16.12.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 450/143


DECIZIA (UE) 2021/2241 A CONSILIULUI

din 13 decembrie 2021

privind componența și mandatul Comitetului pentru Spațiul european de cercetare și inovare (CSEC)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 179 alineatul (1) și articolul 240 alineatul (3),

întrucât:

(1)

Rezoluția Consiliului din 14 ianuarie 1974 (1) a instituit un Comitet de cercetare științifică și tehnică (Crest). Respectiva rezoluție a fost înlocuită de Rezoluția Consiliului din 28 septembrie 1995 (2), care a fost apoi modificată și completată, mai întâi prin Rezoluția Consiliului din 28 mai 2010 (3), care a modificat denumirea Crest în „Comitetul pentru Spațiul european de cercetare”, apoi prin Rezoluția Consiliului din 30 mai 2013 (4), care a modificat denumirea respectivă prin „Comitetul pentru Spațiul european de cercetare și inovare” (denumit în continuare „CSEC”) și ulterior prin Concluziile Consiliului din 1 decembrie 2015 privind revizuirea structurii consultative a Spațiului european de cercetare (SEC).

(2)

La 1 decembrie 2020, Consiliul a adoptat concluzii privind un nou Spațiu european de cercetare (denumit în continuare „noul SEC”), definindu-l ca fiind un domeniu axat pe cercetători, bazat pe valoare, excelență, precum și orientat spre impact, în care cercetătorii, cunoștințele și tehnologiile sunt sprijinite și pot circula liber.

(3)

La 26 noiembrie 2021, Consiliul a adoptat concluzii privind viitoarea guvernanță a noului SEC, în care a evidențiat faptul că noul SEC și prioritățile sale necesită o reconfigurare de amploare a guvernanței actualului SEC și a confirmat rolul CSEC de comitet consultativ mixt strategic la nivel înalt în materie de politici, care urmează să ofere consiliere timpurie Consiliului, Comisiei și statelor membre cu privire la aspecte strategice de politici privind cercetarea și inovarea.

(4)

Consiliul a convenit să revizuiască mandatul CSEC pentru a reflecta guvernanța noului SEC și să limiteze statutul de membru al CSEC la reprezentanți ai statelor membre și ai Comisiei care au responsabilități executive la nivel înalt în politicile în materie de cercetare și inovare. Consiliul a recunoscut, de asemenea, valoarea adăugată a copreședinției CSEC asigurate de astfel de reprezentanți ai statelor membre și ai Comisiei.

(5)

Prin urmare, mandatul CSEC ar trebui să fie revizuit,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)   Se adoptă mandatul revizuit al Comitetului pentru Spațiul european de cercetare și inovare.

(2)   Textul mandatului revizuit figurează în anexă.

Articolul 2

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Adoptată la Bruxelles, 13 decembrie 2021.

Pentru Consiliu

Președintele

J. BORRELL FONTELLES


(1)  Rezoluția Consiliului din 14 ianuarie 1974 privind coordonarea politicilor naționale și definirea proiectelor de interes pentru Comunitate în domeniul științei și tehnologiei (JO C 7, 29.1.1974, p. 2).

(2)  Rezoluția Consiliului din 28 septembrie 1995 privind Crest (JO C 264, 11.10.1995, p. 4).

(3)  Rezoluția Consiliului din 28 mai 2010 privind evoluțiile din domeniul guvernanței Spațiului european de cercetare (SEC) – a se vedea documentul ST 10255/10 la adresa http://register.consilium.europa.eu

(4)  Rezoluția Consiliului din 30 mai 2013 privind activitatea de consiliere pentru Spațiul european de cercetare – a se vedea documentul ST 10331/13 la adresa http://register.consilium.europa.eu


ANEXĂ

Mandatul Comitetului pentru Spațiul european de cercetare și inovare (CSEC)

ATRIBUȚIILE COMITETULUI

Articolul 1

(1)   Comitetul pentru Spațiul european de cercetare și inovare (denumit în continuare „comitetul”) este un comitet consultativ mixt strategic la nivel înalt în materie de politici, ce oferă consiliere timpurie Consiliului, Comisiei și statelor membre cu privire la aspecte strategice de politici privind cercetarea și inovarea (C&I).

(2)   Printre atribuțiile comitetului se numără:

(a)

să ofere consiliere cu privire la orientările strategice privind politicile și la tendințele viitoare care necesită o detaliere a politicilor în materie de C&I la nivelul Uniunii și la nivel național și regional, inclusiv cu privire la actualul și următorul program-cadru de C&I al Uniunii și la alte inițiative relevante ale Uniunii axate pe C&I;

(b)

să inițieze actualizările agendei de politici privind SEC prin furnizarea de consiliere strategică timpurie, bazată, printre altele, pe o analiză a progreselor înregistrate în privința acțiunilor SEC în curs;

(c)

să reflecteze cu privire la noi cerințe de politici care îndeplinesc criteriile agendei de politici privind SEC, pe tot parcursul punerii în aplicare a agendei de politici privind SEC și oferă consiliere în acest sens;

(d)

să interacționeze cu structuri de guvernanță și coordonare de la nivel similar în alte domenii de politici relevante, cum ar fi învățământul superior și industria.

Articolul 2

Comitetul oferă consiliere și întocmește avize și rapoarte la cererea Consiliului sau a Comisiei sau din proprie inițiativă.

COMPONENȚĂ

Articolul 3

(1)   Membrii comitetului sunt statele membre și Comisia (denumiți în continuare „membrii”).

(2)   Fiecare membru numește până la doi reprezentanți în comitet, care au responsabilități executive la nivel înalt în politicile în materie de C&I.

(3)   Un membru care nu poate participa la o reuniune a comitetului poate desemna un înlocuitor pentru reuniunea respectivă sau își poate delega funcțiile unui alt membru. Copreședinții și secretariatul comitetului sunt informați în scris cu privire la aceasta înainte de reuniune.

PREȘEDINȚII ȘI SECRETARIATUL

Articolul 4

(1)   Comitetul este coprezidat de un reprezentant al unui stat membru și de un reprezentant al Comisiei.

(2)   Comitetul, cu majoritatea membrilor săi, alege un copreședinte dintre reprezentanții statelor membre. Mandatul unui astfel de copreședinte este de trei ani, care poate fi reînnoit o singură dată.

(3)   Statul membru al cărui reprezentant este numit în calitatea de copreședinte al comitetului și Comisia au un reprezentant în plus în comitet pentru perioada mandatului președintelui.

(4)   Copreședinții nu au drept de vot.

Articolul 5

În cazul în care unul dintre copreședinți nu își poate îndeplini atribuțiile care îi revin în calitatea de copreședinte, acesta numește un înlocuitor, de comun acord cu celălalt copreședinte.

Articolul 6

Secretariatul General al Consiliului furnizează servicii de secretariat comitetului.

LUCRĂRI

Articolul 7

În cazul în care este necesară supunerea la vot, avizele și rapoartele sunt adoptate cu votul majorității simple a membrilor comitetului. Fiecare membru dispune de un vot. Comitetul întocmește un raport privind pozițiile minoritare sau divergente exprimate în cursul discuțiilor.

Articolul 8

Numai membrii se pot exprima în timpul reuniunilor comitetului. Cu toate acestea, în cazuri excepționale, copreședinții pot conveni altfel.

Articolul 9

Reprezentanții țărilor asociate la programul-cadru al Uniunii privind C&I, precum și ai țărilor terțe relevante, experții externi și părțile interesate pot participa în calitate de invitați la reuniunile relevante ale comitetului, după caz, pentru anumite puncte de pe ordinea de zi și în conformitate cu Regulamentul de procedură al Consiliului.

Articolul 10

În cazuri justificate corespunzător, comitetul poate încredința anumite sarcini unor grupuri operative ad-hoc.

Articolul 11

(1)   Comitetul este convocat de două ori pe an. Dacă situația o impune, copreședinții convoacă, de asemenea, o reuniune extraordinară a comitetului.

(2)   Reuniunile comitetului se desfășoară în mod normal la Bruxelles, dar pot fi găzduite de țara care deține președinția prin rotație a Consiliului Uniunii Europene, în conformitate cu Regulamentul de procedură al Consiliului.

Articolul 12

(1)   Comitetul are un comitet director. Comitetul director este format din copreședinții CSEC și din câte un reprezentant al fiecăruia dintre statele membre care compun trioul de președinții aflat în exercițiu al Consiliului Uniunii Europene și trioul de președinții care îi va urma.

(2)   Comitetul director selectează și pregătește temele pentru dezbaterile strategice ale comitetului, fiind sprijinit, după cum este necesar, de grupurile operative ad-hoc ale comitetului.

Articolul 13

Comisia informează periodic comitetul cu privire la activitatea Forumului SEC.

Articolul 14

Comitetul își stabilește propriul regulament de procedură, în conformitate cu Regulamentul de procedură al Consiliului.