de o reformă a indicelui de referință al ratei dobânzii dacă și numai dacă sunt îndeplinite ambele condiții de mai jos:

(a)

modificarea este necesară ca o consecință directă a reformei indicelui de referință al ratei dobânzii; și

(b)

noua bază de stabilire a plăților de leasing este echivalentă din punct de vedere economic cu baza anterioară (adică baza imediat anterioară modificării).

106

Cu toate acestea, în cazul în care sunt efectuate modificări ale contractului de leasing în plus față de cele prevăzute de reforma indicelui de referință al ratei dobânzii, un locatar trebuie să aplice dispozițiile aplicabile din prezentul standard pentru a contabiliza toate modificările contractului de leasing efectuate în același timp, inclusiv cele impuse de reforma indicelui de referință al ratei dobânzii.

...

DATA INTRĂRII ÎN VIGOARE

...

C1B

Reforma indicelui de referință al ratei dobânzii – Faza 2, care a modificat IFRS 9, IAS 39, IFRS 7, IFRS 4 și IFRS 16, publicată în august 2020, a adăugat punctele 104-106 și C20C-C20D. O entitate trebuie să aplice aceste modificări pentru perioadele anuale de raportare care încep la 1 ianuarie 2021 sau ulterior acestei date. Se permite aplicarea anterior acestei date. Dacă o entitate aplică aceste amendamente pentru o perioadă anterioară, entitatea trebuie să prezinte acel lucru.

TRANZIȚIE

...

Reforma indicelui de referință al ratei dobânzii – Faza 2

C20C

O entitate trebuie să aplice aceste amendamente retroactiv, în conformitate cu IAS 8, cu excepția situațiilor prevăzute la punctul C20D.

C20D

O entitate nu este obligată să retrateze perioadele anterioare pentru a reflecta aplicarea acestor amendamente. O entitate poate să retrateze perioadele anterioare dacă și numai dacă este posibil acest lucru fără a se utiliza înțelegerea ulterioară. Dacă o entitate nu retratează perioadele anterioare, aceasta trebuie să recunoască orice diferență între valoarea contabilă anterioară și valoarea contabilă de la începutul perioadei de raportare anuale care cuprinde data aplicării inițiale a acestor amendamente în rezultatul reportat de deschidere (sau în altă componentă a capitalurilor proprii, după caz) al perioadei de raportare anuale care cuprinde data aplicării inițiale a acestor amendamente.